不用特別找 只要走上這條街 用嗅覺 就已經找得到這家了~韮菜豬肉餅 $15好香好香 人一直就為了這香味離不開 一定要買一個吃姨姨一直煎 也沒停過手 但不用一下下 就賣光了吃後 也懂為什麼能成為名店 成為荃灣必吃之店~皮不厚 煎得脆脆 每口都是肉 都是韮菜吃過一口後 即便好燙 也想繼續一口又一口的吃下去煎水餃🥟(一袋8隻) $20本來還想吃煎雲吞 可都賣光了 只剩煎水餃我們吃到時候已經不是最熱的狀態了 但還是不賴果然是粉麵行出生的水餃 皮們不厚重 又不易穿煎後 又不會吸滿油 覺得油膩肥膩不知道他們的煎雲吞 又會是如何呢~糯米糍 -豆沙 $6有意外!!他們的豆沙 還滿綿的~~~而且不甜 紅豆🫘  味淡淡的到來他們的糯米糍 非彈性 非嚼勁軟軟的 又不黏牙 沒特別喜歡糯米糍的 也會想吃😋糯米糍-芝麻 $6還以會為會是一糰的黑芝麻 現成的黑蒙麻蓉全都新鮮製造 還有微顆粒感 又不像平日超市買的現成湯丸貨真價實的甜品 但這卻洽好 說是小吃更合適芝麻的甜度再配上糯米糍皮一起吃剛好 長輩們也會接受的那種!糯米糍一花生🥜  $6是最傳統的那種 還有一顆顆 顆粒狀的 花生🥜 碎不甜不膩 也不是混了椰絲進去的
不用特別找 只要走上這條街 用嗅覺 就已經找得到這家了~

韮菜豬肉餅 $15
好香好香 人一直就為了這香味離不開 一定要買一個吃
姨姨一直煎 也沒停過手 但不用一下下 就賣光了
吃後 也懂為什麼能成為名店 成為荃灣必吃之店~
皮不厚 煎得脆脆 每口都是肉 都是韮菜
吃過一口後 即便好燙 也想繼續一口又一口的吃下去
煎水餃🥟(一袋8隻)
煎水餃🥟(一袋8隻) $20
本來還想吃煎雲吞 可都賣光了 只剩煎水餃
我們吃到時候已經不是最熱的狀態了 但還是不賴
果然是粉麵行出生的水餃 皮們不厚重 又不易穿
煎後 又不會吸滿油 覺得油膩肥膩
不知道他們的煎雲吞 又會是如何呢~
糯米糍 - 豆沙
糯米糍 -豆沙 $6
有意外!!他們的豆沙 還滿綿的~~~
而且不甜 紅豆🫘  味淡淡的到來
他們的糯米糍 非彈性 非嚼勁
軟軟的 又不黏牙 沒特別喜歡糯米糍的 也會想吃😋
糯米糍 - 芝麻
糯米糍-芝麻 $6
還以會為會是一糰的黑芝麻 現成的黑蒙麻蓉
全都新鮮製造 還有微顆粒感 又不像平日超市買的現成湯丸
貨真價實的甜品 但這卻洽好 說是小吃更合適
芝麻的甜度再配上糯米糍皮一起吃剛好 長輩們也會接受的那種!
糯米糍 - 花生🥜
糯米糍一花生🥜  $6
是最傳統的那種 還有一顆顆 顆粒狀的 花生🥜 碎
不甜不膩 也不是混了椰絲進去的那種
非常純粹的 花生🥜  再配上軟軟的糯米糍皮
不單是味道新鮮外 更富多重口感

好快樂 果然沒吃錯 滿足~ 好喜歡 下次 也要再來吃
而且一定要早點來 試到他們的煎雲吞 跟餈飯 嘻.
還有有名的湯圓~ 哈哈哈😆 有人要
- 起來分嗎?
2023-11-21
糯米糍 - 豆沙
糯米糍 - 芝麻
糯米糍 - 花生🥜
  • 糯米糍-芝麻
民豐粉麵行次次經開荃灣街市附近都唔會行「民豐」果邊,上星期見唔趕時間就去試下佢哋d野好唔好食,買咗糯米糍、韭菜豬肉餅同燒賣,下次會再試佢哋生餃同粉麵先!1.韭菜豬肉餅$15(8/10)買咗兩塊,佢哋即場煎,咬落有熱又香,韭菜同豬肉勁多,韭菜勁香,只係嫌粉皮厚咗少少!2.芝麻糯米糍$6(7/10)買咗6粒,每粒都好大粒,芝麻餡爆多,甜咗少少,個皮如果薄返多d會好好多!3.花生糯米糍$6(7/10)買咗6粒,每粒都好大粒,花生碎餡爆多,甜咗少少,個皮如果薄返多d同花生粒大粒少少會好味好多!4.燒賣$20(8/10)買咗一袋,一袋有15粒燒賣,燒賣好煙韌,有魚味!4人總共價錢$122個人口味總評分:7.5/10地址:荃灣荃灣街市街35號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#民豐粉麵行 #荃灣 #荃灣好去處 #荃美食 #荃灣美食 #相機食先 #香港美食 #平民美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #
民豐粉麵行

