2019-05-30 1617 瀏覽
今日lunch 去咗紅磡揾食,由於我一個人食,所以食返普通茶記就算😂😂😂,呢間餐廳嘅午市唔算太多人,所以上餐速度都算快,由落咗單到食物送到都係十分鐘內嘅事!唔錯!我order咗一個常餐,豬雜湯飯,凍飲加$3!😀😀😀呢碗豬雜湯有肉片、豬肚、豬心同埋粉腸,每款有兩至三件,份量都算多,本身有豬膶嘅,但我唔太鐘意,所以就叫佢走咗佢,湯底係甜甜哋嘅,調味唔錯,表面上有大量蔥絲,可以僻下腥~~個湯超送飯,好彩啲白飯可以免費任添😉😉😉附上收據:

我order咗一個常餐,豬雜湯飯,凍飲加$3!😀😀😀

附上收據:
2019-05-10 1173 瀏覽
同事推介紅磡必嘉街有間茶餐廳抵食得嚟幾好食,今日Lunch就嚟咗呢到試!望一望menu先,有九款超值套餐,每款四十零蚊,包熱飲!凍飲要加$3!價錢尚算OK!我揀咗A餐,柱候牛腩,唔想食飯所以轉咗撈米,好多地方轉撈米/撈麵都要加錢.......呢到唔使再另外加錢幾好,呢個餐可以揀送兩粒雲吞或者三粒魚片頭,都幾有趣,第一次見餐廳會咁送嘢!😆牛腩肉質普普通通咁啦,有少少痴牙,都幾入味嘅,不過睇圖都知,太少汁喇!食到最後要食乾爭爭嘅米粉....🤭😑 不過跟餐送嘅雲吞有驚喜,蝦肉夠彈牙爽口,有水準!下次嚟食可能會食返雲吞麵😝

柱候牛腩撈米

2019-01-18 1252 瀏覽
新大光燈環境同店名一樣非常光猛😂😂!有水準嘅牛腩粗,食一次就愛上!又香又濃牛腩湯加上爽口彈牙嘅粗麵同好入味嘅牛腩,一碗好好味嘅牛腩粗就出現喇,而且小食炸水餃同腸粉一樣好出色,水餃炸得好鬆脆,腸粉皮又做得好滑👍🏻👍🏻,絕對係平民價錢,一級享受!
牛腩粗
炸水餃
牛腩粗
炸水餃
2019-01-07 1037 瀏覽
第一篇食評就獻畀新大光燈😬新大光燈呢個名真係冇改錯!頭先搭錯車唔知去咗邊,一落車,見到條街黑漆漆,得佢最光猛,果然係大光燈哈哈。我見趕唔切返屋企食晚飯,呢間舖又坐滿八成位,就入去試下。叫咗個豬雜面,因為香港比較少地方有得食,仲有炸鯪魚球,主要為咗食蜆介🙊豬雜面好足料,全部厚切大大件,加埋都有十塊左右。碗細細但原來麵底都唔少,$37算幾抵食👍🏻 薑蔥段畀得好慷慨,而且少見地真係有薑😍 唔鍾意食的人要留意返~炸鯪魚球好大粒,比乒乓波再大,用咗脆漿所以比平時的脆,而且炸到入面都好熱,新鮮生炸無疑。味道比較淡,唔太食到魚鮮味,但好彩哋都冇食到味精味。係蜆介呀😍聽到老闆同食客吹水,話呢間店仲用緊以前推車仔年代老師傅的傳授秘方,就算而家開咗新分店,但只有呢間最正宗。如果大家經過都值得試下👍🏻 順帶一提,食咗咁多嘢都完全唔覺有味精味,呢啲餐廳而家買少見少啦
第一篇食評就獻畀新大光燈😬

係蜆介呀😍

如果大家經過都值得試下👍🏻

2018-10-10 1282 瀏覽
晏晝無乜做喺條街度行嚟行去散下步,行下行下見到呢間茶餐廳咁鬼大個招牌喺牆度,之前又未食過就食下啦。 哇~ 幾多唔同款嘅套餐組合。見到有雲吞麵,可以轉河粉,真係合晒何車,即嗌,而且有碟菜心同嘢飲。個河粉軟滑,正正常常。雲吞就得四粒,而且略嫌有啲偷工減料。因為每粒只包得一隻鮮蝦,無筍,無豬肉 😂 不過蝦都算大隻,亦唔似冰鮮蝦。菜心okay嘅,無特別甜或爽脆。但奶茶完全唔掂。茶膽用埋啲下價茶,又苦又燶,好鬼難飲 😟 勉強飲左三分一杯後就放棄左。間野無預期想像中咁好,有啲失望。

