2011-05-08 581 瀏覽
個日朝早同boyfriend出官塘, 到左lunch time我未有idea去邊到食好~bf 就~推介~話; 不如去大排檔啦!因為我自己食唔哂成碟 ~碟頭飯~ 所以平時都好少會去d大排檔!不過我bf 話個到d 野唔錯, 佢同friend都成日去食, 我就覺得不妨試下=)可能早左d, 未有太多人, 所以唔洗等位~搵左位坐低左, 好快就有人比左杯凍咸檸水我地.老實講, 雖然我食過既店舖唔多, 但係由茶餐廳大至西餐, 出名d既店舖,佢地都只會比杯水或茶! 所以尼杯凍咸檸水令我好深刻! 值得一讚! 另外, 我同bf 都叫左海南雞飯~記得好多年前, 食過一間出名既餐廳既海南雞飯, 但我覺得似食雞油多d=="而今次我食既雞好fit, 哈哈^^不過d雞好似淡左d, 差左些少雞味..而飯都幾香. 點雞既醬汁好好味!!! 所以整體尼講, 都算唔錯^^ps.我見個到既食客, 大人, 90後都有~ 仲有個婆婆同小朋友~應該幾受街坊歡迎
bf 就~推介~話; 不如去大排檔啦!

可能早左d, 未有太多人, 所以唔洗等位~
搵左位坐低左, 好快就有人比左杯凍咸檸水我地.

另外, 我同bf 都叫左海南雞飯~
而今次我食既雞好fit, 哈哈^^
不過d雞好似淡左d, 差左些少雞味..
而飯都幾香. 點雞既醬汁好好味!!!
所以整體尼講, 都算唔錯^^

應該幾受街坊歡迎
2011-05-06
2010-11-17 418 瀏覽
月頭有晚, 同朋友仔去左觀唐食飯, 我地去左市政大廈入面食, 去左食新興泰國小食, 泰國菜.依間野全部都係泰國人黎, 夠晒泰國地道口味坐底左我地就開始叫送, 第一樣就叫左咖哩炒大蝦.D蝦都幾隻架, 鮮味就一般, 唔可以話太新鮮~之後食完剩番D咖哩汁點算呢, 我地就叫左煎薄餅.個薄餅好香, 熱呼呼再點咖哩汁, 正~!另外再叫左蝦醬炒飯., 好香,個蛋又煎得幾靚~最後就叫左枝啤酒, 10$枝, 2個飲~喏晒~

依間野全部都係泰國人黎, 夠晒泰國地道口味

坐底左我地就開始叫送, 第一樣就叫左咖哩炒大蝦.
D蝦都幾隻架, 鮮味就一般, 唔可以話太新鮮~
之後食完剩番D咖哩汁點算呢, 我地就叫左煎薄餅.
個薄餅好香, 熱呼呼再點咖哩汁, 正~!
另外再叫左蝦醬炒飯., 好香,個蛋又煎得幾靚~
最後就叫左枝啤酒, 10$枝, 2個飲~喏晒~

2010-11-04
若然唔係要幫朋友買嘢我真的沒諗過順路至此回顧九龍區童年時的街景….hahaha當日沒早餐沒午餐,這已係我視為下午茶。豬頸肉米線$20—米線當然與我平日茶餐廳一樣質感,比我食開新界區的米線稔d,我新界區大多好韌。-_-湯底冇特色,都係茶餐廳咁味精即食麵feel。最戲肉反而個豬頸肉真係肉質至味道做得好好,醃味醃得好之餘,平日記得同"向榮"落九龍城食的豬頸肉惹味都係在於燒燒燒令脂肪皮層脆口,唔係噃!放落個湯浸住個質感雖然唔係脆,但一咬落去個肉的彈性質感很爽很好味,已聯想至估佢d串燒也不賴吧!湯底還有很多香茅很好味。炸蝦餅$30—這味一開始叫但都等了廿至半個鐘,當時仲四點幾得我一台客,不過店方又很均真新鮮滾熱辣炸出嚟!一咬落個感覺就諗起sars嗰年同過"向榮"去過九龍城金寶食過個炸蝦丸就係咁樣咁彈牙,個醬與蝦餅很匹配。食後感:我係就係人在上水心在大埔,不過新界區要搵間就腳的泰式食肆都係依賴商場嗰d多,商場固然舖租佔了收費一截但又不代表好味,不然要很隔涉捐窿捐罅去搵都可能有平價泰國菜食嘅。這間小菜如串燒、炒蟹、冬蔭功都係幾十蚊不算貴,多人食都唔錯。吓吓去九龍城得閒有這些小食店解渴也不錯。有機會都

