2023-07-06 967 瀏覽
第一次試森戶既Omakase, 揀左$380果個set,夜晚都有$380 set揀👍🏻🔹前菜水雲加蕃茄,水雲本身好酸,但同蕃茄一齊食就中和左,好味。🔸壽司十貫啲魚生都幾新鮮既,不過相比係其他餐廳既Omakase,依度每款面頭加既野或醬汁既配搭,都比較普通單調。但係咁樣就更加可以食到本身魚生既原味,我認為都係個人喜好,有啲人中意每款壽司都配左唔同醬,食落味道或變化會大啲。好多時食Omakase,啲醬汁同配料都會令到成件壽司好驚喜。不過係度食就無咩驚喜,主要係食壽司原本既味道。🔹手卷吞拿魚蓉,入面加左小小黃蘿蔔粒,令到口感多左。🔸湯係一款胡椒豆腐鯛魚湯,不過飲落好辣,好似中或胡椒豬肚湯咁,我覺得食完壽司,飲依款湯,感覺有啲怪。🔹甜品有牛奶、紅豆、冧酒提子味揀。好食過平時食開大牌子果款。另外再叫左小小野食🔸雞泡魚干 $78同我想像中有小小唔同,佢係比較濕身,食落去好黏牙,唔算太重雞泡魚味。🔹螢光魷魚 $48依個有驚喜,入口有小小酸酸地既檸檬味,好開胃。🔸黑豚五花腩 $48好juicy,啲油脂出曬黎,好味。🔹三文魚壽司 $12@1,火灸鰻魚壽司 $30,北寄貝壽司 $13星期一至五有全單85折

🔹前菜
水雲加蕃茄,水雲本身好酸,但同蕃茄一齊食就中和左,好味。

🔸壽司十貫

🔹手卷
吞拿魚蓉,入面加左小小黃蘿蔔粒,令到口感多左。

🔸湯

🔹甜品
有牛奶、紅豆、冧酒提子味揀。好食過平時食開大牌子果款。

另外再叫左小小野食

🔸雞泡魚干 $78

🔹螢光魷魚 $48
依個有驚喜,入口有小小酸酸地既檸檬味,好開胃。

🔸黑豚五花腩 $48
好juicy,啲油脂出曬黎,好味。

星期一至五有全單85折,好滿足既一餐👍🏻
2023-06-18 227 瀏覽
家人住新界東西兩邊 簡左個中間位係九龍市一齊慶祝父親節入門口都幾和式 open kitchen cooking 好feeling一入門口職員就問我地想馬上拎位 將兩張枱拼埋定還是稍等一陣可以入房坐 不過我地人數較多 加上有小朋友又怕嘈到人就決定左等房見到Menu有好多野簡 樣樣都好吸引 就乜都點左 燒牛舌 五花腩 海膽 壽司拼盤 牛肉烏冬之類…家人都覺得刺身好新鮮 最後三文魚腩我地點左8客唔知係咪點得刺身多 食物上菜速度都幾快 老人家同小朋友都即刻有野食職員都好有耐性 一路為我地服務祝各位父親節快樂!
家人住新界東西兩邊 簡左個中間位係九龍市一齊慶祝父親節

家人都覺得刺身好新鮮 最後三文魚腩我地點左8客

職員都好有耐性 一路為我地服務

祝各位父親節快樂!
2023-06-18
父親節
  • 三文魚腩
  • 海膽
  • 特上壽司拼盤
特上北海丼,好豐富嘅魚生飯,帆立貝、三文魚、拖羅、赤貝 刺身,仲有海膽、三文魚子。飯方面醋味啱啱好,同刺身一齊食好惹味口感,軟硬適中。刺身色澤亮麗,非常新鮮,一D都唔腥,拖羅魚油豐富又香,海膽唔腥又唔苦,帆立貝又爽口又滑,赤貝好脆,同樣三文魚子都係,唔腥仲甜甜地。火炙盛盒,有銀鱈魚,金線鯛,三文魚,鰻魚,帶子,三文魚腩,拖羅,左口魚邊;火炙壽司相比刺生,火炙會有一點獨特香氣,類似grill牛扒果隻香,火炙之後仲可以保留味道鮮甜,肉質結實有彈性,拖羅肉質粉紅、入口軟嫩。串燒雞翼,雞翼外皮燒至乾身,又香又脆,調味又不會太重手,有少少咸咸地好惹味,串燒同樣水準有質素。

