2011-05-23 325 瀏覽
同兩位好友第一次一齊嘆high tea, 環境好,食物質素高,最喜歡檸檬撻,及scone . Cheese cake , 夠芝士味但不太甜。夠靜,是好友談心的好地方,坐位也得舒適。有privatcy .
2011-05-21
  • High tea set
2011-04-01 107 瀏覽
如果唔係某本雜誌送買一送一優惠券,我都冇留意有這間酒店存在.未去之前,上網看過資料,大致上都係好評,食過後,覺得這個價錢有如此質素,如此靚景,絕對超值。酒店推出半自助午餐,有頭盤、沙律同甜品,雖然選擇唔算多,加埋得幾十款,但味道合格有餘。我最鍾意食凱撒沙律,汁正生菜甜,煙三文魚同parma ham甘香肥美,唔算太鹹,配以哈蜜瓜嚟食,好正好好味。甜品試咗十數款,味道一般,冇乜邊隻特別好味。主菜七選一,其中幾款要另外加錢.今日同老公揀咗辣椒燴牛肉同白酒煮馬尼拉蜆意粉share嚟食,味道方面原來所謂燴牛肉,即係牛肉醬,好重香料味,又鹹又辣,唔係太鍾意,咪膽粗粗試吓可唔可以換第二款主菜啦,點知又得喎,今時今日有這樣嘅服務態度,真係值得一讚。講回主菜方面,換咗個烤三文魚三文治,三文魚烤得好嫩滑,醬汁有少少芥辣好惹味。麵包烘得外脆內軟,整體味道好好。至於個蜆肉意粉味道一般,蒜蓉汁香但過鹹,蜆肉冇鮮味,不過意粉煮得軟硬適中,都有一樣可取之處。餐飲叫了杯泡沫咖啡,一睇就知係誠意之作,賣相掂,味道香濃幼滑,好好飲。食完此餐對這店好滿意,員工服務殷勤,有禮貌,令人有賓至如歸嘅感覺。
甜品試咗十數款,味道一般,冇乜邊隻特別好味。
主菜七選一,其中幾款要另外加錢.

2011-04-01
  • parma ham
  • cappuccino
2011-03-08 34 瀏覽
餐廳夜境就真係一流, 由38樓望向下用餐, 可惜窗口位唔多, book 位時記得預留, 用餐後可到40樓室中花園坐坐, 欣賞下夜景, 食物質素雖然唔係好好美, 但都合格嘅!頭盤: ice balloon, 真係幾靚用冰做出來的水晶球, 入面分別有蝦, 蟹, 芒果, 牛油果, 蕃茄, 好清新好好味 & 凱撒沙律.餐湯: 蟹肉海鮮忌廉湯 (略嫌忌廉味太重蓋過鮮味) & 龍蝦湯主菜: 意大利雲吞 (勁香芝士味, 好好味係漏左小小 o者) & 燒春雞海鮮拼盤, 龍蝦 & 大蝦 - 無咩鮮味, 生蠔 & 鮑魚 - 是最好的, 螺 & 帶子 - 完全唔想放入口, 最衰 LEE o個拼盤, 拉低晒全晚的分數, 好貴但又唔新鮮, 有機會去的朋友千祈唔好試!

2010-08-13
紀念日
  • ice balloon
  • 意大利雲吞
2011-03-04 26 瀏覽
本來見有coupon買一送一就膽粗粗去試下呢間酒店既Buffet,心想即使唔好食都唔算貴丫之前連酒店個名都未聽過…去到尖沙咀仲要問人先找到既酒店,上到去己經比個view吸引住…一坐底已經有好熱情有禮既waiter哥哥招呼介紹,其實呢個係半自助式既自助餐…我地一行兩人選好main course就出去夾沙律…嘩!d菜好新鮮仲有甜味的…而且salad bar仲好乾淨企理。到我地差不多食完個沙律…waiter哥哥又走過來問可以起得main course未…(真係冇唸過呢個價錢竟然有呢個服務…六星級酒店都未必做到)。個main course真係ok wor,牛扒都魚…都冇令我地失望,有水準…新鮮!甜品雖然唔多選擇,不過樣樣都好味,尤其是chocolate pudding。我一定會再去多次!即使冇買一送一都覺得唔貴喎^^
之前連酒店個名都未聽過…
2011-03-04
2011-02-08 49 瀏覽
今日公司食開年飯, 食完先返公司開工今日食半自助餐, 有3個主菜選擇, 牛扒 OR 羊扒 OR 帶子>.<我食牛扒, 伴薯條, 又幾好食喎同事食羊扒, 伴薯蓉粒, 係3個主菜中最好食!! (HEHE, 我梗係唔會放過啦^^)另一個同事食帶子, 伴意大利飯, 不過我無試, 唔知好唔好食呢?!?!除咗主菜, 當然有前菜啦!! 不過就無影相, 但Ham with Melon, 魚子醬伴蛋白, 等等等等呢D都好好食, 但款式就好少LU... ...整體上, 比預期中好食仲有海景睇, 侍應態度又好, 幾個FD. 黎吹吓水食吓飯, OK架

