2024-04-01 32 瀏覽
鹽燒三文魚鮫—-$72香脆可口唔油膩鹽燒大海蝦串—$29/串蝦肉實正味道唔錯豚肉雞柳壽喜燒鍋—-$148豚肉量足,唔會好多肥肉,湯底味道都唔錯松葉蟹肉蟹膏軍艦—-$34/2件蟹膏味香,蟹肉蟹膏份量都多三文魚壽司 —-$30/2件正常發揮,唔算特別
2024-03-04 49 瀏覽
今年登陸😍朋友請我食呢間日和居酒屋😍他食過元朗比較高質素的居酒屋👍我們相約幾個知己當晚食了「鹽燒白鱔串」、「燒雞泡魚乾」味道鹹香送黑啤🍺一流、「汁煮鵝肝」鵝肝入口口感幼滑😍如嘗試過燒鵝肝嘅濃香味道😍必須要親自試汁煮鵝肝一試難忘👍「深海池魚刺身」我喺其他居酒屋食是薄切的😍但今次食厚切真是另一番風味😍火炙左口魚邊壽司、赤蝦壽司、天婦羅等等….今晚的登陸宴很開心,可以同一班好朋友一齊相聚話當年😍😍人生有幾多個甲子😍應該好好珍惜大家相聚的時刻😍活在當下😍😍好好享受我的退休之旅😍
但今次食厚切真是另一番風味😍
火炙左口魚邊壽司、赤蝦壽司、天婦羅等等….
2024-02-25
  • 汁煮鵝肝、燒雞泡魚魚乾、厚切深海池魚自身
  • 火炙左口魚邊壽司
2024-02-02 71 瀏覽
朋友從加拿大回港,晚飯聚會。朋友想吃食日式料理刺身,向店員提出後,她稍作介紹。我們先點紅肉的葉血引,名字比較少見。肉質爽口,魚味濃,師傅將表皮稍加火灸,口感更豐富。除了刺身後,店內也有不同的日本酒和生啤提供,也有提供居酒屋的菜式。我們點了牛舌心串燒、炸白蝦做佐酒菜。之後我們也點了白肉的目仁奈,今次配酸汁食用。因為是白肉,魚味相對淡一點,師傅以薄切上,味道不錯,肉質有點似𩶘魚。整體上,食物質素好,招待也沒有投訴。價錢方面,我認為與食物質素成正比,開業3年仍然生存,絕對有存在的價值。
2024-01-29
好嘢,今次嚟到呢間,食嘅每一樣嘢都正到不得了!單係睇個菜單都已經流晒口水,真係等唔切啦!第一擊,芥末漬魚生粒丼,係咪想像到那鮮美魚味同芥末嘅刺激,食落去彈牙鮮甜又帶點刺喉,正!紅酒慢煮鮟鱇魚肝仲要講多句,滑溜溜嘅口感配上酒香,幾乎係即刻融入我嘅味蕾裡面👅!嚟緊最抵讚嘅係串燒同炸物!串燒嘅肉質嫩滑,香氣四溢,正到飛起啊🍢!炸物方面,咬落去嘅時候外脆內軟,令人一啖接一啖。跟住仲有精彩嘅盆菜,滿載海鮮嘅鮮味,成個盆菜食落去咸香得嚟唔膩,個虎蝦彈牙鮮甜,鮑魚更加係淋漓盡致地展現出色嘅軟嫩同濃郁味道🍲!春風得意馬蹄疾,準備帶我胃口去開個新世界啦!朋友哋,如果想食啲新鮮又唔普通嘅美味,記得留意呢間啦。食得夠味,心情都跟住嗌爽!各位,我哋下次食評見啦!👋🔥🍣

前兩晚試咗佢哋嘅馬友一夜干,原來係佢哋嘅師傅自己用新鮮嘅馬友醃製同風乾,燒到外皮好香又脆脆哋、入面嘅魚肉仲好嫩滑同鮮味,不過師傅話呢條馬友唔係時時有,如果想食可以提前同佢哋預訂睇吓有無先,祝鍾意食魚嘅朋友仔都會有緣試到😋😋🐟🔥 同場加映鹽燒虎蝦同串燒秋葵同好香甜嘅燒菠蘿,放咗工或者放假去放鬆吓、飲返杯🍶🍻🥃、食吓燒物🦐🐟🍢🔥,的確幾Chill 😌😌💛💛
馬友一夜干

