2020-01-08 273 瀏覽
每次入到長洲,有機樣野一定會去食,包括呢個粥店既腸粉。呢間粥店應該好多人都會有經過,碼頭轉右直行,會見到好多間類似大排檔既食店,我本身係比滷味街檔吸引咗先,諗住費事企係條街食,就坐咗係佢背後既舖,亦即係粥舖。當等緊滷味既時候,硬係會望下個餐牌,粥又唔太感興趣,但見到有腸粉,就貪得意嗌咗個蠔仔腸粉,靚仔既後生老闆仲問我地加唔加蛋,咁當然加喇。我份人比較好school d, 唔鐘意食嗰d咩玻璃腸,我喜歡舊式厚皮既腸粉,而呢度就係呢款。夾起已經見到一粒粒飽滿既蠔仔,一啖食落去覺得滑,加咗蛋的確好食好多!呢間粥店有得叫啤酒,啱哂同行既男友,滷味、腸粉配啤酒,感覺好麻甩,但下午想休息一下,除咗咖啡店,呢到係另類既休閑點😜

蠔仔腸粉加蛋
蠔仔腸粉加蛋
2019-11-19 253 瀏覽
都有一段時間冇去過長洲啦,呢一日風和日麗,決定同屋企人去長洲行吓,順便搵下食,行咗冇耐就覺得有啲攰,於是搵左間餐廳坐底,亦即係根記粥麵店。喺網上見到佢都係長洲一間幾出名嘅小店,價錢方面唔算好貴,我哋試咗佢既生滾豬肉片粥,粥底做得好綿,因為我本身中意食綿既粥,所以我覺得唔錯。環境方面,餐廳冇冷氣,只有風扇,而咁岩呢日都幾熱下,不過老闆知道我地覺得熱,就好好咁將個風扇對住我哋,所以呢度唔單止有好味,仲幾有人情味添。

2019-10-02 196 瀏覽
一間不起眼嘅 粉面鋪頭 內裏臥虎藏龍佢地嘅蠔仔腸粉真的高度推介超級好食 蠔仔好新鮮 粒粒肥仔飽滿🤗😍😋超級鮮甜 食到海洋嘅味道😋🌊今次老闆建議我們加蛋🤤口感更豐富
一間不起眼嘅 粉面鋪頭 內裏臥虎藏龍
佢地嘅蠔仔腸粉真的高度推介
超級好食 蠔仔好新鮮 粒粒肥仔飽滿🤗😍😋
2019-09-30
  • 蠔仔腸粉
2019-08-03 206 瀏覽
入到長洲。好多店都係當地人小店。食到嘅味道完全唔會係平時市中心嘅味道。所以次次去都好鍾意試下唔同嘅小店。有時店主仲好鍾意同你吹多兩句水。喺粥店前面有架車仔有個阿姐賣滷水食品。一盆盆唔同嘅滷水放哂出黎俾人揀。見到好多島上人斬料番屋企加餸。揀好阿姐就會切好問你拎走定係堂食。堂食就係粥店入面食。天氣太熱冇乜人。揀左生腸大腸頭雞亦尖火雞腎。完全係屋企嘅味道。滷得入味但冇乜香料香味。老實講味道同衛生真係一般。價錢亦都唔係平。不過小店係應該支持嘅。
入到長洲。好多店都係當地人小店。
食到嘅味道完全唔會係平時市中心嘅味道。
所以次次去都好鍾意試下唔同嘅小店。
有時店主仲好鍾意同你吹多兩句水。

喺粥店前面有架車仔有個阿姐賣滷水食品。
一盆盆唔同嘅滷水放哂出黎俾人揀。
見到好多島上人斬料番屋企加餸。
揀好阿姐就會切好問你拎走定係堂食。
堂食就係粥店入面食。天氣太熱冇乜人。
揀左生腸大腸頭雞亦尖火雞腎。
完全係屋企嘅味道。滷得入味但冇乜香料香味。
老實講味道同衛生真係一般。價錢亦都唔係平。
不過小店係應該支持嘅。

