2016-06-03 847 瀏覽
長條形的泡芙,先烘熱,再加入吉士(白朱古力、原味、綠茶)、三球雪糕以及兩款Toppings,大功告成!雪糕選了Rainbow味,挺身而甜蜜帶奶香,綠茶吉士的茶味頗出,但未算香滑。泡芙烘得很脆,內裏空氣感較重,口感似法包,配上雪糕還挺合拍。Ice dog $59

Ice dog $59
2016-05-14 625 瀏覽
想去呢間冰狗好耐,總於有時間同女朋友嚟~我哋最喜歡逛JCCAC  PMQ  一些地道小店呢間樓下係賣小品雜貨店,在店內已經影咗好多相好想分享嘅係,睇得出喺環境擺設真係放咗好多心機。全部嘢都好靚樓上係空間感十足的用餐區,有PROJECTER 播住最流行的韓國MV坐位餐枱都很寛闊在樓下跟姐姐下單,即叫即做我們點了一客Mixed Berries Ice Dog  這是熱狗嗎?原來是巨型泡芺她用心把巨型泡芺切開放進焗爐焗熱後把冰凍的雪糕和配料一一加進去就變成冰火交容,美味可口的ICE DOG泡芺口感大家都知道,這是超級加大版外層脆脆,內裡酥軟,口感很正上面的topping 都是冰冰的口感偏硬  跟泡芺配合下,一口咬下去非常過癮值得一試。
想去呢間冰狗好耐,總於有時間同女朋友嚟~

我哋最喜歡逛JCCAC  PMQ  一些地道小店
呢間樓下係賣小品雜貨店,在店內已經影咗好多相
好想分享嘅係,睇得出喺環境擺設真係放咗好多心機。
全部嘢都好靚

坐位餐枱都很寛闊

在樓下跟姐姐下單,即叫即做
原來是巨型泡芺
她用心把巨型泡芺切開
放進焗爐
焗熱後把冰凍的雪糕和配料一一加進去
就變成冰火交容,美味可口的ICE DOG
泡芺口感大家都知道,這是超級加大版
外層脆脆,內裡酥軟,口感很正

上面的topping 都是冰冰的口感偏硬
跟泡芺配合下,一口咬下去非常過癮

值得一試。

2016-05-03
  • Mixed Berries Ice Dog
2016-01-09 576 瀏覽
Hot dog食得多,ice dog就好少見!同朋友係旺角行完街,就入泥睇下!木言斤係一間兩層嘅小店,可以order完甜品雪糕上2樓坐低,環境好舒服!!Icedog是這裡的招牌,有雪糕製和其他toppings的一個甜品,有咸有甜好爽好味,這個以抺茶口味為主的icedog可以自選一款雪糕口味,配料有紅莓,黑莓,藍莓,草莓和雜莓乳酪雪糕。我選了雜莓乳酪雪糕味道較甜泡芙蛋香味濃,鬆脆可口好香脆又帶蛋香,加入面既蜜瓜,好香甜,入面加左吉士醬,味道超好,水果也很新鮮清甜,雜莓乳酪雪糕,配上蜜糖芥末醬,令成隻凍狗味道更凸出。

2016-01-07 278 瀏覽
木言斤下層是雜貨店, 售賣各類精品, 上層有座位, 讓人歇息一番, 吃吃Ice Dog! Mixed Berries Ice Dog $69Ice Dog $59Ice Dog其實即是用熱狗外形的泡芙, 中間夾上雪糕、custard等配料😂😂😂Ice Dog份量十足, 足夠2個人share💁 泡芙外層鬆脆, 蛋香濃郁, 散發陣陣牛油香氣, 乳酪雪糕甜甜酸酸很開胃, 有清新的野莓味, 配上軟滑的cream cheese, 又邪惡又美味👍 說好的減肥呢😫😫😫另一款Ice Dog可以自選雪糕口味、2款toppings和custard的味道😂Oreo雪糕有幾香的曲奇味, 但冰感稍重, 未夠奶滑, custard雪過之後偏實少許, 有少許膩, 我比較喜歡軟滑的cream cheese😝😝😝這裡寧靜舒適, 吃完之後和朋友聊聊天、看看書都不錯!
Mixed Berries Ice Dog $69
Ice Dog $59

