2023-12-15 302 瀏覽
白蓮蓉餡滑幼得很,絲毫沒有雜質。除了質地,蓮子味好香,不會膩,且齒頰留香,蓮子的香味久久不散。豆沙月餅的餅皮同餡分離,有點失望!不過,皮帶有輕微的焗味,甫入口便飄散開來! 香焗的餅皮內藏紅豆餡,餡料稠實,不會太甜,很不錯!兩個月餅只是$88,挺便宜!

兩個月餅只是$88,挺便宜!
2023-09-24
2022-12-04 1189 瀏覽
行經旺角見到有不少人在排隊購買,我也忍不住買了$12/3個的波蘿包, 回家雖然隔了數小時, 但也很鬆軟, 最重要的, 是沒有棕櫚油那種怪味, 這個很難得,  下次經過,也要再買數個回家慢慢吃。
2022-12-03
1 分鐘 (外賣自取)
  • 波蘿包
2022-08-31 1204 瀏覽
今天經過旺角突然發現一個很特別的店鋪,是一間香港老味道的舊式餅店,非常便宜的價格可以吃到傳統的燒餅,還有其他非常多種類的傳統糕點例如椰撻、蛋撻、雞仔餅、雞尾包、腸仔包、菠蘿包、老婆餅、光酥餅、杏仁餅、綠豆餅、雞蛋糕等各式港式糕餅可以選擇,有機會經過旺角都可以試下。今次點了👇👇👇紅豆燒餅 (仲有其他口味)小編從沒吃過香港的燒餅,原本以為會是很乾,沒想到餅皮煙韌、軟糯,而且餅皮本身有非常淡的甜味不會沒味道,而紅豆沙煮到非常軟爛,也不會太甜,非常適合解饞。😋😋😋價格:🤎🤎🤎🤎食物:🤎🤎🤎🤎環境:🤎🤎🤎
今次點了👇👇👇
紅豆燒餅 (仲有其他口味)

價格:🤎🤎🤎🤎
食物:🤎🤎🤎🤎
環境:🤎🤎🤎
買左花生同原味燒餅,紙杯蛋糕,老婆餅,光酥餅,叫佢將燒餅兩隻味分開袋丫唔該,又話咁麻煩㗎,問佢點分返邊隻係花生味?一句你有眼㗎麻!識分㗎麻! 2隻色差唔多識鬼分呀?識就唔洗問你啦! 認真,燒餅唔太特別好食,粉重,餡料少,油水不足,令到表面龜裂同硬(硬過香港人條命)要用微波爐急救先軟返少少,蛋糕又乾又硬冇味,老婆餅好乾!光酥餅太軟,唔好食 走個陣先望到佢搲完鼻直接拎嘢食找錢畀人,😐早知唔幫襯!谷鬼氣! 😡
2022-03-27
2021-12-20 1062 瀏覽
平時去開旺角都會喺呢一間比較舊式嘅餅家買返一兩件餅食下,通常都會食光酥餅,其實呢啲餅鋪已經買少見少。除咗光酥餅之外其實佢哋嘅其他餅都唔錯,佢哋總會有牛耳同埋蛋散賣
2021-11-15 831 瀏覽
見證香港喜喜跌跌嘅舊式老店鋪每一個餅都是充滿人情味 重視他們的款式幾十年如一日沒有任何新潮花巧但係好嘅嘢永遠值得保留值得記住香蕉糕彈牙香口菠蘿包腸仔包雞尾包大小適中新鮮口感好燒餅拎出嚟好快就賣晒原因係你食完佢之後你根本上唔會想幫襯其他這裏過時過節還有特別的東西售賣例如中秋節都會有豬籠餅食前面收埋後面就麵包焗爐工場喺旺角咁多年仍然係大排長龍有好多箇中嘅原因係你同我都會明白但是箇中滋味可能只有店主才能知道
見證香港喜喜跌跌嘅舊式老店鋪

