2023-08-21 667 瀏覽
老公成日都推介呢個新景園既咖哩豬扒飯,有日出開港島區就決定去try tryLunch time 既時間都好多人唔介意排隊等,令到我更加期待😍😍等左半個鐘左右終於有得入,不過舖頭入邊嘅環境比較迫,要同人搭枱。我哋分別嗌咗一個咖喱豬扒飯同埋咖喱雞扒飯,每一碟都大大碟,兩個人食一碟都會覺得好飽,不過餐廳有最低消費限制,所以都要每人叫一個飯,見到有遊客係堂食一個飯,外賣一個走。豬扒飯真係冇得輸,豬扒好鬆化,就算我平時唔係好食豬扒都覺得好好味,至於雞扒就覺得比較遜色,都係豬扒好食啲。

2023-08-15 776 瀏覽
每次都要排半個鐘先食到🤪🤪🥸😎😎但係又覺得好值得!😋😋😋😋😋今次同埋屋企人一行6人去食,豬扒大大塊勁厚切 Oh my god! 真係好好味😋勁正!一啖咬落去,豬扒口感勁鬆化,真係好正$94價錢係有小小貴既,但係咗大塊豬扒收呢個價錢非常合理!💪🏻💪🏻👍🏻有小朋友同行,侍應姐姐話可以叫個蕃茄汁🥫都好味😋🤩而個咖喱汁🍛,我相信其他地方係食唔到呢個味,勁好味🤤可以話係港式咖喱汁既最高境界😍餐廳下午時段大約2點左右會截龍,想食既要早小小到場排隊!😋😋😋乾炒牛河都係必食,同其他既茶餐廳比較😆呢度既乾炒牛河炒得好乾身,又係勁大碟,😍牛肉份量勁多,2個人可以share食都得!😍😍食極都仲有咗既感覺,一上枱就要即刻食架啦!💪🏻
每次都要排半個鐘先食到🤪🤪🥸😎😎
但係又覺得好值得!😋😋😋😋😋

今次同埋屋企人一行6人去食,豬扒大大塊勁厚切
Oh my god! 真係好好味😋勁正!
一啖咬落去,豬扒口感勁鬆化,真係好正

$94價錢係有小小貴既,但係咗大塊豬扒
收呢個價錢非常合理!💪🏻💪🏻👍🏻

有小朋友同行,侍應姐姐話可以叫個蕃茄汁🥫
都好味😋

乾炒牛河都係必食,同其他既茶餐廳比較😆
食極都仲有咗既感覺,一上枱就要即刻食架啦!💪🏻

• 乾炒牛河
2023-08-14 505 瀏覽
新景園是灣仔人氣餐廳 每次經過總是見到排隊的人龍 由於店舖位置不大 今次排了差不多30分鐘先可以入座 下單之後 由於豬扒即叫即炸 還需要再等待 餐廳會先上飲品同有一件薯仔的咖哩汁 豬扒飯後上 一上菜 就明白美食是值得等待的道理除了驚人的份量同香濃的港式咖哩 炸豬扒的味道令人眼前一亮 兩塊大炸豬已切件方便客人進食 豬扒外層炸漿薄身 口感酥脆香口 但又不會太乾 肉質肥瘦剛剛好 淨食豬扒已經好好食 但點埋咖哩汁 味道更濃烈美味 豬扒飯價錢雖然不便宜 但份量同味道都超越了價錢 白飯同豬扒份量驚人 普通女士應該可以分兩餐食用也不成問題餐廳裝潢有明顯的歷史痕跡 牆上有人手寫菜單 但比起華麗的用餐環境 食物的味道更能捉住客人的心 因此令到餐廳長期都有捧場客 不過是本地人還是遊客由於現在很多餐廳都可以接受不同的付款方式 有時身上未必有足夠的現金 這間餐廳是只收現金的 當天差不多用餐完畢先發現身上沒足夠的現金 但老闆娘表示可以下次經過附近先來支付現金 不急 對用餐客人十分信任 呢種有人情味的餐廳已經不多 當下即刻去附近便利店拿了現金就立即回到餐廳支付尾數 老闆娘笑稱午飯時間緊湊 下次支付亦可以 那一種濃

