2023-12-03 112 瀏覽
今日夜晚8點半後WhatsApp去詢問他們是否已經截單,結果未有回覆,然後打去查詢,更直接cut線,WhatsApp信息顯示已讀但冇回覆,到現場先知截單關門,last day要人留差評,冇計
2023-12-03
2023-11-20 182 瀏覽
聽講呢間拉麵小店好似做到12月就唔做了,今日朋友帶我黎試呢間拉麵。本身上星期想黎食,但見佢社交平台話啲湯頭未如理想,所以上半晝都開唔到,今次終於食到。好好彩唔洗排隊可以直接入座。我地分別叫咗碗蕎麥拉麵(湯)同炸醬扁麵(撈),另外雞翼賣晒,所以加咗份餃子。淡麗醬油慢煮雞胸蕎麥拉麵蕎麥拉麵係幼麵,麵身有啲一點點嘅蕎麥粒,略帶點鹼水味; 湯底好清甜,同一般醬油拉麵嘅湯唔同,佢有啲肉碎同蔥粒,再加埋雞肉嘅黑椒,飲落好舒服; 慢煮雞胸好嫩滑,有黑椒微微調味。自家京式炸醬扁麵配雞胸角切炸醬扁麵用嘅有啲似刀削麵,好煙韌,用黎做撈麵好適合; 炸醬味道濃郁,豆瓣醬味都幾濃,就咁連埋配菜一齊撈都仲係偏咸,所以個麵都配咗一碗仔清雞湯加落個麵到,中和翻啲味; 雞胸角切同樣係好嫩嘅慢煮雞肉。日式餃子 配柚子醋4隻餃子煎到好香脆,仲配埋我最鐘意嘅柚子醋食。店內環境唔太,但樓底高,坐落都舒服。每碗製作需時,所以都要等15至20分鐘左右先有微食。以呢個價錢黎講真係好抵食。

好好彩唔洗排隊可以直接入座。

日式餃子 配柚子醋4隻
餃子煎到好香脆,仲配埋我最鐘意嘅柚子醋食。

2023-11-15
2023-11-03 206 瀏覽
呢間小店位置吾太明顯,有啲偏僻😂去到餐廳,入面位置吾多,所以lunch時間都要等下位🥲🥲🥲要預翻時間!食物方面:今次叫左兩碗麵✅濃厚雞白湯揀左慢煮雞胸😍雞胸超入味👍🏻👍🏻👍🏻吾會好鞋,慢煮好好食🤩🤩🤩而且有埋溏心蛋,加埋肉碎木耳絲同青蔥,成個湯底都好好飲,十分清新,吾會得個鹹字😂😂😂✅淡麗醬油清湯揀左慢煮叉燒,呢個湯底同上面味碗就吾同,成個味道係比較淡,好似有啲奶香味咁,加埋蔥白成碗味道好甜🤩🤩🤩
呢間小店位置吾太明顯,有啲偏僻😂
食物方面:
今次叫左兩碗麵
✅濃厚雞白湯
✅淡麗醬油清湯
是日去咗大西北覓食,下午茶時間去Cafe飲杯咖啡,經過呢間拉麵,認得係之前bookmark咗,於是決定夜晚嗰餐就食佢!舖頭開18:30,去到啱啱開門第一張檯入✌🏻間舖只有幾張檯,溫馨小店一間~食品選擇唔多,得2款湯底選擇,叫咗 #輕醬油濃雞湯 跟 #蕎麥拉麵 ,雞湯好濃郁,幾好飲,個雞肉都好淋好好食,貼近我心目中嘅雞湯拉麵味道,唔錯~另外仲叫咗個 #淡麗醬油清湯 跟 #大大廣島蠔,呢個有啲驚喜,食完個濃郁雞湯,呢款湯更顯出清清地,但味道都唔錯👍 個蠔都幾鮮,因為本身我唔太好熟嘅蠔,有時會偏腥,今次呢隻又無,鮮得嚟蠔味重,再加埋個湯底,呢個有驚喜~我其實本身仲想試個蕃茄湯底,不過嗰晚無😢

