2021-03-26 1896 瀏覽
Scone & Muffin推介指數 🌹🌹🌹🌹🌹黃昏時間路經中環就去文華餅店做外賣仔,買scone 返屋企。原味scone sold out,咁就買提子scone啦!🍇Raisin Scone HKD30打開包裝紙,香濃嘅牛油味湧出,拎上手都無油膩嘅感覺。面層略脆,內面鬆化而唔鬆散。大概有提子關係,味道略甜。🍑Peach Muffin HKD32店員細心解釋比提子鬆餅少甜,Muffin有清新嘅桃香同桃肉,而且濕潤,下次再試其他味!🌹🍓玫瑰花士多啤梨果醬+Clotted Cream🥛 (買scone +HKD36 可買1set)配角貴過主角,玫瑰花香撲鼻,士多啤梨甜酸度適中!Clotted cream 軟滑細緻,味道濃郁!(2 個scone 用1set 都夠)食物 🌹🌹🌹🌹🌹環境 🌹🌹🌹🌹🌹服務 🌹🌹🌹🌹🌹
Scone & Muffin

• Raisin Scone
  • Peach  Muffin
  • Rose  Jam
2021-03-20 2712 瀏覽
平曰都是獨個兒到訪文華餅店,享受me time. 今日honey想吃旦糕,我當然介紹我他我吃過最好吃的芝士餅-1963文華芝士餅。我倆一同前往。今次到訪,發現餅店的裝備已經不一樣了!顏色變了秋冬的色系,從前的吧座也變了梳化座了。在這兒吃旦糕並不是很貴,其實和cafe 差唔多,只是冷熱飲品以$80起。今曰就簡單的點兩件旦糕,另買心愛的brownies 和granola 回家作早餐。Chestnut blueberry 藍莓栗子$58這栗子藍莓旦糕造型高雅,以四個layer 組成。面層是幼滑的栗子忌廉,第二層啫喱狀的藍莓果醬,還有朱古力和旦糕層。旦糕質地柔軟輕盈,栗子味濃又幼滑甘甜,加上酸酸甜甜的藍莓醬,再配上輕軟的旦糕和香甜的朱古力,正呀!味道的層次分明,甜度溫和,加上藍莓的清新氣息,好吃!1963文華芝士餅$55這1963文華芝士餅可以是必食!這芝士餅口感極為柔軟絲滑,非常的creamy, 有濃厚的芝士味和奶香,帶一點檸檬的清新氣息,又沒有平曰美式芝士餅的甜膩,完全是正!正!正!唯一缺點是份量唔多,永遠想多吃一件。Granola $38這堅果棒真可口,每一口都是香脆的果仁和天然蜜糖的甜

Chestnut blueberry 藍莓栗子$58

1963文華芝士餅$55

這1963文華芝士餅可以是必食!這芝士餅口感極為柔軟絲滑,

Granola $38

這堅果棒真可口,每一口都是香脆的果仁和天然蜜糖的甜香!
沒有坊間granola bar 的死甜,就是天然果仁香和蜜糖滋味,好吃!

Brownies$66/3 pcs

這brownies 是長期缺貨的,
因為知道的、吃過的也會再買。這brownies 細細件,烤得香脆,而且口感鬆化,
唔會好黏,有著濃濃的朱古力味,又有脆果仁,甜而不膩又香口,正!一定要encore.