但係好嘅嘢永遠值得保留值得記住
香蕉糕彈牙香口
菠蘿包腸仔包雞尾包大小適中新鮮口感好

這裏過時過節還有特別的東西售賣
例如中秋節都會有豬籠餅食

前面收埋後面就麵包焗爐工場

❤️香港嘅傳統餅店已經越來越少,亦都證明咗香港嘅傳統文化越來越少,尤其是飲食文化,好多人都只係掛住課金支持外國過嚟嘅過江龍,但就完全忽略咗本土最核心嘅飲食文化,例如茶餐廳,港式酒樓,同埋本土餅店等等⋯❤️今日經過旺角呢間餅家,明華餅家,忍唔住買返佢哋幾個麵包,喺旺角裏面竟然仲可以買咁平, $10有3個包,簡直係佛心價格!相信佢哋只係賺到好少錢,仲要捱好貴嘅租金!❤️可以見到廚房裏面有一個伯伯負責整麵包,以外面就係一個婆婆負責賣麵包,男人負責粗重功夫,女人就係出面默默耕耘,兩個一齊努力,唔係貪啲咩大錢,只係一生為生活努力。呢種態度,都好值得香港人支持及學習。❤️麵包唔算好好食,一般質素,不過對住呢個價錢,算係CP值超級高, $10可以頂到三個早餐,算係超級好,喺香港都唔係經常可以搵到呢個價錢!❤️希望大家唔好掛住支持過江龍,例如拉麵壽司燒肉韓式泰式日式,甚至其他過江龍超貴麵包,反而要欣賞本土文化,欣賞返香港獨有嘅特色小食及老店❤️❤️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❤️甚至希望香港嘅品牌可以打出國際,而唔係比外國人賺曬我哋香港人嘅錢!多啲欣賞香港本來的自身文化👍🏻👍🏻❤️咁先至為香港加油!加油!

❤️咁先至為香港加油!加油!

2021-06-16 641 瀏覽
話說今日行行下見到呢間餅店買咗包十蚊雞既光酥餅,返到公司食完全無甜味根本就無落到糖我以為得一嚿係咁點知第二舊都係無加糖拎番間舖諗住加錢換其他野佢話貨不出門喎乜嘢都無得換我連相都無影就掉咗垃圾筒!!錢唔係問題只係完全放唔落口!提醒各位買之前真系要三思!劣評!
2021-05-06 547 瀏覽
晚上10点多经过,没想到还没有关门,而且陆陆续续有人去帮襯。这家传统的老店已经有超过30年历史,每天都定时出炉面包和饼食。虽然店子不大,但出品的款式也不少。店子是有点旧,也没有可观性,但胜在价钱便宜和味道有水准。晚上这个时间还有十多款食品供应,他们的烧饼是出名好吃的,但今次由于肚子有点饿,就买了一些其他饼食和面包。10元3个鸡尾包,比附近几家面包店便宜很多,面包内的馅料也不少,味道不错,一下次便吃完3个。至于这两个绿豆酥和绿豆酥,外皮有点厚,口感普通,两种以后者好吃点。下次再去时会试一下他们的大蛋糕和香蕉糕,也是人气超高的1食物。

店子是有点旧,也没有可观性,但胜在价钱便宜和味道有水准。

鸡尾包

2021-05-05
鸡尾包
2020-11-02 764 瀏覽
發掘旺角舊式餅店🐒燒餅💰$10*2件試左原味,奶黃同花生味,仲有豆沙無試到👉🏻先講原味,原味啫係無野係入面嘅,得個皮,食落甜甜地,岩d中意煙un野既朋友👉🏻奶黃餡都幾出色,唔係好甜但有奶香,蛋黃味就唔太食得出,同個皮幾match 👉🏻花生味入面有椰絲,砂糖同花生粒,同奶黃比較就甜啲,個人唔太鍾意。🐒嚤囉酥💰$10*2件呢件野.....只可以話我唔識欣賞😂入面有豆沙餡,但個皮係有陣鹼水味,我個人就不了不了。整體來講,5蚊有大大件都抵食,但係衛生環境就老實一般🙈經過都可以買件試下評分:🌕🌕🌕好味:🌕🌕🌗性價比:🌕🌕🌗
發掘旺角舊式餅店
🐒燒餅💰$10*2件
試左原味,奶黃同花生味,仲有豆沙無試到

🐒嚤囉酥💰$10*2件

評分:🌕🌕🌕
好味:🌕🌕🌗
性價比:🌕🌕🌗
奶皇燒餅
奶皇燒餅
2020-09-30 683 瀏覽
以前曾聼過明華麵包店,今日在旺角途經此店,便決定試試這裏的食物。~蛋撻和椰撻十元三個的小蛋撻和椰撻作零食是最好不過。一來可過口癮,又可避免吃得太多。這店的撻可算是一口撻,正合我意。撻皮頗薄,蛋餡味道適中,椰撻相對較乾身,但兩種賣相確實不俗。~花生燒餅以前吃過的燒餅多數都是豆沙餡,今天特意選了花生。燒餅賣相好也不俗,煎得金黃色。餡料的花生🥜醬個人覺得過甜,可能因為燒餅皮也薄。整體來說,這燒餅賣相比味道好。

~蛋撻和椰撻

~花生燒餅

2020-09-10
其他
2020-04-25 789 瀏覽
雖然疫情依家睇落冷靜番但都盡量減少出街保持social distance 靠香港人自律努力💪🏻成個星期無出過門一路work from home今日出街一次過做哂d野買食材去銀行拎網購既包裹有少少雨 再加上閒日旺角街頭更加少人拎完包裹 就行黎廣華呢一邊買麵包雖然加左價 9蚊加到10蚊但仍然好抵食 買左大提子包$10 & 老婆餅$10/2個提子包留番做早餐第一個老婆餅無咩餡 而且個皮好厚好重麵粉味食埋第二個餅 呢個好好多囉~d餡多到突出黎😂 第二個既餡分佈平均雖然餅皮偏厚 但比第一個薄餡既甜度適中希望下次買都係第二個既水準唔好再失手喇😂$10/2個黎講交足功課👍🏻👍🏻👍🏻抵
雖然疫情依家睇落冷靜番