今日公司食開年飯, 食完先返公司開工

我食牛扒, 伴薯條, 又幾好食喎
STEAK
LAMB
SCALLOP
呢D都好好食, 但款式就好少LU... ...

整體上, 比預期中好食

2011-02-08
STEAK
LAMB
SCALLOP
  • Ham with Melon
2010-11-26 9 瀏覽
我是見到openrice有很多好評,還見到酒店推介一個‘龍蝦黑松露四道菜晚餐’,好像很抵食的樣子,於是決定一試。但食完後實在覺得,這餐廳無可能值那麼多好評的!試食那天是星期日晚上,去到發現餐廳都幾‘吉’,這時我開始心知不妙,成間餐廳其實都沒什麼客人,大部份都是外國人,我猜都應是酒店的客人在飲野。不過環境實在不錯,舒適寬敞的坐位,窗邊以階梯形式設計,故很多位置都能欣賞到靚靚的夜景。除之套餐之外,我們還點了其他菜式。點完菜後先來的是麵包,只有三款,全都是冷冰冰的,除提子包較為ok之外,其他都令人提不起興趣。另外有三款醬料,橄欖醬不錯,不過牛油和蕃茄醬都沒什麼特別。食完麵包後等了許久,前菜才出現;之後每一道菜都相隔很久,實在令人等得不耐煩,而且在昏暗的燈光下,確實令人越食越眼瞓。前菜有:1.黑松露吉士打:吉士打很滑,但沒什麼黑松露香味。墊底的我們初時以為是火龍果,試了一口才發現那是粗鹽加芝麻,好搞笑。2.波士頓龍蝦沙律配大茴香煮梨,水芹,及菊苣伴黑松露醋汁:菜名看來有很多配料,但整碟的份量實在少得可憐,至於主角波士頓龍蝦,我不知道究竟是煮法問題抑或是唔新鮮,竟然完全是無味道的,一點海鮮的鮮甜

2.波士頓龍蝦沙律配大茴香煮梨,水芹,及菊苣伴黑松露醋汁:菜名看來有很多配料,但整碟的份量實在少得可憐,至於主角波士頓龍蝦,我不知道究竟是煮法問題抑或是唔新鮮,竟然完全是無味道的,一點海鮮的鮮甜味也嚐不到,令人極之失望。

3.亞拉斯加巨蟹二重奏,包括巨蟹腳伴脆炸牛油果,蟹肉沙律,橘子及雲呢嗱味:隻蟹腳十分鮮甜,但一點也不‘巨’,兩口便食完;牛油果炸完很乾,又失去獨有的香甜味,沙律也沒特別。

4.法式洋蔥龍蝦湯配黑松露鵝肝脆麵包:這個湯是最好味道的,龍蝦味十足,清清地不錯。至於黑松露鵝肝脆麵包,鵝肝不夠香,亦沒什麼黑松露的味道。

主菜有:
1.大蝦拼牛柳,牛油煮龍蝦尾,龍蝦鉗法式多士及烤牛柳配黑松露薯蓉伴紅酒汁:材料一堆地放在碟上,味道也一片混亂,黑松露薯蓉不錯,今次終於嚐到黑松露的味道了;但龍蝦真係好唔得,無味的;塊多士浸在汁內變得黏糊糊超級難食。

