永共嚐是社會責任企業與 PACIFIC 這間酒吧達成合作。所以位於上環的這間餐廳,夜晚是酒吧,日間是社企 Cafe。Cafe 除了提供餐點、咖啡外,還時不時會舉行環保及身心靈相關的工作坊。同時亦致力於促進社區的可持續發展,如咖啡渣回收等。說到咖啡,這間獨有的元素咖啡會結合不同咖啡豆,將其健康價值提到最高。喝過覺得不錯,會有掛耳包咖啡可以買回家自己沖喔。先來喝喝這裡的手沖咖啡,有偏酸或是偏甜的可選擇,冷熱會是同價。Happy Nut" Latte (HKD 58) & Salted Hazelnut Symphony" Latte (HKD58) 兩款都是偏甜。前者是玫瑰鹽加上開心果,在濃郁果仁味中帶著點甜味。後者則是海鹽榛子,口感很絲滑,喝著先有海鹽的鹹香,然後有著細膩的榛子香。食物方面,店家推薦了我們慢煮系列,說是很受歡迎。紐西蘭牛柳 (HKD 118) 配紅酒洋蔥汁。慢煮的牛柳有煎香過,所以外層焦香。吃落口感軟嫩,肉味也是很濃郁。而且還會有配菜、很有口感的薯蓉和白汁蘑菇長通粉,份量不少。美國豬柳 (HKD 98) 配酸甜開胃的白酒橙汁。非常厚的豬柳,切下去看到很粉嫩的顏色。感覺豬柳
永共嚐是社會責任企業與 PACIFIC 這間酒吧達成合作。

所以位於上環的這間餐廳,夜晚是酒吧,日間是社企 Cafe。
同時亦致力於促進社區的可持續發展,如咖啡渣回收等。
喝過覺得不錯,會有掛耳包咖啡可以買回家自己沖喔。

前者是玫瑰鹽加上開心果,在濃郁果仁味中帶著點甜味。
Happy Nut" Latte & Salted Hazelnut Symphony" Latte

食物方面,店家推薦了我們慢煮系列,說是很受歡迎。
紐西蘭牛柳 (HKD 118) 配紅酒洋蔥汁。
而且還會有配菜、很有口感的薯蓉和白汁蘑菇長通粉,份量不少。
紐西蘭牛柳

美國豬柳 (HKD 98) 配酸甜開胃的白酒橙汁。
非常厚的豬柳,切下去看到很粉嫩的顏色。
感覺豬柳要弄得比牛柳好吃更難!? 但這間的很不錯,肉質軟嫩得來亦有嚼勁。
美國豬柳

醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵 (HKD 108)
每一條的意大利麵都沾滿質地香濃黏稠的醬汁,十分惹味。
蟹肉份量也有不少,不過有吃到少少的碎殼,吃的時候要小心一點呢。
醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵
2024-04-03
2024-04-03 65 瀏覽
🔹️做完運動🤸‍♀️到上環 ‘’永共嚐‘’ 午餐補充一吓🍽 餐廳是Bar Pacific 的合作店, 日/午間時段為社會責任企業 ‘’永共嚐‘’Cafe, 晚間是Bar Pacific相同地點, 店內環境寬敞、富有空間感🎶 食物健康優質、除了肉食外還有素食選擇🍽 有心思💞 店員細心友善👨‍💼👨‍💼價錢親民💰午餐🍽🔸️慢煮纽西蘭牛柳🥩以濃郁牛香的厚切牛柳, 鮮嫩軟滑、又腍又多汁, 配紅酒洋蔥汁, 超食超好味, 加上配菜有薯蓉、甘筍、西蘭花和椰菜花, 健康有益😋🔸️慢煮美國豬柳🥓同樣以厚切豬柳, 肉質新鮮鬆軟, 啖啖肉配白酒橙汁, 十分滋味👍👍🔸️蒜香蜆肉魷魚墨汁麵🍝墨汁麵煙韌彈牙, 加上香濃蒜香味道和滿滿魷魚和蜆肉So Yummy😋🔸️Latte☕️奶滑咖啡香☕️餐廳以健康咖啡和元素咖啡, 沖泡咖啡後的咖啡渣會版製作成具有不同功效的環保物品, 店內可換領的環保咖啡杯🥤🔸️熱紅棗桂圓枸杞茶🍵味道甜甜夠滋味, 健康滋潤、補血、明目👍🔹️‘’永共嚐‘ ’是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業, 會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源, 同時也提倡市民環保意識, 不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊,

