2024-04-08 180 瀏覽
見到YouTuber 介紹呢間打算入去食野 一坐低 仲望緊餐牌 個員工已經企係我哋面前問食咩啊 問左三次 都無叫佢黎落單就催我地落單 到我地講食咩 佢又邊同人傾計 我地講左兩次食咩 都聽唔到 佢又俾面色我地睇 之後 見到咁 都5想食 催客人落單 自己又5專心聽 仲要臭臉 未食都一肚氣 。。。
2024-04-07
2024-01-31 545 瀏覽
40幾蚊一大碗韭菜餃上海面,份量好多,餃子好新鮮,皮薄多汁又大大粒!!食呢碗上海面簡直係種享受😌朋友就試左豬扒雲吞米,豬扒炸得鬆化,雲吞成粒乒乓波咁大粒。兩個人食加埋汽水$100蚊都唔使。重點推介店內南瓜豬肉餃子,炸豬扒,鮮蝦雲吞🌟好似梁記呢D有質素又平嘅小店已經唔多,真係要好好珍惜
2024-01-06
2023-11-19 550 瀏覽
叫咗南瓜餃同香菜餃,炸豬扒同雞翼米粉,啲餃子個味一般,但成粒餃就包得好散,個皮包唔實啲饀,一夾就皮饀分離,豬扒味道可以,但剪開再炸,有啲乾,炸雞翼唔入味,個米粉就普通米粉,湯底都係冇咩味,呀姐態度超差,同枱一行3人食,有人食得快啲有人食得慢啲,呀姐竟然要我地食完嘅朋友出去等,因為佢有客喺出面排隊,態度仲要好差,我地聽到都呆咗,咁都得,咁做生意!?今次咁嘅體驗我以後都唔會再去食,仲要唔係話真係咁好食
2023-10-16 656 瀏覽
元朗梁記餃子麵坊位於元朗廣場巴士站附迎,性價比勁高,餃子大大粒真材實料🥟 星期六中午時間去到,要掛2-3張枱,不過都唔係等左好耐。📌皇牌套餐A: 酸辣豬扒米線 $48 🥩 加任何食品加$3 (小食除外)大堆叫呢個皇牌套餐A,然後再另加$3 餃子 (有3粒),就可以食齊最受歡迎嘅炸豬扒同餃子😍 跟餐仲會送一杯凍豆漿或菊花蜜。豬扒同酸辣都建議可以叫店員另上,店員會另外比一碟仔辣酸菜,可以因自己口味食先加。豬扒份量勁多,炸得好酥脆香口😋🥟菜甫沙葛餃子必食! 其他餃子舗好少有,菜甫同沙葛食落好爽口,帶少少清甜🥟甜美白菜餃子🥟甜美韭菜餃子呢2款餃子有少少似,白菜餃子有少少麻油香,味道會比較突出推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)
🥟菜甫沙葛餃子
必食! 其他餃子舗好少有,菜甫同沙葛食落好爽口,帶少少清甜
🥟甜美白菜餃子
🥟甜美韭菜餃子
呢2款餃子有少少似,白菜餃子有少少麻油香,味道會比較突出
推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)
2023-10-16 367 瀏覽
梁記餃子麵坊是元朗區有歷史的麵食店,可以從店舖的裝修得知。麵坊主要售賣的是自家製的鮮餃子,選擇非常多,分為豬肉、牛肉及雞肉三種餡料,再配搭不同的蔬菜,如白菜、香菜、蘿蔔、韭菜、南瓜、青瓜、蕃茄、鮮菇、青椒等,口味非常豐富。餃子份量十足,像一個小拳頭般,如果你有選擇困難症,那「淨食什錦餃子八隻」一定可以幫到你,一碗就可以嘗試到不同的餃子,如果是大胃王的話,更可加粉麵,50元便可以食得非常飽飽。除了餃子外,麵坊更有雲吞、鯪魚球、排骨等食品供應,值得一提的是雲吞,有「無肉」(全蝦雲吞)和「少肉」(鮮蝦雲吞)選擇,如果你不吃豬肉的,亦可以食雲吞。至於飲品方面,值得推介的是豆漿,豆味濃郁,甜度適中。
淨食什錦餃子八隻併全蝦雲吞
香甜南瓜餃子
清爽青瓜餃子
豆漿
2023-10-15
淨食什錦餃子八隻併全蝦雲吞
2023-09-09 400 瀏覽
哩間餃子店無論食物、衛生或服務態度都比以前差很多!餃子冇鮮味又散,炸鯪魚球又燶又皺,店內好多蒼蠅飛來飛去,一邊食一邊趕蒼蠅,一唔留神就降落到鯪魚球上面,叫人點食?店內有兩位亞姐態度都唔太好,問佢哋嘢就拉長把聲又大大聲咁答,好唔耐煩咁?黎幫襯你食碗麵啫,你估你主場大晒咩?咪以後唔會再幫襯囉!
2023-08-16
2023-08-27 315 瀏覽
豬扒必食!真心勁推薦,佢唔係好厚炸粉,而係好酥化既感覺黎,最好叫佢另上,因為浸落湯係無咁香酥清湯米線就淡淡地既湯底,大家可以試辣味就惹味d全蝦雲吞超好食,係真蝦唔係急凍蝦黎,必叫中意既可以加小食,炸雞翼都正什錦水餃就試到好多款既味,但個人認為ok,雖然係大件同足料既,係比較健康既感覺,皮唔會過厚,但就比較下,豬扒同雲吞更好食!間店好多人,都要等位,但上菜都快,豆漿唔錯,但天氣熱去食就真係辛苦dd,因為無咩冷氣,出哂汗
清湯米線就淡淡地既湯底,大家可以試辣味就惹味d