輕醬油濃雞湯蕎麥拉麵
輕醬油濃雞湯跟蕎麥拉麵

淡麗醬油清湯 跟 大大廣島蠔
秘制雞翼2隻

我其實本身仲想試個蕃茄湯底,不過嗰晚無😢
2023-09-24
輕醬油濃雞湯蕎麥拉麵
輕醬油濃雞湯跟蕎麥拉麵
淡麗醬油清湯 跟 大大廣島蠔
秘制雞翼2隻
  • 淡麗醬油清湯 跟 大大廣島蠔
  • 輕醬油濃雞湯
2023-08-10 266 瀏覽
好耐冇寫食評,今日放假,黎咗紅橋揾食,本身想食辣野,但又唔想食米線,行行吓見到間酸辣粉但又未唸定於是再行,行到尾轉右見到間唔係好顯眼寫著拉麵,行埋去再睇吓餐牌見到有蕃茄麻辣,同埋得幾款麵揀,覺得應該專做幾種麵,加上冇咩人,所以就入咗去。首先,入面空間大,坐得舒服,打開餐牌見到個價錢幾合理,叫咗個麻辣蕃茄蕎麥面拉麵跟四塊鴨肉同糖心蛋。加多份餃子,有五隻。餃子先上,覺得普通。麵要等十分鐘到。一黎到即刻飲啖湯,已經覺得好有質素,完全冇味精味,個湯有肉醉,少少似擔擔面個種湯底,最後飲哂。鴨肉係肥瘦均勻,唔係街邊貨,有油脂口感。糖心蛋值得一提,非常流心,同個湯好夾,食到最底仲會有陣黑松露味。78蚊咁樣既麵係性價比非常高。大力推薦!

大力推薦!
2023-08-10
第一次幫襯此小店,今日有番茄輕醬油濃湯拉麵,一於試試。由於時間尚早(6:40)及是平日,唔使等位就入座。座位舒服唔迫狹。水是自助形式,水壼放門口,自己斟。落單至拉麵上枱時間為15分鐘,另加的$2/2雞翼竟然比拉麵更遲上枱。拉麵上枱,賣相一流,先試湯底,wow….番茄味好濃,冇比醬油味覆蓋,但又食到輕微的咸味。成兜野個配搭係好好好夾。我點了蕎麥拉麵,原來係幼身既,每啖麵都索滿湯,好正。隨之而來係雞翼,微微辣的,中規中矩,無乜特別。個麵絕對有下次。

水是自助形式,水壼放門口,自己斟。

隨之而來係雞翼,微微辣的,中規中矩,無乜特別。

個麵絕對有下次

2023-06-09 292 瀏覽
呢間慢煮雞胸好!好!味!蕎麥拉麵既質地我都鍾意,另外原來星期二至五,同星期六日湯底唔同,番茄湯底要二至五先有,雞湯就星期六日,所以我兩次去都試唔到蕃茄湯底😂🙈兩次試左醬油清湯同雞湯都滿意,燒叉燒夠香,薄軟好味,不過我都係鍾意雞胸多D 😛係值得支持既良心小店😋呢間拉麵店前身係Taste cafe, 食物同環境都OK,自助拎水,QR code 落單,不過我覺得依然係有出餐略慢既問題,所以預返D時間去慢慢享受會比較好
呢間慢煮雞胸好!好!味!
係值得支持既良心小店😋

慢煮雞胸醬油淡麗清湯蕎麥拉麵
慢煮雞胸醬油淡麗清湯蕎麥拉麵
2023-06-09 198 瀏覽
浪麵入到屯門紅橋,無意發現呢度有間裝修靚靚嘅小店,價錢超親民$58 一碗慢煮雞胸拉麵,仲有$2 換賺2隻雞翼,🔸淡麗黑醬油清湯雞胸拉麵 $58 湯底清清地唔會太油太厚,感覺light d,飲完都唔口渴,本身見到配雞胸肉都有啲sad,但食落好有驚喜,係嫩滑軟身,一啲都唔鞋!😆 蕎麥麵質地彈牙,唔會太淋!加$2 仲有兩隻雞翼!因為雞翼size 較細,老闆娘送多隻比我地,好均真。另外每一碗都有香菇肉碎同溏心蛋,成件事超開心滿足!💛午市套餐送黑麥茶,係親民抵食之選!題外話好欣賞佢啲靚碗碟,加木色裝修,舖頭環境舒適,係食lunch 好地方!下次試佢其他湯底☺️味道:🌟🌟🌟🌟環境:🔸🔸🔸🔸
浪麵

🔸淡麗黑醬油清湯雞胸拉麵 $58

午市套餐送黑麥茶,係親民抵食之選!