這裡寧靜舒適, 吃完之後和朋友聊聊天、看看書都不錯!
2016-01-05 223 瀏覽
當日在旺角行街時見到有間新開的雜貨鋪,賣的精品幾靚,所以進了去看看。進了去才發現店鋪內有ice dog賣。Ice dog有鹹有甜,種類非常特別,還可以自由搭配。點完餐後可以上二樓靜待。二樓空間都幾寬闊幾舒服,還有大屏幕播映music video。Mixed Berries Ice Dog($69)終於到喇!Ice dog顧名思義即是凍食的(熱)狗。餡料並不是一般的腸、番茄、生菜、茄汁,而是紅苺、黑苺、藍苺、草莓、乳酪雪糕及cream cheese。乳酪雪糕香油幼滑,好creamy,cream cheese都好香好滑。麵包亦不是普通的熱狗麵包,而是泡芙來的,真是很有心思!但ice dog size不算大份,相對價錢略嫌貴喔~Fig ice dog ($59)焦糖無花果配上雪糕及吉士,口味清新。
Mixed Berries Ice Dog($69)
Mixed berries ice dog
Fig ice dog ($59)
焦糖無花果配上雪糕及吉士,口味清新。
Fig Ice Dog
2016-01-05 131 瀏覽
木言斤集雜貨店和CAFÉ於一身。從外面看,是裝修挺漂亮的雜貨店。CAFÉ要行上2樓。 看見Menu上一列介紹Ice dog 這個甜品。老實說,初初有點抗拒。Ice dog? 咁似Hot dog個名嘅?唔會係麵包加雪糕呀嗎?咸加甜? 最後點咗個雜莓Ice dog同雜莓奶昔。上菜了,原來Ice dog係用好似泡芙咁嘅外層,𥚃面放上雪糕,水果同吉士。雜莓雪糕唔會藥水,係真係苺味同有苺肉。成個Ice dog味道唔錯喎。兩個人食剛剛好。 至於雜莓奶昔,都好苺味,奶味會重過苺味。亦食到少少苺肉。 整體黎講,我覺得用料好足同新鮮,雜莓喎,唔平嫁。至於環境呢,有projector不停播k-pop。我地坐咗喺個喇叭隔離。有少少大聲得滯。如果播柔和啲嘅歌會好啲,咁樣會enjoy啲
雜莓ice dog
雜莓奶昔
2016-01-02
$68.5 (下午茶)
雜莓ice dog
2016-01-03 205 瀏覽
星期六等老公收工就出旺角行下,為佢既新電話添新衣,行到旺中附近見到有間雜貨店,好多精品,感覺好舒服,仲見到有個雪糕櫃,正常叫黎食既時候發現原來有樓上雅座。環境好舒服,位置都好闊落。加上輕鬆既音樂,心情都特別好。睇一睇個menu,原來呢到有沙律,puff set同ice dog,ice dog?凍狗?咩黎嫁?我諗唔通呀,媽!望真d原來係有咸同甜既凍狗,我就當然心思思又想食咸又想食甜,各叫一隻黎試試佢。 Jamon Dog $69凍狗外層同puff差唔多,好香脆又帶蛋香,加入面既蜜瓜,好香甜,配上帶咸香既黑毛豬,一向係絕配,但估唔到蜜糖芥末醬,令成隻凍狗更好味,味道更凸出。Mixed berries ice dog $69呢隻係一隻雪糕狗,入面有紅莓,黑莓,藍莓,雜莓乳酪雪糕仲有吉士,外貌好吸引,睇落好少女,不得了。食落唔會好甜,雜莓帶微酸,好開胃,雪糕有三球,由於佢係雜莓乳酪味,所以食落無咁甜同感覺輕盈d。坐得咁舒服,完全係一個休閒好地方。

