2023-10-20 42 瀏覽
證明我真的一段很長時間沒去過朗屏了這間餐廳可說是附近幾間餐廳中最多人幫襯滿座的餐廳😂· 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 這個真的很好吃😋👍🏻特別係個椰子雪糕 完全為這個厚多士提升到另一個層次 剛做好暖而香脆的多士真的沒有不愛的理由🥰· 印尼薄餅炸雞明太子賓尼廸蛋 這個菜名就已經說了這道菜有些什麼了印尼薄餅超好味 配上了另一道菜的龍蝦湯 直接打上100分 炸雞也是炸到香口鬆脆😋· 蝦肉龍蝦湯拉麵 因為習慣了等待所有菜式全上菜才吃開頭還以為等太耐拉麵會發漲 原來沒有龍蝦較為濃郁 才會像發漲了一樣(純屬誤會)龍蝦湯味道濃郁👍🏻 但個人認為好像跟拉麵不太襯 可能配意粉🍝/通粉會更啱😋· 越南米紙沙律 由上菜到吃完 我都懷疑這道菜究竟有沒有上錯了究竟這道菜是什麼來的 200個黑人問號甚至乎食完都唔知道這個是什麼東東 明明在ig 的圖片不是這個樣子的真的懷疑人生了· 馬拉盞通菜 就是很普通的馬拉盞炒通菜• 泰式凍奶茶 看到社交平台 推薦的 但…嗯……普通• 荔枝冰 嗯…就是荔枝味的飲品🙂總括來說 我是會為了甜點 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 再來的 但鹹點就普普通通😅
證明我真的一段很長時間沒去過朗屏了
這間餐廳可說是附近幾間餐廳中最多人幫襯滿座的餐廳😂

班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕

印尼薄餅炸雞明太子賓尼廸蛋

這個菜名就已經說了這道菜有些什麼了
蝦肉龍蝦湯拉麵

因為習慣了等待所有菜式全上菜才吃
開頭還以為等太耐拉麵會發漲 原來沒有
龍蝦較為濃郁 才會像發漲了一樣(純屬誤會)
越南米紙沙律

看到社交平台 推薦的 但…嗯……普通

荔枝冰

嗯…就是荔枝味的飲品🙂

2023-08-09 558 瀏覽
😋味道:9/10 🏡環境:9/10💰性價比:10/10 ✨👍🏻推薦度:9.5/10.🐼今次去大西北!呢間係比較新式的東南亞餐廳😙環境好靚 空間大 坐得幾舒服~菜式有點fusion 特別得嚟又幾好味 尤其係甜品😋 仲要幾抵食😆位置雖然偏遠一啲 但性價比幾高呢😛值得推薦!仲有food choice都幾多的 見大家叫唔同嘅嘢試都好吸引🤩有機會再訪~🍲安格斯生牛肉湯金邊粉 $88 (9/10)個湯聲稱係冇落味精的!感覺好清 但牛肉味又好濃😋仲有啲芽菜辣椒可以自己按需要落 好細心落咗魚露後味道更鮮明 香料調味更出👍🏻牛肉大大片又好多片 好足料🍳印尼薄餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $78 (9/10)上面嘅醬汁係蛋黃醬加埋poached egg入口好creamy好rich😆配鬆脆嘅印尼薄餅 有少少辣味點綴好不錯👍🏻口感同味道都好衝擊!btw佢落咗啲芫荽 好狡猾!🥲🌯煙三文魚米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁 追加$38 (8/10)皮身比我想像中硬 係意外嘅質地haha皮薄餡多 入口超豐富😋松露汁好特別 確實加添不少風味🤩 🍯班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕 $88 (10/10)✨呢個好好味!!甜得嚟好香
😋味道:9/10
🏡環境:9/10
💰性價比:10/10 ✨
👍🏻推薦度:9.5/10

🍲安格斯生牛肉湯金邊粉 $88 (9/10)
個湯聲稱係冇落味精的!
感覺好清 但牛肉味又好濃😋
仲有啲芽菜辣椒可以自己按需要落 好細心
落咗魚露後味道更鮮明 香料調味更出👍🏻
牛肉大大片又好多片 好足料

🍳印尼薄餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $78 (9/10)
上面嘅醬汁係蛋黃醬加埋poached egg
入口好creamy好rich😆
配鬆脆嘅印尼薄餅
有少少辣味點綴好不錯👍🏻
口感同味道都好衝擊!
btw佢落咗啲芫荽 好狡猾!🥲

