2024-04-04 39 瀏覽
我用外賣平台叫外賣,佢自己出錯餐,打比佢問佢叫我照食,我申請退款,佢仲打黎叫我親自拎返個餐比佢,佢出錯餐仲要我求佢退款,好似我屈佢叫,叫麵又唔分湯,撈埋一齊想交換返食都唔得,搵外賣平台客服協商,間垃圾餐廳仲要想轉移視線淨係退一個餐,搞十幾廿分鐘浪費我時間無得食,又要叫過第二間,個米線又浸到淋哂叫我照食?不知所謂
外賣送餐
2024-03-21 56 瀏覽
📍川味閣 (元朗)元朗教育路80號豐裕樓地下C號舖☁️口水雞大份$61(外賣)口水雞值得推介俾大家,大大份,雞皮爽滑,雞髀位,啖啖肉,口水汁少少麻,表面鋪滿芝麻,食慾大增。底部有芽菜,已經吸晒口水汁,好好食😋#元朗#yuenlong#元朗美食#香港#hongkong#食好西#相機食先#川味#花雕#醉雞#外賣#米線#口水雞#香港#hongkong#eating_and_working_in_h_yuenlong
📍川味閣 (元朗)
元朗教育路80號豐裕樓地下C號舖
口水雞

☁️口水雞大份$61(外賣)

#元朗#yuenlong
#元朗美食
#香港#hongkong
#食好西#相機食先
#川味#花雕#醉雞#外賣
#米線#口水雞
#香港#hongkong

2023-12-24 244 瀏覽
平時喺其他米線舖都係食酸辣或者麻辣湯米線,今日行過呢間舖頭,伙記介紹話無湯熱拌米線好食,即管試吓。揀咗粉底之後,再揀餸,今次點咗豬頸肉拼雞絲,中麻辣,再加碟口水雞。碗米線嚟到,雖然冇湯,但都有好多汁,唔會太乾,上面仲有花生、蔥花同麻辣醬。撈勻後,每條米線都沾上麻辣汁嘅味道,真係好好食。口水雞都係值得推介嘅小食,唔係好辣,但醬汁加上滑滑嘅雞髀肉,令到你食慾大增。其實如果你真係食得辣,可以挑戰佢哋嘅大麻辣。

2023-12-20
2023-11-14 301 瀏覽
避雷!避雷!避雷!隔咗好長時間冇食川味閣,今日口痕想食酸辣粉所以走咗去買外賣。中午見有好多中學生去食,看似幾受歡迎幾好,但都不能代表食物質素,點知伏伏伏伏伏⋯⋯食物味道普普通通,食到大半,就撈到一隻蛋白質(睇圖)🤮🤮🤮🤮🤮🤮都唔知係好彩佢六隻腳係齊度,定唔好彩遇到佢(◐‿◑)見到之後,即刻漱口刷牙,差咗冇扣喉🤮🤮🤮🤮🤮🤮其實都冇乜好講㗎啦,咁大隻嘢衛生情況惡劣!!真係死都唔會再幫襯,俾大家避雷!!!建議中學生食好啲,食到肚痛就唔好啦!
避雷!避雷!避雷!

食物味道普普通通,食到大半,就撈到一隻
蛋白質(睇圖)🤮🤮🤮🤮🤮🤮
都唔知係好彩佢六隻腳係齊度,定唔好彩遇到佢(◐‿◑)
見到之後,即刻漱口刷牙,差咗冇扣喉🤮🤮🤮🤮🤮🤮

