2K
2016-06-24 1495 瀏覽
逛街逛到累, 立即衝上Starbucks 喝杯啡鬆一鬆, 叉叉電 ~所有東西都是交由太座發辦, 愛新鮮的她一定會買近期新品, 我正等待新的發掘 ....雙重朱古力抹茶星冰樂 $48有雙重朱古力所以味道很甜, 連抹茶星冰樂也不能蓋過它的甜, 還要加進很多朱古力碎, 鋪面的幼滑鮮忌廉加了抹茶粉點綴, 味道豐富 ~荔枝玫瑰希臘乳酪 $29希臘乳酪的濃醇奶味是它吸引人之處, 這杯含有新鮮荔枝肉與玫瑰果醬組合而成, 味道不會太甜, 伴以有咬口的甜味穀物, 每一啖都是層次複雜又美味 ~ 當然 Iced Americano 是必喝的 ~本篇完 ~
雙重朱古力抹茶星冰樂 $48
荔枝玫瑰希臘乳酪 $29
當然 Iced Americano 是必喝的 ~

本篇完 ~

下午茶
Starbucks又出新口味,烤棉花糖朱古力同青檸曲奇脆脆Frappuccino。烤棉花糖朱古力Frappuccino $42加左咖啡既Frappuccino,底層係棉花糖味忌廉同牛奶朱古力醬。忌廉無棉花糖味,但朱古力醬好幼滑香濃。表面都唧左啲棉花糖味忌廉,仲撒左餅乾脆脆點綴一下。呢款整體味道一般。

烤棉花糖朱古力Frappuccino $42

外賣自取
2016-01-27 527 瀏覽
係香港要飲咖啡選擇既店舖並唔多,成街都係星星咖啡連鎖店/太平洋咖啡連鎖店!天寒地凍,琴晚又唔夠訓,經過宜間咖啡店就入去買杯coffee提下神!~入到咖啡店見到人山人海,真係好懷念韓國成街都係coffee shop ,可以悠閒坐底飲咖啡!~點左個mocha提神 ,賣相一黠都唔吸引,同廣告有拉花既賣相有好大分別!!!幸好杯mocha 都唔算難飲,入口香滑,並無苦澀味!!咖啡味香濃,但就蓋過朱古力味!飲完良久,仲有一陣陣既咖啡香味於口腔,回味無窮!!
幸好杯mocha 都唔算難飲,入口香滑,並無苦澀味!!
咖啡味香濃,但就蓋過朱古力味!
飲完良久,仲有一陣陣既咖啡香味於口腔,回味無窮!!
2016-01-25
最近經常肚瀉.....但又好想飲呢杯限定栗香松露白朱古力咖啡 (HKD42)唯有將鮮奶轉豆奶但一飲就出事好難飲.......一杯好飲既咖啡得需牛奶的配合先成就香滑濃郁口感今次除了味道奇差連賣相都不討好單單奶泡就多的是咖啡又唔滿口感唔夠柔滑,氣味唔夠香濃,咖啡唔夠濃烈,飲落口只有豆奶味但沒有咖啡味一杯咖啡相等一盒沙律一個午餐但質素卻參差,味道口感如此不一致,確實可悲好飲指數:☆/☆☆☆☆☆差得很相信下次都唔會再選豆奶......

唯有將鮮奶轉豆奶

但一飲就出事

好難飲.......

一杯好飲既咖啡得需牛奶的配合先成就香滑濃郁口感
今次除了味道奇差

連賣相都不討好

單單奶泡就多的是

咖啡又唔滿

一杯咖啡相等一盒沙律一個午餐

但質素卻參差,味道口感如此不一致,確實可悲
好飲指數:☆/☆☆☆☆☆

差得很

相信下次都唔會再選豆奶......

