2024-01-04 153 瀏覽
今次去咗『板長』,搵咗個特選吞拿魚定食食,立馬畀佢掂晒我個味蕾🍣!先講講隻沙律,青菜鮮甜滋味好清新,埋埋口望下日式蒸蛋又滑又細緻,味道恰到好處,真係好有心思。麵豉湯一啖落去,暖笠笠,滿滿嘅食材讓人暖在心頭。眼睛一掃,見到定食嘅主角現身,厚切吞拿魚刺身過得硬噹噹!啖啖肉感外,生魚片嘅鮮甜真係正到爆炸!飯仔配合得宜,軟綿得嚟又吸晒啲魚汁,入口即化,簡直係咬落去都舍唔得咀嚼!最後,嗌單、埋單都流暢得嚟,侍應哥哥嘅服務態度好貼心,飲品杯幾乎冇見過底。整體嚟講,呢度嘅午餐豐富得嚟又充滿驚喜,滿足咗我嘅胃口之餘,仲要細意揣摩個味道,值得再撲一次!喂,你仲唔快啲嚟試?係咪等我喊出口?咁啱,滿足下你嗰個挑剔嘅美食細胞啦!🍱👍

今日就嚟試下呢間平民價喺街坊心目中排隊都願意嘅小店,真係驚喜連連喎 🍽️!第一啖就食咗個燒賣,蒸得啱啱好嘅嫩滑肉肉,入口即化,外皮Q彈得嚟唔黏牙,真係叫人回味無窮。再嚟就係佢哋嘅豬扒飯,豬扒外皮香脆,肉汁豐富鎖住晒肉嘅鮮甜,仲有個蛋滑得嚟保持住啲熱氣,撈埋飯度啱啱好,真係食到掂! 🍚轉個彎試下甜品,個豆腐花軟滑得嚟甜而不膩,每一啖都係滿足! 攞住個叉燒包走喺街度食,鬆軟嘅麵包夾住啲叉燒,甜中帶鹹,啱哂趕時間嘅我。最後,啲人服務真係好得嚟,唔會嘈你,仲會笑容迎人,一個字 - 正! 😊食物好吃,價格公道,真係喺呢個區我嘅心頭好啦。食店細細哋,但係每一樣食物都做到用心,下次想試吓佢哋嘅鮮粥,聽講都好犀利!話晒話,食喺平民堂食,有時就係呢啲小店令到人驚喜連連!

蟹籽壽司一食,變酸左🤮,所以直接俾番店員話cancel就無再試!.鰻魚手卷早幾年前,手卷入面既鰻魚係厚切,宜家簿到A4紙甘,不如整番厚加番少少價?反正本身都唔係平!.牛肉烏冬難食到食左一啖就無食,烏冬既麵質成碗上海麵甘,都唔知自己食緊日本野定上海野😂 .其他壽司不過不失,但完全無好想繼續食既感覺,最後我哋都無食飽就轉場食其他,而埋單都$3xx🫨 .Overall, 唔會食第二次了!本來連食評都唔想打,但唔想其他人中伏!失望!
蟹籽壽司

一食,變酸左🤮,所以直接俾番店員話cancel就無再試!
鰻魚手卷

牛肉烏冬

其他壽司

2023-07-10 273 瀏覽
7月9日下午惠顧10件壽司餐,(火炙三文魚+火炙鳗魚又多骨+三文魚籽)好腥,壽司飯又散!$178完全唔值,價錢與品質都不成正比! 相比附近其它壽司店,退步了很多!
2023-07-09
2023-01-24 450 瀏覽
今日想食壽司, 間間都好多人, 我地簡左板長, 因為等侯人數較少, 等左15-20分鐘左右。 唔知關唔關新年事, 除左apps 菜單, 仲有另外用紙筆落的定食套餐 同 小食。 壽司、火灸壽司可能同一個吧位負責,所以用同一煲飯, 米飯煲得好濕,食唔到飯粒口感,口感好奇怪,所以點左一次唔再點。 卷物、軍艦壽司正常。 另外點左小食炸魷魚鬚, 炸得不錯👍 。 店員收碗碟好快手, 但如果想搵店員落單可能要d時間, 因為全場滿坐。 唔知關唔關人手問題。 當日都有漏單情況出現。
卷物、軍艦壽司正常。
另外點左小食炸魷魚鬚, 炸得不錯👍 。

