2024-06-07 0 瀏覽
講起台灣過江龍茶飲店,個人其中一間最鍾意既係【春芳號】。每次經過裕民坊都會買一杯,今次都唔例外,每次都必點玉荷青蘆薈蜜。玉荷青蘆薈蜜:使用玉荷包荔枝加青茶再加蘆薈蜜,荔枝味道清爽、青茶去除甜膩再加上有蘆薈粒既蘆薈蜜,清甜refreshing。桂花烏龍+桂花凍:作爲桂花控既我,有桂花既飲品都會想試。今次就叫左桂花烏龍再加春芳號獨家既桂花凍。桂花double,真係好香好清新。火腿芝士熱壓吐司:新鮮整所以熱辣辣,外皮吐司香脆、芝士流心。

2024-06-04 0 瀏覽
今日行過裕民坊,同小朋友食完啲熱氣嘢諗住買返杯嘢飲,又唔想太Heavy。就試咗佢哋個黃金柚子茶,估唔到幾清新幾解渴,仲飲到少少柚子肉,唔會太甜,小朋友啱哂。下次再經過嘅話,真係要試吓佢的top 6.
下次再經過嘅話,真係要試吓佢的top 6.
同成班同學喺裕民坊食完飯就去買台式飲杯,直落到711對面就係春芳號我哋5個人嗌咗5杯不嘢share飲,仲加咗個紅豆多士!紅豆多士係台式熱壓所以烘到個麵包勁脆,好crunchy!紅豆蓉有好多,食落都有咬口,都食到紅豆一粒粒嘅口感而且味道唔會好甜,所以一啲都唔膩.布丁珍珠奶茶篤落去都feel到入面有個pudding,飲落好正pudding味,好似以前細個飲四方果咁,口感好正再加埋珍珠黏黏地嘅口感,每啖都好有咬口,味道係好重pudding味,所以成杯都好好飲.蜜桃愛玉紅愛玉好有Q彈,感覺勁消暑,飲完好凉.蜜桃茶味超濃,勁香.地瓜珍珠鮮奶蕃薯味好香,但又唔會太濃,所以入口好好飲,溝咗鮮奶茶,蕃薯味溫和咗,加埋珍珠好有咬口,飲呢杯都好飽好滿足!薑汁鮮奶荼我本身好怕薑味,但呢杯啲薑唔辣 反而甜甜哋,薑薑哋慨味,好易入口,飲完仲有暖暖哋嘅感覺.紫薯奶綠超愛紫薯!佢個紫薯味啱啱好,唔會搶咗奶綠味,但又飲好好香紫薯味,同奶綠好夾!

紅豆多士

布丁珍珠奶茶

蜜桃愛玉紅
愛玉好有Q彈,感覺勁消暑,飲完好凉.蜜桃茶味超濃,勁香.

地瓜珍珠鮮奶

薑汁鮮奶荼

紫薯奶綠
2024-05-28 9 瀏覽
最近返工成日都好大壓力,今日晏晝就蛇左出去買奶茶飲🤣同幾個同事一人一杯、再加個熱壓吐司🍞,心情即刻舒暢晒!😎*****🍇葡桃椰果青 $38🍊柚見妃子笑 $32🍮布丁奶茶 $34兩款果茶都好清爽refreshing,不過就冇得走糖(意外飲左甜野發現腦部運作得好啲🤣),布丁奶茶走糖都仲有布丁嘅香味,唔會淡茂茂咁😋🍠芋泥芝士肉鬆吐司$24🫘紅豆吐司 $17🧀火腿芝士吐司 $20呢度嘅熱壓吐司都好正呀,有甜嘅同鹹嘅揀,買飲品加購個價錢仲平過便利店😌又熱辣辣又夠飽肚👍🏻👍🏻*****

*****

🫘紅豆吐司 $17
🧀火腿芝士吐司 $20

*****

2024-05-28
10 分鐘 (外賣自取)
  • 熱壓吐司
  • 柚見妃子笑
  • 火腿芝士吐司
2024-05-27 2 瀏覽
細食嘅我,係觀塘放lunch嘅時候最鍾意去觀塘裕民坊商場嘅春芳號度,食少少嘢。特別係佢一杯飲品之後,可以加$20加配一個吐司,對於細食嘅女仔嚟講真係啱啱好。而且飲品嘅選擇都多,除咗一般嘅珍珠奶茶之外,仲會有紫薯奶茶,地瓜奶茶同埋豆花奶茶。鍾意食豆腐花嘅我,就最適合嗌一杯豆花奶茶啦!而佢嘅吐司份量份量都足夠,我叫咗個紫薯肉鬆吐司中間有肉鬆好多,如果想食肉嘅話亦都可以叫一個火腿芝士吐司,兩個味道都唔錯。但要留意一點嘅係,佢珍珠要喺12:30先有,所以放lunch去食嘅話,就未必食得到珍珠。

鍾意食豆腐花嘅我,就最適合嗌一杯豆花奶茶啦!