當日沒早餐沒午餐,這已係我視為下午茶。

湯底冇特色,都係茶餐廳咁味精即食麵feel。

湯底還有很多香茅很好味。

食後感

吓吓去九龍城得閒有這些小食店解渴也不錯。

有機會都會想再試它其他菜式。
豬頸肉米線(淨係豬頸肉好食)XD
門面係幾亂糟糟:P
  • 豬頸肉
  • 炸蝦餅
2010-03-23 161 瀏覽
尋晚同幾個同事, 一行四人去試下~ 價錢好平, 用哩個價錢去食哩個質數係好底食~一坐低就有野飲, 有青檸汁同椰子龍眼水揀, 淨係哩part 唔係比柸茶我,已經加晒分!!!服務員都好好呀~ 好勤快~ 人流都好多下, 我地食左個幾鐘, 不停有人黎~ 坐無虛蓆~我地叫左6個送~ 同事們都話好食, 穫氣夠~~ 食到好飽好飽~馬拉盞炒通菜 生蝦 (太大隻, 但係都OK o既)炸蝦餅 (炸得好鬆, 唔會實彬彬) 好味chopstick:炸春卷 (哩個好好味)咖哩炒蟹跟蒜容牛油多士 (120蚊跟埋多士, 去邊到搵, 最大問題係好味丫嘛~~ 哩個抵讚)豬/牛/雞串燒 (38蚊有6串, 個汁普通啦, 不過真係好抵)
尋晚同幾個同事, 一行四人去試下~
價錢好平, 用哩個價錢去食哩個質數係好底食~

馬拉盞炒通菜

生蝦 (太大隻, 但係都OK o既)

炸春卷 (哩個好好味)

2010-03-22
  • 咖哩炒蟹跟蒜容牛油多士
2009-12-30 124 瀏覽
兩個人, 點左3 樣野冬蔭功湯(小): $40湯係幾濃味, 不過唔夠辣, 蝦亦唔生鮮, 好似落左好多冬蔭功醬黎用調味料既濃味遮蓋食物本身既無味生菜包豬肉: $30完全唔辣, 用既生菜亦唔爽脆, 不過大碟菠蘿炒飯連汽水: $28用雜豆, 菠蘿, 臘腸, 雞肉黎炒, 面頭鋪上豬肉鬆菠蘿唔多, 炒出黎似港式炒飯, 不過佢又炒得幾好味總括黎講呢喥既食物唔係唔好味, 但又唔係好好味雖然員工係泰國人, 但係味道就港式左, 無其他泰國餐廳整得咁正宗同惹味但係呢喥每個菜式既價錢都比出面平起碼廿幾三十蚊可以滿足到想食泰國菜既慾望兩個人食到飽一飽埋單先$98呢個價錢仲可以要求D 咩呢
兩個人, 點左3 樣野
冬蔭功湯(小): $40
湯係幾濃味, 不過唔夠辣, 蝦亦唔生鮮,
好似落左好多冬蔭功醬黎用調味料既濃味遮蓋食物本身既無味
生菜包豬肉: $30
完全唔辣, 用既生菜亦唔爽脆, 不過大碟
菠蘿炒飯連汽水: $28
用雜豆, 菠蘿, 臘腸, 雞肉黎炒, 面頭鋪上豬肉鬆
菠蘿唔多, 炒出黎似港式炒飯, 不過佢又炒得幾好味

