2019-08-19 2301 瀏覽
聽同事講呢間新釗記有唔同分店,不過西環呢間就快結業,所以我哋就過咗嚟食晏😂食物嘅種類都係非常多,成個茶餐廳嘅Menu任你揀😂由於有選擇困難症嘅我諗唔到食乜,所以就一切從簡,最後係揀咗滑蛋蝦仁飯😂店員會先送上一碗例湯,對我來講份量都幾大碗,飲完都填左個肚一半,仲有啲湯渣。上咗碟飯之後我先好後悔唔記得叫店員同我少飯😅😂見到個份量心諗:唉又食唔晒😅食落感覺佢個茨汁非常多🤨唔係我expect想食嘅滑蛋🤔不過食茶記就唔好咁多expectation😂😅起碼蝦肉都算大隻同無乜雪藏味👍🏿

2019-01-10 899 瀏覽
赶了一天的路,懒得寻觅美食,酒店下品尝下当地的食材,点了店员推荐的牛腩面,牛腩倒是炖得很烂很好吃,就吃面里夹杂了好多牛毛在面里啊希望店家注意一下质量,其他菜品味道一般,填饱肚子还是可以的,毕竟价格亲民…!
2019-01-10
  • 猪手面
2019-01-07 586 瀏覽
三點三時分路過這裡,少少肚餓少少嘴饞下,進去點了份tea set。 🌈公司三文治配上杏仁霜 $37等了一陣子三文治🥪才到,賣相出乎預期好,白麵包是烘過的,三文治餡料豐富,除了一般的芝士火腿,中間夾多片麵包同時再夾有蕃茄酸瓜,未食已覺得吸引😍一開四切得細細塊,方便入口。吃落才發覺這三文治🥪沒一般的🥪滿滿都是醬料,這是走醬的,非常好👍🏻,滿意!😊材料新鮮,味道滿足,簡單的tea set卻比較健康又飽肚。

🌈公司三文治配上杏仁霜 $37

材料新鮮,味道滿足,簡單的tea set卻比較健康又飽肚。

2018-07-31 744 瀏覽
路過這家,試一試首先想說,店裡服務的阿叔人不錯,誠實也耐心,講解了餐單上的菜點了一個晚市套餐,魷魚份量足,很清淡,再加一杯檸檬茶,適合減肥,哈哈~朋友點的一個菜遠牛肉撈麵味道也OK,美中不足就是麵有點糊了吃過米其林,吃過街頭小巷的美食,偶爾就是想要這樣一種平平淡淡的茶餐廳的味道
路過這家,試一試

菜遠牛肉撈麵
西蘭花鮮魷
西蘭花鮮魷
2018-02-08 754 瀏覽
呢間餐廳係面向電車路,好易搵,間餐廳好大好多位,適合一大班人一齊去食,不過嫌d 位太窄,坐得唔太舒服~食物種類同配搭好多,如果食晚餐建議大家嗌晚市套餐,包湯、一碟小菜、一碗飯同飲品,份量好多,一定飽~都係$60,好抵食!!!(個老火湯好好飲!!!)推薦豆腐班腩煲,d班腩好大舊,外面個皮好薄,魚好多,特別中意個汁,送飯好好食!如果唔想嗌套餐,可以嗌碟頭飯,即叫即炒,勝在份量夠多~ 不過飲品要另外加錢~~

2017-12-21 447 瀏覽
工作至深夜,之前食既晚餐都已經全部消化哂,唯有落街覓食。但由於都冬天,出面街好大風,所以想搵番間可以坐得耐啲同暖啲既地方。因此,最後我去左新釗記。入到去,燈火通明,見到好多同我一樣黎食宵夜既人。我叫左個餐,叫左個雪菜火鴨絲炆米,而餐飲就叫左個熱檸蜜(唔駛加錢)。個炆米15分鐘度就整起左,即叫即,熱鬧鬧,用料都好足,除左有主角火鴨絲,仲有雪菜,青椒,分量又大,都唔算油膩,味道就不過不失啦。 杯熱檸蜜就有兩片檸檬分量適中。

