2022-12-08 781 瀏覽
係街市入面的隱世泰菜,一定會揀呢間。中午黎食lunch簡直平靚正。款式選擇多,中午客飯,即炒泰式粉麵乜都有。價錢好親民,全部40幾蚊,仲包杯椰汁冰,係無得輸👍今日叫左咖哩牛腩,菠蘿炒飯。味道好正宗,一定好過唔少出面的泰菜館。
菠蘿炒飯
菠蘿炒飯
2020-05-18 1640 瀏覽
今日同朋友上嚟,可以食多幾款,平時食開都係嗰一至三款午飯。今日朋友叫咗D我平時無叫既嘢,幾好味喎。青咖喱豬頸肉,青咖喱微微辣,好好食。另一碟炒麵 (印像中餐牌好似無炒麵架?!)麵係好似車仔麵既油麵咁,炒得乾身好好味。呢兩碟好好味道,下次要再食。菠蘿炒飯甜甜地,個人唔係太歡喜。呢間舖午飯真係平/靚/正。
今日同朋友上嚟,可以食多幾款,平時食開都係嗰一至三款午飯。

今日朋友叫咗D我平時無叫既嘢,幾好味喎。

青咖喱豬頸肉,青咖喱微微辣,好好食。
另一碟炒麵 (印像中餐牌好似無炒麵架?!)
麵係好似車仔麵既油麵咁,炒得乾身好好味。
呢兩碟好好味道,下次要再食。

菠蘿炒飯甜甜地,個人唔係太歡喜。

呢間舖午飯真係平/靚/正。
2020-04-16
2019-11-27 1013 瀏覽
生左終於可以放縱食野!之前大住個肚食唔到生野,轉左手之黎第一次係到食生蝦。除左生蝦之外,蝦頭仲會炸熟一齊上!對於飲酒既我黎講,直頭好似多左份小食咁正~ 好味仲有生菜包,抄椰苗都係好味既

仲有生菜包,抄椰苗都係好味既
2019-06-03 935 瀏覽
星期日落雨天要搵個地方有得hea下睇下書又有得食好西嘅地方介紹你去深水埗嘅市政街市"保安道街市",同一座果到有體育館及圖書館,因落雨關係室外節目取消了,就同小朋友去圖書館睇下書,之後上上層熟食檔食個午餐! 我地去了《泰好運》,點了4個餐加……一碟泰式馬拉盞炒通菜($38):馬拉盞味道夠出色, 望落去好似好辣,其實辣度可以接受,食到最底略為多油泰式酸辣無骨鳳爪($15):叫了下午茶所以可以另加15蚊要一碟無骨鳳爪, 可能15蚊的關係,所以份量唔多 ,但味道比我想像中好, 夠酸味,而且十分爽口冬陰功海鮮湯河($48)呢度嘅冬陰功湯, 雖然有d辣, 但係佢嘅辣度老少咸宜,我兩個小朋友都飲得到,所以我覺得唔夠辣🤪如果唔食得辣嘅你呢度就啱曬嘞🤣 海鮮種類都多有蝦魷魚蜆蟹柳,略嫌煮得過熟,魷魚有點韌泰式炒金邊粉($40) 酸酸mei mei食得好開胃泰式濕炒雞河呢碟令你飽到不得了 但醬汁太多炸海南雞飯我哋叫錯咗其實我哋想叫普通嘅海南雞飯🤣🤣 講返個飯底,佢係有用雞油去撈飯, 雖然係用油撈飯,但係一啲都唔覺得漏! 雞肉雖然都炸過嚟, 佢keep得到滑嫩 口感附送一杯飲品,我哋揀咗椰汁冰! 因為天氣都

一碟泰式馬拉盞炒通菜($38):

泰式酸辣無骨鳳爪($15):

冬陰功海鮮湯河($48)