午餐🍽
🔸️慢煮纽西蘭牛柳🥩

🔸️慢煮美國豬柳🥓

🔸️蒜香蜆肉魷魚墨汁麵🍝

🔸️Latte☕️

🔸️熱紅棗桂圓枸杞茶🍵
味道甜甜夠滋味, 健康滋潤、補血、明目👍

🔹️‘’永共嚐‘ ’是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業, 會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源, 同時也提倡市民環保意識, 不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊, 更會回收咖啡渣,為地球減費出一分力💪

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【上環日間社企Cafe|🌍為環境永續發展出一分力】淨係睇門口其實係Bar Pacific黎,估都估唔到原來入面係臥虎藏龍~ 同入面同事八卦咗,原來係一間叫「永共嚐」嘅日間合作社企cafe黎... 積極響應聯合國永續發展目標嘅企業,仲會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源~~ 同時也提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動或工作坊添....🐨慢煮紐西蘭牛柳配薯蓉 $108推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️雖然係慢煮但叫餐之後都唔會要停好耐... 牛柳極其嫩滑,保留到牛肉豐富嘅肉汁之餘,牛味仲好重,紅酒洋蔥汁令到牛嘅鮮味同層次都更加提升! 配菜薯蓉都一啲都唔馬虎,攪拌到好幼滑,用咗少量鹽調味,簡單做出不平凡🥔.🐨白汁蘑菇長通粉 跟餐Free推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐醬汁奶香濃郁,每條長通粉都掛滿醬汁~ 蘑菇應該有輕輕煎香先混入醬汁到,所以蘑菇有份油嘅煎香~ 長通粉熟度剛好,唔會好硬或者好淋身~ 不過可能小編食完牛先食通粉,令到通粉少少凍左,有少部份痴埋左一齊... .🐨快樂堅果拿鐵咖啡 跟餐+$15推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️一黎我已經俾個拉花吸引
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨白汁蘑菇長通粉 跟餐Free
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
🐨快樂堅果拿鐵咖啡 跟餐+$15
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
一黎我已經俾個拉花吸引咗,聞落咖啡味好重☕ 原來快樂嘅味道係玫瑰鹽開心果,甜味比較重,我覺得即使平時冇飲開都可以試下!!! 一入口少少玫瑰鹽的咸味,好快就會飲到開心果濃郁果仁味,每一口都好有層次~
⌫餐廳宜家仲有早餐提供
⌫永共嚐會回收咖啡渣,為地球減費出一分力
⌫消費三次就可獲得環保咖啡杯
⌫該咖啡杯由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free因此遇熱都唔會產生有害氣體
——☼——☼——☼——☼——☼——
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB上環 #HTBcafe
#上環美食 #上環 #cafe #紐西蘭牛柳 #牛柳 #蘑菇 #長通粉 #拿鐵咖啡 #咖啡 #堅果 #開心果 #美食推介
  • 慢煮紐西蘭牛柳配薯蓉
  • 快樂堅果拿鐵咖啡
2024-03-07 169 瀏覽
永共嚐係Bar Pacific嘅合作店,夜晚經過你可能唔認得佢,因為佢朝早係社企cafe,夜晚就變翻酒吧🎇佢地好支持聯合國永續發展目標,例如幫年青咖啡師創業同家庭主婦創造收入來源、宣傳環保意識、回收咖啡渣,定期舉辦各種工作坊✨就算食飯都可以有選擇,幫到地球社區🌱—— 慢煮紐西蘭牛柳 $118 依個價錢食到慢煮牛柳真係幾抵,粉嫩柔軟,鎖住肉汁,配紅酒洋蔥汁好夾。每份仲連薯蓉及白汁蘑菇長通粉,份量十足—— 慢煮美國豬柳 $108 豬柳厚切得黎咬薄都係好淋,香草調味帶出肉香,特別鐘意個白酒橙汁醬,橙嘅果香減低豬柳本身嘅飽滯感。除左薯蓉,仲試咗即將推出嘅南瓜蟹肉意粉,超多蟹肉,南瓜汁好creamy!!!!—— 元素咖啡 原|赤 $60 元素咖啡係依間餐廳嘅特色咖啡!由健康角度出發,選擇合適嘅咖啡豆組合,我依款就有助降血脂😎味道上偏柔和,好易入口,酸度適中微澀—— Nut Latte $58奶味香濃綿密,口感醇厚,伴隨堅果香味同飲埋面上啲堅果碎,好飲!💫💫 消費三次可獲得環保文青咖啡杯,由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱都唔會產生有害氣體🌱🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