2022-08-28 557 瀏覽
一家四口到康怡廣場買嘢,準備開學。阿女想食壽司,見門口冇人排隊,就入咗嚟。都相隔幾年冇食過板長。叫了3個套餐share食。一個刺身飯,一個天婦羅飯,一個12件壽司🍣定食,另加了2個軟殼蟹手卷及1個日式燉蛋。刺身飯有三文魚,吞拿魚、蟹膏蟹肉、三文魚子、蟹柳,質素普普通通。反而每個套餐附送的蟹籽粟米沙律幾清新好食😋天婦羅定食:熱辣辣上枱,炸槳幾薄下,幾脆又唔太油👍👍壽司定食就自選嘅:所以都係揀了自己愛吃的,都唔錯,呢個餐份量好大,隨餐送了一個烏冬。我選了冷烏冬,彈口煙韌。另外叫的軟殼蟹手卷和燉蛋就一般。餐廳座位寬敞舒適,食物質素就一般般啦,冇乜特色值得推介。

都相隔幾年冇食過板長。叫了3個套餐share食。

天婦羅定食:熱辣辣上枱,炸槳幾薄下,幾脆又唔太油👍👍

另外叫的軟殼蟹手卷和燉蛋就一般。

餐廳座位寬敞舒適,食物質素就一般般啦,冇乜特色值得推介。

2022-08-25
2022-07-03 434 瀏覽
板長壽司平時都經常幫襯,因為我真係好鍾意食日本菜,今日約左朋友食飯,佢話要食日本野,我第一時間就諗起呢度😛。原條海鰻壽司盛合 共有12件壽司加州卷 2件 蔥粒吞拿魚腩&芥辣八爪魚軍艦 鹽燒三文魚頭餃 食完飽飽,正正正

原條海鰻壽司盛合
共有12件壽司

加州卷 2件

蔥粒吞拿魚腩&芥辣八爪魚軍艦

鹽燒三文魚頭餃

食完飽飽,正正正
2022-05-16 397 瀏覽
午飯時間經過見冇乜人,入去試吓。要自己scan code點菜,都有幾多嘅午餐選擇👍🏻午餐魚生飯個樣都OK,入口就好唔得😖壽司飯冇醋嘅味道,似有行味嘅泰國米,好難食!其實日本米都有平有貴,冇諗過「板長」唔用日本米。魚生普通,冇入口鮮甜味道,魚生好薄一層,下邊有兩碗飯嘅份量!仲要咁難食😰反而紫菜湯幾好飲👍🏻鰻魚壽司ok,熟蝦都有啲腥味😞如果諗住嚟食飽都勉強可以,千祈唔好追求質素,特別係午餐set 。
2022-03-08 386 瀏覽
我地去太古行街,行行下見到板長,都好耐無食過了,以前樓下有一間都會間吾中幫襯下,所以就決定入去回味下,壽司都尚算新鮮。(呢次係禁晚市堂食前去,而家先有時間post下相)
2022-01-18 297 瀏覽
呢排又開始冇晚市,食品可能冇準備咁多。菜單裡面 好多野都冇得嗌..."全日定食" 算係不過不失的選擇...壽司+迷你烏冬+隔碗蒸套餐都送沙拉 都算OK啦!因為真係冇咩選擇,唯有嗌幾粒壽司🍣不過 都材料就真心麻麻地喇...蟹膏壽司 我都係第一次食到try嘅
呢排又開始冇晚市,食品可能冇準備咁多。
菜單裡面 好多野都冇得嗌...