杯熱檸蜜就有兩片檸檬分量適中。

2017-11-29
$50 (宵夜)
2017-11-28 283 瀏覽
雖然食咗brunch,但行完一輪,有啲胃口想食嘢,於是又係諗住行到邊就食到邊……我都係想飲奶茶,見到呢間有位就入去食啦!呢度冇特餐、冇常餐,只有下午茶餐,所以係叫咗豬扒通粉+奶茶……盛惠31元,價錢ok的……茶走少甜,ok的,如果再熱啲更好,通粉,呢度好似同其他地方的不同,係幼身啲嘅,質感幾好,豬扒都夠味同埋夠腍,剪開上食起嚟冇咁狼狽……雖然下午茶時段,但呢度人客吾係太多,可能係地方大,我一人可坐二人卡位,感覺濶落……啲阿姐服務都有禮貌,剛巧遇到清潔姐姐掃地抹地都有示意我提起腳……
我都係想飲奶茶,見到呢間有位就入去食啦!

豬扒通粉+奶茶
2017-11-25
2017-05-22 586 瀏覽
今日特意來到西環周圍行下,又吾知食乜好,求奇入左黎。當時下午茶時段,叫左個撈麵,朋友叫左個西多士。我的要求好底姐,碗野好細碟,我吾明點解d肉會咁酸,平時食其他茶餐廳的撈麵都吾係咁,失望,我都吾想問個店員,食飽好走啦
2017-05-18
香濃滑奶茶配流汁腿蛋治 不得了😆😆😆👍🏻最重要是…食完件三文治 杯奶茶仍然熱的 光頭伯你好嘢 👍👍👍 他們啲奶茶在西區已經稱霸很久 仍未有人挑戰成功 😘😘 有啲扮懷舊想入嚟分一杯羹 很快就無功而還 😁😁😁
香濃滑奶茶配流汁腿蛋治 不得了😆😆😆👍🏻
2016-09-12 576 瀏覽
由細到大都有幫襯新釗記,好多嘢食可以揀,最緊要係快,就算晚飯時間我都可以叫普通粉麵或三文治食,唔似其他餐廳咁一定要叫晚飯套餐,因為通常我都係自己去食,食量又細,就算同我阿媽一齊食都係食好少,所以新釗記幾啱我呢d食量細嘅人
2016-09-05 404 瀏覽
碟頭飯從來都是獨家精的上選,友人重回港外崗位,是夜再次自家搵食。下班後已甚疲累,沒想太多,決意在茶餐廳解決。粟米肉粒飯肉粒爽而不膩,粟米粒粒鮮明,汁是滑滑的佐飯一流!小人極速的完成整碟飯,快靚正!👧一個人的晚飯,也不用難為自己。

粟米肉粒飯
一個人的晚飯,也不用難為自己。
粟米肉粒飯
2016-05-16 635 瀏覽
今日放假出左去行街,不過下午真係好熱,行左一陣就頂唔順要抖下,我地去左附近新釗記,順便食埋晚晏就食左個炒飯,估唔到咁夠味食起黎好夠鑊氣,好入味而且D配料好新鮮,個菠羅好好食D牛肉粒好好咬口個飯炒得好香,唔太硬,真係好好食

食左個炒飯,估唔到咁夠味

食起黎好夠鑊氣,好入味

而且D配料好新鮮,個菠羅好好食

D牛肉粒好好咬口

個飯炒得好香,唔太硬,真係好好食

2015-11-28 661 瀏覽
既然寫了上集,當然有下集。今天是最後一天在西環上班,因為中午約了一大班同事 farewell lunch,所以決定來【新釗記】吃一個最後的早餐。印像之中,雖然在西環工作多年,但這在這裡吃早餐的日子,真的是十隻手指數得完。看看餐牌才驚覺,原來【新釗記】的早餐選擇十分多元化,有即制腸粉、麥皮、扒麵、西式早餐、三文治、粥、粉麵(即雪菜肉絲、沙嗲牛肉、五香肉丁之類);款式之多,以茶餐廳來說可說少有。尤其是麥皮、粥、即制腸粉,更可能在其他茶餐廳沒有供應。最終選擇了最經典的通粉雙蛋餐($27),為什麼稱之為最經典?因為在我小時候的那些港式西餐廳,已經開始供應一份包括火腿通粉、火腿煎雙蛋、牛油多士或餐包、以及一杯飲品的西式早餐,對於當時只是一個小朋友的我,以及經濟剛剛起飛的香港,一般市民根本沒有機會接觸正宗法國菜或意大利菜,香港也不似今時今日,竟然有這麼多既高級又正宗的西餐廳。這份西式早餐對我來說,就已經是正宗的西餐了!火腿絲通粉細細碗,但作為早餐,份量已經相當足夠。通粉煮得稍為腍了一點,舖在通粉面的一小撮火腿絲,切得幼細而粗幼均一,以茶餐廳的標準來說,已經算是相當細心了。湯底當然只是普通的罐頭雞湯

