2009-09-07 1226 瀏覽
等埋男朋友就出mk食野...行行下,見到呢間野,d款好似好吸引,就入去試下啦~~叫左d野食....鐵板牛酒露荀....(不過不失)鐵板豬頸肉飯.....(得5塊jar,其他的都係雜菜)鐵板牛肉飯....(ok幾好味)三文魚壽司....(細過板前1半)朱古力芭夫.....(好靚~成餐呢個最滿意)麵si湯.....(勁ham)隔離枱就第1時間上湯....我地催左3次...佢都係食哂野之後先上....]可能個waiter 係新啦~~唔太熟悉環境...整體都ok既~
等埋男朋友就出mk食野...行行下,見到呢間野,
d款好似好吸引,就入去試下啦~~
叫左d野食....
鐵板牛酒露荀....(不過不失)
鐵板豬頸肉飯.....(得5塊jar,其他的都係雜菜)

鐵板牛肉飯....(ok幾好味)
三文魚壽司....(細過板前1半)
朱古力芭夫.....(好靚~成餐呢個最滿意)
麵si湯.....(勁ham)

隔離枱就第1時間上湯....
我地催左3次...佢都係食哂野之後先上....]
可能個waiter 係新啦~~唔太熟悉環境...
整體都ok既~
好肥....
好細件....
豬頸肉好少....
最正呢個~
2009-09-05
豬頸肉好少....
最正呢個~
2009-08-29 556 瀏覽
二人食晚飯, 叫咗一個什錦魚生飯, well, 實際的配料得好少.....用幾塊菜塞了 1/3 的位置三文魚腩, 厚切的, 唔錯!咖哩炸蠔飯, 咖哩汁 ok 啦, 但炸蠔都係好細, 2/3 係炸粉.....埋單先知仲要加一, 嘩, 好貴又唔多好食
用幾塊菜塞了 1/3 的位置

三文魚腩, 厚切的, 唔錯!

埋單先知仲要加一, 嘩, 好貴又唔多好食
2009-08-11 357 瀏覽
度度都無位,見佢吾使等就入左去,點知比佢點左去樓上廁所隔離,未行到去就聞到陣廁所味,都係落番樓下坐迫D叫左個叉燒烏冬,海膽壽司同和牛定食叉燒烏冬既叉燒仲甜過蜜汁叉燒,烏冬還可以海膽壽司追左三次先黎,味道都可以和牛定食等左半個鐘,黎到好似得一成熟甘,叫佢整熟D,等左三四個字都未黎,再問佢,竟然同我講話將我食過個碟比左第二枱客人食,要我再等。我即時話吾要,取消左埋單即走 以後吾做再黎
,都係落番樓下坐迫D

叫左個叉燒烏冬,海膽壽司同和牛定食

叉燒烏冬既叉燒仲甜過蜜汁叉燒,烏冬還可以

海膽壽司追左三次先黎,味道都可以

我即時話吾要,取消左埋單即走
以後吾做再黎
2009-08-11
  • 和牛定食,有第二D客人既口水,必試
2009-05-24 229 瀏覽
以前我成日幫襯兆萬對面個間水道橋因為佢下午茶真係幾抵食而且佢有d野係幾好食既,水準唔差佢執左之後....我一直都未幫襯過女人街呢間之前見到食評話都唔係太差...所以就黎試下睇下同之前個間比較下我今日同媽咪 2 個人黎食叫左:鰻魚溫泉蛋飯"基本上係大路野,所以唔會難食呢個價錢算係幾好不過d鰻魚唔太靚.... 感覺有D粗糙,而且唔夠香但成個飯撈埋一齊食就幾正但居然俾我發現到有蛋殼...真係O哂咀! =O=煙鴨胸烏冬"呢個幾好喎,個湯底幾正佢一出到黎個賣相好靚架! 睇得出師傅用心砌過!D烏冬幾爽唔會太淋係D鴨胸爭少少,口感唔太好,肉質唔太靚紅豆冰"呢個係加錢叫架! 因為以前飲過覺得好好飲!但呢個就差d啦...太多冰! 而且d紅豆太少..飲到最後好淡三文魚壽司"加 $8 有 2 舊壽司,普普通通! 個三文魚唔算太肥美
以前我成日幫襯兆萬對面個間水道橋
因為佢下午茶真係幾抵食
而且佢有d野係幾好食既,水準唔差
佢執左之後....我一直都未幫襯過女人街呢間