2.日本高級黑豚配蘋果周打及野菌法式多士,楓糖蜜餞松露:黑豚外面燒得太燶了,有點苦味,內裡都很‘淋’滑。不過兩個主菜都唔夠熱,溫吞吞的暖度,令味道也大打折扣。

甜品有:
1.香蕉脆批配烤香蕉雪糕伴黃牛油糖霜:這是全晚最好味的一道菜

2.朱古力三重奏:無特別,朱古力味不夠香濃。
食完後再翻看之前的食評,發現大部份都是來飲野的,講食飯的比較少;這兒確實是飲野好地方,服務不錯,環境舒適,海景又靚,不過食飯就絕對不必了!
2010-10-24
2010-11-10 8 瀏覽
吃過樓下的自助餐,而且因為 coupon 買三送一,想試試這兒的手藝。預早兩個星期訂位要求海景,起初餐廳安排坐向東區海景的位置,要求之下才調往坐向維港海景,因為是工作天,吃到最後餐廳的客人也不多,對於座位安排,感覺有點不周以海景計,無疑景觀遠不及THE ONE 和 i-square 開揚,但也不錯頭盤 :最好味莫過於 beef carpaccio,牛味足,夠薄,介乎五成熟,有批咸 d 好味 d ,有批淡 d 冇咁好味魚子蛋白都 ok,蘋果湯、松露吉士較少有,但味道怪怪的沙律菜有麻醬醋汁、黃瓜醋汁與和風醋汁,還有焗茄子、焗翠玉瓜、青欖都不錯煙三文魚 & parma ham 都過鹹,尤其 parma ham 非常鹹,而哈蜜瓜很淡水牛芝士蕃茄的芝士不太會 refill、蝦 salad 的蝦拎完亦無再蒲頭,如同我拿了三片 salami 沒再 refill 以札肉和火腿代替另有兩種芝士,較普通,但以這價錢計實在不錯主菜 :煎鱸魚 - 火候剛好,魚鮮不錯燒春雞 - 像citysuper 賣的燒雞慢煮三文魚炒飯 - 炒飯像是印度米較乾身,三文魚頗乾身鞋口,一點也不慢煮,without sauce w

頭盤 :
魚子蛋白都 ok,蘋果湯、松露吉士較少有,但味道怪怪的
另有兩種芝士,較普通,但以這價錢計實在不錯

主菜 :
煎鱸魚 - 火候剛好,魚鮮不錯

燒春雞 - 像citysuper 賣的燒雞

without sauce whole dish is too dry and not easy to swallow

risotto 三重奏 - 這碟最搞笑,飯粒生硬,汁醬冇文冇味,基本上綠色的波菜汁和橙色的南瓜汁無分別,是松露醬有點松露味,所以老公自行下鹽調味

甜品 :
大部份與樓下 1/F buffet 的甜品大致相同,
blueberry cheese cake、超甜green tea macaron、bread pudding、桂花糕、燉蛋白都可以
無咁大路,較突出的有 lychee mousse cake & green tea opera cake,尤其 sake jelly 好味
還有白朱古力噴泉,但本人不喜白朱太甜故沒試,如有啡朱噴泉會開心 d
水果有蜜瓜、西瓜、火龍瓜,最開心係有士多啤梨,會 refill 的