—— 慢煮紐西蘭牛柳 $118

—— Nut Latte $58
Nut  Latte

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 永共嚐 (西營盤)
德輔道西60-64號西城六十地舖
慢煮紐西蘭牛柳
慢煮美國豬柳
南瓜蟹肉意粉
元素咖啡 原|赤
Nut  Latte
  • 元素咖啡
  • Nut Latte
#香港四圍遊上星期六我哋遊了去上環被門口隻大咖啡杯吸咗埋去 ...見到招牌是 Bar Pacific 就好奇問吓原來呢度係『朝啡夕酒』嘅共營方式日間是社企『永共嚐』旗下cafe梗係要支持一下入去食個晏啦 ~~儍媽。慢煮美國豬柳跟白酒橙汁 (HK$88)跟埋配菜和薯蓉 + 南瓜蟹肉意粉 + 餐飲呢份午餐真係份量十足除了有煮至粉嫩軟稔嘅慢煮豬柳跟配嘅粟米西蘭花和薯蓉份量不少仲有一份跟平時單點差不多份量嘅南瓜蟹肉意粉南瓜醬汁加埋蟹肉好清甜,咁大份都比我清哂 ~~儍爸。慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁 (HK$108) 跟埋配菜和薯蓉 + 白汁蘑菇長通粉 + 餐飲慢煮牛柳外脆柔軟,仲好多肉汁儍媽改配了杯。鹹榛果交響曲 latte (+HK$15)個名好靚,其實係海鹽榛子 latte入口順滑,味道甜甜又帶一點點咸味 儍爸改配了杯店內獨有嘅元素咖啡以五行代表身體各個部份嘅重要元素「金木水火土」透過不同咖啡豆拼配去補充身體所需要嘅五行元素儍爸揀了杯調節新陳代謝功效嘅。原│青 元素咖啡由巴西、哥倫比亞和埃塞俄比亞拼配,深度偏深烘焙味道濃郁醇厚,帶點焦糖甜感和輕微煎烤香 ~~啱飲仲可以買返去慢慢嘆 ~~現在有

#香港四圍遊
上星期六我哋遊了去上環
被門口隻大咖啡杯吸咗埋去 ...
見到招牌是 Bar Pacific 就好奇問吓
原來呢度係『朝啡夕酒』嘅共營方式
日間是社企『永共嚐』旗下cafe
梗係要支持一下入去食個晏啦 ~~
儍媽。慢煮美國豬柳跟白酒橙汁 (HK$88)
跟埋配菜和薯蓉 + 南瓜蟹肉意粉 + 餐飲
呢份午餐真係份量十足
除了有煮至粉嫩軟稔嘅慢煮豬柳
跟配嘅粟米西蘭花和薯蓉份量不少
仲有一份跟平時單點差不多份量嘅南瓜蟹肉意粉
南瓜醬汁加埋蟹肉好清甜,咁大份都比我清哂 ~~
儍爸。慢煮紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁 (HK$108)
跟埋配菜和薯蓉 + 白汁蘑菇長通粉 + 餐飲
慢煮牛柳外脆柔軟,仲好多肉汁
儍媽改配了杯。鹹榛果交響曲 latte (+HK$15)
個名好靚,其實係海鹽榛子 latte
入口順滑,味道甜甜又帶一點點咸味
儍爸改配了杯店內獨有嘅元素咖啡
以五行代表身體各個部份嘅重要元素「金木水火土」
透過不同咖啡豆拼配去補充身體所需要嘅五行元素