總括黎講呢喥既食物唔係唔好味, 但又唔係好好味
雖然員工係泰國人, 但係味道就港式左,
無其他泰國餐廳整得咁正宗同惹味
冬蔭功湯
生菜包豬肉
菠蘿炒飯
2009-12-20
那天知道要到觀塘吃飯, 我立即上OPENRICE找有什麼好店介紹~結果就鎖定了這間"新興泰國小食"地點很難找, 要靠熟人帶路, 而回程時我們卻一起迷路了 /口\街市地方不算雜, 只是有點大, 指示不足, 而且那邊有好幾間泰國食店~我們都找了好一會才找到~主理的人是泰國人, 那晚客人不多, 可是只有一個服務生 其實也不是只有一個, 但其他人不會落單 (應該是不會聽)~結果, 四台客等一個服務生, 很忙似~招呼其實不錯, 我們3個人, 叫了菠蘿炒飯, 串燒拼盤以及泰式炒菜~說真的, 味道還可以吧... 不過很失望的是在餐牌上沒見到我很想吃的生蝦刺身...本來就想打道回府, 剛巧身邊一台有!!!立即問服務生, 原來是生蝦刺身是不在餐牌上的秘密菜式!!!看當時令而定有多少隻, 一碟大概由12~15隻組合!!味道... 好失望 蝦不甜不爽, 而且仲有點鯹味... /口\而當中那個汁又過於酸.../口\ 跟蝦一起吃時.... /口\也許是因為時令關係吧... 不過價錢如此相宜, 應該都有下次
結果就鎖定了這間"新興泰國小食"

我們都找了好一會才找到~

主理的人是泰國人, 那晚客人不多, 可是只有一個服務生

其實也不是只有一個, 但其他人不會落單 (應該是不會聽)~
結果, 四台客等一個服務生, 很忙似~

本來就想打道回府, 剛巧身邊一台有!!!

立即問服務生, 原來是生蝦刺身是不在餐牌上的秘密菜式!!!

看當時令而定有多少隻, 一碟大概由12~15隻組合!!
味道... 好失望
蝦不甜不爽, 而且仲有點鯹味... /口\

生蝦刺身
2009-09-27
2009-10-19 65 瀏覽
沒有在這區工作的關係, 己多月沒有到這家食店. 比起一家在附近天天排大隊的麵店, 這家街店舖絕不遜色.唯這次, 點同樣的食物, 味道己經由泰式變為中式.....................不知道是不是換了廚師的關係....................................
沒有在這區工作的關係, 己多月沒有到這家食店.
比起一家在附近天天排大隊的麵店, 這家街店舖絕不遜色.

2009-10-07
2009-09-26 57 瀏覽
昨晚去咗隔離o固間泰菜, 今晚試下呢間, 但唔明點解呢間d 哈哈笑多過o固間!炸蝦餅 ~ 叫咗細, 有6小件, 炸完即上枱, 幾好味, 但唔係好好好好味!木瓜沙律 ~ 等咗好耐先到, 機呼想cancel, 埋單走, 但佢又話做緊, 為有等上枱la, 木瓜好爽口, 但味精好重, 食完好口渴!!冬蔭功湯 ~ 隔離o固間既冬蔭功湯已經很濃味, 呢度還更濃, 係全晚為一好味過隔離o固間既食物!!酸辣鳯爪 ~ 汁一d 都唔辣, 汁唔得已經fail 咗!泰色炒什菜 ~ order 時已叫咗加辣, 但完全一d 都唔辣...非常失望!!呢餐食完好口渴, 都第二朝都未散, 下次都去番隔離o固間, 樣樣都有保證呢度d 嘢唔係唔食得, 但如果有機會再來呢個街市食泰菜, 就唔會選擇呢間lu

酸辣鳯爪 ~ 汁一d 都唔辣, 汁唔得已經fail 咗!

