2024-01-15 259 瀏覽
星期日約咗家姐旺角一齊入亞博睇一年一度嘅叱吒頒獎典禮。所以爭取時間,搵間餐廳快靚正食個午餐加下午茶,然後早啲入去睇應援。發現呢間新開張主打獅城美食餐廳,裝修環境帶點懷舊,簡約得來亦不失獨特。見佢有下午茶餐供應,所以即管試下。餐廳應該是雙連鋪位打通,地方很大,座位充足,所以吾使等位添。食物主打新加坡肉骨茶、叻沙、無骨海南雞飯等。餐廳特設自助生菓、沙律區,可以無限自助添加食用。目測其他客人多點選《無骨海南雞飯》($88)包熱飲,賣相不錯。下午茶時段亦有供應,價錢更抵食。家姐選了肉骨茶套餐C02套套餐B : 《如意三寶套餐》($108)包熱飲,凍飲加$3。三寶即豬肝、豬腰、豬肚,附有油條、醬油、花生、辣椒絲及白飯。湯底與傳統有些不一樣,吾會有藥材味,反而有濃濃的胡椒味,可以無限添湯。我選了午餐 H11 :《叻沙海鮮湯麵》($62)包熱飲,凍飲加$3。湯麵係油麵底,配有芽菜、豆卜、蟹柳、蝦、魷魚、青口及蛋等等。湯底味道亦頗為特別,帶有咖喱味道,有點似咖喱海鮮湯麵,湯溫度夠熱,份量頗多。小食《泰式蝦餅》(5件/$48),有五塊,上枱時夠熱,味道正常可以。試多個下午茶餐G01 : 《新加坡肉骨茶配

試多個下午茶餐G01 : 《新加坡肉骨茶配米線》($46),都有三條骨,而且咁啱連有豬軟骨,米線份量頗多,米線不會太淋我鍾意,而肉骨亦都頗有咬口,至於湯底夠熱。

2024-01-01
2024-01-11 149 瀏覽
放工時間遇啱撞車,成條彌敦道塞住左,咁就同同事去附近食個飯先走啦。經過西洋菜街,呢條街好多米線舖,睇下食邊間好先,點知泰源個阿姐勁落力sell,又套餐又雞煲,又自助沙律bar,咁有誠意就試下佢啦。餐牌好多野揀,最後決定叫個二人餐,二百幾蚊無加一,抵食吖。⭐排骨肉骨茶湯品揀左肉骨茶,一大碗有四支骨,熱辣辣香噴噴,勁重胡椒味😆辛辣感都幾強烈,啱晒天氣凍飲喎。⭐新加坡海南雞例牌size都ok,唔算太細份吖,雞件已去骨,啖啖肉勁嫩滑,但雞肉本身偏淡,點左醬料就好味好多了😋⭐青椒炒蛋大大盤炒蛋,炒得勁嫩仲有蛋汁㗎,青椒香口但唔辣的,下飯一流🤤⭐鮮草紅豆冰個餐唔包飲品,但加杯特飲都係加8蚊,好抵😘朋友叫左鮮草紅豆冰,鮮草好滑紅豆軟綿,微甜啱口味喎。⭐新加坡三色奶茶自己就叫左三色奶茶,但黎到個茶已經攪混左得返兩色😆茶香奶滑,雖然個底有厚厚一層糖漿,但椰糖唔會太甜,飲落幾正😋食物不錯,價錢貼地,加上坐位寬濶好坐立,想食新加坡菜可以黎泰源呀👍
餐牌好多野揀,最後決定叫個二人餐,二百幾蚊無加一,抵食吖。
⭐排骨肉骨茶
⭐新加坡海南雞
⭐青椒炒蛋
⭐鮮草紅豆冰
⭐新加坡三色奶茶
2024-01-09
同朋友👩🏻‍🚀一齊喺旺角,佢帶咗我嚟呢間新加坡🇸🇬餐廳🍴🥢,朋友👩🏻‍🚀話呢度超級抵食,仲幾美味,咁我就腦筋休息跟住朋友👩🏻‍🚀食好嘢🤣晚餐「2人套餐(送白飯)」價格 $218(ABC餐各選1種),咁我哋揀咗「精選排骨肉骨茶 Superior Spare Ribs Bak Kut Teh」、「新加坡海南雞(例牌)Singapore Hainan Chicken」、「泰式滷水豬蹄 THAI Braised Pig Trotter」,套餐送 熱飲(凍飲+3元,汽水+5元,特飲+8元)🤣「新加坡🇸🇬海南雞」雞肉嫩滑幾好食🤣,仲有我鍾意嘅星加坡🇸🇬黑醬油可以沾雞食👍「精選排骨肉骨茶」:肉骨茶味道濃郁有強勁胡椒味,好好飲兼飲落成身暖晒🤩;排骨有4條,肉質軟熟,一咬肉就離骨👍;肉骨茶仲可以無限添飲🤩「泰式🇹🇭滷水豬蹄」:豬蹄煮得超級腍超級軟熟😋;泰式🇹🇭滷水汁甜甜哋,又係味道濃郁🤣仲叫咗 $78「蒜蓉炒芥蘭」,芥蘭菜🥬好新鮮,食落非常爽脆,蒜蓉炒簡單又好食,仲非常大碟,份量超多🤩仲叫咗「紅豆冰」同埋「新加坡薑茶」,兩杯都係特飲,兩杯都加 $8;薑茶有勁薑味,我鍾意🤣呢度仲有一個簡單嘅自助生果吧🍑🍈

