2021-09-18 3508 瀏覽
這間海港晚市時段,日日都很多客。朋友說湊足六人去食六位超值宴,還要預早訂檯才有位。今晚準時到達,看到客人真的很多,不訂檯是沒位的。看看六人宴餐單,都是一些家常菜,全包宴又送啤酒及一渣飲品,每人花費130元就可以吃到幾個餸,確是超值。另外酒樓不收開瓶費,我們也自擕餐酒飲過痛快。因為飲酒,所以要了兩個小吃下酒,兩款小吃做得不錯。椒鹽雞軟骨,雞軟骨炸得很香脆又夠熱,椒鹽夠味,面層滿佈蒜粒,香脆可口。酒糟鴨舌,鴨舌掛得整齊美觀,浸泡在酒糟內,每吃一啖也帶有酒香,鴨舌嫩滑易吃。主菜就逐碟上檯,上湯焗蝦球伊麵,蝦球中等形狀,開邊卷起一圈圈,蝦肉爽口,伊麵浸在上湯內,吸收了足夠湯液,每一箸麵都濕潤軟滑,入口容易,味道適中。西蘭花炒帶子蚌柳,西蘭花爽脆,帶子厚度適,煎得不過火,蚌柳吃起來較韌。濃湯花膠煲螺頭,湯料充足,分出的六碗湯內都有花膠螺頭,但湯味不夠濃。酸菜水煮龍躉件,這個菜式是湖南風味,上檯見到很多紅椒在面層,以為會很辣,幸好只有一點點麻辣惑,可以接受。酸菜味道濃郁,龍躉件嫩滑好吃,是一個惹味菜式。原隻鮑魚扣花菇,鮑魚六隻,細細隻的一口鮑,口感有點韌,花菇大大隻,厚身爽口,獻汁很稠,生菜伴底份

因為飲酒,所以要了兩個小吃下酒,兩款小吃做得不錯。

原隻鮑魚扣花菇,鮑魚六隻,細細隻的一口鮑,口感有點韌,花菇大大隻,厚身爽口,獻汁很稠,生菜伴底份多。

脆皮醬燒雞半隻,雞皮香脆,雞肉軟滑,醬汁味道全入雞內,味道很好。

總的來說價格合理,菜式可以。
椒鹽雞軟骨
酒糟鴨舌
上湯焗蝦球伊麵
酸菜水煮龍躉件,
脆皮醬燒雞
可能因為有孖寶優惠,所以都有好多長者幫襯。至於服務方面,唔係熟客當然是係會被略微忽視,熟客就唔駛等位直入,舉手舉好耐都冇人接單,問staff拎menu哦完之後就冇然後,即使係連鎖酒家都會有呢個問題。講返食物質素,正所謂一分錢一分貨,我覺得都ok,起碼出嚟嘅嘢係熱,鮑汁雞腳個味道好送飯,蒸飯米粒夠乾身,粉果餡料多而皮煙韌,薑汁糕有薑汁味,只係薄餐唔夠脆,好似一塊膠片。

2021-08-01 2062 瀏覽
一家三口黎食,叫左條東星仔,肉蟹腳加個雞煲。我都好肯定佢偷龍轉鳳,隻肉蟹係特登出去揀既,肯定行得走得既,睇個pat pat都好肥下。之後碟野黎到,成隻蟹比啲葱遮住,我都冇理禁多,食左2啖覺得啲肉係梅既,跟住食下食下發現隻蟹冇左2邊手臂(姐係連住蟹鉗果個位),就得2個鉗,偷龍轉鳳都算,仲要少左2隻手臂。如果大家要食呢間,記得小心啲,我自己就blacklist左啦
一家三口黎食,叫左條東星仔,肉蟹腳加個雞煲
2021-08-01
2021-06-25 2276 瀏覽
今日放工返到TW,睇下有乜好食, 突然想食中菜!!但係有想坐得舒服少少!!所以就上左海港度食喇!!次次黎都會叫我至愛!!黑椒豬手煲, 佢成隻上熱辣辣!!食落啖啖肉又唔韌!! 豬皮彈牙爽口!!其實我食過好多豬手!!估唔到海港都係我心目中頭幾位!!欖角骨, 又係我近期去到邊都會叫!!估唔到海港都整得幾好味!!排骨炸得好脆身, 掛果個欖角汁味道啱啱好!!非常惹味, 送酒一流, 係我近期至愛!!基乎去到邊都會叫欖角骨,食到上晒癮!!最後呢個啫啫通菜煲又係有驚喜!!一出黎果下啫啫聲已經贏晒!!最正佢係有D鹹豬肉同肉碎一齊!!又係好惹味, 條條菜都好爽口,鑊氣好夠, 估唔到酒樓都可以食到鑊氣小炒!!而且佢地無收開瓶費!!買枝酒食下小菜都咪話唔爽!!
今日放工返到TW,
睇下有乜好食, 突然想食中菜!!
但係有想坐得舒服少少!!
所以就上左海港度食喇!!