環境好舒服,位置都好闊落。加上輕鬆既音樂,心情都特別好。

Jamon Dog $69

Mixed berries ice dog $69

坐得咁舒服,完全係一個休閒好地方。
2016-01-02
2016-01-03 186 瀏覽
放假當然要約朋友出去食好野啦!之前去旅行食過雪糕熱狗 ,估唔到香港都有類似的甜品,上網見到Ice Dog已經好想食!間鋪喺先逹小巴站附近,粉藍色的門面好搶眼,一定唔會搵唔到。間鋪有兩層,樓下係賣復古風擺設同精品, 裝潢擺設都好有心思。樓下仲有個雪糕櫃,樓上先係食用餐嘅地方,喺樓下揀好食咩就可以去樓上坐。樓上好似一間小小cafe,有4張枱,仲有2張梳化可以舒舒服服坐低, 牆上仲將MV投影出黎,感覺好relaxing。呢度唔止有甜品,仲有咸嘅輕食,我同朋友揀左一個Ice Dog ($59),一個Turkey Dog ($69)。Ice Dog可以自選雪糕,吉士醬同兩款toppings。雪糕有好多選擇,芒果熱情果,朱古力,cookies & cream,綠茶等等…我揀左朱古力味雪糕配白朱力吉士醬,toppings係脆脆片同橙皮。Ice Dog係用泡芙, 泡芙做得好好,好香,好脆,好鬆化。朱古力雪糕好濃,配上泡芙同吉士好夾。另外,toppings揀左橙皮,好清新,可以中和雪糕嘅甜,好正呀!至於Turkey Dog ,起初以為會係熱狗包,但原來都係用左泡芙, 餡料係煙火雞,沙律菜同芝士。餡料十足
間鋪喺先逹小巴站附近,粉藍色的門面好搶眼,一定唔會搵唔到。
Ice Dog
至於Turkey Dog ,起初以為會係熱狗包,但原來都係用左泡芙, 餡料係煙火雞,沙律菜同芝士。餡料十足,每一啖都有煙火雞。平時食泡芙都係甜,第一次食咸嘅泡芙,幾特別。
Turkey Dog
題外話/補充資料: 呢度好適合同朋友黎傾計, 好過去coffee shop,唔會有人趕你走,環境好舒服,好悠閒。
2016-01-01
Ice Dog
Turkey Dog
2016-01-02 272 瀏覽
昨天经过旺角見到這特色小店,入去一看才知道是間甜品店。我叫了那個109 Banana Chocolate Dog, 真是一隻好好味的涷狗呀。朱古力雪糕,格住奶油cream, 而面層还有一片片焦糖香蕉,我見住她制作过程,見到她好有心機去制作。焦糖帶出了香蕉浓浓的生果味,而包底是一些whaffles种類的包,夾住雪糕和奶油間直天衣無縫,口感一流。而朱古力雪糕很有朱古力香味,不太甜。順利一提那好好味的蘋果汁,甜味酸味適中,被細囡一次过飲完。
呢度唔係好大,分上下兩層,有外賣有堂食咁。樓下有好多精品睇,幾得意呀!上層係有四張枱咁,有疏化櫈坐,坐得幾舒服嫁!感覺似家小cafe,播住韓國跟英文pop music,感覺輕鬆。十二月份食雪糕,無咁快溶,其實係可以更好咁去享用,更加滋味!Perfect Match!! Matcha a dog 69自選雪糕選了抹茶雪糕的口味,其他食材則有抹茶吉士抹茶旦糕同紅豆綠茶蔴薯抹茶糖等被夾在冷狗內,完全係綠茶控我必點項目。用店員提供的匙子,把冰冷的雪糕輕嚐,茶味挺足,幸好沒有很強冰感,所以不太快溶化,能慢慢享受。旦糕味也香,而吉士口感軟滑,紅豆亦軟糯,份量適中,蔴薯夠煙un,不會死甜,綠茶糖又脆,都唔會太甜呀!原來冷狗包其實係泡芙所做,本身好夠外脆內軟,滲了些少雪糕汁後,不太淋身,反有份細軟,就是似吃綠茶泡芙樣子的,很滿足美味的甜點。Banana chocolate dog 59一看到有我喜歡Brownie 所以立刻都點上。雪糕配返個主題,叫了朱古力的口味。吉士醬跟甜甜的焦糖香蕉跟雪糕,整個構圖已夠美。粒粒brownie質地不會好硬身,嚼一下是微結實而中間部份細膩的層次,甜度恰好,不會太漏。唧左