全蝦雲吞超好食,係真蝦唔係急凍蝦黎,必叫

中意既可以加小食,炸雞翼都正

2023-08-11 327 瀏覽
呢個地方有點難搵,我哋到走一段路先搵到🧐🧐。 坐下後發現人手唔多,只有一個樓面侍應,如果要點餐嘅話需要耐心等待😛。 我哋點了雙併甜美白菜餃子同清甜蘿蔔餃子,仲有另外一個炸豬扒,再加上杯凍豆漿。⭐️ 甜美白菜餃子同清甜蘿蔔餃子 (雙併) $43雙併白菜同蘿蔔餃上嚟時,我哋睇到每個餃子都好大🤩🤩,比外面食到嘅要大兩倍。 白菜餃有着鮮甜嘅味道,白菜嘅份量好多😆。 蘿蔔餃則係豬肉同蘿蔔結合而成,蘿蔔有着嚼勁,咬落去蘿蔔嘅汁液都被吸收晒,非常滿足😍😍。 湯嘅味道都好清甜,非常配餃子🤭🤭。⭐️ 炸豬扒 $56炸豬扒嘅份量好大,成嚿嘅豬扒😚😚。 炸得均勻,並無厚厚嘅炸粉層😎。 它被切成小塊,我哋好快咁一啖接一啖食完🤪🤪。 豬肉嘅味道好好,幾乎每個枱都有啲豬扒。⭐️ 凍豆漿 $4凍豆漿則是正常的口感,不甜,卻有濃郁的豆味😄😄。🎈 我哋睇到其他人都點了一份淨雜感餃子,有八個🤭。 每個餃子都好大,七彩繽紛。 如果你想一次嘗試到各種口味,可以試試呢個😄。🍄 總括而言整體而言,道菜非常美味,內餡好豐富👍🏻😋。 整體味道清甜,不過度鹹,食完之後唔會口渴想飲水。 炸豬扒係必點嘅🤭。📍 梁記餃子麵坊元朗安寧路93-109

⭐️ 甜美白菜餃子同清甜蘿蔔餃子 (雙併) $43

⭐️ 炸豬扒 $56

⭐️ 凍豆漿 $4
凍豆漿則是正常的口感,不甜,卻有濃郁的豆味😄😄。

🍄 總括而言

📍 梁記餃子麵坊
元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖
港鐵朗屏站 D 出口, 步行約4分鐘
2023-06-26 437 瀏覽
我同小絲都有相同喜好,就是愛吃水餃。出名的,好吃的,大部份都已試過。而這間位於元朗的梁記餃子麵坊竟走漏了眼,那要去試一試啦。吃完這間食店,實在是打破了我對水餃的認知。但人們牌子都寫餃子,不是水餃實在不能怪人。我同小絲假日的傍晚6點到來,已有7成滿客人,很快點了食物,食物很快到。我點了最基本的酸辣韭菜餃上海麵。一來到,眼有點突了出來,這個是我點的酸辣韭菜餃上海麵!?湯不是紅色酸辣湯,喝一口又沒有酸辣味,辣味是有的,就是來自上面的菜甫。餃子有2隻穿了皮,餃子皮像雲吞皮,沒有煙韌的口感。不過味道都算不錯,而且都飽滿的,如果沒有穿皮,現在就像一個韭菜肉球。上海麵就真心失望,滾到麵很肥大,沒有了口感,像狗仔粉。小絲點的是雜錦餃子,餃子看上去比較完整,小絲説味道都可以。我們人均$43。都吃得飽,所以都算平。我們走的時候,這店已爆場,客人是來吃味道還是摼錢,實在想不透。神級無味食評師-阿偉
我同小絲都有相同喜好,就是愛吃水餃。

