嘩!今日試左間泰國菜的店,呢度嘅泰式冬蔭功湯河,勁爆味蕾!湯頭鮮香得嚟又有滿滿嘅椰子香,飲一口,辣中帶香,真係令人愛不釋口。D河粉滑溜溜,而且有合適嘅嚼勁,湯底同原只大頭蝦喺味道上嘅配合,簡直就係絕配啊!泰式牛肉湯河都唔錯搞!呃,唔好意思,吃得太入神,用語忍唔住粗魯咗啲。但係真係好味啊!牛肉嫩滑,而且超級入味,添上清爽嘅芽菜,口感層次分明,不得了!至於小食,我就試咗泰式炸蝦餅兼串燒。炸蝦餅脆脆哋,內裡卻彈牙有嚼頭,而串燒更係香噴噴,每一啖都有花生醬嘅點綴,真係會令你一試難忘。最後,嘅芒果椰汁冰哇,無話可說,簡直係完美收官!灼熱天氣下,呢碗滿滿嘅椰香加埋芒果嘅甜,清新解暑,款款係心頭好!依家想起都仲想再食一碗咁滯!推推推!🌟🌟🌟

2023-09-10 312 瀏覽
完全不知所謂…船麵湯底又無味 牛肉又咬唔入…冬陰公湯河隻蝦是發霉壞的!真的不會回頭…後悔 第一次難食到要係平台到寫食評…就只有雞腿肉串燒可以的…我也真實的告訴大家!完!!!………………………………………………………………………………..

泰式炒河(可選豬/牛/雞)👍我地揀左雞肉呢個炒河有驚喜wo🤤口感適中,炒得唔會太濕又唔會太油而且唔會一夾即爛全個set食得最快就係呢個炒河🤤-燒豬頸肉飯味道正常,份量夠大有跟泰式醬,我覺得泰式醬好難會唔好味😂-燒雞串👍估唔到雞肉又燒到幾腍喎幾滿意個分量,總共有6串-蝦餅同泰式醬一樣,好難有難食既蝦餅但炸到有d乾身,個人喜歡點跟豬頸肉飯既醬汁,會冇咁乾-野飲分別叫左芒果椰汁冰同埋青檸梳打青檸梳打正常發揮芒果椰汁冰椰味好濃👍-整體都ok可以再encore😝
泰式炒河(可選豬/牛/雞)👍
我地揀左雞肉
呢個炒河有驚喜wo🤤
口感適中,炒得唔會太濕又唔會太油
而且唔會一夾即爛
全個set食得最快就係呢個炒河🤤
燒豬頸肉飯
味道正常,份量夠大
有跟泰式醬,我覺得泰式醬好難會唔好味😂
燒雞串👍
估唔到雞肉又燒到幾腍喎
幾滿意個分量,總共有6串
蝦餅
同泰式醬一樣,好難有難食既蝦餅
但炸到有d乾身,個人喜歡點跟豬頸肉飯既醬汁,會冇咁乾
野飲分別叫左芒果椰汁冰同埋青檸梳打
2人餐:泰式雞肉炒河、燒豬頸肉飯、雞肉串燒、蝦餅
2023-08-05
  • 泰式炒河
2023-06-25 650 瀏覽
今日同男朋友去巴黎倫敦紐約米蘭戲院(貪佢夠平)睇閃電俠,開場前先醫肚,去咗雅都商場Food court 搵食。原來都幾多食店揀,中日韓泰美都有,座位又多,坐得自在。男朋友今日就揀咗食泰菜。呢間泰菜選擇唔少,有湯麵、小食、冬陰功、串燒、燒物、甜品、飲品、飯餐、二人餐,同埋派對美食。泰式冬陰功湯河轉金邊粉 ($68)大大碗,份量好足。熱辣辣又火辣辣,湯底好香濃,酸酸辣辣,又有椰香,好味。金邊粉好滑身,仲有啲爽口的芽菜和菇菌。最吸引都係隻大蝦,啲肉彈牙,蝦頭就有甘香的蝦膏,滋味!精選飯餐 C係泰式辣炒牛肉飯($50)大大碟,不止飯多,連牛肉都好多,好抵食!炒得好夠鑊氣,牛肉又嫩又入味,辣辣地,泰式風味十足!仲叫咗兩款小食。半打沙嗲串燒($50)豬牛雞各兩串,三款肉都好嫩,有啲焦香,仲整得入味,點埋啲沙嗲醬,香辣惹味,更正!另一款係泰式炸魚餅($22/4件),彈牙鹹鮮,仲有些獨特的香草香料味,再點啲泰式雞醬,更好味!特飲泰式荔枝冰($8/跟餐減$10)好冰凍,一解火辣。荔枝味好出,仲有三大粒荔枝,味道甜美。
兩人揀了這些菜式
半打沙嗲串燒
泰式炸魚餅
泰式荔枝冰
2023-06-24
半打沙嗲串燒
泰式炸魚餅
2023-06-20 156 瀏覽
好耐無試新野,今日收工去屯門練箭前一支公搵下野食,係雅都呢邊呢間泰雅咁多好評又未試過,就一於試下真唔真先,門面就連埋餐牌,一眼望晒,款式都唔少有主餐同小食甜品,但就無大路既海南雞飯同無骨豬手。泰式燒豬頸肉飯+薯絲蝦卷今日就試下招牌既豬頸肉飯,跟個小食薯絲蝦卷就加12蚊有2件,先講講豬頸肉大約有10塊,但比較薄同細塊d,面頭都加左d炸蒜增加風味,豬頸肉燒得幾香,唔會好乾,我都真係睇住一落單後個哥哥仔先放上烤爐燒,幾新鮮,跟個泰式醬汁幾特別,少少酸少少辣,幾開胃,飯既質量就一般啦,唔係d咩靚米,但好在唔會濕先,算ok,配菜有2塊青瓜同1塊蕃茄,都幾新鮮。薯絲蝦卷都係新鮮炸起熱辣辣,外皮炸得好脆,蝦肉就唔算多,但幾有特色,12蚊2件可以試試。飲品黎講本身想加10蚊要個涼粉冰,但店員話今日無冰只好要枝裝椰青水就加6蚊,if牌子都算ok啦。整體黎講食物質素算唔錯,價錢都幾平民,可以返食。