味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🔸🔸🔸🔸
價錢同嘢食質素係OK嘅,店員都有禮,但安排上覺得實在有少少混亂。下午6點入到餐廳,覺得都算係正常晚餐時間。但自問自己係都幾心急嘅人,所以入店嗰陣都有問係咪ready可入座,見店員示意ok。而入到去果陣店內暫時得我,心諗應該即刻煮嘅話都唔使等好耐,等左20分鐘都未有任何上菜,而隔離位都開始坐落其他客。當去到接近點餐後30分鐘,我點嘅餐終於上菜,而緊隨其後坐喺隔離嘅客過多幾分鐘都有餐上。係有少少計較嘅,但心諗備餐時間使唔使差幾遠,覺得餐廳如果未準備好食材嘅話,一係店客入到嚟嘅時候講明備餐會耐少少,唔好搞到個差距覺差咁多。另一個問題係圖不對餐,因餐廳係用QR code落單,所以Menu嘅嘢都係睇電話睇圖睇字,今次叫左鮮蕃茄輕醬油濃湯,見到幅圖係有叉燒配菜同蛋,咁我點左大大廣島蠔,照常理咁諗都係配菜配蛋掛(?),點知嚟到碗嘢係冇蛋,一問之下原來加錢轉蠔反而就會冇咗蛋,咁我都表示無奈,覺得應該要喺個app度寫清楚你哋配搭,唔好搞到令到科技搞到實行上仲倒退。

2023-05-26
2023-05-25 117 瀏覽
拉麵店原身係由一間cafe轉型,喜歡煮食嘅店主jimmy不斷研製湯頭,亦經常有搵客人試湯比意見,佢哋嘅醬油湯同蕃茄湯係我至愛,醬油香醇唔會死咸,麵條店家選用蕎麥麵條,入口爽滑,而叉燒亦做得唔錯肥瘦適中,出餐前會輕輕燒一燒令叉燒更香,另鴨肉亦做得好好味,肉質滑嫩多汁,另外蕃茄湯亦係我最愛,真材實料用大量蕃茄煲,蕃茄味鮮甜湯頭濃密帶少少杰身,蕃茄湯我喜加配廣島蠔,佢哋用嘅廣島蠔隻隻都肥嘟嘟脹卜卜,入口有爆膏感覺。
最近我真的好珍惜自己一小時或更多既Metime 時間由其送左小朋友去上興趣班呀,係等待既時候,如果唔近屋企;我多數一定搵地方坐下最近同少爺去左紅橋個便試玩,搵地方Hea 之如仲想食下野;呢度真係好多美食可以選擇,但係今次我好想食麵見到門口既餐牌,主打食拉麵;價錢上都唔算太貴,就打算去試下呢間小店浪麵,店鋪不算太大,如果遲左一步我就要等待,食唔切囉不過佢真係keep 住人來人往的。而店內亦有日本拉麵店的傳統,就是任何天氣都是提供冰水。係炎炎夏日飲一杯冰水,真係超級咁爽呀這店下單是用手機下單,係門口個陣都已經見有兩蚊換購雞翼,開頭諗住今次冇啦點知係落完單之後就見到有呢個優惠啦首先上菜的有這個自家秘製雞翼平時d 加購小食,好多時都係偏涼左或者已經凍曬,但這兒就送到時雞翼仲係出緊煙架;雞翼味道偏淡一點點,但不錯的!最重要是熱的嗎然後我們這個是 淡麗醬油清湯拉麵 $78配以叉燒四片及醬油蛋平時我們大部份吃的拉麵也是黃色的,以這兒的是以蕎麥拉麵做主打,除左拉麵外亦可以選擇烏冬而我們就揀選了蕎麥拉麵拉麵的麵條蠻掛湯的,加上湯頭味看不很濃但不口喝;我蠻喜歡它家的肉燥連同麵一齊食;超惹味的另外它家的叉燒
最近我真的好珍惜自己一小時或更多既Metime 時間
由其送左小朋友去上興趣班呀,
係等待既時候,如果唔近屋企;我多數一定搵地方坐下
最近同少爺去左紅橋個便試玩,
搵地方Hea 之如仲想食下野;

