2024-01-08 208 瀏覽
雖然佢出名鳳爪 但其實我係去買佢個芋頭魚 $30食 ⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄好耐無食過啦 真係好懷念(´▽`) 買到返屋企就咁氣炸幾分鐘唔點汁都好夠味❤️ 童年回憶 下次要再試埋佢啲甜酸齊先 ❤️❤️要搵好食嘅齋係幾難

好耐無食過啦 真係好懷念(´▽`)

買到返屋企就咁氣炸幾分鐘唔點汁都好夠味❤️ 童年回憶
下次要再試埋佢啲甜酸齊先 ❤️❤️

要搵好食嘅齋係幾難
2023-10-11 319 瀏覽
每次入大埔街市都必定會買一盒,呢間店的姐姐好好,自備食物盒俾佢地完全無問題。今次買咗無骨鳳爪,雞腎及生腸。無骨鳳爪:家人最愛,白雲口味,口感夠淋易咬開,我哋點了小辣味道剛剛好,唔會太酸。雞腎:雞腎最怕食落好靭、好難咬開,呢間做做得幾好,每塊都易咬開。食落好香麻油味,又唔會太咸,撈左芝麻食落十分香口。生腸,一睇就知爽口,食落乾淨無腥羶味,咸味適中,同雞腎一樣滿滿麻油香味。$80有晒3款,加餸一流!再次想讚一讚呢間店歡迎裸買,自己帶盒嚟買,走塑減膠愛地球就係咁簡單~

2022-07-01 1010 瀏覽
由細到大都好鐘意食白雲鳳爪,呢間真係必食!!大埔街市內的一間小店。除左招牌有骨及無骨鳳爪之外,仲有雞翼尖、豬手、雞膝頭。醬汁亦有香辣泰式、麻辣、白雲選擇。最推麻辣口味,雞膝及無骨鳯爪,爽口香辣,帶少少酸,勁正 生腸味道普普通通,下次不會食

最推麻辣口味,雞膝及無骨鳯爪,爽口香辣,帶少少酸,勁正

生腸味道普普通通,下次不會食
雞膝,鳯爪,生腸
2022-06-30
雞膝,鳯爪,生腸
  • 麻辣鳳爪
  • 麻辣雞膝
2020-06-10 1982 瀏覽
..............................強記鳳爪由細食到大!!!!!最中意叫佢隻香辣味小辣!!! 好正!!!!但佢既豬耳仔真係麻麻可以唔駛試雞膝頭都ok~~ 但鳳爪最好食~~~唔辣唔好食記住叫辣!!!!!..............................
強記鳳爪由細食到大!!!!!
最中意叫佢隻香辣味小辣!!!
好正!!!!
但佢既豬耳仔真係麻麻可以唔駛試
雞膝頭都ok~~ 但鳳爪最好食~~~
唔辣唔好食記住叫辣!!!!!
2020-03-07 1558 瀏覽
喺大埔街市周圍行吓行吓,居然比我地搵到一間好特色,好多人嘅白雲鳳爪。香港其他地方好少見到!老闆娘仲好好人,介紹邊款有咩特色。果然名不虛傳,色香味俱全。我鍾意食有骨嘅鳳爪,因為可以啜下。配合埋個酸辣汁,好惹味。

有時候,晚餐真係諗唔到食咩,天氣熱熱地,不如買d涼泮小食加餸!去大埔街市買整番盒雞腳,正!強記鳳爪,我幫襯左好多年,水準仍然keep著!食物款式多,有鳳爪、豬手、豬耳等,讓讓都好新鮮,即磅即撈,有辣有唔辣。鳳爪有咬口,而且味道十足!另外,隔離冇個凍櫃賣齋也不錯!
去大埔街市買整番盒雞腳,正!
強記鳳爪,我幫襯左好多年,水準仍然keep著!
鳳爪有咬口,而且味道十足!
另外,隔離冇個凍櫃賣齋也不錯!
2018-12-07 1922 瀏覽
知道爸爸會去大埔,就落order買鳳爪屋企附近都冇得賣,所以都好耐冇食過,一知道大埔街市有,就必定幫襯買回家加餸。依間店舖,我雖然未到過,但見到落單紙設計得咁有心思,都覺得有質素。外賣盒仲貼有店舖logo,真係識做,顧客回頭率一定多。除左有骨鳳爪,我地曾經買過無骨鳳爪、豬生腸、雞膝軟骨。不過,都係有骨鳳爪最抵食,$48一磅,可能有18隻左右。雞軟膝骨咬落有多d肥膏,喜歡食軟骨都可以。其他店舖可能提供一種味,依到有8種。首選是白雲,當中的麻油係好香,芝麻增加口感。沙薑和黑椒係第2之選。而我地都試過泰式和酸甜。另外,抵讚的是可以混幾種滷味或口味,一次過滿足幾個願望呢~下次有機會,想試下豬耳和豬手
知道爸爸會去大埔,就落order買鳳爪

