從未食過如此惡劣酒家,不論環境 or 服務態度 今日下午12:30同家人共3人去樂福食午飯,我哋攞位時大堂有好多位,但帶位員要求我哋坐夜總會廳 咁都算了,但夜總會廳冷氣超凍,惗住有熱嘢食暖返肚仔,點知order咗d嘢食超耐未到,夜總會廳好似荒島咁一個侍應都冇,不早容易先搵到個部長追單,經多次追單,侍應同部長都拖字訣話跟進中,我哋再等再追,最後先知原來佢哋入錯枱號,但最質疑係點解要追咗3次先同我哋講入錯枱號,咁即係之前冇同我哋跟進啦!!!! 整個跟進共用咗45分鐘(即係1:15pm),最後點心上枱時間係為1:45pm,酒家2:00pm下午茶時段,再咁等嘅話同食下午茶有乜分別???但我哋依家係午茶時段價錢wor 之後點心又漏咗2籠,我哋又係要好辛苦咁先見到一個部長,同佢講點心未到,佢話會跟進,全夜總會廳得返2枱客,侍應、部長為何服務咁慢???點知再次追,侍應、部長又係拖字訣話跟進中(仲要黑面) ,我哋又係共追3次,共等25分鐘,最後我哋要求結帳&cancel 2籠點心,部長即時say yes 咁即係由頭到侍應、部長都冇跟進啦,如果有跟進,佢哋點會毫無猶疑say yes 安排結帳???如果有
從未食過如此惡劣酒家,不論環境 or 服務態度
咁都算了,但夜總會廳冷氣超凍,惗住有熱嘢食暖返肚仔,點知order咗d嘢食超耐未到,夜總會廳好似荒島咁一個侍應都冇,不早容易先搵到個部長追單,經多次追單,侍應部長都拖字訣話跟進中,我哋再等再追,最後先知原來佢哋入錯枱號,但最質疑係點解要追咗3次先同我哋講入錯枱號,咁即係之前冇同我哋跟進啦!!!!

之後點心又漏咗2籠,我哋又係要好辛苦咁先見到一個部長,同佢講點心未到,佢話會跟進,全夜總會廳得返2枱客,侍應部長為何服務咁慢???點知再次追,侍應部長又係拖字訣話跟進中(仲要黑面) ,我哋又係共追3次,共等25分鐘,最後我哋要求結帳&cancel 2籠點心,部長即時say yes
咁即係由頭到侍應部長都冇跟進啦,如果有跟進,佢哋點會毫無猶疑say yes 安排結帳???如果有跟進,佢哋唔使去看看廚房情況嗎???侍應部長跟本預計我哋cancel 點心,但最火係當我哋係傻仔要我哋白等浪費時...

到收銀處結帳時收銀姐姐超冇禮,經過咁多錯漏,check單係正常,點知收銀姐姐黑面

今次飲茶係個超火經歷,總括用差不多1.5小時係等點心&重新跟單,服務態度又差,原全唔當客人係一回事,唉!!! 唔單止今時今日咁嘅服務態度係唔夠,而係佢哋今時今日咁嘅服務態度係唔掂添

2010-10-24
2010-08-16 44 瀏覽
星期天,主日崇拜後總要找地方與一眾弟兄姊妹吃飯,吃什麼通常由我決定,但人多不一定好辦事,尢其要處理二十多人的午飯安排,要吃得超值,坐得舒適,也要花上不少心力。但當然,某些時候,無論食客想如何努力做好,若店方做事敷衍,導致意外頻生,有時也真的十分無奈,這裡是一例。午飯時間,一行二十多人,有大有小有嬰兒手推車,最方便要的做法便是喝茶。預早了二十分鐘來拿位,朋友來到時剛有大抬,時間剛則好。知客姐姐主動提出可轉十八人大抬,那便不用分兩抬,但最後也坐不下,要分開,其中一抬被逼搭抬。既分兩抬,分開叫食物,本應自動分兩張單,不然莫非想讓食客兩邊走? 酒樓經理卻擅自把兩抬合併為一張單,自視聰明,這就是惡夢的開始。如常的,我們各種點心每樣叫一點來吃,第一碟來的是白灼菜心,心想我好像沒有叫,但不要緊,既來之則安之,酒樓錯單是常有之事,第二碟咸水角則來對了,豈料轉個頭又有一大堆不知名點心來到,這時我才恍然大悟,這是鄰抬的食物,找來經理一問,才知我們的點心單被硬生生的取消了,所有食物皆是來自鄰抬的。和他理論下,被告之是我們轉抬的問題,言下之意即是我們自已造成混亂。我說,只要酒樓職員問一句,究竟想分開算還是合算