那兒有一位紮馬尾的後生姐姐服務殷勤,收碟快速
另外有兩個男侍應/經理 !? 服務一般,但感覺輕挑,眼神唔知想點
當日老公埋單簽完卡先記得有買三送一優惠但又唔記得帶 coupon ,
於是即刻打電話叫朋友係美麗華 office print 出黎,但之後又覺得要行好遠同好肉酸
正當諗緊俾四位價錢定買三送一之際,一位戴眼鏡的男經理說不用拎 coupon,已幫我們以買三送一優惠埋單
當下如釋重負,四位均展露出超市廣告至抵精明眼的笑容
來這裏,吃不是最主要,志在溫暖陽光底下,對住個海,躺在大梳化,幾個人開開心心傾下計
而且餐廳午市客人不多,時尚裝潢加上時尚音樂,都幾舒服,可以一試,可以一試
2010-10-01 1 瀏覽
最近好忙....身心疲累.....但知道Sky bar有promotion 都要即刻抽空book位黎飲野!對上1次黎係X'mas黎食飯 今次就黎飲野Blue Hour 係由夜晚6點10點.每位$90 包一杯酒精類飲品同免費小食而非酒精飲品就係每位$70今次既promotion有買一送一優惠 即係兩個人都係$100!!今個月既特式雞尾酒係Hawaiian Mix 係充滿熱帶水果味道的酒精類飲品酒味唔太強 水果味較濃 女仔飲就最岩.唔知10月會轉做咩飲品 期待!!小食就係炸雞翼配煙三文魚三文治 雞翼味道普通 反而煙三文魚三文治就出奇地吸引 簡單美味!但只有1份 同行既另1位咪無得食??window seat (最好BOOK位) 望出去係無敵維港海境此情此景....都係叫多round.....但第2 round就無小食送啦....星期3既晚上只有3枱客人 非常清靜 音樂亦選得好!坐坐下都係想上去sky garden吹吹風點知真係好大風咁樣既環境 咁樣既價錢真係超值!大家都抽少少時間去浪漫一番啦.....Enjoy our life!
最近好忙....身心疲累.....
對上1次黎係X'mas黎食飯 今次就黎飲野
Blue Hour 係由夜晚6點10點.
每位$90 包一杯酒精類飲品同免費小食
而非酒精飲品就係每位$70

今個月既特式雞尾酒係Hawaiian Mix
係充滿熱帶水果味道的酒精類飲品
酒味唔太強 水果味較濃 女仔飲就最岩.
唔知10月會轉做咩飲品 期待!!
小食就係炸雞翼配煙三文魚三文治
雞翼味道普通 反而煙三文魚三文治就出奇地吸引 簡單美味!
但只有1份 同行既另1位咪無得食??

此情此景....都係叫多round.....
但第2 round就無小食送啦....
星期3既晚上只有3枱客人 非常清靜 音樂亦選得好!
坐坐下都係想上去sky garden吹吹風
點知真係好大風

咁樣既環境 咁樣既價錢真係超值!
大家都抽少少時間去浪漫一番啦.....
Enjoy our life!
2010-09-29
$100 (其他)
2010-09-22 18 瀏覽
9月14日朋友生日,佢一心想嚟呢度,由於去年生日已經安排好嚟呢度飲嘢慶祝,點知打風取消了,所以今年想再嚟,一早訂定位,要求坐窗口位,接線員都好好服務,不停推介我食6道菜配6款酒的晚餐,但我地想散叫多D,於是冇訂到啦.好彩今年天氣好好,可以照常進行朋友的生日飯聚呀,8點上到去,竟然已好多人,比我地預期的FULL呀,好彩係一早訂左位,他們預留了近窗邊的位置,望晒成個維多利亞港,實在好靚,餐廳環境紛暗,好舒服及有情調呀.我們一行五人就慢慢地細閱餐牌,仕應服務都好好,我們先飲一樽礦泉水,跟住再慢慢ORDER食物,經過一輪商量後,我們就叫左下面既食物啦.麵包(送既)配幾種唔同味道的牛油及醬,有蕃茄味,原味,香草味的牛油,有蕃茄乾醬及檻欖醬,都幾特別及好味呀,麵包有幾種口味,都軟淋淋架,配些唔同既牛油及醬,還有檻欖油,GOOD.凱撒沙律-這個都好味呀,有一件應該係多士,一些菜及芝士,好味呀,芝士咸咸地加埋些沙律菜一齊食正.BIBB沙律-有種菜叫BIBB,中文唔知係咩,好味喎,原來係配羊奶芝士一齊食架,初初都唔知係羊奶,但食食下好酥,跟住就知啦,但味道都可以接受呀.SEAFOOD COMBO-有三層

SEAFOOD COMBO-有三層的,第一層係長腳蟹,龍蝦,大蝦,第二層係帶子,鮑魚,螺,還有生蠔,最尾果層係醬,有海鮮醬,青芥辣醬,同埋醋,其實唔算好多,味道都唔算好新鮮喎,朋友話帶子唔爽的,一般貨色,鮑魚好味的,都幾鮮甜,長腳蟹,龍蝦都一般啦,唔算好新鮮呀.螺則好味及爽口,大蝦好大隻但都係一樣一般啦,這個海鮮拼盤無論係賣相,價錢及份量同我地食過的另一間有點差距,可能是這樣所以我地都要求高左呀.

