2009-07-24 74 瀏覽
五月初八‧晴 去南華會打波,在附近下車,先吃點東西。來這裡,因為有食友推介這裡的切雞及燒肉,如果不是,幾難會留意這個地方。 看店名也可以估到,這裡出色的是其湯底,說明不含味精的,似乎也信心十足,就來個燒肉切雞湯飯。先吃推薦的食物,燒肉皮脆,但因為給的是近尾的部份,味道一般,不過可以想像,如果是肋骨的位置,應該很可口的;切雞是雞胸肉,吃起來雖然較嚡口,要多一點牙力去應付,但吃起來也真的有雞味。不要以為現在吃有雞味的雞很容易,其實也頗難的;湯底是肉湯,味道濃甜,用來撈飯,也真不錯。26蚊已經連凍飲一杯了,也很經濟的。 值得一提的是這裡服務很不錯,店員的態度也很好的,值得一讚。
五月初八‧晴

值得一提的是這裡服務很不錯,店員的態度也很好的,值得一讚。
果然雞有雞味
果然雞有雞味
1K
2009-06-28 18 瀏覽
午餐只叫了一碗蝦仔珍肝湯飯, 一雞飯.最初仲以為上錯左, 因個牆上的相片差十萬九千里!!!!喝口湯, 味ok, 真的冇味精?咁飲多幾啖先...胡椒味幾重.湯飯味ok, 其他送如蝦等, 反而好一般;媽碟雞飯, d 雞真的很好, 食得過呢.但個湯飯真係....本想喊咁滯, 但個雞咁正... 俾個ok 啦, 又未去到"一次就夠" 既, 下次叫燒味啦....
午餐只叫了一碗蝦仔珍肝湯飯, 一雞飯.
最初仲以為上錯左, 因個牆上的相片差十萬九千里!!!!
喝口湯, 味ok, 真的冇味精?
咁飲多幾啖先...
胡椒味幾重.
湯飯味ok, 其他送如蝦等, 反而好一般;

媽碟雞飯, d 雞真的很好, 食得過呢.

但個湯飯真係....

牆上的靚相
你果碗
都係燒味靠得住
牆上的靚相
都係燒味靠得住
2009-04-21 9 瀏覽
小妮子做了小手術,到銅鑼灣探她後,下午四時仍未吃午飯,但沒有胃口,路過這店,打算吃個茶餐維持生命便算,要了一個叉燒麵及奶茶。麵質很好,彈牙爽口,鹼水味不重,叉燒很白淨,些少蜜味,不算甜,這碗麵,對於心情沉重的我,頗合心意,奶茶夠香滑,唯不夠滾熱。店內仍有許多很吸引的食品,如鯪魚球,自製雲吞等,將來再試吧!

(非會員)
2009-01-30 8 瀏覽
行完花市二點幾又餓又攰,經過與朋友走入去食野,嗌左腕牛丸蝦仔面,飲左杯奶茶,大時大節居然無加二加三個d野,幾好!野食都唔差wo,份量剛剛好,d湯同河粉勁夾,可以encore. 見到有張寫代客買料打邊爐,唔知咩收費?

見到有張寫代客買料打邊爐,唔知咩收費?