呢度仲有一個簡單嘅自助生果吧🍑🍈🍅🍐🥗👍

真係超級抵食🤩🤣
2024-02-07 36 瀏覽
今次同朋友同行叫咗兩個二人套餐,佢都有四人套餐,但係就可以試多幾款唔同菜式 幾抵玩😃1️⃣二人套餐( $218 )🔸精選排骨肉骨茶擁有新加坡味道,偏重胡椒味嘅肉骨茶🔸海南雞例牌肉質嫩滑無骨👍🏽👍🏽🔸馬拉盞炒通菜2️⃣二人套餐( $218)🔸冬陰功海鮮雜菜鍋海鮮款式選擇多,份量也很大碗,冬陰功味偏酸小小辣,適合唔係好食得辣嘅人士🔸香辣回鍋肉🔸滷水豬手(💜推介)滷水味超濃,送飯一流👍🏽
今次同朋友同行
叫咗兩個二人套餐,
佢都有四人套餐,但係就可以試多幾款唔同菜式 幾抵玩😃

1️⃣二人套餐( $218 )
🔸精選排骨肉骨茶
擁有新加坡味道,偏重胡椒味嘅肉骨茶
🔸海南雞例牌
肉質嫩滑無骨👍🏽👍🏽
🔸馬拉盞炒通菜

2️⃣二人套餐( $218)
🔸冬陰功海鮮雜菜鍋
🔸香辣回鍋肉
🔸滷水豬手
(💜推介)滷水味超濃,送飯一流👍🏽
2024-01-20 38 瀏覽
今日我喺這間新開嘅新加坡飯店試咗最正嘅肉骨茶,真係要讚佢個湯底🍲,一啖落去帶勁嘅胡椒香,夾帶住肉骨香味,真係正到不得了,飲完仲有暖笠笠嘅感覺。大排骨超大塊,肉質鮮嫩,啲肉咁啱得嚟咁滑,仲要無限任添湯,實在太欣心啦!再嚟個酸辣土豆絲,出乎意料嘅爽脆,同埋微微嘅辣添上嗲嗲嘅酸,實在係開胃得嚟意猶未盡;至於個炒通菜,鑊氣正宗得滯,每一啖都係那種翠綠又爽口嘅一流享受🥬。滷水豬手亦都係驚喜,肉質軟滑但唔會爛,滷得透徹,味道滿滿。最後,唔少得讚下啲店員,真係帶笑容、細心晒,解釋埋餐牌嘅特色,令我哋嘅食飯體驗更加好。驚喜間中出現,我真心認為,呢間飯店😊,係值得推介同再嚟一轉嘅好地方。