皮身比我想像中硬 係意外嘅質地haha
皮薄餡多 入口超豐富😋
松露汁好特別 確實加添不少風味🤩

🍯班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕 $88 (10/10)✨
呢個好好味!!
甜得嚟好香椰子同班蘭味
個配搭好match😆

🧋泰式奶茶 +$15 (8.5/10)
有層奶蓋 唔會死甜~

🍒荔枝冰 +$12 (8/10)
有一粒大荔枝😋加梳打
  • 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
2023-07-02 159 瀏覽
如果係元朗食野,普遍都主要係yoho 或者市中心一帶今次就試吓呢間「東南亞料理研究所」,個名都幾特別😆 究竟我研究到啲乜嘢好食嘅菜式出嚟呢?喺朗屏站行過去,5分鐘內就會到達虹方既商廈,而餐廳就係虹方地舖😁😁星期六下午1:30左右去到,都已經坐滿人地方都幾大,裝修都幾特別,另外有間房仔入面都有幾枱👍🏻👍🏻都幾多選擇,平至貴都有👍🏻追加既野食都多,甜品都好正👏🏻👏🏻👏🏻每張枱都有香矛水😀幾特別都幾好飲韓式炸蟹鉗泡菜姬菇沙律拌飯$88👍🏻推薦🔥🔥🔥有四隻蟹鉗🤩炸得岩岩好👍🏻好香口😋😋泡菜同沙律菜底好正,泡菜幾好食👍🏻飯都幾大碗,上面仲有d烤椰子絲😋幾夾個飯👍🏻安格斯生牛肉湯金邊粉$88😋推薦🔥🔥有驚喜,用安格斯牛肉果然係唔同d🫢好香牛肉味,肉嫩滑,金邊粉份量都多,落埋啲魚露都幾夾味,湯底幾香牛骨味幾濃郁👍🏻仲有枝牛汁可以點下,好味架‼️撈飯都正👍🏻👍🏻跟餐青檸梳打$12 好飲,唔酸👍🏻總結:喜出望外,有驚喜,絕對有下次!!Menu有好多款都想試,應該真係要食多幾次先掂😋😋😋👍🏻
如果係元朗食野,普遍都主要係yoho 或者市中心一帶

星期六下午1:30左右去到,都已經坐滿人

地方都幾大,裝修都幾特別,另外有間房仔入面都有幾枱👍🏻👍🏻

都幾多選擇,平至貴都有👍🏻

追加既野食都多,甜品都好正👏🏻👏🏻👏🏻

每張枱都有香矛水😀幾特別都幾好飲

韓式炸蟹鉗泡菜姬菇沙律拌飯$88👍🏻推薦🔥🔥🔥

有四隻蟹鉗🤩

炸得岩岩好👍🏻好香口😋😋泡菜同沙律菜底好正,泡菜幾好食👍🏻

飯都幾大碗,上面仲有d烤椰子絲😋幾夾個飯👍🏻

安格斯生牛肉湯金邊粉$88😋推薦🔥🔥

跟餐青檸梳打$12 好飲,唔酸👍🏻

2023-07-01
2023-06-26 102 瀏覽
雖然我成日入元朗但主要都係去開教育路嗰邊多!比較少去朗屏呢一邊!全靠我個元朗地膽fd發掘到呢間位於朗屏虹方嘅東南亞料理研究所,佢主打東南亞fusion菜我地兩條友嗌左兩個小食+Main course 好想講佢啲嘢食好精緻,非常打卡able📸✨黑松露蝦多士🍤($48)一上碟有啲驚喜鋪滿晒紫菜+日式鰹魚皮🤓蝦多士好鬆脆👍🏻唔會淨係油淋淋馬拉盞牛油燴通菜($32)望落幾靚,如果整得再熱啲就perfect池!🤭成晚嘅重點黎啦️‼️🤩登凳凳凳~就係呢個印度薄餅x煙三文魚x 咖啡賓尼迪蛋($88)印度薄餅就食得多,有咖啡味嘅印度薄餅,沙峰就真係第一次食,味道出奇地夾,同其他配料零違和感!😎呢個真心有驚喜🤩 大推‼️明太子蝦肉卡邦尼溫泉蛋烏冬($98)呢碟比較似日式🤡🇯🇵感覺與東南亞有啲唔同,但味道嚟講真係冇得輸!烏冬唔會太膩,份量岩岩好!總結:性價比x環境質素無得輸值得嘅Encore!😎👍🏻是次消費:$150-180 (2人)
雖然我成日入元朗
但主要都係去開教育路嗰邊多!
比較少去朗屏呢一邊!