炸蝦餅, 木瓜沙律, 冬蔭功, 酸辣鳯爪
泰色炒什菜
2009-09-10 36 瀏覽
Not a usual place I would go for food, but they do have lot of places serving seafood and little restaurants in the alleyways.Came here for thai food, and ordered prawn sashimi with chili sauce, fried rice, green curry, roast pork neck and chicken feet.Prawn sashimi: first time trying it, because of all those stories you hear from raw prawn poisoning, but then I have eaten raw prawn in terms of sushi. Anyway the prawns were nice and sweet and spiced up by the sauce.Chicken feet: hot and sour, co

Chicken feet: hot and sour, could have been softer.

Green curry: very green in colour compared with other Thai curries, but very spicy and strong in basil.

Roast pork neck and vegetables: the pork was just right and not too dry. For people who don’t mind eating fatty pork.

Fried rice: the portion was a bit small, but nicely done.
5月22日, 今日去搵呀菲食飯, 呀菲帶咗我去街市, 由裕民坊開始上都行咗一段路, 個街市唔係好近apm, 午餐時間去到都冇乜人, 好少要等位, 可能d人覺得遠同埋熱啦…::: 海南雞飯 + 青檸水 ::: $28泰式海南雞同新加坡式唔同嘅係隻醬, 呢度係梗係泰式啦~ 得一隻醬同埋都幾辣, 攞黎撈飯非常開胃~ 另外都加有薑蓉, 所以都有d似係港式, 不過見廚師係泰國人, 應該都好地道~ 雞肉撕開咗一塊塊, 唔似用刀切, 好似手撕雞, 唔通真係可以保留雞肉嘅纖維? 咬落又真係好鮮味, 雞肉嫩滑, 完全唔老, 真係雞有雞味! 不過飯就麻麻, 油飯過乾同硬, 唔合格, 不過就食到粒粒飯都比雞油包住…青檸水係預先整好,我就冇乜要求, 係淡咗d.::: 豬頸肉炒金邊粉 + 龍眼冰 ::: $28本身以為佢係pad thai~ 不過唔係~ 但係都冇失望, 因為呢個都好好食!之前去隔離間泰興食過, 個炒金邊粉成碟底都比油浸住, 油到食唔到! 呢度炒金邊粉嚟講真係算above average, 炒得夠乾身又唔太油. 咬落又好煙韌~ 豬頸肉幾嫩又夠肉地~ 好味! 龍眼冰亦都足料, 有6粒龍眼肉, 味道清

::: 海南雞飯 + 青檸水 ::: $28

::: 豬頸肉炒金邊粉 + 龍眼冰 ::: $28
本身以為佢係pad thai~ 不過唔係~ 但係都冇失望, 因為呢個都好好食!之前去隔離間泰興食過, 個炒金邊粉成碟底都比油浸住, 油到食唔到! 呢度炒金邊粉嚟講真係算above average, 炒得夠乾身又唔太油. 咬落又好煙韌~ 豬頸肉幾嫩又夠肉地~ 好味! 龍眼冰亦都足料, 有6粒龍眼肉, 味道清甜滋潤! 雖然都係一樽樽整定的, 但係依然比隔離泰興優勝~