馬友一夜干
  • 燒白鱔串、鹽燒虎蝦、燒牛舌心、燒秋葵、燒冬菇、燒菠蘿
2023-10-16 275 瀏覽
當人人衝返鄉下尋覓日本美食的時候,小編發現這間位於元朗的隱世居酒屋,前身是旺角日常料理,食材新鮮由空運直送,價錢親民貼近日本價格,重點是親切貼心的服務,以客為本,令每位食客皆感到賓至如歸,很值得大大力推介。🦋木魚蒜頭漬粒粒蒜頭漬帶來爽脆的愉悅口感,且不帶辛辣,令人食不停口。🦋七味魚翅 佐酒小食的絕佳選擇,味道咸香帶嚼勁。🦋海苔炸魷魚鬚魷魚鬆容易咬開,炸皮夠薄,不會帶來油膩感,海苔增添獨特風味。🦋汁煮鵝肝鵝肝味道帶微微酒香,雪糕般幼滑般口感,令人一試難忘,配搭柚子蘿蔔,清新解膩,一道無法抗拒的美味誘惑。🦋赤崎生蠔來自赤崎的生蠔,海鮮味極至,爽脆肥美,入口餘韻久遠。串燒🦋雞皮🦋牛舌芯🦋白鱔款款串燒皆由師傅親自即點即燒,高質有驚喜,調味得宜,火喉掌握準確。雞皮酥脆鬆化,脂香惹味;牛舌芯燒得軟腍,肉汁豐富,一咬傾心;白鱔皮脆肉嫩,口感彈牙,肥美厚實。🦋美國頂級安格斯肩胛肉牛肉鍋這一人前的壽喜燒,牛肉色澤粉嫩漂亮,帶濃郁的牛脂香,壽喜燒汁甜度不會太甜膩,配合雞蛋汁,入口順滑,無比滿足。🦋原條赤羽太刺身初嚐赤羽太刺身,屬淡味白身魚,產量稀少,口感帶微嚼,味道甘甜。

🦋木魚蒜頭漬
粒粒蒜頭漬帶來爽脆的愉悅口感,且不帶辛辣,令人食不停口。

🦋七味魚翅
佐酒小食的絕佳選擇,味道咸香帶嚼勁。

🦋海苔炸魷魚鬚

🦋汁煮鵝肝

🦋赤崎生蠔
來自赤崎的生蠔,海鮮味極至,爽脆肥美,入口餘韻久遠。

串燒
🦋雞皮
🦋牛舌芯
🦋白鱔

🦋美國頂級安格斯肩胛肉牛肉鍋

🦋原條赤羽太刺身

2023-10-16 103 瀏覽
該國朋友推介下試咗幾次嘅居酒屋,獨自一人既能清靜享受美食;呼朋喚友推杯換盞亦能暢快笑談浮生逸事。小店風味,未必每每迎合大眾,不過冷暖自知。「鬧市內很多驚世駭俗」可是對於客人 對於店家 生意以外 更多是一場場緣份。吃的是師傅的手藝,更有主事者的理念和信仰,有人情,有世故,有掙扎,有心事。我們每個人過著怎樣的日子,幸不幸福,富不富足,就如食物的口味,不一定要迎合大眾,因為小眾的幸福同樣是幸福。請不要刻意迎合我。因為我光顧的從來不是來去匆匆的逢迎,而是你不落俗套的初心。