我今日同媽咪 2 個人黎食
叫左:

鰻魚溫泉蛋飯"
基本上係大路野,所以唔會難食
呢個價錢算係幾好
不過d鰻魚唔太靚.... 感覺有D粗糙,而且唔夠香
但成個飯撈埋一齊食就幾正
但居然俾我發現到有蛋殼...真係O哂咀! =O=

煙鴨胸烏冬"
呢個幾好喎,個湯底幾正
佢一出到黎個賣相好靚架! 睇得出師傅用心砌過!
D烏冬幾爽唔會太淋
係D鴨胸爭少少,口感唔太好,肉質唔太靚

紅豆冰"
呢個係加錢叫架! 因為以前飲過覺得好好飲!

三文魚壽司"
烏冬
鰻魚蛋飯
烏冬
2009-04-04 177 瀏覽
尋日同朋友夜晚去旺角,唔知食乜好(其實唔係唔知, 不過都好多人等位),所以行入女人街揾野食,行都水道橋,諗住去試下。我地上左樓上位坐, 環境不錯, 不過太黑, 搞到我同朋友睇餐牌勁辛苦。我地成九點幾先食飯, 所以勁肚餓, 叫左勁多野食 如下:1. 各式壽司-普通啦, 我個朋友就話麻麻地2. 清酒煮硯-我同朋友都覺得OK, 起碼冇沙先,不過我就覺得唔清酒味3. 咖喱餃子烏冬-我同朋友都覺得勁好食,我自己勁鍾意食烏冬,覺得呢度烏冬勁好味,勁彈牙!4. 海鮮烏冬-呢個比較淡, 但係烏冬都係讚的!5. 汁燒帶子-呢個真係作死,超唔得,好明顯係用水整熟再加汁,唔知有冇燒過添!6. $1換的三文魚-呢個竟然係好野,$1雞但係好味!7. 牛肉壽司-個牛肉片好味, 但係壽司都係普通我地2條女可能係大食,但係都係會覺得佢D野食份量好少,但係以上咁食係食左我地total $400, 好覺得味道又唔係太好, 份量又少,服務又麻麻地,我唔會再去,我尋日食完$200都有D心痛,經濟唔好仲要食左咁貴, 勁唔抵!

我地成九點幾先食飯, 所以勁肚餓, 叫左勁多野食 如下:
1. 各式壽司-普通啦, 我個朋友就話麻麻地
4. 海鮮烏冬-呢個比較淡, 但係烏冬都係讚的!
6. $1換的三文魚-呢個竟然係好野,$1雞但係好味!
7. 牛肉壽司-個牛肉片好味, 但係壽司都係普通

2009-04-03
2008-10-24 17 瀏覽
前幾日同朋友去旺角睇戲睇完戲行去女人街食嘢睇見呢間水道橋門面都幾靚,又唔洗等位咁咪入去試下囉入到去,裝修都幾靚,幾古典間餐廳有兩層,我地坐下層無哂梳化位,我地兩個人坐左張四人枱張櫈都幾舒服,都幾適合三兩知己坐低慢慢食慢慢傾講番食物佢有個$198二人套餐不過啲菜式令我們提不起興趣所以決定各自叫套餐+野食我地叫左SET C FACE手打烏冬,SET F 三文魚蟹籽飯(不記得叫什麼名堂了),明太子和牛pizza,三文魚刺身,三文魚壽司 每個Set送一個指定甜品我地有宇明冶聖代 及 黑朱古力方塊先講手打烏冬,有得揀凍或熱,我地要咗凍個醬汁都幾特別,烏冬都彈牙,值得一試!那個三文魚蟹籽飯賣相就幾好食落就反而好一般,不要抱太大期望三文魚刺身都幾新鮮,唔錯跟餐加$9有一客三文魚壽司我覺得就唔得喇,寧願要多客三文魚刺身好過至於和牛pizza,食落脆脆地,都可以宇明冶聖代其實係一個雪糕球加D水果粒我幾鍾意!我朋友不喜歡食黑朱古力我幫佢食埋,哈!我覺得都不錯啊!總結一下,食物不算是特別好味但也過得去吧唯一不滿的是食物份量小男仔肯定唔夠食我食完咁多樣野都沒有飽的跡象但我的朋友(女仔)卻嗌飽 /.\最後埋
前幾日同朋友去旺角睇戲
睇完戲行去女人街食嘢
睇見呢間水道橋門面都幾靚,又唔洗等位
咁咪入去試下囉

