2022-05-28 1312 瀏覽
[孜然牛肉木桶飯]$66非常正宗,味道一流!❤️ 孜然味好突出,令人非常有食慾。最愛佢除左乾辣椒,仲用上大量新鮮小米椒。用小米椒撈飯,真係極致享受 🥰.不過食到尾,先發現桶底仲有一層油,可想而知落左幾多油。所以可以叫「少飯」,以及偶爾食一次好啦 😂
[孜然牛肉木桶飯]$66
2022-05-28
2022-04-10 964 瀏覽
覺得呢間餐廳嘅湘菜都算正宗,基本佢哋大多數菜式都試過曬。-lunch木桶飯:抵食之選,份量足又好味。-酒釀丸子:做得好好,價錢實惠而份量都頗足,一班朋友gathering嗌一份share就最啱。-香辣蝦:覺得呢個就麻麻地,感覺整得有啲油
覺得呢間餐廳嘅湘菜都算正宗,基本佢哋大多數菜式都試過曬。
-lunch木桶飯:抵食之選,份量足又好味。
-香辣蝦:覺得呢個就麻麻地,感覺整得有啲油
2022-01-23 988 瀏覽
As soon as I walked-in, I felt like I am in China because of the overall ambience. Food was great and staffs are friendly. I found the table and floor are quite sticky…which means that it might not be so clean though. Price was reasonable. I will surely visit again.
2022-01-23
2021-12-03 1127 瀏覽
幾年前識咗個來自長沙嘅『湘妹子』,交談中佢介紹咗『書湘門第』呢間餐廳畀我,話有機會帶我食,但呢幾年又經歷太多嘢,呢個願望就一路實現唔到。今次來到HKU,終於有朋友帶我來皇后大道西呢間有10年歷史的舖頭食嘢。『小炒黄牛肉』,牛肉難得哋滑嫩,又好入味,又够鑊氣,真心好食。『鐵鍋黄骨魚』,魚炸過再入鐵鍋加埋大量配菜,依然能品嘗到魚的鮮甜,yummy。『乾鍋有機花菜』,新鮮有機花菜,食落爽脆又健康。因為以上的美食,我食咗一碗飯,平時我食二匙羹咋。唯一遺憾今次冇食到臭豆腐鍋,因為太好賣賣哂,畀返我下次再來嘅理由。

2021-11-23 743 瀏覽
書湘門第 Cafe Hunan西環皇后大道西420-424號冠華大廈地下B號舖Shop B, G/F, Koon Wah Building, 420-424 Queen's Road West, Shek Tong Tsui, Western District班同事好鍾意辣野, 因為是四川人, 由少就訓練有素, 辣椒直接咬當零食,每餐的調味料是自家製100級辣度的辣醬。午市套餐約$50左右, 另外包飲品, 到上菜真是用一個木桶,上面盛著菜端上。農家小炒肉同孜然牛肉木桶飯。好濃味香料調味甚搶再加了四季豆share 食,快炒爽口又唔太辣。因為湘菜強調辣外都用幾多油來爆香辣椒先出味, 菜式都是偏向油同濃味, 有白飯正好可以解一解以曾經拎到米芝連推薦架餐廳, 中午一人先消費$50左右, 確是抵食架, 難怪中午吸引到好多附近返工架人來食LUNCH。
書湘門第 Cafe Hunan
西環皇后大道西420-424號冠華大廈地下B號舖

