2024-01-30 224 瀏覽
今晚和老友到裕民坊, 第一眼就被那 東羅 泰館 泰國菜吸引,  餐廳門面好闊, 裝修亮麗, 座位整齊,  牆上燴畫幾特別.   店員招呼有禮. 先送上熱茶及餐牌.食品款式多, 泰式小食,  串燒....豬, 牛,  雞,  飯, 麵也有咖哩.......價錢中肯.我們叫了個二人套餐, 湯, 前菜, 主菜, 飲品各 X 2,  大家可以各選一款. 餐茶,  熱香桃花茶,  有桃花香味, 天氣凍, 熱熱花茶有助暖胃. 餐湯,  我叫了 泰館冬蔭功湯,  泰式著名酸辣海鮮湯, 有大蝦, 肉質彈牙, 好鮮甜, 還有草菰, 香茅, 足料靚湯,  有水準. 泰館肉碎冬瓜粉絲湯, 好熱, 芫茜味夠濃.前菜:   有六款, 可以揀兩款.  我們選了青芒酸薑牛油果米紙卷, 一客4件,  顏色組合好漂亮. 米紙卷入邊有牛油果, 蘿蔔, 木瓜絲, 好新鮮, 夠凍又清爽,  酸酸甜甜又有少少辣…幾醒胃!另一前菜:  泰北豬頸肉芒果沙律,  顏色鮮豔, 芒果,  車厘茄, 蘿蔔絲好新鮮.  豬頸肉, 烤得表面焦香,  帶點濃濃的燒烤味,  吃起來肉味濃, 加上酸酸甜甜的醋汁, 不錯. 主菜,  芭堤雅烤脆燒雞半
裝修亮麗, 座位整齊,
牆上燴畫幾特別.   店員招呼有禮.
先送上熱茶及餐牌.
食品款式多, 泰式小食,  串燒....
 餐湯,  我叫了 泰館冬蔭功湯,  泰式著名酸辣海鮮湯,
泰館冬蔭功湯
泰館肉碎冬瓜粉絲湯, 好熱, 芫茜味夠濃.
前菜:   有六款, 可以揀兩款.  我們選了
青芒酸薑牛油果米紙卷, 一客4件,  顏色組合好漂亮.
青芒酸薑牛油果米紙卷
酸酸甜甜又有少少辣…幾醒胃!
泰北豬頸肉芒果沙律
主菜,  芭堤雅烤脆燒雞半隻, 即叫即燒,  用金屬鍋盛載, 擺縈碟好美, 上檯熱騰騰.
芭堤雅烤脆燒雞半隻
燒雞烤得外皮微焦香脆,  口感嫩滑,  蜜味雞肉香, 超好食.
糖膠腰果,  好香脆.  棕櫚糖麵包糠第一次食, 帶來驚喜.
另一主菜:  街頭虎蝦炒金邊粉,  主角虎蝦大大只,   金邊粉伴有芽菜, 碎花生, 辣椒.
街頭虎蝦炒金邊粉
金邊粉 炒得軟滑煙韌, 調味正.  加上芽菜絲好爽, 碎花生烤得香脆.  來一口金邊粉, 一口鮮蝦啖啖肉,  彈牙爽口,  沾些醬汁, 酸酸甜甜, 加些小辣, 更滋味.
食物款式多選擇,  價錢老實,  服務員態度殷勤, 使人感覺良好.  值得去 .
青芒酸薑牛油果米紙卷
芭堤雅烤脆燒雞半隻
街頭虎蝦炒金邊粉
2024-02-04 11 瀏覽
裕民坊商場平台原來有幾間餐廳,第一次上黎環境唔錯!我地兩個人揀左晚市2人餐 $348,自選2份餐湯,兩份前菜,兩份主菜,兩杯飲品,幾抵幾多野食。泰館冬蔭功湯冬蔭功湯有濃郁嘅香辣味,啖啖熱湯入喉,好暖胃。香葉肉碎蘑菇生菜包肉碎搭配蘑菇,包入香嫩嘅生菜包中,帶有泰國特有嘅鮮香。泰北豬頸肉芒果沙律豬頸肉烤得香脆,芒果爽口,酸辣醬汁滲透其間,幾開胃。泰南紅咖喱牛肋條拌麵咖喱味濃郁,牛肋條肉質軟嫩,麵條掛汁煙韌。泰式醉貓炒扁意粉 +$18微辣醬汁入味,好惹味。額外加左甜品:椰子沙沙芒果雪條凍 +$38椰子味道濃郁,雪條清涼清甜。泰式街頭椰子雪糕 +$38香甜滑順,特別地配左粟米,口感非常驚喜!楊枝金露沙沙配芒果雪糕 +$48清新又帶有點甜蜜,爆珠令雪糕增加口感層次。
裕民坊商場平台原來有幾間餐廳,第一次上黎環境唔錯!