2024-01-15 25 瀏覽
朋友介紹左一間新開嘅餐廳俾我,估唔到又正係幾正喎☺️呢間餐廳位於旺角,好近花園街嗰邊,行完街後可以過嚟食個飯叉下電☺️當日我哋食左兩個Lunch set, 同一份小食🥰新加坡無骨海南雞飯 $88海南雞肉質超級嫩滑,雞味濃郁🤤🤤仲要起曬骨,超級方便食用😍😍加埋餐廳秘製醬料,食落更加滋味👍泰源肉骨茶套餐 $88平時食開嘅肉骨茶都係用藥材熬製,呢個有別平時。湯底係用胡椒,呈奶白色,飲落開胃又香😋肉骨都煲到好腍身,好好食😋配埋油條白飯,好夠飽😍香茅雞翼雞翼炸到金黃色,食落外脆內嫩👍📍泰源獅城風味 (旺角)旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地舖#星馬泰菜 #推介餐廳 #人氣美食 #旺角 #旺角美食 #香港探店 #海南雞飯 #foodie #yummy #chicken #mk
朋友介紹左一間新開嘅餐廳俾我,估唔到又正係幾正喎☺️

新加坡無骨海南雞飯 $88

泰源肉骨茶套餐 $88

香茅雞翼
雞翼炸到金黃色,食落外脆內嫩👍

📍泰源獅城風味 (旺角)

2024-01-04
下午茶
  • 無骨海南雞飯
2024-01-09 22 瀏覽
🎈泰源獅城風味食物款式有星馬特色肉骨茶、海南雞飯、滷水、及麻辣菜式等,裝修亦充滿星馬風情🎈泰源麻辣香鍋 可以自選辣度及選5款配料,配料大致有肉類、海鮮及蔬菜,附送主食及熱飲🥤配料揀咗豬肉、雞肉、鮮魷魚、椰菜花及炸腐竹,辣味溫和帶有蒜香,味道討好主食選擇咗米線,原來係同香鍋材料放一齊,撈勻後米線相當吸味,幾有驚喜👍🏽🎈星洲叻沙炒貴刁 炒貴刁類似幼身河粉,口感爽滑,配料足而且炒得乾爽有鑊氣🎈九層塔雜菌炒蛋 配搭幾特別,九層塔本身香味充足,加上雜菌更有口感
🎈泰源獅城風味

🎈泰源麻辣香鍋

🎈星洲叻沙炒貴刁
炒貴刁類似幼身河粉,口感爽滑,配料足而且炒得乾爽有鑊氣

🎈九層塔雜菌炒蛋
配搭幾特別,九層塔本身香味充足,加上雜菌更有口感
2024-01-09 22 瀏覽
終於揾到一間正宗嘅新加坡餐廳店內有免費生果沙律食生果种類多樣看了菜單好多選擇我們點了店內的招牌套餐🐔新加坡海南鷄餐套餐份量比一般的都多鷄肉特別嫩滑雞皮Q彈配了三种口味醬料油飯真的很香很入味搭配雞湯好贊閉眼點!!🍲吉祥四寶套餐(配油條同米飯)🈶豬肚.豬肝.豬腰.骨份量夠大兩個人都夠食肉骨茶胡椒味濃郁好正🍖香茅青檸烤大排骨2條大排骨色香味俱全擠上青檸汁口感豐富一口下去全是肉滿足看到隔壁桌的麻辣香鍋好好味,下次再來吃😄📍泰源獅城風味 旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地舖
終於揾到一間正宗嘅新加坡餐廳

配了三种口味醬料
油飯真的很香很入味
搭配雞湯好贊
閉眼點!!

