星期日, 一行二人行完太古城, 之後行到了意粉屋, 眼見一批人在店外等, 本想轉身走, 但是正是晚飯時間, 太古城那裡不多人? 所以就繼續等, 等了半個鐘有位, 一半是sofa seat, 本來都不錯, 誰不知旁邊的小孩在玩耍不吃飯, 他媽媽又罵又打他才吃, 還弄得尖叫聲, 本想換位, 後來他們一家也自知太嘈, 也快快吃完走了, 所以最終可以得寧靜, 眼見身旁小孩位置坐位及地下都是食物, 服務員都一一細心地清潔得很乾淨, 用濕布除去地下食物及坐位茄汁,然後再用乾布刷乾, 值得一讚!前菜我們點了個三文魚鮮果沙拉,用料新鮮但是份量較以前少了一半, 但是價格就要HK$198, 有點不值 。小菜:點了芝士焗菠菜: 香濃的芝士與柔軟的菠菜十分合拍, 口感一流, 很快就吃光!主菜:來到意粉屋當然要吃它的主打- 意粉! 今次吃了酥皮海鮮意粉, 酥皮很脆及乾身, 非常好味 及外觀很美! 海鮮意粉有濃郁的白汁醬, 包圍著意粉, 加上海鮮, 用料ok。如果一人吃會覺得膩, 如果兩至三人分享就剛剛好!飲料:我們一穩穩當當派 及 冒險派 ~穩穩當當派 - 凍咖啡, 點知- 太甜要自己加水冒險派 - 試新野-
!

前菜
鮮果三文魚沙拉

小菜:
!

主菜:
來到意粉屋當然要吃它的主打- 意粉!
今次吃了酥皮海鮮意粉, 酥皮很脆及乾身, 非常好味

飲料:

我們一穩穩當當派 及 冒險派 ~
凍咖啡
穩穩當當派 - 凍咖啡, 點知- 太甜要自己加水
冒險派 - 試新野- XX 柚子蜜, 也是太甜! 飲一口耍飲一口水!

總之, 吃意粉就可以吃意粉屋,芝士焗菠菜都可以點, 但是飲品就偏甜, 有待大改良!
2014-11-30
2014-10-09 903 瀏覽
意粉屋,我真是從小吃到大。我喜歡這裡的羅宋湯,酸中帶甘,令人回味無窮。即使是湯裡面的菜,也香味濃郁,我會全部吃得一乾二淨。喝完湯,我一定會吃最出名的肉醬意粉,而且要加芝士焗。這裡的肉醬意粉比較乾,醬汁黏稠,卻勝在能鎖注水份。麵條十分爽口,芝士更是加分之處,與牛肉碎的味道配合得近乎完美,令人吃上癮,食過返尋味!
2014-08-15 803 瀏覽
  • 肉醬意粉
2014-08-14 559 瀏覽
媽媽去年成為了意粉屋會員,自此經常和她的朋友光顧意粉屋,今次輪到媽媽帶我去吃下午茶。嘩,未到兩點半,已經有十幾位在排隊了,這裡的下午茶真是太受歡迎了!幸好等了十分鐘便有位了!坐低前侍應會問你要暖水還是凍水呢!真細心~花多眼亂數十款選擇下,選了:公司三文治拌碟的薯片好似係珍珍,亦都已經放到乾晒-_-#但三文治本身好好味道,尤其係蛋沙律獎部份~沙律好好食,三文魚同風乾火腿外,伴着大量生果,好清新!Pizza面有少少辣肉醬,洋蔥青椒等,薄餅底很脆!茄蓉魚柳飯嘅飯粒呈黃色,圓圓短短的,食落煙韌特別。當然仲嗌咗酥皮湯啦!(+$13)是一頓滿足的下午茶!
幸好等了十分鐘便有位了!
坐低前侍應會問你要暖水還是凍水呢!真細心~
花多眼亂數十款選擇下,選了:
公司三文治
公司三文治拌碟的薯片好似係珍珍,亦都已經放到乾晒-_-#
但三文治本身好好味道,尤其係蛋沙律獎部份~
三文魚風乾火腿沙律
沙律好好食,三文魚同風乾火腿外,伴着大量生果,好清新!
雜綿pop up pizza
Pizza面有少少辣肉醬,洋蔥青椒等,薄餅底很脆!
茄蓉魚柳特色飯
茄蓉魚柳飯嘅飯粒呈黃色,圓圓短短的,食落煙韌特別。

