2017-03-03 1125 瀏覽
不知所謂,好唔新鮮,睇倒都唔想食!!!一人170落街。。。。。中伏!!又冇service,野飲。。。可樂都冇。。雖然係任食。。但真係差到德興都好過佢十倍。。搞到我要打八十個字黎插佢!!
2017-02-21 1211 瀏覽
今天我和男友經過新星, 忽然茶癮起, 所以決定試試它的點心。入座時其實食客不多, 仍有不少空檯, 但我們卻被安排搭檯, 實在有點奇怪呢!正想說要換位置時, 男友搶先開口說不介意, 那我想介意也不行了吧!坐下看了看點心紙, 選擇比盈X的少很多, 不過, 基本我們要吃的款式也有, 還好吧!點心不消一會就全部到齊, 很快速!牛柏葉白恰顏色賣相極不討好, 雖然湯汁夠味, 可惜牛柏葉不入味, 唯一可取之處是牛柏葉不韌。鮮蝦菜苗餃全檯最好食的點心, 蝦肉和菜的比例適中, 亦有很香蒜味, 不錯! 煎蝦米腸粉表面煎得微脆, 本應不錯, 但礙於上檯時只是微暖, 不消一會, 已變成冷冰冰的乾硬腸粉 醬料亦是我吃過眾多酒樓中最敷衍的, 很不貼心, 先不論那混醬的賣相, 要是遇上只吃麻醬/甜醬的食客, 那該如何是好? 建議還是用有分隔的容器把兩種醬料分開吧!金牌流沙包包皮摸起來很柔軟, 但包質地很削, 再配上黏口的奶皇餡料, 令包吃起來很濕很黏, 好像吃糊仔的感覺, 從未吃過如此難食的包點👎還說是金牌流沙包, 奶皇餡呈半凝固狀, 倒轉包子餡料仍然凝住不動, 一滴流沙也沒有, 簡直失敗👎蟹籽燒賣豬肉餡有陣豬

點心不消一會就全部到齊, 很快速!

牛柏葉
牛柏葉

煎蝦米腸粉
煎蝦米腸粉

蟹籽燒賣
燒賣
豬肉餡有陣豬味, 吃了一粒已不想再食👎

尖筍鮮蝦餃
尖筍鮮蝦餃
外皮比較厚, 餡料很小, 吃不到有筍, 而蝦肉則略嫌不夠爽口, 整體麻麻。

總括而言, 上述眾多點心中, 除鮮蝦菜苗餃較好外, 其他則有點垃圾。

很沮喪的吃掉這頓午餐, 當我們前往收銀處埋單時, 我禮貌的表示想先看看賬單明細 (這個是個人習慣), 但收銀的女人那副不耐煩的嘴臉, 令我感覺很不良好!

下次我不會再來!

2016-12-18 1958 瀏覽
做冬食飯一早訂了一圍半,去到俾一張大檯,18個人迫埋一張檯,向經理反映,經理話訂檯嘅野我唔知,然後行左去。咁佢岩丫,唔通我18個人臨時搵到另一間酒樓做冬咩😒無下次!
無下次!
18個碗一圍檯
2016-11-04 2478 瀏覽
我成日覺得,寫字樓區嘅食市其實都唔使點愁無人幫襯。成日都認為唔使好食,只要唔好難食就實有人幫襯。荔枝角有好幾間酒樓,但講到抵食夾大件,我就一定諗起新星。價錢平,而且味道都ok。一坐低就有個姐姐行黎sell蜜汁叉燒餐包。我當然話要!因為係我嘅至愛😍而家都無咩邊間酒樓有得食。外面沾了點蜜糖,內裡嘅叉燒又著著甜甜嘅味道。真係好好味!佢地嘅優惠套餐都超抵食。$178就有3款點心,一碟炒飯或麵,小食一個,菜一碟。你話係咪抵到飛起~我地揀左燒賣,鮮竹卷,咸水角,鹹魚雞絲炒飯,青瓜海蜇,金銀蛋 菜苗。重點係咁嘅價錢食到咁多野,而且味道又不錯,真係好好👍🏻希望佢地做得住。。。因我而家先發現全香港得返荔枝角呢間。