🍲吉祥四寶套餐(配油條同米飯)
🈶豬肚.豬肝.豬腰.骨

2條大排骨色香味俱全
擠上青檸汁口感豐富
一口下去全是肉
滿足

看到隔壁桌的麻辣香鍋好好味,下次再來吃😄

📍泰源獅城風味
2024-01-06 36 瀏覽
呢間新餐廳裝修佈置得幾靚 有去左異國嘅氛圍👏一入門口好似個Bar台 仲有生果吧,可以飯前任食生果及沙律菜📌精選排骨肉骨茶因為係白肉骨茶,特點係胡椒味重,湯偏淺色,有幾塊大排骨,亦附有油條,可以點醬或肉骨茶,天氣凍飲都幾暖胃,仲可以無限添飲📌新加坡海南雞份量多,肉質嫰滑,可以配不同調味醬汁,仲有脆花生、酸青瓜、蜜桃、蕃茄等涼伴菜,酸甜開胃📌馬拉盞炒通菜鑊氣十足,好惹味,通菜口感爽脆📌香茅青檸大排骨青檸汁可以中和下油膩感📍旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地舖🏷️泰源獅城風味#旺角 #新加坡菜
仲有生果吧,可以飯前任食生果及沙律菜

📌精選排骨肉骨茶

📌新加坡海南雞
份量多,肉質嫰滑,可以配不同調味醬汁,
仲有脆花生、酸青瓜、蜜桃、蕃茄等涼伴菜,酸甜開胃

📌馬拉盞炒通菜
鑊氣十足,好惹味,通菜口感爽脆

📌香茅青檸大排骨
青檸汁可以中和下油膩感

📍旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地舖
🏷️泰源獅城風味

#旺角 #新加坡菜
2024-01-05 15 瀏覽
同朋友係始創中心商場行完街, 係附近西洋菜南街望下有咩好食, 見到呢間餐廳係門口則邊擺放了一隻新加坡小型石獅子, 都幾得意, 便入內試下, 環境光猛整潔, 好多卡位, 座位舒適, 仲有歌聽!女侍應介紹佢地新出既醉雞鍋俾我地, 隔離枱都叫了仲食緊, 見到啲雞塊都幾靚, 試下佢先, 有分成隻同半隻, 我地叫左半隻$98, 好抵食. 黎到有個火鍋提供拾雞塊, 啲雞食落新鮮和好滑, 佢有送埋生菜, 生菜吸收了醉雞湯味, 食落有小小酒味, 很香又爽口, 同埋雞塊都好多, 呢款食物性價比超高!酸菜魚(微辣) $138酸菜魚一樣份量十足好大碗, 配以酸菜, 蓮藕片, 芽菜, 豆腐皮幾特別, 湯底酸辣剛好很平均, 魚片食落順滑, 不會太薄, 夾落去不會散同有彈性, 仲有好多魚片, 好味, 送飯一流!蜂蜜檸檬水和話梅檸檬茶(熱), 我想讚一讚佢呢兩款飲品, 平時係其他餐廳飲開都係好平常無特別, 呢到兩杯感覺佢係俾足料去沖, 好飲, 話梅檸檬茶推介!食到差不多, 女侍應仲話有免費自助生果盤提供, 有蕃茄仔, 火龍果, 哈密瓜, 枝豆, 沙律菜, 出面餐廳真係好小會提供埋, 呢度食得健康, 有飯後生果! 整

酸菜魚(微辣) $138

整體食物美味抵食, 服務好, 會再光顧~
2024-01-03
2024-01-04 17 瀏覽
新加坡無骨海南雞半隻❤香口嫩滑,啖啖肉無骨,食到好滋味。亦可以蘸上辣醬 黑豉油 / 薑茸。我自己就覺得薑茸最好味,亦唔會好咸,蘸海南雞岩岩好!蒜蓉炒芥蘭❤食起黎爽口脆甜,大大碟,蒜蓉係新鮮食起黎唔會死咸,芥蘭亦冇苦味,大推!時間岩岩好,可以叫返個下午茶套餐冬陰功海鮮米粉❤ + 喇沙海鮮米粉❤ 另外再叫多2隻新加坡特色糖心蛋。2碗米粉既配料基本上都一樣。冬陰功會有磨茹,而喇沙就多左豆卜。主要食材有蝦,青口,魷魚。食得夠辣既必試冬陰功,如果怕辣就可以試下喇沙。雖然係下午茶,但份量同一個lunch 既份量一樣,好抵食。而且餐廳仲有個迷你自助沙律吧❤,無論你叫咩野食,都可以任食~ 有3款水果,蕃茄仔,枝豆等等,免費既開胃小食 / 餐後果,性價比高。

