2016-01-26 910 瀏覽
兩條人曼無目的行街誤打誤撞嚟食野下午茶時入到門口,職員可能忙收擋又吾急,我地順便門口看看下午茶餐牌不久有職員出來門我地幾多位放下餐牌在枱面離去其實我地都吾洗再睇餐牌不過又等幾分鐘先有人好快叫咗兩個咖哩豬扒意粉不到三四分鐘就到,煎塊豬扒部吾得啦應該一早預備好,一有柯打就落碟落汁放在枱面,咖哩汁的確聞到香夠辣試試汁先,但是入口沒有甚麼味道而且醬汁的分量真是太少太少連伴意粉也不足夠,因為意粉本身又無味豬扒的肉是完全沒有味道的幸好豬扒乜算奄得夠身而且意粉的韌性還是保留着的不過意粉的分量不算多有兩條瓜伴碟,但洽得過淋又無味如果比椰菜還好,淋啲爽啲都無所謂反而薯仔淋淋地,咁就正常凍檸茶多冰,甜度一般店面地方大坐卡位雖然吾算寬倘,都好舒服
兩條人曼無目的行街誤打誤撞嚟食野
下午茶時入到門口,職員可能忙收擋
又吾急,我地順便門口看看下午茶餐牌
不久有職員出來門我地幾多位
放下餐牌在枱面離去
其實我地都吾洗再睇餐牌
不過又等幾分鐘先有人
好快叫咗兩個咖哩豬扒意粉
不到三四分鐘就到,煎塊豬扒部吾得啦
應該一早預備好,一有柯打就落碟落汁
放在枱面,咖哩汁的確聞到香夠辣
試試汁先,但是入口沒有甚麼味道
而且醬汁的分量真是太少太少
連伴意粉也不足夠,因為意粉本身又無味
豬扒的肉是完全沒有味道的
幸好豬扒乜算奄得夠身
而且意粉的韌性還是保留着的
不過意粉的分量不算多
有兩條瓜伴碟,但洽得過淋又無味
如果比椰菜還好,淋啲爽啲都無所謂
反而薯仔淋淋地,咁就正常
凍檸茶多冰,甜度一般
店面地方大坐卡位
雖然吾算寬倘,都好舒服
2015-08-24 491 瀏覽
椰林閣我本身都ok, 因為姐妹結婚,約左成班去傾野,去到環境都可以,几舒服,餐牌選擇都几多,咁我點左個芝士海鮮焗飯,朋友們分別都係叫左扒餐或焗飯,等左十五鐘就上台,一般焗野較耐,所以肚餓既朋友仔都要有耐性,咁我個焗飯都几好食,海鮮都足料,而且芝士好香几煙un, 個面焗得燶燶地,飯肉鮮香,令我食指大動,d芝士一絲絲叉起,放入口,好強烈芝士味,簡直最愛,另外,我仲叫左杯凍檸茶少甜,個甜度啱啱好,仲可以消消滯,地方靜靜地,都几適合聚會!
2015-08-03 527 瀏覽
薈萃各式各樣中西美食,由馬來沙爹到紐西蘭特級牛柳,以至鑊氣十足的即炒粉麵,選擇繁多,為顧客提供多元化的一站式美食。 【招牌菜】:1) 招牌咖喱牛腩(配白飯或意粉)著重椰汁香味,是馬來咖喱特色。秘製咖喱用上二十多種植物香料,濃而夠味不太辣。牛腩則精挑坑腩部位,炆至軟腍入味,椰香溢滿。2) 馳名海南雞飯馳名海南雞以馬來西亞入口的秘製香料,混和青檸及秘製雞汁烚製。 焗咖哩薯仔雞扒飯 - 微溫少熱,咖哩汁濃郁,屬於中辣,雞扒不算肥膩,但廚師烹煮久了些,感覺有點"老",薯仔炆得算腍,飯則乾身和少硬。奇怪的是整體帶有少少酸味。 蒜香汁燒牛扒 - 要求70%熟,微溫少熱,味道一般,不過不失,薯塊則比較硬。 餐包 - 不暖的,搽上牛油後味道可以。 忌廉湯 - 少熱,忌廉算濃,味道偏淡。 熱阿華田、凍奶茶 - 濃淡度適中,大眾化口味。 晚餐食品經常只帶微溫少熱,感覺好像在煮好後擺放了一段時間才奉上般! 侍應服務欠佳,必須認真改善!
餐包 + 忌廉湯 + 焗咖哩薯仔雞扒飯 + 蒜香汁燒牛扒 + 熱阿華田