沙薑和黑椒係第2之選。而我地都試過泰式和酸甜。

另外,抵讚的是可以混幾種滷味或口味,一次過滿足幾個願望呢~

下次有機會,想試下豬耳和豬手

鳳爪

有骨鳳爪,雞膝軟骨

鳳爪
有骨鳳爪,雞膝軟骨
2018-11-19 1638 瀏覽
家人建議我去強記鳳爪店買 無骨鳳爪。 到了後才發覺有其他食品 (腎,粉腸等等), 好吸引,所以我沒有留意有價錢牌,亦不知道用什麼行量。 見到美味食物就失去理智!.店內叔叔十分友善,耐性地介紹每種食品。 心多多的我就買了無骨鳳爪,豬軟骨,咖哩齋和酸齋。 選擇了無骨鳳爪和豬軟骨後,就要選舉調味, 我選擇了泰式,但叔叔好好人,額外給我 麻辣 和 酸甜 各一包。 .一磅無骨鳳爪和豬軟骨$76,初初感覺都幾貴,但再想想在餐廳裡的價錢就覺得超值了。 鳳爪十分爽口,調味料味道酸味剛好。 建議享用時再攪拌,味道會更均勻。 齋的味道就普通,但不防一試。

食品物種:  雞翼尖/腎/粉腸等等
一盒約一磅無骨鳳爪
2018-11-08
其他
一盒約一磅無骨鳳爪
2018-09-09 1126 瀏覽
#美食推薦一間隱世鳳爪專賣店,應該話係隱藏係街市既鳳爪專賣店—強記鳳爪。住左大埔甘耐都係近排先發掘出離,我食過一次就好上癮,間唔中就會去買,可能係我食過最好食既鳳爪!!鳳爪白雪雪,本身就滷過,有少少咸味,而且非常爽,佢會配以即場調味,有好多種嫁沙薑、白雲、麻辣、香辣等等......仲有其他,大家可以自己慢慢揀,撈埋就好野味。個人覺得沙薑(咸咸香香)同麻辣(麻的好過癮,食辣既朋友最愛)最好味,食過之後一定會番轉頭買,回頭率好高,記得叫佢放多啲芝麻,佢啲芝麻炒得好香,可以話芝麻令鳳爪更錦上添花。鳳爪有分有骨同無骨,無骨就貴啲,但我鐘意食有骨既,食鳳爪梗係要啃下啃下,啲味會更出。除左賣鳳爪出名之外,佢仲有好多其他冷盤小食,有雞軟骨、雞腎、豬手等我,今次買左雞軟骨,真無非常爽脆,配以麻辣,可以話係送酒佳品。大家經過大埔新街市千萬唔好錯過,買番盒離試下,買幾多都得,冇話一定要你買幾多,例如買一磅都可以揀唔同味,比你試多幾種,非常貼心,店員服務態度非常好,和藹可親,非常欣賞。地址:強記鳳爪 (大埔)大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心一樓SM04舖ig: year19.92 #喜歡比個like #
#美食推薦

地址:強記鳳爪 (大埔)
大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心一樓SM04舖

ig: year19.92 #喜歡比個like
#美食 #美食分享 #開心share #food #foodie #大埔友 #金舌頭 #不定期分享 #產品 #鳳爪 #白雲鳳爪 #啃 #麻辣 #沙薑 #小店
2017-04-06 2107 瀏覽
又去大埔。離開前雖然唔係太順路,但點都要去大埔街市內的「強記鳳爪」,買我心目中全港最佳的白雲鳳爪。白雲鳳爪看似簡單,但整得好與壞真係有天淵之別,尤其是最怕那些得個外表白淨,本身毫無味道的。這裏最基本的白雲鳳爪已浸過白滷水,加上一點白芝麻相伴,就咁食已經十分爽口甘美。不過,大部份人都會在白雲、泰式、香辣、麻辣、沙薑、魚露、黑椒或酸甜八種口味的選擇一款。老闆便會拿去鐵盤上幫你加調味攪拌一番。另外,你亦可選有骨或去骨的鳳爪。我這種傳統並要追求口感的人,當然要有骨啦。口味方面,我選了沙薑加辣,就咁食已好味到震,加點點附送的酸汁,味道更變得酸辣鹹錯縱複雜,太正斗了。