由於現在很多餐廳都可以接受不同的付款方式 有時身上未必有足夠的現金 這間餐廳是只收現金的 當天差不多用餐完畢先發現身上沒足夠的現金 但老闆娘表示可以下次經過附近先來支付現金 不急 對用餐客人十分信任 呢種有人情味的餐廳已經不多 當下即刻去附近便利店拿了現金就立即回到餐廳支付尾數 老闆娘笑稱午飯時間緊湊 下次支付亦可以 那一種濃厚的人情味在香港真的十分難得 令人明白餐廳除了食物的味道吸引人 人情味更是令人留下深刻印象
2023-07-14
  • 咖哩豬扒飯
2023-08-12 449 瀏覽
喺無任何資訊嘅情況下,跟朋友黎食呢間佢講好出名嘅餐廳~我地早過午飯時間到,所以唔駛排直入~但過左陣就好多人排同外賣~入到去係舊式餐廳格局,店員阿姨同叔叔好快手得黎都算都禮~一坐低望到人地食緊嘅野已經嚇親,大碟到呢!再望埋餐牌,其實都唔平,不過一場黎到,點都要試到啲名菜嘅~結果係打包一半走人……建議2個人share就好~但眼見就好多藍領嘅男士都好捧場,應該食得佢地好滿足~🔹咖喱豬扒飯🔹 黎到自己面前,視覺更加震撼!豬扒多到遮住啲飯!豬扒外脆內軟,食落好鬆化,而且好入味~不過咖喱汁就一般,唔算香辣,無乜特別~🔹乾炒牛河🔹又係超大碟,牛内好淋,好足料~但炒河都算有鑊氣~
[灣仔 - 大碟飯]

喺無任何資訊嘅情況下,
跟朋友黎食呢間佢講好出名嘅餐廳~
我地早過午飯時間到,所以唔駛排直入~
但過左陣就好多人排同外賣~
入到去係舊式餐廳格局,
店員阿姨同叔叔好快手得黎都算都禮~
一坐低望到人地食緊嘅野已經嚇親,
大碟到呢!再望埋餐牌,其實都唔平,
不過一場黎到,
點都要試到啲名菜嘅~
結果係打包一半走人……
建議2個人share就好~
但眼見就好多藍領嘅男士都好捧場,
應該食得佢地好滿足~

🔹咖喱豬扒飯🔹
黎到自己面前,
視覺更加震撼!
豬扒多到遮住啲飯!
豬扒外脆內軟,
食落好鬆化,
而且好入味~
不過咖喱汁就一般,
唔算香辣,無乜特別~

🔹乾炒牛河🔹
又係超大碟,
牛内好淋,好足料~
但炒河都算有鑊氣~

2023-08-06 1333 瀏覽
同T先生又要諗食咩,明知天氣炎熱,亦知道要排隊,都過來灣仔試試<新景園>既馳名咖喱豬扒😋😆來到灣仔時已經11:40am,門外已經排左10組食客,我地照排照等,期間都見唔少人落單買外賣,可見深受食客歡迎。等了30分鐘後,到我地喇😄😄 原以為要搭枱,但我地被安排坐在一張4人枱,不需搭枱,有點意外😆😆 令我覺得此店以客人為本,不會只顧賺錢,我和T先生都很欣賞。📍乾炒牛河 $86貴為人氣名物,人人都點,我地都要點黎試下。可能因為價錢稍高,所以份量上都幾多同埋幾大碟。食乾炒牛河,要配辣椒醬食呀牛河賣相皆,聞到穫氣味,河粉炒得乾身,條條分明,亦唔會有一堆油沉底;牛肉份量不少,而且又大塊,但食得出用了醃粉醃製而令肉質相對地腍身。味道上,略為咸了少少但接受到,牛河配上辣椒醬後,更為惹味,亦刺激到味蕾,令人食指大動📍咖喱豬扒飯 $94基本上,每枱食客都點咖喱豬扒飯,所以豬扒賣得快,因此要時間再炸,製作需時,請耐心等候啦😆😆 我地都係邊食牛河邊等😇炸好上碟,嘩了一聲,好大塊,仲要係打孖上,兩大塊豬扒賣相上,豬扒炸到啡黃色,感覺好脆而且香口,肉質望落唔錯,起碼唔覺得鞋和柴啦。而味道上如我所想

📍乾炒牛河 $86

📍咖喱豬扒飯 $94

咖喱豬扒飯

炸好上碟,嘩了一聲,好大塊,仲要係打孖上,兩大塊豬扒
賣相上,豬扒炸到啡黃色,感覺好脆而且香口,肉質望落唔錯,起碼唔覺得鞋和柴啦。而味道上如我所想一樣
我覺得豬扒係juicy架,原味食唔錯,配上咖喱後會減低少少熱氣感,同時咖喱汁又香口,唔算辣但會令人要撈汁扒飯食,非常惹味。理於咖喱汁內既薯仔,略為普通,唔係粉但又唔係生水,而且冇咩味道,但它不是重點呢😅