1.韭菜豬肉餅$15(8/10)

2.芝麻糯米糍$6(7/10)

3.花生糯米糍$6(7/10)

4.燒賣$20(8/10)
買咗一袋,一袋有15粒燒賣,燒賣好煙韌,有魚味!

4人總共價錢$122

個人口味總評分:7.5/10

地址:荃灣荃灣街市街35號地舖

#民豐粉麵行 #荃灣 #荃灣好去處 #荃美食 #荃灣美食 #相機食先 #香港美食 #平民美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 燒賣
  • 花生糯米糍
  • 芝麻糯米糍
  • 韮菜豬肉餅
4天前 78 瀏覽
最近開心果糯米糍好熱滿,趁得閒經過買黎試試。開心果糯米糍每粒$12,吃起來不會太甜膩,糯米糍皮唔算薄,裡面的餡料多。不過我覺得嘗鮮一次就足夠了,不值得再排1個小時去買。
最近開心果糯米糍好熱滿,趁得閒經過買黎試試。
不過我覺得嘗鮮一次就足夠了,不值得再排1個小時去買。
6天前
60 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2024-05-14 0 瀏覽
排隊排了半小時,排隊期間不斷同致癌物近距離接觸(油煙味好強),都是一時衝動,受影片分享平台影響,趁熱鬧去排隊,一口氣買晒所有口味😰😰😰開心果:算是所有口味中最唔甜的那款,開心果味都算濃,但都有點甜。芝麻:最甜😰😰😰😰😰,甜到唔想食,想吐番出嚟🫠花生:甜,香濃花生味,不過甜⋯⋯⋯榛子:都算濃郁榛子味,但太甜了還有一個不知道是什味,有點像花生但深色啲,anyway, 這個香,但都是甜😰😰😰平時飲凍檸茶少甜/手搖杯少糖/微糖的話真的要三思⋯⋯或者一個糯米糍兩三人分享,太甜真係搞唔掂😩希望佢哋出微甜版,真的太甜🫠🫠🫠🫠

芝麻:最甜😰😰😰😰😰,甜到唔想食,想吐番出嚟🫠

花生:甜,香濃花生味,不過甜⋯⋯⋯

榛子:都算濃郁榛子味,但太甜了

平時飲凍檸茶少甜/手搖杯少糖/微糖的話真的要三思⋯⋯
或者一個糯米糍兩三人分享,太甜真係搞唔掂😩

希望佢哋出微甜版,真的太甜🫠🫠🫠🫠
  • 開心果糯米糍
2024-05-10 0 瀏覽
自從上次開心果係期間限定之後一直都等佢變做常規味道,而家終於等到,仲特登去買嚟食!佢size都偏大粒,差唔多係掌心size,同埋都幾有重量,用手秤都覺得佢個餡好足料,好期待咬開佢嗰一下!首先,糯米糍個皮好煙靭,好好咬口,糯米糍仲食到啲香味。皮有少少鬆軟,口感好正!一咬開就係係開心果餡,勁香嘅開心果味,再加上落咗糖嘅甜味,開心果味好出,仲有糯米糍應有嘅味道,一粒十幾蚊好抵食。最後啲碎多到跌晒出嚟,都唔好放過,都要食埋佢,哈哈!
最後啲碎多到跌晒出嚟,都唔好放過,都要食埋佢,哈哈!
2024-05-09 0 瀏覽
得知荃灣老字號 「民豐粉麵行」最近有爆餡開心果糯米糍買,我地當日去到己經夜晚8點半🕗,姐姐超好人即刻整但只有3️⃣個口味,同埋因為皮係熱♨️只能當晚食。沖好涼🚿後就到甜品時間啦,拎出黎好鬼大粒,剪開後啲餡漏晒出黎,真係非常足料,店家堅持以人手炒香芝麻和花生🥜,磨碎後混合砂糖,好明顯食到一粒粒既碎,本身我勁期待開心果味,結果都係花生好味啲。📍民豐粉麵行📌荃灣荃灣街市街35號地舖#荃灣 #民豐粉麵行 #糯米糍 #荃灣必食 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