2024-05-23 38 瀏覽
春芳號 源自台中台式手搖茶飲店由台灣直送茶葉、配料~每一啖都飲到台灣原味道今次來到位於裕民坊分店裝修好特別~帶有古典感覺連茶飲杯都好靚~有多個城市剪影🌆一次過叫左好幾杯茶飲~開心分享🥤地瓜奶茶~選用台灣嘅地瓜~飲落甘甜🥤甘蔗青茶~四季春配上甘甜嘅蔗香🥤檸檬愛玉~酸甜嘅檸檬配上愛玉~清新好味🥤柚見蜜桃~帶花香綠茶配上蜜桃+葡萄柚汁🥤橙柚青蘆薈蜜~用上四季春茶底配上多款果汁真係款款各有特色又好飲除左招牌手搖飲品外~更有即叫即製台式熱壓吐司 🍞叫左個芋泥吐司👏🏻爆餡棉軟📍觀塘協和街33號裕民坊YM²地下G2號舖
春芳號

源自台中台式手搖茶飲店
由台灣直送茶葉、配料~
每一啖都飲到台灣原味道

🥤檸檬愛玉~酸甜嘅檸檬配上愛玉~清新好味

🥤柚見蜜桃~帶花香綠茶配上蜜桃+葡萄柚汁
🥤橙柚青蘆薈蜜~用上四季春茶底配上多款果汁
真係款款各有特色又好飲

除左招牌手搖飲品外~
更有即叫即製台式熱壓吐司 🍞
叫左個芋泥吐司👏🏻爆餡棉軟

📍觀塘協和街33號裕民坊YM²地下G2號舖

2024-05-15 19 瀏覽
同朋友仔喺裕民坊YM²食飽飽飯,想搵返杯嘢飲😝上OpenRice睇,見到地下G樓有間春芳號,即刻起程,佢位置係喺近小巴站嘅商場入口,唔難揾!春芳號佢啲杯嘅設計真係好靚呀😍打卡一流!而且店舖環境都設計得好靚,欣賞!我哋今次叫咗凍嘅紫薯珍珠鮮奶綠同凍嘅蜜香紅綠!店舖可以俾我哋自己挑選甜度同埋冰量,真係好好👍🏻我哋仲好口痕咁叫咗個芋泥肉鬆吐司🍞芋泥肉鬆吐司係即製,入面材料都好足料,所以熱辣辣真係好好食😋

2024-05-14
2024-05-13 14 瀏覽
觀塘裕民坊開左間手搖飲品店春芳號,店內有多選茶飲選擇,除左經典嘅珍珠奶茶,仲有地瓜、紫薯、冬瓜、薑汁系列☺️🌟芋泥芝士吐司 $20凡買任何茶飲都可以優惠價換購吐司,吐司夾住幼滑芋泥同芝士,入口甜味咸味混雜,幾好食😍🌟荔枝檸檬椰果$38香濃嘅荔枝味飲品,飲落仲有少少檸檬嘅酸味,最愛椰果粒,Q彈嘅口感十足🤩🌟橙柚青蘆薈蜜 $38香橙味配柚子果肉,散發橘子嘅清香,還有粒粒蘆薈果肉,增添不少口感,能成為No.6人氣飲品唔係無原因嘅!🌟百香果蘆薈蜜 $38百香果嘅味道好突出,加入蘆薈果肉,不過味道比較甜,建議叫少冰。🌟冬瓜茶 $22冬瓜茶本身消暑解渴,好岩夏天飲,呢杯甜度適中,飲落清爽而不甜膩!🌟紫薯珍珠鮮奶綠 $40飲奶綠加入紫薯呈粉紫色,飲到紫薯味同綠茶味,珍珠幾Q彈,唔會太韌。