2019-07-27
2019-02-23 406 瀏覽
身為生滾粥迷,食過唔少香港嘅粥檔。本人認為好過佢嘅粥品大有人在。可能係長洲僅有嘅粥麵專家店唔多,無競爭。其實呢間店嘅出品,不論係腸粉、炒麵、油器、或生滾粥,都認真麻麻。而且價錢又唔係平。所以性價比唔係高咯~首先論粥底,雖然都算綿,佢落咗白果同少量腐竹去煮,食到淡淡腐竹香。呢方面係值得一讚嘅。可惜佢味精較重,相比另外兩間粥品店嘅粥底顯然重味好多。無辦法,香港人慣咗長期出街食,習慣咗味精,一唔放味精就覺得d嘢食無味道。。。另一不足之處係有時會失手:間中買魚腩粥,d粥底會越食越稀,出水。其他嘢食例如即叫即做嘅腸粉都⋯⋯無驚喜粉層頗厚,口感又淋,又無米香⋯⋯單單雞蛋葱花腸已經賣成25蚊碟,覺得唔值。
身為生滾粥迷,食過唔少香港嘅粥檔。
本人認為好過佢嘅粥品大有人在。
可能係長洲僅有嘅粥麵專家店唔多,無競爭。
所以性價比唔係高咯~

首先論粥底,雖然都算綿,
佢落咗白果同少量腐竹去煮,食到淡淡腐竹香。
呢方面係值得一讚嘅
另一不足之處係有時會失手:
間中買魚腩粥,d粥底會越食越稀,出水。

其他嘢食例如即叫即做嘅腸粉都⋯⋯無驚喜
粉層頗厚,口感又淋,又無米香⋯⋯

單單雞蛋葱花腸已經賣成25蚊碟,覺得唔值。
生滾魚腩粥
生滾魚腩粥
腸粉拼皮蛋豬紅粥
雞蛋蔥花腸
2019-01-20
$80 (宵夜)
  • 油炸鬼(即炸起的話)
2019-01-10 318 瀏覽
食完一餐雖然平但係難食既海鮮酒家,又唔飽所以要食個腸粉填補肚皮。好耐之前食過呢度已經覺得很好味道!今次依然食蠔仔腸粉腸粉好對我胃口,我鍾意有D質感既皮多過好薄既,而且蠔仔都好鮮甜,總共都有十隻到小蠔仔。本地泥鰍粥 $36聽姐姐落單個時講,推薦話係長洲本地既泥鳗黎既,唔錯,唔會好濃味精,清清甜甜。魚仔都有唔少,有大約5-6條。豬耳、鴨腎鴨腎好軟身,味道都一樣唔會鹹平日黎唔算多人,店員阿姨都好好人好態度

好耐之前食過呢度已經覺得很好味道!

今次依然食蠔仔腸粉

本地泥鰍粥 $36
魚仔都有唔少,有大約5-6條。

豬耳、鴨腎
鴨腎好軟身,味道都一樣唔會鹹

平日黎唔算多人,店員阿姨都好好人好態度

2019-01-09
  • 腸粉
2018-09-28 392 瀏覽
入長洲目標係掃街,基於長期餓底,碗麵打完底再掃街仲有空虛感,預咗喪食嘅心情係唔同啲,食極都唔飽。肥?!食完再打算😎為咗填補空虛感,行到攰攰地,唔想再立食,坐底 食粥食腸粉加碟鹵水。無冷氣但有大大把風扇,揀啱張枱都係好涼爽。好耐無食即時生滾粥,粥綿材料正,鮑絲甜。即拉腸粉, 自選材料。睇住出煙熱辣辣,好味好滑。另一半唔食鹵水唔食內臟, 呢度可以靈活地叫自己想食嘅嘢, 樣樣執少少都得,整返熱就食得。唔怕無人陪食會浪費食物。一個人食曬,極滿足。

