2016-10-20 269 瀏覽
去北角睇完展之後有點肚餓,之後就同朋友睇下附近有咩好食,之後見呢間d野食好似幾岩食,所以就入去試下。我地個時四點幾入去坐,客就真係唔多,好多吉檯。我地叫左食物一陣就上檯,都幾快手。炸雞脾配薯條,薯條份量都幾多,條條都好粗好大條,但如果可以炸得脆d就更加好,我本人鐘意食香口d。薯條味道方面,味道有點淡,我忍唔住加左d胡椒粉調味。炸雞脾外皮好香脆,入面d肉就好嫩,炸得岩岩好,而醃過既味道都唔錯。脆奶油豬同我想像中外型有點出入,不過味道都可以,但煉奶就唔係好夠,我地要再叫佢俾多d先夠,不過就烘到好脆,不錯。我就叫左杯凍檸茶少冰,味道中規中矩啦,不算最好飲既檸茶呢個價錢都幾抵食,而水準都唔算差😃

薯條味道方面,味道有點淡,我忍唔住加左d胡椒粉調味。

我就叫左杯凍檸茶少冰,味道中規中矩啦,不算最好飲既檸茶
呢個價錢都幾抵食,而水準都唔算差😃
2016-04-09 483 瀏覽
不知道為甚麼今天很想吃海南雞飯,本想到同名的那間餐廳吃,但在門口看了看餐牌,作為一個午餐,我真的捨不得。於是走到附近的味皇茶餐廳,不是也有海南雞飯嗎?這間味皇門面很細,進入後要經過狹窄的走廊,走廊一邊還放著幾張二人桌。反正得我一個,就坐這裡好了。坐好之後,我便立刻點了一客無骨海南雞飯。這裡客人不多,但上菜並不算快。等候之間,發覺這裡的店員非常嘈吵,很多說話而且聲音很大。終於,我的海南雞飯到了,雞的份量適中,飯有點多,應該很夠吃。海南雞的味道稍淡,但還算嫩滑,油飯則口感一般,較令我失望的郤是醬汁,除了份量很少之外,味道也是嫲嫲。

無骨海南雞飯
2016-04-03
2015-07-29 293 瀏覽
行街經過見到門口menu有推介海南雞飯。點知個雞肉好難入口,啲飯又硬味道又差,唔明點解又要推介,一個套餐64蚊又唔係平(啲湯同油菜OK)。各位食客千祈唔好食海南雞。
2015-05-03 263 瀏覽
今天和朋友食了味皇。味皇真的有超多選擇,拉麵,飯,小食,米線下午茶都有,如果和朋友想吃不同的東西,味皇是一個不錯的選擇。我點的番茄牛腩手打面,面真的是手打面,量適中,但是湯底和番茄就一般般,牛腩也不是很有特色。我的朋友食豬手飯,還不錯。值得一提的是湯很好喝,裡面有很多蘿蔔,味道很正。作為快餐來說,還是不錯的。
今天和朋友食了味皇。
作為快餐來說,還是不錯的。
番茄牛腩手打面
2015-04-02
2015-04-15 266 瀏覽
今日全日要去北角上堂,我都預左下午難搵食,所以早上早些出到去食個早餐先,其實唔係好熟路,到電氣道見這間比較多人先敢入去食。早餐選擇好多,原來又係某飲食集團旗下,品質應該會穩定。沙嗲牛肉煎蛋麵:份量算大,麵質好味,似出前一丁麵餅,牛肉汁味濃。蒜蓉多士:一放低我就忍不住咬了啖,好脆品燶,蒜蓉唔太over,適中。熱啡:用咖啡機即磨口味,穩定,唔會太酸太苦。