呢度真係好多美食可以選擇,但係今次我好想食麵
見到門口既餐牌,主打食拉麵;
價錢上都唔算太貴,就打算去試下
呢間小店浪麵,店鋪不算太大,
如果遲左一步我就要等待,食唔切囉
不過佢真係keep 住人來人往的。
而店內亦有日本拉麵店的傳統,
就是任何天氣都是提供冰水。
係炎炎夏日飲一杯冰水,真係超級咁爽呀
這店下單是用手機下單,係門口個陣都已經見有
兩蚊換購雞翼,開頭諗住今次冇啦
點知係落完單之後就見到有呢個優惠啦
首先上菜的有這個自家秘製雞翼
平時d 加購小食,好多時都係偏涼左或者已經凍曬,
但這兒就送到時雞翼仲係出緊煙架;
雞翼味道偏淡一點點,但不錯的!
最重要是熱的嗎
然後我們這個是 淡麗醬油清湯拉麵 $78
配以叉燒四片及醬油蛋
平時我們大部份吃的拉麵也是黃色的,
以這兒的是以蕎麥拉麵做主打,
除左拉麵外亦可以選擇烏冬

而我們就揀選了蕎麥拉麵
拉麵的麵條蠻掛湯的,加上湯頭味看不很濃但不口喝;
我蠻喜歡它家的肉燥連同麵一齊食;超惹味的

另外它家的叉燒做得不錯,我平時很怕吃拉麵的叉燒;
原因是有一些會好硬身,有一時吃完感覺很油。
但這兒的雖薄但係肉味不錯;
最重要係吃完整麵我是飽肚的離開
這兒不需加一,拉麵$78加$2 雞翼都是$80找數
跟平常的拉麵店價錢差不多的,
但係我很喜歡它家的麵質,真係做得不錯
難怪一路也是不斷有人來仲要等位啦

浪.麵
屯門井財街21號協邦大廈地下11號舖
(紅橋附近)

就這樣完結啦,下次再見啦!(拜~)

2023-05-06
  • 淡麗醬油清湯拉麵
😍屯門街坊又黎分享紅橋美食👅今次食呢間《浪 • 麵》真係好好味❤️幫襯過幾次都有保持水準👍🏻亦不定期換新menu🍜真心推介~值得一試再試😋😋🍜淡麗黑醬油清湯拉麵我最喜愛湯底夠熱🔥麵底亦好彈牙叉燒大塊焦香厚薄適中原隻溏心蛋好正🧡🤩呢碗清湯底唔會太咸, 好啱我口味😁男友揀咗濃湯底都好吸引呢🍅鮮蕃茄輕醬油濃湯拉麵配慢煮欖油蒜香雞胸肉另外加咗一碟黑松露慢煮鴨胸兩款肉都好嫩, 唔會鞋柴柴💯除咗拉麵, 都有蕎麥麵或扁烏冬+$2兩蚊雞仲有兩隻秘製制雞翼😳超級抵食又好味‼️浪 • 麵 位於井財街嘅隱世小店店內環境整潔💫非常舒適❣️人情味滿滿☺️親切友善🫶🏻有時仲見到可愛小狗店長大家一定要來屯門試試呢間麵店😋
😍屯門街坊又黎分享紅橋美食👅

🍜淡麗黑醬油清湯拉麵
我最喜愛湯底夠熱🔥麵底亦好彈牙
叉燒大塊焦香厚薄適中
原隻溏心蛋好正🧡🤩
呢碗清湯底唔會太咸, 好啱我口味
😁
男友揀咗濃湯底都好吸引呢
🍅鮮蕃茄輕醬油濃湯拉麵
配慢煮欖油蒜香雞胸肉
另外加咗一碟黑松露慢煮鴨胸
兩款肉都好嫩, 唔會鞋柴柴💯
除咗拉麵, 都有蕎麥麵或扁烏冬
+$2兩蚊雞仲有兩隻秘製制雞翼😳