出名的,好吃的,大部份都已試過。

而這間位於元朗的梁記餃子麵坊竟走漏了眼,那要去試一試啦。

吃完這間食店,實在是打破了我對水餃的認知。

但人們牌子都寫餃子,不是水餃實在不能怪人。

上海麵就真心失望,滾到麵很肥大,沒有了口感,像狗仔粉。

小絲點的是雜錦餃子,餃子看上去比較完整,小絲説味道都可以。

我們人均$43。都吃得飽,所以都算平。

神級無味食評師-阿偉
2023-06-25
. ⭐️元朗人氣餃子店 皇牌豬扒同南瓜餃子 大推!!🐷皇牌套餐A💓酸辣豬扒米線/手工麵$46 + $3任可小食 (可加3隻自選餃子或其他小食)識叫一定係呢個餐🔥 $50有找可以有齊豬扒、餃子、麵食、野飲🫶🏻出面食米線都唔止啦😂🥬秘製酸菜好開胃、主要係酸辣湯既味道來源😃豬扒可叫另上避免浸淋哂、不過小淋咁食都OK! 有小小酥炸feel 😍豬扒幾厚身又唔靭👍🏻🎃我多數南瓜餃子🥟 唔係四圍有同暫時覺得佢呢間最好食🥰次選係沙葛餃 好爽口🥹餃子係新鮮既🍀都算大隻、不過餃子皮有啲鬆散唔係實的的果隻😵🍜米線有啲淋同易斷😵‍💫上海麵比較好😊🥛飲品可揀凍豆漿或菊花蜜🤗好消暑!呢間好多人排隊架🌝帶定風扇仔啦!🌿——————————————-梁記餃子麵坊📍 元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖📆星期一至日:11:00~22:30 (逢星期三休息)#hkfoodstep #hkfoodstep元朗 #yummy #hkfood #hkfoodie #hkcouple #元朗美食 #餃子控 #香港餃子 #hkfoodstep餃子
. ⭐️元朗人氣餃子店 皇牌豬扒同南瓜餃子 大推!!

🥬秘製酸菜好開胃、主要係酸辣湯既味道來源😃

🍜米線有啲淋同易斷😵‍💫上海麵比較好😊

🥛飲品可揀凍豆漿或菊花蜜🤗好消暑!

呢間好多人排隊架🌝帶定風扇仔啦!🌿

——————————————-

梁記餃子麵坊
📍 元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖
📆星期一至日:11:00~22:30 (逢星期三休息)

• 豆漿
  • 南瓜餃子
梁記餃子麵坊 Leung Kee Noodles📍元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖由好細個開始已經有食開梁記,唔知由幾時開始佢就變咗一間排隊店,甚至人氣高企到九龍同香港島嘅人都要專程入嚟元朗國排隊食。唔知係咪因為呢個原因,令到佢近年嘅水準都有所下降呢?感覺上最近幾次去食都無以前咁好食,加上每次都要排隊同搭檯都令我有少少卻步。平心而論,佢嘅餃子的確有好多種款式,炸物亦有一定水平,希望佢可以調整下出品嘅質量,保住街坊同舊客仔嘅同時,為其他區嘅食客帶嚟正面嘅用餐體驗! 💰$44我同朋友叫咗一樣款式嘅兩餸拼粉麵,都係韮菜餃豬扒米線。米線有比以前進步,換咗呢種較幼身嘅米線,唔會好似以前咁發漲同碎晒。豬扒亦keep到一貫水準,炸得香脆之餘,調味亦好合我口味,但分量比較少,呢一杯係我哋兩碗合共嘅分量,有少少唔夠喉。估唔到反而最受歡迎嘅餃子會最唔得我歡心,韮菜同豬肉嘅比例平均,味道亦幾好,而且每隻都大過隻匙羹,不過餃皮好厚,食落好粉,感覺成隻餃都軟Pat Pat,口感唔太討好。話雖如此,呢個價錢食到雙拼麵食其實已經好平,只係可能同以前嘅水準差得有啲遠,所以呢幾次食都有少少失望,希望佢哋真係可以
梁記餃子麵坊 Leung Kee Noodles
📍元朗安寧路93-109號富祥樓地下1號舖