菜心okay嘅,無特別甜或爽脆。

間野無預期想像中咁好,有啲失望。
2018-10-08
2018-03-04 1563 瀏覽
紅磡的大光燈,坐車經過幾次,但都未去過,那天住在紅磡附近的朋友推介到這間粥麵店吃晚餐。晚餐時間都幾多人,需要搭枱。鳯城水餃麵$33-水餃很大隻,餃皮很薄,饀料很多。麵條很爽又很煙韌,個湯底都幾好味。柱侯牛腩河$36-牛腩是用柱候汁煑的,所以味道比清湯腩濃,正所謂各有特色,各有擁躉。牛腩炆得夠林又入味,還有兩件牛筋,河粉亦夠滑。火鴨絲腸粉$26-火鴨絲腸粉都是第一次吃,帶皮的火鴨絲食落帶著甘香的味道,腸粉又夠滑,䜴油味道帶點甜味。

晚餐時間都幾多人,需要搭枱。

1K
2018-02-14 1565 瀏覽
聽聞這間粥麵店已很久,但從未幫襯過。麵店在「大酒店」附近,今次來紅磡這個地段也是因為要辦點事。按俗例,去完大酒店要在外邊吃點東西才可回家。於是就到這家新大光燈吃宵夜。炸醬撈麵 ($41)久違了的炸醬麵,很久沒有吃過,所以一看見有,就馬上叫一個。麵條又爽口又彈牙,炸醬的汁料橙橙紅紅,甜甜酸酸的醬汁與麵條拌勻,味道醒胃又不膩。及第粥($34)粥底又綿又滑,冒起的蒸汽可以聞到米的香氣。粥內有豬潤、豬肚、肉片、粉腸等,材料新鮮,味道濃厚。炸鯪魚球($28)新鮮炸起的鯪魚球,外脆內軟,啖啖都是鮮甜的鯪魚肉,與蜆蚧同吃,味道更添層次。油條($10)油條上枱時是熱的,很脆很香,與及第粥同吃就最適合。門面內在環境餐牌

炸醬撈麵 ($41)

及第粥($34)

炸鯪魚球($28)

油條($10)

油條上枱時是熱的,很脆很香,與及第粥同吃就最適合。

門面

內在環境

餐牌
2018-02-09
$55 (宵夜)
放工黎個快食,唔想食得咁heavy令個胃負擔沈重,所以揀食麵。係住處附近隔離揀左間之前未幫襯過但又想試好耐既食店(平時見人流都絡繹不絕,但又未至於要排隊)。3個人晚飯黃金時間開餐,唔使等位,大把位任坐,揀左個卡位,點左3個麵,一碟腸粉同炸兩。我點既係雲吞麵,因為見佢貼住既雜誌訪問推介係雲吞麵,另外兩位就點左豬手撈同牛腩撈(習慣大家都係分享一齊食,咁先唔會咁DRY食到單一味道)。個雲吞麵果頭回完轉頭就上(快到呢,前後1分鐘而已,應該係人少關係無咩人出餐所以煮得快吧,點重:碗麵唔太熱,所以食食下中途好快已涼了),得4粒雲吞,每粒都頗細下,入面既蝦又唔見得特別彈牙或鮮甜,個麵連湯好重鹼水味,就咁真係食唔出同出面街一碗求其過唔求其既雲吞麵有咩分別,為左令碗麵無咁平凡,見到枱上有樽XO醬,忍唔住落啲吊下味,意想不到既係個醬好香好惹味,令到碗雲吞麵有起死回生既作用。呢個麵…....嗯..…其實很普通,想信絕對唔會係佢店內貼住既雜誌報導所指激推咩鎮店必選之作…….我為人比較含蓄,你懂的吧~~兩個撈麵都好重鹼水味,撈麵比雲吞來說好食點,牛腩牛筋無啥特別,反而豬手真係炆得好淋好入味,淋既程度達至化骨綿掌

兩個撈麵都好重鹼水味,撈麵比雲吞來說好食點,牛腩牛筋無啥特別,反而豬手真係炆得好淋好入味,淋既程度達至化骨綿掌境界,入口即溶,唔使點咬,好味(不過豬手好細件><)。

