2015-01-24 468 瀏覽
是咁的, 同女友行街行到九點鐘, 咁求其搵間餐廳食飯啦, 就揀咗呢間椰林閣餐廳。 其實呢間餐廳之前都黎過幾次, 比我嘅印象都係普普通通咁啦。 不過勝在價錢合理,咁就冇投訴啦。 咁我自己呢就嗌咗一個咖喱雞配炒飯。 其實個咖喱雞就係一隻 雞髀。 雞髀啲肉都算 柔嫩。 個咖喱上邊呢有青椒同洋蔥所以都幾惹味。 至於個炒飯都炒得乾身唔錯。 $60到無投訴。

咁我自己呢就嗌咗一個咖喱雞配炒飯。
 其實個咖喱雞就係一隻 雞髀。
2014-12-01
2014-11-21 201 瀏覽
Food was not good here, the steaks was dry and salty, potatoes with vege are not fresh and a bit cold. salmon was deep fried not pan fried tasteless, chicken was too skinny and deep fired...the only food was good is butter sweet bread was really soft and warm
2014-09-10 207 瀏覽
和友人食飯,因爲我地想坐耐D傾計,所以限時間個D就pass左拉最後揀左ylk同另外一個友人都叫左set dinner(餐湯+餐包+主菜+飲品=$7x)我個個係酥皮魚柳配燒春雞+薯菜講講餐湯先,我叫左儸宋湯,YLK係我唯一一間會飲曬成碗湯夠辣,足料,稀稠度適中,正酥皮魚柳都幾好味,打破傳統炸魚柳,別有一番風味燒春雞冇特別,同其他店ge一樣,都係雞胸好乾,其他部位就5錯,個皮夠脆最值得稱讚ge係佢D蔬菜,5似其他鋪頭係用水恰下就算,呢個有炒過,而且D蔬菜夠淋,連D紅蘿蔔都比我食曬,友人都稱讚,本身諗住set dinner都係一般貨色,古5到呢個都幾令我刮目相看之前食都係食lunch,我記得以前食佢個黑松露意粉都幾好味,係乾左D,衣家5知係咪一樣呢個係友人食ge扒餐,我試過,豬扒Ok,但有D薄,雞扒友人食到一半話另一邊有5熟腸Ok整體嚟講5錯,會再幫襯
最後揀左ylk
我個個係酥皮魚柳配燒春雞+薯菜
講講餐湯先,我叫左儸宋湯,YLK係我唯一一間會飲曬成碗湯
夠辣,足料,稀稠度適中,正

酥皮魚柳都幾好味,打破傳統炸魚柳,別有一番風味

腸Ok

整體嚟講5錯,會再幫襯

2014-08-11
2014-07-04 255 瀏覽
今早去食早餐,叫了扒類餐,怍魚柳,茄豆薯蓉,炒蛋,牛油餐包,加飲品,此餐要35元,很貴,跟中午飯價錢差不多。重點仲要不好食。味道方面,炸魚柳不脆囗,又很細塊,炸完都覺食緊層粉甘,比麥當勞的魚柳更差,薯蓉灰灰黑黑,見到已經唔想食,完全無味道,感覺一pat野,很差。炒蛋水準不檼定,上次食好滑,但今次食二回事,蛋好鞋,無味,無嫩滑感覺,餐包普通貨,所以全件事很差,不值呢個價錢,椰林閣標榜價錢高,但服務和食物質素根本達唔到收呢個價錢。
2014-07-04
2014-05-18 307 瀏覽
我從來冇試過order個早餐可以到午市先到……話話我今日晨早去揾早餐食 見西九冇乜餐廳開 so去咗椰林閣,開頭入去就有人招呼都ok ge..但係一放低餐牌之後落order舉極手都冇人so我……好啦 我落咗炒蛋多士加蕃茄火腿通加華田 一個餐嚟~落完order 等咗成粒鐘都未到 坐我隔離car位個位小姐遲嚟過我 都係咁吹d.侍應……連個小姐食完 我先嚟咗杯華田 乜都冇嚟 見到d人食完一個一個咁走 覺得好無奈~~好啦 咁我就吹個侍應啦 之後個侍應同我講 係咪埋單喇!?我心諗 你邊忽見到我有食過野!? 之後我問佢 係咪炒隻蛋都咁耐 佢又係咁話幫我睇幫我跟 又等咗陣之後 無啦啦比咗碗麥片我 大佬呀 我叫嘅係蕃茄通呀 好啦 又等咗一陣 佢比咗碗上湯嘅通粉我 之後同我講話蕃茄湯賣哂 我心諗 你早啲比我咪5會搞到依家食午飯仲食緊你地個早餐lor...講下d食物先個炒蛋話有cheese嘅 點知又冇落到 而且冇乜味 相反d通粉個上湯就咸到喊出嚟 總知成件事都非常差非常馬虎!!5會再去!!!
我從來冇試過order個早餐可以到午市先到……
講下d食物先
總知成件事都非常差非常馬虎!!5會再去!!!
2014-05-18
$38 (早餐)
2013-09-25 37 瀏覽
今日出左西九拎野,搞掂就搵野食啦!女朋友話想食扒,但係我病病地又唔想咁heavy,於是就去椰林閣啦,可以滿足晒我地兩個!女朋友要左鐵板雙扒配薯條, 我就食咖哩牛腩(唔知對傷風有冇幫助呢XD)先黎兩個湯,一紅一白!正正常常啦,熱ge!料都唔差!好快湯都未飲完就黎正餐啦!睇落都唔錯! 鐵板果個淋D汁落去都'炸'左10秒!不過個餐包未黎播! 人地遲過我地到都有啦! 要催佢先叮俾我地,呢個要改善呀!有咩理由咁大間餐廳D次序會調轉架!?都係食餐包先!唔落牛油點咖哩一流!我個咖哩少少傑,用黎撈飯好好味,唔會太辣,少少刺激!牛腩幾淋,幾好趙!D筋都佔左一半,喜歡食筋ge唔好錯過!個扒係豬扒同雞扒!都係淋淋地啦!雞扒幾香口!腸同薯條就普普通通啦,冇咩太特別!成個鐵板我覺得同花園果D就沒法比架啦,但係西餐廳都唔錯架啦!不過如果想真心鋸扒呢度就唔係咁岩啦!
今日出左西九拎野,搞掂就搵野食啦!
先黎兩個湯,一紅一白!正正常常啦,熱ge!料都唔差!
好快湯都未飲完就黎正餐啦!
睇落都唔錯! 鐵板果個淋D汁落去都'炸'左10秒!