農家小炒肉同孜然牛肉木桶飯。好濃味香料調味甚搶

再加了四季豆share 食,快炒爽口又唔太辣。

2021-11-16 553 瀏覽
🎾近排的工作可以說是辛苦點或是輕鬆點就見人見智,又或許忙過不停,但幾忙都要食飯😂好嘢自然多人排,評選多個獎項及米芝蓮👍😋————————————聽朋友講話呢度嘅湘菜唔錯,係門口已經見到入面爆哂,出邊仲排緊隊,可想而知應該呢度嘅食物都係有返一定嘅水準👍—————————🏀入到去見到兩三枱客都係外國人,真係識食,連外國人都知道呢度嘅食物出色。原來呢度有米芝蓮同埋好多獎項的,怪不知外國人都識得嚟呢度搵食👍😋🥳————————🏉望吓餐牌真係勁抵食,48元一個又特色又好味道又要平,仲要係成個木桶裝滿咁多,木桶係好深,唔好以為下面梗係飯多,原來D餸都好多,超值👍⋯一埸嚟到無理由剩係食個木桶飯,一於叫多個特色湘菜小炒😬—————————🟥農家小炒肉木桶飯:腩肉係我嘅至愛,所以就選這款木桶飯,一上枱就香氣撲鼻,熱辣辣的椒香,熱辣辣的肉香、熟辣辣的飯香,熱辣辣的吸引,那種誘惑的吸引令我吃完一口又一口,從來未吃過這麼多的全部木桶的飯都吃清光,可以看一看這木桶的深度用48元的價錢來吃這一個木桶飯實在超值👍😋——————————🟪凰尾腰花:食豬腰唔係每一個地方都可以食,因為如果挑出來嘅筋唔乾淨嘅話,就會有好大

好嘢自然多人排,評選多個獎項及米芝蓮👍😋

————————————

————————
一埸嚟到無理由剩係食個木桶飯,一於叫多個特色湘菜小炒😬

🟥農家小炒肉木桶飯:

——————————
🟪凰尾腰花:
食豬腰唔係每一個地方都可以食,因為如果挑出來嘅筋唔乾淨嘅話,就會有好大嘅壓臭味,但係呢一度係挑得好乾淨,完全一啲壓臭味都無,而且仲炒得好香好好食,湘菜的特色味道。除了豬腰炒得好吃,配上的蒜心亦炒得好香好爽口,一間直得推介的湘菜⋯⋯

湘菜的特色…米芝蓮的出色😍
其實開心🥳簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
—————————-
2021-11-15 346 瀏覽
I brought a friend to this place one day. We wanted to try out Hunan food and had a lot of reviews about this restaurant by a number of friends.We ordered their:1. Stir-Fried Cauliflower with Pork (mild spicy)Omg! Perfectly booked, crunch cauliflower seasoned with the most amazing sauce. I love their chopped chili and fried garlic bits which gave it an extra kick! Their sliced pork brought the dish to a whole other level. Will definitely come back for more. 2. Stir-Fried Beef with Cumin Flavour

We ordered their:

2. Stir-Fried Beef with Cumin Flavour (mild spicy)
Another must try in the restaurant! Their beef was so well-cooked. Seasoned with the right amount of seasoning. Super tasty, super tender, the best, really. 10/10.
2021-11-11 310 瀏覽
今日凍凍地,同事建議食d辣野,所以我地去左西環的書湘門第食lunch。我地兩個點左兩個午市套餐,有個木桶飯另外包杯野飲:香乾炒肉木桶飯同孜然牛肉木桶飯,另外再要多個鹹蛋黃茄子。4,50蚊就可以係一間連續幾年獲得米芝蓮推介的餐廳食個午市套餐絕對超值。香乾炒肉木桶飯 – 木桶飯份量好足,肉片炒得剛好唔會鞋口,而且好入味,送飯一流。孜然牛肉木桶飯- 孜然味好香,牛肉肉質嫩滑,辣度剛剛好。鹹蛋黃茄子 - 金黃的色澤和鹹香的口感,實在令人忍唔住口。