📍民豐粉麵行
📌荃灣荃灣街市街35號地舖

2024-05-06
2024-04-28 255 瀏覽
鍾意食糯米糍,你一定要試吓呢一間民豐!位於荃灣 其實佢本身應該係一間賣粉麵嘅舖頭,不過佢亦都有糯米糍,煎餃,韭菜餅等等可以買而我就非常之鍾意食佢嘅糯米糍$6一粒!好抵食有黑芝麻,花生同紅豆,我見到呢排好似新出咗啲味有開心果,榛子,就要$12一粒不過唔知佢係粉定係醬呢今次就未試新既味買咗三粒黑芝麻三粒花生真係一如既往咁好食名副其實,皮薄餡靚!!!佢啲餡多到係一定會跌出嚟鍾意食糯米糍嘅你一定要去試吓!!!
鍾意食糯米糍,你一定要試吓呢一間
民豐!

而我就非常之鍾意食佢嘅糯米糍
$6一粒!好抵食
不過唔知佢係粉定係醬呢

今次就未試新既味

買咗三粒黑芝麻三粒花生
真係一如既往咁好食
名副其實,皮薄餡靚!!!
佢啲餡多到係一定會跌出嚟

鍾意食糯米糍嘅你一定要去試吓!!!

荃灣必食嘅爆餡糯米糍最近竟然出咗新口味🤩除咗本身嘅豆沙、芝麻同花生味之外,仲有最新嘅開心果味❗️限量發售😍😍平日下晝三點幾去到,雖然唔洗排隊,不過見到數量都唔係剩返好多,如果想試吓開心果味就唔好太晏去🤭🏅開心果糯米糍($12)🖤芝麻糯米糍($6)🥜花生糯米糍($6)糯米糍大約手掌心咁大,餡嘅比例都幾多,一切開即刻爆晒餡🤤🤤🤤不過餡料側埋咗一邊,包得唔係好平均,會有一邊好厚一邊好薄嘅情況😅但糯米皮勝在柔軟煙靭,完全滿足到煙靭控嘅要求😍餡料方面,爆餡就眾所周知😌但幾欣賞佢嘅甜度控制得幾好,唔會太甜得來,厚皮果一邊又唔會話覺得唔夠味道😂喺未出開心果味之前,花生味同芝麻味一直係我心目中並列No. 1🥇今日食完開心果味之後,就被開心果味追過咗了🤭香濃嘅開心果味,仲食得出粒粒開心果果碎好正😋😋

🏅開心果糯米糍($12)
🖤芝麻糯米糍($6)
🥜花生糯米糍($6)

• 花生糯米糍
  • 芝麻糯米糍
  • 開心果糯米糍
民豐開業過半世紀,實實在在的老字號👴🏻主要售賣粉麵,但最出名係糯米糍同韭菜餅除咗最經典嘅芝麻、花生、豆沙最近佢地仲出咗✨開心果糯米糍✨當然要即刻去幫襯!估唔到收工時間麵買到𓂅 開心果糯米糍 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟸意外有驚喜☺️ 食到粒粒開心果糯米皮相對厚身,可能因為唔係即做少咗份果香𓂅 芝麻糯米糍 ᴴᴷᴰ 𝟼同樣可能因為放咗一陣時間 (放工時間買 )所以多咗分淋淋到嘅口感糯米皮都係比較厚身芝麻味都算濃郁,呢個價錢都接受到👌🏻
民豐開業過半世紀,實實在在的老字號👴🏻
主要售賣粉麵,但最出名係糯米糍同韭菜餅
除咗最經典嘅芝麻、花生、豆沙
最近佢地仲出咗✨開心果糯米糍✨
當然要即刻去幫襯!
估唔到收工時間麵買到

𓂅 開心果糯米糍 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟸
意外有驚喜☺️ 食到粒粒開心果
糯米皮相對厚身,可能因為唔係即做少咗份果香

𓂅 芝麻糯米糍 ᴴᴷᴰ 𝟼
同樣可能因為放咗一陣時間 (放工時間買 )
所以多咗分淋淋到嘅口感
糯米皮都係比較厚身
芝麻味都算濃郁,呢個價錢都接受到👌🏻
中意食新鮮野,有日見到啊姐煎緊韮菜餅超級香,即刻買左一塊食。可能韮菜餅係每日5點幾六點新鮮整,啊姐會企係果度一路煎一路賣~🤤🤤🤤佢會煎到個外皮超級脆,硬硬地但唔會痴牙。韮菜勁香勁多,韮菜愛好者必食☺糯米茲有幾隻味,紅豆芝麻同花生都有,買果陣按個人口味就得。我平時中意食紅豆,所以我都最中意紅豆味。糯米茲既外皮軟糯,唔係果種QQ地既外皮,而係好似米麻糬咁既質地(再實正d),紅豆唔會太甜,整到好似豆沙咁~

