2021-11-24 1866 瀏覽
尼兩樣有鄉下味道 正有福建味 好懷念冇講咁多 快d去試下雖然 間鋪好難搵 (本人唔熟黃大仙區)店內環境都一般但勝在 親切感 味道都正宗鍾意食既人 冇需多講 希望小店可以長期做落去
尼兩樣有鄉下味道 正
有福建味 好懷念
冇講咁多 快d去試下
雖然 間鋪好難搵 (本人唔熟黃大仙區)
店內環境都一般
下午茶
  • (扁肉  )即雲吞
  • (拌面)雜醬麵
2021-11-14 1074 瀏覽
在福建待了二十年 來香港幾年 偶然發現一家沙縣小吃 懷念家鄉的味道啊 今日同老公兩人 去黃大仙拜拜 想起之前聽朋友講過嘅沙縣小吃 於是兩人就都想去試下味 係黃大仙A出口 向左手邊行 八分鐘路程就能到 由於第一次去 搵唔到路 足足用了快一個鐘時間 仲抱怨好累啊 都唔止八分鐘啊 又肚餓 兜了一大圈 總算俾我地搵到 一入到去 哇 好香好香啊 客都算多多 坐到落去 點餐 等到送食黎 試過味道 真是很不錯 不枉費我地咁多時間搵呢個舖頭 食完番地鐵站 哇 原來真係八分鐘路程 老闆都係好好啦 搵路時都幾耐心電話同我講點行
老闆都係好好啦 搵路時都幾耐心電話同我講點行
2021-10-15 933 瀏覽
如果唔係朋友介紹我真係冇留意到呢間餐廳朋友誇張到可以連食幾日蒸餃一試之後就明點解朋友點解咁瘋狂餐廳賣既野食都幾豐富雲呑餃子、湯麵、炸物、鹵味、涼拌、燉湯我就去左2次,主要都係食佢既餃子同小食亦都試過燉湯最好食既蒸餃⋯⋯次次都掛住食唔記得影相每隻都皮薄又飽滿餡料有豐富既蔬菜同少量豬肉明明我唔食韮菜,而餃子係有韮菜但!係!我可以食唔停!冇好嗆既韮菜味,反而提升左個鮮味記得一定要加一碟花生醬中式花生醬勁香點一點,味道再昇華真係靈魂嚟如果真係唔食韮菜可以考慮下雲呑花生醬撈雲吞上面灑左葱花、炸花生、炸黃豆撈埋一齊食好香口雲吞一啖一粒,好方便食但餡就比較單調,剩係食到肉味個人覺得餃子鮮味多層次d鐘意香口野可以叫埋炸雲吞新鮮熱辣炸出嚟個皮好鬆脆不過就少少油膩食得熱氣野又會想飲野叫左燉湯試下都幾多料,飲落都有黨蔘味幾甘甜主食叫左酸辣粉紅薯粉為煙煙韌韌,唔會煮到淋晒酸同辣調配得幾平衡唔會酸到喉嚨好涸喉辣只係小小辣兩樣味道都食得到比起傷心酸辣粉,呢碗更得我心同埋唔算太油同太口渴旁邊係炸餃子炸冇蒸咁好食一來食落太油好易滯二來個鮮味冇咁出建議點返蒸餃以上係食左2次既綜合食評2個人去食餃子+小食/主食就夠晒人均
如果唔係朋友介紹
我真係冇留意到呢間餐廳

朋友誇張到可以連食幾日蒸餃
一試之後就明點解朋友點解咁瘋狂

餐廳賣既野食都幾豐富
雲呑餃子、湯麵、炸物、鹵味、涼拌、燉湯
我就去左2次,主要都係食佢既餃子同小食
亦都試過燉湯

最好食既蒸餃⋯⋯次次都掛住食唔記得影相

每隻都皮薄又飽滿
餡料有豐富既蔬菜同少量豬肉
明明我唔食韮菜,而餃子係有韮菜
但!係!我可以食唔停!