孜然牛肉木桶飯- 孜然味好香,牛肉肉質嫩滑,辣度剛剛好。

鹹蛋黃茄子 - 金黃的色澤和鹹香的口感,實在令人忍唔住口。
2021-10-28 342 瀏覽
找到優質湘菜久久未能通關,很想再吃到正宗好味的湘菜。之前聽畢業於港大的同學提起於西環的書湘門第味道挺正宗,而且價錢也很划算,所以就特地跑去試一下。一進餐廳,就看見牆上掛上了由2014年到2020年的米芝連餐廳推介狀,心裏滿是期待。直到看到侍應交給我的菜單時,我真的感到非常意外。一更能持續拿到米芝連推介的餐廳,午市木桶飯竟然都在$50附近。於是我們便點了孜然牛肉木桶飯,小炒子雞木桶飯與及大盤花菜試一試。最先上的大盤花菜真的分量十足,賣相亦十分吸引。急不及待的試了一口後,覺得味道真的很正宗。辣度適中,肉及花菜都吵得很香。第一道菜已經非常滿意。緊接而來的兩個木桶飯亦冇令我失望。孜然牛肉香味十足,小炒子雞香辣開胃。兩個午餐都是$50左右,性價比真的非常好。
找到優質湘菜

2021-10-04 373 瀏覽
今日又約咗住西環嘅朋友仔嚟度呢間古式古香嘅‘’書湘門弟’’....朋友話每逢中午時間都會好多學生嚟食,所以我哋都特登早咗少少嚟,估唔到都仲係好多人,但等一陣就好快已經有位!睇下個menu, 有好多款式選擇,我就同朋友各叫咗一個木桶飯lunch set ,再加一個小菜!孜然牛肉木桶飯呢個真係值得推介,孜然味濃,牛肉多汁,配白飯完全一流!至於另一個就係小炒子雞木桶飯,餐廳好細心地將啲雞件切到好細粒,易入味而可以煮到好嫩滑,味道相比,會較孜然牛肉清淡!至於小菜方面,我哋就叫咗個鹹蛋黃茄子,有驚喜!第一次食鹹蛋黃配茄子,估唔到係咁夾,惹味到叫人食唔停口,再配餐飲嘅可口可樂,完全係絕配!總結嚟講,性價比高,而且大大個木桶飯,細食嘅朋友可以同frd share, 再叫多幾款小菜又得!

2021-09-26 336 瀏覽
書湘門弟有多間分店,這間在西環的幾好!夠近又好食。鐵板土豆片,薯仔切成片狀,再有洋葱,辣椒乾等等盛在鐵板上,幾再鑊氣!薯仔片香煎沒有過多餘既油炸感,口感清爽又夠濃香!辛香味滲在薯片外層,越食越想食!小炒黃牛肉,味道濃郁入味,牛肉肉質夠嫩,牛油經過香料調味,味道惹味更係送飯首選!香菜減低膩既感覺。乾鍋有機花菜,花菜有特色,炒得清爽。大量花椒辣椒,還有腩肉片更增肉香!幾好食又夠香,砵仔飯,更有湘菜既感覺,器皿既重要性,更增風味!
書湘門弟有多間分店,這間在西環的幾好!夠近又好食。

砵仔飯,更有湘菜既感覺,器皿既重要性,更增風味!
2021-09-24 405 瀏覽
今日出去洗牙,順便係西環搵飯食,路過見到間店名咁得意,就睇下有咩食啦。原來有🪵木桶飯食,幾特別。去到已坐滿,以為要等位時,原來仲有樓上可以坐人,慶幸可以即時入座,唔駛係出面高溫🌞等位。佢個小菜menu幾古式,我地當然要試佢招牌木桶飯,我地叫左孜然牛肉🐮同雞汁荀炒臘肉🐷,再加左個砂鍋通菜。孜然牛肉一送上枱,已經嗅到勁香既孜然味。食落去好有鍋味同埋真🌶🌶辣好正,我呢個係正常辣,可以走辣同簡辣度,食飯途中,聽到一位學生哥食中辣,心感佩服。雞汁荀炒臘肉,佢既餸份量絕不孤寒,而且炒出黎既汁撈飯都好好味。砂鍋通菜,佢有少少似飛天通菜,不過唔同既係佢有辣味之餘仲帶點甜味。佢午餐一個木桶飯同即炒小菜,送埋汽水,枱面仲有壺茶俾你斟黎飲,我覺得咁既價錢絕對係值得。下次有機會黎試下佢其他菜先。