泰式燒豬頸肉飯+薯絲蝦卷

整體黎講食物質素算唔錯,價錢都幾平民,可以返食。

2023-06-12 92 瀏覽
泰‧雅 (屯門)屯門鄉事會路112-140號雅都商場1樓S66號舖二人套餐泰式冬陰公湯河泰式冬陰公湯是一道以香辣口味為主的湯品,其中加入了豐富的香料和青檸汁,讓人嚐到了鮮香中帶有微微的酸辣味。大蝦🍤鮮甜彈牙,海鮮鋒味極濃。泰國河粉雙併扎肉豬肉丸泰國河粉雙併扎肉豬肉丸是一道以河粉和肉丸為主的主食,河粉綿軟入口,加上豬肉丸的嚼勁,讓人吃起來十分過癮。泰式炸蝦餅泰式炸蝦餅外皮炸得酥脆,內裡則是鮮嫩的蝦肉,口感非常棒。沙嗲雞肉串燒表皮焦香,燒得酥脆,內部則是多汁嫩滑的雞肉,配上特製的沙嗲醬汁,讓人一口接一口地吃下去。泰式珍多冰泰式珍多冰加入了多種水果和珍珠,配上椰奶和冰塊,清涼解渴,十分適合夏天享用。椰汁涼粉冰椰汁涼粉冰則是以椰汁和涼粉為主,口感爽滑,清甜可口。
泰‧雅 (屯門)
屯門鄉事會路112-140號雅都商場1樓S66號舖