📍(凍)熱檸茶 $20/ $18

食啲咁香口和濃味既食物,要飲返啲檸檬茶走生,去油膩感和令到自己食得感覺良好些
凍(熱)檸茶

目測人人都食唔晒,要打包牛河或豬扒飯,我地都要既😅當然大多數男士們都清碟既~ 同時,要讚店員和老闆娘,很有禮貌,唔會因為忙或人多或其他狀況而態度唔好,反而佢地照顧客人需要,亦唔會催客人食完離開,試問有幾多食店會這樣呢?更何況<新景園>有咁多人慕名而來,人人都門外排隊等食⋯所以我和T先生好欣賞佢地待客之道,真心讚

事後食評:

味道:4.5/5.0
價錢:4.0/5.0
環境:4.0/5.0
服務:4.5/5.0 👍🏻
衛生:4.0/5.0

2023-08-05
咖喱豬扒飯
週末逛完書展,心血來潮想試試新景園咖喱豬扒飯,便去碰碰運氣。餐廳6時半晚市開門,我們6時到達已見一條長長的人龍,最後邊看書邊等,約8時半才可入座,真佩服我們的毅力,整天都在排隊。。咖喱豬扒飯🍛 $94 (🌟9/10)來到必嘗名物咖喱豬扒飯,一上碟份量令人驚訝,兩大塊巨型即炸豬扒金黃酥脆,肥瘦適中,炸漿亦相當薄身,不會與肉分離,單吃已經非常美味,飯的份量也是多得誇張,不想浪費的建議叫少飯~飯另附一碗咖喱汁,咖喱比平常茶餐廳的港式咖喱偏辣和香口,後勁凌厲,薯仔非常入味,但單評咖喱汁未有驚艷得非要排隊不可,試一次就好了🤫加$10 轉套餐有油菜+汽水/例湯 Sun King Yuen is renowned for its mega curry pork chop rice across the territory. Despite the high price ($94 a plate), the portion size and presentation really make us exclaim “WOW” to the table. Their pork chops are deep

咖喱豬扒飯🍛 $94 (🌟9/10)

加$10 轉套餐有油菜+汽水/例湯

Sun King Yuen is renowned for its mega curry pork chop rice across the territory. Despite the high price ($94 a plate), the portion size and presentation really make us exclaim “WOW” to the table. Their pork chops are deep fried to order and served searing hot. The meat is tender with little fat or tendon. The crispy layer outside is very thin and it does a great job in keeping the meat moist. Underneath the two hefty, golden brown chops is a huge portion of rice.

The curry comes separately in a bowl with pieces of soft boiled potatoes inside. It is much spicier than the HK-style curries in typical cha chaan tengs. But I won’t queue up again for two hours just for the “specialty” curry.

可惜當天粉麵已賣清光了,沒機會嘗嘗另一名物乾炒牛河,建議大家預早排隊等候,或提早打電話外賣(約要等30-40分鐘)~

令我深刻的還有老闆娘的待客之道,當食物一樣接一樣的賣光時,只不住聽到她將「不好意思」掛在嘴邊,身為首屈一指的食店老闆娘,卻沒有擺起一副高高在上的姿態,真是難能可貴✨
2023-07-15
2023-08-01 511 瀏覽
難得去到灣仔做嘢,就算要花時間排隊都要來呢一間餐廳食佢嘅咖喱豬扒飯。豬扒飯嘅size分量十足,豬扒大過你塊面。堂食就冇得選擇豬扒飯嘅大細。豬扒口感好有咬口,係新鮮炸起,所以要等一段時間先至有得食。另外我哋仲叫咗餐廳出名嘅菜式-乾炒牛河。牛河上面嘅牛份量都好多,不過就有少少鹹。不過餐廳就有最低消費,所以就兩個人叫唔同嘅菜式,等大家都可以試吓。

