餐廳是與Bar Pacific 的合作店,早上時段為社會責任企業「永共嚐」旗下Cafe。「永共嚐」是一間響應聯合國永續發展目標的企業品牌,會不定時在餐廳內舉辦各種與環保有關的活動和工作坊。同時亦協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源,提供就業機會。永共嚐會回收咖啡渣來製作成具有不同功效的環保物品,例如以35%的咖啡渣及穀物製成的BPA Free咖啡杯。只要到店消費三次就可以獲得此環保咖啡杯。為地球減廢出一分力,推動可持續性發展。✾ 慢煮美國豬柳 $88慢煮豬柳厚身,表面煎至微微焦香帶點黑椒香,肉質呈現粉嫩粉嫩色澤入口軟腍肉味濃厚,且肉汁豐富沾埋酸甜白酒橙汁,令味道更有層次感配搭粟米、蔬菜同綿密薯蓉✾ 白汁磨菇長通粉慢煮系列可選配搭白汁磨菇長通粉醬汁奶香濃郁且帶濃濃磨菇香✾ 蒜香鮮茄鮮蝦意粉 $98意粉彈牙乾身,每條意粉沾滿茄醬加以三色椒炒令意粉增添椒香鮮蝦爽彈,整體香濃惹味✾ Hot Aqua $96元素咖啡是透過結合不同咖啡豆以補充身體所需五行元素靛入口柔和滑順帶濃濃柑橘果香尾韻帶點微微堅果甘香✾ Hot Earl Grey Latte $45入口溫和醇香帶濃濃伯爵茶香味

✾ 慢煮美國豬柳 $88
慢煮豬柳厚身,表面煎至微微焦香
帶點黑椒香,肉質呈現粉嫩粉嫩色澤
入口軟腍肉味濃厚,且肉汁豐富
沾埋酸甜白酒橙汁,令味道更有層次感
配搭粟米、蔬菜同綿密薯蓉

✾ 白汁磨菇長通粉
慢煮系列可選配搭白汁磨菇長通粉
醬汁奶香濃郁且帶濃濃磨菇香

✾ 蒜香鮮茄鮮蝦意粉 $98
意粉彈牙乾身,每條意粉沾滿茄醬
加以三色椒炒令意粉增添椒香
鮮蝦爽彈,整體香濃惹味

✾ Hot Aqua $96
元素咖啡是透過結合不同咖啡豆
以補充身體所需五行元素
靛入口柔和滑順帶濃濃柑橘果香
尾韻帶點微微堅果甘香

✾ Hot Earl Grey Latte $45
入口溫和醇香帶濃濃伯爵茶香味
每啖都充滿奶香與伯爵茶幽香

最近上環新開咗間 #社會責任企業 旗下嘅Cafe #BarPacific #永共嚐 ,主打日啡夜酒🤎🤍店內以輕食健康為主題🥗係積極響應 #聯合國永續發展目標 嘅企業,如 #回收咖啡渣作不同用途,同時協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源🤵🏻‍♂🤰🏻;有時會在店內舉辦環保相關活動或工作坊,希望藉此喚醒市民嘅環保意識🌏將沖泡後嘅咖啡渣會版💚製作成具有不同功效嘅環保物品,如環保咖啡杯☕💁🏻‍♀💁🏻‍♂今次嚟食午餐:🝮牛油果卡邦尼意粉 [$98]卡邦尼意粉夠creamy、夠咬口,第一次配牛油果🥑食,估唔到都夾🤝🏻😽.☕選配 紅棗桂圓枸杞茶用料真心,滿滿養生感覺🌱.🝮慢煮紐西蘭牛柳配植物肉醬長通粉 [$108]慢煮牛柳紅酒洋蔥汁,🥩肉質軟腍植物肉醬似白汁,如長通粉口感煙靭啲,會更合我心意👋🏻.☕選配 快樂堅果latte [+$10]滿滿堅果香氣,👨🏻就覺得甜咗少少🤏🏻.—————————————————————————🤎🐇現起到店消費三次,可獲得環保咖啡杯一隻,隻杯係用咖啡渣同穀物製成,而且BPA Free,遇熱時唔會產生有害氣體,環保而健康🫰🏻————————————————————————

💁🏻‍♀💁🏻‍♂今次嚟食午餐:

🝮牛油果卡邦尼意粉 [$98]

☕選配 紅棗桂圓枸杞茶

用料真心,滿滿養生感覺🌱
🝮慢煮紐西蘭牛柳配植物肉醬長通粉 [$108]