二人套餐

泰式冬陰公湯河

海鮮鋒味極濃。

泰國河粉雙併扎肉豬肉丸

泰式炸蝦餅

泰式炸蝦餅外皮炸得酥脆,內裡則是鮮嫩的蝦肉,口感非常棒。

沙嗲雞肉串燒

泰式珍多冰

椰汁涼粉冰
椰汁涼粉冰則是以椰汁和涼粉為主,口感爽滑,清甜可口。
超出預期的泰菜惹味泰式冬陰公大大隻大頭蝦配香辣泰式冬陰公湯,有蝦有各種配料惹味又醒胃喎。生菜包咁熱天氣唔太想食飯,咁就點咗生菜包。即炒肉碎,點個時要咗少辣,只加一隻小紅椒一齊炒,包埋新鮮生菜,大大啖肉又飽肚加上新鮮生菜又健康,啱晒我口味。一氣食晒!芒果椰汁涼粉冰特飲 食完正餐又可以有杯椰奶特飲,今日咁熱,成三十幾度,有杯特飲零舍唔同。粗飲管一吮就椰奶連滑滑芒果肉加涼粉,透心涼。我跟餐買加$15,都算抵喎。
超出預期的泰菜

• 芒果椰汁涼粉冰特飲
  • 生菜包
  • 惹味泰式冬陰公
2023-05-27 50 瀏覽
今日去左奧海城做野,實在太累了😫尋晚又唔夠訓,就隨便去左二期間food count 食午餐🥣行行下見到間泰國餐廳幾靚,突然好想食芒果糯米飯🤣可以保充返D糖份,仲有一小碟椰漿分開,芒果好鮮甜🤗加埋椰漿同糯米飯好正👍🏻 芒果同糯米飯份量好多,食完都飽曬🤣 同事就叫左個海南雞飯🤗海南雞無骨的,雞肉非常嫩滑,加上餐廳配左個油飯,見到我同事食到停唔到口🤣一看就知好好味,海南雞飯仲配左個湯,我飲左啖,超重胡椒味😋好正

行行下見到間泰國餐廳幾靚,突然好想食芒果糯米飯🤣

同朋友睇完戲,嚟咗呢個商場睇吓有咩食,見到呢間泰菜好多選擇,又係即叫即整,我哋就坐低係food court慢慢食啦~ 泰式肉碎炒河粉師傅即炒嘅河粉,真係非常惹味🤩 佢有得俾你揀辣嘅程度,我就揀咗小辣,所以唔食得太辣嘅朋友都可以試吓😎 河粉嘅肉碎係非常多,而且係熱辣辣,真係好似返咗喺泰國食街邊小食🥳 河粉軟硬適中,份量都好多,一定夠share黎食!炭燒豬頸肉飯可以見到個飯賣相好吸引,份量都幾多!豬頸肉外脆內軟,香噴噴,好容易咬開,一啲都唔硬,可以見到師傅嘅功格!龍眼冰香港嘅夏天真係好難頂,我哋仲叫多咗杯龍眼冰,涼浸浸,舒服晒!

泰式肉碎炒河粉

炭燒豬頸肉飯

龍眼冰

2023-05-20 41 瀏覽
喺附近睇完戲🍿梗係過嚟呢個Go go mall搵食🙌🏻炭燒豬頸肉飯🐷飯盒賣相吸引,燒豬頸肉同飯既份量都好多,仲有青瓜同蕃茄做配菜。豬頸肉真係好Juicy, 店主即叫即燒,炭燒味撲鼻而來,一咬落去外脆內軟,正呀😍泰式雜錦串燒🍢分別叫咗牛、豬、雞三種肉類,好豐富架,仲燒得好靚添。咬落去充滿炭香味,肉質嫩滑,好爽😋蝦餅小食🍤蝦餅炸得啱啱好,熱辣辣,脆卜卜,咬落去啖啖蝦肉🥳親民價錢,有質素嘅泰菜!值得一試🇹🇭
喺附近睇完戲🍿梗係過嚟呢個Go go mall搵食🙌🏻