2016-01-25
10 分鐘 (外賣自取)
$42 (其他)
2016-01-01 364 瀏覽
放假,約了朋友出來請教有關西藏的事情,便去了星巴克坐坐。還沒吃午飯的我,便來份下午茶吧,雖然不是飲咖啡,此終覺得星巴克的飲品較甜,食物也是好吃。***********************凍綠茶奶,HKD36。入口味道較甜,綠茶味不夠甘香,奶的味道較突出。感覺這杯綠茶奶,除了甜味,總是欠了些什麼的感覺。紅豆綠茶鬆餅,HKD18。鬆餅入口都幾軟綿,不會很乾的,鬆餅的甜度又適中,不會過甜,而吃下一口時,淡淡的綠茶味配上紅豆是很好吃。

***********************

2015-12-22 355 瀏覽
忙裡偷閒的日子不多,藉著星期五,決定給自己一個放鬆的時間,走進星巴克,店內的顧客不多,環境寧靜清幽,十分適合自己一個好好休息放鬆。首先點了一個Chocolate Cream Chip Frap和朱古力釘蛋糕片,Chocolate Cream Chip Frap,底部是一杯朱古力,帶有濃郁的朱古力香味,而且不會太甜。上層唧上適量的忌廉,配合著朱古力一起飲,增強質感,令到杯朱古力更加幼滑。再加上朱古力醬和朱古力碎,有種咬口,令到整杯飲品有更多的層次感。一杯飲品包含三款朱古力的元素,朱古力味100分。飲品評分:7.5/10朱古力釘蛋糕片,蛋糕質感十分鬆軟,而且有彈性,充滿特濃的朱古力味,口腔中瀰漫著濃濃的朱古力味。並且含有朱古力釘在其中,增加咬口感覺。頂層還有一層白朱古力和朱古力釘,兩者配合別有一番風味。甜品評分:7/10

一杯飲品包含三款朱古力的元素,朱古力味100分。

飲品評分:7.5/10

並且含有朱古力釘在其中,增加咬口感覺。
頂層還有一層白朱古力和朱古力釘,兩者配合別有一番風味。

甜品評分:7/10
2015-12-18
2015-12-19 380 瀏覽
在蛋糕櫃裏看見這兩個,我第一時間把它們買下來襯我杯黑咖啡。Gingerbread Snowman $19得個靚字,餅乾偏硬,雪人頭部是一個朱古力空心波波。X'MAS Cherry Pie $26店員為cherry pie翻熱後才拿給我,吃著並沒有想像中的甜,反而覺得有點酸,批底不再脆,入口是腍帶軟,與相像的不同。
在蛋糕櫃裏看見這兩個,我第一時間把它們買下來襯我杯黑咖啡。
Gingerbread Snowman $19
得個靚字,餅乾偏硬,雪人頭部是一個朱古力空心波波。
X'MAS Cherry Pie $26

2015-12-15 267 瀏覽
是日旅行回來後一日,下午選擇返工,全因假期少。。。返工之前都想有野令自己醒神一下,就去左就近的Starbucks 買左一杯特濃意式咖啡,之前一向都飲開mocha, 但發現mocha只為自己甜一甜,咖啡味會被朱古力蓋過,所以就試別的由第一次試這杯後就愛上,咖啡味好濃,深度烘焙令咖啡豆好甘香。而且這款是不供應凍飲,我亦有試過放涼再飲,更會添一份苦味,所以熱飲最好
是日旅行回來後一日,下午選擇返工,全因假期少。。。