當然仲嗌咗酥皮湯啦!(+$13)
是一頓滿足的下午茶!
2014-08-01
公司三文治
三文魚風乾火腿沙律
2014-08-07 595 瀏覽
普通同朋友食飯,星期日周圍都多人,未食過呢間意粉屋,就試下啦!兩個女仔食唔到好多野,所以都係散叫我地各自都叫左個湯,我的有酥皮,好好食,如果飲哂,應該未飽,因為都幾creamy我地仲叫左個海鮮意粉同pizza share個扁意粉幾好食,不過D海鮮就真係好麻麻地....個pizza料唔算多,但都ok的,多D芝士就更正~ 不過最好熱辣辣既時候食雖然已經飽,但點都要食埋甜品先perfect~雪糕pancake,中等啦,如果個pancake脆身D就更好食

兩個女仔食唔到好多野,所以都係散叫
酥皮湯

我地仲叫左個海鮮意粉同pizza share
海鮮意粉
個扁意粉幾好食,不過D海鮮就真係好麻麻地....
手拉pizza
雖然已經飽,但點都要食埋甜品先perfect~
2014-08-03
2014-06-13 672 瀏覽
有好幾個月無去過Spaghetti House食嘢, 前日仔仔同老公嚟太古城同我食飯, 一家三口去食午餐,太耐無去, 感覺吾錯.午市有多款套餐, 由來已$69起, 我哋叫左3個set 同焗西蘭花share, 除左蟹肉菠菜意粉無乜蟹肉, 其他樣樣都吾錯, 埋單每人$100, OK呀.
2014-06-11
選湯跟蒜蓉包, 好香, 口感介乎包
PIZZA
  • 選湯跟蒜蓉包 好香 口感介乎包
2014-03-16 1268 瀏覽
因為Pizza Hut冇位一家三口相聚處改為意粉屋話說細個果陣呀媽好中意同我去食意記我成日覺得太貴叫佢唔好去XDDD次次都係食蕃茄肉腸意粉XDDD三個人商量一番後決定棄餐單點當時有Lunch Set,只係為免唔夠食姐(我同呀爸大胃王XD)同埋款式唔太合意好彩上意粉屋官網有MENU睇得番D名如果唔係都唔知點作個名俾佢-___>蒜蓉包 $40蒜蓉味香濃而不嗆辣麵包厚身,表面脆而微焦,中心濕軟香口小食拼盤 $88肉腸調味足之餘有香草清香解膩薯條算粗切,炸得香脆不油洋蔥圈夠脆,同埋洋蔥甜而不辣春卷入面足哂料,皮薄香脆雞炸完好香脆,本身調味夠,仲要冇咩膩感份量都多,只係影落細左,上枱一定係大過A4 size XD芝士焗龍蝦汁海鮮墨魚汁燉飯 $108個名有D亂,姐係海鮮用龍蝦汁煮過,燉飯落墨魚汁雖然話落左墨魚汁,但上桌賣相仲係好吸引,唔會有凌亂污糟既感覺芝士落到好足,唔只焗到靚靚金黃半溶牽絲仲有焦香味海鮮料好多,冇腥味,反而夠鮮甜彈牙龍蝦汁係完全食得出,緊附海鮮料,鮮甜有海鮮既香味,不油不膩燉飯底飯粒既分明又濕潤飽滿,食落好綿密係要用番高澱粉既意大利米先可以做到咁(Y)實物比相大,鍋算深,
因為Pizza Hut冇位
好彩上意粉屋官網有MENU睇得番D名
如果唔係都唔知點作個名俾佢-___>
蒜蓉包 $40
蒜蓉味香濃而不嗆辣
麵包厚身,表面脆而微焦,中心濕軟香口
小食拼盤 $88
肉腸調味足之餘有香草清香解膩
薯條算粗切,炸得香脆不油
洋蔥圈夠脆,同埋洋蔥甜而不辣
春卷入面足哂料,皮薄香脆
雞炸完好香脆,本身調味夠,仲要冇咩膩感
份量都多,只係影落細左,上枱一定係大過A4 size XD
芝士焗龍蝦汁海鮮墨魚汁燉飯 $108
個名有D亂,姐係海鮮用龍蝦汁煮過,燉飯落墨魚汁
芝士落到好足,唔只焗到靚靚金黃半溶牽絲仲有焦香味
海鮮料好多,冇腥味,反而夠鮮甜彈牙
龍蝦汁係完全食得出,緊附海鮮料,鮮甜有海鮮既香味,不油不膩
燉飯底飯粒既分明又濕潤飽滿,食落好綿密
係要用番高澱粉既意大利米先可以做到咁(Y)
實物比相大,鍋算深,食完真係夠哂飽(我地一次過落單好快上哂先知,食完超滿足:^)
芝士焗三文魚帶子牛油果特色飯 $102
煙三文魚唔算多,反而細帶子同埋mushroom牛油果多好多,真心足料
芝士味又唔算好濃,起碼睇樣都冇墨魚汁果個咁重手
講真我就唔知特色飯煮法有幾特色,但飯底感覺係燉飯同乾炒飯底中間
整體調味都幾合宜,可口開胃之餘毫無膩感
焗肉醬闊麵(牛) $118
芝士焦香半溶,加埋闊麵食不見膩感,只覺得好rich
肉醬餡多,酸甜得黎味道自然,唔會太人工味刺激味蕾
闊麵唔會太乾硬,濕軟度掌握得宜,有d嚼勁,個底冇出水
疊咁多層都好統一,賣相不俗,加左分啦
  • 焗肉醬闊麵
  • 燉飯
  • risotto
  • lasagna
2014-01-08 800 瀏覽
轉程來到太古Spaghetti House為了一嚐他的'芝士火鍋'我們叫了2-4人餐'雙城牛肉芝士火鍋' $388未加一。Marks 9.5/10雙城牛肉其實是指用西班牙風乾牛肉拼三文魚作為頭盤,還有澳洲特級牛肉作芝士鍋材料。等了一會,服務員送上來一大碟芝士火鍋材料, 食物包括: (見圖) 說真的成餐飯沒甚麼好挑剔了只是因喝過了太多芝士濃湯底而導致第二天喉嚨痛發作而減了那0.5分吧那就在此提醒大家吃芝士火鍋也要適可而止,要多喝下火飲料啊!