炭燒豬頸肉飯🐷

泰式雜錦串燒🍢

蝦餅小食🍤
蝦餅炸得啱啱好,熱辣辣,脆卜卜,咬落去啖啖蝦肉🥳

親民價錢,有質素嘅泰菜!值得一試🇹🇭
2023-05-18 32 瀏覽
屯門gogomall美食廣場,有不同種類選擇而且價錢親民,環境亦十分整潔,最後選上泰雅外賣,全部食物新鮮熱辣即叫即做主食揀左泰式燒豬頸肉飯,賣相十分吸引,泰式燒豬頸肉份量十足鋪滿飯上面,燶邊豬頸肉厚肉之餘肉質爽口唔肥,仲有番茄和青瓜拌碟,沾埋酸辣汁,非常惹味,而白飯加左秘製豉油特別好味😋😋😋😋小食揀左沙嗲雞串燒4串,隔住個盒都聞到香噴噴,滿滿炭燒香味,雞肉唔會燒到乾晒仲好juicy,配上秘製沙嗲汁,秘製汁味道有少少似甜醬幾得意又幾好味☺️☺️☺️

外賣自取
2023-05-18 39 瀏覽
泰式炸春卷(4件)炸得外脆內彈,肉質鮮嫩,鮮甜可口,正😋😋😋泰式炒貴刁大大塊貴刁粉,配鮮嫩牛肉,炒得夠鑊氣,色香味俱全,非常嘢味好食,必食,極力推介👍👍👍牛肉小辣肉嫩多汁,小辣醒胃,越食越想食,必食喔🥳🥳🥳沙嗲雞肉串燒燒得焦香,外脆,肉嫩多汁,美味😄😄😄沙嗲牛肉串燒牛肉鮮嫩,甜滑香脆,好食😋😋😋沙嗲豬肉串燒肉質爽口,沙嗲味濃香甜,😋😋😋泰式炸蝦餅(4件)香脆,蝦肉非常彈牙,味道好食到不得了,超正😄😄😄薯蓉咖哩角薯蓉幼滑,咖哩夠香,香甜可口,值得推介👍👍👍
泰式炸春卷(4件)
炸得外脆內彈,肉質鮮嫩,鮮甜可口,正😋😋😋
泰式炒貴刁
牛肉小辣
肉嫩多汁,小辣醒胃,越食越想食,必食喔🥳🥳🥳
沙嗲雞肉串燒
燒得焦香,外脆,肉嫩多汁,美味😄😄😄
沙嗲牛肉串燒
牛肉鮮嫩,甜滑香脆,好食😋😋😋
沙嗲豬肉串燒
肉質爽口,沙嗲味濃香甜,😋😋😋
泰式炸蝦餅(4件)
香脆,蝦肉非常彈牙,味道好食到不得了,超正😄😄😄
薯蓉咖哩角
薯蓉幼滑,咖哩夠香,香甜可口,值得推介👍👍👍
2023-05-16 35 瀏覽
一直都想試吓gogo mall food court呢間泰式餐廳—泰雅,今日終於得閒過嚟,整體質素唔錯喎!今次叫咗個二人餐,好抵食, $178有咁多嘢食!📌泰式甲拋肉碎飯肉碎分量超多,食落酸酸辣辣,相當惹味,配白飯真係一流,好想添多一碗飯!!喜歡佢哋有得揀辣度,今次揀咗BB辣,食到香辣同時有泰式風味!📌泰式青咖喱飯呢個青咖喱真係不得了,超香濃,但必須要提提大家有啲辣,但係青咖喱嘅香味相當濃郁!有得揀牛肉,豬頸肉,或者雞絲,我揀咗雞絲!相當有驚喜,原來係酥炸雞絲!香香脆脆架!📌泰式春卷質素唔錯,裏面好多蝦肉!即叫即炸,熱辣辣,相當脆口!📌沙嗲串燒(半打)可以任揀豬肉,雞肉,牛肉,我就揀咗每款兩串。最欣賞佢哋嘅串燒唔會太肥,同時亦保留肉汁。📌泰式珍多冰椰奶好香濃,入邊珍多冰好多料!相當飽肚!📌泰式荔枝冰荔枝冰,除咗有荔枝肉之外,仲有啲蒟蒻,唔錯!📌泰式蝦餅+$25 呢個另外加錢的, $25有兩件,成個蝦餅都係蝦肉,質素唔錯👍🏻重點係炸得好酥脆!
今次叫咗個二人餐,好抵食, $178有咁多嘢食!