【招牌菜】:

1) 招牌咖喱牛腩(配白飯或意粉)

2) 馳名海南雞飯

餐包 - 不暖的,搽上牛油後味道可以。

忌廉湯 - 少熱,忌廉算濃,味道偏淡。

熱阿華田、凍奶茶 - 濃淡度適中,大眾化口味。

侍應服務欠佳,必須認真改善!
餐包 + 忌廉湯 + 焗咖哩薯仔雞扒飯 + 熱阿華田
餐包 + 忌廉湯 + 熱阿華田 + 凍奶茶
焗咖哩薯仔雞扒飯
蒜香汁燒牛扒
2015-08-01
2015-07-23 288 瀏覽
今天下著大雨,我和家人來這裡吃午餐。我們被安排坐卡位,我點了鐵板泰式蝦膏豬頸肉炒意粉和熱檸水。點餐後侍應即送上羅宋湯、餐包和熱檸水。羅宋湯很熱很多材料,餐包好熱好軟熟,搽上牛油,十分美味!鐵板泰式蝦膏豬頸肉炒意粉:鐵板很熱,之之聲了很久,豬頸肉不算少,質地很軟,炒意粉好大碟,質地適中,但味道較咸,要不斷飲檸水才行。因為外面下著大雨,我們坐至下午茶時間,我點了雙色(咖央+花生醬)西多士和熱檸水。雙色西多士分成4件方塊上,十分熱辣,咖央和花生醬很香甜美味,多士很軟熟,外皮烘得很脆,味道不錯!就這樣我們一邊吃,一邊渡過了一個大雨滂沱的下午。

點餐後侍應即送上羅宋湯、餐包和熱檸水。

羅宋湯很熱很多材料,餐包好熱好軟熟,搽上牛油,十分美味!

就這樣我們一邊吃,一邊渡過了一個大雨滂沱的下午。
2015-07-22
2015-07-14 141 瀏覽
迪迪雖然很愛和老公黏在一起到處覓美食,但總有些時候需要自己一個獨立自處的。像這天一樣,自己一個到尖沙咀面試後,肚子餓了,就在椰林閣吃個飯才回家吧 ❝ 想不到椰林閣的下午茶非常抵食,這個【菠蘿焗豬扒飯】(HK$32),才$32而已,在尖沙咀一帶實屬少有呢!而且菠蘿和豬扒份量都很多,絕不覺得有將價就貨的存在。椰林閣還很貼心的把豬扒碎上,方便女生進食啊,不用花時間切切切,又不會弄污妝容!❞❝ 味道方面,菠蘿經過烤焗後非常香甜,豬扒鬆軟頗入味,也與骨很容易分離,還有最正的大大撻芝士 真的吃過番尋味 絕對推薦這個超值下午茶給大家,無論一人吃,多人吃都超值 整個餐還包一杯熱飲品,真的太抵食了 ❞

真的吃過番尋味
絕對推薦這個超值下午茶給大家,無論一人吃,多人吃都超值
整個餐還包一杯熱飲品,真的太抵食了
2015-07-09
2014-09-22 315 瀏覽
得知前身係舊時紅磡小店,決定去試,據街坊講,以前喺紅磡好細,只有2個人工作,可以話係捱出嚟嘅。今時今日,受最低工資影響,已經冇乜人肯投身餐飲業,老闆仍堅持,已值得欣賞。今日嚟食午餐,叫左“安格斯牛肉漢堡”套餐,有餐湯、餐包,仲包埋飲品。餐湯係蘑菇忌廉湯,好少飲到唔係罐頭湯,飲得出有菇味!買開餸會知其實蘑菇都幾貴。牛肉漢堡食得出並非手打,但呢個價錢加份量,已經超額完成!入面有Romaine菜、車打芝士、蕃茄,食落有肉汁,仲想點?薯條係Outback嗰啲,不過,我覺得偏咸。飲品算唔錯,即磨咖啡上有層咖啡油,味道夠濃,亦不太酸。

飲品算唔錯,即磨咖啡上有層咖啡油,味道夠濃,亦不太酸。
題外話/補充資料: 老闆加油!睇得出你份熱誠及堅持,聽講尖沙咀租金高昂,此餐廳雖然不算大,但從小店擴展到現況,已經非常不簡單,希望你繼續努力,研製更多美食給大家!
2014-09-22
  • 安格斯牛肉漢堡
2014-07-12 266 瀏覽
一個人出街食野有時都真係幾煩,都唔知食咩好?終於走左去椰林閣.叫左:蜜汁焗鹹豬手.蜜汁焗鹹豬手:個皮好淋肉唔嚡,夠入味,唔點汁食都好鹹香,好大隻,食到我好飽.個醬汁夠鮮味唔會鹹,意粉做得好出色,加上黑椒去煮,特別野味,麵質好滑又彈牙有口感.正!整體:好滿足嘅一餐,地方都坐得幾舒服.
一個人出街食野有時都真係幾煩,都唔知食咩好?
終於走左去椰林閣.
叫左:蜜汁焗鹹豬手.