我們叫了2-4人餐'雙城牛肉芝士火鍋' $388未加一。
Marks 9.5/10

說真的成餐飯沒甚麼好挑剔了

那就在此提醒大家吃芝士火鍋也要適可而止,要多喝下火飲料啊!
2013-01-15 408 瀏覽
結婚週年紀念,因老公要返早,所以只能到距家不遠的地方慶祝。很夠冇去意粉屋,新裝修很簡約。點了信用卡優惠龍蝦餐,加一後$404,不便宜吧。先來龍蝦湯,不過不失,但因不太熱,就味道又打了折扣。再來鹹豬手片,一般。龍蝦意粉,龍蝦size不大,比小龍蝦大,每人分半邊龍蝦,吃的肉只是一中塊,所以很努力的用夾夾出龍蝦鉗的肉吃多一點,意粉不熱,但味道不錯。三文魚意大利飯放在瓦窩中,是港式,樣子似臘味飯。味道中中等等。最後是飲品,紅色的特飲上有雪糕,味道可以。整體味道可是以,但侍應上菜的態度,食物陳設,都令您好似食緊快餐,不似中級食府。所以沒有別要都不會來。

結婚週年紀念,因老公要返早,所以只能到距家不遠的地方慶祝。

很夠冇去意粉屋,新裝修很簡約。

點了信用卡優惠龍蝦餐,加一後$404,不便宜吧。

先來龍蝦湯,不過不失,但因不太熱,就味道又打
了折扣。

再來鹹豬手片,一般。

龍蝦意粉,龍蝦size不大,比小龍蝦大,每人分半邊龍蝦,
吃的肉只是一中塊,所以很努力的用夾夾出龍蝦鉗的肉吃多一
點,意粉不熱,但味道不錯。

三文魚意大利飯放在瓦窩中,是港式,樣子似臘味飯。
味道中中等等。

最後是飲品,紅色的特飲上有雪糕,味道可以。

整體味道可是以,但侍應上菜的態度,食物陳設,都令您
好似食緊快餐,不似中級食府。

所以沒有別要都不會來。

2013-01-08
紀念日
2012-01-17 333 瀏覽
由於本人係意粉屋既會員,而又係今個月生日,所以收到意粉屋既生日優惠卷晚餐75折,咪同朋友去擦返餐囉,入會時送左幾張優惠卷,就問waiter 優惠卷可否同時使用,員工有禮貌地回答無問題,但我地商量過既然有75折就唔好浪費啦,優惠卷咪留待下次用囉,我地order左洋蔥圈,唔錯,買相靚仲好脆添,芝士焗茄子,需然係用芝士焗,但食落又唔會覺得"漏"喎,鮮果煙三文魚煎蝦沙律,煙三文魚大大埋,炸雞拼盤就唔掂囉,雞味唔差但炸粉實在太厚喇,焗檸汁pancake拌雪糕,好濃檸汁味唔錯,食食下個waiter行埋黎問,你地咪有張免費意粉卷架,係咪我地漏左單呢,我地連忙說唔係,我地留返下次用啫,估唔到個waiter follow 得咁好,送佢讚x1000。
洋蔥圈
洋蔥圈
芝士焗茄子
鮮果煙三文魚煎蝦沙律
2011-08-10 228 瀏覽
星期六的太古城, 每次都是要排隊吃晚餐, 尤其是某集團的西歺Simply XX, 更令人納悶。意粉屋早些少拿飛也可以等不太耐, 地方較大,如恰巧安排有一些卡位較寬闊, 也很舒適。喜歡這裡的多元化西歺, 沒那麼單調,一家四口吃, 一般交換份量也可以足夠;但不愛其芝士火煱,太膩了! 遠遠地不及中國人的打边炉食物豐富。