"全日定食" 算係不過不失的選擇...
壽司+迷你烏冬+隔碗蒸
套餐都送沙拉 都算OK啦!

因為真係冇咩選擇,唯有嗌幾粒壽司🍣
不過 都材料就真心麻麻地喇...
蟹膏壽司 我都係第一次食到try嘅

2021-11-05 313 瀏覽
適逢週三會員特價日 食下久違嘅板長壽司啦✌🏻要咗三文魚刺身 從賣相就已經得知 唔算好新鮮 表面已經冇晒光澤 而且肉都變得唔企身 每一舊嘅口感都係溶溶爛爛 再加上師傅係刺身上面劃左幾刀 更加唔使咬🐟🐟🐟蔥吞拿魚腩蓉軍艦 上碟時紫菜仲係脆 呢樣要讚👍🏻吞拿魚腩蓉上面放咗蔥同埋芝麻 搶晒吞拿魚腩蓉嘅味道 而且魚蓉溫度10分冰凍 根本食唔出吞拿魚嘅鮮味😫我嘅最愛係燒油甘魚鮫 每次叫呢一樣 都會等得耐啲 因為魚餃係即叫即燒 不過好值得 咬落去有魚皮嘅位置仲係脆嘅 入面充滿油甘魚嘅油香 特別係腩位部份 好正💕💕
適逢週三會員特價日 食下久違嘅板長壽司啦✌🏻

2021-08-18
真心要讚7月18號晚餐時段,我估佢係男店長(因為佢著嘅褲同其他職員唔同),服務好好,非常醒同快幫我地follow  up個問題。因為用佢地個app落單有問題,等極好耐都冇食物嚟(連隔離枱都食完),佢好醒快立即人手幫我地落單加快處理,同我地解釋個app同安撫我地,仲自己主動再follow up教埋我地點join會員,非常好嘅服務!! Impressed同欣賞佢嘅工作態度!!食物就一如以往,價錢係元氣嘅range,質素千両之下。

食物就一如以往,價錢係元氣嘅range,質素千両之下。
2021-07-18
2020-11-29 960 瀏覽
三文魚壽司配稻庭素麵下午茶餐 (包沙律及汽水) $48⭐️⭐️⭐️⭐️.本來無打算去板長食,誰知經過見到張下午茶餐海報,原來板長有下午茶,真不知道,是去到5pm,還趕得切。.下午茶餐$48,都好多款,有天婦羅丼、三文魚壽司、溫泉玉子牛肉丼等,一律$48。初時還擔心不夠飽,日本餐本身比較細份,而且又是下午茶,加上$48咁平,仲諗住要加叫其他小吃,食物上時同食落肚又發覺都好飽,因為個餐有5件壽司、一碗麵,仲包埋沙律及汽水,都係$48,加埋一都只係$53,抵👍🎊.三文魚壽司配稻庭素麵下午茶餐 (包沙律及汽水) $48⭐️⭐️⭐️⭐️我喜歡5件三文魚壽司有幾件是有魚皮,魚皮特別多魚油,所以營養同味道都有著數。.「稻庭素麵」挺順滑,原來也有來頭,上網搜尋得的結果發現「稻庭素麵」是個有百年歷史、來自秋田縣南部的的品牌,用小麥粉以手工古老傳統揉麵方法製成,更曾是上貢天皇的御品。.總結:✅推介好抵的下午茶餐✅坐得舒服✅地點方便✅餐前餐後有街行 (Aeon乜都有,又近太古城)📌要注意的是下午茶時間,平日是2:30pm-5:00pm, 週末是3pm-5pm。

三文魚壽司配稻庭素麵下午茶餐

總結:
✅推介好抵的下午茶餐
✅坐得舒服
✅地點方便
✅餐前餐後有街行 (Aeon乜都有,又近太古城)

