2023-08-17 192 瀏覽
W burger結業在即,再約朋友encore此店,試吓其他漢堡包。上次試咗黯然銷魂漢堡包,每一層都感受到店主嘅誠意。今次就試谷德昭導演推介嘅美國穀飼豬扒漢堡。相隔半個月, W Burger結業嘅消息已經多咗人知,所以今次平日放工過嚟要排隊,18:45到,等左半個鐘,19:15入坐。等候途中問店員拎左menu,一邊等一邊揀漢堡。講番今次主角美國穀飼豬扒漢堡$78,加$28升級做套餐,跟餐有小食及飲品。小食揀左紐倫堡腸,飲品Coke Zero。首先,穀飼豬扒係整個漢堡嘅靈魂,大大塊,有成cm咁厚,煎得剛剛好,外皮香脆,內層軟腍而無筋,咬落去啖啖肉,好多肉汁。每一啖咬落去都可以一啖過,唔會連筋,所以唔會食到le gum hea另外,漢堡包麥香味豐富,質地柔軟,咬落去會回彈,唔會一啖咬落去扁搭下去。朋友揀咗美國飛驒牛漢堡,佢都話好食。
今次就試谷德昭導演推介嘅美國穀飼豬扒漢堡。

美國穀飼豬扒漢堡  $78+$28  升級套餐

朋友揀咗美國飛驒牛漢堡,佢都話好食。

美國飛驒牛漢堡  $88+$28  升級套餐
2023-08-07
美國穀飼豬扒漢堡  $78+$28  升級套餐
美國飛驒牛漢堡  $88+$28  升級套餐
  • 美國穀飼豬扒漢堡
2023-08-15 94 瀏覽
金文拔芝士牛肉漢堡($128):沒有漢堡麵包,上下由2塊厚厚嘅金文拔芝士夾住滿滿餡料,有2塊牛肉,車打芝士,生菜蕃茄酸瓜。肉味比飛驒牛嘅淡,但配合味道唔算濃烈嘅金文拔芝士味道剛好濃淡得宜。加上有菜同酸瓜,食完唔會膩。雙層飛驒牛漢堡($148):牛肉超厚肉,外表煎得少少焦香,內裏剛剛好熟,牛味超濃旭又多汁。麵包鬆軟微暖有少少芝麻面,加上新鮮番茄生菜,配上juicy牛肉,絕對係嗰令人回味嘅漢堡。加$28配套餐,會有薯條/薯角同汽水或餐茶。$28唔係貴,不過薯條/薯角普通,薯角粗幼度同薯條冇乜分別。如果細食嘅人,只係食漢堡都ok 。
2023-08-11 48 瀏覽
W burger 一直放在我美食bucket list裡,因為唔近自己嘅生活圈,所以一直未有機會去試。最近,得知這店快將結業,特意約左朋友放工後去,果然沒有令我失望。W burger 是一間位於九龍城嘅地區街坊小店,有多款特色漢堡包,其中以黯然銷魂菠蘿漢堡包🍔極具香港特色。每一層都食得出店主嘅誠意。這裡就讓我解構一下:1. 漢堡包,是烘底菠蘿包,麵包香脆而包面脆皮唔會散開。麵包是由店主的家族麵包舖每日新鮮製作,位於同區,名為W Bakery。相信因為這原因,麵包有品質保證。👍🏻2. 半熟煎蛋,煎蛋係煎得剛剛好,蛋黃半凝固,咬落去唔會流晒出嚟,所以唔會食到成咀都係。這個生熟程度做到恰到好處,係我喜歡嘅程度,好味道之餘,食嘅時候可以保持儀態,唔會失禮。🤗3. 义燒,係主角,亦都係成個漢堡包嘅靈魂。义燒是店主自家製, 味道香甜,口感軟腍,真係好好味,比好多燒味舖都整得好食😋這小店真是性價比超高,每款漢堡包都可以+$28升級做套餐,包括有小食及飲品。