泰館冬蔭功湯
冬蔭功湯有濃郁嘅香辣味,啖啖熱湯入喉,好暖胃。

香葉肉碎蘑菇生菜包
肉碎搭配蘑菇,包入香嫩嘅生菜包中,帶有泰國特有嘅鮮香。

泰北豬頸肉芒果沙律
豬頸肉烤得香脆,芒果爽口,酸辣醬汁滲透其間,幾開胃。

泰南紅咖喱牛肋條拌麵
咖喱味濃郁,牛肋條肉質軟嫩,麵條掛汁煙韌。

泰式醉貓炒扁意粉 +$18
微辣醬汁入味,好惹味。

額外加左甜品

椰子沙沙芒果雪條凍 +$38
椰子味道濃郁,雪條清涼清甜。

泰式街頭椰子雪糕 +$38
香甜滑順,特別地配左粟米,口感非常驚喜!

楊枝金露沙沙配芒果雪糕 +$48
清新又帶有點甜蜜,爆珠令雪糕增加口感層次。

2024-01-28 13 瀏覽
上星期有晚去觀塘買野,順便同朋友去食飯,咁啱大家都想食泰國菜,於是我地就去咗裕民坊嘅東羅泰館,餐廳喺裕民坊嘅平台,店舖外面好適合打咭,餐廳裝潢有泰國氣息,有懷舊嘅磚牆,仲有卡座,待應們好幫手,我都揀咗個二人餐,有碎肉冬瓜粉絲湯仲有冬瓜湯,係用個杯裝住嘅,飲用方便!前菜我去揀咗鹹蛋黃單骨雞翼同豬頸肉芒果沙律,咸蛋雞翼味道濃郁,配合芒果沙律有種減膩嘅作用!主菜方面我地揀咗紅咖哩慢煮牛肋條同埋泰式醉貓炒麵,牛肋條每件都入味同軟糯,醉貓炒麵用嘅麵質好似腸粉咁,有少少辣但味道好特別!飲品方面我地嗌咗雪條奶茶,雪條原條泰式奶茶味道比較甜,融喺茶入面中和咗甜味幾好飲!

2024-01-27 16 瀏覽
今晚想食泰國菜🇹🇭來左位於觀塘裕民坊商場東羅 泰館 叫左晚市2人餐 跟有餐湯、前菜小食、主菜~更可優惠價錢加配甜品好喜歡餐廳裝修😎型格又光猛🤩環境好舒服湯品🌟泰館冬蔭功湯跟有原隻大蝦飲落微酸不辣🌟泰館肉碎冬瓜粉絲湯~清清地又有口感前菜🌟泰式鹹蛋黃金單骨雞翼~鹹蛋黃味濃好正🌟泰北豬頸肉芒果沙律~用上青芒果酸甜開胃主菜🌟芭堤雅烤脆燒雞半隻~即叫即燒最正係跟有花生糖同糖椰絲😍配埋炸雞食好香口🌟燒牛肉濃汁牛丸船~湯底唔錯👍🏻幾好味跟有嫩滑燒牛肉~同彈牙牛丸同泰國鮮製幼粉飲品🌟香桃花茶🍑凍熱各一~好香果味當然要叫埋甜品🌟芒果沙沙雪條凍📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
今晚想食泰國菜🇹🇭