蜜糖煙肉卷-這個都好特別,係用煙肉加些蜜糖包住豬肉卷埋一齊去煎,好香口呀,都好淋身入味喎,加埋一些配菜,都係新鮮的配撘

黑松露寬條麵-這個好香黑松露味呀,好味及入味,D麵都好入味,雖然唔算大份及多料,但係好有口感,滿口是黑松露味道.

PORTERHOUSE-這塊牛好大塊,仲要好淋好入味添,好多肉汁,正呀.配一些豆角,甘笋做配菜,還有薯仔,仲要係千層薯仔,一層層的好特別及好味道呀,加些黃芥辣一齊食,帶出牛肉的鮮味.
SIDE DISH我地揀左磨菇粒,這個都好新鮮好味

我們還叫左一枝紅酒一齊飲,紅酒都幾易入口,入口辣辣地但飲落就唔覺得辣.我唔係好識飲紅酒及飲得好多,但朋友們都說這是好飲的呀

甜品:
香橙PANCAKE-都好香呀,但個PANCAKE有點硬身及唔太入味,雖然好多汁,但都係冇咩味,另有一個雪糕球係面.
暖心芝士蛋糕-朋友要求在這個蛋糕上插上蠟燭俾佢吹當生日蛋糕,仕應好好的問她名稱,在蛋糕上還加了塊生日牌添呀.這個好味,以為係流心士多啤梨啦,點知原來係配士多啤梨醬,唔係好甜但味道係啱啱好.

我地坐左好耐,周圍影相,仕應都好好的替我們拍照,服務好好,環境清靜,是一個不錯的地方.
2010-09-14
生日
上個星期五同兩個朋友出去尖沙咀食飯,本來是諗住食少少嘢跟住就去諾士佛台飲嘢,後尾另一個朋友話不如嚟這裏試下,所以我們三個人就嚟左呢度飲嘢啦.原來朋友講既係麗景酒店,上到嚟出面既枱已經full晒,我地就坐bar 枱,環境真的很靚啊,全海景好舒服,我們三個人每人叫左一杯飲品,有一碗薯片及花生作小食,我地份別叫左:一杯士多啤梨奶昔(冇酒精成份)賣相都好靜呀,成杯粉紅色的,味道朋友話好飲一杯士多啤梨酒這杯賣相仲靚,結結地的,帶點酒味但都易入口的一杯芒果沙冰酒這杯是我的,因我鍾意芒果,有點酒味但係唔重,朋友話用口飲加埋杯邊既鹽有另一種味道.我們睇住個調酒師係面前調酒架,越夜就開始多人,不過都屬於環境清靜的地方,很適合傾計的,我們都坐左成兩個小時先走,還去了最高的地方,那裏是露天有些梳化可以把飲品拿上去的呀,都幾舒服不過環境唔算大.仕應都好好服務,不時替我們加薯片之類又會問我地坐返落去出面飯枱的位置,都好細心的呀.

一杯士多啤梨奶昔(冇酒精成份)
賣相都好靜呀,成杯粉紅色的,味道朋友話好飲
一杯士多啤梨酒
這杯賣相仲靚,結結地的,帶點酒味但都易入口的
一杯芒果沙冰酒

2010-08-27
2010-06-08 10 瀏覽
第三次來食,今次選擇了dinner是兩星期前收到酒店職員電話,推廣6月套餐是亞拉斯加海鮮五道菜...當然過幾天book位食,有新食物當然第一時間食去到餐廳,侍應按排我坐好舒服我位置而且好好介紹個餐的食物給我當然侍應給我,一籠熱熱的麵包有餅乾條、提子包、法國包及一塊芝麻餅前菜很開胃是蜜瓜配餅乾...水晶汽球,原來用冰做左個球食物是蟹肉、芒果嘩,整得好靚呢海鮮蕃茄湯很足料,有青口、魚酸酸地...主菜亞拉斯加多寶魚拌頂級紋牛排個魚煎得黎好食,原來個魚底下是泡菜及海鮮批...好味牛排紋得岩岩好,而且容易落口呢甜品檸檬香橙芝士蛋糕3款蛋糕,好味,而且芝士蛋糕餅底不錯圓圓那塊橙原來是脆,很特別另外橙蛋糕,都好食,而且細細件侍應很好,問我岩口味嗎而且水晶汽球真係特別認得我的廚師終於同我傾計,而且遞上卡片而且下次來到,可以打電話聯絡,想食邊款食物..他就會煮真的很細心好想再來食...期待
第三次來食,今次選擇了dinner
是兩星期前收到酒店職員電話,推廣6月套餐
是亞拉斯加海鮮五道菜...