黯然銷魂漢堡包
2023-07-26
黯然銷魂漢堡包
  • 黯然銷魂漢堡
📎Bookmark咗呢間生酮漢堡店好耐🙈, 🗣️身邊生酮飲食嘅朋友大讚佢嘅金文拔burger🧀🍔👂🏻聽聞將近結業(13/8), 今日終於嚟到訪😳📍位置正對宋王臺地鐵站🚇, 十分方便易搵👍🏻🤯當日去到已經排緊長龍, 排到5:15左右已截隊⛔️🛡️店內擺放了不少Marvel 模型, 枱與枱間較近🆙+$28 升級Combo 套餐四揀一: 是日餐湯/田園沙律/粗薯條/薯角🥤飲品: 即磨咖啡/熱檸檬茶or 水/帝瑪茶款/汽水 🔸雙層飛驒牛漢堡🍔 $148 6.5/10✔️漢堡扒|生菜|蕃茄片|車打芝士|酸瓜片|茄汁|自家製醬汁|燒烤醬🇯🇵來自日本中部坡阜縣的黑毛和牛--飛驒牛🐮🌟賣點:肉味比和牛濃郁, 口感細膩, 入口即溶🫣但個人覺得飛驒牛肉質偏淋😢, 🫦追求有咬口嘅朋友未必偏好🔸金文拔芝士牛肉漢堡🧀(100g) $128 6.5/10+$8 可自選麵包🍞:漢堡包/ 熱狗包/ 菠蘿包‼️🧀芝士控必食‼️以兩塊金文拔芝士🧀取代麵包, 好特別🤩🧀🧀All CHEESE~啖啖芝士🧀🧀🤣雖然有枝籤, 但好快已經變咗比薩斜塔🗽🐮牛肉都幾juicy, 比飛驒牛重牛味😲🔸田園沙律🥗 (跟餐)🔸粗薯條🍟 (跟餐)薯條份
📎Bookmark咗呢間生酮漢堡店好耐🙈,
🗣️身邊生酮飲食嘅朋友大讚佢嘅金文拔burger🧀🍔
👂🏻聽聞將近結業(13/8), 今日終於嚟到訪😳

📍位置正對宋王臺地鐵站🚇, 十分方便易搵👍🏻
🤯當日去到已經排緊長龍,
排到5:15左右已截隊⛔️

🛡️店內擺放了不少Marvel 模型, 枱與枱間較近

🆙+$28 升級Combo 套餐
四揀一: 是日餐湯/田園沙律/粗薯條/薯角
🥤飲品: 即磨咖啡/熱檸檬茶or 水/帝瑪茶款/汽水

🔸雙層飛驒牛漢堡🍔 $148 6.5/10
[單層 $88; 雙層$148]

🇯🇵來自日本中部坡阜縣的黑毛和牛--飛驒牛🐮
🌟賣點:肉味比和牛濃郁, 口感細膩, 入口即溶
🫣但個人覺得飛驒牛肉質偏淋😢,
🫦追求有咬口嘅朋友未必偏好

🔸金文拔芝士牛肉漢堡🧀(100g) $128 6.5/10
+$8 可自選麵包🍞:漢堡包/ 熱狗包/ 菠蘿包
‼️🧀芝士控必食‼️
以兩塊金文拔芝士🧀取代麵包, 好特別🤩
🧀🧀All CHEESE~啖啖芝士🧀🧀
🤣雖然有枝籤, 但好快已經變咗比薩斜塔🗽
🐮牛肉都幾juicy, 比飛驒牛重牛味😲