雞汁荀炒臘肉木桶飯

砂鍋通菜

下次有機會黎試下佢其他菜先。
2021-09-20
$87.5 (午餐)
雞汁荀炒臘肉木桶飯
砂鍋通菜
2021-09-21 489 瀏覽
辣住過中秋書湘門第地址: 西環皇后大道西420-424號冠華大廈地下B號舖電話: 28037177===================想食辣會想起四川菜,湖南菜亦都是辣架,一於來挑戰下試下湖南菜系$82 有機花菜即是椰菜花,乾爆有點辣其實好開胃,椰菜花爽口。$138 乾鍋黃貴魚本身是3個辣度,改了要小辣。魚size 是中碼,兩個人剛剛好。汁點魚肉香噴噴。$128 麻辣子雞是經典菜,雞切成粒伴以大量紅椒調味。雞肉油爆香肉質會變得有嚼勁,鹹辣惹味,濃郁可口的小菜。男朋友食辣要跟白飯,可以中和下辣勁,同埋濃味菜好下飯。豆漿同可樂解辣成本menu 好多菜式選擇
辣住過中秋

書湘門第
地址: 西環皇后大道西420-424號冠華大廈地下B號舖
電話: 28037177
===================

男朋友食辣要跟白飯,可以中和下辣勁,同埋濃味菜好下飯。

豆漿同可樂解辣

成本menu 好多菜式選擇
我自己都幾鐘意食辣野! 之前已經聽朋友講話書湘門第既正宗湘菜炒得好香好辣; 今日放假專登過黎試下。我望到個lunch menu真係有少少surprise, 平均一個lunch set計埋野飲都係$50蚊左右, 好抵!佢地既lunch menu都係做木桶飯既, 好特別, 香港應該少d搵到類似既菜。於事乎我點左個午餐H - 外婆菜炒蛋木桶飯。個木桶飯一黎到,真心勁香!好有屋企隔離鄰居炒餸feel~佢地有得提供少辣&走辣。但我就揀左正常辣度。佢真係比普通出面食辣既餐廳係辣D, 因為佢地落左好多辣椒。btw, 外婆菜唔知係乜東東黎, 佢又唔似梅菜, 但食落就咸咸香香, 送飯一流! D蛋又唔會炒到好老。另外最緊要係: 佢地桶飯勁大兜~如果女士食我諗可能要分兩餐xD 又平又好食又抵食食住辣野, 飲返淡可樂, 呢種感覺我諗唔洗講都知有幾正啦!!!p.s. 會再想幫襯; 同埋lunch hour去都見到幾full下。但如果唔食得辣既朋友仔記得要叫少辣/走辣呀lol
於事乎我點左個午餐H - 外婆菜炒蛋木桶飯。
個木桶飯一黎到,真心勁香!

外婆菜炒蛋飯
外婆菜炒蛋飯
2021-08-14 308 瀏覽
七月最後一個星期四晚上,比一位愛食辣的朋友,半推半就捉咗去西環食湖南,之後就嚟咗「書湘門第」我大概8:00到,友人已經坐低咗,並已經叫了三個小菜,農家小炒肉⭐️⭐️⭐️⭐️ 白辣椒炒肥腸⭐️⭐️⭐️⭐️鹹蛋黃四季豆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 一開始覺得D菜比較油,  後來友人告知是特色來的, ,下飯一流!!!!! 最後一人三碗飯.........店長推介雙椒魚頭$148 價錢超級抵<----下次要再來,真心不錯.走時才發現是米其林推薦餐廳 睇到之前都是不好的COMMENTS, 全晚服務員服務都好好, 每之加飯/加青島都好好禮貌, 基本都坐爆, 大家最好訂位.唯一要講的是店面有些舊和细, 舒適度一般, 但性價比高!!!!!!

走時才發現是米其林推薦餐廳

2021-07-29