泰式炒金邊粉($40)
酸酸mei mei
食得好開胃

泰式濕炒雞河
呢碟令你飽到不得了
但醬汁太多

炸海南雞飯

附送一杯飲品,我哋揀咗椰汁冰! 因為天氣都幾熱,嗰度有冇冷氣, 你揀位坐一定要揀淨係風扇下面,再加埋呢杯椰汁冰,個人就舒服好多嘞😍

調味料

店舖外貌

餐牌

2019-06-02
  • 泰式馬拉盞炒通菜
2019-03-21 399 瀏覽
原本這舖位幾年前第一代都係好好食。經常嚟食午餐。然後一次轉咗手,煮得好難食,水汪汪既星洲咖喱..... 之後無再幫襯。今年2月農曆新年後再到來,見好似又再換過班底(可能又再易手),咁就試一次啦!現在應該不是第1手既家庭班底,但一樣煮得好好味。同事都話回復好味道,今天已第3次幫襯了。冬蔭功湯粉好香蕃茄味!正!原味湯粉,好似有牛骨湯咁既味道,好味。星洲咖喱豬扒飯,咖喱係炒咖喱蟹嗰種咖喱,好香好好味,鍾意撈汁食飯既朋友啱晒!午餐可選龍眼冰或椰汁冰。椰汁冰好香甜重奶味。
原本這舖位幾年前第一代都係好好食。經常嚟食午餐。

現在應該不是第1手既家庭班底,但一樣煮得好好味。
同事都話回復好味道,今天已第3次幫襯了。

冬蔭功湯粉好香蕃茄味!正!
原味湯粉,好似有牛骨湯咁既味道,好味。
雞絲金邊粉,雞絲冬蔭功金邊粉

午餐可選龍眼冰或椰汁冰。椰汁冰好香甜重奶味。
泰式濕炒河
題外話/補充資料: 如果人多時,等上餐需要耐心等候,十幾廿分鐘有可能。
2019-03-21
雞絲金邊粉,雞絲冬蔭功金邊粉
泰式濕炒河
  • 星洲咖喱豬扒飯,雞絲冬蔭功金邊粉,雞絲金邊粉。
2019-03-17 672 瀏覽
想搵又好食又抵既泰國野,大家都會諗到係九龍城搵,但其實各區街市入面既熟食中心都隱藏唔少CP值極高既泰國菜!今日食呢間係保安道街市二樓,入街市一上電梯就係。午市套餐平均價$40包飲品。鋪頭廚師樓面目測都係泰國人。飲品試左熱咖啡同凍奶茶,咖啡唔係來貨茶記果種咖啡粉,奶茶茶味特別。好香~正餐叫左冬蔭功雞絲金邊粉同埋紅咖哩雞扒飯。兩者份量質素都唔差,出菜速度快。係略嫌唔夠辣。不過岩我老公呢類怕辣既人。中意辣既建議可以叫加辣。另外我地見正餐唔錯,有追加左一碟飛天芥蘭。聽到炒果陣廚房果啲好夠火候既炒菜聲,就知唔會差得去邊。出到黎碟菜真係岩岩好熟唔會炒太老。泰式炒菜共通點就係好油。不過好好食,所以都成碟清晒。

鋪頭廚師樓面目測都係泰國人。

2019-03-17
  • 冬蔭功
  • 炒菜類
2019-03-16 377 瀏覽
估唔到市政街市除咗大排檔,都有泰國菜,而且位置熟食市場嘅角落頭,遠離嘈雜嘅大排檔自成一角。座位較為寬敞,分量對得起個價錢,味道亦好。下次可以叫多幾個人去食😋😋
馬拉盞炒椰菜苗
咖喱軟殼蟹麵包
龍眼冰
海鮮沙律
馬拉盞炒椰菜苗
咖喱軟殼蟹麵包
海鮮沙律
2018-09-24 429 瀏覽
舊舖轉手之後都係泰菜,老闆(廚師)人很nice,煮得一手好菜,食過幾次水準都keep 得住, 特別推介咖喱豬肉配薄餅泰式豬手香茅雞翼冬陰功湯菜式唔會過辣,如果食得辣嘅可以要求加辣挑戰下
特別推介
咖喱豬肉配薄餅
泰式豬手
香茅雞翼
冬陰功湯
菜式唔會過辣,如果食得辣嘅可以要求加辣挑戰下