有時仲見到可愛小狗店長
大家一定要來屯門試試呢間麵店
😋
2023-04-12 280 瀏覽
可以encore的麵店 Nami( ˙༥˙ )🌊餐廳主打三款湯底:雞濃湯🐓、蕃茄湯🍅同醬油湯🥣可以配搭自己鐘意嘅麵條、醬料同配菜雞濃湯係限量發售~今日好彩 黎到嘅時候仲有最後兩碗✌🏻分別試咗๑ 雞濃湯蕎麥拉麵🐓 ‧ $88配 橄欖油慢煮雞胸雞濃湯雞味濃郁 飲得出真材實料😼慢煮雞胸好有驚喜 好粉嫩軟腍🤤絕對唔係柴雞胸蕎麥拉麵彈牙掛湯 好食仲有隻溏心蛋🥚๑蕃茄湯麻辣湯烏冬🍅 ‧ $88配 廣烏蠔🦪、日式叉燒🐖蕃茄湯另有得揀味噌味蕃茄湯好開胃 配上麻辣好夾 惹味過癮👅三隻廣烏蠔 大隻鮮甜日式叉燒煮都得好入味 有微微炭燒香🔥
可以encore的麵店 Nami( ˙༥˙ )🌊

餐廳主打三款湯底:雞濃湯🐓、蕃茄湯🍅同醬油湯🥣
可以配搭自己鐘意嘅麵條、醬料同配菜

雞濃湯係限量發售~
今日好彩 黎到嘅時候仲有最後兩碗✌🏻

絕對唔係柴雞胸
蕎麥拉麵彈牙掛湯 好食
仲有隻溏心蛋🥚

๑蕃茄湯麻辣湯烏冬🍅 ‧ $88
配 廣烏蠔🦪、日式叉燒🐖
蕃茄湯另有得揀味噌味
蕃茄湯好開胃 配上麻辣好夾 惹味過癮👅
三隻廣烏蠔 大隻鮮甜
日式叉燒煮都得好入味 有微微炭燒香🔥
2023-04-07 223 瀏覽
呢日嚟食朋友介紹嘅隱世拉麵店座位鬆動坐得舒服 自助落單 即叫即整淡麗細油清湯🍜 $78慢煮欖油蒜香雞胸蕎麥拉麵首先私心讚一讚啲碗好靚😂湯底係好香 唔會過油過咸 仲有啲肉碎令口感提升 仲有成隻半熟蛋🥚蕎麥麵好爽 一啲都唔會覺得好硬/漿口雞胸令我驚喜萬分 保持到肉汁飽滿 細嫩香甜打破左乾瘦雞胸嘅印象😋欖油同蒜香剛剛好 唔會好重口味👍🏻鮮蕃茄麻辣濃湯🍜 $78黑醬油叉燒蕎麥拉麵湯底蕃茄味比麻辣味出 唔會太油 開胃惹味 都有半熟蛋肉碎鮮蕃茄肉🍅 大蔥吊味叉燒3大塊 肥瘦均勻 外皮微微烘焦🐖整體有新鮮感 好特別嘅配搭😉

呢日嚟食朋友介紹嘅隱世拉麵店

開胃惹味 都有半熟蛋肉碎鮮蕃茄肉🍅 大蔥吊味
叉燒3大塊 肥瘦均勻 外皮微微烘焦🐖
整體有新鮮感 好特別嘅配搭😉

2023-04-01 205 瀏覽
平日夜晚同朋友嚟到紅橋,發現呢間浪麵幾得意,門口餐牌寫住「不是日式 不是拉麵」,決定入去試一試🫣坐低之後用QR code落單,嗌咗碗「醬油清湯+黑松露慢煮鴨肉+蕎麥拉麵🍜 $78」,的確同平時食開嘅拉麵唔同,佢每一碗都有一隻溏心蛋、香菇肉碎同蔥做配料😋;鴨肉幾嫩滑,黑松露都做到點綴嘅效果,而香菇肉碎同碗麵都好夾,成個麵食落幾豐富,味道唔會太單一。不過麵底唔算多,男士可能未必夠~至於朋友嗌嘅「蕃茄味噌濃湯🍅+慢煮雞胸+烏冬 $78」,湯底真係有濃稠嘅感覺,但直接飲都唔會太鹹,我自己幾鍾意;雞胸好嫩,唔會覺得好柴。btw蕃茄湯仲有得揀麻辣,食得辣嘅都可以試下🤣‼️店舖另外做緊優惠,加$2 就有兩隻雞翼,夠哂抵食!‼️聽講佢weekend供應嘅雞白湯好好味,有機會再去試下~

坐低之後用QR code落單,

‼️店舖另外做緊優惠,加$2 就有兩隻雞翼,夠哂抵食!