早餐選擇好多,原來又係某飲食集團旗下,品質應該會穩定。
熱啡:用咖啡機即磨口味,穩定,唔會太酸太苦。
蒜蓉多士
大大碗
熱啡
2015-04-13
$29 (早餐)
蒜蓉多士
大大碗
2014-10-15 190 瀏覽
今日晏晝,去開炮台山突然間覺得口痕痕想食下雞飯就走左去哩間野食一入到去,見到間野好細,點知原來行入小小個位都幾大幾闊落好啦坐底就見到份menu 有個推介海南雞飯,緊係試下d招牌野點知叫極個侍應都唔理算,可能真係咁好味串得起叫完野食,飯就黎左,等極都冇過湯飲,叫完佢比返個湯我轉個頭又冇左回事,咁再催多兩催終於都有碗"味精湯"飲我繼續或幻想會有個靚飯食,點知d飯又硬,雞又un真係好失望,貴價食cheap野絕對冇下次
今日晏晝,去開炮台山
突然間覺得口痕痕想食下雞飯就走左去哩間野食
一入到去,見到間野好細,點知原來行入小小個位都幾大幾闊落
點知叫極個侍應都唔理
算,可能真係咁好味串得起
叫完野食,飯就黎左,等極都冇過湯飲,叫完佢比返個湯我
轉個頭又冇左回事,咁再催多兩催終於都有碗"味精湯"飲
我繼續或幻想會有個靚飯食,點知d飯又硬,雞又un
真係好失望,貴價食cheap野
絕對冇下次
2014-09-20
2013-12-17 177 瀏覽
一大伙人來這裏吃晚餐or宵夜,來不及參考openrice便點了食物。先有菠蘿蕃茄雞粒炒飯,是西炒飯的變體吧!大家說好吃。之後有鹽酥雞肉燥飯、海南雞飯、鹽焗雞飯,全是雞,大家都說好吃,倒不見食評所說很韌的情況。有人點了滑蛋牛治,猛說好吃,看著亦覺吸引便點了。想要烘底,但焗爐壞了,算。結果來到,吃了一口便知道中伏了,蛋完全無味,忘了下鹽嗎?牛肉同樣無味加極韌,堪稱我吃過最難吃的蛋治,除了蛋炒得滑外一無是處,好意思收我廿元嗎?最後大家最推介的是涷檸茶,不能理解的一餐。

最後大家最推介的是涷檸茶,不能理解的一餐。
菠蘿蕃茄雞粒炒飯
鹽酥雞
肉燥飯
滑蛋牛治
2013-12-12
2013-09-09 92 瀏覽
晚了起身來吃個LATE BREAKFAST珍寶腸奶醬多炒蛋+熱華田..$26五香肉丁公仔麵+餐包火腿煎蛋+凍奶茶..$26+3珍寶腸有整整一條,很抵吃!而奶醬多也很外脆內軟炒蛋不會很油..有蛋香~不錯五香肉丁公仔麵+餐包火腿煎蛋賣相幾令..下次會再來吃!
晚了起身來吃個LATE BREAKFAST

珍寶腸奶醬多炒蛋+熱華田..$26
五香肉丁公仔麵+餐包火腿煎蛋+凍奶茶..$26+3
珍寶腸有整整一條,很抵吃!

而奶醬多也很外脆內軟

炒蛋不會很油..有蛋香~不錯

五香肉丁公仔麵+餐包火腿煎蛋賣相幾令..

下次會再來吃!

2013-09-08
$81 (早餐)
2012-08-13 65 瀏覽
今天上班前去了這一間店舖吃早餐,叫了一個通粉配腸仔及紅腸,我一口吃下去,我從沒有吃過這麼難吃的通粉,通粉咬下去的感覺不是爽的,而是融在口的,還有一點點渣在口裡,吃在口裡真的不是味兒,很懷疑他們通粉的入口地是在那裡,而我也真的想不到連這麼普通的通粉也可難吃到這個地步,這間店真的不會想再試第2次了。
今天上班前去了這一間店舖吃早餐,
叫了一個通粉配腸仔及紅腸,
我一口吃下去,
我從沒有吃過這麼難吃的通粉,
通粉咬下去的感覺不是爽的,
而是融在口的,
還有一點點渣在口裡,