我地兩條友嗌左兩個小食+Main course
好想講佢啲嘢食好精緻,非常打卡able📸✨

黑松露蝦多士🍤($48)
一上碟有啲驚喜
鋪滿晒紫菜+日式鰹魚皮🤓
蝦多士好鬆脆👍🏻
唔會淨係油淋淋

馬拉盞牛油燴通菜($32)
望落幾靚,如果整得再熱啲就perfect池!🤭

成晚嘅重點黎啦️‼️🤩
登凳凳凳~

就係呢個印度薄餅x煙三文魚x 咖啡賓尼迪蛋($88)

呢個真心有驚喜🤩 大推‼️

明太子蝦肉卡邦尼溫泉蛋烏冬($98)
呢碟比較似日式🤡🇯🇵
感覺與東南亞有啲唔同,但味道嚟講真係冇得輸!
烏冬唔會太膩,份量岩岩好!

總結:性價比x環境質素無得輸
值得嘅Encore!😎👍🏻

是次消費:$150-180 (2人)
  • 印度薄餅煙三文魚咖啡賓尼迪蛋
  • 黑松露蝦多士
2023-06-23 143 瀏覽
一直bookmark咗好耐嘅餐廳 終於試到了🌟平日嘅夜晚去到成間餐廳無咩人 環境都好闊落🥹而餐廳嘅二人dinner set係超級抵食😛包咗4個前菜小食 2個主菜 同甜品🤩而且每樣都好有誠意❤️‍🔥 🌟二人晚餐set🌟 $358✨️煙三文魚米紙沙律分數:🌕🌕🌕🌕🌑賣相好特別 有一層米紙鋪面 下面係青瓜蘿蔔絲同三文魚條🥗食落酸酸甜甜 好開胃😁 ✨️越南素春卷分數:🌕🌕🌕🌕🌑即叫即炸嘅炸物永遠都係最好食😋春卷內都係一啲蔬菜餡料 不過不失的一道小食😃 ✨️唐揚雞塊分數:🌕🌕🌕🌗🌑雞肉肉質好嫩滑 而且都係熱辣辣咗上碟🐥但就略嫌炸粉厚咗啲啲😶‍🌫️ ✨️手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 分數:🌕🌕🌕🌕🌑好多配料嘅沙律 食落好多層次 手撕雞份量都唔少😂配上微酸嘅醋 都係一道好開胃 好清新嘅前菜🥬 ✨️蒸廣島蠔肉配和風汁分數:🌕🌕🌕🌕🌘主菜部份 呢道菜有4粒好飽滿嘅廣島蠔🦪食落好juicy 好滿足😍蠔肉有少少腥味🤏但甜甜地嘅和風汁同蔥蒜稍為蓋過個腥味 整體味道都幾夾😋 ✨️藥膳浸鮮雞 配鹽麴香蔥藥膳湯分數:🌕🌕🌕🌕🌘整體味道偏淡 好養生嘅感覺🙇‍♀️食到雞肉淡淡嘅藥材味 肉質比較結實 但又唔算老🐣而湯汁都食到雞嘅鮮味 幾特別嘅

🌟二人晚餐set🌟 $358

✨️蒸廣島蠔肉配和風汁
分數:🌕🌕🌕🌕🌘

✨️藥膳浸鮮雞 配鹽麴香蔥藥膳湯
分數:🌕🌕🌕🌕🌘
整體味道偏淡 好養生嘅感覺🙇‍♀️食到雞肉淡淡嘅藥材味 肉質比較結實 但又唔算老🐣而湯汁都食到雞嘅鮮味 幾特別嘅一道菜🥰而且份量好多 兩個人食半隻雞點都夠食🤰

✨️白飯
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
主菜亦都有配一大碗嘅白飯🍚但係啲白飯唔係普通嘅飯 一食落就有超重嘅椰汁味🥥好香 亦都令我不知不覺食咗好多🥹