其實都冇乜好講㗎啦,咁大隻嘢
衛生情況惡劣!!
真係死都唔會再幫襯,俾大家避雷!!!
建議中學生食好啲,食到肚痛就唔好啦!
蛋白質
外賣自取
2023-11-01 185 瀏覽
次次經過都見到好多人食,咁我都去試下啦~佢麵都好有多款可選擇,例如米線、薯粉、河粉、拉麵、寬粉。仲可以揀有湯/無湯。我見大部份人都係叫有湯既米線,咁我都叫呢個試下,餸就揀左雞絲紫菜本身碗麵都會配埋炸醬、芽菜、酸菜、蔥花同芫茜,如果唔加餸就咁食麵都可以!湯底可以揀唔辣/大中小辣/大中小麻辣。我就揀左麻小辣,本人鐘意麻個種感覺,不過過於麻又唔係咁好🤣一上菜就見到成碗麵份量都好多下,食到最後飽到痴線😂餸既份量都唔少,紫菜鮮甜又好味,雞絲嫩滑,配埋濃郁既湯底口感十分豐富。令人越食越上癮,唔怪之得咁多客人🤣
次次經過都見到好多人食,咁我都去試下啦~
湯底可以揀唔辣/大中小辣/大中小麻辣。
我就揀左麻小辣,本人鐘意麻個種感覺,不過過於麻又唔係咁好🤣
一上菜就見到成碗麵份量都好多下,食到最後飽到痴線😂
令人越食越上癮,唔怪之得咁多客人🤣
2023-10-30
2023-09-08 257 瀏覽
見餐廳幾多人食,以為質素OK,結果有少少伏.腩肉實在太肥,搣左一大堆肥肉出黎,食得嘅部分剩返好少。.碗米線嘅味道好普通,中下水平。附近食店好多,有大把更好選擇。
見餐廳幾多人食,以為質素OK,結果有少少伏
腩肉實在太肥,搣左一大堆肥肉出黎,食得嘅部分剩返好少。
2023-06-21
2023-05-12 558 瀏覽
元朗區好多食肆,試過其他區嘅川味閣,所以今日試埋元朗店。叫咗酸辣炸醬米線$28,比屯門店貴一蚊,加$8麻辣腩肉,腩肉偏肥,另外加了$6通菜,菜都翠綠,屯門嗰間會煮到d菜黃唒,味道OK。多肉碎同酸菜,味道可以,米線份量偏多,所以抵食嘅。但係杯嘢飲就比其他分店細好多。同埋張凳有椅背,之前喺屯門分店食過,要坐園櫈好唔舒服。,所以呢個係加分。另外要自己掃二維碼落單,有啲麻煩,見到有學生冇電話,阿姐都唔幫佢攞單,情願借手機俾佢掃二維碼,咁奇怪嘅?
2022-12-08 787 瀏覽
突然想食米線就走左過嚟食,份量好多!叫左一碗米線$28+滷蛋$6+蘿蔔$6+雞絲$8👍🏻餸既份量都好多好足夠,而且味道出乎預期地好,滷蛋好夠味重點唔會太鹹,蘿蔔好冧好甜😆雞絲夾埋啲湯底好入味😌最欣賞佢地可以有好多選擇,例如米線可以硬啲/冧啲,要唔要麻之類,重點係我啲左啲米線硬啲,佢真係有硬到😭💕好多餐廳都唔理🥺想是但求其頹食既話呢間米線絕對推薦👍🏻👍🏻👍🏻平民美食🤣整體評分:7/10抵食程度:8.5/10
整體評分:7/10
抵食程度:8.5/10
2022-08-24 783 瀏覽
元朗做街坊生意的小店,間唔中就係我嘅選擇,今天來了有特別改變,平日叫阿姐落單,今次QRcode 落單,唔係好慣,但都冇難度。外賣多,但堂食一樣坐足7成。食物質素保持水準,有風味嘅薯粉麵,唔會太淋,可配湯也可配冇湯,睇下餐牌就見可有好多餸嘅配搭,辣味也有不同程度嘅選擇,相信會適合不同人仕。隨著科技先進,疫情下還接收不少外賣,比起疫情下沒有人的情景,今天不見,只見忙碌的景況再現,好事但太忙之下員工有點勞氣~
但太忙之下員工有點勞氣~

2022-08-09 684 瀏覽
前排同朋友嚟咗呢度食晏,叫咗兩個兩餸湯麵~❤️酸辣炸醬紅薯中寬粉(麻酸辣小辣)加豬耳雞絲 💰4️⃣4️⃣呢度嘅湯粉同平時食開嘅雲南米線好唔同~呢度似係清湯煮出嚟然後再加濃味嘅調味料,而出面嘅雲南米線應該係本身已經一鍋鍋咁獨立煮,所以呢度既湯底感覺比較‘分離’,清淡得黎而濃味😅中寛粉煮得岩岩好👍👍 口感煙韌,個人認為煮薯粉既時間係好難拿捏既🙈 雞絲味道正常,豬耳唔會太肥,餸同麵嘅份量都幾多👍⭐️酸辣炸醬拉麵(麻酸辣小辣)加豬肚蘿蔔 💰4️⃣2️⃣湯底係一樣既,不過呢個揀咗拉麵~拉麵口感爽口彈牙,原本朋友話覺得同拉麵唔夾,但係佢試完都覺得幾好食😂豬肚入味唔韌,蘿蔔清甜但有少許渣整體都唔錯👍 我諗係我間唔中都會想食一次既湯麵😀
前排同朋友嚟咗呢度食晏,叫咗兩個兩餸湯麵~