當然過幾天book位食,有新食物當然第一時間食
去到餐廳,侍應按排我坐好舒服我位置
而且好好介紹個餐的食物給我

當然侍應給我,一籠熱熱的麵包
有餅乾條、提子包、法國包及一塊芝麻餅

前菜很開胃
是蜜瓜配餅乾...

水晶汽球,原來用冰做左個球
食物是蟹肉、芒果
嘩,整得好靚呢

海鮮蕃茄湯很足料,有青口、魚
酸酸地...

主菜
亞拉斯加多寶魚拌頂級紋牛排
個魚煎得黎好食,原來個魚底下是泡菜及海鮮批...好味
牛排紋得岩岩好,而且容易落口呢

檸檬香橙芝士蛋糕
3款蛋糕,好味,而且芝士蛋糕餅底不錯
圓圓那塊橙原來是脆,很特別
另外橙蛋糕,都好食,而且細細件

侍應很好,問我岩口味嗎
而且水晶汽球真係特別
認得我的廚師終於同我傾計,而且遞上卡片
而且下次來到,可以打電話聯絡,想食邊款食物..他就會煮
真的很細心
好想再來食...期待
2010-06-07
$426.8 (晚餐)
  • 水晶汽球
2010-06-03 9 瀏覽
公司是酒店的客戶關係,於是有機會來這邊吃。從電梯出來就覺得很有驚喜,燈光昏暗是為著要配合外邊的無敵海景吧!在這邊看著其實已經醉了,也飽了吧,哈。先來叫了飲品,喝了cosmo,classic cocktail也不會錯到那裡,喝著酒看著海,非常的cozzy!先來吃麵包,我最喜歡薄薄的芝麻脆片,超好吃的!其他麵包(如提子餐包)是熱烘烘的,估不到呢!menu一邊是用英文一邊是用中文的,又是估它不到,但我覺得是非常貼心,因為我確實知道自己吃了什麼囉!menu有令我想起sabatini,不過價錢差很遠呢!叫了磨菇湯,還有就是黑豚肉。湯是先放下碗(還是碟?),再來用壺倒下的,presentation十足,喝下去滿是磨菇味道,而且非常creamy,但為何會把荀放入呢?好像有點影響味道。份量不太多,轉頭就喝光光。等了一會才上主菜,第一口咬下,很juicy,而且表面脆脆的,食感不錯,醬好像是berry類的,儘管我不太喜歡這類生果的味道,但的確是跟豚肉十分配合。可惜另一塊就因為有點太胖而失色了。伴菜還有些沙律菜跟脆脆,很好吃也很開胃呢!再來就是甜品,太飽的關係,叫了個molten cheese cake,比
公司是酒店的客戶關係,於是有機會來這邊吃。
從電梯出來就覺得很有驚喜,
燈光昏暗是為著要配合外邊的無敵海景吧!
在這邊看著其實已經醉了,也飽了吧,哈。

喝著酒看著海,非常的cozzy!
先來吃麵包,我最喜歡薄薄的芝麻脆片,超好吃的!
其他麵包(如提子餐包)是熱烘烘的,估不到呢!

menu一邊是用英文一邊是用中文的,又是估它不到,
但我覺得是非常貼心,因為我確實知道自己吃了什麼囉!
menu有令我想起sabatini,不過價錢差很遠呢!
叫了磨菇湯,還有就是黑豚肉。
湯是先放下碗(還是碟?),再來用壺倒下的,
但為何會把荀放入呢?好像有點影響味道。
份量不太多,轉頭就喝光光。
但的確是跟豚肉十分配合。可惜另一塊就因為有點太胖而失色了。
伴菜還有些沙律菜跟脆脆,很好吃也很開胃呢!