🌟芋泥芝士吐司 $20

🌟荔枝檸檬椰果$38

🌟橙柚青蘆薈蜜 $38

🌟百香果蘆薈蜜 $38

🌟冬瓜茶 $22

🌟紫薯珍珠鮮奶綠 $40
2024-05-04 22 瀏覽
裕民坊改建之後就變成了另一個美食集中地,多國美食、打卡餐廳或是地道港式小食都應有盡有,連台灣過江龍春芳號都選址進駐。極富藝術色彩嘅花花杯係春芳號嘅標記,用嚟打卡一流📸📸而且哩度仲有會員制可以儲印仔換嘢添😉😉春芳號除咗手搖茶飲之外仲有台式熱壓吐司🍞,一次過滿足你食下午茶嘅慾望😎地瓜珍珠鮮奶茶將地瓜加入鮮奶茶令口感同味道上都提升了,珍珠每天新煮所以太早嚟的話有機會會撲空,店長有細心會寫低供應時間添😎紫薯珍珠鮮奶綠熱賣榜排行第四位,紫薯加上鮮奶綠配合得恰到好處,紫色嘅珍奶好夢幻😍😍珍珠煙煙韌韌有嚼口👍🏻蘋果金鳳椰果青🍎蘋果嘅香甜加上金鑽鳳梨🍍天然嘅酸甜感,令整杯飲品味道上相當豐富,酸酸甜甜好開胃🤤椰果份量適量可以加添口感百香果蘆薈蜜喜歡酸甜感再強烈啲嘅可選哩款百香果蘆薈蜜,百香果獨特嘅果香啱哂夏天消暑,粒粒蘆薈相對較健康,罪惡感亦相對低啲🫣🤭熱壓吐司即食即整,所以要等大約5-10分鐘左右😉芋泥肉鬆吐司🍞- 芋泥綿密細膩,配上自有鹹香嘅肉鬆係純配紅豆🫘芝士肉鬆吐司🍞- 紅豆蓉好足料,除咗肉鬆外仲加咁芝士🧀,趁熱食仲會有拉絲效果

地瓜珍珠鮮奶茶

紫薯珍珠鮮奶綠

蘋果金鳳椰果青

百香果蘆薈蜜

熱壓吐司即食即整,所以要等大約5-10分鐘左右😉
芋泥肉鬆吐司🍞- 芋泥綿密細膩,配上自有鹹香嘅肉鬆係純配

2024-04-27 16 瀏覽
呢一日同同事一齊喺春芳號買下午茶😬除左飲品,仲有吐司賣!春芳號既靚靚杯一直都好出名!我地三個分別叫左唔同既飲品:蘋果金鳳椰果青、茉香奶綠以及桂花烏龍奶茶。1. 蘋果金鳳椰果青:茶飲散發著蘋果既甜香,而椰果既口感則增添左茶飲既層次感。每一啖都帶來清新宜人既口感,比人一種舒暢既感受。呢款茶飲係夏日消暑既好選擇!2. 茉香奶綠:有濃郁茶香!茉香既香氣同奶香融合得好好,茶奶平衡,味覺體驗不錯!3. 桂花烏龍奶茶:我轉左做鮮奶茶,奶味更加濃厚。桂花的香氣同茶葉的香氣喺口腔緩緩散開,然後飲到奶茶既滑順口感。有野飲下,返工都醒神d!😬
呢一日同同事一齊喺春芳號買下午茶😬
除左飲品,仲有吐司賣!
春芳號既靚靚杯一直都好出名!

1. 蘋果金鳳椰果青:

2. 茉香奶綠:

3. 桂花烏龍奶茶:

有野飲下,返工都醒神d!😬
2024-04-24
下午茶
2024-04-24 9 瀏覽
觀塘裕民坊商場雖然無apm咁多商店,但作爲公共交通交匯處黎講都可以話麻雀雖小,五臟俱全。日前同女朋友等小巴怕無聊怕餓,為食嘅我地就決定黎呢間位於G層嘅連鎖茶飲店“春芳號“買杯茶飲同小食! “春芳號“茶飲店出名啲杯同poster嘅設計非常靚,好適合打卡! 紫薯珍珠鮮奶綠:可以熱飲,也可以凍飲。我地兩個都想試呢款飲品,就一人一杯,一凍一熱!配料方面,我地分別加左寒天同埋豆花,兩款都幾夾。杯奶綠本身好滑好香,非常好飲!紅豆/芋泥芝士肉鬆吐司:兩款吐司味道好出色,芝士味十足!而且份量啱啱好,作為小食唔會太飽肚。讚好facebook仲有得送精美禮品

讚好facebook仲有得送精美禮品
2024-04-24 7 瀏覽
呢間舖頭有嘢飲同埋一系列吐司如果嘢飲加吐司仲有套餐 會有優惠價格橙柚青蘆薈蜜 少糖呢個幾潤 有啲橙同埋柚子又有少少酸係一個幾特別嘅配搭蘋果金鳳椰果青呢個糖度固定 鳳梨配蘋果都幾夾酸酸甜甜好解暑好開胃紫薯珍珠鮮奶綠 香濃紫薯配合鮮牛乳 + 綠茶香甜綿密口感加上Q彈珍珠口感好豐富呢度嘅紙杯真係幾靚 又唔同顏色 有花紋拎上手都零舍唔同另外再叫咗個芋泥肉鬆吐司🍞軟腍腍嘅芋泥 加入口感鹹鹹地嘅肉鬆 感覺幾好啲吐司熱熱辣辣焗完拎上手都幾熱㗎
呢間舖頭有嘢飲同埋一系列吐司