冇好嗆既韮菜味,反而提升左個鮮味

記得一定要加一碟花生醬
中式花生醬勁香
點一點,味道再昇華
真係靈魂嚟

如果真係唔食韮菜
可以考慮下雲呑

花生醬撈雲吞
上面灑左葱花、炸花生、炸黃豆
撈埋一齊食好香口
雲吞一啖一粒,好方便食
但餡就比較單調,剩係食到肉味
個人覺得餃子鮮味多層次d

鐘意香口野可以叫埋炸雲吞
新鮮熱辣炸出嚟
個皮好鬆脆
不過就少少油膩

食得熱氣野又會想飲野
叫左燉湯試下
都幾多料,飲落都有黨蔘味
幾甘甜

主食叫左酸辣粉
紅薯粉為煙煙韌韌,唔會煮到淋晒
酸同辣調配得幾平衡
唔會酸到喉嚨好涸喉
辣只係小小辣
兩樣味道都食得到
比起傷心酸辣粉,呢碗更得我心
同埋唔算太油同太口渴

抵到爛

根本糧尾救星
  • 蒸餃
2021-07-25 1302 瀏覽
之前聽朋友話黃大仙有間沙縣小吃即刻係OpenRice收藏左但一直冇機會 一係就唔記得左😂這次突然醒起這間舖 就拿拿聲過來~店鋪真係同大陸的風格一模一樣連裡面的裝修風格都好簡單 哈哈叫左必吃的雲吞(其實大陸叫扁食)湯加左紫菜 飲起來似有雲吞的紫菜湯😂同大陸的味道並不是很相似炸雲吞 炸排骨 就好好吃 炸得岩岩好 炸雲吞吃完又想吃燉湯都好飲~炸醬麵不過不失 只是同我想像中的雜醬麵爭好多~總的來講食物平價又好吃 只是唔好同大陸的沙縣小吃做比較 味道真係唔係好一樣~
之前聽朋友話黃大仙有間沙縣小吃
即刻係OpenRice收藏左
但一直冇機會
一係就唔記得左😂
這次突然醒起這間舖 就拿拿聲過來~
店鋪真係同大陸的風格一模一樣
連裡面的裝修風格都好簡單 哈哈
叫左必吃的雲吞(其實大陸叫扁食)湯加左紫菜
飲起來似有雲吞的紫菜湯😂同大陸的味道並不是很相似
炸雲吞 炸排骨 就好好吃 炸得岩岩好
炸雲吞吃完又想吃
燉湯都好飲~
炸醬麵不過不失 只是同我想像中的雜醬麵爭好多~
總的來講食物平價又好吃
只是唔好同大陸的沙縣小吃做比較 味道真係唔係好一樣~
黃大仙街坊推薦我食嘅餐廳!呢間餐廳勁多嘢食揀,我未食過大陸嘅沙縣小吃,所以無得比較。 只可以講呢度由餐廳到店而裝修都好大陸。er... 我諗大家嚟呢度都係為咗食啲出面食唔到嘅菜式。孜然豬腳好香口,又腍,好食!👅 熱辣辣上碟真係拒絕唔到,唔怪得係招牌菜啦!至於圖二、三嘅招牌蒸餃同酸辣薯仔絲都ok嘅,大概$2x有咁嘅味道唔貴呀。不過呢......我記得個酸辣米線好麻麻,無論係米線質地定湯底定配料,無一樣特別好食,我同朋友食得好辛苦先食得晒,大家都係嗌返花生醬餃同豬腳好喇~ 唔好嚟呢度食酸辣米線🙈沙縣小吃地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖

黃大仙街坊推薦我食嘅餐廳!

沙縣小吃
地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖
2021-01-04 2301 瀏覽
昨夜看到這店,今天就去找尋地點不難找,只是位置比較冷清隔壁街會比較多食肆外門看張貼的餐牌和國內的挺像推門而入,也有點像回到內地的感覺有些冷清,只有一桌(1人)找了個空位置坐下老闆娘一個人在忙碌做外賣中叫我先看看,等會才來幫我落單想好,佢都終於有空來幫我落單我點左一個湯,一蒸餃,牛腩面湯還好蒸餃的沾醬一般牛腩面算幾大碗,面量十足,牛腩牛味十足價錢還好,唔算貴唔算平食完,會感覺香港的沙懸味道比內地重口味唔少見之前有人講呢間衛生好差其實已經算好正常衛生如你去內地會感覺真係叫差呢間少左沙懸小吃的炒米粉, 滷蛋,酸菜拌面等等不過都還原5-6成國內的味道
昨夜看到這店,今天就去找尋
地點不難找,只是位置比較冷清
隔壁街會比較多食肆
外門看張貼的餐牌和國內的挺像
推門而入,也有點像回到內地的感覺
有些冷清,只有一桌(1人)
找了個空位置坐下
老闆娘一個人在忙碌做外賣中
叫我先看看,等會才來幫我落單
想好,佢都終於有空來幫我落單
我點左一個湯,一蒸餃,牛腩面
湯還好
蒸餃的沾醬一般
牛腩面算幾大碗,
面量十足,牛腩牛味十足
價錢還好,唔算貴唔算平
食完,
會感覺香港的沙懸味道比內地重口味唔少
見之前有人講呢間衛生好差
其實已經算好正常衛生
如你去內地會感覺真係叫差
呢間少左沙懸小吃的炒米粉, 滷蛋,酸菜拌面等等
不過都還原5-6成國內的味道
2020-11-20 1559 瀏覽
餐廳細細又唔係好起眼既門面,但裡面竟然隱藏住美食!!餐廳係以麻辣小食同麵食為主,本人好鐘意食辣野,每次黎到黃大仙都會想起佢。每次坐低都必定會叫既「麻辣土豆絲」、「蒸餃」、「干撈麻辣豬耳麵」。我好享受食辣野嘅過程,但絕對唔會挑戰辣度,只會揀自己鐘意既辣度,所以每次都會叫小辣或BB辣,其實BB辣都已經幾辣架啦,所以如果唔食得辣既你,就要諗清楚先啦!麻辣土豆絲:土豆絲爽口,容易入口,要小辣既辣度剛剛好,香得黎唔會太辣蒸餃:配埋土豆絲一齊食就最正,因為蒸餃係比較清淡,但如果已經食到個口好辣,可以食蒸餃中和返一下干撈麻辣豬耳麵:麵質幼細但唔會好淋,食落依然有咬口,撈麵本身已經撈好左,唔洗擔心味道唔平均
餐廳細細又唔係好起眼既門面,但裡面竟然隱藏住美食!!