酸辣炸醬中寛粉(麻酸辣小辣)加豬耳雞絲

呢度嘅湯粉同平時食開嘅雲南米線好唔同~

中寛粉

雞絲味道正常,豬耳唔會太肥,餸同麵嘅份量都幾多👍

⭐️酸辣炸醬拉麵(麻酸辣小辣)加豬肚蘿蔔 💰4️⃣2️⃣
酸辣炸醬拉麵(麻酸辣小辣)加豬肚蘿蔔

湯底係一樣既,不過呢個揀咗拉麵~
拉麵

蘿蔔
豬肚入味唔韌,蘿蔔清甜但有少許渣

整體都唔錯👍 我諗係我間唔中都會想食一次既湯麵😀
2022-07-24
中寛粉
拉麵
蘿蔔
2022-06-17 536 瀏覽
川味閣附近都是食街,競爭大,但川味閣已屹立多年。開胃之選28元 就有一碗炸醬米線/ 寬粉/紅薯粉(超低卡路里), 夫復何求。加$6/7 就有多一款餸,款式多,可以滿足健康或喜歡多款多餸的大胃王。這次叫了魚腐、腩片、海帶等。 餸量不多。 那2 塊魚腐要讚,有馬蹄,不油膩,爽口彈牙超好吃。有些芫茜,芽菜,辣醬。 職員很細心,問及需要,如果不想要,可以扣起。 雖聲稱是豬骨濃湯,但不濃郁。 如不能吃辣,建議真的走辣或另上,辣在後勁。炸醬有點失色,沒有老抽上色,也沒有炸好。 看似一堆肥肉粒漂浮。 雖然不油膩、不難吃,但不討好。泡椒鳳爪酸味比較突出,黃辣椒爆辣。鳳爪清潔得很乾淨,全都剪甲,肉質爽彈,不是那種過度漂白的肉色。份量夠四人吃。 可惜沒有去骨。+$5熱豆漿值得一試,濃郁有味有豆衣。+$8 凍豆漿解辣。
川味閣
附近都是食街,競爭大,但川味閣已屹立多年。

開胃之選

泡椒鳳爪

+$5熱豆漿值得一試,濃郁有味有豆衣。+$8 凍豆漿解辣。
有冇發現間間米線都差唔多名😝?有時食完都唔記得咩名 真係呢〰️雖然名差唔多 但味道可以有好大分別架!本身係想食「小鍋米線」見#米線關注組 好多人介紹 點知去到超級多人排隊 我又超肚餓 所以就放棄了 有冇人食過話我知值唔值得排隊食呢?😶‍🌫️🍜之後我哋就去咗 #川味閣 了〰️😚▪️酸辣炸醬米線 $27➕肥牛$6 魚皮餃$5米線同打邊爐一樣 湯底好重要🤣嗌咗小辣都好夠味 唔好睇佢唔係好紅 以為好淡味 酸辣味好重 特別中意酸既朋友仔應該會中意的〰️😋米線超級大碗 一碗兩個人食絕對無問題 配料方面就普普通通 肥牛好靭 有啲難咬🤨▪️無湯熱拌紅薯粉條 $27➕鮮冬菇$5 牛脷$6撈薯粉一樣係超大碗好濃味 有幼薯粗薯揀 我哋就嗌幼薯 牛脷都算厚 而且好大塊😳鮮冬菇有驚喜 好入味 下次再食一定會嗌鮮冬菇🤓!▪️夫妻肺片 around $50一上碟心諗:中伏🚁🚁🚁〰️點知又唔係真係好伏既😎!賣相係差啲 但份量又係大大份 好夠味道 但就同一般夫妻肺片唔同 味道酸好多好多 連我中意食酸都覺得有dd over 牛脷 牛肚 牛柏葉 我自己最中意牛柏葉 爽口彈牙😛