沙薑白雲鳳爪
2017-03-21
沙薑白雲鳳爪
  • 白雲鳳爪
2016-09-03 2447 瀏覽
我都係經朋友推介同各大傳媒先識強記大名,試過一次自此以後都有再惠顧。一次平日放工時段買,另一次係星期日下午時間買,分別在於排隊時間快與慢,但服務唔會因為人多而敷衍客人架老闆娘話平日6:30前要買,遲左部份搶手小吃就會賣光光。最出名的鳳爪必點,有骨$43/磅,去骨$70/磅,價錢比其他街市檔口更貴。原味鳳爪事前由男老闆浸過滷水,不加調味都可以空口吃。想調味亦有8大款選擇 (白雲 沙薑 泰式 麻辣 魚露 香辣 酸甜 黑椒),甚至可以要求混味∼中麻辣味半磅,沙薑混魚露半磅:點解稱為人性化呢?除左味道自由可以要求之外,一個價錢又可以拆幾份幫你調味分盒。老闆娘會問客人辣要大中小,要唔要麻油芝麻等等,令我覺得麻煩到人地添 睇住一大匙滷味放份膠盒,佢地好細心會合埋蓋倒返水份唔呃稱而且,醋汁都有兩款,辣味配甜辣醋,唔辣既配甜酸醋。鳳爪的皮非常爽,有點類似泰式鳳爪的口感,作佐酒小食一流。因為係白滷水味道唔會濁,各種香料配合不怕喧賓奪主。小麻辣半磅:白雲半磅:沙薑一磅:令我最驚喜的是雞膝頭軟骨。或者用既雞比較年輕,骨頭軟骨輕易就可嚼開,口中感覺清爽不會有骨碎的嚼感。同時細細粒特別吸調味,個人推薦麻辣味,有
老闆娘話平日6:30前要買,遲左部份搶手小吃就會賣光光。

中麻辣味半磅,
沙薑混魚露半磅:
有骨鳳爪

睇住一大匙滷味放份膠盒,佢地好細心會合埋蓋倒返水份唔呃稱
而且,醋汁都有兩款,辣味配甜辣醋,唔辣既配甜酸醋。

小麻辣半磅:
麻辣雞膝頭
白雲半磅:
白雲雞膝頭
沙薑一磅:
沙薑雞膝頭

同時細細粒特別吸調味,個人推薦麻辣味,有重慶街頭燒烤的調味粉味道! 辣度方面唔食辣的人食小辣都可以接受,若然食慣辣可以由中辣開始。老闆娘建議醋不要直接倒入膠盒,其一辣味會沖走,其二蒜味會蓋過滷水味。

下次經過大埔bbq或踏單車買一盒加料都幾好∼
麻辣雞膝頭
2014-08-10 2916 瀏覽
說來真的汗顏,一直自詡為大埔人,卻從未聽過強記的大名,真夠丟臉。認識強記 ,全因facebook上的大埔群組。某天某日,忽爾見到不少人為新街市內的一家小吃歡呼喝采,留言不絕。「終於回來了!」「等了三年,終於可以再回味。」「吃了十幾年了,由車仔檔到入店,到今天再開新店。」看到潮水式留言,說我好奇又好,說我貪吃也好,這家小小的鳳爪店成為我必訪目標。翻查資料,才得知這家強記鳳爪已植根大埔十幾年,老闆曾於不少大酒樓作過掌廚,晚上於家中,閒來沒事,便作起鳳爪小吃,推車仔檔幫補家計。當時光顧的小朋友,今天都成了大朋友。側聞強記早年前入店,過不了一陣子,因問題,暫時結業。睽違三年,終於再度上場。難怪,一眾大埔街方,難得跟老朋友重逢,興奮得大叫。早上八點已營業,真的是大埔人的作息時間。七點多到新街市熟食中心吃個早餐,然後買菜,順道買些小吃回去就剛好,更早聞晚一點來,門外不時人龍不絕。光猛店面,一半賣酸滷味,另一半賣鳳爪等小吃。鳳爪分成有骨無骨兩款,口味則有麻辣、沙薑、白雲和泰式四款。所有鳳爪預先處理好,待點好口味,才立即加入味粉,麻油撈好。人懶,點了兩款無骨鳳爪,一款麻辣一款沙薑口味。鳳爪去了骨,吃上
「終於回來了!」
「等了三年,終於可以再回味。」
「吃了十幾年了,由車仔檔到入店,到今天再開新店。」
光猛店面,一半賣酸滷味,另一半賣鳳爪等小吃。鳳爪分成有骨無骨兩款,口味則有麻辣、沙薑、白雲和泰式四款。所有鳳爪預先處理好,待點好口味,才立即加入味粉,麻油撈好。人懶,點了兩款無骨鳳爪,一款麻辣一款沙薑口味。鳳爪去了骨,吃上來一口接一口,極方便,沙薑口味就像極吃鹽焗雞般,鹹香有風味。聽聞老闆為了令沙薑味更香,沙薑於陽光下曬幾天,才乾磨成粉。麻辣口味則辣中生香,不過火,一點點麻,剛好刺激過癮。
除了鳳爪,也賣其他小吃,像雞翼尖。冷盤作法的雞翼尖,也是自行挑選口味。麻辣口味一樣精彩,翼尖更隻隻大而肉厚,不吃像雞肋一般,食之無味,棄之可惜。此時,眼尾看到一種熟識的小吃,雞腳筋?這裏則叫作雞膝頭。不理會名字,立時要了一份。跟老闆說:「這東西很難做,又花心機。」老闆邊調味笑笑:「對呀!所以也不是天天供應。」吃過阿鴻小吃朋友也不會對這雞腳筋陌生,吃的就是一份爽脆。現在能買回家細細品嘗,太滋味了。