Matcha a dog 69

Banana chocolate dog 59
一看到有我喜歡Brownie 所以立刻都點上。雪糕配返個主題,叫了朱古力的口味。吉士醬跟甜甜的焦糖香蕉跟雪糕,整個構圖已夠美。粒粒brownie質地不會好硬身,嚼一下是微結實而中間部份細膩的層次,甜度恰好,不會太漏。唧左好多吉士醬,柔軟平實帶滑溜既口感,均勻了較甜的旦糕和奶香朱味均濃郁細緻的雪糕甜味,起了兩者間的平衝感。朱古力醬香蕉塊有種脆焦糖的煙un起絲,咖啡色的外觀,在口腔咬著咬著,過齒難忘。

凍檸水22
想任性點叫杯奶茶喝,不想理失眠問題了。哪知正倒霉,怎麼我去到哪裏哪裡都沒有我想叫的呀?!售罄!暈!黑!Again !
最後點上清點的凍檸水,已有好久沒在外面叫了,檸味不俗,不會好稀,少少甜,幾凍下,不過不失的正常味道!飲料還有好可愛的海綿寶寶杯子盛載呢!

甜品店來說,是夜真的好有驚喜呀,竟然個冷狗包係我想食好耐既泡芙黎,即時變左較難食到既綠茶泡芙呀,仲唔即刻加曬分咩!!!!!!!!仲有仲有,個餐紙係美金紙幣樣式,感覺幾靚呀!由於只有兩名店員工作,所以想食要耐心等侯,記住,你來不是吃快餐!