整體:好滿足嘅一餐,地方都坐得幾舒服.
蜜汁焗鹹豬手
2014-07-11
蜜汁焗鹹豬手
2013-11-25 144 瀏覽
哈哈, 睇左 OPENRICE 幾年, 第一次寫食評. 無他, 因為呢份新工比較得閒, 而尖沙咀又算係多野食既地方, 一於開個 ACCOUNT 等自己得閒無事, 學人做下才女寫食評啦.趁老闆唔响公司, 悶悶地, 又唔想食LUNCH (太飽喇) ,就寫第一單, 講下今朝的事先由於今朝食早餐時無諗住升呢個才女, 所以一張相都無影到 )今日早左起身, 搭早左班車返工, 估唔到早一班車原來係早咁多返到尖沙咀既, 見仲有成9個字先夠鐘, 天氣又凍凍地, 就決定去搵地方食早餐暖下個肚喇。呢份工返左唔係好耐, 都唔知邊度有好野食, 只記得厚福街果面好似有麵檔,咁就吽吽下咁行過去。行入厚福街口, 見到椰林閣有人派傳單, 門口大大張紙貼住 “早餐半價”, 好似好吸引喎, 再望下有乜野食, 其實都OK, 三文治餐連飲品$11, 去7仔就咁一份三文字都唔止呢個價, 連湯粉麵餐都只係 $14. 一於入去試下啦!呢間樓要行樓梯, 可以當做運動. 人唔算多, 唔使等位, 一坐低, 望下餐牌, 叫左一份個名好有氣勢的 “雞鮑翅” 食(其實即係雞絲同素飽素翅), +$4 可以配我至愛的出前一丁, 再望下餐牌, 又被
由於今朝食早餐時無諗住升呢個才女, 所以一張相都無影到
)今日早左起身, 搭早左班車返工, 估唔到早一班車原來係早咁多返到尖沙咀既, 見仲有成9個字先夠鐘, 天氣又凍凍地, 就決定去搵地方食早餐暖下個肚喇。呢份工返左唔係好耐, 都唔知邊度有好野食, 只記得厚福街果面好似有麵檔,咁就吽吽下咁行過去。行入厚福街口, 見到椰林閣有人派傳單, 門口大大張紙貼住 “早餐半價”, 好似好吸引喎, 再望下有乜野食, 其實都OK, 三文治餐連飲品$11, 去7仔就咁一份三文字都唔止呢個價, 連湯粉麵餐都只係 $14. 一於入去試下啦!呢間樓要行樓梯, 可以當做運動. 人唔算多, 唔使等位, 一坐低, 望下餐牌, 叫左一份個名好有氣勢的 “雞鮑翅” 食(其實即係雞絲同素飽素翅), +$4 可以配我至愛的出前一丁, 再望下餐牌, 又被 “牛油厚多士” 吸引住, +$3 咋喎…試埋啦試埋啦.起初以為做半價, 份量唔會太大, 但碗麵黎到, 真係嚇我一跳…好大碗呀, 料足湯熱麵香, 淨係聞到都流口水…死, 份厚多點算…厚多又係熱辣辣, 加埋牛油….死就死啦....唔使3個字, 成份食晒!就咁, 一份雞鮑翅丁麵, 加一份牛油厚多士, 一杯熱咖啡, 連埋加一, 都只係 $25 就成為我今日的早午餐, 因為真係飽到上心口, 而家完全食唔落野!又好味, 又抵食的半價早餐好似只係做到下星期 (12月初),
等我呢幾日都早少少起身,再去食多1,2餐先。
因為佢餐牌上仲有扒類早餐$15起, 有牛食…唔試, 對唔住自己呢!
2013-11-25
$25 (早餐)
2013-10-30 72 瀏覽
N年無去椰林閣,不過某日男友接收工話肚餓,所以就走咗上去試試服務質素一般,不過始終都係尖咀嘅餐廳,食物質素唔會差得去邊當晚我哋叫咗兩個餐,餐湯唔算差,包亦暖上呢個石頭鍋飯俾咗驚喜我哋!值得一試兼抵食!記得個飯係炒底,加上(燒饅汁?)同(鯖魚?)好好食!SORRY,太耐之前,忘記了係咩魚…但係係好食嘅!幾十蚊,有湯、有包、有牛扒(非HEA貨)、有薯蓉,邊度搵?而且牛扒煎得好香好靚,又係熱辣辣咁送上,加分!唯獨最唔好係附近有班好嘈嘅客人,影響了心情不過並唔係餐廳嘅問題,只係難得食餐飯都唔可以靜靜哋享受,覺得有啲可惜
服務質素一般,不過始終都係尖咀嘅餐廳,食物質素唔會差得去邊