• 特上北海丼
紅磡黃埔區係我第二頭住家,公眾假期前夕想食日本野,但又唔想去得遠,所以試吓森戶 Morito もりと。兩個人share,叫咗串燒,壽司同特上北海丼。串燒鹽燒雞翼,大隻,燒得金黃,燒到雞皮脆脆,雞皮食落脆卜卜,肉質嫩滑,調味剛好入味,好味。特上北海丼,壽司飯上鋪滿好多剌身,有吞拿魚腩,三文魚,帶子,海膽,赤貝,三文魚籽。每款刺身都非常新鮮同厚切足料。吞拿魚腩肥美而且冇白筋,油脂適中;三文魚子卜卜脆又唔會腥;海膽來自上乘嘅北海道,入口即化。另外壽司,火炙盛盒,有拖羅,三文魚腩,帶子等,全部用火槍輕輕炙燒過帶出魚油香味,每樣嘢都好新鮮肥美。總括,價錢合理有質素。

兩個人share,叫咗串燒,壽司同特上北海丼。

總括,價錢合理有質素。
2023-05-25
  • 特上北海丼
  • 串燒雞翼
2023-06-03 78 瀏覽
今晚去到黃埔食Omakase$380 就食到飽飽真係超級豐富,超多選擇,價錢又抵食,食材都幾新鮮💕💕💕《山 OMAKASE $380》茶碗蒸10貫壽司手卷1貫鯛魚湯甜品茶碗蒸D蛋好滑🥰熱辣辣上枱 暖笠笠壽司共有十貫北海道活帶子昆布鹽立魚北海道牡丹蝦深海池魚金目鯛馳魚鱈魚鯖魚中拖馬糞海膽味道鮮甜😋😍😍壽司飯份量又啱啱好鯛魚湯清甜最後嘅甜品有栗子雪糕雪糕裏面有細細粒栗子口感十足😍好滿足啊🎉🎉
今晚去到黃埔食Omakase
$380 就食到飽飽
真係超級豐富,超多選擇,價錢又抵食,
食材都幾新鮮💕💕💕

雪糕裏面有細細粒栗子
口感十足😍
好滿足啊🎉🎉
2023-06-02 64 瀏覽
日日返工咁辛苦每日放工都要獎勵自己自私食咗刺身拼盤同火炙盛盒😋😋😋✨特上刺身拼盤✨有大拖羅、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦、赤貝同海膽刺身非常新鮮大拖羅 金目鯛 肉質肥美牡丹蝦夠大隻 好鮮甜又creamy食埋海膽係一大享受 😎✨火炙盛盒 Omakase ✨有拖羅、三文魚腩、三文魚子、吞拿魚蓉、帶子、甜蝦等等性價比之選 廚師會幫你精選最美味嘅壽司刺身同樣新鮮鮮甜餐廳環境寬敞 座位舒適放工後真係要搵一間餐廳慢活下 😌
日日返工咁辛苦
每日放工都要獎勵自己
自私食咗刺身拼盤同火炙盛盒😋😋😋
✨特上刺身拼盤✨
有大拖羅、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦、赤貝同海膽
刺身非常新鮮
大拖羅 金目鯛 肉質肥美
牡丹蝦夠大隻 好鮮甜又creamy
食埋海膽係一大享受 😎
✨火炙盛盒 Omakase ✨
有拖羅、三文魚腩、三文魚子、吞拿魚蓉、帶子、甜蝦等等
性價比之選 廚師會幫你精選最美味嘅壽司
刺身同樣新鮮鮮甜