希望佢地做得住。。。因我而家先發現全香港得返荔枝角呢間。
2016-10-29 1541 瀏覽
服務差, 不清潔, 有蟑螂, 打邊爐時竟有多隻蟑螂由爐底走出來,但竟沒人理,  看下便扒不知看不見,不了之...混亂及不清潔.2016-10-29    7:50  P.M.
2016-10-29    7:50  P.M.
2016-10-29
2016-10-20 1683 瀏覽
入到去明明有數張細枱,知客一定要人屈埋搭枱,話唔搭就唔招呼做,枱係留比旅行團,唔比人搭枱,一時又中午時間人多,我眼見7成唔到。態度差,唔招呼少人數,以後唔再幫趁。
大家埋單的時間要小心!本人與家人每個星期日都會去新星飲茶。於2016年9月4日早上到新星海鮮酒家長沙灣分店飲茶,埋單的時候,通常都係自己拎張卡去櫃檯付款,個職員將你個檯號輸入電腦後,就會講個價錢比你知,唔會比你check單,我爸爸比完錢後,發覺好似收多左,所以就返轉頭要求check單。職員即刻吞吞吐吐咁,比張單我睇,全部食物係啱既,但係就比單個數收多10蚊。佢講左唔好意思,我地就無再追究。今日,9月11日,我和家人再去新星飲茶,事件再次發生,埋單再次收多10蚊。個職員即刻話唔好意思乜乜乜咁,但係其實已經唔係第一次,上個星期都係同一個職員都係相同做法收多我錢。每檯客都收多10蚊,亂收多人地錢就係唔啱咁樣係咪姐係穿桶桶低,貪污?大家以後去新星飲茶都要問佢拎單check單!收你既錢同單既錢係唔同既!
大家埋單的時間要小心!
本人與家人每個星期日都會去新星飲茶。
佢講左唔好意思,我地就無再追究。

2016-07-22 2248 瀏覽
今朝一早流流好想食奶皇包,又好想食蝦餃,就決定一於去飲下茶啦點了流沙奶皇包,果然真係流沙,仲因為有流沙所以辣親把口tim, 奶皇真係好甜好正呀而且點心新鮮出泥,熱呼呼的包真係好正另外又點了牛肉腸同蝦腸,平時酒樓食開都係幾條好長的腸粉,而呢度竟然會係切好一舊舊,真係好難得,方便晒大伙人可以一舊舊食牛肉腸內的牛肉係好鮮嫩的,而且都好爽滑,而腸粉的皮都好薄,真心正呀不過鮮炸雲吞就有少少失望了,很油很脆不過個餡就真係太少了…好似食左一堆油咁

而且點心新鮮出泥,熱呼呼的包真係好正

2016-07-22
早餐
2016-01-13 3302 瀏覽
記得以前得好少地方有流沙包食,而新星應該係始祖,果陣真係覺得好好味...成日都想再食,不過真係好邪惡好肥.後來愈來愈多酒樓有得食流沙包,甚至已演變成流沙多士等等...但我始終最愛新星既流沙包,佢既流沙效果係最好!皮薄餡多,流沙餡充滿奶香,亦充滿咸蛋既咸香...真係好好味!

2015-11-30 2737 瀏覽
這是第一篇openrice 食評,以往一直無食市使我有沖動去寫,今次真的勞氣了. 新星 - 平常都不多光顧,只會假日去吓飲茶,但是現在亦少去了,附近太多好選擇,不過有時夜收工或假期就買吓燒味飯或特價燒味,$68一斤燒煵仔,皮脆肉肥,放縱吓係唔錯,$28一個雙拼飯包百事一罐,這價錢亦無要求.剛剛週日晚,見叉燒特價$68一斤,就打算買一斤叉燒,一個雙併飯,返去橕枱腳啦.入去同收銀姐姐講,一斤叉燒呀唔該,點知收銀姐姐話買晒,嘩,星期日,工廠區,6:30就售罄,有無咁好賣呀,ok, fine, 無得加餸,就買2盒雙併飯啦,比張500蚊佢(滙豐新版500),收銀姐姐的回應係,無散紙,嘩,我真係O晒嘴囉,咁大間酒樓,啲叉燒又賣晒,竟然無得找.姐姐, 你玩野呀, 好, 無得找, 咁唯有唔買啦, 你估得你有飯賣呀. 酒樓食品非常重要,新星的出品已經退步不少,看他晚上火鍋的生意已經今非惜比,重要請啲咁的員工,只好祝你一路好走,天堂之路不遠了