入到去,裝修都幾靚,幾古典
間餐廳有兩層,我地坐下層
無哂梳化位,我地兩個人坐左張四人枱
張櫈都幾舒服,都幾適合三兩知己坐低慢慢食慢慢傾

講番食物
佢有個$198二人套餐
不過啲菜式令我們提不起興趣
所以決定各自叫套餐+野食
每個Set送一個指定甜品
我地有宇明冶聖代 及 黑朱古力方塊
先講手打烏冬,有得揀凍或熱,我地要咗凍
個醬汁都幾特別,烏冬都彈牙,值得一試!
那個三文魚蟹籽飯賣相就幾好
食落就反而好一般,不要抱太大期望
三文魚刺身都幾新鮮,唔錯
跟餐加$9有一客三文魚壽司
我覺得就唔得喇,寧願要多客三文魚刺身好過
至於和牛pizza,食落脆脆地,都可以
宇明冶聖代其實係一個雪糕球加D水果粒
我幾鍾意!
我朋友不喜歡食黑朱古力
我幫佢食埋,哈!
我覺得都不錯啊!

總結一下,食物不算是特別好味
但也過得去吧
唯一不滿的是食物份量小
男仔肯定唔夠食
我食完咁多樣野都沒有飽的跡象
但我的朋友(女仔)卻嗌飽 /.\
最後埋單TOTAL $238
FACE手打烏冬
2008-10-13 18 瀏覽
前排去呢間食店同朋友慶祝生日,叫左個牛肉烏冬。味道其實唔算差,個湯略為鹹左小小,但烏冬仲算係爽口,可以接受。至於環境,可能因為安排左我入細房仔,真係狹窄左小小,service亦都一般,等左好耐先來到食物。以價錢來講唔算太值。
前排去呢間食店同朋友慶祝生日,叫左個牛肉烏冬。

2008-09-03 18 瀏覽
由於改左名做 "FACE" 顛倒眾生 , 搞到R左頭好耐,以為搵唔到間野,大家要留意了.由於現場環環境有d暗,加上最重點係我部手機唔夠勁,所以影唔到相呢.當然,另一個角度睇,又可以話d燈光製造到一個romantic效果~俾左張大沙發我地2個人坐,真係正宗超正情侶位,勁好坐勁大好舒服.環境一流......不過我覺得只係apply to情侶檔去.叫左個set b - 鵝肝炒飯+黑松露和牛壽司(or海膽)+飲品炒飯:鵝肝,差勁,唔想提,完全唔能夠稱上鵝肝,可以話係入口即溶ge相反.(其實都未至於UN,但已夠敗北了) 炒飯有d半肉粒,不過不失,必須趁熱食.壽司,黑松露少到根本唔需要提,生食和牛真係第1次,幾有趣,雖然冇一種十分新鮮ge感覺,但未試過又可以試試,唔差ge.不過海膽壽司,比較隨街易搵到黎食d.飲品用50%特價黎飲特飲,叫左杯荔枝梳打,ed野唔會整到難飲ge......另外加左2個小食,1個係豆腐,1個係燒三文魚頭.後者真係唔錯,平時用黎整三文魚壽司ge位置部份亦都留番向度,唔怪得比其他平均貴ddd.其實除左環境比較好,飲野氣氛唔錯,之外,冇乜特別!