餐廳環境寬敞 座位舒適
放工後真係要搵一間餐廳慢活下 😌
  • 火炙盛盒
  • 特上刺身拼盤
最近我和家人晚上到黃埔的「森戶」用餐,而他們的𝓞𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 套餐價錢挺實惠,由 $𝟑𝟖𝟎起至$𝟕𝟖𝟎,我們則挑選了享用中價的𝓞𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 🌌— 戶 𝐎𝐌𝐀𝐊𝐀𝐒𝐄 — ($𝟓𝟖𝟎)/茶碗蒸/𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈🥚蒸蛋上面鋪滿了三文魚籽,十分滑溜溜讓人一口接一口地吃~☺️/刺身𝟑款/𝟑 𝒌𝒊𝒏𝒅 𝒐𝒇 𝒔𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊✨有牡丹蝦 • 池魚 • 大拖羅每一款都好新鮮美味,🦐牡丹蝦十分鮮甜彈牙,池魚口感則很鮮嫩而大拖羅更是入口即化💗,魚油肉質飽滿,口感綿密。/時令御料理𝟏品/𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑯𝒐𝒕 𝑫𝒊𝒔𝒉暖笠笠嘅汁煮魷魚,口感柔軟嫩滑的魷魚🦑搭配味道濃郁嘅魷魚肝和豐富的湯汁,味道鮮美多汁,層次感十足❤️/壽司𝟖貫/𝟖 𝒑𝒄𝒔 𝒐𝒇 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊🥢包括了赤貝、伊佐木、梭子魚、醬油漬赤身、中拖羅、吞拿魚面頰、鯖魚卷和馬糞海膽🧡當中我最喜愛食落肉質爽厚的赤貝,鮮味十足,口感外層爽脆,內裡卻又軟又嫩🤤💞顏色粉紅的中拖羅,魚香持而恰到好處的魚油脂,味道非常甘香,十分肥美,最適合配搭壽司飯吃🍚(●´ω`●)還有我最喜愛的海膽,馬糞海膽色澤橙黃,味道特別濃郁,口感嫩滑,十分甘甜💯/手卷 𝟏貫/𝑯𝒂𝒏𝒅

— 戶 𝐎𝐌𝐀𝐊𝐀𝐒𝐄 — ($𝟓𝟖𝟎)

/茶碗蒸/
𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈

🥚蒸蛋上面鋪滿了三文魚籽,十分滑溜溜
讓人一口接一口地吃~☺️

/刺身𝟑款/
𝟑 𝒌𝒊𝒏𝒅 𝒐𝒇 𝒔𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊

✨有牡丹蝦 • 池魚 • 大拖羅
每一款都好新鮮美味,🦐牡丹蝦十分鮮甜彈牙,池魚口感則很鮮嫩
而大拖羅更是入口即化💗,魚油肉質飽滿,口感綿密。

/時令御料理𝟏品/
𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑯𝒐𝒕 𝑫𝒊𝒔𝒉

暖笠笠嘅汁煮魷魚,口感柔軟嫩滑的魷魚🦑

/壽司𝟖貫/
𝟖 𝒑𝒄𝒔 𝒐𝒇 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊

🥢包括了赤貝、伊佐木、梭子魚、醬油漬赤身、
中拖羅、吞拿魚面頰、鯖魚卷和馬糞海膽🧡

/手卷 𝟏貫/
𝑯𝒂𝒏𝒅 𝒓𝒐𝒍𝒍

是日師傅準備的是拖羅蓉手卷,吞拿魚腩剁成蓉後拌飯,食落味道更加細緻(੭ु ›ω‹ )੭ु⁾⁾♡
每一粒米都被細滑嘅吞拿魚蓉包裹著💓
軟綿綿嘅口感,加上吞拿魚蓉誘人嘅脂香
搭上大蔥等配料,帶出微辛的味道👅
超愛這款手卷\(-ㅂ-)/ ♥ ♥ ♥

/鯛魚湯/
𝑺𝒏𝒂𝒑𝒑𝒆𝒓 𝑺𝒐𝒖𝒑🥣

/甜品/
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍨

最後,以清爽的鯛魚湯和開心果雪糕💚為這頓晚餐作完美的結尾。
整個晚餐經驗都挺不錯,「森戶」的 𝓞𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮套餐不僅價格親民,而且餐點質量也非常高👍🏻
💖如果你想在黃埔品嚐一下廚師發板的日本料理,「森戶」是一家值得一試的抵食餐廳。

📍 森戶 (紅磡)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #森戶
#sweetiedaily_hunghom