2023-07-27 654 瀏覽
呢度嘅咖哩炸豬排飯一定要試一次咖哩味非常濃烈豬扒都好足料😍,不過可惜真係好多人排隊幾乎見唔到龍尾🥹🥹🥹🥲🥲,不過如果多時間排隊真係值得排環境都可接受服務態度都好情切❤️
咖哩炸豬排飯
咖哩炸豬排飯
這間餐廳名氣很大!💛💛💛💛💛在疫情期間,由於香港比較少遊客,所以我有幸不用排隊便吃到。疫情過後的現在,人流超級多!!!超級多人在排隊!超誇張的!我剛好在六點已經在門口排隊,所以有幸第一批進入吃我的晚餐 🙏🏻他最有名的,就是咖喱豬扒飯!咖喱有點辣,香濃地道香港咖喱味道😝豬扒,超大,香脆又美味 😇😇😇我還點了辣蝦茄子煲!鐵板的聲音,吸引了全場看着我們的食物! 🤩而且超級香!最特別的是這個菜跟平時能吃到的魚香茄子煲不同之處是他在裏面放了一些香菇、蝦米等等增添風味!太好吃了吧!!!份量又大,又便宜! 是香港人跟遊客們的幸福啊 💛💛💛💛💛💛這次嘗試了他馳名的食物,下次再嘗試一下其他美食吧!
這間餐廳名氣很大!💛💛💛💛💛
在疫情期間,由於香港比較少遊客,所以我有幸不用排隊便吃到。
疫情過後的現在,人流超級多!!!
超級多人在排隊!超誇張的!
他最有名的,就是咖喱豬扒飯!
咖喱有點辣,香濃地道香港咖喱味道😝
豬扒,超大,香脆又美味 😇😇😇
我還點了辣蝦茄子煲!
鐵板的聲音,吸引了全場看着我們的食物! 🤩

份量又大,又便宜! 是香港人跟遊客們的幸福啊 💛💛💛💛💛💛

這次嘗試了他馳名的食物,下次再嘗試一下其他美食吧!
2023-07-20 615 瀏覽
今日先發現我竟然冇寫過哩間嘅食評😮即刻補翻我不嬲都係落雨去食 琴日落雨 排隊人少😌6點廿幾一睇得番兩三人 衝上去排隊!豬排份量一如既往 食肉獸好滿足 皮薄脆肉厚 比起啲貴價日式豬排 我鍾意哩個多啲👍🏻湯都係好出色 每次必嗌 最後可以解膩 或者稀釋下咖喱汁 冇咁漏超級抵食 質素又高 係我搵到機會就會來嘅店❤️
今日先發現我竟然冇寫過哩間嘅食評😮即刻補翻
咖喱豬排飯套餐

咖哩豬排飯套餐

超級抵食 質素又高 係我搵到機會就會來嘅店❤️
咖喱豬排飯套餐
咖哩豬排飯套餐
一直都想食,今日終於有機會食,12:25到已經要排隊,排咗大約15分鐘已經可以安排入坐,點左咖喱豬扒飯再加杯凍檸茶,等嘅期間,見到隔籬枱嗌咗碟咖喱雞扒飯,黐線㗎,仲大過塊面,下次一定要試吓,大約等咗10分鐘左右就出餐,有兩塊大豬扒,咬一啖係起熱同埋好軟身,再加埋落街執,係我食過最好食嘅咖喱豬扒飯,兩大塊豬扒已經值回票價,隔籬枱,有位客人坐咗好耐,已經食完都唔肯定離座,店員係非常有耐性沒有驅趕,飯市期間,多數食肆都需要限時交枱,但它們沒有之餘,仲顯出他們的耐性!每位員工都非常之有禮貌
每位員工都非常之有禮貌
2023-07-02 1195 瀏覽
閒日中午12點半到新景園午膳大排長龍,下起雨粉粉仍堅持排隊,因嚟到灣仔加上好肚餓,就心思思想食我最愛的咖哩豬扒飯,大分夾好味。我一定點我最愛的咖哩豬扒飯,咖哩微辣帶香濃椰香味,加在粒粒分明的米飯上胃口大開,吃完一口又一口。豬扒外脆內軟炸得唔油膩,仍保存肉汁的鮮嫩,無得輸極好味另點了乾炒牛河,牛肉多個河粉,牛肉奄得入味鮮嫩淋滑,河粉炒得乾身唔太油膩,惹味滿足飲品沒有得跟餐另外點的,檸檬茶茶底沒苦澀味,淡淡茶香可飯後消滯排隊其間都見店鋪很多外賣單,店員亦很有禮貌,話晒我最愛豬扒飯,下次到灣仔會再惠顧,真係好鍾意食你地既咖哩豬扒飯,唔係都唔會排隊🤣🤣