當晚我哋叫咗兩個餐,餐湯唔算差,包亦暖上
餐湯&餐包
呢個石頭鍋飯俾咗驚喜我哋!值得一試兼抵食!
記得個飯係炒底,加上(燒饅汁?)同(鯖魚?)好好食!
SORRY,太耐之前,忘記了係咩魚…但係係好食嘅!
?魚石頭煱飯
幾十蚊,有湯、有包、有牛扒(非HEA貨)、有薯蓉,邊度搵?
而且牛扒煎得好香好靚,又係熱辣辣咁送上,加分!
牛扒薯蓉
唯獨最唔好係附近有班好嘈嘅客人,影響了心情
2013-09-01
宵夜
?魚石頭煱飯
牛扒薯蓉
2013-09-29 54 瀏覽
間椰林閣係係入門口嘅第2層@@差d去左下面個層個間xd一開始搵左好耐先食e間,因為佢gd在價錢5貴,已經好耐無食過啦><嘩!個肉醬意粉真係lamlam利!!!!yummy!!!算5算係招牌呢?*v*奶油豬好脆!!好中意食p係有少少(lone)..但脆得好好味!!野飲無咩特別個間幾好坐~~dcar位好大,上一層好特別xd2個野食都真係好好味呀!!!!!!!!!好多再食過!!
間椰林閣係係入門口嘅第2層@@差d去左下面個層個間xd
肉醬意粉
嘩!個肉醬意粉真係lamlam利!!!!
yummy!!!算5算係招牌呢?*v*
奶油豬
奶油豬好脆!!好中意食
p係有少少(lone)..但脆得好好味!!
檸水
檸茶
野飲無咩特別

2013-08-27
肉醬意粉
奶油豬
2013-08-30 46 瀏覽
很久沒有到椰林閣吃飯,知道椰林閣有下午茶套餐,點了一客經典焗肉醬意粉 & 熱奶茶。( $39)經典焗肉醬意粉肉醬是我喜歡味道,不會太酸,而且肉碎不會全是肥豬肉,有咬口。裡面還放有香腸,不過並不好吃。肉碎和醬汁的比例適中,吃到最後還剩下少許肉醬,頗足料。意粉亦軟硬適中,不會太干身。熱奶茶正正常常,有少許澀,茶味亦正常,口感較厚的奶茶。服務正常

熱奶茶

正正常常,有少許澀,茶味亦正常,口感較厚的奶茶。

服務正常
熱奶茶
經典焗肉醬意粉 & 熱奶茶
2013-08-30
經典焗肉醬意粉
事發日期是4月27日下午, 我和一朋友到餐廳吃下午茶, 當我們吃完, 我朋友正去洗手間時, 我叫埋單, 當然已成功埋單, 跟住輪到我去洗手間, 當時我朋友不知道我已埋單, 他再叫埋單, 但餐廳竟然再收我朋友的錢, 當我去完洗手間回來後, 我朋友只說走得了, 他沒有對我說他都埋了單, 我們便離開餐廳了, 當我們離開餐廳幾分鐘, 我們都覺得有些奇怪, 為何我們相方都不說多謝, 我朋友即好奇地問我: 你是否又埋了單? 我說是啊! 我們即時跑回餐廳, 我們問她們為何客人已埋了單也不知道, 她們解釋說: 我們的system是check不到客人有沒有埋單的. 本人認為解釋令人難以致信, 假如如她們所說, system是check不到客人有沒有埋單的, 那麼假若我們沒有埋單, 她們也不知道, 那麼到埋數時, 她們又怎樣知道整天的數目是否正確.
2013-04-27
  • 沒有