5 分鐘 (外賣自取)
2015-11-30 348 瀏覽
今日去旺角同屋企人食飯, 未夠鍾當然搵個地方hea 住先,首選當然係咖啡店,今次去旺角呢間以70年代為裝修主題的星巴克。。。呢間星巴克裝修係好,但d 冷氣有d 問題, 有汗味, 好焗, 好在我係門口搵到個位。。。今次飲latte 同叫左件"聖誕紅帽布朗尼"...即係布朗尼加cream 同士多啤梨。。。個士多啤梨係大粒但係好乾,應該放左好奈,個布朗尼入面有合桃,d 合桃"益"左,個cake都ok....
2015-11-28
下午茶
今天約好朋友到旺角行街,但她遲到. 唯有在旺角找個地點歇腳, 邊坐邊等. 幸好這地段有很多咖啡館, 讓人休息. 剛好在麥花臣球場附近, 找到這家. 上來時, 看到充滿著香港特色的牆身, 很親切的感覺. 會員咭尚有餘額, 應該可以買個小CAKE及咖啡. 於是點了CHOCOLATE MUFFIN 及GRANDE LATTE. 這裡人多, 很艱難才找到座位. MUFFIN不算很大, 表面有果仁及朱古力粒粒, MIT開糕頂, 內裡棉密, 糕內顆粒都粘得很緊, 沒有掉下太多碎碎, 尚可保持儀態. 一口咬下, 表面硬脆的果仁及棉棉糕底, 同時享有2種口感. 甜味主要來自朱古力粒粒, 反而糕身不太甜. 配上大大杯LATTE, 一流. 花了55元, 在旺角的餐廳內蛋糕嘆咖啡, 點都要慢慢坐, 慢慢享受!!!
今天約好朋友到旺角行街,但她遲到.
唯有在旺角找個地點歇腳, 邊坐邊等.
幸好這地段有很多咖啡館, 讓人休息.
剛好在麥花臣球場附近, 找到這家.
上來時, 看到充滿著香港特色的牆身, 很親切的感覺.
會員咭尚有餘額, 應該可以買個小CAKE及咖啡.
這裡人多, 很艱難才找到座位.
朱古力MUFFIN
MUFFIN不算很大,
表面有果仁及朱古力粒粒,
MIT開糕頂, 內裡棉密,
糕內顆粒都粘得很緊, 沒有掉下太多碎碎, 尚可保持儀態.
朱古力MUFFIN
一口咬下, 表面硬脆的果仁及棉棉糕底, 同時享有2種口感.
甜味主要來自朱古力粒粒, 反而糕身不太甜.
配上大大杯LATTE, 一流.
花了55元, 在旺角的餐廳內蛋糕嘆咖啡,
點都要慢慢坐, 慢慢享受!!!
2015-09-02 512 瀏覽
在鬧市中溫室的小房子呆坐放空了個多小時,慕名而來的客人越來越多。是時候,騰出座位,讓人家也造造甜夢。各自用手機搜尋附近好去處,呈現眼前的,乃洗衣街的懷舊Starbucks星巴克冰室。據說,旺角冰室乃Starbucks與本地生活品牌住好啲(G.O.D.)和著名藝術家又一山人攜手合作而設計出來的,販賣充滿香港街頭的懷舊味道,如小巴站頭的路線牌、曾灶財先生的塗鴉、回收手機販的土製廣告牌等。旺角懷舊Starbucks的主題,明顯與中環都爹利街的懷舊Starbucks有所不同,後者乃以香港舊玩具和日常生活用品為主題設計的。旺角懷舊Starbucks店樓高兩層,面積極為寬敞舒適。奈何,到處都坐滿了人。好不容易,在一樓等到張挺擠逼的兩人木枱,小妹先坐下霸位,小姐到二樓看看可否找到更舒適座位。小姐失望而回,據說,二樓的梳化椅早已被人搶坐一空了。 小姐繼而出去排隊買飲品,Starbucks固然是假日好Hea處,有的人在呆坐、有的人在聊天、有的人在看書、有的人在用電腦工作。鄰座的兩名男子,竟各霸了一張兩人枱,懶洋洋地在使用手提電腦,煞是可惡的﹗小姐排隊期間,百無聊賴,whatapps了三張照片給小妹,洗衣

