(非會員)
2005-07-13 18 瀏覽
我地J.A.M.為食兵團又出動喇,今次要試既係哩間叫做”洋蔥頭”既食店,以buffet形式為主………….我們在七月九日中午時去電查詢需否訂位,得知只有八時三十分的時段,我們唯有期待著這餐豐富晚餐的來臨.八時二十五分進入,我們看一看桌面的菜,盤算著因之前那批食客未離開,新一批客人進入會再加入新的菜式;誰不知,等了一句半鐘才有蒜蓉蟹,白灼蜆,蟶子,瀨尿蝦...卒之到了十時半,侍應來收賑.奇怪,隔離座位的客人坐了很欠也不需埋單,為何我們那麼快呢?於是我們便詢問侍應,他說道:公司規定buffet時間兩句鐘一定要埋單,加上現在轉燒夜時間(正確是兩句鐘,但是我們食不到某某飲食雜誌所提及的食物是不罷休的;他們不想浪費食物,所以慢慢上菜.)我下午來電查詢說分有兩個時段6:30及8:30,為何現在說晚餐是由6:00至10:00.不是嗎?前言不對後語.侍應再一次解釋就是,在6:00至10:00期間任食兩句鐘.我們迫不得已都要埋單,但是我們會繼續拿東西食.某某飲食雜誌提及有很多海鮮,會不斷添加食物;星期一至四:$98 星期五,六,日:$108 .這是一個局,大家去食呈間食店之前要三思.不過,我很喜歡食的一

某某飲食雜誌提及有很多海鮮,會不斷添加食物;星期一至四:$98 星期五,六,日:$108 .這是一個局,大家去食呈間食店之前要三思.不過,我很喜歡食的一道菜:煙三文魚,正!其他食物不過不失喇.

最後要說的是,創興廣場的洗手間非常恐怖,多年失修,沒有完善的清潔配套,真想令人作嘔.
2005-07-10 14 瀏覽
洋蔥頭加左價:星期一至四:$98 星期五,六,日:$108 時間:任食2小時聽人講話呢度平,有又海鮮食,咪諗住走黎試下啦,海鮮真係幾多款下架~但係...>,<"海鮮有:炒蜆,瀨尿蝦,蟹,魚,聖子,田螺,但樣樣都唔"野"味,好淡,就算多海鮮又如何,根本唔想食,而且螺&蜆又有沙...瀨尿蝦得4寸長左右,無乜肉,海鮮係出得好快,但D人見到海鮮搶得仲快~其他熱食普普通通,出黎出去都係個D款唔知係咪樓上裝修問題,都見到幾隻烏蠅飛黎飛去~間野最好既就係~D卡位大梳化真係幾好坐,Waiter 收野速度都ok,飲品,雪糕,三文魚&立魚刺身任食,但刺身唔夠凍,感覺唔係好新鮮,最好味都係D cheeses cake~
洋蔥頭加左價:

其他熱食普普通通,出黎出去都係個D款
唔知係咪樓上裝修問題,都見到幾隻烏蠅飛黎飛去~
(非會員)
2005-06-22 7 瀏覽
昨晚去試下洋蔥頭, 晚市自助餐分兩個時段: (1)18:30-20:30; (2) 20:30-22:30. 我吃後面個時段. 海鮮有椒鹽瀨尿蝦(平均有6-7吋長), 田螺, 薯蓉焗青口(平均有4吋長), 豉椒炒蟶子, 蒸原條鯇魚(尺半長), 4吋長開邊焗芝士蝦, 任點三文魚及立魚刺身.熱葷有葡國雞, 炸春卷, 小籠包, 蝦餃, 牛仔骨,燒牛肉, 素菜等.冷盤有壽司, 沙律, 白雲鳳爪, 煙三文魚, 各式蛋糕, 芝士餅, 布甸, 啫哩, 水果.還有湯, 糖水, 蒜蓉包, 薄脆, 粥, 及任飲樽裝汽水,杯裝雪糕. 而且加$8有珍珠奶茶, 加$5有啤酒.食物繁多, 不能盡錄.環境都坐得舒適, 有卡位大梳化.$88加一, 的確物有所值, 比起街邊叫碟瀨尿蝦都要$30-$40啦, 而且亦不能保證隻隻都咁大隻.
食物繁多, 不能盡錄.
環境都坐得舒適, 有卡位大梳化.

2005-06-20 3 瀏覽
$88歎海鮮自助餐百款美食大包圍 新開業的「洋頭」,裝潢簡約走年輕人路線,午市以特惠套餐為主,晚市供應海鮮自助餐。以海鮮為主題的自助餐沒啥特別,但難得的是採用了中、西、日、泰等烹調方法,並由曾任逸東酒店主廚的盧樺主理,水準不俗,取價只是88元,抵食。 就是因為這個宣傳廣告去試一試,什麼酒店主廚,什麼海鮮類真材實料,通通都貨不對辦。首先食物味度完全稱不上酒店級,味度太咸。材料更加糟糕,什麼4至6吋的越南大頭蝦炮製的芝士大蝦,我只覺得係大蝦孫,細隻到只得個頭,另外,其他扇貝、花蟹、瀨尿蝦,通通都是子子孫孫。還有那些田螺黑色的,好多泥。至於添加方面,算幾快,但都是加菜,加薯仔。 最後服務更是差,那些侍應完全沒有笑容,收碟時沒有留意有無食物就取走。  講了這麼多不好,都要講講它有沒有可取,當中都發覺有兩樣(1)支裝汽水無間供應(2)採用杯裝雪糕  經過今次之後,又一次驗正”平野無好,好野無平”這句說話!
$88歎海鮮自助餐百款美食大包圍

經過今次之後,又一次驗正”平野無好,好野無平”這句說話!