次次黎都會叫我至愛!!
黑椒豬手煲, 佢成隻上熱辣辣!!
食落啖啖肉又唔韌!! 豬皮彈牙爽口!!
其實我食過好多豬手!!
估唔到海港都係我心目中頭幾位!!

欖角骨, 又係我近期去到邊都會叫!!
估唔到海港都整得幾好味!!
排骨炸得好脆身, 掛果個欖角汁味道啱啱好!!
非常惹味, 送酒一流, 係我近期至愛!!
基乎去到邊都會叫欖角骨,
食到上晒癮!!

最後呢個啫啫通菜煲又係有驚喜!!

一出黎果下啫啫聲已經贏晒!!
最正佢係有D鹹豬肉同肉碎一齊!!
又係好惹味, 條條菜都好爽口,
鑊氣好夠, 估唔到酒樓都可以食到鑊氣小炒!!

而且佢地無收開瓶費!!
買枝酒食下小菜都咪話唔爽!!
2021-06-24
  • 黑椒豬手煲
2021-06-17 1798 瀏覽
提前慶祝父親節,避免正日多人又貴😆😆😆爸爸都係偏愛酒樓,鍾意食中餐兼飲下茶又坐得舒服。見海港做緊超值4人餐 $768,價錢接受就訂枱😊😊4人套餐包括以下⭐️青瓜海蜇拼沙薑豬蹄粒⭐️上湯開邊焗波士頓龍蝦🦞(伊麵底)⭐️西蘭花炒帶子珊瑚蚌⭐️鹽燒六頭鮑魚⭐️西芹雲耳炒龍躉球⭐️蟲草花蒸龍躉頭腩⭐️燕窩雙皮奶另收茶芥及加一服務⭐️青瓜海蜇拼沙薑豬蹄粒份量屬小食前菜,但味道相當好食,豬蹄粒爽口彈牙👍🏻👍🏻,青瓜同海蜇醒精開胃,係略嫌份量少了一點😊😊⭐️上湯開邊焗波士頓龍蝦🦞(伊麵底)龍蝦有兩隻,每人半隻,份量足夠,龍蝦都新鮮彈牙👍🏻但個汁打得太杰身,d麵一餅餅咁,放涼左仲杰,味道一般。因為呢個菜係主打,所以有點失望!⭐️西蘭花炒帶子珊瑚蚌呢個菜中規中矩,味道一般,不會太鹹,我都俾左少少菜俾阿仔食,佢好鍾意食😆😆⭐️鹽燒六頭鮑魚呢個好食😋😋,鮑魚大大隻!鹽燒唔乾身,仲好惹味!好少食呢個煮法,所以感覺不錯!👍🏻👍🏻⭐️西芹雲耳炒龍躉球呢個真係唔得,份量好少,龍躉球得幾小塊,每人都唔夠食😓😓,似乎太過小家。味道又不是太好,好一般,無留下印象。⭐️蟲草花蒸龍躉頭腩呢個份量都係偏少,但味道好,所以接受,d金針索晒d汁,好好食👍🏻
提前慶祝父親節,避免正日多人又貴😆😆😆

4人套餐包括以下
⭐️青瓜海蜇拼沙薑豬蹄粒
⭐️上湯開邊焗波士頓龍蝦🦞(伊麵底)
⭐️西蘭花炒帶子珊瑚蚌
⭐️鹽燒六頭鮑魚
⭐️西芹雲耳炒龍躉球
⭐️蟲草花蒸龍躉頭腩
⭐️燕窩雙皮奶

另收茶芥及加一服務

⭐️青瓜海蜇拼沙薑豬蹄粒

⭐️上湯開邊焗波士頓龍蝦🦞(伊麵底)

⭐️西蘭花炒帶子珊瑚蚌

⭐️鹽燒六頭鮑魚

⭐️西芹雲耳炒龍躉球

⭐️蟲草花蒸龍躉頭腩
呢個份量都係偏少,但味道好,所以接受,d金針索晒d汁,好好食👍🏻,魚腩味道都好好!