有咩理由咁大間餐廳D次序會調轉架!?
都係食餐包先!唔落牛油點咖哩一流!

我個咖哩少少傑,用黎撈飯好好味,唔會太辣,少少刺激!
牛腩幾淋,幾好趙!D筋都佔左一半,喜歡食筋ge唔好錯過!
不過如果想真心鋸扒呢度就唔係咁岩啦!
2013-09-12
2012-12-25 30 瀏覽
平日對椰林閣沒太大好感的我,因為,去年家人訂了檯去這間食肆,試過都唔錯. 今年平安夜,家人再訂了這間食肆,主要係帶小朋友來感受節日氣氛,今年的食物方面,都唔錯,我們叫了八個餐,其中有三個是聖誕大餐,另一個是兒童聖誕大餐,其他四個餐....分別是牛柳餐兩客及一客豬手餐,一客雜扒餐,因有家人有會員卡的關係,可免加一,埋單$1188,以節日來說,價錢與食物水準都能成正比的.

試過都唔錯.

以節日來說,價錢與食物水準都能成正比的.
2012-12-24
聖誕節
用餐優惠
其他
2012-09-19 23 瀏覽
在美國回來探我們的二姨和三姨及三姨、二表姨等早上到荃灣華人永遠憤場拜她的爸爸媽媽(我的公公及婆婆),下午到西九龍中心購物,晚上,話要請我和媽媽、三姨及三姨丈吃飯,我們一行六人(連同二姨丈)決定後,便到此吃飯。我和媽媽二人叫一個-南瓜魚柳意粉,三姨也叫這個,好味呀,意粉好硬,好好味,最怕d意粉淋的,今次則好好味!二姨叫了一個焗魚飯,魚好好味,三姨也吃了少少飯,她說飯好好味!二姨丈叫了一個喇沙海鮮米粉,而三姨丈則叫了一個豬扒。食物好吃,但服務就-羅宋湯來時,竟然不小心把湯弄污我媽媽,二姨丈叫了一個喇沙海鮮米粉,但竟然來了-喇沙肥牛米粉!因為怕二姨罵,所以只影自己的食物算了!

二姨丈叫了一個喇沙海鮮米粉,而三姨丈則叫了一個豬扒。
食物好吃,但服務就-
正!
正!意粉好正!硬及好香!
因為怕二姨罵,所以只影自己的食物算了!
正!
正!意粉好正!硬及好香!
2012-06-26 20 瀏覽
星期六去開西九龍中心行街, 行到肚餓, 媽祖提議去椰林閣食tea, 說環境不錯的~進去後發現這間比我平時去的大很多, 很多卡位, 坐得寬敞又舒適~我們叫了雞脾沙律及咖哩雞排焗飯, 焗飯很快便到...但可惜餐具還未到....焗飯賣相也不錯, 而且很香咖哩味~整體也算OK, 只是咖哩汁咸了一點....而我的雞脾沙律等了比較耐, 雞脾賣相也有脆皮的感覺, 味道OK, 幸好瑞士汁是另上, 因味道也是頗咸的 而沙律份量好像比以前少了....食物普通, 服務一般, 但環境搭救~整體還算OK!