化腐朽為神奇既醬,令碗平平無奇既雲吞麵起死回生,好香

全店真係好味既,非炸兩莫屬,炸兩入面既油炸鬼好脆口,外面腸粉滑嘟嘟,完全唔似啲粥檔食既臨謝謝既炸兩,一碟約20元都叫做此刻無價既好味。蔥花腸粉都唔錯,
不過炸兩層次咬口啲,兩者價錢差不多,點炸兩抵啲。

食物味道就不過不失左啲,係個炸兩好味同豬手入味之外,其他食物都比較失色,屬可以一試之列。

埋單3個人大約$180內(每碟食物份量唔多),晚餐來說價錢$180內唔算貴,但以紅磡同區來說,尚可有其他不同類型既晚市菜式選擇…..…價錢性價食物味道皆在其之上,完。
2018-01-11
  • 炸兩
2017-10-30 1095 瀏覽
好耐冇食過呢度嘅雲吞麵,今晚朋友提議再嚟!去到巳經9:30,唔駛等位,仲有卡位添點左個雲吞撈麵,麵質爽口,不過鹼水味略重,雲吞正常大小,蝦彈牙.湯用大地魚熬成,好香濃.及第粥,粥底好綿,豬潤又大塊又爽口,其他料也好豐富.最後加上葱花蝦米腸,腸粉即叫即拉,米漿好香,加上灑滿了葱花和蝦米,配上甜甜的腸粉豉油,很快便被我掃清光.
雲吞撈麵

雲吞撈面
及弟粥
葱花蝦米腸
2017-10-28
及弟粥
葱花蝦米腸
2017-10-07 852 瀏覽
我對雲吞麵雖然冇乜要求, 但係都要係貨真價實,有啲料到先至得。雲吞麵以前係一啲好平嘅嘢,但依家求其一間店都唔平, 今日就入咗去呢一間,食咗個$32嘅雲吞麵雲吞麵 , 有好多蔥, 一共有四粒雲吞,湯底似係用大地魚煲出嚟嘅湯底,應該係除非唔係,飲落唔似有味精, 因為食完成碗麵都唔覺好口乾, 雲吞算係正常size,唔好話係咪鳳尾嗰種雲吞,總之正正常常就係喇, 食落去蝦唔係好爽口不過蝦有蝦味,唔算係好好食但又唔算係好難食嗰種, 啲麵都幾彈牙,不過好重鹼水味。

2017-09-03 689 瀏覽
紅磡既新大光燈非常出名,好多朋友都提起過,但從來無去食,反而周邊既雲吞面就食過幾間.今晚老豆建議去依度,就就試下啦.7點點幾去到,雖然都算出名,但起碼唔使等位,大約8成滿座啦.卡位坐晒只好坐圓枱.因為舖面唔大,圓枱只係小圓枱.叫咗個南乳豬手撈面. 麵質爽口彈牙,有人話鹼水味好重,我就唔覺喎.南乳豬手雖然無用汁浸著,但南乳味依然好香濃.豬手無炆到好冧,所以仲算有咬口.另上果碗湯,有種淡淡既咸同埋鮮味,老豆話叫同蝦水.即時上google竟然查唔到咩來歷.皮蛋瘦肉粥既粥底綿身而且本身有調味,唔會好似某啲舖頭皮蛋瘦肉加落白粥就算.瘦肉絲真係搣得好幼細,我食過切粒同埋粗絲既瘦肉粥,咁細既瘦肉絲真係第一次見,係心機野嚟既,但我寧願食到整舊醃咗味既瘦肉喇.皮蛋真係好少,而且已經煲到溶溶地食唔出味.生菜絲都係好幼,就算係最後放上粥面,都因為太幼食唔到爽既感覺.
南乳豬手撈面

皮蛋瘦肉粥
南乳豬手撈面
2017-07-25 768 瀏覽
響新大光燈到食嘢,令我同我的屋企人有一種懷舊的感覺,因為佢地啲食物是既好味,又懷舊。例如:佢地嘅雲吞湯底是用大地魚所熬成的,食落去,香濃而不膩。例如:佢地嘅炸雲吞,外面好香口,而且雲 雲吞個蝦又大又爽口。仲有鯪魚球,雖然帶有 一些苦澀,但飲一啖完大地魚湯之後,苦澀味就好快消除,。但總括來說,佢地食物好!價錢都 頗便宜!而且餐廳嘅坐位,坐得幾舒服! 加上服務態度very good ! 總之一句到尾呢間餐廳非常之好! 所以我藉此希望大家,嚟呢間餐廳到食嘢,值得推介哦!