P.S. 匙有點化學,一兩口便同個柄甩了,要手動砌翻!
另外,店員都係可愛的年輕美少女喔~ 呵呵!
2015-12-27
  • 抹茶ice dog
2015-12-25 181 瀏覽
是日冬至,下午四點已經收工,和薯蛋頭約了在旺角行街街後才回老家做冬。經過花園街看到一間小雜貨店,原來除了樓下的商店之外還可以經後樓梯到樓上坐著吃雪糕、熱狗、窩夫和沙律等輕食,極愛熱狗的薯蛋頭立刻心郁郁,反正今晚8時多才開飯,吃個下午茶也未尚不可。Menu有多款輕食~我們分別點了一個鹹的熱狗和一個甜的熱狗。漂亮地擺放在一張EURO紙巾上面的【Mixed Berries Ice Dog】雜莓乳酪雪糕熱狗,這個包比普通的熱狗包外脆內軟,有點酥酥的感覺。雪糕和雜莓也不算甜,不會很飽滯的。在美金紙巾上面的【Jamon Dog】則是咸熱狗,不過夾著的餡料和平常的熱狗腸不一樣,裏面是蜜瓜和黑毛豬,上面有蜜糖芥末醬。包也是帶酥軟的那種,加上黑毛豬火腿和清甜蜜瓜,真是獨特的滋味呢! 不過一定要選的話,個人偏好甜的ice dog。旺角這個人多擠迫的喧鬧地方,想不到有如此舒服的小店舖可以吃點輕食、嘆杯咖啡~ 有空的話帶本書來慢慢享受就好了。
2015-12-25 189 瀏覽
相信大家hotdog就食得多咁icedog呢? 唔只未食過, 可能聽都未聽過?又或者只係得筆者咁孤陋寡聞所以特登黎試下俾大家睇睇少少室內佈置先佢有2層的 地下既係賣一d特別家具擺設有興趣自己黎望下有咩賣啦(始終今日重點係講食野)2樓就係咁樣的係好有心既佈置仲有部projector播k-pop mv(雖然我覺得唔太match theme)絕對係忙裡偷閒既好地方入正題啦望下餐牌先我地今次嗌左一甜一咸試下個Jamon Dog先其實睇番餐牌會知道佢d料係乜野蜜瓜, 黑毛豬, 蜜糖芥末醬人見人愛既Parma ham + melon遇上honey mustard係咩感覺架呢 係match架!ham唔算咸 夠薄身蜜瓜夠甜加上蜜糖芥末吊一吊味 不過作為一隻"icedog"黎講佢d餡料好易跌出黎食既時候有d論盡所以都係建議坐係度慢慢食俾4分啦話口未完 就黎第2隻icedog - Matcha Dog餡係自選雪糕、抹茶吉士、紅豆、抹茶蛋糕我地叫左彩虹雪糕 (純粹覺得佢靚)抹茶麻糬好有咬口!個雪糕味道好有層次 推薦大家都試呢隻味另外要一提係佢個「包」其實唔係「包」係泡芙黎!用黎做甜品即使加哂分令成隻iced
相信大家hotdog就食得多
咁icedog呢? 唔只未食過, 可能聽都未聽過?
又或者只係得筆者咁孤陋寡聞
所以特登黎試下

俾大家睇睇少少室內佈置先
佢有2層的 地下既係賣一d特別家具擺設
有興趣自己黎望下有咩賣啦(始終今日重點係講食野
2樓就係咁樣的
係好有心既佈置
仲有部projector播k-pop mv
(雖然我覺得唔太match theme)
絕對係忙裡偷閒既好地方

入正題啦
望下餐牌先
我地今次嗌左一甜一咸
試下個Jamon Dog先
其實睇番餐牌會知道佢d料係乜野
蜜瓜, 黑毛豬, 蜜糖芥末醬

係match架!
ham唔算咸 夠薄身

所以都係建議坐係度慢慢食
俾4分啦

話口未完 就黎第2隻icedog - Matcha Dog
Matcha Dog
餡係自選雪糕、抹茶吉士、紅豆、抹茶蛋糕
我地叫左彩虹雪糕 (純粹覺得佢靚
抹茶麻糬好有咬口!
個雪糕味道好有層次 推薦大家都試呢隻味
另外要一提係佢個「包」其實唔係「包」
係泡芙黎!
用黎做甜品即使加哂分

令成隻icedog唔會好難咬 俾5分!

2015-12-06
Matcha Dog
2015-12-22 184 瀏覽
凍狗🌭 ($59) Hot dog食得多,將入面變成吉士醬同雪糕嘅ice dog又食過未😻?司令睇相見到ice dog已經好想食,仲見到近近地係旺角就即刻去左!木言斤係一間兩層嘅小店,樓下賣小雜貨,而樓上就係餐廳。店員話店名解一切隨緣之意,都幾「玄」呀下。Ice dog可以自選雪糕,配醬同toppings,見到雪糕櫃既雪糕款款都好淫賤,有流心朱古力,彩虹色既雪糕等等。司令揀左蜜糖脆脆雪糕🍯,加左吉士醬同棉花糖、脆脆片。雪糕帶淡淡蜂蜜味道,非常香甜,配上法式puff食,好味❤️!如果有得揀唔配吉士配下忌廉啊其他野就好啦。樓上環境好舒服,店主貼心地係牆上裝左投影機,聽著音樂🎶享受一個輕鬆下午。
凍狗🌭 ($59)