麻辣土豆絲
干撈麻辣豬耳麵
2020-11-16
2020-11-15 850 瀏覽
今日中午完全諗唔到食乜野,突然之間諗起想食蒸餃,立即諗到嚟鳳凰村試下呢間沙縣首先試左個炸豬腳米線,豬腳好入味,脆口,好香,係好惹味再嚟就係麻辣雲吞拌麵,姐姐好細心,落單已經問要唔要小辣,驚太辣食唔到,我地立即當然係叫小辣啦!雲吞雖然細細隻,但味道好新鮮,麵既醬汁好味道,麻辣得嚟唔係好辣,小辣易入口,味道唔錯最後嚟既係蒸餃,外型好多摺,真係好好味,下次可以再試炸雲吞同花生醬蒸餃

首先試左個炸豬腳米線
,豬腳好入味,脆口,好香,係好惹味

再嚟就係麻辣雲吞拌麵
,姐姐好細心

最後嚟既係蒸餃,外型好多摺
,真係好好味
,下次可以再試炸雲吞同花生醬蒸餃
炸豬腳清湯米線
雲吞麻辣拌麵
炸豬腳清湯米線
雲吞麻辣拌麵
2020-09-26 1254 瀏覽
呢間小店其實唔係咁起眼,門面仲有種china味,唔係同事介紹真係未入會入黎試😆同事高度推介佢個餃子配辣醬汁,不過我之前叫左個餃子拌面就無配醬,但個餃都真係幾好味,拌面個花生醬好香,不過食得多就有d 漏,可能個醬太多太杰。呢間鋪其實都係主打食辣野,可惜我唔食得辣,所以每次黎都係食佢個面。今次試下雲吞面,$33 有成11 粒小雲吞,真係好抵食。雲吞係一口mini size, 雖然只係得豬肉,但非常彈口,個雲吞皮都好薄好滑。個面底我幾鍾意,開頭食帶點煙韌,浸到咁上下又好入味,加埋大量蔥花同芫茜夠晒香。

2020-06-10 996 瀏覽
黃大仙街坊對這家沙縣小吃館絕對不會陌生,因為這家的味道和價錢性價比高,食物選擇也較多,店舖裝修雖然比較舊式,但衞生情況尚可。這家店營業時間比較長,營業到零晨2:00am,適合夜貓子宵夜。之前試過了這家的燉湯,蒸餃子,炸雲吞和一些小食,味道都不錯。今次就點了麻辣湯炸雞翼紅薯粉,4隻大雞翼,隻隻熱辣辣, 雞翼醃料入味可口,雞皮炸得又香又脆,紅薯粉烹調得剛好, 口感煙韌,一口薯粉連湯咀嚼,真的好滋味,湯底味濃,辣中帶麻,層次豐富,而且配料多,增加口感。下次要再試一試酸辣湯底。