✨一直以為自己唔食生嘢 原來只係唔食難食嘅生嘢🤣,尤其刺身,初體驗一定要揀間新鮮,浪費𝗤𝘂𝗼𝘁𝗮事小,留下陰影事大。✨森户もりと藏在不起眼的小街中間,平日有親民價噢媽卡些、串燒同日本直送刺身,海膽來自北海道小浜,屬於最上乘的海膽品種之一,𝟬擔心。💰午市套餐由$𝟭𝘅𝘅-$𝟮𝘅𝘅不等,全包麵鼓湯、茶碗蒸。••••••••••• 難忘推薦 ••••••••••▸ 特上北海丼🧀($𝟤𝟥𝟪)// 壽司飯上鋪滿飽滿的吞拿魚腩、油甘魚、帶子,海膽,牡丹蝦,三文魚籽。// 每款刺身都色澤亮麗,非常新鮮。拖羅肥美而且沒有什麼白筋,鮮味非常突出,油脂與海水香互相交替🌊,刺身要吃這種才有快感!// 牡丹蝦軟熟透嫩,蝦肉連蝦汁特甜!建議一口壽司飯一口刺身,連鮮味超突出的三文魚子咬下😭,滿足到不得了。// 海膽來自上乘的北海道小浜,其美味度不必多說了,入口即化,綿綿甜甜帶著海水的甜味,融入壽司飯裏吞下更香!▸ 白鱔燒烤 // 皮薄烤得焦脆,厚身的鱔肉分泌出香氣濃厚的魚油,肉質肥美,而且沒有半點腥味•••••••••••••••••••••...

💰午市套餐由$𝟭𝘅𝘅-$𝟮𝘅𝘅不等,全包麵鼓湯、茶碗蒸。

••••••••••• 難忘推薦 ••••••••••

▸ 特上北海丼🧀($𝟤𝟥𝟪)

▸ 白鱔燒烤

•••••••••••••••••••••

2023-05-30 932 瀏覽
考試周又到,忙碌同焦慮之餘都要比自己輕鬆下,哩日午餐就來個一人前omakase為自己疲累嘅身心打打氣。比較咗幾間餐廳之後,黃埔哩間森戶性價比超高,午市低至$380即可,諗住weekday lunch應該吾會太多人,於是book位一試~《山・廚師發辦》$380共有三款omakase可選,價格分別由$380-$780不等,今日就食個較經濟嘅版本,但系已含茶碗蒸、壽司10貫、手卷1貫、湯物及甜品,可謂非常豐富!食材配搭方面亦是出色,可見廚師有用心研究配搭。▶️茶碗蒸先來一個茶碗蒸暖下胃,內有三文魚籽及日本蓴菜,蓴菜口感清爽滑嫩,外型包覆著一層像果凍般的膠質,第一次與茶碗蒸一起品嚐,頗有特色~▶️壽司✨蜜柑鯛作為壽司嘅第一道非常合適!蜜柑鯛充滿蜜柑香氣,有一刻甚至以為系浸漬過蜜柑汁。加上淡淡的油脂香,無腥味,肉質清爽鮮甜。✨赤貝用熱水微微燙過令肉質微微收縮,呈橙紅色充滿光澤,吃落肉質厚實爽脆。✨縞鰺香港人常稱為深海池魚,作為白身魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。✨牡丹蝦上有蝦膏及三文魚籽點綴,蝦膏味道較濃,與蝦肉形成對比,更凸顯牡丹蝦的清甜。✨金目鯛用火槍輕輕炙燒過,令表面稍為收縮,上有柚子胡椒 ,

《山・廚師發辦》$380

▶️茶碗蒸

▶️壽司
✨蜜柑鯛

✨赤貝

✨縞鰺

✨牡丹蝦

✨金目鯛
用火槍輕輕炙燒過,令表面稍為收縮,上有柚子胡椒 ,味道微辣,肉質彈牙及爽。

✨池魚
很喜歡這個組合,用較濃味的薑蓉吊出鮮味,特別的做法。

✨赤身
赤身是吞拿魚背部不含油脂的肉,這道壽司上的赤身已用醬油漬過,上有紫蘇葉絲,不點醬油即可食用。肉質結實有咬口。

✨Bb銀鱈魚
油脂超豐富的銀鱈魚,經過炙燒後逼出油分,質地嫩滑,令人想一試再試!