呢間街市泰國野就真係幾抵食, 不過個街市冇冷氣, 太熱就食唔落… 我地本身都支持平食, 而食物質素都有保證, 食得開心, 消費都開心d~
海南雞飯個雞正
豬頸肉炒金邊粉
  • 海南雞
(非會員)
2009-06-19 6 瀏覽
4個人食lunch叫左 :1.馬拉盞炒通菜 $28 : 有鑊氣,大碟,好味.2.菠蘿炒飯 $26 : 大碟, 味道一般3.濕炒豬頸肉河 $26: 好味過其他茶餐廳少少, 不過好有鑊氣4.炸蝦餅 $40: 一碟4塊, 有蝦肉,勁大件, 好似4粒蝦丸痴埋拎去炸o禁樣 , 好好食.5.4杯飲品: 龍眼冰 有龍眼味,唔太甜, 幾好, 青擰冰, 同事話甜左小小埋單有驚喜, 位位$30, 唔知係唔係計錯數??? 服務都可以, 可惜無冷氣, 大熱天時, 只有我地同另外3個客幫親…. set lunch 係$26, 有海南雞飯, 豬扒飯, no 蒙.... 如果學生仲係計$22
4個人食lunch叫左 :
1.馬拉盞炒通菜 $28 : 有鑊氣,大碟,好味.
2.菠蘿炒飯 $26 : 大碟, 味道一般

2009-06-19
  • 炸蝦餅
2009-06-13 16 瀏覽
今晚諗住去街市四樓食泰國野,之前仲係度寫過食評讚這間店好正,點知那位師傅放假....d野整了出來好難食....好失望....而家呢度d服務比以前差左好多.....泰式豬肉碎炒河粉: 這個令我好失望,因為食開係豬肉碎,但今次係一片片的豬肉.....好似茶餐廳的肉片炒河粉.....問了阿姐是否下錯單?原來不是.....於是她就拿了入廚房再炒過,炒完出來的比之前的更加辣...我已經食得好辣,都覺得辣.....可能廚師忘記了之前已經落了辣椒.......(20分)泰式酸辣鳳爪: 無味之餘得個辣字......我雖然好鍾意食辣,但係今次比起上之次真係好差好差......(40分)芒果糯米飯: 呢個真係食唔到....因為d飯中間係生既.......成大半碟都食唔到.....失望.......(20分)經過今次,我以後都唔會黎幫襯.....

經過今次,我以後都唔會黎幫襯.....
芒果糯米飯
芒果糯米飯
2009-06-12
  • 無野可以介紹
2009-06-06 5 瀏覽
去過KL城同埋西貢出名既泰國野食過,覺得都ok,但就係貴左d..聽女友講呢間好食,咁就帶左我黎試,一試之下,正,而且價錢係出面既一半,仲要好味一倍所有食物均有佢獨特既名,絕對唔係hea 野,所以寫番篇report 比佢support下..haha老闆娘雖然唔多識講中文,但係都好nice..!!推介食物:1) 咖喱好食,試左青,好食2) 豬頸肉(必食),我就叫左豬頸肉沙津,酸酸甜甜咁..正爆!3) 蝦餅p.s.海南雞飯 因為個老闆娘只係識講幾樣野既中文..所以,.會推介你..但係其實就唔係咁好食,想試既不妨一試,唔想既就可以唔駛點喇.hha 仲有好多野想食但都冇咩試過..haha..下次再試

老闆娘雖然唔多識講中文,但係都好nice..!!

推介食物:
1) 咖喱好食,試左青,好食

3) 蝦餅

仲有好多野想食但都冇咩試過..haha..下次再試
上星期六晚先係九龍城"隆姐"食完泰國野,食過番尋味,今日又突如其來又想食多次~於是去了屋企附近呢間泰國野食dinner~點了泰式鳳爪+香辣肉碎炒河粉泰式鳳爪:好入味,比起上次係九龍城"隆姐"入味得多,辣味都好辣呢(90分)香辣肉碎炒河粉:都幾好味,次次黎親呢度都會點呢個河粉食,豬肉碎同河粉真係好配合,我建議可以加少少酸辣沖落去,有少少酸酸地,幾開胃(85分)
於是去了屋企附近呢間泰國野食dinner~