無冷氣但有大大把風扇,揀啱張枱都係好涼爽。

好耐無食即時生滾粥,粥綿材料正,鮑絲甜。

即拉腸粉, 自選材料。睇住出煙熱辣辣,好味好滑。

2017-12-29 840 瀏覽
今日一家三口入長洲. 本來第一站係去通記食沙爹嘅, 但去到竟然無開門喎. (今日係星期三, 點解無開門架?)咁就行返出嚟去咗根記食粥.叫咗一碗及第粥 $35.00--一試粥底, 好香腐竹白果味, 坊間多數都開粉漿, 好少食到呢款粥底, 簡直係誠意之作。粥料亦豐足, 有豬潤 粉腸 豬肚 肉片 肉丸 好味!一碗鮑片蠔仔粥 $41.00-- 雖然所謂鮑片只是鮑魚絲, 但蠔仔份量搭夠, 粥底充滿蠔仔鮮甜味, 正!本來想叫炸兩架, 點知售罄喎, 咁算啦! 打算食完粥去掃街嘅.食食下見有滷水食物新鮮端出, 即刻買啲試下, 買了兩個腎+一條大腸 $40.00 夠滷得林又入味. 掂!
咁就行返出嚟去咗根記食粥.

叫咗

2017-12-27
2017-12-28 501 瀏覽
是日在陣陣冷颼颼北風下於長洲隨意閒逛至下午約2時,想要吃點熱騰騰的食物,經過此處看見有生滾粥而且在寒風中依然坐滿客人,便決定一試。想叫皮蛋鹹瘦肉粥和炸兩腸粉竟然都已沽清,最後我試了皮蛋肉片粥和牛肉腸。不同價錢的粥用不同的碗區分,我那碗雙拼粥好像比同行其他人的粥大碗一點點,可能因為貴啲?!粥一入口超驚喜,很鮮甜,雖然不知道用了什麼材料煲粥底,只肯定有白果因為粥裏面有幾粒拍扁的白果,但感覺上有海鮮的鮮甜味。值得一提是肉片真的名符其實又爽又滑超正,應該是選用的豬肉部位得宜。另外腸粉是即叫即蒸,很滑,牛肉份量很多,甚至感覺牛肉滿溢比腸粉還多。
2017-12-16
2017-10-14 552 瀏覽
吃完海鮮,原本想來吃碗粥@黎根記, 點之食完海鮮2點完來已收舖,故去了試下隔離舖-根記。我們叫了一碗大艇仔粥和蝦米腸粉。粥底鮮甜多料好味!而腸粉更加唔使講,幼滑好味,腸粉醬汁夠矖惹味,D蝦乾又夠大隻!好食!埋單$49
2017-10-09 513 瀏覽
每年夏天都要黎長洲玩,其中一個我必食的舖頭就係根記,上年我黎度兩日一夜,四餐入面有兩餐係食根記。我係好鍾意根記的蠔仔粥同粥仔腸粉。好好食,鮮味十足!蠔仔腸夠曬特別,唔係到到有得食。蠔仔粥佢用一寸長的大蠔仔煮成,成隻膠匙羹咁大,一碗有成十幾隻大蠔仔,勁足料,無得彈!我都食咗根記差唔多五六年啦,年年黎食水準都保持到,係香港地都真係唔容易。眼見老闆同姐姐們都無換過人,班底依舊。希望佢地個個身體健康,年年都可以煮好嘢俾我食。