⭐️燕窩雙皮奶
呢個都ok,我唔係好好食呢d,我老公就話好食,食埋我個份😂😂

總括,如果係父親節慶祝,我都ok。
但如果唔係慶祝,平日食飯,我都略嫌不值,連埋茶芥加一要$900左右,呢個價錢可以有更多選擇。
2021-05-30 1875 瀏覽
呢排再一次到海港,打算一家人食長腳蟹。沒想到,原來近期有6人套餐優惠。雖然我們只得4人。最後都覺得個餐算抵,所以便點了。先來三個小前菜,兩個冷盤,一個脆皮炸豆腐。冷盤分別是青瓜海蜇和冷豬肉。都正常。到脆皮豆腐,外觀未算炸得金黃,味道都是正常。之前到家人期待的蟹。我哋得意到大魚缸選,長輩選了一隻6斤幾的大蟹,好生猛!當食完三個前菜,便先有燒鵝同叉燒上台。叉燒這次有點兒乾,但都ok!而個燒鵝是比較令人驚喜,因為燒鵝皮香脆,好食😋!接著,終於到大大大蟹上場。我哋一開始都先食蟹壳內的膏,好食。之後先開始慢慢食「長腳」,誰知道,我哋食了一隻腳時,覺得怪怪!因為一用筷子🥢夾蟹肉時,好明顯是散開,再夾入口,一食。。。。。便意會到有問題。因為蟹肉「梅」。即是代表不新鮮。我哋都覺好奇怪,再試另一隻腳,都是一樣。於是,便同經理講,都邀請佢自己可以試一口作賽。結果經理睇左一陣。便快速回應幫我們換另一隻。隔了一段時間。我哋食埋魚之後。蟹,再一次上場。我們都先取一隻腳去測試,再試食。這次的蟹,明顯地是「新鮮」番。肉質是正常厚肉同彈牙。跟第一隻相比明顯第一隻是不新鮮。是次埋單都接近$3000。 講真,比咁多錢出街

而個燒鵝是比較令人驚喜,因為燒鵝皮香脆,好食😋!

肉質是正常厚肉同彈牙。跟第一隻相比明顯第一隻是不新鮮。

是次埋單都接近$3000。 講真,比咁多錢出街食蟹,都是希望食到同價錢相乎的食物質量。

今次食飯的經驗,除了蟹事件之外。都ok!
2021-05-14 1675 瀏覽
母親節將近,喺海港酒樓官網見到母親節四人套餐只係$598,菜式望落唔錯,即刻打電話book 枱,最正係唔需要俾訂金同講定食咩餐,仲有免費泊車優惠👍🏻👍🏻疫情關係分開兩個枱,剛好可以叫兩份四人套餐,咁大家就唔使將啲餸夾一夾去,鮑魚大隻彈牙,龍躉球無骨啖啖肉,壽桃包大大個有奶黃蓮蓉兩款味,份量剛剛好,食物水準唔錯。我哋額外再散叫象拔蚌刺身賀一賀母親節 😋將象拔蚌切成薄片鋪在冰塊上面,賣相吸引,肉質鮮甜爽脆,一啲腥味都無,輕輕蘸上豉油芥末更加好食☺️☺️ 無記錯埋單千七定千八,呢個節日來講性價比相當高!!

2021-05-09
2021-03-31 1836 瀏覽
上湯龍蝦🦞伊麵🍜龍蝦肉質感彈牙,鮮甜美味花膠螺頭湯🥣每碗都有兩個花膠筒,腍滑厚身,滋潤無比蒸魚🐟熟度剛剛好炸蟹鉗🦀一般都只會有沙律醬,但這裡加了沙律🥗,有心思之餘又令賣相更佳帶子珊瑚蚌帶子夠入味,珊瑚蚌夠爽口,加上精緻擺盤,以青瓜切花圍邊,再於外圍平放蕃茄片🍅及檸檬片🍋,而且溫度全都不是冷冰冰的,而是暖暖的,又是另一加分位壽包🍑有兩款口味選擇,奶黃及蓮蓉,我們要了每款一半數量,兩款味道也很好,大大個的包吃得令人滿足橙🍊連橙也非常甜
上湯龍蝦🦞伊麵🍜
龍蝦肉質感彈牙,鮮甜美味

花膠螺頭湯🥣
每碗都有兩個花膠筒,腍滑厚身,滋潤無比

蒸魚🐟
熟度剛剛好

炸蟹鉗🦀

帶子珊瑚蚌

壽包🍑

橙🍊
連橙也非常甜
2021-03-02 1439 瀏覽
一直都幫襯開海港,今日買左個酸菜魚沙巴龍躉(2斤重)$108同埋黑椒豬手(原隻)$70有8折,折後$56酸菜魚買過好多次,次次都覺得好好味,回味無窮,又抵食。但今次的確失望,好鞋,而且好多魚鱗,失左水準,d汁好少,唔夠汁去入味。攪到食唔到酸酸辣辣嘅味道。好淡,失望黑椒豬手反而好多汁,攪到太過咸。食到最後d汁蓋過d肉,完全唔想食雖然價錢係平,但都可以keep番d水準,希望遲d會有改善。會再俾多次機會海港的。