吃在口裡真的不是味兒,
很懷疑他們通粉的入口地是在那裡,
而我也真的想不到連這麼普通的通粉也可難吃到這個地步,
這間店真的不會想再試第2次了。
題外話/補充資料: 阿華田從用餐前及用餐後的熱度也保持著,可惜我只能在這裡待二十多分鐘,浪費了半杯的阿華田呢~~~
2012-08-13
2012-01-04 70 瀏覽
這天老婆出了business trip,只有自己一人吃晚飯。放工後有事要到北角,辦完事後就一支公在北角搵飯食。從北角新光一路走着走着,四周都是些街坊茶餐廰,剛好今天中午食了新釗記,於是四處走着看着。遠處見這店放在店外的餐牌上寫着"海南雞飯專家",心想也有很久未食到好食的海南雞飯,所以就入座。入座時間是6點45分左右,餐廳大概6成滿不用等。餐牌上有幾款海南雞飯餐,看上去都是同一款雞淋上不同的汁料。要試真功夫還是點原味吧。餐湯我選了例湯,是西洋菜湯。湯味清甜有不少西洋菜、夠淋。吃飯前喝一口熱湯暖一暖胃,感覺非常舒服。餐廳雖叫味皇,湯內的"味皇"(即味精別稱)不算多,喝後也不太有口渴感,值得一讚。主菜上枱,賣相算不錯。雞已去骨切成長條狀,方便一口一件。入口頗香滑有肉味。香港人最怕食肥雞,這海南雞肉與皮比例剛剛好,入口不會過份油膩,即使"搣"皮食都重有好多肉。飯並不是普通白飯而是已調好味的油飯。我一直覺得海南雞飯比重是6成雞4成飯,油飯做得好絶對能起到劃龍點睛的效果。這個油飯是我吃過的茶餐廳中最好吃的一個。飯旁有一小碟醬汁,味道酸酸甜甜頗醒胃,但可能口味原因,我較喜歡像美心MX的三色醬(姜蓉、

海南雞飯餐牌
海南雞飯
主菜上枱,賣相算不錯。雞已去骨切成長條狀,方便一口一件。入口頗香滑有肉味。香港人最怕食肥雞,這海南雞肉與皮比例剛剛好,入口不會過份油膩,即使"搣"皮食都重有好多肉。飯並不是普通白飯而是已調好味的油飯。我一直覺得海南雞飯比重是6成雞4成飯,油飯做得好絶對能起到劃龍點睛的效果。這個油飯是我吃過的茶餐廳中最好吃的一個。飯旁有一小碟醬汁,味道酸酸甜甜頗醒胃,但可能口味原因,我較喜歡像美心MX的三色醬(姜蓉、甜豉油及雞醬)。雖然如此,但總體而言我仍然覺得這海南雞飯絶對值得一試。

下次會再試試其他的雞飯。

題外話/補充資料: 吃好後在寫這食評時,看見其他會員所給的食評都偏向較差。雖說口味是很主觀的,但我想以$45元一個飯連湯的套餐來說,性價比絶不遜於其他賣海南雞飯的貴價食店。
2011-12-23
2010-11-10 44 瀏覽
9月4日, 行到嚟炮台山, 見到一間門口光光猛猛, 門面好似好多人咁, 原來係味皇新店~ 外面睇舖位好細, 仲以為多人到要等位, 但係侍應帶我地轉黎轉去原來入面有個好大嘅廳, 都幾多人, 不過有個角落嘅卡位俾我地~::: 無骨海南雞飯 + 凍奶茶 ::: $36 + $2雖然今朝食過口水雞, 但係左揀右揀都唔知食乜之下, 都係揀咗食雞~ 嚟到賣相就真麻麻, 雞肉只有雞胸, 望落就冇平時海南雞嗰d光滑感… 食落味道都可以接受, 雞胸肉鞋亦只能夠接受, 雞味唔重, 好在雞皮下嘅脂肪唔算多, 唔會好肥~ 嗰隻醬汁辣唔辣, 酸唔酸, 甜唔甜咁, 唔點又好乾… 油飯都可以, 有油香, 不過食落口有d硬…凍奶茶一般貨色, 不多作評論… 好笑野係店內提供鑽石能量水作飲用, 無無聊聊, 試問真係有幾多人會飲嗰杯水? 用黎洗餐具都或者會有, 但係如果店舖自己洗得乾淨嘅, 又何需要用杯水再洗呢? 不如俾多d心機做好自己菜色吧啦!