鬆餅 Scone 是英式下午茶最具代表性的點心之一。當中,香港文華東方酒店出品的鬆餅更是經典之中的經典,外酥內軟的滋味令人回味不已!文華的 Raisin Scone Set (HK$66) 帶有一件鬆餅,並配上酒店有名的招牌玫瑰花瓣果醬及香滑 Clotted Cream。果醬及奶油足夠兩件鬆餅使用,因此可再額外加購單個鬆餅 (HK$30)。鬆餅軟酥新鮮,帶有陣陣牛油香,就算外帶回家再焗一下也不會變硬變碎。至於玫瑰花瓣果醬,有著微微的花香加上酸甜適中,難怪不少台灣旅客都指它是不可錯過的人氣伴手禮。
2021-02-08 2726 瀏覽
今日叔仔生日,想食D重口味嘅嘢,聽講文華嘅芝士蛋糕好出名,所以係網上面訂咗一個一磅嘅cheese cake 同四件fruit tart 試吓!因為如果吾好味,都有fruit tart 補上芝士蛋糕一磅都成$418,fruit tart四件成$200都貴架,希望物有所值拉去到服務員好有禮貌同親切,小心翼翼幫我拿蛋糕出嚟比我簽收,十分之專業,抵贊D fruit tarts 賣相已經好吸晴,又多生果,生果又新鮮,甜度好適中,好味主角出場,個芝士蛋糕,芝士味道十分之濃,又夠滑,而且蛋糕口感夠哂綿密,吾怪得之甘出名拉,果然名不虛傳,不過少食多滋味多吃壞肚皮丫!少嚐還可以,多少少就好「溜」

2021-02-03 2498 瀏覽
文華嘅scone向來都出名,但更出名嘅係佢嘅果醬,可以話係全香港最好食嘅玫瑰草莓果醬。今次無時間堂食,所以買外賣返去慢慢歎。Scone $30Size比常見的大,外型似足pancake,外脆內軟且無黏牙,食落有牛油味。 Clotted cream + 玫瑰草莓果醬 $36個cream同jam仲貴過一個scone,不過只要打開個jam你就知道一切都值。打開先聞到玫瑰花香,同士多啤梨味好夾,就算食過都仲係好驚豔,再食埋濃郁幼滑嘅Clotted cream濃郁幼滑,好滿足!呢個玫瑰草莓果醬真係好好味,下次可以買一樽返去慢慢食,$248/180g;$298/380g。現場仲有好多蛋糕同麵包,唔好錯過呀!

Scone $30
jam & clotted cream

Clotted cream + 玫瑰草莓果醬 $36

2021-02-02
5 分鐘 (外賣自取)
jam & clotted cream
  • scone
  • Clotted cream
  • 玫瑰草莓果醬
講到🥯英式鬆餅Scone,一定諗起MO😋為免去到賣晒,早一日email📧去酒店cake shop預留就包保有得食喇😋🥯英式鬆餅Scone $30一個🍓士多啤梨jam + Clotted cream$36set英式鬆餅🍴面層灑上糖霜,令外表更吸引翻熱後食,散發著香濃牛油味切半後,搽上厚厚士多啤梨醬+clotted cream特製士多啤梨醬,味道微酸中帶甜,好開胃Clotted cream 滑身唔甜兩者與Scone配合起來perfect match 😋老老實實,一件鬆餅賣$30,醬要另加$36set, 其實都幾唔化算😅
講到🥯英式鬆餅Scone,一定諗起MO😋

🥯英式鬆餅Scone $30一個

英式鬆餅🍴
面層灑上糖霜,令外表更吸引
翻熱後食,散發著香濃牛油味
切半後,搽上厚厚士多啤梨醬+clotted cream
特製士多啤梨醬,味道微酸中帶甜,好開胃
Clotted cream 滑身唔甜
兩者與Scone配合起來perfect match 😋

Gianduja Cake🤓文華餅店水準高就唔洗多講啦❣️預訂蛋糕只需要大約48hrs🎂🥳職員仲非常貼心 服務有禮🤓好濃嘅Milk Chocolate Mousse再加上有小小脆口嘅feuilletine😊甜而不漏!家人非常喜歡。😋🥰
Gianduja Cake🤓