儍爸揀了杯調節新陳代謝功效嘅。原│青 元素咖啡
由巴西、哥倫比亞和埃塞俄比亞拼配,深度偏深烘焙
味道濃郁醇厚,帶點焦糖甜感和輕微煎烤香 ~~
啱飲仲可以買返去慢慢嘆 ~~
現在有新張優惠 ... +HK$20 可以換購元素掛耳包一包
消費三次仲可以獲得環保咖啡杯
咖啡杯是由 35% 咖啡渣及穀物製成
BPA free 遇熱不會產生有害氣體,可以安心使用
『永共嚐』是一間積極響應聯合國永續發展目標嘅企業
會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源
同時也提倡環保意識,好似回收咖啡渣,為地球減廢出一分力
也會不時在餐廳舉辦各種環保有關活動 / 工作坊
咁有意義嘅社企 cafe 好值得大家支持架 ~~

** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2024-03-02
  • 慢煮紐西蘭牛柳
  • 元素咖啡
  • 南瓜蟹肉意粉
  • 慢煮美國豬柳
雜菌黑松露忌廉意粉(98hkd) 意粉有咬口,幾creamy,醬汁唔會太稀或者好水,菇菌類都幾多,黑松露畀得好大方,聞到好香😆仲灑咗少少黑椒~咸榛果交響樂拿鐵咖啡(58hkd) 飲落順滑,有少少鹹味令個咖啡味更加出,亦無咁甜膩~熱情果日出美式咖啡(58hkd) 入面加了西柚,令果酸更突出,咖啡幾濃,甘甘微苦,口腔會有餘韻~店鋪積極於永續發展,協助年輕咖啡師創業,提倡環保,會在餐廳舉辦各種環保相關活動,亦回收咖啡渣,為地球減費🌎消費2人餐加埋like 社交平台可獲得環保咖啡杯,咖啡杯由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱不會產生有害氣體♻️#foodiblum西式
雜菌黑松露忌廉意粉(98hkd)

咸榛果交響樂拿鐵咖啡(58hkd)
飲落順滑,有少少鹹味令個咖啡味更加出,亦無咁甜膩~

熱情果日出美式咖啡(58hkd)

#foodiblum西式
2024-05-11
有無諗過食飯都可以𝐄𝐒𝐆今次嚟到社企「永共嚐」旗下𝐂𝐚𝐟𝐞日頭係𝐂𝐚𝐟𝐞,夜晚係𝐁𝐚𝐫佢同時係一間積極響應聯合國永續發展目標(𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐆𝐨𝐚𝐥𝐬) 嘅企業♻️因此店內嘅食材、包裝、減廢等方面都係全方位顧及環境、社會及治理的面向。🔅協助年輕咖啡師創業同家庭主婦創造收入來源🌐不定期舉辦各種同環保有關活動/工作坊💠回收咖啡渣,為地球減廢出一分力🌏消費三次可獲得環保咖啡杯-由35%的咖啡渣及穀物製成子-𝐁𝐏𝐀 𝐅𝐫𝐞𝐞,遇熱不會產生有害氣體· - - · - - · - - · - - ·🔸青醬蜆肉意大利粉 $98🔹紐西蘭牛柳配薯條配白汁蘑菇長通粉 $118🔸玫瑰鹽開心果拿鐵 +$15🔹海鹽榛子拿鐵 +$15· - - · - - · - - · - - ·青醬蜆肉意大利粉🍝有三色椒🫑同埋蜆肉一齊,感覺健康清新紐西蘭牛柳配薯條配白汁蘑菇長通粉,真係大大份,無諗過又有薯條(係幼薯條)仲有白汁蘑菇長通粉飲品當然要試吓佢哋嘅元素咖啡🌹玫瑰鹽開心果,濃郁果仁味嘅香甜海鹽榛子🌰,唔會好甜,入口順滑食餐飯都可以為社會出一分力🌐· - - · - - · - - ·個人
有無諗過食飯都可以𝐄𝐒𝐆
今次嚟到社企「永共嚐」旗下𝐂𝐚𝐟𝐞
日頭係𝐂𝐚𝐟𝐞,夜晚係𝐁𝐚𝐫
🔅協助年輕咖啡師創業同家庭主婦創造收入來源
🌐不定期舉辦各種同環保有關活動/工作坊
💠回收咖啡渣,為地球減廢出一分力
🌏消費三次可獲得環保咖啡杯
-由35%的咖啡渣及穀物製成子
-𝐁𝐏𝐀 𝐅𝐫𝐞𝐞,遇熱不會產生有害氣體
· - - · - - · - - · - - ·
🔸青醬蜆肉意大利粉 $98
🔹紐西蘭牛柳配薯條配白汁蘑菇長通粉 $118
🔸玫瑰鹽開心果拿鐵 +$15
🔹海鹽榛子拿鐵 +$15
· - - · - - · - - · - - ·