來左位於觀塘裕民坊商場
東羅 泰館

叫左晚市2人餐 跟有餐湯、前菜小食、主菜~
更可優惠價錢加配甜品

🌟香桃花茶🍑凍熱各一~好香果味

當然要叫埋甜品🌟芒果沙沙雪條凍

📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
2024-01-21 20 瀏覽
今日去到我同partner做野地方既附近去食泰國菜!呢間泰國菜都算係幾新!係裕民坊個邊附近!唔算好大間但空間感十足!重點係環境好有園林綠化feel!帶住好清新既感受!首先一定食我最愛既海南雞!海南雞肉滑嘟嘟、再加上秘製醬汁真係超香😍😍之後一定唔可以放過既泰式鹹蛋黃紗炸炒單骨雞翼!!真係啖啖香同心機之作呀!之後當然叫左個皇牌美食!烤魷魚鬚!呢個絕對係心機食物!除左唔係炸唔熱氣之外、烤法係更加能夠突顯香味!再加上咬落內軟外脆真係好過癮!之後我地仲叫左2個餐湯、泰式冬陰公湯、同泰式雞湯、二個都好香濃!飲落勁鮮味!最後一定要食佢既船粉!呢個泰式炭烤雞脾船麵一定唔可以走漏眼!好食到癲!東羅泰館觀塘協和街33號裕民坊YM,3樓309號舖港鐵A1出口,步行三分鐘

東羅泰館
觀塘協和街33號裕民坊YM,3樓309號舖
港鐵A1出口,步行三分鐘
唔平又唔特別好食,食物拎出來都不是太熱的,叫了個青木瓜牛肉沙律,啲木瓜青BB,牛肉又有啲韌,整體沒有什麼味道,炒粿條欠缺啲鑊氣,還好,蒜蓉炒通菜味道還好,上枱有啲凌亂,蠔餅就細細分,預咗都係啲粉多過啲蠔多多聲,要比+1服務費,但係都冇乜服務,斟杯水嗌咗幾次先有人拎壺水過嚟,試一次就好。

2024-01-18 21 瀏覽
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬,軟殼蟹的外層的脆殼剛好炸得酥脆,搭配米紙的輕盈口感,讓每一口都充滿了豐富的層次感。配上牛油果醬的濃郁奶香和微酸的風味,完美平衡了整道菜的味道。/薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串。薑黃的獨特風味和菠蘿的甜酸交融在一起,炒飯的米粒鬆散且帶有微微的焦香。手作豬肉串烤得剛好,肉質嫩滑多汁,搭配炒飯一起食用,口感更加豐富。/泰式炒新鮮粿條。搭配泰式風味的調味料和各種蔬菜,炒得香氣撲鼻。/虎蝦炒金邊粉。虎蝦的鮮甜和金邊粉的彈牙口感完美結合,每一口都充滿了海鮮的風味。
2024-01-17 19 瀏覽
今日我要同大家介紹一間喺觀塘嘅泰國餐廳,啲食物味道唔錯份量十足,重點係價錢唔貴,可以話係抵食之選!👍🏻泰式單骨雞翼雞翼炸得啱啱好,每啖都充滿香酥感,再配埋泰式酸辣醬,相當之醒神開胃。重點係單骨食起上嚟好方便!🤣泰北青咖喱雞扒飯青咖喱椰香味好濃烈,未食都聞到香噴噴。雞扒係一大塊上,仲大過我手掌!呢個份量一個大男人食都會夠飽!🤭無骨海南雞配雞油香飯海南雞肉嫩滑,啖啖肉而且份量又係十足,重點係配合埋個雞油香飯確係一流,淡淡食落都勁香口!🤩斑斕花椰香鮮奶咖啡 & 青檸梳打食完飯梗係要嘆返杯嘢飲,香濃嘅咖啡配上新鮮斑斕花椰奶,即刻將原本嘅咖啡香氣昇華,飲落口亦都有雙重口感;青檸梳打就完全超消暑,啲青檸味濃郁,飲落超爽口!🥳