希臘神話比薩, 比薩用千島醬在底, 不是茄汁, ok.
芝士龍蝦汁焗海鮮墨魚汁飯, 料夠, 龍蝦汁香, 好吃.
差, 雞鎚併薯塊, 又乾又小又貴又冇味!
卡邦大蝦加拿大火腿蝴蝶麵, 蝦爽脆, 火腿香, 汁很好味.
2011-07-23
希臘神話比薩, 比薩用千島醬在底, 不是茄汁, ok.
卡邦大蝦加拿大火腿蝴蝶麵, 蝦爽脆, 火腿香, 汁很好味.
芝士龍蝦汁焗海鮮墨魚汁飯, 料夠, 龍蝦汁香, 好吃.
  • 芝士龍蝦汁焗海鮮墨魚汁飯
2011-07-24 138 瀏覽
是日同屋企人食飯,去食意粉屋啦有88折O麻留番上次張單叫左2個2人餐,但係得3條友食,最後當然要打包有湯X4啦,2個白,2個龍蝦我飲龍蝦,幾濃味,幾咸!有個唔知咩忙果PIZZA,起初勁驚,但係食落都MATCH既,唔錯有個墨魚汁飯啦,可以既,但墨汁個味唔夠突出,仲落左南瓜,D南瓜多魚既-O-沙律係3文魚,有蘋果呀波羅之類無咩特別,龍蝦汁意粉就OK既,但係我對D龍蝦既野悶悶地-O-所以唔多食餐飲叫左MOCHA之類既野OK既多謝爸爸都係鐘意carbonara
是日同屋企人食飯,去食意粉屋啦有88折O麻留番上次張單

叫左2個2人餐,但係得3條友食,最後當然要打包

有湯X4啦,2個白,2個龍蝦

我飲龍蝦,幾濃味,幾咸!

餐飲叫左MOCHA之類既野OK既

多謝爸爸

都係鐘意carbonara
2011-07-17
2011-07-16 88 瀏覽
因為我既朋友食素(唔可以食肉), 所以四維搵岩佢食既野. 估唔到意粉屋會有岩岩好成個餐咁滯既野食, 由前菜到PIZZA到意粉, 都有純係素食既野食.(個服務生知道我朋友素食, 佢仲會主動問我地要唔要走"算頭", 真係好細心.***好好味呀依個, D菇好香又好味, 其他VEGETABLES要黎增加口感, 配合得岩岩好.***個PIZZA都好香口, 原本諗住無肉會唔會唔好食, 不過估唔到都一樣好好味, D芝士同D配料都好夾. 個PIZZA底又脆, 唔會覺得食落怪怪地之餘, 仲覺得好味TIM.***個意粉原本可以CHOOSE忌廉汁定蕃茄汁, 因為諗住之前果D都可能會有D膩, 所以CHOOSE蕃茄汁, 酸酸地, 幾開胃.有大件蕃茄係度, 真係好開胃.不過, 再多D料會更好.***我朋友叫左凍綠茶黑鑽石.根據個MENU介紹, 就係涼粉同紅豆.好日式下喎..我叫左意式濃情, 其實原本係叫REFRESHING PEACH SMOOTHIE WITH RAINBOW TOPPINGS, 不過佢地廚房無唔知咩配料, 所以先CHOOSE意式濃情.幾好味杯野. 而且又靚, 層次感幾好.***果次入左去最入面
因為我既朋友食素(唔可以食肉), 所以四維搵岩佢食既野.