青醬蜆肉意大利粉🍝有三色椒🫑同埋蜆肉一齊,感覺健康清新

飲品當然要試吓佢哋嘅元素咖啡
🌹玫瑰鹽開心果,濃郁果仁味嘅香甜
海鹽榛子🌰,唔會好甜,入口順滑
食餐飯都可以為社會出一分力🌐

/打卡able:7/10✨
/清潔度:7.5/10⭐️
/人均: $125
· - - · - - · - - ·

永共嚐 (上環)
📍上環德輔道西60-64號西城六十地舖

#foodiedesu上環
#foodiedesu西式
2024-04-27
  • 白汁蘑菇長通粉
「永共嚐」係一間積極響應聯合國Sustainabilkty目標的企業。佢地會協助年輕咖啡師創業同埋為家庭主婦創造收入來源。而為左提倡大家嘅環保意識,不時會在餐廳內搞一啲同環保相關嘅Workshop/香橙煙鴨胸$108/煙鴨胸絕對係Highlight😍一上枱已經成功捕獲所有人嘅目光,個股油香,簡直超級誘人,認真「隔住個mon都想食」🤤/美國豬柳·白酒橙汁$98/除左眼見嘅薯蓉同配菜之外,仲包埋一份白汁蘑菇長通粉🍝CP值超高👍🏻白酒橙汁比較濃稠所以相當掛汁~薯蓉加左黑椒好滋味🥔/特色香辣橄欖油雜菌意大利粉$98/睇到張相以為好細份?Think Again! 雜菌份量都幾多,意粉醬幾開胃,唔覺唔覺就食曬🙊/原/赤-「原」素咖啡$60/原素咖啡一共三款,真身係掛耳咖啡來嘅,真係夠曬獨特呀☕️/金桔百香果茶$34/食左咁多肉,係時候飲翻杯酸酸甜甜嘅果茶去膩。百香果加金桔呢個配搭相當新鮮🫖啡友要留意啦👇🏻*地球減費人人有責,永共嚐會幫忙回收咖啡渣嘅。另外而家消費三次就會得到環保咖啡杯一隻☕️咖啡杯係由 35%咖啡渣同穀物製成,BPA Free ,遇熱都唔會產生有害氣體👍🏻

/香橙煙鴨胸$108/

/美國豬柳·白酒橙汁$98/

/特色香辣橄欖油雜菌意大利粉$98/

/原/赤-「原」素咖啡$60/
原素咖啡一共三款,真身係掛耳咖啡來嘅,真係夠曬獨特呀☕️

/金桔百香果茶$34/

啡友要留意啦👇🏻
永共嚐係Bar Pacific 嘅合作店。早上時段為社會責任企業「永共嚐」旗下Cafe, 使用相同地點共營。佢同時係一間積極響應聯合國永續發展目標(Sustainable Development Goals)嘅企業,因此永共嚐Cafe店內嘅食材、包裝、減廢等方面都係全方位顧及環境、社會及治理的面向。佢會協助年輕咖啡師創業同家庭主婦創造收入來源,同時會不定期系餐廳舉辦各種同環保有關的活動/工作坊從而提倡市民嘅環保意識。🦆香橙煙鴨胸($108)佢用左慢煮技術去烹調,鴨胸食落去鮮嫩多汁,加上酸酸甜甜的香橙味,同鴨胸嘅味道好夾亦唔會搶左鴨胸嘅味道可以選擇配薯蓉或者粗薯條,今次我選擇左配薯蓉,薯蓉綿密幼滑又好夠味佢仲會配埋白汁蘑菇長通粉,不過略嫌白汁味道淡左少少整體份量都比較大份,建議可以兩個人share🦑蒜香蜆肉魷魚墨汁麵($108)蜆肉香辣入味,魷魚口感彈牙,墨汁麵份量多☕️原|赤 Flame ($60/cup,90/pot)佢係店內三種元素咖啡嘅其中一種,透過結合不同咖啡豆,將咖啡的健康價值放大。入口柔和,帶有水果果香,堅果香氣帶出咖啡深度,紅茶尾韻帶來清新,順滑口感好似咖啡同茶混合一齊。☕️