2020-11-21
三文魚壽司配稻庭素麵下午茶餐
2020-08-10 615 瀏覽
武漢肺炎底下,員工帶着手套收錢,收拾地方完,之後仲拎食物同餐具比客人。自己對手保護到,但係保護唔到客人。好容易令到餐廳成為傳播場所。大家去食飯嗰陣記住要抹乾淨啲餐具先好食。
2020-08-02 565 瀏覽
呢排晚上不能堂食,唯有買外賣,可能太夜的關係,樓下吉之島啲壽司差不多賣哂,本身好耐冇食板長,至於點解好耐冇食呢,就有少少故事嘅。由佢剛投到條日本一之前已幫襯佢同板前,嗰時佢啲種類比其他壽司店比較日式啲,佢亦都係當時香港少有賣藍鰭吞拿又唔貴嘅店,尤其佢初初出一系列油甘魚壽司特別喜歡(因本人喜歡食油甘),但自從幾年前佢啲股東事件後,感覺佢開始冇乜心做,只係食老本,近呢幾年我久唔久都會食呢間,由佢剛裝修完叫鮨樂,到後來叫返做板長都好,都係越食越差,至於點差,先看圖片吧圖片係右上赤貝,三文腩,左口,第二行吞拿魚,甜蝦,深海池魚,軍艦有珍珠蠔同芥末墨魚。先講赤貝先,應該唔係包裝貨,但放左多日嘅貝腥味出曬黎,難食過包裝貨然後三文魚腩,我想喺度講其實三文魚腩由於油脂比一般位多而又近內臟,所以好容變臭,相信食開三文魚腩嘅人會明,而呢嚿好明顯臭咗,無奈因為返到屋企先知。左口魚一般,但唔知師傅係咪心情好切得較厚,比較難嚼。深海池魚唔新鮮,感覺擺左好耐,存放環境又唔理想,令到啲霉味出曬黎。甜蝦冇乜特別,好難整得唔好食。吞拿魚今晚最失望,佢都係厚切,可能面積細所以厚切感覺抵啲,但佢個部位根多仲要厚切變相成件事

左口魚一般,但唔知師傅係咪心情好切得較厚,比較難嚼。
甜蝦冇乜特別,好難整得唔好食。
吞拿魚今晚最失望,佢都係厚切,可能面積細所以厚切感覺抵啲,但佢個部位根多仲要厚切變相成件事變得好難咬,同埋件野開始橡膠化。

至於兩款軍艦其實我幾佩服佢嘅諗頭,佢諗住隔住啲軍艦冇咁容易跌低或者側埋一邊,出發點係好,但到我想攞起來時就出問題了,你會發覺用筷子係攞唔起嘅,而且件壽司會攞到變曬形,唔知用手攞係點啦,至於味道就冇乜特別都係嗰啲味啦。

至於我頭先話我好鍾意食嘅油甘魚點解今次冇叫呢,因為上次黎食時覺得佢已經唔係原條油甘魚,可能係半條魚柳,咁有乜分別呢?原條油甘魚比半條魚柳一定好食啲啦,不過係貴啲囉,所以知佢唔係原條油甘之後都冇食。總括黎講呢度有佢可取之處(好似啲想過壽司癮嘅又唔想食咁貴嘅,雖然呢度都唔平),但從佢多年前投日本一時嘅質素,嗰時覺得全港最大連鎖式日本餐一定諗起板長同千兩,到今日老實講元氣都好過佢,雖然真係唔想咁講,(但本人亦都唔會再食元氣千両的)。
其實以前板長好耐之前就有飛機貨,好似深海池魚呀,金目鯛(而家冇左),活北寄貝,梅真鯛甚至係左口魚(好多地方得左口魚邊咋),嗰時覺得佢好有心機做架,唔似嗰時出面好多加啲沙津醬就話係新款,記得嗰時有活北寄貝食出面都要百幾蚊隻,而佢只賣幾十蚊,仲要質素唔差,到而家款式越來越少,鮮度越來越差,見到咁嘅情境都幾唏噓。
2020-07-31
外賣自取