最近跟朋友經過旺角花園街,不其然被店名及裝潢擺設所吸引二人入內後才驚覺原來有雪糕甜點售賣店內分兩層,上層係一個閣樓Cafe....下層則售賣從外國搜購回來的特式精品雜貨,十分別緻的小物及有個雪糕櫃,櫃內雪糕琳瑯滿目,味道好特別'木言斤'售賣的雪糕產自紐西蘭,奶味香濃,聽店主提到口味會定期轉,保持新鮮感當日口味包括'mixed berries雜莓','mango passionfruit芒果熱情果’,choclate朱古力’,'rainbow彩虹','cookies cream曲奇忌廉'等等......咁多味道真係好難選擇,最終我點了個彩虹及芒果熱情果口味彩虹味道幾特別,真的像瑞士糖的混合版,不過個人感覺較甜,反而鍾情酸酸甜甜的芒果熱情果,清新又香甜朋友則點了杯鮮榨奇異果汁 KIWI Juice (HKD28)杯身好可愛,有海綿寶寶,而且size大大杯好抵飲,跟友人一同飲都夠果汁真正無添加,令人嘗鮮,不過個人略嫌有點酸及水落得較多,令果汁稍稀...最後店員還推介了雪糕泡芙Ice Dog似乎十分吸引,按奈不住就點了Mixed Berries Ice Dog(HKD69)配料由新鮮生果'紅莓
最近跟朋友經過旺角花園街,不其然被店名及裝潢擺設所吸引

二人入內後才驚覺原來有雪糕甜點售賣

及有個雪糕櫃,櫃內雪糕琳瑯滿目,味道好特別

咁多味道真係好難選擇,最終我點了個彩虹及芒果熱情果口味

最後店員還推介了雪糕泡芙Ice Dog

配料由新鮮生果'紅莓'黑莓,草莓'及雜莓乳酪雪糕配上泡芙同吃

(泡芙每日由上環工場製作,再運送到旺角分店加工)

泡芙新鮮香脆,每日售完即止,不會隔夜

除了指定雪糕口味,客人亦可自行點選雪糕於泡芙內,店員隨即唧上吉士醬(味道亦有多款味道選擇),最後灑上toppings即成!
整個吃別有一番滋味,建議當下午茶或宵夜甜點確不錯!

2015-12-05
$77 (其他)
2015-12-18 194 瀏覽
一入店內😉樓下係賣一啲小飾物或者其他古典風格物品的無論衫擺設飾物定小禮物,可以話係咩都有!You can observe that the atmosphere there is very relaxing and you can just walk around to get what you like and buy it!但其實上一層樓之後係會有sofa,比你好舒服咁坐係到,聽下音樂傾下計食下野!You may sit at the sofa, and listen to the music to enjoy the food!Its always menu time!You can see the process of how she makes the ice dog for you!Mixed berried ice dog $69凍狗其實唔同平時一般熱狗咁用包,而係用左泡芙,所以來得更香脆鬆化!話到明係雜莓,其實就有紅莓黑莓藍莓草莓,仲有雜莓乳酪雪糕!呢個味道酸酸甜甜幾開胃,不過雪糕溶得好快Matcha ice dog $69抹茶狗狗, 入面係有抹茶吉士,紅豆子同抹茶蛋糕
一入店內😉樓下係賣一啲小飾物或者其他古典風格物品的
無論衫擺設飾物定小禮物,可以話係咩都有!
Its always menu time!
Mixed berried ice dog $69
Matcha ice dog $69
抹茶狗狗, 入面係有抹茶吉士,紅豆子同抹茶蛋糕,仲可以自選一款式雪糕,就揀左蜜糖味,據聞係最夾,整體都Ok.
The orange juice is very nice as it is inside the super lovely spongey bob bottle!
Actually you can have your own tailor made ice dog as well! so all you have to do is pick the flavour u like!