買左大提子包$10 & 老婆餅$10/2個
提子包留番做早餐

第一個老婆餅無咩餡 而且個皮好厚

好重麵粉味
食埋第二個餅 呢個好好多囉~
d餡多到突出黎😂

唔好再失手喇😂
$10/2個黎講交足功課👍🏻👍🏻👍🏻抵
2020-04-24
外賣自取
真老餅攻略 旺角老字號 明華餅家 三十多年歷史的傳統麵包餅家 港式麵包餅食 月餅 雞蛋糕 簡單不花巧 價錢實惠 燒餅 菠蘿包 雞尾包 光酥餅 合桃酥 港式麵包旺角有一間幾十年歷史既小麵包店見盡旺角變遷30幾年如一日 前鋪後工場不花巧,位於旺角中心地帶,價錢超實惠每天生意做不停專賣中式糕點,麵包年青人眼中的老餅麵包店 一個特大雞蛋糕只賣$12單純雞蛋,麵粉,糖純粹至極,就是簡單美味仲有中式燒餅,紅豆餡,香甜不油膩,合桃酥中秋前仲有月餅另外有賣老婆餅 蛋撻,椰撻也是$9 2件,超便宜化算 最簡約的裝修 款式不多,但已經盡量提供好多不同選擇 光酥餅,兒時常吃的麵包$9-2件 $9 買到3個小麵包有雞尾,紅豆,火腿蛋,提子,腸仔,菠羅包那裡找呢?只剩不多的老餅家師傅退休就沒有傳人了我們要好好珍惜旺角豉油街29號號地下
旺角有一間幾十年歷史既小麵包店
見盡旺角變遷
30幾年如一日
 前鋪後工場
不花巧,位於旺角中心地帶,價錢超實惠
每天生意做不停
專賣中式糕點,麵包
年青人眼中的老餅麵包店

一個特大雞蛋糕只賣$12
單純雞蛋,麵粉,糖
純粹至極,就是簡單美味
仲有中式燒餅,紅豆餡,香甜不油膩,合桃酥
中秋前仲有月餅
另外有賣老婆餅 蛋撻,椰撻
也是$9 2件,超便宜化算
 最簡約的裝修
 款式不多,但已經盡量提供好多不同選擇
 光酥餅,兒時常吃的麵包
$9-2件
 $9 買到3個小麵包
有雞尾,紅豆,火腿蛋,提子,腸仔,菠羅包
那裡找呢?
只剩不多的老餅家
師傅退休就沒有傳人了
我們要好好珍惜
旺角豉油街29號號地下
1 分鐘 (外賣自取)
2019-05-02 1273 瀏覽
I've always wanted to try something at this bakery, but everything is written in Chinese and I was afraid that I wouldn't like what I chose, but today, I finally got the courage to try something random and new haha. I later googled and found out that I got 光酥餅(Chinese shortbread) and 香蕉糕 (banana cake roll).The first thing I tried was 光酥餅 which is like a really soft cookie. It was cakey and dense, but extremely bland... It was only sweet. The 香蕉糕 I got had a mochi texture and it reminded me of t
光酥餅

The 香蕉糕 I got had a mochi texture and it reminded me of the banana puree in Tokyo banana sweets which was really good! This place sells Chinese baked goods for a pretty cheap price too, and it's even cheaper if you buy many of the same foods.
香蕉糕
2019-04-14 880 瀏覽
每次在旺角睇完中醫,都會經過呢間老餅家,因為睇中醫前唔食得野,咁睇完中醫都8:00 有多,每次肚餓到死。我都係會係煙廠街呢間明華買雞仔餅食,$44/磅。我買$33 次次都會食曬。佢架紅豆燒餅有好多人買來食,都客似雲來。成日見到傳統d 手藝,真係好想問佢地拜唔拜師,好想將佢發揚光大,因為成日新鮮出爐,大家經過就得去試下拉,因為當佢地後繼無人就失傳架拉。佢最好食係雞仔餅,軟棉唔硬,味道剛剛好。菠蘿包,燒餅,杏仁餅試過就覺得一般。蛋糕下次先再試。

佢架紅豆燒餅有好多人買來食,都客似雲來。

佢最好食係雞仔餅,軟棉唔硬,味道剛剛好。

菠蘿包,燒餅,杏仁餅試過就覺得一般。

蛋糕下次先再試。