✨️斑蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕
分數:🌕🌕🌕🌕🌕
呢道甜品係成餐飯嘅mvp🌟一上菜已經聞到好香嘅椰子同斑蘭味🌿蜜糖厚多士熱辣辣 配椰子雪糕完全做到冰火相交嘅感覺❄️🔥而且斑蘭味好濃郁 同椰子雪糕配搭得好好🥹雪糕仲食到一粒粒椰子粒 好真材實料🍦呢款甜品無論係重糖愛好者定係唔好甜品嘅人都會好鍾意🍨

✨️粉紅青檸梳打 $28
分數:🌕🌕🌕🌗🌑
適合打卡 充滿少女風嘅飲品🥰飲落就係lime soda 不過不失🍹

✨️荔枝冰 $28
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
有超多荔枝肉 荔枝味好濃😋甜度適中 清涼解暑嘅飲品😚

總結:
餐廳食物出品好有誠意又有特色 每道fusion菜都配搭得好好😋而且店員服務都好就到👍價錢方面都好合理 個dinner set食得好滿足 性價比超級高🤑好值得支持嘅一間小店🍴
唐揚雞塊
藥膳浸鮮雞 配鹽麴香蔥藥膳湯
斑蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕
粉紅青檸梳打 /荔枝冰
2023-06-20 54 瀏覽
我最近去了一家餐廳,這裡提供了豐富多樣的各國料理選擇。我點了一份照燒鰻魚飯和一份椰子雪糕。照燒鰻魚飯的鰻魚十分鮮美,燒烤得剛好,口感鮮嫩,搭配米飯和照燒醬汁也十分美味。椰子雪糕也十分出色,每一啖雪糕都充滿椰子香味!口感好極了!此外,服務員也非常友善,提供了很好的用餐體驗。整體來說,這家餐廳的食物和服務質量都十分優秀,讓我十分滿意。
2023-06-10 76 瀏覽
因為我返一至五,佢星期六日冇得放假,簡單啲嚟講即係除非專登請假,否則唔使旨意見到面😮‍💨其實為左工作,我唔應該唔開心,但係試問有邊一對拍拖嘅情侶係可以容忍到咁樣?冇辦法之下,唯有我放六點,即刻仆入去元朗(佢放七點)又比我想像中快,我7:30已經入到去啦。重響巴士站附近搵咗一間唔錯嘅餐廳😗我哋入座嘅時候都冇乜人 靜靜地都唔錯,因為已經睇咗OpenRice都大概知道想叫乜嘢,最終決定叫咗泰式臘腸雞豬油撈飯 、黑松露蝦多士同埋甜品(辣焦糖香蕉脆批?)豬油撈飯,林咗少少,如果可以好似煲仔飯咁有飯焦就仲正。佢配咗一啲泰式味道嘅蔥花 ,撈埋飯一齊食都唔使再落其他調味黑松露蝦多士就好似冇乜特別,黑松露唔夠突出,勝在唔係太油膩兩個人加個甜品就啱啱好甜品用蒸籠上枱比多對筷子你,以為係咪搞錯咗呢?辣焦糖真係有少少辣,幾得意。脆批其實就係好似平時配咖喱既薄餅咁樣,我個人都幾鍾意!😋😋價錢又俾我哋喺九龍區食來得化算!又創新完全切合到佢餐廳嘅名「東南亞食物研究所」其實仲有其他嘢想試吓,睇吓有冇機會再長征一次先😅