✨大拖羅
整條吞拿魚中最肥美的部位,因為紋理似蛇腹所以也被稱為“蛇腹”,以紫蘇葉墊在底部,微灼燒後撒上山葵根,帶出微辣的味道。入口散發濃厚的油脂香氣,仿似融於口中,非常美味!

✨馬糞海膽
海膽份量超慷慨,每口都濃厚甘甜。

▶️拖羅蓉手卷
澎湃的拖羅蓉已調味,混有蔥,芝麻等食材,均勻按壓在飯面再用紫菜包好即時食用。這種包法令每一口都是滿滿的餡料,不會食到最後得返啖飯,真系超超滿足嘅手卷!

▶️鯛魚湯
以上各種不同的新鮮食材搭配醬料真系好似一次味覺之旅咁。最後上的這道鯛魚湯就呈奶白色,以清淡為主,清清個口再食雪糕。

▶️栗子雪糕
雪糕選擇有開心果、紅豆及栗子雪糕,每樣都好想試~最後揀嘅栗子雪糕裡面還有少許栗子果蓉,炎炎夏日食用真系好清爽又令人意猶未盡。

總體系一次性價比高嘅omakase,如果你都想以更經濟實惠嘅價錢試omakase,不妨來森戶book位啊!
  • 午市廚師發辦
2023-05-29 47 瀏覽
係黃埔有唔小既日式料理,當中食壽司既店鋪都特別多今次行到去奇妙坊,就搵到一間性價比高,刺身又新鮮既壽司店裝修以日式裝潢為主,設有卡位、吧枱及廂房,座位寬闊餐廳主要提供刺身、手卷、丼飯、盛合、壽司、串燒、小食等,連 Omakase 都有食品方面:特上刺身拼盤 : 有兩塊入口即溶既大拖羅、兩塊脂厚油香既深海池魚、兩塊肉質細膩既金目鯛、一隻肉質爽厚既赤貝、兩隻味道鮮甜既牡丹蝦,同埋一客味道甘甜既海膽,刺身拼盤超新鮮、超豐富壽司拼盤 : 壽司拼盤有拖羅、三文魚、油甘魚、帶子、金線鯛、池魚、白身魚、甜蝦、三文魚籽、蔥吞拿魚腩十件壽司,魚生新鮮鮮甜,由淡味食到濃味,逐一品嘗每款壽司的味道
係黃埔有唔小既日式料理,當中食壽司既店鋪都特別多

今次行到去奇妙坊,就搵到一間性價比高,刺身又新鮮既壽司

裝修以日式裝潢為主,設有卡位、吧枱及廂房,座位寬闊

食品方面:

2023-05-29
我揀咗比起「戶」平啲嘅「山」$380但都已經好豐富首先有碗熱辣辣嘅茶碗蒸暖咗個胃先茶碗蒸用料都好豐富有純菜 三文魚籽同菇蛋好嫩滑之後就係10貫壽司喇師傅逐件整好上菜每樣都好令人期待係咩唻!雖然只係$380嘅餐但真係好有omakase嘅期待因為師傅安排得好好先上白身魚再上赤身先上味道清再上濃味先上肉質細緻嘅再上厚身嘅而且每款都有相對應嘅處理同一般壽司不同例如牡丹蝦會配拖羅蓉池魚同深海池魚處理又有唔同池魚會配以少量薑蔥食物本身質素好高試咗個赤膽就會知而且仲有啲罕有部位食例如吞拿魚面頰比其他部位有彈性同爽口因為有筋位師傅就會用火槍輕炙燒過之後油香味好重!而且好多人都忽略嘅嘢餐廳都做得好好就係個醋飯調味、黏度同大細都啱啱好食完壽司本身再唻個手卷本身諗「已經有啲飽 仲有手卷 唔會重複性太高咩?」但係個手卷真係居然可以又再好食啲再唻嘅鯛魚湯係碗煲咗三個鐘嘅魚湯 好濃郁 有成碗都係精華嘅感覺最後甜品嘅海鹽雪糕融解咗個飽滯感成個set各個細節都照顧到係個好好嘅omakase(全部照片為一手原圖,請重新批核)
我揀咗比起「戶」平啲嘅「山」$380