咖哩豬扒飯

豬扒外脆內軟炸得唔油膩,仍保存肉汁的鮮嫩,無得輸極好味

2023-04-11
咖哩豬扒飯
  • 咖喱豬扒飯
平日lunch hour黎到,真係超多人排,等左差唔多半個鐘先入到~ 餐廳上菜速度夠晒快,店員意外地友善 (見我地拎住好多野,主動比多張凳我地擺野)。重點係食物質素相當唔錯,夠晒大份,難怪價錢比坊間嘅貴少少都咁多人排隊!堂食設最低消費,所以都好難兩個人share一碟。細食嘅大家建議帶定外賣盒,或者外賣 (好似份量減半 價錢同時平差唔多一半)▪️咖喱豬扒飯 $94全場十個有八個都係嗌呢個招牌豬扒飯!豬扒好大塊,表面炸到金黃色好靚仔!炸皮夠晒薄,香脆唔刮口,唔會好油膩。肉質軟腍唔乾,近骨位仲有啲肥膏。另上嘅咖喱汁幾岀色喎!雖然𢳂落偏水,但入口香濃唔稀,微辣惹味,唔會太鹹,撈飯一流!啲汁多到包保夠撈飯▪️干炒牛河 $86乾炒牛河幾有鑊氣!河粉唔會黐埋一餅,每一條都均勻上色有光澤,滑身煙韌。牛肉大大塊,軟腍唔韌有咬口,有肉味,份量仲幾多添。配料嘅芽菜都炒得幾爽口!唯獨上枱個下無熱氣騰騰岀煙咁,似擺左一陣

▪️咖喱豬扒飯 $94
咖喱豬扒飯

全場十個有八個都係嗌呢個招牌豬扒飯!

▪️干炒牛河 $86
干炒牛河

干炒牛河
2023-06-28 536 瀏覽
新景園咖喱小廚是一家位於香港灣仔區的咖喱餐廳,灣仔地鐵站B2出品步行約2分鐘。新景園咖喱小廚店舖位置不多,中午還未到12時已經出現人龍,如果12點才到,排隊大約需要30-45分鐘。這家餐廳以咖喱飯為招牌菜,咖喱可以配豬扒,炸魚柳,牛腩等等。這家咖喱十分濃郁豐富,味道辛香,微微帶有甜味,且不會太辣,非常適合喜歡咖喱的人士品嘗,配上香噴噴的白飯,非常開胃。咖喱內的薯仔也非常好吃。魚柳炸得剛剛好,口感酥脆,不會太油膩,且魚肉質地鮮嫩,非常美味。咖喱飯的份量非常大,很多顧客會多要一個外賣盒打包一半份量走。

2023-06-27 701 瀏覽
久仰大名嘅小店,終於搵到機會食啦夜晚7點去到都已經有人龍排隊個到排隊都有比蚊咬左幾啖未食飯已經要先餵蚊🥲🥲我地兩個人好似等左25分鐘就有位兩個人要搭枱,入面環境就比較狹窄咖喱豬扒飯 $93一嚟到真係會比佢既份量嚇親應該係有兩塊豬扒,重要係好厚炸得岩岩好,唔會乾重要淋身,超好味!不過一嚟到超熱,要小心唔好即刻放入口咖喱就正常,不過就比一般茶餐廳辣少少成個配搭超好味!真係無令人失望!😋套餐+$10(有一碟油菜同一碗湯)個例湯係好好飲,好有味又唔會太鹹重有2-3舊雪耳個人認為佢地既例湯都係必叫🤤乾炒牛河 $87嚟到又係先比個份量嚇親睇到好有光準,而且唔係出面咁炒到黑蚊蚊牛肉都係淋身,份量都唔少,好足料都係食過最好食既乾炒牛河!🤩雖然要排隊,但都係值得再去既小店!

久仰大名嘅小店,終於搵到機會食啦
夜晚7點去到都已經有人龍排隊
個到排隊都有比蚊咬左幾啖
未食飯已經要先餵蚊🥲🥲
我地兩個人好似等左25分鐘就有位
兩個人要搭枱,入面環境就比較狹窄

咖喱豬扒飯 $93
一嚟到真係會比佢既份量嚇親
應該係有兩塊豬扒,重要係好厚
炸得岩岩好,唔會乾重要淋身,超好味!
不過一嚟到超熱,要小心唔好即刻放入口
咖喱就正常,不過就比一般茶餐廳辣少少
成個配搭超好味!真係無令人失望!😋
例湯

套餐+$10(有一碟油菜同一碗湯)
個例湯係好好飲,好有味又唔會太鹹
重有2-3舊雪耳
個人認為佢地既例湯都係必叫🤤

乾炒牛河 $87
嚟到又係先比個份量嚇親
睇到好有光準,而且唔係出面咁炒到黑蚊蚊
牛肉都係淋身,份量都唔少,好足料
都係食過最好食既乾炒牛河!🤩

雖然要排隊,但都係值得再去既小店!
例湯