黑松露蝦多士就好似冇乜特別,黑松露唔夠突出,勝在唔係太油膩

兩個人加個甜品就啱啱好

其實仲有其他嘢想試吓,睇吓有冇機會再長征一次先😅

辣焦糖香蕉脆批
黑松露蝦多士
泰式臘腸雞,豬油撈飯
2023-05-18 93 瀏覽
朋友住朗屏,話附近有間主打東南亞菜式既餐廳,好食又唔貴,於是決定長征入去試下!餐廳環境乾淨整潔,工業風既裝飾好吸睛。座位寬敞,加上柔和既燈光,整體令人好舒適。。印尼薄餅,煙三文魚,“咖啡賓尼廸蛋” $88本來以為同一般Eggs Benedict差唔多,但上枱時好有驚喜,有陣陣咖啡香味飄岀黎,賣相吸引,有大量既咖啡荷蘭醬蓋住厚厚的食材,而且份量唔少,令人好期待醬下到底藏了什麼醬下面係有2隻誘人既POACHED EGGS(戳破令濃郁既蛋黃慢慢流岀真係好治癒)、新鮮爽脆既蔬菜沙律、香滑肥美既煙三文魚,最底層仲有又脆又唔油既印尼薄餅。整體口感同層次勁豐富,最驚豔係咖啡荷蘭醬,質感Creamy,有咖啡味又有奶香,絕對係呢道菜既靈魂 估唔到會係咁夾!。斑蘭青咖哩雞配珍珠米 $108上枱時有陣陣青咖喱味同椰香味飄岀黎!雞肉份量唔少而且好嫩滑。咖喱汁質感較濃稠,入口椰香味突岀,口腔先係充滿香甜既味道同香料既香氣,後勁個辣味就湧上黎,辛辣刺激。個汁真係好惹味,搞到有啲後悔叫左少飯。龍眼梳打 $28龍眼梳打味道好清甜而且夠氣泡,解辣又解渴總結:食物質素真係好驚豔,性價比好高,好享受既一餐~ 可惜今日椰子雪

。印尼薄餅,煙三文魚,“咖啡賓尼廸蛋” $88

估唔到會係咁夾!

。斑蘭青咖哩雞配珍珠米 $108

。龍眼梳打 $28
龍眼梳打味道好清甜而且夠氣泡,解辣又解渴

總結:食物質素真係好驚豔,性價比好高,好享受既一餐~ 可惜今日椰子雪糕售罄,下次會再黎!

2023-05-13 69 瀏覽
最近發現一間餐廳,名字很特別之餘,食品也很特別。決定前往一試。餐廳燈光明亮,舒適度高,全落地玻璃。煙三文魚米紙沙律是一道非常清新和美味的開胃菜。米紙包裹著煙燻三文魚、新鮮生菜和香菜,配上沙拉醬汁,口感清爽,非常適合在炎炎夏日享用。越南素春卷是另一道清爽的開胃菜。春卷裡面包裹著新鮮的蔬菜和薄薄的米紙,蘸上特製的醬汁,味道清新宜人。唐揚雞塊是一道經典的小吃,唐揚雞塊非常鮮嫩多汁,外皮酥脆,味道香口十足,是一道讓人回味無窮的美食。手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律是一道豐富的主菜,主要配料包括手撕雞肉、新鮮萵筍、牛油果和椰菜,配上特製的沙拉醬汁,味道清爽,非常適合減肥或健康飲食的人士。蒸廣島蠔肉配和風汁是一道豪華的海鮮菜式。廣島蠔肉鮮美多汁,配上綠茶和風汁的簡單搭配,味道十分濃郁。藥膳浸鮮雞是一道營養豐富的菜式,使用了多種藥材和香料浸泡鮮雞肉,口感鮮嫩多汁,味道香濃。白飯是配菜中的一個簡單但必要的元素,它的粘稠度和口感都非常適中,讓人食欲大開。最後是班蘭蜜糖多士配椰汁雪糕。這道甜品的味道非常豐富,班蘭味和蜜糖味非常搭配,搭配上椰汁雪糕,讓人感到十分愉悅。總的來說,每一道菜都有其獨特的風味和口感,是一個

餐廳燈光明亮,舒適度高,全落地玻璃。

總的來說,每一道菜都有其獨特的風味和口感,是一個富有驚喜和美食享受的晚餐。
2023-05-13 68 瀏覽
朗屏有好多好chill既餐廳尤其係虹方個頭, 今次黎到呢間主打東南亞料理嘅餐廳, 坐位空間寬敞所以就揀咗呢間餐廳!首先杯水加左香茅, 飲落就好似係泰國做spa之前既welcome drink, 感覺令人好relax2人餐 $358- 煙三文魚米紙沙律佢哋嘅菜式外觀別有心思, 一整塊米紙鋪係煙三文魚上, 配搭一齊食口感相當有層次- 越南素春卷配唐揚雞塊素春卷內既配菜分明, 而雞塊外脆內嫩既雞肉油脂味香濃- 手撕雞萵筍牛油果棷菜沙律簡簡單單嘅牛油果椰菜, 但食落好開胃- 蒸廣島蠔肉配和風汁三件廣島蠔煮得唔會過火, 半生熟既感覺, 鮮味仍然保留👍🏾- 咖哩雞跟飯微辣濃郁既咖哩內裡仲有薯仔蓉, 口感一流, 我就因為咁食左兩碗飯🥹- 班蘭糖厚多士配雲呢拿雪糕超香濃既班蘭醬點埋多士一齊食, 醬汁完完全全進入多士內, 每一啖都味道十足, 邪惡之選😋