📌泰式甲拋肉碎飯

📌泰式青咖喱飯

📌泰式春卷
質素唔錯,裏面好多蝦肉!即叫即炸,熱辣辣,相當脆口!

📌沙嗲串燒(半打)

📌泰式珍多冰
椰奶好香濃,入邊珍多冰好多料!相當飽肚!

📌泰式荔枝冰
荔枝冰,除咗有荔枝肉之外,仲有啲蒟蒻,唔錯!

📌泰式蝦餅+$25
2023-05-16 486 瀏覽
間中去雅都商場GoGo Mall 晚飯,這晚來吃泰國菜。有二人餐$178,主菜、小食、飲品都有齊。最喜歡吃炒貴刁但已經賣光了,下次要早點來。改成牛肉湯河,估不到味道很有驚喜!香濃牛肉湯,多喝幾口會太鹹,但有寬條河粉和肥牛吸收湯味,這就配搭得剛好,喜歡闊條河粉口感更軟滑,份量其實跟一般餐廳份量差不多;肥牛浸吸收湯味,更有牛肉味,還有芽菜鋪底,平衡濃湯,喜歡吃湯粉麵的話要試試。泰式燒豬頸肉飯,豬頸肉燒得非常香口,外脆脆內爽,醮上酸辣汁很香啊!有番茄和青瓜拌碟,平衡肉味,飯的份量也不少,男士也夠飽了。小食選了泰式炸蝦餅兩塊,炸得很脆,蝦餅肉質Q彈,口感不錯,但蝦味比較淡。串燒6串,有齊豬、牛、雞肉,感覺就更滿足。豬肉最好吃,口感比較爽口不乾身;雞肉和牛肉都會覺得乾身一點,但醮上這裏的沙爹醬,味道走提升不少,有濃濃花生香,吃著吃著,明明很飽也開胃得吃光了。套餐配得飲最划算,因為特飲可以減$10,原本特飲價錢約$18至$25,減$10後超值!一定要試。我們點了泰式椰汁冰和泰式珍多冰,都是加$8就有一杯,非常實惠!我喜歡有口感的東西,所以點珍多冰,喜歡有三色真多,還嘟嘟燕煙韌口感,也是補$10,香

最喜歡吃炒貴刁但已經賣光了,下次要早點來。

我們點了泰式椰汁冰和泰式珍多冰,都是加$8就有一杯,非常實惠!我喜歡有口感的東西,所以點珍多冰,喜歡有三色真多,還嘟嘟燕煙韌口感,也是補$10,香甜冰凍的椰汁味道,喝完滿口椰汁香,這就是泰國風味!

吃過後也挺喜歡這裏食物的味道,就是炸蝦餅味道比較淡,其他飯類、肉類,都非常滿意,二人餐性價比很高呢!

2023-05-10
2023-05-14 42 瀏覽
屯門既雅都商場go go mall,呢邊有好多特式既小店。我們揀咗食泰式,二人餐幾抵食呀!我哋點咗泰式燒豬頸肉飯、泰式牛肉炒貴刁、串燒半打、串燒豬、串燒牛、炸蝦餅和飲品椰青水、荔枝冰。泰式燒豬頸肉飯,豬頸肉燒得好香,外皮酥脆,都保留到肉既油脂,配飯好好味。泰式牛肉炒貴刁,配料有芽菜、蘿蔔絲、粟米芯、芥蘭。貴刁滑而有彈性,口感濕潤,唔會乾,夠鑊氣。串燒半打可以揀雞牛豬,我哋食咗串燒豬同串燒牛,肉質結實,有淡淡既香茅味炸蝦餅都幾好味,外面酥脆,肉質彈牙、厚厚實實。野飲係椰青水和荔枝冰,清清涼涼

炸蝦餅都幾好味,外面酥脆,肉質彈牙、厚厚實實。

野飲係椰青水和荔枝冰,清清涼涼