泰式單骨雞翼

泰北青咖喱雞扒飯

無骨海南雞配雞油香飯

斑斕花椰香鮮奶咖啡 & 青檸梳打
👧🏻😋👅🍽✨超高質泰菜 二人餐勁抵☺️-東羅 泰館 Thonglor No. 9🇭🇰 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖 🇭🇰-🇹🇭 裝修好靚勁有泰國特色, 店外亦有少量有瓦遮頭既座位可以飲下野chill chill🇹🇭 2人餐勁抵食包好多野, 尤其是主菜勁多選擇, 仲大部份都唔使加錢; 雖然餐牌有列明🌶但店員落單時都會再溫馨提示一次好貼心-😋😋Dinner Set for 2 $348✔️餐湯x2✔️前菜x2✔️主菜x2✔️飲品x2✔️可以優惠價加配甜品-🍲 餐湯💯泰館冬陰功湯: 鮮甜! 冇平時飲開果陣泰式味精味, 係濃濃檸檬葉, 鮮蝦彈牙好正💯泰館肉碎冬瓜粉絲湯: 少見! 清清地肉碎都好鮮甜-🥗 前菜✨香葉肉碎蘑菇沙律配生菜: 份量夠包到每人2塊過下口癮, 肉碎炒得好香, 辣度適中反而食唔出有蘑菇😂✨泰式魚露單骨雞翼: 只係套餐小食竟然有10隻單骨雞翼勁抵! 炸到金黃色但肉質juicy, 魚露鹹鮮再加啲乾蒜好正-🍜 主菜💯燒牛肉•濃汁牛丸船河: 個湯勁清甜! 食湯粉時taste到白蘿蔔嘅清甜😳 燒牛肉好腍, 牛丸爆汁, 仲有豬紅同豬皮勁豐富 🥰💯巴東燒牛肉香葉炒飯配煎蛋 +$18
👧🏻😋👅🍽✨

餐湯

🥗 前菜
泰式魚露單骨雞翼

🍜 主菜
💯巴東燒牛肉香葉炒飯配煎蛋 +$18 個辣汁酸酸辣辣勁惹味, 夾埋流心蛋黃塗上燒牛肉簡直係人間美味🥺
燒牛肉濃汁牛丸船河
巴東燒牛肉香葉炒飯配煎蛋

☕️ 飲品
✨季節限定花茶係荔枝伯爵茶, 叫左一凍一熱, 茶底香濃, 套餐包花茶都好抵😍

🍧 甜品
💯楊枝金露沙沙配芒果雪條 $48 沙冰底加爆珠同雪條, 成杯都好香芒果味
💯泰式街頭椰子雪糕 $38 兩大球香滑椰子雪糕放係粟米同粟米片上面, 面頭仲有焦糖果仁香甜唔膩

餐湯
泰式魚露單骨雞翼
燒牛肉濃汁牛丸船河
巴東燒牛肉香葉炒飯配煎蛋
2024-01-14 36 瀏覽
話說星期日經過見咁多好評,諗住試下個下午茶,點知就中咗伏。星期日冇下午茶都唔緊要,諗住照俾正價試試佢,點知就出事啦叫左個$89嘅炸雞髀船麵,點知隻雞髀生嘅,一睇就知係未解凍就放入去炸,無味之餘仲成浸雪味,仲有叫咗個牛肉船麵啲牛肉全部都係筋,人均成$100,食埋啲咁嘅嘢,伏到喊!
炸雞脾船麵
2024-01-11 27 瀏覽
話說上個月泰國旅行返黎,仍然回味泰國美味菜式,趕快找來三五知己共聚,主題當然食泰菜。位於觀塘商場內,消費免費泊車。又近地鐵站,不論揸車或搭公共交通工具都盡顯方便。脆炸軟殼蟹米紙卷$78是一個前菜。蟹身質地乾身脆香,外層裹上酥脆的炸衣,搭配米紙一起包裹,帶來一種獨特的口感和風味。配上醬料的酸甜搭配,帶來美味的開端。泰式生蝦刺身$88新鮮的生蝦配搭辣椒、檸檬草和其他香料,蝦肉吸收了味汁,呈現出一道清爽而又辛辣的美食。充份表現泰式的獨特風味,唐人街脆脆煎蠔餅$138是一道充滿傳統風味的菜品。蠔餅外層煎得酥脆金黃,若然配上特製醬料,味道更加豐富。泰式脆皮燒腩肉配芒果沙律$208脆皮燒腩肉外層酥脆,肥瘦適中,略微乾身的口感,搭配清爽的芒果沙律可以平衡口感給人一種平衡和協調的感覺。飲品方面,一壼熱乎乎的生薑香茅茶$48,可以添飲熱水,帶來暖和的感覺,淡淡的香茅清香,解渴又消滯。Coconut smoothie cocktail$68這款混合了椰奶、蘭姆酒、Malibu和蛋白的雞尾酒,口感豐潤而且相當美味。