文華餅店水準高就唔洗多講啦❣️
預訂蛋糕只需要大約48hrs🎂🥳
職員仲非常貼心 服務有禮🤓

• Gianduja Cake
1963 文華芝士蛋糕 ($55)我最鍾意嘅芝士蛋糕 ❤ (Rating: 9.5/10)奶白色的外表再加上上層白色嘅朱古力薄片,外觀高貴。芝士味勁香濃,真係食得出芝士味,用嘅芝士同一般餅店好似唔同。食完又唔會覺得好甜同膩。質地細緻,軟硬度適中。高質之選。而且佢有個好硬嘅盒保護着,買回家食也不會變樣。
1963 文華芝士蛋糕 ($55)

我最鍾意嘅芝士蛋糕 ❤ (Rating: 9.5/10)

奶白色的外表再加上上層白色嘅朱古力薄片,外觀高貴。

而且佢有個好硬嘅盒保護着,買回家食也不會變樣。
  • 1963 Mandarin Cheesecake
今年生日,honey 送我文華酒店餅店的旦糕。這旦糕顏值太高了!這raspberry Tahitian vanilla cake 有如粉紅色的雲朵,造型很美又夢幻。其實他本身想訂文華1963芝士旦糕,但由於疫情,材料缺貨,要等好幾天,所以他選了這”粉紅雲朵‘’旦糕給我。平曰多吃芝士旦糕和scone, 這raspberry Tahitian vanilla cake 倒是第一次嚐試。估唔到這旦糕睇得又好食!旦糕的外層是雲呢拿慕絲,口感又輕又滑又軟,當中夾著紅桑子果醬,酸酸甜甜的,再配上香甜的杏仁餅底,是濃濃的杏仁味,正呀!多吃幾件也不覺膩,是香甜酸香的清新口味。這可是我吃過最美味的raspberry mousse cake 吧!

其實他本身想訂文華1963芝士旦糕,但由於疫情,材料缺
貨,要等好幾天,所以他選了這”粉紅雲朵‘’旦糕給我。

其他
2020-12-19 2500 瀏覽
因為生日的關係,自然要食吓蛋糕。經過以往的經驗,一個蛋糕是吃不完,又要一齊吃同一款味道。今年試吓叫不同味的,滿足哂所有的口味。食得太多黃先生的美味蛋糕,酒店中又想不到邊間的蛋糕最好味,還是回來吃文華餅店的蛋糕。以前是黑色的,現在是藍色面。有少少酒味,餅底是最出色。最出名的芝士蛋糕,好味,咁多件是最好味的,但很多地方也同樣出色。這件有點不新鮮,乾乾的,黃色部分有點像吃緊芝士。聖誕限量版?!外表吸引,職員細心提說有酒。有點酸、有酒味,最特別有珠仔朱古力,好野係裡面,很有趣。十分有驚喜。工作人員態步一般,香港人特徵。
因為生日的關係,
自然要食吓蛋糕。
經過以往的經驗,
一個蛋糕是吃不完,
又要一齊吃同一款味道。
今年試吓叫不同味的