鹽燒牛舌芯串
  • 仙鳳趾
  • 赤崎
  • 清酒煮蜆
  • 湯烏冬
早幾日一家大細出街玩完諗住搵間日本菜食下點知食到一肚氣食物頗正常,唯獨是服務態度差到極點。招呼入座係一位新員工,服務態度係幾好。最睇唔過眼係一個應該係老闆娘既女人。我地7:20分入座坐係門口7:28點餐 當時餐廳約6張枱有客,唔算多人。等左約20鐘先上一碗豬軟骨飯其實期間餐廳都不斷有人入座,亦都點左餐,但剛入座既客好快就上到菜食完賣單唯獨我地點既餐慢慢上,我地心諗會唔會唔夠人手請人難,可能廚房得一個人上菜會慢啲,飲食都難請人。點知原來係自己諗多左,望下廚房都見到兩個廚師。正常應該係按落單先後次序上菜。點解人地遲來仲上得快過我地。如事者等左超過55分鐘我地就問個新員工點解咁耐都未有壽司拼盤係咪唔記得落單?如果無落單我地就唔要了。跟住新員工走去問個應該係老闆娘既女人,得到既結果係等多五分鐘師傅整緊。60分鐘整一碟16件壽司如果唔講我真係以為我叫左份160件壽司然後應該係老闆娘既女人上菜,跟住我地問佢係咪漏左單點解咁耐既。點知唔問由至可一問把鬼火,佢就同我地講我地跟單做,跟住我地問佢點解隔離枱快過我地,人地都食完賣單,點解我張單既壽司去到最後60分鐘先上,跟住個應該係老闆娘既女人答都唔答我,
早幾日一家大細出街玩完諗住搵間日本菜食下
點知食到一肚氣
食物頗正常,唯獨是服務態度差到極點。
招呼入座係一位新員工,服務態度係幾好。
最睇唔過眼係一個應該係老闆娘既女人。
我地7:20分入座坐係門口
7:28點餐
當時餐廳約6張枱有客,唔算多人。
等左約20鐘先上一碗豬軟骨飯
其實期間餐廳都不斷有人入座,
亦都點左餐,但剛入座既客好快就上到菜食完賣單
如事者等左超過55分鐘
我地就問個新員工
點解咁耐都未有壽司拼盤係咪唔記得落單?
如果無落單我地就唔要了。
跟住新員工走去問個應該係老闆娘既女人,
得到既結果係等多五分鐘師傅整緊。
60分鐘整一碟16件壽司
如果唔講我真係以為我叫左份160件壽司
點知唔問由至可一問把鬼火,佢就同我地講
我地跟單做,跟住我地問佢點解隔離枱快過我地,人地都食完賣單,點解我張單既壽司去到最後60分鐘先上,跟住個應該係老闆娘既女人答都唔答我,光速鼠入廚房推個新人過來,應付我地。咁我地見佢係新人算啦費事鬧佢。
過左5分鐘,應該係老闆廚師整完碟壽司行出來坐係我地對面黑口黑面望住我地。
一家人有老有嫩來食飯都要睇你面色,
其實講真如果當時你講唔好意思廚房無人返工頭先漏左單,我相信我地唔會怪你,但最睇唔過眼你推個新人出來應付我地。仲比面色比我地睇。
食飯食到一肚火無下次。

2023-03-16 413 瀏覽
今天放假同三五知己入元朗行街👩大家行得攰,想食日式料理,經過教育路「日和居酒屋」見環境唔錯,就入去試吓🤪我哋食咗鹽燒牛舌芯有三塊厚切食落好Juice😜仲有鰻魚串燒和其他串燒都燒得好好食🥳三文魚腩、珍寶赤蝦、甜蝦、油金魚、「刺身」都好新鮮🥰海膽軍艦、拖羅軍艦、還有炸生蠔!特別介紹日和生啤,花香味濃,我覺得好正🍺值得一試,吉列咖喱豬扒飯,鰻魚飯🍚仲有日本直送原條池魚王刺身🐠希望大家撐下年青人嘅小店😝😝
我哋食咗鹽燒牛舌芯有三塊厚切食落好Juice😜
仲有鰻魚串燒和其他串燒都燒得好好食🥳
三文魚腩、珍寶赤蝦、甜蝦、油金魚、「刺身」都好新鮮🥰
海膽軍艦、拖羅軍艦、還有炸生蠔!
特別介紹日和生啤,花香味濃,我覺得好正🍺
值得一試,吉列咖喱豬扒飯,鰻魚飯🍚
仲有日本直送原條池魚王刺身🐠
希望大家撐下年青人嘅小店😝😝
2023-03-15
2022-09-13 744 瀏覽
飲食記錄:日本海膽配三文魚籽凍豆腐🥢好得意!凍豆腐微微帶橙色,有海鮮嘅味道,凍上都可以一啲都唔腥😋配埋海膽/三文魚籽食更埋提鮮味😋滑捊捊嘅豆腐配軟棉棉嘅海膽/爆汁嘅三文魚籽,口感都幾得意~海膽雖然唔算甜,但無腥味,有鮮味~秘製泡菜🥢泡菜酸辣適中,唔會雪到好凍好似放咗好耐咁,大白菜亦夠爽脆😋赤岩生蠔刺身🥢(對厚身嘅生蠔興趣不大,只係bf嗌咗嚟食,供圖作參考)鹽燒油甘魚鮫🥢油甘魚鮫肉質滑溜😋魚皮焦香😋非常開胃日本直送原條池魚王刺身🥢刺身賣相吸睛👀✨師傅把刀好靚同埋刀功好好呀👍🏻雖然見池魚王啲肉有少少紅紅地,但無腥味,味道道係鮮中帶甜😋而且係好鮮好鮮嗰隻!如果怕腥可以沾埋居酒屋自製嘅薑蓉細蔥汁食,都好夾條池魚👍🏻店主話粒菊花係食用花,可以食,我成粒啪咗😀味道有啲似….白花油😅黑豚腩肉串🍢黑豚腩肉有豬味!簡單鹽燒已經好味又佐酒🍻日本魷魚鬚串🍢魷魚鬚彈牙~掃咗燒汁感覺幾日式,都好味~但個人比較鍾意鹽燒😋鹽燒厚切牛舌芯🍢(唔食牛,供圖作參考)火炙壽司(左至右)火炙左口魚邊壽司🍣喺度食嘢完全感受到餐廳對食材嘅執著,即使唔係嗌緊相對名貴嘅餸,都食得出食材好新鮮優質😋左口魚邊油脂超級豐富超肥美🤤因為真係
飲食記錄:

日本海膽配三文魚籽凍豆腐🥢
日本海膽配三文魚籽凍豆腐

秘製泡菜🥢
秘製泡菜

泡菜酸辣適中,唔會雪到好凍好似放咗好耐咁,大白菜亦夠爽脆😋

赤岩生蠔刺身🥢
赤岩生蠔刺身

(對厚身嘅生蠔興趣不大,只係bf嗌咗嚟食,供圖作參考)

鹽燒油甘魚鮫🥢

日本魷魚鬚串🍢
日本魷魚鬚串

鹽燒厚切牛舌芯🍢
鹽燒厚切牛舌芯

(唔食牛,供圖作參考)

火炙壽司(左至右)
火炙左口魚邊壽司、火炙三文魚腩壽司

火炙左口魚邊壽司🍣
喺度食嘢完全感受到餐廳對食材嘅執著,即使唔係嗌緊相對名貴嘅餸,都食得出食材好新鮮優質😋左口魚邊油脂超級豐富超肥美🤤因為真係好肥好肥,建議可以火炙耐多少少,增加入口即溶嘅口感🤤

火炙三文魚腩壽司🍣

壽司(左至右、下至上)

珍寶赤蝦壽司🍣
肉質實兼夾爽,黏度足夠!都幾鮮甜😋性價比巨高!

(題外話,依度有3款珍寶蝦,分別係赤蝦、甜蝦及牡丹蝦,選擇幾多,珍寶赤蝦及珍寶甜蝦價錢相若,珍寶牡丹蝦當然貴接近1倍啦,喺有得揀嘅情況之下,我係好推介食珍寶赤蝦,因為都真係好好味,同埋黏口感覺同珍寶牡丹蝦比有過之而無不及😋)

蟹籽軍艦壽司🍣
蟹籽新鮮同好多😋

日本直送赤身壽司🍣
(唔係好餓,所以只係bf叫咗嚟食,佢話好味,供圖作參考)

日本直送大拖羅壽司🍣
(唔係好餓,所以只係bf叫咗嚟食,佢話好味,供圖作參考)

紋甲魷魚魷司🍣
魷魚好新鮮呀!好厚同埋好爽!
紋甲魷魚壽司

日和生啤
日和生啤

對手工啤一向興趣不大,純粹好奇試試餐廳品牌嘅生啤,ummm…味道似有少少花椒八角…唔啱我口味😅

日和居酒屋座落嘅街道,餐廳轉得好快,上一兩手我都食過。本身無咩期望入嚟食嘢,純粹行過有位入嚟食個晚飯~但係估唔到餐廳食材質素相當不俗😋價錢唔算好貴☺️食物款式都幾多~

我同bf8點半先入嚟坐底食嘢,無留意餐廳關門時間,慢慢分2round點菜,餐廳員工服務態度都好好,完全無令我哋覺得趕收工,我哋留意到餐廳無其他食客先知自己阻人收工😅(唔好意思)

我哋埋單無check收據,亦無拎收據走,第二朝起身,睇睇ig😳story有post到深海池魚刺身,餐廳認到我,dm我話我知唔小心收多我哋1枝sake錢,仲安排返payme refund😳🫶🏻好均真呀!