🦆香橙煙鴨胸($108)
佢仲會配埋白汁蘑菇長通粉,不過略嫌白汁味道淡左少少
整體份量都比較大份,建議可以兩個人share

🦑蒜香蜆肉魷魚墨汁麵($108)
蜆肉香辣入味,魷魚口感彈牙,墨汁麵份量多

☕️原|赤 Flame ($60/cup,90/pot)

☕️原|青 Aqua ($60/cup,90/pot)
佢係店內三種元素咖啡嘅其中一種,佢嘅酸度比原|赤重,尾韻帶有微弱幹澀,比較似黑朱古力

永共嚐會回收咖啡渣,咖啡渣會用嚟製作成具有不同功效嘅環保物品, 如店內可換領的環保咖啡杯等,為地球減廢出一分力

PS:而家消費三次就可獲得上述環保咖啡杯一隻;該咖啡杯係由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱不會產生有害氣體。
香燈煙鴨胸
香蒜蜆肉魷魚墨汁麵
原赤  Flame
2024-04-20
香燈煙鴨胸
香蒜蜆肉魷魚墨汁麵
原赤  Flame
  • 香橙煙鴨胸
去上環食lunch, 見到裝修舒適有趣嘅餐廳,原來係 Bar Pacific 的合作店。早上時段為社企「永共嚐」旗下Cafe。食物方面,我們的選擇有:New Zealand Beef Tenderloin with Rouge Onion Wine#紐西蘭牛柳 配 #紅酒洋蔥汁呢度嘅慢煮紐西蘭牛柳肉質鮮嫩勁 juicy,配菜薯蓉亦都好新鮮可口 … 不愧係佢哋嘅招牌菜!USA Pork Fillet with Blanc Orange Wine#美國豬柳 配 #白酒橙汁厚切豬柳一樣肉質又嫩又有肉汁。橙酒汁清新有驚喜!Garlic Clams and Squid Ink Noodles#蒜香蜆肉魷魚墨汁麵今次嘗試新菜式墨汁麵。蜆肉魷魚等海鮮配料跟墨魚汁都好抌本,味道濃郁惹味。好食過好多地方!Pumpkin Scallop Crab Linguine#醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵南瓜帶子蟹肉意大利麵就比較清新!食飽飽就享受吓哩度嘅手沖咖啡。佢哋嘅咖啡款式多達接近20款。我哋選擇咗: Dirty Coffee 跟餐加少少錢有杯Dirty Coffee, 仲水準唔錯,真難得!Serene Petal

食物方面,我們的選擇有:

#紐西蘭牛柳 配 #紅酒洋蔥汁

#美國豬柳 配 #白酒橙汁
厚切豬柳一樣肉質又嫩又有肉汁。橙酒汁清新有驚喜!

#蒜香蜆肉魷魚墨汁麵

Pumpkin Scallop Crab Linguine
#醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵
南瓜帶子蟹肉意大利麵就比較清新!

Dirty Coffee

Serene Petals Americano
寧靜的花瓣-美式咖啡
有洛柛花同玫瑰花,味道偏酸。感覺優雅芳香。

「永共嚐」這餐廳是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業。會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源, 同時也提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊。

另外永共嚐會回收咖啡渣,為地球減費出一分力。依家消費三次可獲得環保咖啡杯,該咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,因此遇熱不會產生有害氣體。

今次用餐體驗相當愉快食物高質又健康,加上新店環境乾淨舒適,價錢方面性價比亦相當高 … #值得推介!👍🏼
New Zealand Beef Tenderloin with Rouge Onion Wine 紐西蘭牛柳配紅酒洋蔥汁
USA Pork Fillet with Blanc Orange Wine 美國豬柳 配白酒橙汁
Garlic Clams and Squid Ink Noodles 蒜香蜆肉魷魚墨汁麵
Pumpkin Scallop Crab Linguine 醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵
Dirty Coffee &  Serene Petals Americano
2024-03-25
  • 慢煮紐西蘭牛柳
  • 美國豬柳
  • 蒜香蜆肉魷魚墨汁麵
  • 咖啡
☘️慢煮紐西蘭牛柳 $108🌱慢煮美國豬柳 $88🔸今次推介係一間可持續發展嘅企業,佢哋會協助年輕咖啡師同埋家庭主婦創造收入來源,亦都會一路推廣唔同環保嘅概念。例如佢地會回收咖啡渣,為地球減廢👍🏻同時間大家只要嚟呢度消費三次可以獲得環保咖啡杯🔸講返食物方面性價比係唔錯,一個肉類主食講緊係70至100蚊,仲要有肉有菜有薯蓉,跟餐有埋個白汁長通粉,一定好夠飽!肉類方面用慢煮,每日都好限量,但真係算出品唔錯,尤其好易整乾晒嘅豬肉,用慢煮之後好軟身,推介大家一試👍🏻🔸飲品試咗個茶飲同埋是日推介開心果latte,都有水準之上
☘️慢煮紐西蘭牛柳 $108
🌱慢煮美國豬柳 $88