脆炸軟殼蟹米紙卷$78

泰式生蝦刺身$88

唐人街脆脆煎蠔餅$138

泰式脆皮燒腩肉配芒果沙律$208

Coconut smoothie cocktail$68
2024-01-10 17 瀏覽
東羅泰館 二人餐$348🔸泰式冬陰功湯有蝦有菇都足料🔸泰式肉碎冬瓜粉絲湯唔鍾意太濃味嘅冬陰功湯可以揀呢一個冬瓜粉絲湯,清清地又唔油膩。🔸青芒酸薑牛油果米紙卷呢個前菜好開胃,味道酸酸地,外皮煙煙韌韌,切絲嘅酸薑都好爽口,加上芒果肉,幾唔錯。🔸泰式香辣肉碎生菜包帶少少微辣,唔係太食得辣嘅都食到。肉碎肉質唔會嚡,好惹味,夾住生菜爽口又去膩。🔸薑黃菠蘿炒飯 配手作豬肉串 +$18炒飯粒粒分明,有粒粒菠蘿,帶有菠蘿酸甜味道,食落唔覺油膩,飯上面仲有堅果脆脆,好正。豬肉串唔會燒得過乾亦唔錯。🔸東羅泰秘製滷豬手豬手滷得十味,肉質軟嫩,外皮Q彈,沾醋食,酸酸地幫手去膩又清新,正!豆腐索左個汁都好食。🔸青檸薄荷特飲 $25🔸鳳梨清新特調 $25兩個特飲飲味道都好清新,冰涼解渴。🔸椰子沙沙芒果雪條凍 $38椰汁沙冰底,再加冰凍嘅芒果雪條,味道唔太甜,芒果同椰汁嘅配搭係冇得輸嘅,正!
東羅泰館 二人餐$348

🔸薑黃菠蘿炒飯 配手作豬肉串 +$18

🔸東羅泰秘製滷豬手

🔸青檸薄荷特飲 $25
🔸鳳梨清新特調 $25
兩個特飲飲味道都好清新,冰涼解渴。

🔸椰子沙沙芒果雪條凍 $38
2024-01-03 26 瀏覽
今日和家人去觀塘,見在花園有一間泰國餐廳,便和家人入去試一試午餐的款式不少有海南雞飯,咖喱豬扒飯、紅咖喱牛筋腩飯,又有船河和炒粿條等。東北青咖喱海鮮拌米線,個汁少少辣,味道夠濃,拌米線很好吃😋海鮮有青口和蝦等,咖喱配這些海鮮味道不錯🥰我們加了小食,蒜蓉包、單骨雞翼,蒜蓉包熱辣辣又脆口。但不雞翼炸得十分香脆。因為這裏的泰國食品不錯,至2:30見又有下午茶,我們面忍不住再叫了一個串燒拼盤串燒拼盤熱辣辣,豬肉、大蝦和魷魚鬚也燒得十分香口👍🏻無論午餐和下午茶都包飲品咖啡和凍花茶味道調較得恰到好處。今日這個泰國午餐。實在滿意!