[價錢 Price]
💰$44
我同朋友叫咗一樣款式嘅兩餸拼粉麵,都係韮菜餃豬扒米線。米線有比以前進步,換咗呢種較幼身嘅米線,唔會好似以前咁發漲同碎晒。豬扒亦keep到一貫水準,炸得香脆之餘,調味亦好合我口味,但分量比較少,呢一杯係我哋兩碗合共嘅分量,有少少唔夠喉。估唔到反而最受歡迎嘅餃子會最唔得我歡心,韮菜同豬肉嘅比例平均,味道亦幾好,而且每隻都大過隻匙羹,不過餃皮好厚,食落好粉,感覺成隻餃都軟Pat Pat,口感唔太討好。話雖如此,呢個價錢食到雙拼麵食其實已經好平,只係可能同以前嘅水準差得有啲遠,所以呢幾次食都有少少失望,希望佢哋真係可以快啲搵到更好嘅餃子皮替代啦!

[價錢 Price]
💰$4
豆漿 🥛
4蚊一杯豆漿,價錢非常貼地,豆味濃但有豆渣,普普通通。
  • 豆漿
2023-05-21 258 瀏覽
星期日放假,同家人差唔多下午2點外出,先到元朗廣場附近食飯,然後再去補充日用品。已經過咗午飯時間,所以無需排隊就有位。天氣好熱,同家人諗住食麵會開胃啲,所以決定幫襯梁記。過往都有幫襯過梁記,主要係外賣。家人叫咗豬扒米線加凍豆漿,豬扒肉並算多,反而粉就較多,不過豬扒係好味。我就叫咗韭菜豬肉餃上海麵,餃子都算大粒,味道亦OK,上海麵亦算彈牙。另外叫咗個炸鯪魚球,魚肉新鮮口感煙韌,唔錯。凍豆漿有微微豆香,感覺香滑。

另外叫咗個炸鯪魚球,魚肉新鮮口感煙韌,唔錯。
凍豆漿有微微豆香,感覺香滑。
2023-05-21
  • 韭菜豬肉餃上海麵
2023-05-08 307 瀏覽
尋晚同小朋友去完玩…唸住係屋企附近食啲野。就揀左呢到食。點左三個豬扒面,本身都有食開,知道會幫我地件豬扒碎上,但個女都係食吾到,,我地又吾記得帶剪刀。之後問老闆借,佢就行左入厨房,點知佢好好人,開頭以為佢只係借把剪刀比我地,原來佢私人剪多半塊比我個女,真係沒試過😅😅真係要寫人生第一個po讚佢佢呢到性價比好高,,每樣都大大粒,大大份。特別係云吞同豬扒,,超正。一定要試双拼都係四十幾蚊,而家真係無乜地方做到呢個價錢,難怪次次黎都要排隊
2023-05-07
2023-04-30 224 瀏覽
之前試過外賣豬扒韭菜餃米線,但冇俾到豬扒,錢就收咗,我已經好嬲,冇去幫襯一段時間。最近間中都有去返,點知外賣又中伏!我在一點左右電話叫咗一個餐,另外再叫一個韭菜餃米線加麻辣,外賣自取。其實電話講嘅時候,聽電話嘅男人已經聽錯,於是我重覆多一次,但聽電話嘅人真係好急,我想問佢幾多錢時,佢已經好快收我線。最後攞外賣時對餐,真係錯咗!韭菜餃加麻辣,冇咗米線,我問佢應該有米線的,佢就大大聲話之前對咗單喎!我係唔鍾意同人嘈嘅,所以算啦,今次真係最後一次,冇下次了!
外賣自取
2023-04-13 276 瀏覽
🌈這是一間感覺像家庭式的粉麵店,店舖不算很大,長期都有客人在店外排隊,但慶幸等候時間通常不會太長。這間餐廳以粉麵、雲吞、小食為主,當中的麻辣豬扒米線加雲吞更是我的熱愛,麻辣的湯底配上煎香得金黄的豬扒,另加上大大粒的鮮蝦雲吞,真是令人眼前一亮,難怪經常這麼多食客光顧,除了麻辣口味,還有酸辣口味可以選擇,更可以選擇酸菜另上的。小食方面,這款酥炸鯪魚球都很惹起味,大大粒的鯪魚球外面炸得金黃酥脆,魚肉也很鮮甜彈牙美味。除此之外,餐廳更設有生的雲吞外賣,不少老顧客都會在餐廳購買生雲吞回家自己煮,而且雲吞的種類也不少哦,值得一試!