慢煮牛柳紅酒洋蔥汁,🥩肉質軟腍
植物肉醬似白汁,如長通粉口感煙靭啲,會更合我心意👋🏻
☕選配 快樂堅果latte [+$10]

滿滿堅果香氣,👨🏻就覺得甜咗少少🤏🏻
—————————————————————————
—————————————————————————

2024-02-03
2024-02-17 19 瀏覽
今日喺上環一間社企餐廳食lunch 🍴 呢間社會責任企業旗下Cafe,以輕食健康為主題🥗🍝特色意大利粉🍝☕️特色咖啡⌛️全部精心製作「同時間一餐飯仲可以幫到人」 💯今日我試咗 📌慢煮豬 + 黑松露意 + 特色美式咖啡 ☕️即叫即做確保新鮮上台, 烹調個時間啱啱好, 豬肉唔會”鞋”黑松露意粉醬料配搭適中, 唔會好漏 👍🏽 杯美式咖啡比較特別加咗乾花, 味道又好特別 🤩✅ 「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業。會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源, 同時也提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊 👍🏽✅ 永共嚐會回收咖啡渣,為地球減費出一分力 👍🏽✅ 消費三次可獲得環保咖啡杯,該咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,因此遇熱不會產生有害氣體 👍🏽

今日我試咗 📌慢煮豬 + 黑松露意 + 特色美式咖啡 ☕️
即叫即做確保新鮮上台, 烹調個時間啱啱好, 豬肉唔會”鞋”
黑松露意粉醬料配搭適中, 唔會好漏 👍🏽
杯美式咖啡比較特別加咗乾花, 味道又好特別 🤩

✅ 永共嚐會回收咖啡渣,為地球減費出一分力 👍🏽

放假去左上環新餐廳「永共嚐」,餐廳是Bar Pacific 的合作店,早上時段為社會責任企業「永共嚐」旗下Cafe☕晚上才是酒吧。「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標(Sustainable Development Goals)的企業品牌🌏因此永共嚐Cafe店內的食材、包裝、減廢等各方面都顧及環境、社會及治理的可持續發展面向,十分有意義💯Lunch Set 🔸慢煮美國豬柳配白酒橙汁🍊最好食係慢煮豬,切開顏色淡紅有光澤,肉質軟嫩🐷份量都好多好厚切,配搭的白酒橙汁酸酸甜甜,令成道菜好加分🈵🔸香草青醬雞胸意粉我都幾鐘意食青醬(Pesto) 唔係成日遇到,呢到都整得幾好食,充滿羅勒的香味,感覺清新,食落亦唔會膩。🔸卡邦尼意粉醬汁都比較濃稠、creamy,食落好滑身,伴隨煙肉碎、蘑菇碎、黑椒,口感豐富👍🏻Flavoured coffee🔸寧靜的花瓣 Serene Petals Americano☕呢杯美式咖啡上面有兩朵玫瑰花,咖啡帶有洛神花嘅微酸,慢慢會感受到玫瑰花嘅優雅花香🌹兩杯咖啡裡面我最鍾意呢杯,好易入口,啱我口味🥰🔸快樂堅果 Happy Nut Latte奶啡一入口就飲到海鹽嘅味道

Lunch Set
🔸慢煮美國豬柳配白酒橙汁🍊

🔸香草青醬雞胸意粉

🔸卡邦尼意粉

Flavoured coffee

🔸快樂堅果 Happy Nut Latte
奶啡一入口就飲到海鹽嘅味道,慢慢會品嘗到開心果嘅果仁香氣💚Menu嘅手沖咖啡大多數都係果香或者花香味,呢杯快樂堅果就例外係nutty風味,我覺得幾夾海鹽,越飲越好味😋

「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業,協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源,同時也提倡市民環保意識,不時在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊。店內都會見到永共嚐會回收咖啡渣,為地球減費出一分力💪🏻

今時今日大家都講求環保,顧客只要消費三次就可以獲得環保咖啡杯🥤咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱都不會產生有害氣體。