2022-08-13
  • 蟹籽軍艦壽司
  • 日本直送赤身壽司
  • 日本直送大拖羅壽司
2022-08-12 580 瀏覽
元朗教育路有好多小店,睇咗一輪,最終擇咗呢間。接近六點鐘左右入到去,得幾張枱有人,裝修係一般的居酒屋style,而座位都算寬敞,舒服的。叫咗北海丼(海膽、珍寶赤蝦、油甘魚、三文魚籽、松葉蟹肉),刺身都好新鮮,蝦實淨彈牙唔梅,但海膽就無咩味。時令魚頭湯,原本以為得嗰少少魚頭,但原來佢地係成個魚頭俾晒落個湯到,真係估你唔到。至於其他野食都不過不失啦!
2022-07-30
2022-08-07 465 瀏覽
生日飯朋友比我任選元朗既餐廳,諗起大排檔谷友經常推薦日常居酒屋,就揀左呢間試下。店員有介紹是日推介,但落單時就好幾樣食物都係缺貨但欠註明,有啲不明所以。日和刺身盛有1客:日本海膽、4切:三文魚、油甘魚、3切:深海池魚王、赤身同埋3本:珍寶赤蝦,淨係個presentation已經令人感覺好吸引,刺身樣樣都好新鮮,反而係紫菜腍左又試埋d燒物,特大虎蝦$28隻黎講性價比係高既,食落都又甜又啖啖肉;鹽燒牛舌有三塊厚切,燒得有啲太乾,咬唔郁咁。而雞泡魚乾就預期之內好味,必須點埋蛋黃醬一齊食,有畫龍點睛之效!店內人客不多但有時未能呼喚店員落單或執拾枱面,感覺稍為唔夠勤快,希望下次光顧有改善呢。

2022-05-25
2022-07-15 449 瀏覽
元朗教育路好多日本嘢食,而家日和居酒屋之前轉左幾次手,今次第一次食相當唔錯,魚生好新鮮,壽司即造,飯仲暖,溫度啱啱好,串燒燒得好好,食落juicy ,首推牛舌,樓面有2個女員工,都幾好禮貌整體體驗非常唔錯下次會再嚟,但係有樣嘢需要改善就係茶味太淡
  • 串燒
2022-06-12 481 瀏覽
5月份太多人生日,今次又是生日飯,朋友搵咗呢間,佢哋話食開不錯,而我就冇乜所謂,一試無妨。其實揀嘢食嘅時候,睇吓個價錢,就會預算會食啲咩水準嘅食物,少有例外。今餐本人認為 : 生蠔 - 不錯,新鮮,有海水味,店員介紹👍🏻蘿蔔 - 很入味,值得推介👍🏻鮑魚 - 唔韌,入味,可以一試👍🏻燒雞泡魚乾 - 唔韌,可以一試👍🏻吉列咖喱豬扒飯 - 朋友話好好食,她每次都會食呢個略為遜色魚鮫 - 鮫下肉較少串燒雞翼 - 不入味,只有雞皮有味刺身魚 - 忘記魚的名稱 😅,一搬

生蠔 - 不錯,新鮮,有海水味,店員介紹👍🏻
蘿蔔 - 很入味,值得推介👍🏻
鮑魚 - 唔韌,入味,可以一試👍🏻
燒雞泡魚乾 - 唔韌,可以一試👍🏻
吉列咖喱豬扒飯 - 朋友話好好食,她每次都會食呢個

略為遜色
魚鮫 - 鮫下肉較少
串燒雞翼 - 不入味,只有雞皮有味
刺身魚 - 忘記魚的名稱 😅,一搬

2022-05-21
生日
2022-06-07 229 瀏覽
六點打去問七點有冇位佢話大把位去到排到PK等咗成粒鐘 只能個樓面管理不善囉 嘢食對唔住我舞影但叫咗普通三文魚呀三文魚腩刺身 墨魚刺身 因為問咗佢幾款咩海膽啊嗰啲佢都話冇 我都明嘅依家疫情航班小。味道不過不失囉 另外叫咗個牛肉飯 牛肉飯其實吉野家會好食啲 等佢嗰餐好遲先70幾80蚊有牛肉飯有湯 平囉 撳呢個㗎你都預咗食嘅嘢唔會特別好 不過嗰日冇乜胃口冇試到佢啲時令刺身 等間嘢咁多人我相信仲有佢嘅特色之處嘅 覺得係可以再試多次