例如吞拿魚面頰
比其他部位有彈性同爽口
因為有筋位
師傅就會用火槍輕炙
燒過之後油香味好重!
而且好多人都忽略嘅嘢
餐廳都做得好好
就係個醋飯
調味、黏度同大細都啱啱好

食完壽司本身

最後甜品嘅海鹽雪糕融解咗個飽滯感
成個set各個細節都照顧到
係個好好嘅omakase

(全部照片為一手原圖,請重新批核)
2023-05-24 496 瀏覽
這間隱身於黃埔巷弄內的「森戶」,omakase 由$380、$580和$780,午市套餐平均$100-$200,質素不俗而且非常經濟實惠,住在附近的朋友已經數不清來過幾多次,大讚這個價位來說食材質素超出預期!特上壽司拼盤 $298拖羅 牡丹蝦 赤貝 銀鱈魚 深海池魚 白身魚 金目鯛 鯖魚 海膽 三文魚籽本來想吃Omakase套餐,發現這個拼盤性價比也是很高,總共10件壽司也是我想吃的,拖羅油脂非常豐富,而且是用上北海道的海膽,口感綿密很鮮味!價格不反映質素,整體壽司也是中上水平,記憶最深刻係銀鱈魚及金目鯛,銀鱈魚經過輕輕火灸,帶出油脂更香,三文魚子軍艦魚油香爆發吞拿魚腦天 $58很少鮨店可以吃到,每條吞拿魚只有2塊,特點是筋少脂肪多,而且魚味非常濃,如果早到仲有一定要點燒油甘魚鮫 $128火候不錯,最喜脆脆的外皮微焦,魚鮫肉質出奇地滑,魚油香濃味美—————————————————森戶 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoo

特上壽司拼盤 $298

吞拿魚腦天 $58

燒油甘魚鮫 $128

—————————————————

森戶 (紅磡)
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch#黃埔美食 #廚師發辦 #森戶

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
  • 特上壽司拼盤
  • 燒油甘魚鮫
1K
2023-05-22 52 瀏覽
紅磡區有唔小裝修簡樸既日式小店 今次嚟到呢一間喺黃埔嘅日本餐廳🎌==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌午市叫咗定食有茶碗蒸同埋麵豉湯🍲 🍣壽司有吞拿魚腩🐟帆立貝🦪三文魚🐠油甘魚🎣魷魚🦑池魚🐋真鯛🐬甜蝦🦐蔥吞拿魚腩🦈食完之後用幸福來形容就最貼切😍每樣嘢都好新鮮 油脂分布均勻入口即溶🫨新鮮嘅魚生就係點少少豉油已經非常好食👍🏻另外仲叫咗個串燒雞腎同埋雞翼🍡🍢即叫即燒🤤少少鹽加黑椒調味已經非常好食💯==============================估唔到紅磡區都有一間食物質素高既小店 值得支持🫶🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
午市叫咗定食有茶碗蒸同埋麵豉湯🍲
估唔到紅磡區都有一間食物質素高既小店 值得支持🫶🏻
2023-05-20 114 瀏覽
今晚好想食日本野 黎左依間都幾多人既日本餐廳店員熱情招待我去坐一人bar 枱位置 可以近距離觀賞靚仔師傅嘅刀工🤭🤭🤭店員推介一道當季嘅小食🎈瑩光魷魚上面配有醋麵豉醬 酸酸甜甜咁嘅好開胃魷魚好爽甜食完個肚係咪會發光㗎由於太肚餓 所以直接叫個丼飯😆🎈火炙魚生丼入面有大拖羅 金目鯛 銀鱈魚 帶子全部魚生都用火燒過 帶出佢地嘅油香味樣樣都好新鮮 好甜大拖羅 啲紋理超靚呀😍😍😍不得不提佢個山葵新鮮研磨 竟然唔會好辣喎爭啲連山葵都要再加🤭不過食完都係覺得未飽 所以問師傅有咩推介😂師傅推介左三款:🎈火炙鰤魚 原來即係油甘魚魚腩 好厚身呀 配上芝麻 柚子鹽呢件壽司淡味啲要先食🎈火炙吞拿魚腦天:脂肪豐富,甘香又充滿油香師傅放咗啲Wasabi 莖響上邊再食呢件濃味啲既以上兩件都唔使另外再點Wasabi 豉油因為已經預先調味🎈 火炙鯖魚手卷超脆嘅紫菜片 夾住鯖魚 又係充滿着油香師傅話要趁熱食呀食得好滿足呀 又捧住個肚走喇🤭個人覺得都好值得去試吓📍森戶 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖有咗地鐵可以去發掘一啲少去啲嘅地區一定會有意想不到嘅收穫🥰
今晚好想食日本野 黎左依間都幾多人既日本餐廳