小姐排隊期間,百無聊賴,whatapps了三張照片給小妹,洗衣街Starbucks有經典美食提供,如榛子咖啡卷、蛋撻、厚切牛油菠蘿包和咖啡紙包蛋糕。
最終,小姐買回了一杯抹茶拿鐵與小妹共享。呷一口,抹茶幽微而甘雅,清爽且醇厚,沒有台式綠茶粉的青澀苦,奶味頗為突出,口中交織著抹茶香和奶泡香氣。
2015-08-30
2015-08-10 396 瀏覽
每當有需要休息的"落場"時間我就會來STARBUCKS, 又有WIFI又有舒適的坐位, 只是希望學生們不要一杯野飲一抬坐成世, 其他客人都想坐下飲下野, 休息一陣的!星島早前報導STARBUCKS既咖啡用昆蟲染色, 所以我去佢地果度叫親都熱係朱古力, 唔想食到昆蟲嘛!STARBUCK既熱朱最好就係夠CREAMY, 唔會太過死甜, 飲完會有種好舒服既感覺, 真係好似休息左X2既時間咁嫁!加埋WIFI, 真係好難坐得唔耐, 咁就30分鐘好了!

加埋WIFI, 真係好難坐得唔耐, 咁就30分鐘好了!
2015-06-29 467 瀏覽
一直以來,也很想來這間有主題的餐廳,但未有機會試!今天剛好吃得太飽,契哥提議去這邊坐下!餐廳有室內外兩邊位置,想不到平日也那麽多人,在室外坐到我繼續大汗淋漓,幸好等一會便找到室內位坐!!平日我通常會點greentea latte n greentea星冰樂,今天來點新意格新,點了朱古力咖啡星冰樂,朱味香濃,和咖啡味真夾呀!!有下次!這兒價錢和出面是一樣的,那多了一層環境享受,何樂而不為?!今天和哥哥共渡了一個很快樂忘憂的下午

這兒價錢和出面是一樣的,那多了一層環境享受,何樂而不為?!

今天和哥哥共渡了一個很快樂忘憂的下午
2015-06-04 441 瀏覽
Starbucks其實係個溫書好地方,喱排考mid term,花街自修室又爆人,冇地方好去,唯有Starbucks係最好選擇 買杯野飲就可以坐足成日,今次又飲返平日飲開既java chip frappuccino,喱個係低脂星冰樂,好岩怕肥既女仔飲,而且咖啡香得黎仲好濃,絕對係咖啡迷既不二之選,仲要配料都用左 Dark Chocolate 而成 Java Chip,濃上加濃的效果,真係極力推介!!!但記得要加cream攪拌飲,真係一流! 餓餓地食左個肉醬千層麵,牛肉同蕃茄醬既味道烹調得相當出色, 且帶有濃濃的CHEESE, 焗既火喉令千層麵既軟硬度適中,食落真係有西餐廳既水平!
但記得要加cream攪拌飲,真係一流!
2015-05-13
2015-05-27 342 瀏覽
推出新野,又有$25 優惠券,咪試下。 咖啡朱古力碎冰奶凍。個名好吸引,好似仲見到藍莓定草莓主打既另外一款,但係經過幾間都售罄,可能都好好味。Anyway,order左特大size,仲加左cream系上面。(加左好飲好多!)一開始無攪勻,咁咖啡還咖啡,朱古力碎碎還碎碎,奶凍就stay系最下面,分開飲就普普通通既,直到攪勻左來食呢,就連cream都融化入去,奶凍又碎左周圍走,每一啖都有dd奶凍碎,唔會好似一開始,一啖落去一係全部咖啡,一係全部奶凍。奶凍其實同咖啡唔系好夾既,所以溝勻左,load埋cream同朱古力,就順口好多。同埋朱古力碎碎真係好碎,飲完牙齒上面會一粒粒好細粒癡住左,好搞笑,飲完唔好嘻嘻嘻咁樣露齒笑,好醜怪xd總結: 係好味道的!下次會試下另外一款!xd
總結: 係好味道的!下次會試下另外一款!xd
2015-05-26