如常的,我們各種點心每樣叫一點來吃,第一碟來的是白灼菜心,心想我好像沒有叫,但不要緊,既來之則安之,酒樓錯單是常有之事,第二碟咸水角則來對了,豈料轉個頭又有一大堆不知名點心來到,這時我才恍然大悟,這是鄰抬的食物,找來經理一問,才知我們的點心單被硬生生的取消了,所有食物皆是來自鄰抬的。和他理論下,被告之是我們轉抬的問題,言下之意即是我們自已造成混亂。我說,只要酒樓職員問一句,究竟想分開算還是合算,情況已清楚很多,這是工作態度是否認真的問題,和他沒好氣,弄清好數目,和朋友道歡,坐下,繼續吃東西。

當然在這情況下,我是食之無味,但為表中立也要說句,這裡的食物是不錯的。整間酒樓很有海的兒時回憶,是屋村茶樓的格局,點心分開即取及寫紙兩個方法,尢記得小時候最愛拿著點心卡,牽著妹妹的心,蹦蹦跳到點心姐姐面前,嚷著要最喜歡的即煎蘿蔔糕,芋頭糕,而我的最高紀錄是一人獨吃三碟呢! 現在當然沒這個胃口,叫來芋頭糕,腐皮卷,小蘢包,菜肉包,冬蔭公米線,煎薄撐,咸水角各一。點心熱度夠,是即做的,但時至今天,這都是最基本要求了。冬蔭公米線是冒險的嘗試,味道卻意料之外地不錯,湯底做得很正宗,黃薑香芽蕃茄芹菜也下足,配上淥得剛好的米線,是開胃的一味菜,只售15.8元,抵吃!小籠包是湯包形色,皮薄肉鮮,也有水準,芋頭糕吃起來粉粉的,芋頭成份不多,其他東西正常水準。

埋單兩抬合算,位位32.5,經濟抵食是真的,吃得一肚子也是錯不了,各位自行取捨吧。
俾OK面我已經覺得好仁慈....
$32.5
  • 冬蔭公米線
2010-06-12 20 瀏覽
因為有一張「免費有一條多寶魚」嘅優惠券,所以決定係呢度食~冬瓜盅($68):好大,不過D料好簡單,例如有乾瑤柱,絲瓜、肉粒同菇~也頗好吃,不過 如果係$68的話,就有點兒不抵了...多寶魚(free):好食,不過較細條(免費喎,仲想點呀),而且骨唔多,D汁又好味=]沙嗲金菇肥牛煲($28):同正常嘅唔係好同味,不過又幾好食喎~ 牛肉又唔孤寒,俾得幾多~ 粉絲都係超多~西芹炒牛柳粒($28):普通味道,不過好鍾意牛柳粒度嘅油香,好正~4個餸加埋都係$124,但係又加呢樣又加嗰樣,最後埋單竟然要成200蚊,過份
因為有一張「免費有一條多寶魚」嘅優惠券,所以決定係呢度食~

前菜XD
多寶魚
沙嗲金菇肥牛煲
西芹炒牛柳粒
2010-04-30 5 瀏覽
聽說這裡的燒雞味道不錯,便買來吃吃~(燒雞逄星期三、五出爐,其他日子則是其他燒味)燒雞多汁鮮味,又不會太硬,十分好吃~不過其實以前已經去過吃晚飯,飯菜的味道不錯,價錢比起其他酒樓還便宜,所以是一個開飯之選!!(燒雞$55一隻)
聽說這裡的燒雞味道不錯,便買來吃吃~
(燒雞逄星期三、五出爐,其他日子則是其他燒味)

燒雞多汁鮮味,又不會太硬,十分好吃~

!!

(燒雞$55一隻)
膠袋
燒雞