2021-02-11 1386 瀏覽
咁大間酒樓,接唔到單可以唔接,大年三十晚,俾左錢無得拎,無安排,經理不負責任,做唔切唔好開,搞搞個個無野食,過年丫,以後唔會再會再幫襯,呼籲各位人士唔好幫襯啦!
外賣自取
2021-02-11 1153 瀏覽
聞説準備迎接新一年時候你過成點樣.新一年你就會點樣過💗咁我哋就豪一次啦!我都希望我哋新一年荷包充裕可以餐餐食得飽😋我地係海港訂左尊貴即食金勾翅同頂級香濃雞湯🌟尊貴即食金勾翅$298包!每包有2件😍頂級香濃雞湯$58包📍金勾翅已經預先處理同浸發好,加熱就食得😍好方便👍🏻金勾翅可以用黎煲湯或者配合濃雞湯食😛濃雞湯採用鮮雞熬製而成,含有高濃度膠質,滋補養顏🥰仲不含添加味精✅金勾翅加d薑同少少紹興酒滾起之後放入已經加熱左既雞湯就ok喇😋係海港預購平台訂完之後可以預約門市即日取貨👍🏻 可以預購活海鮮、小菜、點心都可以預購,最快半個鐘就拎得la😍
聞説準備迎接新一年時候你過成點樣.新一年你就會點樣過💗

2021-02-10
2020-12-23 1750 瀏覽
食物質素不嬲都一直保持住,今次上網再訂購個陣比我同媽咪發現咗有個超值澳洲龍蝦鮑魚海鮮2人餐閃超級抵食,套餐竟然有上湯焗澳洲龍蝦伊麵完隻😮、鹽燒鮑魚,仲有大大條清蒸沙巴龍躉斑,唔止咁,仲有燒鵝皇拼叉燒、薑汁炒芥蘭,無花果南北杏燉雪梨,成事件係Apps外賣自取都只是$298...傻眼!仲有,一落單唔駛半小時就可以取餐,去到店員好細心將大大盒的餸菜小心翼翼擺落保溫袋,真是要佢比呢個大大個保溫袋先裝得哂😬另外,所以餸菜都熱辣辣,本身特別好緊要條魚會唔會番到屋企唔夠新鮮,但番到去是完全唔駛擺落蒸爐「座」熱番佢,一打開就可以直接食,味道同堂食保持水準...

2020-12-15
2020-12-10 1111 瀏覽
話說就黎又無得出去食晚膳,所以都特登出去食餐飯...因為對於無飯黎講,唔係出街食, 就係捱外賣!!今日路經荃灣想食下小菜,所以就上左海港!!其實小菜黎講以海港質素都幾抵食!!價錢唔貴, 份量足, 而且唔收開瓶費,可以帶枝紅酒去食小菜都幾爽!!今次叫左三個餸,個炸排骨好好送酒, 有少少南乳味!!而且炸到脆卜卜, 好惹味!!另外個西蘭花炒帶子又係好味!!不過真係要早少少到, 6點已經開始要排隊!!整體黎講, 抵食, 兩口子帶枝酒嘆下一流!!
話說就黎又無得出去食晚膳,
所以都特登出去食餐飯...
因為對於無飯黎講,
唔係出街食, 就係捱外賣!!

今日路經荃灣想食下小菜,
所以就上左海港!!
其實小菜黎講以海港質素都幾抵食!!
價錢唔貴, 份量足, 而且唔收開瓶費,
可以帶枝紅酒去食小菜都幾爽!!

今次叫左三個餸,
個炸排骨好好送酒, 有少少南乳味!!
而且炸到脆卜卜, 好惹味!!
另外個西蘭花炒帶子又係好味!!
不過真係要早少少到, 6點已經開始要排隊!!
整體黎講, 抵食, 兩口子帶枝酒嘆下一流!!
2020-12-09
2020-11-05 1163 瀏覽
They have this 2 ppl lunch set: it includes char siu (two types), shrimp with noodle, stir-fried kale, two deep-fried abalone and steamed fish. Everything was quite good and portions weren't small. Everything was generally mild in a good way, so nothing too salty, etc. Food also came out one by one and didn't take long. Service was good, too.
2020-11-02
服務態度奇差,魚冇味又奀好明顯蒸過頭,長腳蟹外貌可以用非常樣衰黎形容又淡而冇味,套餐其他餸都不堪入目,因幫屋企人慶祝生日,叫個職員拎蛋糕兼上糖水,最後竟然超過半個鐘先拎到出黎,追問時職員仲要態度囂張地話係要時間拎出黎,仲有分蛋糕嘅碟係冇洗過,有大量污漬,仲要有張人地用完嘅濕紙巾袋貼住響隻碟,免費都唔會再去食
2020-10-31