火腿絲通粉細細碗,但作為早餐,份量已經相當足夠。通粉煮得稍為腍了一點,舖在通粉面的一小撮火腿絲,切得幼細而粗幼均一,以茶餐廳的標準來說,已經算是相當細心了。湯底當然只是普通的罐頭雞湯水,反正我也只是要有一點點味道,不會有太高及不切實際的要求。
火腿絲通粉
西煎雙蛋配牛油多士。麵包是薄薄的半片,唉!物價飛升,只有半片方包!但烘得尚算金黄脆身,並不是隨便的烘十數秒就算。多士表面塗了一層薄薄的牛油,牛油香味不太濃厚,標準的茶餐廳質素。煎雙蛋不是我最喜愛的太陽蛋,而是反底,好處是確保圍著蛋黃的那一圈蛋白可以熟透,適合大部不喜歡生蛋白的客人的口味,但卻犧牲了外觀……見不到那一個橙黃色的蛋黄,感覺總是欠缺了一些甚麼東西。更可惜的是,這兩隻反底煎蛋的其中一隻蛋黃穿了,變成熟蛋,破壞了煎雙蛋的蛋黄必須流心的原意。
西煎雙蛋配牛油多士
餐飲選擇了熱華田。味道適中,與所有港式茶餐廳一樣,加入了淡奶一起沖調,所以比較香滑,不會只有單純的阿華田味道,也不會水汪汪。重點就看所採用的淡奶到底是什麼品牌,這裡採用了港式茶餐廳中最受歡迎、最喜愛採用的知名品牌黑白淡奶。抵讚!
熱阿華田
這個通粉雙蛋早餐不算特別抵吃,與其他連鎖快餐店比較,例如:大家樂、大快活,其實價錢也差不多。但茶餐廳總有種獨特的人情味、香港風情,再加上我個人情意結,我沒有可能不再一次給【新釗記】一個笑臉。

完成了這篇下集食評後,對於我以【新釗記】作為飯堂的日子,總算畫上一個完滿的句號!