2017-10-09
  • 蠔仔粥
  • 蠔仔腸
2017-09-11 379 瀏覽
次次去長洲,就算天熱,都會嚟根記食碗粥。今次叫咗泥鯭粥,好好味。粥底用白果腐竹煲,正。啲泥鯭處理得好好,小心剪開魚肚,而家冇幾多家肯落心機,意外驚喜啲係竟然留有魚肝,好好味架!!!當然唔好錯過啲滑滑腸粉,叫咗牛肉腸,竟然有淡淡陳皮味,好好食呀!
次次去長洲,就算天熱,都會嚟根記食碗粥。
今次叫咗泥鯭粥,好好味。
粥底用白果腐竹煲,正。
啲泥鯭處理得好好,小心剪開魚肚,而家冇幾多家肯落心機,
意外驚喜啲係竟然留有魚肝,好好味架!!!
當然唔好錯過啲滑滑腸粉,
叫咗牛肉腸,竟然有淡淡陳皮味,好好食呀!
2017-09-10
2017-09-10 266 瀏覽
粥同腸粉 ,幾好食 ,足料上菜快。服務方面其他中一位服務員服務態度友善,之後有另外一個女人衝埋黎大鬧我地都唔明佢鬧乜🤔🤔原來話我地食鹵味。 係OpenRice呢度有post 過鹵味又明明望住佢地用同一個廚房 ,果檔野又係佢店入面到賣。買既時候 我仲問左切鹵味果個可唔可以係入面食。果個男人又話得。點知知女人一黎就鬧我地唔識字,我話我地唔知鬧左兩三分鐘 我地先知講緊個鹵味 我地之後望返, 枱枱都食緊 淨係走埋黎鬧我地 無啦啦受左一肚氣,放假食少少野都比人鬧
粥同腸粉 ,幾好食 ,足料
上菜快。
服務方面其他中一位服務員服務態度友善,
之後有另外一個女人衝埋黎大鬧

我地都唔明佢鬧乜🤔🤔
原來話我地食鹵味。
係OpenRice呢度有post 過鹵味
又明明望住佢地用同一個廚房 ,
果檔野又係佢店入面到賣。

點知知女人一黎就鬧我地唔識字,我話我地唔知
鬧左兩三分鐘 我地先知講緊個鹵味

我地之後望返, 枱枱都食緊 淨係走埋黎鬧我地

無啦啦受左一肚氣,放假食少少野都比人鬧

難得聖誕有假,同埋女朋友入長洲玩呢間嘢openrice好多正評,又好多人等,女朋友當然好想試下啦。見呢間嘢好多人食,唔得閒理我地,咁唯有自己搵位,好辛苦先坐到。叫左個艇仔粥~唔夠綿😭好像冇米甘,勁稀,係米加價得快定係碗粥既特色,我真係分唔清。仲叫左個蔥花雞蛋腸粉,但等左勁耐勁耐!!足足等了45分鐘!!催了一次又一次,次次都話漏單,轉頭見佢拎住個腸粉俾其他客!如果係熟客優先或者冇心做,咁不如貼個牌出來寫休市一天啦。最後仲要道歉都冇句,好似係我地問題咁,d 服務態度唔得!嘢食唔好,不停漏單之餘,態度又串又冇禮貌!去到會受氣! Blacklist !
難得聖誕有假,同埋女朋友入長洲玩

蔥花雞蛋粥
2016-12-28
2017-01-13 570 瀏覽
呢間粥店,係上次入camp食過宵夜既地方,好懷念佢既即拉腸粉,今次入嚟長洲,第一時間就去左。入到長洲都3點,估唔到粥店咁多人,好彩都搭到檯。佢地既價錢都唔平,初時兩老都覺好唔抵,但嚟到就改觀叫左粉腸豬膶粥,份量唔大,但粥底一流,傳統既味道,好蓉既粥底,而且好多薑絲,兩位老人家大讚出面好少食到呢個粥底。粉腸豬膶都多,因1碗粥3人分都食到好幾件料(要留肚掃街),大家都好想叫多碗,可是唔想一餐清左蠔仔腸,建議加蛋香d, 蠔仔好新鮮,而且即拉腸粉,熱辣辣,好鮮味唔腥,蠔仔好肥美豬膶腸,都加蛋,豬膶好嫩,熟得剛好,切粒有厚度,有咬口,加上滑腸粉,不錯,但比較起都係喜愛蠔仔腸,出面少有,而且真係好新鮮。呢間係去長洲會再必嚟既食店,下次又想試蠔仔粥,又想上泥鯭粥,P要叫多d人嚟食先得!
佢地既價錢都唔平,初時兩老都覺好唔抵,但嚟到就改觀
),大家都好想叫多碗,可是唔想一餐清左

蠔仔腸加蛋
豬膶腸加蛋
P要叫多d人嚟食先得!
2016-12-31
蠔仔腸加蛋