但總括來說,佢地食物好!
價錢都 頗便宜!
而且餐廳嘅坐位,坐得幾舒服!
2017-06-28
  • 雲吞麵
2017-07-07 760 瀏覽
本身都有食開紅磡呢間, 覺得佢地既腸粉好食, 不過今次之後, 我發誓以後都唔會再去, 事緣我同朋友一行四人打完機之後晚飯就落佢屋企附近食, 我提議去呢間 ,佢地話ok, 果陣大約9點左右, 入到去咁岩有張檯無人, 咁就坐底叫野食, 叫左蝦腸 x2 ,牛腸叉腸各一, 跟住每人一碗麵, 果陣間鋪都算爆, 所以野食無平時咁快, 過左大概十五分鐘先上麵, 麵就一般, 只可以講好普通無乜特別, 放得落口, 其實我地係為左食腸粉, 所以都算, 食完晒 d 麵, 再等左 10分鐘, 前後2x分鐘, 終於先上蝦腸, 一上檯我真係 X 左聲, 兩碟蝦腸好似跌左落地再執返起上碟咁, d 腸爛晒, d 蝦跌晒出黎, 我地幾個都呆一呆, 唔係呀嘛, 忙還忙丫, 都唔洗整pet野出黎呀? 好,我地都算, 因為覺得可能爆場做得亂, 照食晒, 食完再過差唔多5分鐘,另外兩碟腸粉都未上, 咁我地就揾個侍應姐姐問: 「唔該我地仲差兩碟腸... 」粉字都未講完, 阿姐就發悔氣大叫:「你地等下啦, 腸粉更係要等架啦, 排單呀」佢邊講邊走無理我地, 我朋友果下都差 d 爆, 好, 忍多次, 就再等你....再過5分鐘,即係前後35分鐘以上, 果兩碟腸粉都係無黎, 我朋友仲話果個阿姐一直都無幫我地追單或查單 ,我地真係頂唔順起身埋單走, 話唔等啦取消啦, 之後有個男人, 唔知老闆定係邊個仲係到講, 叉腸牛腸係要耐D, 怨我地唔等仲比說話我地聽, 咩腸咁把閉要整成大半個鐘, 分子料理呀? 你當我第一次黎食咩? 你地漏單唔緊要, 有時太忙總有錯, 但係唔該比返少少服務態度出黎, 真係未試過咁l嬲

p.s 兩碟爛腸無影相, 因為無預佢地態度差到我要寫劣評 !
2017-07-04
2017-02-07 1153 瀏覽
雲吞面32好細個,一黎仲要面係面,找不到主角,細粒蝦彈牙,皮幾薄。淨水餃325粒,湯頭有九黃,清甜,彈牙,鐘意,新鮮,蝦豬比例得當。豬潤腸25賣相佳,化算,潤好爽,豉油又足,不俗呢,如能用上黃沙潤就好了。凍奶茶17叫食物就特惠10勁香濃地道有驚喜,帶澀味,成年人味道。菜心25特惠16大頭,碧綠,無特別,好少會外吃叫菜食,但今天食了全日零食,想健康兼解口寡。食後感:收銀好好口,同食客講老細前老細後,抵佢生意不錯。
雲吞面32
好細個,一黎仲要面係面,找不到主角,細粒蝦彈牙,皮幾薄。
淨水餃32
5粒,湯頭有九黃,清甜,彈牙,鐘意,新鮮,蝦豬比例得當。
豬潤腸25
凍奶茶17
叫食物就特惠10
勁香濃地道有驚喜,帶澀味,成年人味道。
菜心25
特惠16
食後感:收銀好好口,同食客講老細前老細後,抵佢生意不錯。
2017-01-11 849 瀏覽
同朋友仔去紅磡食宵夜~特地拜會一下呢間既雲吞面~叫左: 雲吞面, 豬膶撈面, 芥蘭~雲吞面: 蝦係大隻, 爽口彈牙, 有蝦味(好似癈話咁^^"), 面無咩鹼, 唔痴牙~ 不過份量好似就正常至較少~可能男孩子不夠食~豬膶撈面: (友人食) 膶爽滑, 撈面多葱, 大碟~ 我覺得d葱好high class咁, 因為似去酒樓食蒸魚個d絲葱咁~ 好靚好pro
同朋友仔去紅磡食宵夜~特地拜會一下呢間既雲吞面~

叫左: 雲吞面, 豬膶撈面, 芥蘭~
雲吞面

可能男孩子不夠食~
豬膶撈面: (友人食) 膶爽滑, 撈面多葱, 大碟~

2017-01-10
$60 (宵夜)
雲吞面
  • 豬膶面