炒飯:

不過海膽壽司,比較隨街易搵到黎食d.

另外加左2個小食,1個係豆腐,1個係燒三文魚頭.

其實除左環境比較好,飲野氣氛唔錯,之外,冇乜特別!
我地一男三女係旺角行街,係下晝六點左右行到女人街果頭,行到近波鞋街旁側果D巷仔度見到一位著黑色制服ge妹妹仔侍應係間鋪前嗌"依家到八點,所有嘢食特價再半價",再望望間鋪見到依間鋪D裝修好特別,好有古典氣氛,再問原來係一間日本料理餐廳,係以前係西洋菜南街笠左果間水道橋再係第二度開,我以前都幾鍾意去笠左果間水道橋嫁,望下隻錶都六點幾,又見又D餓,於是就入去試試, 我地四個人點左7樣嘢:極上壽司拼盤原價$88依家$44~有八件唔同ge壽司,都係三文鱼,吞拿鱼,八爪魚果D壽司,不過就唔係幾新鮮自家制雞軟骨原價$28依家$14~賣相幾好有青瓜蕃茄伴碟,夠熱,夠脆鹽燒鯖魚原價$38依家$19~即叫即燒,味道都OK,唔差FACE手打烏冬(熱)原價$58依家$29~係海鮮湯烏冬,D烏冬都幾彈牙,有一隻一隻手掌gum大ge大頭蝦同一隻青口肥牛,味道OK和風鐵板帆立貝原價$42依家$21~一碟有6隻帆立貝同D什菌牛油黑椒一齊炒幾香,值得一試!香芒蟹肉露荀炒飯原價$68依家$34~少蟹肉,唔熱無味道宇明冶聖代原價$23依家$11.5~賣相幾好裏面有雪禚,紅豆,什果,栗米片等,幾好味服務○K,有不停加水唔駛叫

鹽燒鯖魚原價$38依家$19~即叫即燒,味道都OK,唔差

香芒蟹肉露荀炒飯原價$68依家$34~少蟹肉,唔熱無味道

服務○K,有不停加水唔駛叫先加,坐左個幾鍾都無詐型, 埋單$177, 4個人食gum ge價錢食晚餐有gum ge環境都算○K ge

總括而言"可以一去"
  • 和風鐵板帆立貝
  • 宇明冶聖代
2008-05-12 13 瀏覽
幾欣賞個環境!! 食物貴精不貴多~~都幾好味,,同fd去食~~食左咖哩豬扒飯(一般)pizza(好味)炸曼魚豆腐(好好味!!)
超正
  • 炸曼魚豆腐
2008-04-13 12 瀏覽
諗住食日本野係出面見到間野唔錯所以入去食因為樓下冇位所以到左樓上一上樓見到都幾靚下不過就好黑黑到好似冇電咁三個人食叫了個二人套餐有明太子和牛pizza-好好味,d醬汁唔錯,三個都話正~沙律-普通海鮮炒烏冬-一般仲有一個海鮮鍋-湯好濃味,唔錯另外叫左北寄貝,厚三文魚壽司雞軟骨同埋一碲三文魚d三文魚好新鮮,唔係其他人所講既霉可能係上面,得一個侍應比較慢但都算幾有禮貌不過唔會自動幫手加茶
諗住食日本野
不過就好黑
黑到好似冇電咁