***

有大件蕃茄係度, 真係好開胃.

不過, 再多D料會更好.

***
我朋友叫左凍綠茶黑鑽石.

根據個MENU介紹, 就係涼粉同紅豆.

好日式下喎..

幾好味杯野. 而且又靚, 層次感幾好.

***
果次入左去最入面坐, 果度好靚~

2011-06-07 115 瀏覽
Afternoon tea time! Actually, I always want to have a week on diet, but....Thought afternoon tea should be very small portion, here breaks the rule!There are plenty choices of pasta sets, I ordered the clam and musroom angel hair, it's actually the regular portion, i.e. BIG! Quality is good, Apart from pasta, they have rice, sandwich, salad sets available. All are about $40-60, including tea or coffee; and can add a little bit extra to have soup or special drinks. Not bad Service is excellent. W

Quality is good,

Service is excellent. When I arrive, the waiter asked if I prefer warm or cold water, another waitress took my order with pleasant smile and overall service is efficient. Interior decoration is comfortable.

For people like to take late lunch or early dinner, their afternoon tea sets are highly recommended.
2011-06-07
2011-06-03 76 瀏覽
新既套餐: MAGIC HERB CUISINE 之 "百里香波士頓龍蝦套餐"~~!!==============================依個係新既一個MENU黎. 我2個星期前黎, 都無. 依個新MENU好靚, 感覺清新! 我地選擇左百里香波士頓龍蝦套餐~ 因為好似多過要匯豐銀行信用卡既果個龍蝦餐一個小食(雖然亦因此而比果個餐貴$10).個MENU入面既果1個PAGE. 價錢係$328, 有原隻龍蝦食. 好似好正, 就叫左!特色龍蝦湯D味同以前既龍蝦湯差不多.比RUBY TUESDAY既希, 不過又無RUBY TUESDAY既咁SALTY.有D蝦肉粒同蘑菇片係裡面.個小食係芝士西蘭花. 有好多芝士, 加左少少紅色甜既燈籠蕉粒, D芝士軟到可以用SPOON黎BUD, (不過, 其實我鐘意以前既芝士西蘭花多少少, 可能用既芝士唔同左, D味唔同)ROSEMARY英國厚猪排南瓜墨魚汁飯好鐘意依個飯, 個厚猪排好好味, 佢上枱果時已經係一條條, 用FORK吉起一條黎食, 好方便.D南瓜粒好大粒, 比D汁整到有哂味, 再加埋本身既天然甜味, 好味~墨魚汁飯食入口, LIM LIM

Spaghetti House - Magic herb lobster set 08
依個係新既一個MENU黎.
我2個星期前黎, 都無.
依個新MENU好靚, 感覺清新!

我地選擇左百里香波士頓龍蝦套餐~
Spaghetti House - Magic herb lobster set 07
個MENU入面既果1個PAGE.
價錢係$328,
有原隻龍蝦食. 好似好正, 就叫左!
Spaghetti House - Magic herb lobster set 06
特色龍蝦湯

D味同以前既龍蝦湯差不多.
有D蝦肉粒同蘑菇片係裡面.
Spaghetti House - Magic herb lobster set 05
個小食係芝士西蘭花.

Spaghetti House - Magic herb lobster set 04
ROSEMARY英國厚猪排南瓜墨魚汁飯

好鐘意依個飯, 個厚猪排好好味,
墨魚汁飯食入口, LIM LIM下, 加埋D橙色汁, 好正.
Spaghetti House - Magic herb lobster set 03
用鍋上, 暖得耐D, 更好食.
Spaghetti House - Magic herb lobster set 02
百里香焗波士頓龍蝦配偏意大利麵

個汁鹹左D,
不過隻龍蝦仍然好味,
最鐘意就係佢除左個龍蝦身, 仲比埋2隻蚶比我地.
隻蚶都好好肉.

D意粉只係有少少香草, 無乜味.
Spaghetti House - Magic herb lobster set 01
我叫左凍檸樂. 係SPAGHETTI HOUSE叫依個好似唔使再加錢.

我朋友就叫左凍檸茶.

環境:

幾靚,
分唔同區, 唔同區有少少唔同既感覺差別. 外面既玻璃區, 入面又分紅色CHAIR區同黑色CHAIR區. 紅色CHAIR D DESIGN幾得意. 黑色區玩高貴既路線.