🔸田園沙律🥗 (跟餐)
🔸粗薯條🍟 (跟餐)
薯條份量不多,
炸得脆口👍🏻

🔸熱檸水🍋(跟餐)
🔸自家製梅酒🥃 +$8 5.5/10
🤔轉梅酒加$8, 但實際得半杯多少少😣
甜甜地, 易入口, 帶輕微的梅香

🫣整體不過不失, 但價錢偏貴, 會選擇返5兄弟👬🏻
2023-04-30 1686 瀏覽
位於九龍城的W. Burger 顧名思義,就是主要食 burger的餐廳,有別於麥當勞和一般大眾化的漢堡包店,這家是以高級食材,如近江和牛、飛彈牛、和美國安格斯牛做的漢堡包,除了普通點的芝士、煙肉和蘑菇牛肉漢堡,又或魚柳和炸雞漢堡包外,這裡也有很多意想不到的包類食物,想一試黯然銷魂漢堡又或原條醬燒鰻魚漢堡嗎?如果不喜歡漢堡包,這裏的熱狗和各款意粉也是不錯的選擇。至於飲品方面,除了帝瑪茶、沙士和薑啤外,這裡的手工啤酒,有用上洛神花甚至仙人掌的,也有名為少女啤和男神啤的,品種和口味繁多,相信得多來幾次才可以儘試了!

如果不喜歡漢堡包,這裏的熱狗和各款意粉也是不錯的選擇。
燒牛肉沙律

燒牛肉沙律
2023-04-25 895 瀏覽
約了好姐妹聚聚!這間餐廳食物、環境、服務都唔錯!炸洋蔥圈夏威夷燒雞芝士漢堡:燒雞夾著酸酸甜甜菠蘿、咸咸芝士、味道好夾👍煙三文魚全日早餐:大大碟、煙三文魚都有好多片!抵食👍餐飲
炸洋蔥圈
夏威夷燒雞芝士漢堡
煙三文魚全日早餐
熱檸茶
即磨咖啡
2023-04-02 780 瀏覽
之前睇完米紙同谷德昭介紹呢間burger, 推介豬扒包出色過漢堡,決定試下😍 餐廳除咗正常burger,burger全部都可以轉生酮版或啡菇版,仲有生酮版格仔餅,選擇都幾多,生酮或vegan朋友可以試下。。美國縠飼豬扒漢堡 $78有美國毅飼豬扒,生菜,蕃茄片,車打芝士,酸瓜片,洋蔥圈,千島醬。唔食酸瓜記得走或者夾返出嚟😂。講返塊豬扒,煎到好香,食落juicy易咬。食burger要豬扒連埋麵包一齊咬,塊豬扒易唔易咬好重要😂 去九龍城太多野要食,所以叫左一個share, 店員好好可以幫手切開。Combo 加$28可以揀是日餐湯/田園沙律/粗薯條/薯角。餐野有即磨咖啡/熱檸檬茶/熱檸檬水/帝瑪茶款/汽水 Overall burger幾好食,薯條正常。見好多人讚牛burger。可能更出色。推介指數:7/10 📍 樺得園 (九龍城)九龍城南角道5號地舖

。美國縠飼豬扒漢堡 $78

Combo 加$28
可以揀是日餐湯/田園沙律/粗薯條/薯角。
餐野有即磨咖啡/熱檸檬茶/熱檸檬水/帝瑪茶款/汽水

推介指數:7/10

📍 樺得園 (九龍城)
九龍城南角道5號地舖

2023-03-17 585 瀏覽
最近開始減肥,進行生酮飲食!雖然話最近都開始流行生酮飲食,但係始終唔係太多餐廳有選擇將正常嘅餐轉為生酮!咁樣又唔使朋友特登就我,各有各食!朋友叫咗一個正常嘅漢江Burger ,我就叫咗漢江個all day breakfast 家生酮格仔餅。首先個漢堡牛扒真係好得😋😋😋😋!繼而就係個新酮格仔餅都係好正,佢嗰個花生醬冇得頂!完全止到口癮之餘,味道都係非常唔錯!另外,佢哋啲漢堡包全部都可以轉為生酮版!選擇都好多!亦都有啡菇版漢堡包!生酮之友行過可以值得一試。