比想像中細,上來的時候我還以為那是心太軟來的。
一切開就如心太軟一樣流出黃色的cheese,
嗯..好像是custard的味道,但配起士多啤梨來一起吃,
甜甜酸酸的,還可以。

侍應們都很有禮,而且不時來給我們加水。
謝謝,下次我會再來好好品嚐。
大都會
黑豚肉
molten cheese cake
2010-05-26 8 瀏覽
5月1的下半場,就是再次到這裏食...當然服務仍然咁好 外國人經理再用英文歡迎我來 甚至廚師都同我笑(估計已認得我) 今次百幾元就可以埋單啦 ,我以後較多時間選擇去呢度 多謝侍應按排呢個座位給我 ,個海景實在好過上次 還未到,三點三先開始 侍應很好...給了幾本雜誌及high tea meau 給我看 當時只有我一位客人...好寧靜 之後仍有幾位客人...全部都是外國朋友 他們只要點了飲品,傾下計 食物名長而且太多...我很多忘了 終於可以悠閒享用完一瓶奶茶 蝦多士 ‧新鮮的蝦,配上菜及麵包鵝肝鰻魚,第一次食鵝肝,感覺不錯,配上鰻魚三文魚三文治,當然新鮮,麵包軟軟地 菇煙肉,煙肉沒有咸,而且岩岩好蟹肉三文治...第一次食,用麵包配...迷你burger ,個牛肉好味...用酒店籤來作裝飾 甜品莓蛋糕,好味...唯一一件蛋糕 臨走時候,侍應介紹平日既午餐及其他套餐 下一次想再來食brunch buffet and dinner 加埋一,只是百五左右
5月1的下半場,就是再次到這裏食...當然服務仍然咁好

外國人經理再用英文歡迎我來

甚至廚師都同我笑(估計已認得我)

今次百幾元就可以埋單啦 ,我以後較多時間選擇去呢度

多謝侍應按排呢個座位給我 ,個海景實在好過上次

還未到,三點三先開始

當時只有我一位客人...好寧靜

之後仍有幾位客人...全部都是外國朋友

他們只要點了飲品,傾下計

食物名長而且太多...我很多忘了

終於可以悠閒享用完一瓶奶茶

蝦多士 ‧新鮮的蝦,配上菜及麵包

鵝肝鰻魚,第一次食鵝肝,感覺不錯,配上鰻魚
三文魚三文治,當然新鮮,麵包軟軟地
菇煙肉,煙肉沒有咸,而且岩岩好
蟹肉三文治...第一次食,用麵包配...
迷你burger ,個牛肉好味...用酒店籤來作裝飾
甜品莓蛋糕,好味...唯一一件蛋糕

臨走時候,侍應介紹平日既午餐及其他套餐

加埋一,只是百五左右
鵝肝鰻魚
迷你burger
2010-05-01
$151.2 (下午茶)
鵝肝鰻魚
迷你burger
  • 鵝肝鰻魚,蝦多士
2010-05-25 9 瀏覽
係OPENRICE的優惠,找到這間酒店,加上8折優惠,而且食評不錯,決定單人來已BOOK位食bruch buffet人地實問點解唔去出名幾間酒店,但我知道實好多人去..而且唔會較呢間寧靜 雖然貴左少少,但間唔中食一次,都不錯到達後,侍應按排好我的座位,當然是窗口位,這裏環境好靚,而且有種高貴感覺其實所有位置,都可以望海景好喜歡外國經理人,他們會打招呼,還很禮貌說好好品嚐這裏食物這裏的buffet很不同,生蠔,原來是可以叫侍應幫忙拎去廚房整開個殼嫁 呢樣,是侍應說給我知而且有一少部份食物,例如牛扒、羊扒、龍蝦,都是夾完,可以叫廚房整食到一半,侍應說給我聽,可以免費學整曲奇,好有驚喜因為book位時候,沒有通知過...當知道實在太開心去到一間房整,廚師準備所有材料,就可以去學,學整曲奇原來唔算難最終都要廚師出馬幫忙整完,回到座位繼續品嚐buffet,時間差不多,食甜品時候甜品,不錯,有朱古力、士多啤梨最後,還有一壺奶茶給我嘆,慢慢飲...真你好舒服,工作忙完,來這裏是很寫意,因為真的很寧靜。8折後加埋一,都只是三百幾元
已BOOK位食bruch buffet