咖哩焗雞排飯

燒雞脾沙律
幸好瑞士汁是另上, 因味道也是頗咸的
而沙律份量好像比以前少了....

食物普通, 服務一般, 但環境搭救~整體還算OK!
2012-06-16
2011-08-09 17 瀏覽
學生放假真系得閒到唔得閒..是日與朋友行西九;)由於媽媽又系系深水埗工作,揀去西九龍中心亦都因為要去探望工作中的媽媽\^____^/太耐冇去,有啲鋪都執左粒.行左一陣,個肚都開始肚餓原本想去明將挑戰,但朋友舉哂手甘反對,我話甘去椰林閣囉! 朋友亦同意左;甘快手快腳入左去啦 坐滿哂人 好彩店員都俾到個卡位我地坐最後我要左個吉列魚柳拼沙律仲有個類似春卷既-_- 朋友就叫左個飯朋友既先到,見到個賣相都幾好,於是就好期待自己個沙律><點知朋友個飯就食完 我個沙律都未到. 我個心已扣左唔少分個啲waiter當冇到甘! 真係... 等左差唔多半個鐘先到魚柳尚算嫩 幾好食 沙律又幾fresh 不過太多沙律醬-_-個個類似春卷既野我食左一啖就唔想再食$26, 真係好貴. 唔會再有下一次。
學生放假真系得閒到唔得閒..是日與朋友行西九;)
太耐冇去,有啲鋪都執左粒.
行左一陣,個肚都開始肚餓

原本想去明將挑戰,但朋友舉哂手甘反對,
我話甘去椰林閣囉! 朋友亦同意左;
甘快手快腳入左去啦 坐滿哂人 好彩店員都俾到個卡位我地坐

朋友既先到,見到個賣相都幾好,於是就好期待自己個沙律><
點知朋友個飯就食完 我個沙律都未到. 我個心已扣左唔少分

個個類似春卷既野我食左一啖就唔想再食
$26, 真係好貴. 唔會再有下一次。
2011-07-14 19 瀏覽
今天與三,四位朋友逛西九龍中心,二點幾鐘時段感到肚餓,於是決定找間餐廳醫肚,突然看見六字樓呢間椰林閣大排長龍,於是就決定排隊攞"飛"等食野。開頭看見一位部長叫"飛"都叫得不錯,中途可用能有點亂,約十分鐘後,終於叫到我們的號碼,而那位部長也很快地分配我們到坐位上。我們坐底左,然後睇餐牌食物,雖然檯上沒有水,但要顧客主動叫拎水,OK!於是叫了一位侍應拎三杯水俾我地,他也很迅速俾左我地。然後我們落咪order,我叫左一個A餐,黑椒牛仔柳飯,而二位朋友叫左個焗咖哩薯仔雞扒飯同咪雞脾沙律,三杯凍檸茶。過了不夠五分鐘,我叫那分A餐很快到左,而我朋友那二個餐也隨後到。品嚐過後,我們認為味道不過不失,賣相也很好。而侍應既態度已很和善,雖然他們步伐可能比較急速,但都有心聆聽顧客要求,值得可以再去。
雞脾沙律

品嚐
焗咖哩薯仔雞扒飯
2011-07-09
雞脾沙律
焗咖哩薯仔雞扒飯
  • 焗咖喱薯仔雞扒飯
2011-03-22 17 瀏覽
同朋友晚上8:00到達,不用等位,全間餐廳不夠7枱客人,心知不妙。二人點選了海南雞飯、焗酥皮北冰洋魚柳拼扇貝及焗芝士西蘭花。真失望,全部食物上枱都唔熱係暖。魚柳肉好實感覺上似煲湯瘦肉,還有雪味。焗芝士西蘭花芝士都未溶,芝士底好多白汁。南雞飯算ok。服務都算OK
二人點選了海南雞飯、焗酥皮北冰洋魚柳拼扇貝及焗芝士西蘭花。
真失望,全部食物上枱都唔熱係暖。