2020-05-25 826 瀏覽
餐廳喺黃大仙上慈雲山嘅斜路,唔係容易搵,但應該街坊一定知。從menu可見,茶式唔貴,如果太飽,亦有好多小食揀。水餃面麻辣底有4粒水餃,面底亦唔錯,好彈牙滑口,而湯底不過不失,菜好sok味,啱晒鍾意食辣嘅人蒸餃 - (其實有8粒,但食咗一粒先記得照)個source好味,好似醋但加少少辣椒,但餃嘅包法好靚,皮亦算薄,好食好食麻辣土豆絲好食嘅,只係份量少咗啲餐廳環境,唔係坐得好舒服嘅餐廳,但平民小店係咁,地方都算係乾淨俐落。

水餃面麻辣底

蒸餃 - (其實有8粒,但食咗一粒先記得照)

麻辣土豆絲
好食嘅,只係份量少咗啲

2020-02-13 920 瀏覽
《隱世平民小店》-🥟最欣賞佢地蒸餃!出邊係食吾到皮薄得黎又好煙韌,最重要係又大又足料🧡 $32/8隻-其他小吃或酸辣粉都好味!但最回味都係蒸餃🤤-PS: 仲可以外賣d 生餃番屋企蒸
《隱世平民小店》
🥟最欣賞佢地蒸餃!出邊係食吾到
皮薄得黎又好煙韌,最重要係又大又足料🧡 $32/8隻
其他小吃或酸辣粉都好味!但最回味都係蒸餃🤤
PS: 仲可以外賣d 生餃番屋企蒸

2020-01-20 720 瀏覽
第一次到呢一間餐廳叫咗一籠蒸餃, 蒸餃真係用花生醬好食d 架😅 雖然環境比較污糟, 店內環境設置似內地餐廳環境, 但食物價錢尚算合理. 當時店內超過一半人都說普通話, 估計是正宗內地食品(雖然我完全唔熟悉黃大仙人口分佈) ?若果經過, 想試下小食, 可以一試.

若果經過, 想試下小食, 可以一試.
  • 蒸餃
2020-01-20 700 瀏覽
早幾個月去了黃大仙📍沙縣小吃晚餐其實好早之前已經好想試但一路都冇幾會佢地點唔算太就腳但為了美食,行吓又點話😝早幾個月去了黃大仙📍沙縣小吃晚餐其實好早之前已經好想試但一路都冇幾會佢地點唔算太就腳但為了美食,行吓又點話😝花生醬餃子 $32/8隻酸辣粉 $30麻辣土豆絲 $22火雞腎 $30菜心 $15🥢酸辣粉同土豆絲都好好味!酸辣粉Q彈但唔會咬唔開,好多配料,好香好惹味!麻辣土豆絲好爽脆,好夠麻,好正!🥢火雞腎調味不錯,只係有點太硬。🥢花生醬餃子雖然特別,但太淋,吃落口感爭啲。🔸整體真的很不錯,好正宗好好味,見佢生意都好好,keep住有客,哩度仲有燉湯賣,搵次真係要再嚟食😋😋😋回味道高!
早幾個月去了黃大仙📍沙縣小吃晚餐

酸辣粉 $30
麻辣土豆絲 $22
火雞腎 $30
菜心 $15

🥢火雞腎調味不錯,只係有點太硬。

🥢花生醬餃子雖然特別,但太淋,吃落口感爭啲。

👭沙縣小吃(黃大仙)👭1️⃣麻辣豬大腸米線 $42豬大腸數量頗多,洗得乾淨之餘,帶有鹵水既味道。 湯底微辣而咸中帶少少甜,米線軟滑吸湯,整體好match👍🏿配料仲有花生、炸黃豆、酸菜等等,令到湯底變得更有風味😋2️⃣蒸餃 $26一籠有八隻蒸餃,38見每隻餃子摺痕同大細不一,估計佢係自家製餃子。外皮滑溜煙韌,內餡有紅蘿蔔、蔥同豬肉,沾上酸辣醬汁更顯鮮味😋記得一定要趁熱食,如果唔係外皮就會變得又乾又硬啦😖3️⃣酸辣黑雲耳 $22呢款醬汁食落酸酸甜甜,有少少梅子味,整體係一種好特別既味道。黑雲耳爽脆掛汁,而且份量都幾多下,適合多人share😛4️⃣麻辣豬脷 $30麻辣汁唔會太油而且唔算好辣,但係食完有種麻既感覺停留係舌頭上。豬脷口感偏硬少少,如果淋啲會更好食😬下次38要試豬耳呀😌以上小食均可選擇麻辣/酸辣汁,大家可以因應自己口味作出配搭😆推薦度:8/10🏠黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖🕐11:00am-1:30am
👭沙縣小吃(黃大仙)👭

1️⃣麻辣豬大腸米線 $42