2009-01-01 10 瀏覽
日期:2008年12月30日阿J搵到間平靚正既粉麵店,所以就搵個lunch time試下,湯底好清甜.1.走地雞叉燒河:滑滑既雞肉,半肥瘦叉燒,正.2.走地雞墨丸河:幾有味既雞肉,墨丸可以做得好一d.
日期:2008年12月30日
1.走地雞叉燒河:滑滑既雞肉,半肥瘦叉燒,正.
2.走地雞墨丸河:幾有味既雞肉,墨丸可以做得好一d.
2008-12-17 1 瀏覽
今天, 心血來潮想去中央圖書館借書, 於是趁午膳時間到來, 順道四周逛逛有甚麼好東西吃. 經過這間店子, 比門外"本店食物不含味精"這幾隻字吸引, 決定入內幫襯.店內不大, 大約只得20個座位, 由於那時已1.45pm, 店內只得二名食客. 坐下來, 店內一名男店員便舖了一張印有介紹<粉艇>來由的紙墊於桌上。男店員隨即說道 : 魚蛋、牛丸、珍肝都買晒。Aurelie : 咁仲有咩係呢度出名架?店員 : 雞、燒肉Aurelie : 好, 咁我要雞拼粉腸湯瀨店員 : 好很快, 由令一名較年長的男店員端上這碗湯瀨, 還說著: 小心熱。雖然看似微不足道的三個字,但卻反應了他的服務的確殷勤,每位食客入來時,他都是第一時間說著: 隨便坐,唔好意思,今日魚蛋、牛丸、珍肝都買晒,睇下食D咩。說回食物,湯很清,雞很滑,平時不吃雞皮的我,今天連皮帶肉一拼吞下,美味盡在不言。至於粉腸,爽滑無渣,煮得很腍身又無膻味,值得一試。最好叫了杯凍檸茶,一端上桌子,我已經知道一定好喝了,茶色通透,冰、茶及檸檬比例岩岩好,好飲。今天無意中給我找到這間好食店,真幸運 ! 下次一定再來試埋其他食物。 雙拼飯

男店員隨即說道 : 魚蛋、牛丸、珍肝都買晒。
Aurelie : 咁仲有咩係呢度出名架?
店員 : 雞、燒肉
Aurelie : 好, 咁我要雞拼粉腸湯瀨
店員 : 好

雙拼飯/粉 : $ 24
餐飲 : 加$6 (凍飲) 、加$4 (熱飲)
  • 所有
(非會員)
2008-12-04 12 瀏覽
湯底真係好得!! 同埋真係有當年避風塘粉艇既味道! 但係d燒味可以再細緻d, 以前粉艇d粉, 燒味切得好幼細, 入口會好d又爽d...但係唔知點解唔係好多人食甘...可能宣傳唔夠?
湯底真係好得!!

但係唔知點解唔係好多人食甘...可能宣傳唔夠?
  • 湯河
2008-09-04 1 瀏覽
其實呢間叫"波記燒臘粉艇"----舊時係筲箕灣,香港仔避風塘好多,湯底梗係鮮啦,因為大多數用「地寶魚」或「梳籮魚」餚出來,早二星期同阿爺去食一路食魚蛋河一路講古,佢就話唔錯,不過舊仔有艇仔就風味d囉!我叫左個蝦仔珍干湯飯,我未食過舊時,我就覺得都記鮮甜.
我叫左個蝦仔珍干湯飯,我未食過舊時,我就覺得都記鮮甜.
  • 蝦仔珍干湯飯
2008-09-03 2 瀏覽
個晚同個朋支去圖書館,經過見到扒王之王隔離有間新野,未試吓囉,入到去幾光鮮喎,伙記拎張紙鋪枱,上面印左啲介紹,講咩野係"粉艇",原來個舊陣啲水上人係海邊做粉麵生意,你揮手嗌佢,佢就撑架船過嚟,煮碗粉過你吔.哈!真係唔知.既然話食粉麵,咁就叫左碗--"牛丸湯河"($24),加碟--"鹵水雞腳"(4隻$10),唔太肚餓食腕粉算啦,我個朋就叫左碟--"叉燒煎蛋飯"($24)學蔡爛話齋食湯粉湯麵梗係飲淡湯先,係幾鮮喎無味精唔郭喉,再食粒牛丸,同元朗彪記有得揮,爽口彈牙有牛肉味,唔会好似出面個啲得淡粉嘅牛丸.個鹵水雞腳10蚊4隻大大隻幾底食.我老友碟叉燒蛋飯好大碟叉燒又多,見咁多我偷左件叉燒食,切得比出面薄,其實傳统叉燒應該係薄薄一片片,係香港人セ都要大大舊,唔太肚餓但係飲左大半碗湯,個老細見我識貨,笑笑口講:'正哩!啲湯無落味精,啲湯飯仲正呀!'又係嘅出面啲粉麵鋪一係多味精一係淡到無味,呢到啲湯係幾好飲.唯有下次還書再試個蝦仔珍肝湯飯!
我老友碟叉燒蛋飯好大碟叉燒又多,見咁多我偷左件叉燒食
  • 潮洲汕頭牛丸湯河
  • 叉燒蛋飯