📍#永共嚐 (#上環美食) @ygc_3268 @ygc__restaurant
#上環 德輔道西60-64號西城六十地舖
  • 慢煮美國豬柳配白酒橙汁
2024-02-05 79 瀏覽
最近見到上環Bar pacific 的原址 在早上時段搖身一變,成為社會責任企業「永共嚐」旗下Cafe。它是一間積極響應聯合國永續發展目標(Sustainable Development Goals)的企業品牌, 因此Cafe內的食材、包裝、減廢等方面全方位顧及環境、社會及治理的面向。他們不僅致力於提供美味的食物和飲品,還協助年輕咖啡師創業以及家庭主婦創造收入來源。這個舉措不僅支持社區的經濟發展,還提供了更多人的就業機會。此外,cafe通過舉辦各種環保有關的活動和工作坊,提升市民對環保的意識,響應可持續發展的目標。試左他們的慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁。這道菜以慢煮的方式烹調,使牛肉變得極其嫩滑。每一口咬下去,肉質都散發出豐富的牛肉香氣,配上濃郁的紅酒洋蔥汁,將整道菜帶到了另一個層次。牛柳另外配上雜菌白汁長通粉。朋友試了他們的香草青醬雞胸意粉。這道菜以雞胸肉為主要食材,搭配自家製的香草青醬和軟嫩的意粉。雞肉口感嫩滑多汁,青醬帶來清新的香氣和味道,這是一道輕盈又有層次感的主菜,非常適合追求健康而美味的食客。在飲品方面,我嘗試了他們的元素咖啡/青和快樂堅果拿鐵咖啡。元素咖啡/青是餐廳的招牌飲

慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁X雜菌白汁長通粉

香草青醬雞胸意粉

在飲品方面,我嘗試了他們的元素咖啡/青和快樂堅果拿鐵咖啡。元素咖啡/青是餐廳的招牌飲品,以混合不同咖啡豆的方式釀製而成,帶有水果和堅果的香氣,口感順滑。這款咖啡展現了永共嚐對於咖啡品質的追求和創意。
元素咖啡/青
另外,快樂堅果拿鐵咖啡是一款結合了堅果風味和拿鐵咖啡的美味飲品。堅果的香甜與咖啡的苦澀相互平衡,給人一種愉悅的口味體驗。
快樂堅果拿鐵咖啡

餐廳關注減少浪費和環境保護。他們回收咖啡渣,為地球減費出一分力。這種做法將咖啡渣重新利用,減少了廢棄物的產生,同時為環境做出了積極的貢獻。這種可持續的做法體現了永共嚐對於環境保護的承諾。

原來而家去永共嚐餐廳消費三次,可以獲得一個環保咖啡杯。咖啡杯是由35%的咖啡渣和穀物製成,並且不含BPA,因此在遇熱時不會產生有害氣體。餐廳鼓勵顧客重複使用杯子,減少使用一次性杯子對環境造成的影響。顧客增加了環保的選擇,同時又推動環境可持續性。

餐廳對環保的關注,絕對值得支持。
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁X雜菌白汁長通粉
香草青醬雞胸意粉
元素咖啡/青
快樂堅果拿鐵咖啡
係上環竟然比我見到一間好有意義嘅Cafe♻️🥰可持續&環保一直都係熱門嘅話題♻️積極響應聯合國永續發展目標嘅「永共嚐」係上環開咗間共營Cafe☕️協助年輕咖啡師創業🪪可以為家庭主婦創造收入來源💰不時係餐廳內舉辦關於環保嘅活動♻️又可以提倡環保意識♻️「永共嚐」會回收咖啡渣,為地球減費出力💪🏻消費三次可換領由 35%的咖啡渣及穀物製作而成,BPA Free環保咖啡杯☕️♻️去到望落係一間Bar,應該晏晝嘅時候會有Cafe嘅Menu,晚上就係一間Bar✨ Lunch Menu 都幾抵食,慢煮系列除咗肉、薯蓉、蔬菜等等,仲會配一款通粉🥰慢煮紐西蘭牛柳 牛柳肉味濃又嫩滑~ 肉質柔軟又順滑🥰 慢煮可以保留到牛肉豐富嘅肉汁,就咁食已經好正😍配紅酒洋蔥汁能夠更加突顯牛柳嘅鮮味,更上一個層次🥰呢個價錢食到呢個質素真係冇得頂‼️美國豬柳慢煮美國豬柳會煎香左外層💕豬柳切開之後見到好粉嫩🥰肉質軟腍,肉味濃又多汁,鮮 嫩 香💕 有驚喜嘅質素😋😋😋性價比超高‼️白汁蘑菇長通粉兩款慢煮系列都會配長通粉💕 醬汁好Creamy,充滿奶香✨拌勻一齊食都唔錯😋Elemental coffee - Aqua果香味濃郁,柑橘&可可嘅搭配,飲
係上環竟然比我見到一間好有意義嘅Cafe♻️🥰

美國豬柳
白汁蘑菇長通粉
Elemental coffee - Aqua
果香味濃郁,柑橘&可可嘅搭配,飲後會慢慢淡出經過嘅香氣💕 仲可以買掛耳咖啡包返去飲😋😋😋
Happy Nut Latte
拉花再加咗啲果仁做點綴💕 玫瑰鹽配開心果,幼滑香甜