魚柳肉好實感覺上似煲湯瘦肉,還有雪味。
焗芝士西蘭花芝士都未溶,芝士底好多白汁。
南雞飯算ok。
服務都算OK
2011-03-21
2011-01-22 14 瀏覽
那天早上要辦點事, 送完小朋友上校車, 大約7點9左右到達深水埗。 早上深水埗的市面與中午或是晚上都有很大不同, 比較純樸, 可能因為絕大部份的外邦人還未夠時間進入這入過健力士世界紀錄大全,曾經係世界上人口密度最高嘅地方。辦事前先醫肚, 大部份茶餐廳、冰室、點心飯店都坐滿人, 絕大部份是上了年紀的老人家, 後生的都是買個麵包一邊行一邊咬就算, 我地就無謂同老人家爭位, 行咗大半個深水埗最後決定上西九碰碰運氣。經過一番思索便選擇了椰林閣。 先讀讀門口的早餐牌再望望入面頗寧靜, 入去並被安排坐在卡座......C2餐 雞扒配炒滑蛋(我改要煎蛋), 可選配薯條或沙律(我要薯條), 牛油餐包及熱檸茶。 滿心期望接收的那一刻, 可是往往事與願違 炸雞扒超細塊, 大約有三分一手板咁細塊, 薯條好零丁咁得五條(我幅相片的食物擺位已經在攝影前執過, 原本侍應俾我時更覺得食物太單薄了吧), 一片蕃茄一片青瓜片, 牛油餐包都係我自己放上碟撑位置。 味道方面------普通到唔普通囉!最特別係杯熱檸茶係落極糖都唔甜, 檸檬苦酸呱??? 重要洗杯唔乾淨有層浮油層...rrrrrr.....C1餐

經過一番思索便選擇了椰林閣。 先讀讀門口的早餐牌
再望望入面頗寧靜, 入去並被安排坐在卡座......
C1餐 牛仔柳配炒滑蛋, 沙律,牛油餐包及熱咖啡。 真係「嗱」過嘅牛仔柳, 有全隻手板咁大塊, 而沙律山很宏偉, 炒蛋唔似係一隻炒成咁大堆。唔公平嘛......縱使味道都係普通到唔普通, 但都唔洗分量多成咁????
杯咖啡重要係即磨

天啊! 可否對我公平些?????

P.S. 出面餐牌無寫, 入座後果張先有寫多謝加一服務費
2011-01-20
$30 (早餐)
2011-01-05 12 瀏覽
難得有機會與爸爸和媽媽行街, 他們又未吃午飯, 所以就請他們食下午茶. 可能是平日, 所以餐廳內只有幾枱客.點完食物後, 我發覺卡位後面的小朋友非常活躍, 令整個卡位都不停震動, 十分搔擾, 於是我們要求調位. 有一位年輕的男侍應幫助我們調去附近的座位.我們叫了兩個下午茶套餐: 黑椒雞扒意粉: 這是爸爸的, 他說好辡好咸, 雞扒大件. 意粉好腍. 雪菜煙鴨胸炆米: 這是媽媽和我share食的. 我們都覺得份量似足午餐. 不算好咸, 但好多油. 煙鴨胸數量不多, 而且細件, 但米粉很多. 食完好飽.三個人總共食了$54, 都算扺.見到其他椰林閣分店都是喊面多, 但其實這間分店都不致於喊面吧. 雖然侍應人手不足, 但這其實都是很多餐廳的問題吧. 食物都算OK, 所以都有"OK"

我們叫了兩個下午茶套餐:

三個人總共食了$54, 都算扺.

2010-12-28
2010-12-19 7 瀏覽
早排通常揀星期五到此晚膳, 今次揀了星期六, 晚9:00 才抵達, 但裡面食客都陸續坐滿, 好過平時7:00去反而人流不多。今次點了兩個套餐, 一個是A軟殼蟹牛柳+升級酥皮忌廉湯+焗田螺+梳打特飲, 另一個是F餐, 酥炸芝士生蠔+燒雞, 鴨胸薄餅+波蘿綠茶特飲+升級酥皮羅宋湯, 適逢會員咭推廣送現金代用券,順道入埋會。 今次等了15分鐘都算耐, 但係全部食物係一次過來晒,不是逐樣來, 牛柳8成熟但應只有7成, 但囝囝話好好食, 軟殼蟹味道不過不失, 至於酥皮湯, 真的是忌廉湯好味過羅宋湯, 酥皮質素及外觀返晒來, 早一排來過吃簡直是"差", 皮不是向上漲及熱帶燶, 現在改善返回復正常。至於另一個燒雞, 略嫌淡一點, 至於酥炸芝士生蠔, 偏鹹及唔覺有蠔, 老公話佢好似食到, 但係好細啖, 不敢作實。至於飲品,都可以, 甜度適中。焗田螺, 下是磨菇面是螺, 味道OK,最鐘意都係食中間的蕃薯蓉吧 !來緊節日都有聖誕大餐, 但價錢不算平。但VIP咭優惠頗為吸引, 今次兩個餐慳了70元, 抵食 !

2010-12-18