2人餐 $358
- 煙三文魚米紙沙律
- 越南素春卷配唐揚雞塊
素春卷內既配菜分明, 而雞塊外脆內嫩既雞肉油脂味香濃
- 手撕雞萵筍牛油果棷菜沙律
簡簡單單嘅牛油果椰菜, 但食落好開胃
- 蒸廣島蠔肉配和風汁
三件廣島蠔煮得唔會過火, 半生熟既感覺, 鮮味仍然保留👍🏾
- 咖哩雞跟飯
- 班蘭糖厚多士配雲呢拿雪糕
2023-05-12 57 瀏覽
這間餐廳新開,某日下午茶時段路過,見餐牌食物好有旅遊feel,於是入去食個下午茶。睇餐牌,好似去咗一趟東南亞旅遊,有泰國、越南、印尼、南韓、日本等菜色。越是選擇多,就越是猶豫不決。最後聽店員介紹,嘗試了:韓式炸蟹鉗泡菜姬菇沙律伴飯蟹鉗外脆內軟,好像婚宴食的炸蟹鉗一樣,唔錯。泡菜醃得入味。白飯上撒了一層椰絲乾,有驚喜。梅子醬青木瓜山藥番茄沙律因為有咳嗽,所以要求少辣,青木瓜爽脆,沙律汁鮮甜。青檸梳打味道正常,青檸已攪拌,不用自己攪,夠窩心。無聊同店員傾計,原來佢哋嘅廚師係尼泊爾人,懂得烹調東南亞多國美食,唔怪得廚師用英文溝通。

梅子醬青木瓜山藥番茄沙律
因為有咳嗽,所以要求少辣,青木瓜爽脆,沙律汁鮮甜。

青檸梳打
味道正常,青檸已攪拌,不用自己攪,夠窩心。
青檸蘇打

2023-05-04
下午茶
梅子醬青木瓜山藥番茄沙律
今晚我們到了元朗的宏業南街的「東南亞料理研究所」用餐。這家餐廳的環境讓人感到非常舒適和寫意,柔和的燈光讓人有種放鬆的感覺。我們點了二人餐,這個餐牌有好幾道前菜小食、主菜和甜品,可以填滿了我們的胃口。小食拼盤小食拼盤包括越南春卷和唐揚炸雞,春卷香脆可口,唐揚炸雞外皮金黃,肉質嫩滑,十分出色。手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律首先來的是手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律,這個沙律的口感十分豐富,配以各式蔬菜,口感爽脆,豐富多層次,加上大量的手撕雞,香味撲鼻,令人垂涎三尺。煙三文魚米紙沙律米紙是以一大片的,包住豐富的蔬菜和味道濃郁的煙三文魚,讓人回味無窮。藥膳浸鮮雞藥膳浸鮮雞是一道非常特別的菜式,它將傳統中醫藥膳與現代美食結合在一起。在這道菜中,新鮮的雞肉被浸泡在經過精心調配的藥膳湯中,吸收了湯汁的豐富味道和營養。雞肉肉質腍身嫩滑,口感非常好,肉汁滿溢在嘴裡,讓人不禁想再嚐一口。藥膳湯的味道非常獨特,它融合了多種中藥材的香氣和滋味,並且具有保健功效。蒸廣島蠔肉配和風汁蒸廣島蠔鮮甜多汁,口感滑溜,十分美味。最後,我們品嚐了斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕作結,多士香脆可口,斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕最後的甜品是斑蘭蜜糖多士

斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
最後的甜品是斑蘭蜜糖多士配椰子雪糕,多士烤得香脆可口,咸咸的斑蘭與椰子雪糕相映成趣,完美結束了一頓美味的東南亞料理之旅。
斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕

整體而言,東南亞料理研究所的菜式豐富多樣,口味十分正宗,還有一個舒適和愉悅的用餐環境,讓人能夠專注於享受食物帶來的美好體驗。
2023-04-27
2023-05-06 62 瀏覽
呢晚見呀女剛起身又肚餓,就一齊落樓搵食😎經過入去問呢間有bb櫈😍環境舒服又有梳化位,即入去坐低揀野食🤣.咖啡賓尼廸蛋 $88安格斯生牛肉湯金邊粉 $88斑蘭青咖哩雞配珍珠米 $108班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕 $88.好耐無食過生牛肉金邊粉😍食越南菜必點,大讚湯底無味精呀女都可以飲🥰牛肉大大塊粉彈牙👍🏻清清地岩哂呀女,大人想重口味,可以加魚露、辣椒,滿喜歡越式海鮮醬味道甜甜地好夾牛!.另一碟青咖哩唔辣椰香口味岩哂我,份量多雞又淋身👍🏻 .賓尼廸蛋好有驚喜第一次食呢個配搭!見住流心蛋好治癒😌下面係印度薄餅,中間夾咗好多芽菜、生菜、車厘茄、煙三文魚 ,加埋蛋漿一齊食超級正😋仲有有淡淡咖啡味道好特別!.最後甜品厚多士食落似班蘭口味的西多士,色彩繽紛的擺盤,放上士多啤梨、藍莓、脆脆,配上椰子雪糕好好食🤤

咖啡賓尼廸蛋 $88
安格斯生牛肉湯金邊粉 $88
斑蘭青咖哩雞配珍珠米 $108
班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕 $88

另一碟青咖哩唔辣椰香口味岩哂我,份量多雞又淋身👍🏻

2023-05-04 49 瀏覽
一出朗屏站步行幾分鐘就有間泰式fusion菜的餐廳,見環境幾舒服就坐低試試。睇睇menu,食物選擇多元化,價錢唔超過$100,幾抵食!手撕雞萵荀牛油果椰菜沙律,作為前菜非常適合,沙律菜新鮮爽口,而且配手斯雞和牛油果幾夾!馬拉盞牛油燴通菜,$32/碟,呢個份量好大碟!通菜爽口,用馬拉盞微辣更惹味!炸雞伴香蔥鹹蛋黃沙律醬$35,炸雞腌料不錯,而且完全唔油膩,推介!安格斯生牛肉湯金邊粉,湯頭是鮮美的不是濃郁的那種,牛肉嫩滑,芽菜爽口,夏天熱辣辣的天氣下點這個非常消暑!紅咖哩牛肉飯,材料有豐富的疏菜,而且咖哩汁加了椰汁令咖哩味道提升,配上白飯一流!最後,點了一杯青檸梳打!

睇睇menu,食物選擇多元化,價錢唔超過$100,幾抵食!

最後,點了一杯青檸梳打!
今日同閨蜜去咗呢間fusion菜!我哋叫咗個兩人餐同埋一份喇沙菜椰青水煮蜆!喇沙菜椰青水煮蜆一定要讚吓呢度啲蜆係非常新鮮!隻隻都好鮮甜!湯底嘅椰青味好出,有少少似椰子雞湯,我都忍唔住就咁當湯飲咗幾大啖😝煙三文魚米紙沙律🥗有趣嘅嘅係同我哋平時食開嘅米紙卷唔同,佢將派米紙放喺成個沙律上面,夾住嚟食會俾咗沙律另外一款好特別嘅口感!越南素春卷同唐揚雞塊🍗春卷皮好薄,fillings好多,春卷同雞快到炸得啱啱好外脆內軟,非常正!手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律🥑未試過萵筍當做沙律嘅配菜,原來口感幾爽,一試難忘!呢個沙律好清新,好似會喺泰國食到嘅美食咁😼蒸廣島蠔配和風汁廣島蠔配埋和風汁嘅香味,令到蠔味大大提升,真係別一番風味!招牌藥膳麻油浸鮮雞睇吓張相!開頭我同朋友仲以為係平時食開嗰啲小春雞,點知原來係非常足料嘅半隻雞!廚師將火候控制得啱啱好隻雞煮到啱啱熟,所以非常鮮嫩😉藥膳湯都有輕微嘅藥材味,感覺非常保啊!斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🥥厚多士外脆內軟,椰子雪糕有少少椰子絲喺入邊,冰火交融,為我哋呢一餐畫上完美嘅句號😆

喇沙菜椰青水煮蜆

煙三文魚米紙沙律🥗

越南素春卷同唐揚雞塊🍗

手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律🥑

蒸廣島蠔配和風汁
廣島蠔配埋和風汁嘅香味,令到蠔味大大提升,真係別一番風味!

招牌藥膳麻油浸鮮雞

斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🥥