之後我哋就去咗 #川味閣 了〰️😚

▪️酸辣炸醬米線 $27➕肥牛$6 魚皮餃$5

▪️無湯熱拌紅薯粉條 $27➕鮮冬菇$5 牛脷$6

▪️夫妻肺片 around $50
2021-10-01 1281 瀏覽
週末行下街,本身想求祈食雲吞麵醫肚。點知見到呢間有紅薯粉食,我好鐘意食紅薯粉,所以即刻衝左入去同朋友每人叫左一碗,分別係酸辣湯紅薯寬粉+豬耳,及 熱拌紅薯寬粉+牛柏葉,腩肉+肥牛 。跟餐2罐可樂上枱超級快,大約2-3 分鐘就已經有得食。紅薯粉配料十分充足,有肉燥,花生,酸菜,芽菜,莞茜。有時我唔加餸就咁食一碗都已經好足夠。而且紅薯粉本身好飽肚,所以次次食完都可以飽足一日大家一定要揀紅薯粉!因為薯粉可以吸晒D汁,十分滋味👍🏻

上枱超級快,大約2-3 分鐘就已經有得食。

紅薯粉配料十分充足,有肉燥,花生,酸菜,芽菜,莞茜。
有時我唔加餸就咁食一碗都已經好足夠。
而且紅薯粉本身好飽肚,所以次次食完都可以飽足一日

大家一定要揀紅薯粉!因為薯粉可以吸晒D汁,十分滋味👍🏻
2021-09-08 569 瀏覽
好耐冇喺元朗食過米線了!所以經過見到就果斷入去,叫咗一碗肥牛腩肉米線撈!由於本人係唔食芫茜,所以都走埋芫茜!同埋因為唔食辣,我都走咗辣~麵熱辣辣嘅,上面有好多蔥,花生同埋肉碎。啲汁掛埋上去,連埋啲米線放入口,真係好好食吖!米線嘅份量都好多,食完之後都幾飽肚,真係幾好佢餸嘅份量都唔少,起碼每一啖米線,去夾啲餸嚟食,都可以食到最尾㗎!腩肉就微辣咁,味道都唔錯嘅。整體嚟講,39蚊有一個兩餸嘅米線,仲要份量都大,都幾抵!

麵熱辣辣嘅,上面有好多蔥,花生同埋肉碎

整體嚟講,39蚊有一個兩餸嘅米線,仲要份量都大,都幾抵!
👍🏻麻辣腩肉雞絲熱拌米線 $39腩肉厚薄適中,醃得入味又夠軟淋😋雞絲店鋪選擇碎上,令雞絲同醬料撈得更均勻,更加吸汁😛炸醬作為配料比既份量都好多!連埋花生芫荽其他配料,食落非常惹味,無得輸🤪米線煙韌唔糊,即使撈勻哂成碗,一條麵都無斷過👍🏻味道:8/10性價比:9/10-👍🏻麻辣腩肉豬頸肉熱拌紅薯粉 $39豬頸肉相對一般,煮法似係白烚,然後靠醬汁撈混,無咩味🥴推薦撈紅薯粉,煙煙韌韌好掛汁👍🏻醬汁量好多,食到落底會愈黎愈濃味,適合重口味人士🤣🤣味道:8/10性價比:9/10-📍#川味閣元朗教育路80號豐裕樓地下C號舖#hkfoodie #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗打卡 #四川美食 #川味美食 #川味 #四川風味 #川菜 #麻辣 #酸辣 #紅薯粉 #麻辣米線 #酸辣米線 #荃灣美食 #屯門美食 #天水圍美食
👍🏻麻辣腩肉雞絲熱拌米線 $39
腩肉厚薄適中,醃得入味又夠軟淋😋
雞絲店鋪選擇碎上,令雞絲同醬料撈得更均勻,更加吸汁😛
米線煙韌唔糊,即使撈勻哂成碗,一條麵都無斷過👍🏻
味道:8/10
性價比:9/10

👍🏻麻辣腩肉豬頸肉熱拌紅薯粉 $39
豬頸肉相對一般,煮法似係白烚,然後靠醬汁撈混,無咩味🥴
推薦撈紅薯粉,煙煙韌韌好掛汁👍🏻
醬汁量好多,食到落底會愈黎愈濃味,適合重口味人士🤣🤣
味道:8/10
性價比:9/10