All  day  breakfast
2023-03-17
  • 近江和牛漢堡
2023-02-26 608 瀏覽
📍樺得園九龍城南角道5號地舖星期日係同狗狗嘅family day咁啱要去宋皇臺交收就睇下附近有冇啲寵物友善嘅餐廳最後就揀咗呢間食burger餐廳門外有兩張台比帶狗狗嘅客人唔算好大空間 但一張台都坐到三個人職員都好nice😋 大烤菇全日早餐 $88(餐飲凍啡走甜+$5)係個好食嘅allday 佢特別地方係塊包係蒜蓉包 好脆個薯餅係好似日本個啲忌廉可樂餅之後個蛋都炒得好滑😋 飛驒牛漢堡 $88(配套餐 粗薯條+雪碧zero+$28)😋 美式牛肉芝士漢堡 100g $49兩個burger 一齊講因為我唔係太食得出分別😂兩個都好食平啲個個會有啲黑椒味 貴啲個個就煎得脆啲 肉味重啲 但分別不大薯條好食👍🏼總結 幾抵食 一個burger $50至百零蚊不等如果外賣自取就仲抵佢仲有生酮burger有興趣可以試下
📍樺得園

最後就揀咗呢間食burger
餐廳門外有兩張台比帶狗狗嘅客人
唔算好大空間 但一張台都坐到三個人
職員都好nice

😋 大烤菇全日早餐 $88(餐飲凍啡走甜+$5)
係個好食嘅allday 佢特別地方係塊包係蒜蓉包 好脆

美式牛肉芝士漢堡
大啡菇全日早餐
飛驒牛漢堡
2023-02-14 407 瀏覽
午餐時間,兩個人點了一個焗意粉套餐及黯然消魂漢堡。漢堡很有特式,菠蘿包與叉燒非常夾,加上蛋汁及芝士,很有風味。菠蘿包脆口,叉燒軟嫩入味,不同質感豐富了感覺經驗。下次會再點!
黯然消魂漢堡
黯然消魂漢堡
  • 黯然銷魂漢堡
2023-01-26 519 瀏覽
潮流興食生酮療法😗但唔係到到都有生酮嘅menu~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️金文拔芝士牛肉漢堡 $98完完全全係比塊芝士吸引咗嚟食漢堡double上有兩塊,不過就比較乾啲味道唔錯🤩啖啖芝士食嘅時候比普通漢堡更加呢hea😂💁🏽‍♀️漢堡扒all day breakfast $138沙律、包、薯餅、漢堡、腸、煙肉、炒蛋、茄汁豆份量都算係咁上下🙈係差咁啲擺盤味道不過不失啦,all day又好難整得難食嘅
潮流興食生酮療法😗
但唔係到到都有生酮嘅menu
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️金文拔芝士牛肉漢堡 $98
完完全全係比塊芝士吸引咗嚟食
漢堡double上有兩塊,不過就比較乾啲
味道唔錯🤩啖啖芝士
食嘅時候比普通漢堡更加呢hea😂