另外再叫咗個芋泥肉鬆吐司🍞
軟腍腍嘅芋泥 加入口感鹹鹹地嘅肉鬆 感覺幾好

啲吐司熱熱辣辣焗完拎上手都幾熱㗎
2024-04-23 13 瀏覽
❤️好耐冇去裕民坊,發現有一間好吸引既台式手調飲品店,不論店名、店舖的佈置(保留了觀塘的特有特色),飲品杯都挺特別。⭐️⭐️原來「春芳號」係台中花花杯始祖,d杯真係好靚好特別,我叫左四杯手調飲品,四杯都用不同的花花杯😍⭐️⭐️除左可以加珍珠、椰果、蜂蜜蘆薈之外,還可以加豆花、布丁和梳乎奶蓋👍🏻📍蘋果金鳳椰果青:味道非常清新,金鳳味突出。📍紫薯珍珠鮮奶綠:口感幼滑,散發出淡淡紫薯香氣,加埋彈牙的珍珠,真係絕配。📍百香愛妃:酸甜爽口,茘枝果汁再加入百香果,還加上愛玉,口感非常豐富。📍蜜香四季青: 四季春茶味道清香,加上蜜糖帶點甜,口感清爽。除咗茶飲,仲有吐司,而款式亦不少,今次就試吓火腿芝士吐司、芋泥芝士吐司👍🏼😋春芳號不單止食物有質素,連員工的服務態度也很好👍🏻

📍蘋果金鳳椰果青:味道非常清新,金鳳味突出。

春芳號
不單止食物有質素,連員工的服務態度也很好👍🏻

10 分鐘 (外賣自取)
  • 蘋果金鳳椰果青
  • 紫薯珍珠鮮奶綠
  • 百香愛妃
  • 蜜香四季青
  • 芋泥芝士吐司
  • 火腿芝士吐司
2024-04-15 17 瀏覽
天氣咁熱個人容易冇胃口等車個陣最岩飲杯台式飲品+小食咁岩見到有期間限定嘅奶茶有牛奶糖奶茶、拖肥奶茶同榛果奶茶揀左相對冇咁甜嘅榛果奶茶榛果味好特別甜度視乎個人喜好揀甜度如果鍾意飲奶茶嘅可以一試另外少不免要飲珍奶紫薯珍珠鮮奶綠珍珠份量好多而且粒粒分明但又chewy紫薯味唔會蓋過奶綠嘅味道飲落唔會膩~呢度居然仲有台式熱壓吐司做下午茶/飯前頂下肚perfect而且點完野飲加配比單買平抵食因為係芋泥控所以加配芋泥芝士吐司同芋泥芝士肉鬆吐司因為係熱壓吐司所以餡就集中係中間位置芋泥呈顆粒肉鬆同芋泥味道都夾~一杯野飲同一件吐司下午茶岩岩好
天氣咁熱
個人容易冇胃口
等車個陣
最岩飲杯台式飲品+小食
咁岩見到有期間限定嘅奶茶
有牛奶糖奶茶、拖肥奶茶同榛果奶茶
揀左相對冇咁甜嘅榛果奶茶

所以加配芋泥芝士吐司同芋泥芝士肉鬆吐司
因為係熱壓吐司
所以餡就集中係中間位置
芋泥呈顆粒
肉鬆同芋泥味道都夾~
一杯野飲同一件吐司下午茶岩岩好
2024-04-12 6 瀏覽
春芳號 係觀塘裕民坊YM²,附近返工嘅我下午茶點了2杯飲品和小食。呢間茶飲店啲杯嘅設計好靚,今次終於忍不住買番兩杯打卡!佢地有唔同系列,例如:蘆薈•椰果、地瓜、紫薯、奶茶、柚子、冬瓜、薑汁、調味茶系列,好多花款~諗咗好耐,決定叫以下2款:桂花烏龍鮮奶茶奶茶帶有花香味,清新又不甜,烏龍茶不會好濃同鮮奶比例調配得好。柚見妃子笑朋友鐘意食椰果,加$8就有。除咗椰果,仲有珍珠、愛玉、寒天晶球、桂花涷、蜂蜜蘆薈、布丁、豆花,每款價錢都係$6-10。呢杯水果味香甜,以荔枝、西柚為主,唔想罪惡感咁重飲珍奶,推介可以試呢款。芋泥芝士肉鬆吐司、紅豆芝士肉鬆吐司🍞紅豆一啲都唔甜膩,入口軟糯,配埋肉鬆芝士,鹹鹹甜甜夾係熱辣辣既飛碟裏面,口感層次感豐富。依家like 社交平台,仲有folders 送。

呢間茶飲店啲杯嘅設計好靚,今次終於忍不住買番兩杯打卡!

桂花烏龍鮮奶茶

柚見妃子笑

芋泥芝士肉鬆吐司、紅豆芝士肉鬆吐司🍞

依家like 社交平台,仲有folders 送。