::: 無骨海南雞飯 + 凍奶茶 ::: $36 + $2
凍奶茶一般貨色, 不多作評論…

無骨海南雞飯
凍奶茶
2010-09-04
2010-10-23 23 瀏覽
食左個海南鷄飯,跟左個罗宋湯,好難飮!好咸!系罗宋湯嚟嘅咩?完全唔系我食開嘅果個味,仲要感覚到無服務,落單快得濟,侍應對D客愛理不理,一D服務都無~抵食系抵食,不過我都唔會去架啦!

抵食系抵食,不過我都唔會去架啦!
$38 (其他)
2010-08-16 39 瀏覽
Its amazing how many Chinese or Overseas customers come to have a meal or supper at this new shop. I came here on the 1st day when they opened already to eat their chicken, it was ok but tough, but then my mom came by herself and said the Hainanese Chicken was really bad. So I came back 1 night and ate exactly the same thing to re-try. It really was quite tough!

Lemon Tea is too Weak for HK Style Version.
Chicken has Taste but Tough. Rice is colorful @max
Many types of Chicken styles available.
2010-07-27 24 瀏覽
1) 原先以為佢係味皇分店 (啫係炸魚皮出名嗰間呢),點知入到去先知道佢呢間個名上面加左 “超級” 2個字,唔知係唔係係唔係同1間既呢?2) 侍應︰本身坐係靠門口既4人枱,跟住問我地坐入去冷氣會涼D,咁咪入去囉!點知入到中途跟住又話無位,又唔帶返我出去坐,個位仲差d比人地坐左添!3) 餐具攞到來就咁方係個枱面上,無用紙巾墊住囉!用枱布抹完枱唔等於張枱係乾淨ga!:mad4) 高級侍應︰我要求高級侍應一杯水,等左陣見仲未有,咁咪諗住見到個高級侍應再問問啦,跟住見到佢行過,正想問之際佢就一路行一路講︰得得得攞緊ga la,話曬都新開張,d伙計service點解可以咁差ga。5) 海南雞飯︰一句講曬未食過海南雞飯d雞會咁韌&難o趙,差不多係要成o舊咁吞落肚囉。6) 海南雞飯廚房︰頭先講左我最終坐係靠門口位,去過就知道會睇到雞南雞飯個出菜位啦,而大家都知佢地係用手切d雞/執食材,佢地其中一隻手會帶手套既!聽落無問題呀,點知我見到入面其中一個人“申”完鼻涕無洗手就帶返嗰1隻手套繼續做野!超級恐怖,勁反胃,雖然我知道出街食野要預左,但都唔好比我/客人見到先呀!7) 點左個咖哩飯,我2個人一齊食完個

7) 點左個咖哩飯,我2個人一齊食完個海南雞,個咖哩飯都仲未出,d侍應及高級侍應企係道係咁同收銀吹水都唔跟吓d單齊曬未!個咖喱飯仲要無乜汁囉,之後叫佢比多少少汁我地,但個汁又同個飯既咖哩汁唔同,味道無咁好囉!

2010-07-18
2010-07-25 21 瀏覽
一出跑台山港鐵站便見到這間新開的餐廳,餐廳外的鮮艷奪目的餐牌令我垂延欲滴。因為係晚市時段比較多人,所以要拎籌等位,等左10分鐘倒~門口個派籌阿姐態度唔錯。餐具未到,食物便已到了。一來到就試左個招牌無骨海南雞飯(因為太心急所以冇影低到),可惜太失望了,本來雞冇骨應該食落可以好爽快,但係因為雞肉不太滑,而且好韌好難o趙,所以好失望 不過d飯同汁都好味~之後試了個星洲炒米,大大碟,不過冇乜驚喜。最欣賞係個台式鹽酥大雞排($20一塊),好酥脆香口,雞肉厚嫩~無骨海南雞飯同星洲炒米都有餐湯or熱飲送。羅宋湯感覺不太羅宋湯,似普通雜菜湯。中湯唔錯,半碗都是湯渣,有好多紅蘿蔔和兩舊豬骨。因為位唔多,夜晚又多人食要等位,所以最好唔好多過4個人一齊去食啦~

餐具未到,食物便已到了。

一來到就試左個招牌無骨海南雞飯(因為太心急所以冇影低到
不過d飯同汁都好味~

之後試了個星洲炒米,大大碟,不過冇乜驚喜。

台式鹽酥大雞排
星洲炒米