師傅推介左三款:
🎈火炙鰤魚 原來即係油甘魚魚腩
好厚身呀 配上芝麻 柚子鹽
呢件壽司淡味啲要先食

🎈火炙吞拿魚腦天:脂肪豐富,甘香又充滿油香
師傅放咗啲Wasabi 莖響上邊

超脆嘅紫菜片 夾住鯖魚 又係充滿着油香
師傅話要趁熱食呀

食得好滿足呀 又捧住個肚走喇🤭
個人覺得都好值得去試吓

📍森戶 (紅磡)
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖

有咗地鐵
可以去發掘一啲少去啲嘅地區
一定會有意想不到嘅收穫🥰

• 火炙魚生丼
黃埔一向出名多好野食,特別係好食既日本菜,今次就去到呢間森戶試下佢既廚師發板入到去安排坐喺吧枱近師傅既位置,可以一路睇住師傅準備食物,開始之前師傅亦好細心咁問定我地有咩唔食:)上壽司刺身之前,先黎一道茶碗蒸。茶碗蒸嫩滑的蛋,加埋香菇粒,口感豐富,淡淡的蛋香,茶碗蒸作為前菜真係最啱。之後就係刺身:牡丹蝦、油甘魚、大拖羅。一開始就已經係咁肥美嘅刺身!尤其係個大拖!然後就係時令御料理:熱辣辣嘅爆膏螢光魷魚!重頭戲當然就係壽司了。北寄貝壽司鮮嫩清甜,做第一道壽司一流北海道櫻花蝦壽司,蝦肉爽甜,細細一團蝦肉已經非常有蝦味。食到蝦肉飽實既質感!燒鯖魚壽司和梭子魚壽司都非常有特色,燒鯖魚的外皮烤得恰到好處,皮脆肉嫩。師傅燒既時候已經聞到陣陣魚香。而梭子魚亦係驚喜之作,肉質彈牙,帶少少甜既魚肉中和返之前食既燒鯖魚,配合得宜。銀鱈魚壽司配西京汁的味道非常獨特,西京汁嘅調味有住滿滿嘅餘甘,咁多款壽司之中,首推呢款西京汁銀雪魚壽司❤️右口魚壽司口感好細緻嫩滑,簡單咁呈上已係最完美。炙過嘅吞拿壽司有陣陣油香,為咗保持吞拿魚魚肉本身既質感,師傅只係輕輕咁火炙。北海道海膽壽司海膽鮮甜味美,入口即刻綻放滿滿嘅海洋味道

然後就係時令御料理:熱辣辣嘅爆膏螢光魷魚!

重頭戲當然就係壽司了。

北寄貝壽司
鮮嫩清甜,做第一道壽司一流

右口魚壽司口感好細緻嫩滑,簡單咁呈上已係最完美。

北海道海膽壽司
海膽鮮甜味美,入口即刻綻放滿滿嘅海洋味道!

拖羅蓉手卷
壽司八貫用拖羅蓉手卷作結,拖羅蓉手卷配料豐富,吞拿魚蓉食極都有!

食完仲有個鯛魚湯,魚湯好濃郁好濃郁,煲到變白,將成條魚嘅味道濃縮喺細細隻碗入面❤️❤️

最後唻個牛奶雪糕做甜品,完美!