🔸飲品試咗個茶飲同埋是日推介開心果latte,都有水準之上
2024-03-03 24 瀏覽
有無諗過同一個地址,會有兩間餐廳呢?!今次嚟到社企「永共嚐」旗下Cafe☕️日頭係cafe ,夜晚係Bar🥃西餐Menu好抵食🤤佢哋係一間積極響應聯合國永續發展目標嘅企業。✨協助年輕咖啡師創業🧑🏻‍🍳✨為家庭主婦創造收入來源💰✨同時提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊✨亦會不定期回收咖啡渣,為地球減廢出一分力🌍✨消費三次可獲得環保咖啡杯☕️由 35%的咖啡渣及穀物製成♻️ BPA Free ,遇熱不會產生有害氣體當中慢煮系列更係招牌菜🍽️🔸無激素雞胸$78🔸紐西蘭牛柳 $108每款配薯蓉,白汁意粉,飲品當然要試吓佢哋嘅元素咖啡☕️🔸快樂堅果latte玫瑰鹽開心果,濃郁果仁味嘅香甜仲有兩款意粉,都係$98,包飲品🔹雜菌黑松露忌廉意粉🔹香草靑醬雞胸意粉🌿食餐飯都可以幫助社會,咁有意義,你都快啲去啦!🤗
有無諗過同一個地址,會有兩間餐廳呢?!
今次嚟到社企「永共嚐」旗下Cafe☕️
日頭係cafe ,夜晚係Bar🥃
西餐Menu好抵食🤤

佢哋係一間積極響應聯合國永續發展目標嘅企業。
✨協助年輕咖啡師創業🧑🏻‍🍳
✨為家庭主婦創造收入來源💰
✨亦會不定期回收咖啡渣,為地球減廢出一分力🌍
✨消費三次可獲得環保咖啡杯☕️
由 35%的咖啡渣及穀物製成♻️
BPA Free ,遇熱不會產生有害氣體

當中慢煮系列更係招牌菜🍽️
🔸無激素雞胸$78
🔸紐西蘭牛柳 $108
每款配薯蓉,白汁意粉,飲品
當然要試吓佢哋嘅元素咖啡☕️
🔸快樂堅果latte
玫瑰鹽開心果,濃郁果仁味嘅香甜

仲有兩款意粉,都係$98,包飲品
🔹雜菌黑松露忌廉意粉
🔹香草靑醬雞胸意粉🌿

食餐飯都可以幫助社會,咁有意義,你都快啲去啦!🤗
2024-03-02 16 瀏覽
平時很少去社企餐廳吃飯,但聽了他們的理念後,真的覺得要支持一下。他們除了幫助年輕咖啡師創業外,他們更是一間積極響應持續發展的企業。🔅蒜香鮮茄鮮蝦意粉($9️⃣8️⃣)吃起來蕃茄味比較濃,所以酸味會重一點。蝦也有3隻,都算大隻。本來這款意粉是辣的,但是可以選擇走辣。🔅雜菌黑松露忌廉意粉($9️⃣8️⃣)個人更加推薦這款味,因為黑松露味突出,而且雜菌的份量亦比較多,醬汁比較濃,所以意粉亦容易掛汁。🔅元素咖啡|青因為我比較喜歡Nutty味的咖啡,所以選擇了這個。最重要的是,現時如果消費了三次之後,更可獲得環保咖啡杯😁。這個咖啡杯即使遇熱也不會產生有毒氣體,因為它是由35%的咖啡渣和穀物製成的,BPA Free !