後記:關於【新釗記】,我一直有一個疑問,全港的【新釗記】分店,大大話話都有十間八間,但並沒有統一的裝修格式,我一直懷疑到底是否同一個老闆。即使是特許經營,裝修格式、餐牌內容都應該有一個統一規範,但以上種種,一律沒有在【新釗記】出現。以往多次向西環【新釗記】的老闆查詢,他總是支吾以對,沒有很正面的回應。但從他的說話語氣當中,可以感覺到各間新釗記的老闆應該不同,但過往卻可能有一點關係……但為什麼各店仍然可以用同一個招牌,那就不得而知了!?
2015-11-26
$30 (早餐)
2015-11-27 318 瀏覽
這一篇食評一直想寫了很久,但始終沒有決意進行,一直拖到今日,終於下定決心要執筆了!因為公司即將搬遷,之後可能沒有機會來這裡食午餐了。【新釗記】可以說是我進入社會工作之後,陪著我成長的茶餐廳,內裡的裝修並不是什麼高級茶餐廳如【翠華】之類,只是一間很普通的街坊格局茶餐廳。在這十多年來,我在這間公司工作的日子裡,只要不是放大假,每個星期總會有兩、三天在這裏開餐……當然有其特別的原因,就是它的價錢,即使以今時今日的標準來說,我敢說一句,在香港其他地區的茶餐廳,應該很難找到這麼抵吃、而質素又不賴的午市套餐($45)了!祗須 HK$45,即有一碟即叫即炒粉麵飯,包括例湯一碗及飲品一杯,最吸引人的,如果你不選擇飲品,甚至可以改要一碟油菜,通常有菜心、芥蘭或西生菜任君選擇。雖然 HK$45元 也不算特別便宜,但不要忘記 ,客人可以從餐牌內的炒粉麵飯任選一款,基本上乾炒牛河、乾燒伊麵、生炒骨飯、茄汁豬扒飯、斑腩飯等等等等,講得出的一般炒粉麵飯,都任君選擇,還要是即叫即炒;而一般茶餐廳的三十多元特價午市套餐,則絕大部份都只是預先煮熟的碟頭飯。更何況,這個午市即炒粉麵飯套餐有一大特點,客人可以不要飲品要油菜
雖然 HK$45元 也不算特別便宜,但不要忘記 ,客人可以從餐牌內的炒粉麵飯任選一款,基本上乾炒牛河、乾燒伊麵、生炒骨飯、茄汁豬扒飯、斑腩飯等等等等,講得出的一般炒粉麵飯,都任君選擇,還要是即叫即炒;而一般茶餐廳的三十多元特價午市套餐,則絕大部份都只是預先煮熟的碟頭飯。更何況,這個午市即炒粉麵飯套餐有一大特點,客人可以不要飲品要油菜,相信沒有其他茶餐廳有提供這個選擇。
今日的例湯是西洋菜煲豬骨【新釗記】的例湯也是一個亮點,你絕對可以品嚐到足料的湯水味道,而並非瘋狂加水以至稀淡、缺乏煲湯材料原味,只有鹹味的中式例湯。
例湯是西洋菜煲豬骨
椒鹽肉排炒公仔麵,這個也是標準午市套餐的任選炒粉麵飯其中一款!竟然炒公仔麵的價錢與普通一碟椒鹽排骨飯相同!公仔麵的份量也不少,估計有1.5個公仔麵餅。雖然味道略淡,沒有加入XO醬去提升味道;炒麵的時間也很短,不夠香口;但麵條夠乾身,炒麵之前用滾水預先煮麵的時間也控制得相當好,沒有因為吸水過多變得過腍、過軟。以茶餐廳午市套餐的標準來說,已經合格有餘,甚至可算超值。肉排的份量也相當多,味道也調較得相當好;當然,以這個價錢的椒鹽排骨,肉味只是一般,我也不會奢望有新鮮本地豬肉。
椒鹽肉排炒公仔麵
餐飲選擇了凍檸檬利賓納,需要額外加3元。利賓納份量相當多,所以味道夠甜,不會水汪汪、淡而無味;並且堅特採用新鮮檸檬,共有五片。在以前沒有原裝檸檬味利賓納的日子,這個是港式茶餐廳正宗沖調方法;直到今日,基本上所有港式茶餐廳仍然維持這樣傳統。
凍檸檬利賓納
這個午市即炒粉麵飯套餐($45)的確十分抵吃,印像之中,我十多年前第一次吃這個套餐時,好像大概30元,或者再便宜一些,當年已經覺得相當吸引。美中不足的,是水準不太穩定、時好時壞,今次食同一款炒粉麵飯,味道可能會略遜與上一次。姑勿論怎麼樣,我對【新釗記】始終有一份情意結,我一定要給他一個笑臉。
2015-11-25
例湯是西洋菜煲豬骨
2014-09-24 241 瀏覽
個日係學校做完project之後真係好好好肚餓。唔知係咪因為太耐無翻屋企食飯,突然之間好想食魚香茄子煲!(好似唔係好關事lol)初頭見到價錢,其實系覺得有d貴既,但系真系好想好想食,所以就算再貴都照叫左好彩佢無令我失望,比足料,無論茄子定魚都好夠味,送一碗飯都好似唔係好夠。雖然食到後尾覺得有d咸得劑,但係整體黎講真系幾唔錯!同行既有人就叫左咖哩雞飯,賣相就一般啦,食落都正正常常既,無乜特別甘啦。
個日係學校做完project之後真係好好好肚餓。

雖然食到後尾覺得有d咸得劑,但係整體黎講真系幾唔錯!
2014-09-09
$56 (宵夜)