滿足哂所有的口味。
食得太多黃先生的美味蛋糕,
酒店中又想不到邊間的蛋糕最好味,
還是回來吃文華餅店的蛋糕。

以前是黑色的,
現在是藍色面。
有少少酒味,
餅底是最出色。

最出名的芝士蛋糕,
好味,
咁多件是最好味的,
但很多地方也同樣出色。

這件有點不新鮮,

十分有驚喜。
工作人員態步一般,
香港人特徵。
外賣自取
唔知大家鍾唔鍾意食scone呢?我地本身就冇特別鍾意,但一場黎到,又咁岩見到仲有長期賣哂既文華scone,就一定要試下啦😊-我地叫左2個set,2隻味plain & raisin都有叫,選擇左坐低慢慢食,環境幾舒服,服務亦非常好👍🏻-堂食Scone set $138•1個scone (有plain/raisin味揀) with clotted cream and rose petal jam •1杯咖啡/茶其實我地就覺得2隻味都冇乜太大既分別,除左raisin係有提子乾之外,scone焗到外脆內軟,岩岩好,非常驚喜地好味😋驚喜未完,佢本身個rose petal jam真係世界級好味🤩,有一陣微微既花香味,聞落似玫瑰,食落似草莓,文字上好難形容,但真係超級好味,再配埋個clotted cream,真係無敵😍絕對對得住全香港最好味既scone呢個稱號🏅-外賣scone $24 each (Set w/ clotted cream and rose petal jam $66)-因為太好味既關係,我地之後都有買過番屋企比屋企人食,個個都話好好味,最厲害係去到第2朝唔焗唔叮番都依然好好味,呢個
堂食Scone set $138
•1杯咖啡/茶
Raisin  scone
Plain  scone
因為太好味既關係,我地之後都有買過番屋企比屋企人食,個個都話好好味,最厲害係去到第2朝唔焗唔叮番都依然好好味,呢個又好驚喜😀
建議買番屋企都要買set with cream & jam,但份量都唔算細,所以比例可以係2個scone,就配1個set,就應該性價比最好😚
下午茶
Raisin  scone
Plain  scone
2020-11-29 1529 瀏覽
I love all kinds of dessert and of course, I love their cakes!Me and my girlfriends thought why go for a big cake with one flavour when we can go for many small cake pieces for many flavours!!!Happy we chose to do that because trying different cakes from Mandarin cake shop!Every single one was so nice: chocolate, chestnut. All so good, mwah! Keep up the good work! Will definitely buy from them again!!!!

2020-11-25 1776 瀏覽
我係MO Cake Shop 長期顧客,食左好多年,可惜發覺佢地嘅服務越來越差。Tea 時段經常都無任何Server, 全部入哂去。今日去到,cafe 個姐姐 叫我去cake shop 「自己搵位就得」,我坐低左一段時間都無人理。見到有枱客走,就轉過去坐,又等左一陣都無人理。終於等到有人理,佢同我講話張枱係有人等緊,哦,原來有條龍嘅,有兩個人排緊。唔緊要,咁我咪起返身,我表明係本身坐低左轉檯嘅。當時隔離張枱都埋緊單,但佢淨係識講話我坐緊張檯有人排緊,唔識變通話可以安排我坐埋緊單張枱。喺之前一直無server 嘅真空時間,又有另外兩個人好似茶樓咁自己企左去埋緊單張檯旁邊等。證明d乜?1. 睇唔到你嘅排隊安排;2. 就算見到條龍,都以為排緊買take away cakes,因為好近;3. 有人會排,有人會酒樓搵位。結果因為個server 真係好專心咁淨係識話張枱有人等緊,又無提議點安排,我就直接走左。食左咁多年嘅cake shop,因為好差嘅服務,唔會再去。

唔緊要,咁我咪起返身,我表明係本身坐低左轉檯嘅。

食左咁多年嘅cake shop,因為好差嘅服務,唔會再去。
2020-11-15 2072 瀏覽
朋友是芝士控🧀今年生日想買一個芝士蛋糕給她,首選一定是文華餅店😍👉🏻 Seasonal Fruit Cheesecake 🍓今次選左士多啤梨芝士蛋糕,士多啤梨的酸酸甜甜配上芝士蛋糕剛剛可以中和油膩感, 每一口都係濃密的芝士香,非常推薦👍🏻

2020-10-29 2518 瀏覽
「芝士蛋糕」据说这个芝士蛋糕已经做了几十年了,看上去是普普通通,吃下去算中上吧,口感很润滑,扎实细腻,但是味道就比较平淡的芝士蛋糕味道,没有什么惊艳感,一定要配咖啡不然有点偏甜。「Latte」相对比蛋糕切件,咖啡偏贵,出品还可以,酒店该有的水平。「Scone」大名顶顶的文华饼房玫瑰酱居然walk in也吃到了,三点以后鲜出炉的司康,胖胖的看起来很有食欲,正宗的clotted cream奶味很足,玫瑰酱里面应该还有草莓,酸甜口加淡淡玫瑰香,还是值得尝试的。服务:服务不错,价格实惠,人少,优点足够。
服务:服务不错,价格实惠,人少,优点足够。