1K
2024-01-02 15 瀏覽
近近地附近區食晚飯,呢間算係新開2-3年商場上的餐廳,食過一次lunch,今次食晚餐🍽️晚市2人餐💰$348🌶️泰館冬蔭功湯呢款冬蔭功湯微甜不辣,啱唔食得辣嘅人,有蝦、菇等🥣泰館肉碎冬瓜粉絲湯未試過泰式肉碎粉絲湯,幾清之餘又有嘢食幾好口感🥬泰式香辣肉碎生菜包生菜好有䛋意咁修剪過,都冇濕立立感覺,好乾淨,好欣賞肉碎一啲都唔油,而且唔辣,啱先生食🐥泰式鹹蛋黃金單骨雞翼先生好鐘意鹹蛋黃,仲要單骨雞翼啱晒佢食,好多鹹蛋黃好香🐥芭堤雅烤脆燒雞(半隻)+$58即叫即燒,大約20分鐘就有啦,都幾香口,皮微脆,醃得夠味🇹🇭泰式醉貓炒扁意粉+$18外型似腸粉咁,好薄,簡單好食,可沾上辣醬,有啲肉碎一齊食🧋泰式奶茶多咗蔗糖味,香甜啲🍑熱香桃花茶幾甜幾香🚩東羅 泰館 (觀塘)📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖

🍽️晚市2人餐💰$348

🌶️泰館冬蔭功湯
呢款冬蔭功湯微甜不辣,啱唔食得辣嘅人,有蝦、菇等

🥣泰館肉碎冬瓜粉絲湯
未試過泰式肉碎粉絲湯,幾清之餘又有嘢食幾好口感

🥬泰式香辣肉碎生菜包

🐥泰式鹹蛋黃金單骨雞翼
先生好鐘意鹹蛋黃,仲要單骨雞翼啱晒佢食,好多鹹蛋黃好香

🐥芭堤雅烤脆燒雞(半隻)+$58
即叫即燒,大約20分鐘就有啦,都幾香口,皮微脆,醃得夠味

🇹🇭泰式醉貓炒扁意粉+$18
外型似腸粉咁,好薄,簡單好食,可沾上辣醬,有啲肉碎一齊食

🧋泰式奶茶
多咗蔗糖味,香甜啲

🍑熱香桃花茶
幾甜幾香

🚩東羅 泰館 (觀塘)
📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
東羅泰館位於裕民坊YM² 3樓,裝潢散發東南風情,晚市套餐都幾優惠,配搭款式多樣,二人餐 $348;四人餐 $588,相對散叫化算。✨湯一個二人餐提供了兩款湯,好適合選擇困難症人士,能夠同時滿足兩個願望!!👉🏻泰館冬蔭功湯冬蔭功湯香辣鮮甜,濃郁帶少許椰奶香,材料豐富,包括原隻鮮爽大蝦、草菇粒、各種香草。👉🏻泰館肉碎冬瓜粉絲湯對比廣東的冬瓜湯味道清甜,泰式冬瓜湯則多了一啖胡椒味,材料很多,十分足料。✨泰式香葉肉碎蘑菇沙律肉碎炒得香口,加上蘑菇增添口感,生菜新鮮爽脆。✨泰北豬頸肉芒果沙律豬頸肉青烤得外層焦香,油脂豐富,香茅味濃郁,配搭清爽的芒果絲,混入少許紅蘿蔔絲,更添色彩,兩者互相中和,相得益彰✨街頭虎蝦炒金邊粉金邊粉材料豐富,大大條嘅虎蝦🦐爽口彈牙,金邊粉炒得好好,通透煙韌,愈食愈開胃!✨濃汁黃咖喱軟殼蟹黃咖喱都香濃,不會好辣,適合香港人口味,軟殼蟹炸得香口,如果配上烤薄餅更加適合✨手作氦氣冷泡檸檬茶好新穎的配搭,比起普通檸檬茶少了一份檸檬的苦澀味________________________👅 食物:8/10🍽 環境:8/10🕴🏻 服務:8/10💰 抵食:7.5/10_______

✨湯
👉🏻泰館冬蔭功湯
👉🏻泰館肉碎冬瓜粉絲湯

✨泰式香葉肉碎蘑菇沙律
肉碎炒得香口,加上蘑菇增添口感,生菜新鮮爽脆。

✨泰北豬頸肉芒果沙律

✨街頭虎蝦炒金邊粉

✨濃汁黃咖喱軟殼蟹

✨手作氦氣冷泡檸檬茶
好新穎的配搭,比起普通檸檬茶少了一份檸檬的苦澀味

________________________
👅 食物:8/10