2015-11-22
2015-07-09 3265 瀏覽
由於飯伴北上,唯有孤獨地 LUNCH,已有好久沒光顧新星的外賣飯盒,之前試過好幾次都係唔錯的,同事都隔幾日就幫襯一次,所以本住有信心的情況下再試,怎知大不如前,而且有 d 失望.我點了燒肉义燒飯,價錢係抵嘅,飯盒再包汽水才 $26.打開飯盒,我以為自己眼花,因為那片义燒乾得似牛脷,已打擊了我;再試味道,的確麻麻,义燒非常乾身,而且偶瘦,燒肉偏咸.
我點了燒肉义燒飯,價錢係抵嘅,飯盒再包汽水才 $26.
題外話/補充資料: 我都明白物價上升,但我寧願不要送汽水,都想換取比較好些的食物質量,我估計未來仍要在荔枝角返工的日子都不會再買燒味外賣飯盒.
2015-05-07 2708 瀏覽
今次同二十幾位同學聚會,有人建議新星任食火鍋,話好抵食。位置係深水埗運動場附近,荔枝角地鐵站行5分鐘左右就到,非常方便呢。當晚見到既飲品有啤酒、百事、七喜同埋夏枯草,我飲左三罐百事湯底試左鴛鴦(沙嗲/清湯),沙嗲當然比較濃湯,灼完之後唔洗再加其他醬汁已經好夠味。而清湯比較淡,我會點豉油食。 今次掛住食野,冇咩點影相,在此介紹幾款我認為值得推介既食物。魷魚鬚、墨魚仔: 呢兩款大愛! 好鮮,其中魷魚鬚唔係水魷,而係平時燒魷魚個種魷魚鬚,加分加分! 象拔蚌: 竟然有呢款配料,食唔停口 牛柳粒: 唔洗灼太耐,有牛味,肉質嫩滑,亦都食左幾輪豬潤: 好大片! 口感好滑。任食火鍋尼講,新星質素好,而且食物種類多,多人聚會就唔洗怕難遷啦~

當晚見到既飲品有啤酒、百事、七喜同埋夏枯草,我飲左三罐百事
象拔蚌: 竟然有呢款配料,食唔停口

牛柳粒: 唔洗灼太耐,有牛味,肉質嫩滑,亦都食左幾輪

豬潤: 好大片! 口感好滑。

題外話/補充資料: 可能近VIP房? 聞到好大陣煙味,大大扣分。
2015-05-06
  • 魷魚鬚
  • 墨魚仔
  • 象拔蚌
  • 牛柳粒
  • 豬潤
2015-03-24 2484 瀏覽
午飯黎到新星飲茶, 訂左台唔使等唔知係咪太耐冇食點心, 呢餐我覺得好好味食唔停口蝦餃 (大大粒, 蝦彈牙又乾淨)鮑汁鳳爪 (呢個真係正, 鳳爪入晒味勁淋, 好黏口)燒腩仔 (切到細細件, 脆口暖身)紅棗糕 (味道淡左d)胡椒豬肚 (好味又暖胃)其餘仲叫左咸水角, 牛肉球, 鮮竹卷等等, 都不錯的今餐好味之餘, 午市上菜時間很快, 值得一讚呢
午飯黎到新星飲茶, 訂左台唔使等
唔知係咪太耐冇食點心, 呢餐我覺得好好味食唔停口

蝦餃 (大大粒, 蝦彈牙又乾淨)
鮑汁鳳爪 (呢個真係正, 鳳爪入晒味勁淋, 好黏口)
燒腩仔 (切到細細件, 脆口暖身)
紅棗糕 (味道淡左d)
胡椒豬肚 (好味又暖胃)
其餘仲叫左咸水角, 牛肉球, 鮮竹卷等等, 都不錯的

今餐好味之餘, 午市上菜時間很快, 值得一讚呢
2015-03-19
2014-12-13 2729 瀏覽
晚飯火煱成百幾銀, 入去坐低啲餐具又污jo, 落單叫10樣黎得4樣, 仲要4樣有3樣都係蔬菜類。果啲丸呀魚呀鮫呀叫極都唔黎, 黎左果啲肥牛又得個肥字, 大半都係肥糕無牛味。汽水又唔凍。沙爹湯底又咸到要加水。3個人食加埋一成4百蚊埋單, 結果係4百蚊買堆菜返黎食。再見了!下次請我都唔黎。
再見了!下次請我都唔黎。
2014-12-13
  • 無! 無一樣野好食
2014-06-19 4435 瀏覽
去買一斤燒肉外賣,70幾蚊,我俾張500蚊個收銀找,佢居然話無得找,跟住唔理我,我話你咁大間酒樓唔係無得找呀?咁係咪啫係唔做生意呀?佢先死死地氣找俾我,算~! 買返屋企加料,斬既時候都見倒個師傅鬼鬼祟祟,返到屋企一開,有三條,面嗰條ok,但都唔係叫好食,叫放得入口,下面兩條跟本唔食得,得一層皮下面一大層肥膏,完全無肉既!結果一斤掉左3分2,離譜!個收銀服務態度超級差,唔憂做,想耍走你就算,食物品質更差!!!