沙律、包、薯餅、漢堡、腸、煙肉、炒蛋、茄汁豆
份量都算係咁上下🙈係差咁啲擺盤
味道不過不失啦,all day又好難整得難食嘅
金文拔芝士牛肉漢堡
漢堡扒all day breakfast
金文拔芝士牛肉漢堡
又係午餐揾嘢食時間😋記得好多年前,地鐵開始計劃緊起宋皇台地鐵站嘅時候,就有電視節目去訪問地鐵站附近嘅街坊同餐廳。當時就訪問咗哩間餐廳,餐廳主打係生酮人都可以食嘅漢堡包🍔所以對佢印象好深刻。餐牌上有一個極邪惡嘅漢堡包🍔用成舊金文拔芝士代替麵包,用兩大舊芝士包住漢堡包嘅餡料🥯🤤餐廳除咗漢堡包,餐廳仲有all day breakfast同意大利粉。唔係漢堡包粉,同樣有其他選擇👍🏻煙三文魚全日早餐 ($88)有煙三文魚、沙律、香腸、煙肉、炒蛋、茄汁豆、薯餅、多士。份量唔算好大,個薯餅係忌廉薯餅。大烤菇金文拔芝士牛肉漢堡 ($118/單層、$138/雙層)漢堡包可以加 $28升級套餐,套餐包一款小食同一杯飲品🥤大部分漢堡包有得揀單層或者雙層。漢堡包有生菜、芝士、酸瓜,面層用烤茹取代麵包,低層用金文拔芝士。漢堡包疊到好高😋不過進食嘅時候有啲困難,一切就散,最後要分層食😂芝士煙肉薯條 ($38)薯條中間撒咗芝士碎同煙肉碎,表面再加芝士醬😋薯條同芝士係絕配😌餐廳中午都幾多人,最好book定位,一去到就有位,唔洗排隊。食緊Keto又係漢堡包粉絲,推薦你黎試一試👍🏻
又係午餐揾嘢食時間😋

煙三文魚全日早餐 ($88)

芝士煙肉薯條 ($38)

食緊Keto又係漢堡包粉絲,推薦你黎試一試👍🏻

2022-12-27 375 瀏覽
今日專登嚟W Burger,坐咗喺門口位,冷氣風好大,有啲唔舒服,但職員話唔可以關細,又唔可以換枱。咁遠嚟到,唯有照坐。我哋叫咗個飛驒牛漢堡($88) ,同金文拔芝士牛肉漢堡($128)。見梅酒Soda($38)優惠買一送一,同朋友share。兩種漢堡都係第一次食,兩個都有驚喜。飛驒牛肉汁充足,而且肉質嫩滑,每啖都充滿着牛肉嘅香甜。我哋睇餐牌時冇留心,原來金文拔芝士漢堡係用芝士代替麵包夾住牛肉漢堡,雖然芝士味比較淡,但咁厚咁大啖嘅嘅芝士,係第一次咁食,幾有新意;試過後,還是喜歡傳統麵包皮多啲。好在梅酒梳打酸酸甜甜,幫手消滯。呢餐坐得唔舒服,但食得幾滿足。
2022-12-24 264 瀏覽
今日去食叫左2個包🍔一個係普通burger!用兩塊金文拔芝士黎做包,好特別!又好好食🤤如果女仔怕太heavy可以叫大烤菇,咁就係一塊菇同一塊金文拔芝士做包!一樣好好食😋
今日去食叫左2個包🍔

放工後去tea一tea,同事推介這間漢堡便去了。老闆是個Iron men迷,到處都是Iron Man。音樂比較大聲,而且播的多數是演唱會,不是抒情的那種。坐位空間不算太寬闊,但每張枱與枱之間都有一整塊隔板,一般身高的人完全不會看到隔離的人,感覺十分安全。食物和飲品都很有質素,選擇也很多元化,特別是跟餐的選擇11種,最驚喜的是連生酮飲食也照顧得到~📌 生酮飛彈和牛漢堡 有醬汁(可全走) $103生酮漢堡口感紮實,小小一個就很飽肚了。飛彈和牛鮮嫩多汁,蔬菜新鮮爽脆, 真是一口一個滿足。📌 粗薯條  $28跟我想像中的粗度不乎,同麥當勞的粗度一樣,不過值得一讚的是炸得十分香脆。📌自家製梅酒 $8甜度較高,容易入口,帶有一點點梅的香氣。
放工後去tea一tea,同事推介這間漢堡便去了。

📌 生酮飛彈和牛漢堡 有醬汁(可全走) $103

📌 粗薯條  $28

📌自家製梅酒 $8
甜度較高,容易入口,帶有一點點梅的香氣。
2022-11-17