雖然貴左少少,但間唔中食一次,都不錯

其實所有位置,都可以望海景

好喜歡外國經理人,他們會打招呼,還很禮貌說好好品嚐這裏食物

呢樣,是侍應說給我知

食到一半,侍應說給我聽,可以免費學整曲奇,好有驚喜

因為book位時候,沒有通知過...當知道實在太開心

最終都要廚師出馬幫忙

整完,回到座位繼續品嚐buffet,時間差不多,食甜品時候

甜品,不錯,有朱古力、士多啤梨

最後,還有一壺奶茶給我嘆,慢慢飲...真你好舒服,

工作忙完,來這裏是很寫意,因為真的很寧靜。

8折後加埋一,都只是三百幾元

好有驚喜,第一次學整
甜品,不錯
想不到奶茶,是一壺給我嘆,慢慢飲
2010-04-03
$358.2 (午餐)
從餐廳望出外,雖然很大霧,仍清楚看到對面的會展一帶
細細件,很特別
這個位置,都可以望出海景
龍蝦是焗,好味
好有驚喜,第一次學整
甜品,不錯
想不到奶茶,是一壺給我嘆,慢慢飲
  • 生蠔,龍蝦,奶茶
2010-03-30 21 瀏覽
今日女朋友生日~由於之前玩左一D攝影比賽~所以有一張SANTA LUCIA既現金卷所以就決定去呢度慶祝啦餐廳係bar+fine dining燈光好暗~非常浪漫~~大部份位都係落地窗位 加上38樓既維港景致.....已經醉醉地~經理好細心咁逐一介紹餐牌上既菜式~最後我地揀左前菜: 凱撒沙律(女朋友最愛)湯 : 藍蟹龍蝦濃湯 忌廉牛肝菌湯 麵包籃 跟左三種醬(HOME MAKE鵝肝醬,黑水欖醬,香草茄醬)主菜: 基準酥皮焗嫩羊扒 北海道帶子意大利飯甜品: 金不換焦糖燉蛋伴青檸雪芭凱撒沙律 份量好大,醬汁一定唔係order現成貨藍蟹龍蝦濃湯 藍蟹既清甜味與龍蝦既濃香味互相結合 沒有一般龍蝦湯既苦澀味忌廉牛肝菌湯 本人唔太喜歡牛肝菌既苦味=.= 真係幾苦的~但聞就好香基準酥皮焗嫩羊扒 基準粉好香 不過皮炸得太乾 羊肉熟度剛好(本人order 7成) 羊味香且濃北海道帶子意大利飯 帶子好可能唔係北海道的 因為食落感覺d口感好怪(唔識形容呢) 意大利飯同一般既唔同 唔太creamy 而且加
所以就決定去呢度慶祝啦

餐廳係bar+fine dining

經理好細心咁逐一介紹餐牌上既菜式~
最後我地揀左
前菜: 凱撒沙律(女朋友最愛)

湯 : 藍蟹龍蝦濃湯
主菜: 基準酥皮焗嫩羊扒

甜品: 金不換焦糖燉蛋伴青檸雪芭

凱撒沙律 份量好大,醬汁一定唔係order現成貨
北海道帶子意大利飯 帶子好可能唔係北海道的 因為食落感覺d口感好怪(唔識形容呢) 意大利飯同一般既唔同 唔太creamy 而且加左著仔粒 增加口感
金不換焦糖燉蛋伴青檸雪芭 好出色~!!!! 金不換既清香味中和左焦糖燉蛋既濃甜味 再加上青檸雪芭.....一啖熱熱的~一啖涼涼的.........very nice~

服務非常好~~經理話下次生日提早打電話比佢~~home make一個生日蛋糕送比我地呢~
而且經理既飲食知識豐富~~~我地係度係咁傾1855呢~~哈哈(唔知有冇人知係乜呢^^)

特別推介要上一上去頂樓的空中花園~!!超靚
麵包籃 三色醬
凱撒沙律 (掛住食唔記得影=。=)
藍蟹龍蝦濃湯
忌廉牛肝菌湯
基準酥皮焗嫩羊扒
金不換焦糖燉蛋伴青檸雪芭
餐廳景致
2009-12-16
生日
麵包籃 三色醬
凱撒沙律 (掛住食唔記得影=。=)
藍蟹龍蝦濃湯
忌廉牛肝菌湯