點了泰式鳳爪+香辣肉碎炒河粉

香辣肉碎炒河粉
2009-05-19
香辣肉碎炒河粉
  • 酸辣鳳爪
2009-04-29 13 瀏覽
4.9 這天又約了男友吃晚飯, 因為他想吃飯, 我想吃泰國菜,我提議黎觀塘街市中心4 樓的這間泰菜店, 他可以叫白飯食! 好耐之前已經想試了, 因為聽說便宜又好味。先說環境, 未行到這一間時, 出面的地面都是濕滑的, 小心小心。同場有另一間泰菜店, 男友本以為是那一間, 後來翻看openrice, 好像也不錯, 下次才試。而「新興」, 最好的位置, 我個人認為只有近街景的座位, 因為可以吹到一點微風。環境就是街市的感覺啦, 一般都是較不乾淨, 所以自己衝量。食物方面, 我們要了豬肉生菜包, 泰式拼盤, 泰式炒通菜, 柑桔冰, 青檸七。柑桔冰有很大的冰塊, 加上沒有什麼柑桔味, 只有很甜的糖水, 建議不要點。青檸七都是$10, 是一罐七喜的, 感覺比較化算。泰式炒通菜: 落單即炒, 因為等候需時。很大的一碟菜, 兩個人要清空, 我想: 有一定的難度。通菜加了蒜頭, 辣椒炒起, 是惹味沒錯, 但也味道過重。 吃得太咸, 對身體也有一定的影響。最後, 我們兩個人是吃不完整碟菜的。泰式炒與平時的炒通菜, 有什麼分別呢?泰式拼盤: 有炸蝦餅, 炸雞翼, 兩款不同的炸春卷。 全是炸物, 吃完一定喉
4.9

這天又約了男友吃晚飯, 因為他想吃飯, 我想吃泰國菜,
我提議黎觀塘街市中心4 樓的這間泰菜店, 他可以叫白飯食!
好耐之前已經想試了, 因為聽說便宜又好味。

環境就是街市的感覺啦, 一般都是較不乾淨, 所以自己衝量。

柑桔冰有很大的冰塊, 加上沒有什麼柑桔味, 只有很甜的糖水
, 建議不要點。
青檸七都是$10, 是一罐七喜的, 感覺比較化算。

泰式炒通菜: 落單即炒, 因為等候需時。
很大的一碟菜, 兩個人要清空, 我想: 有一定的難度。
最後, 我們兩個人是吃不完整碟菜的。
泰式炒與平時的炒通菜, 有什麼分別呢?

泰式拼盤: 有炸蝦餅, 炸雞翼, 兩款不同的炸春卷。
全是炸物, 吃完一定喉嚨痛。
先說炸蝦餅, 不是一整顆的, 而是一顆一開四, 不過並沒有切開來。 所以一開四, 藕斷絲蓮。
男友問為什麼要不切斷又要一開四件呢? 我想是視覺上有8件, 加上呈現一個花形, 總比散開,零零丁丁好看。
炸雞翼, 乾爭爭的3隻雞翼, 沒有什麼香料醃製, 只有用鹽/豉油, 單純的炸雞翼。
炸得過火, 醃得過火, 出來的成品, 又咸又乾, 好比咸魚
。炸春卷有兩款, 其中一款像中式酒樓的, 另外一款(網包) 裏面有芋頭, 豬肉的。 都是普普通, 這就不加以描述了。

上菜速度是正常的, 最基本是: 不會一下子整桌也是食物。
所以我們適當地等了一會兒, 豬肉生菜包就奉上了。生菜是平常在家中都見到的普通生菜, 我覺得與本人之前食泰國菜時的生菜有些微不同。
其他店都是只有幾塊生菜的, 這次有一籃子生菜的, 多到我地兩個食唔曬。
豬肉碎帶辣, 可以說是香口是我接受不到的辣度
, 連喝幾口飲品。
最後我地還是第一次吃不完生菜包。

服務方面, 舉手舉左好耐先見到, 因為掛住傾計囉...

呢度的食物大件夾抵食, 想食經濟泰菜, 要求不高, 是個不錯的選擇。
泰式拼盤
泰式炒通菜
豬肉生菜包
見唔見到好大舊浮冰?
2009-04-09