三個人食
叫了個二人套餐
有明太子和牛pizza-好好味,d醬汁唔錯,三個都話正~
沙律-普通
海鮮炒烏冬-一般
仲有一個海鮮鍋-湯好濃味,唔錯

另外叫左北寄貝,厚三文魚壽司
雞軟骨同埋一碲三文魚
d三文魚好新鮮,唔係其他人所講既霉

可能係上面,得一個侍應
比較慢
但都算幾有禮貌
不過唔會自動幫手加茶
2008-03-10 12 瀏覽
各位本人雖有此網a/c但從沒有寫過一篇食評,因每次吃的好的不好的店舖,也不至令本人有急需告知他人的衝動,才每次也忘記篇寫,但這一次真令本人無法不急需各食客。各位本位於女人街的那間,不再叫了,現在的叫,但那間餐廳仍有掛名作,究景它是轉名還是借他人的香,本人不得言知,但本人只能夠說的是,大家千萬不要光顧間餐廳,因這餐廳的服務差不在下話,最大問題是價錢貴,但食物質素可令本人稱之為!就這樣說大家當然不能盡信,所以本人會詳細的把當時食過的食物的巨體情況告之︰本人共叫六樣飲品及食物--1.清酒(大) 2.明太子和牛薄餅3.冰火生牛肉4.特飲珍珠蠔5.海膽壽司6.露筍蟹柳卷當時情況是,清酒先到,我喝了一兩杯不是太好,但沒所謂,因價錢是幾十蚊必定是一些較差的牌子清酒,隨著來的是明,本人食了第一塊之後就不敢再食下面的那塊麵粉,那個薄餅整體己不是很好,最差的是下面的是一整塊油浸麵粉,完全不堪入口,價錢不太記得約$3X-$4X,過了一陣子有第二道菜上來是,那牛肉數量及己非常薄而少,它的體積比一塊牌子的香口膠還細塊,重要的是食落口還比香口膠更耐,價錢是$7X,完了這個到海膽壽司登場,不用估海膽真的是苦的(即是
各位
各食客。
各位本位於女人街的那間[水道穚],不再叫[水道穚]了,現在的叫[癲倒眾生],但那間餐廳仍有掛名作[水道穚],究景它是[水道穚]轉名還是借他人的香,本人不得言知,但本人只能夠說的是,大家千萬不要光顧間餐廳,因這餐廳的服務差不在下話,最大問題是價錢貴,但食物質素可令本人稱之為[垃圾]!
本人共叫六樣飲品及食物--
當時情況是,清酒先到,我喝了一兩杯不是太好,但沒所謂,因價錢是幾十蚊必定是一些較差的牌子清酒,隨著來的是明[太子和牛薄餅],本人食了第一塊之後就不敢再食下面的那塊麵粉,那個薄餅整體己不是很好,最差的是下面的是一整塊油浸麵粉,完全不堪入口,價錢不太記得約$3X-$4X,過了一陣子有第二道菜上來是[冰火生牛肉],那牛肉數量及己非常薄而少,它的體積比一塊[綠X]牌子的香口膠還細塊,重要的是食落口還比香口膠更耐[趙],價錢是$7X,完了這個到海膽壽司登場,不用估海膽真的是苦的(即是很不新鮮),但最令的人奇怪的是軍鑑壽司為何是凹下的,到拿起時終於明白,因為那片薄得可憐的飯掉下來了,拿片飯的厚度不知有沒有1個CM的單位,價錢是30元正,最後是[特飲珍珠蠔],那是用一隻杯仔盛著一隻蠔然後一啖的喝下去的東西,這東西於很多地方也[喝]過了,味道一般只在於夠特別,但在這裏的是一隻[發財蠔豉]細得非常,重要的是它有種令人連喝下去的勇氣也沒有的魔力,因為它的味道事實上就是,被人未喝就幻想為不能喝的東西。
大家一定很奇怪為何還欠一道就說是最後一道菜,因為這道菜永遠也不會來,就因為本人飲下了[這道最後的容忍度],令本人無法再忍受下去,只好在未食飽的情況下馬上取消那道[露筍蟹柳卷]亦馬上地埋單離開,到隔舖的日本理料再吃,埋單的金額是$26X,最後再回應反服務質素方面的問題,其一侍應工作態度散慢、運噩、呆濟,在地方不大食客不多的情況下亦經常地出錯食物及給錯枱號,大多時間侍應走埋一堆,令門面完全無侍應侍應經常無視客人求助,這就是本人在這餐廳食飯的經過,本人認為總括各方面來看,要用那麼貴的價錢食到的是一堆[垃圾]這地方是絕對不值光顧,故想警示大家,可以不盡信本人說話,但真想進去用錢證實前請三思!
2008-03-08 10 瀏覽
裝修過後,感覺煥然一新,特別是我和老公夜晚差不多十二點去到,格調感覺很好.叫了幾樣這裡的人氣食物:明太子和牛pizza($38)--pizza做得很脆,可惜牛肉比較淋,不是十分好味.霜降和牛壽司($23)--壽司飯偏硬,霜降和牛頗多筋,咬唔開.法式黑松露霜降和牛壽司($26)--黑松露一少撮,食唔出有乜特別.鵝肝壽司($30)鵝肝食落去好像茄子,很失望.火焰特厚三文魚腩壽司($33)--三文魚腩竟然連皮一齊燒,只食到非常油.三文魚刺身半磅($28)--算是幾鮮,不錯.