2024-03-07 233 瀏覽
荃灣講出名既糯米糍,非民豐莫屬。今次就買曬兩個口味,花生餡同黑芝麻餡試!兩款糯米糍既皮都唔係話好厚,煙靭,但餡料就有好多,表皮隱約都見到餡料既顏色,同朋友切開一人一半,餡料係會漏曬出黎花生糯米糍:花生研磨成粉狀似,雖然花生香,但係磨得太細,變左冇食到一粒一粒既咬口,對於想要有咬勁既人黎講就有d不足芝麻糯米糍:芝麻粒粒分明,但鍾意食花生糯米糍既人黎講就唔夠香為左包裝既時候糯米糍唔好痴埋一齊,表面都有好多粉,食之前建議蹬走,唔係真係好容易卑人發覺偷食唔抹嘴啦!!

花生糯米糍:

芝麻糯米糍:
芝麻粒粒分明,但鍾意食花生糯米糍既人黎講就唔夠香

外賣自取
人氣小店,好多人龍小食,今次試左新推出嘅開心果糯米糍🤤😋😋一早去排隊,買左4個開心果味🤤🤤買完即刻試咗個😋😋,個外皮勁軟熟,裡面好多餡,好彩有個膠袋袋住,唔會跌晒落地,味道好正,食到好香開心果味,餡料唔係好甜😋😋😋正👍🏼👍🏼👍🏼排左幾個字,好值得,希望下次試埋佢啲鹹點,韮菜餅要2點先有🥺🥺好似話幾好食🤤
人氣小店,好多人龍小食,今次試左新推出嘅開心果糯米糍🤤😋😋
一早去排隊,買左4個開心果味🤤🤤

2024-02-18 324 瀏覽
平時經過見好多人,網上又多好評,加上本身自己都鍾意食花生糯米糍所以買一粒試下外皮好多粉😰 但唔算太厚皮但係餡料好難食!!!!🤮似花生湯圓餡 但超級甜 又無咩花生粒食到一半頂唔順dum咗🤮
所以買一粒試下

外皮好多粉😰 但唔算太厚皮
但係餡料好難食!!!!🤮
似花生湯圓餡 但超級甜 又無咩花生粒
食到一半頂唔順dum咗🤮

2024-01-28 368 瀏覽
聖誕前買左一次糯米糍已經覺得皮厚餡少,尤其芝麻餡最為嚴重,諗住可能失手會比多次機會佢,今日又去開荃灣就再去買多次,可能係星期日所以好多人都等左5分鐘,夜晚即食點知一開盒發現有粒營養不良,明顯size細左一半,好搵笨囉,直徑係得5蚊銀大少少離哂譜,皮都偏厚少少。另外買左花生糖,感覺細包左好多,條封口線接近包裝袋嘅一半,所以花生糖係得半包左右,以前封口線係大約7成高位置,冇加價不過減左量總結已經比左好多次機會但都冇改善,以後唔會再幫襯啦
總結已經比左好多次機會但都冇改善,以後唔會再幫襯啦
2024-01-28
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
🥟上海韭菜雲吞 $33 細 15隻 (8/10)皮嘅厚度適中,有少少口感,韭菜好爽口,有啲濃稠鹹鹹地,菜比肉多嘅都幾好食!🥟上海菜肉雲吞 $33 細 15隻 (9/10)菜肉有口感,有少少爽口同埋肉嘅比例係啱啱好食到肉嘅香亦都食到菜嘅口感個人比較鍾意菜肉 !🥟上海冬菇菜肉雲吞 $33 細 15隻 (8/10)冬菇菜肉係有菜嘅爽口嘅感覺,但係冬菇嘅味道好香濃,基本上成隻水餃係冬菇味!推薦指數: 8/10好耐之前都食過一次感覺佢哋嘅餃子都真材實料,大概兩個半一隻都唔算好貴,最緊要係個味道幾好食!經過荃灣嘅話都會想買返盒返屋企🫶🏻
🥟上海韭菜雲吞 $33 細 15隻 (8/10)

🥟上海菜肉雲吞 $33 細 15隻 (9/10)

🥟上海冬菇菜肉雲吞 $33 細 15隻 (8/10)

推薦指數: 8/10