時間岩岩好,可以叫返個下午茶套餐

今日過咗嚟旺角行街,見到呢間泰源獅城風味餐點選擇幾多,就同frd入咗去食😆麻辣炸子雞都幾好食,首先好夠辣,而且雞粒有夠多,炸得都好香脆,食到我同朋友舔舔脷☺️醬燒豬頸肉都唔錯,肉質好爽口,如果鍾意食重口味嘅,就可以嗌呢一個🤟🏻乾鍋花菜份量都好足夠,而且都有少少辣,啱晒我呢啲鍾意食辣嘅人,花菜食落有救爽口,而且有少少辣令到佢更加惹味😍餐廳仲提供免費水果比食客任食,好貼心,而且餐廳環境都好闊落,而且設計得好有星馬特色,好有心思✌🏻

2023-12-29
2023-12-20 18 瀏覽
📍泰源獅城風味 (旺角)旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地舖同朋友醫飽個肚先去睇戲,佢提議想食東南亞菜,咁啱經過呢星加坡餐廳就入去食,唔錯,可以試下😆👉冬陰功海鮮湯烏冬 💰$47😋😋😋😋.5/5海鮮種類多,樣樣都鮮甜彈牙,湯底夠濃,辣味足夠,第一次食冬陰功配烏冬,都幾夾😆😆👉馬來風光 💰$78😋😋😋😋.4/5係個馬拉盞炒通菜,份量好多,有夠咸香味,味道偏濃😆👉九層塔野菌炒蛋 💰$88😋😋😋😋.7/5超多蛋,啱哂鐘意食蛋嘅我,不過多到我都差啲食唔哂,野菌同蛋炒埋就最夾,加埋九層塔帶點清新感覺😆👉海南雞飯 💰$54😋😋😋😋.6/5嫩滑雞肉,彈牙雞皮,飯又夠薑味,加埋一齊食就更加開胃,仲要大大碟,平靚正😆😆
📍泰源獅城風味 (旺角)

👉冬陰功海鮮湯烏冬
💰$47
😋😋😋😋.5/5

👉馬來風光
💰$78
😋😋😋😋.4/5
係個馬拉盞炒通菜,份量好多,有夠咸香味,味道偏濃😆

👉九層塔野菌炒蛋
💰$88
😋😋😋😋.7/5

👉海南雞飯
💰$54
😋😋😋😋.6/5
2023-12-10 42 瀏覽
放假行完魚街,一點鐘過旁邊搵野食。見到幾間排長龍,就去左間無乜人的店開餐,隨心點左2份午市特價餐。餐廳無乜人,但都等左一陣,心諗星期日都有特價,無乜人都要等上菜,開始有d擔心……還好個餐送到之後完全改觀。有圖有真相,有時唔係排晒隊先係好餐廳,特意要推介一下,免得下次失蹤左。

2023-12-10
  • 馬來風光
2023-11-29 30 瀏覽
旺角做完嘢經過見到新開餐廳諗住試下叫咗個肉骨茶米線第一次見咁嘅肉骨茶冇色全部胡椒粉味咁都算跟住食食下見到頭髮絲同眼睫毛咁到算我當睇唔到繼續食再跟住食到最後離晒大譜見到一條麻繩即時反胃決定寫食評呢世都唔會再幫襯🤮
旺角做完嘢經過見到新開餐廳諗住試下
叫咗個肉骨茶米線