叫了幾樣這裡的人氣食物:

明太子和牛pizza($38)--
pizza做得很脆,可惜牛肉比較淋,不是十分好味.

霜降和牛壽司($23)--
壽司飯偏硬,霜降和牛頗多筋,咬唔開.

法式黑松露霜降和牛壽司($26)--
黑松露一少撮,食唔出有乜特別.

鵝肝壽司($30)
鵝肝食落去好像茄子,很失望.

火焰特厚三文魚腩壽司($33)--
三文魚腩竟然連皮一齊燒,只食到非常油.

三文魚刺身半磅($28)--
算是幾鮮,不錯.

2008-03-07 15 瀏覽
黎呢度都係為左個明太子和牛pizza, 我覺得真係好好食, 其他刺身壽司熟食都係一般, 試過象拔蚌刺身都幾香, 甜蝦就d 蝦太細隻, 雞軟骨一般啦炸到冇乜味, 仲試左個海鮮粥, 都幾香濃的海鮮味, 不過有蛋花既, 有d 怪.環境一般, d 位好逼, 不過旺角係咁上下的了. 服務認真麻麻, d 侍應都係後生仔, 無乜禮貌果d. d 野食都要等幾耐下, 上次個海鮮粥就等左成九個字! 其他野食都食哂了, d 侍應不斷問我地齊未, 我都知出面好多人等位, 我都唔想霸住你個位, 但係你個海鮮粥催極都唔黎, 話cancel又話整緊, 咁我都冇辨法架喎.今次我地散叫, 唔太抵食. 記得有個二人餐係$198, 大約係有海鮮蒸蛋, 二人火鍋同明太子pizza, 呢個應該抵食d, 最緊要有個pizza. 雖然服務差, 環境差, 食物一般, 但為左個pizza, 我都會再去!

海鮮粥
2008-02-15 4 瀏覽
尋晚情人節訂左台食依間我地訂左8點9 我地8點3去過一次manager話準時返去就有位了後尾我地準時8點9去到同知客講聲我地到左企左一陣點知見到佢不斷嗌walk in飛仔no. 佢比左2台人入之後我就問佢我地幾時有點知知客姐姐先同我地講佢原來比錯台另一pair人呢咁我地問佢咁等下一張台要幾耐佢就話有人埋緊單等找錢所以我地就等一陣等左15mins後見唔對路我地又問一問另一個高級一點的佢話有張台飲埋野就走15mins一定會走(下,唔係gwa-_-") 個時個知客已經開始迥避我地o既眼神最後我同男朋友走左去左隔離食dates 我都知道去食d鋪仔食野要求唔好咁多不過佢比得人訂台就應該arrange好D 點都應該比訂台o既人有1st priority gwa 好彩我同男朋友拍左好耐拖冇乜所謂個D咋唔係真係非常尷尬
尋晚情人節訂左台食依間
我地訂左8點9
我地8點3去過一次
manager話準時返去就有位了
後尾我地準時8點9去到
同知客講聲我地到左
企左一陣
點知見到佢不斷嗌walk in飛仔no.
佢比左2台人入之後
我就問佢我地幾時有