🔅蒜香鮮茄鮮蝦意粉($9️⃣8️⃣)

🔅雜菌黑松露忌廉意粉($9️⃣8️⃣)

🔅元素咖啡|青
因為我比較喜歡Nutty味的咖啡,所以選擇了這個。

2024-02-28 13 瀏覽
上環 Bar Pacific 於日間係社企Cafe永共嚐,午市Set Lunch 包飲品及免收加一,幾抵食👍🏽 第一次去,點咗店員推介嘅⏰慢煮系列🐷美國豬柳($88) 口感細嫩,內裏肉質呈淡粉紅色,配上微微酸甜味白酒橙汁更能提升整體肉味,推介!👍🏽😋 伴碟有薯蓉及蔬菜,如果蔬菜烚淋d會更好跟餐嘅白汁蘑菇長通粉亦好好味🐮紐西蘭牛柳($108) 配紅酒洋蔥汁,肉質嫩滑,好有牛味👍🏽飲品點咗☕️紅棗桂圓枸杞茶,甜中帶有少少薑味,非常養生,即使攤凍咗都好飲👍🏽店員特別推介元素咖啡赤($60),咖啡柔和甘香,似紅茶般清澈柔和,帶點清新感😋 餐廳會回收咖啡渣製成環保咖啡杯,消費三次就可獲得咖啡杯,為地球減廢出一分力♻️💪🏽 並積極響應聯合國永續發展目標,協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源,並會舉辦環保活動,提升市民環保意識

跟餐嘅白汁蘑菇長通粉亦好好味

紅棗桂圓枸杞茶

紅棗桂圓枸杞茶
店名的由來源於核心理念「永續、共享、品嚐」永共嚐是𝘽𝙖𝙧 𝙋𝙖𝙘𝙞𝙛𝙞𝙘的合作店🤝日間是咖啡店☕夜間是酒吧🍻店內獨有的元素咖啡是透過結合不同的咖啡豆而成亦提供輕食健康為主題𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩蒜香鮮茄鮮蝦意粉🧄🦐🍝 $983隻蝦🦐鮮甜爽彈,拌入三色椒及蘑菇,意粉口感煙韌可口,每一條意粉掛滿醬汁香辣惹味,整體味道層次豐富鹹榛果交響曲-拿鐵咖啡 (熱)☕ +$15拉花的圖案有點抽象😂,入口如鮮奶般順滑,海鹽為咖啡增添了咸味,同時能喝到濃郁的榛果味慢煮美國豬柳配薯蓉🐷🍝 $88超厚切豬柳以慢煮方式烹調,表面微微焦香,肉質厚實仍保留少許肉汁,入口帶有少許黑椒香氣,蘸上白酒橙汁酸甜開胃,伴隨有薯蓉,粟米及多款健康蔬菜,薯蓉吃起來綿密,再加入土豆粒更有嚼勁白汁蘑菇長通粉🍄🍝長通粉混入白汁蘑菇很𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮,質地有點稀好像是忌廉湯一樣,每一啖長通粉與白汁一起吃滋味無比元素咖啡-原/靛 (熱)☕ +$15原/靛是屬於中度烘焙咖啡,柑橘果香濃郁,想不到烘焙後的咖啡沒有我想像中苦澀刺激,且略帶甜味,亦保留咖啡酸味整體來說,食物質素好好,而且價錢又合理,座位寛敞舒適,並採用柔和溫馨的黃光,讓人感覺放鬆💡💡💡「
店名的由來源於核心理念
「永續、共享、品嚐」
永共嚐是𝘽𝙖𝙧 𝙋𝙖𝙘𝙞𝙛𝙞𝙘的合作店🤝

白汁蘑菇長通粉🍄🍝

元素咖啡-原/靛 (熱)☕ +$15
元素咖啡-原/靛 (熱) +$15

💡💡💡
「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業,會協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源,同時也提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動或工作坊
餐廳關注環保意識及減少浪費,將沖泡後或回收的咖啡渣用來製作環保用品 (如環保杯),為地球減費出一分力
好消息分享:在餐廳消費滿3次,可免費獲得環保咖啡杯,咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,𝘽𝙋𝘼 𝙁𝙧𝙚𝙚,因此遇熱不會產生有害氣體
2024-02-24
蒜香鮮茄鮮蝦意粉