2010-08-03 204 瀏覽
聽聞嵐山要結業,專程再去捧場一次。要再回味日式吉列生蠔,仍然外脆內嫩,內裏的蠔肉保持鮮味及嫩滑,尤其以這價位有此味道,更覺滋味。再嘗了炸芝士蝦丸,雖然無甚蝦味,芝士也是一般,都香口酥脆的。臨別秋波,客人特別多,幫手料理店務的年輕女仕忙中仍不忘送上親切的笑客。只想送上祝福,誠意的小店再創出路。(食評寫得太慢了,知道他們巳在旺角重開,雖然對我而言遠了點,有機會也會再去回味的。)
聽聞嵐山要結業,專程再去捧場一次。
只想送上祝福,誠意的小店再創出路。

現巳在旺角重開了!
日式吉列生蠔
炸芝士蝦丸
2010-04-25
外賣自取
日式吉列生蠔
炸芝士蝦丸
2010-04-26 18 瀏覽
好難搵ge一間食店..搵左成個鐘..=v=但好值得law..上網睇到一個唔好ge食評都冇...即刻同朋友去試..點知一去到...見佢貼住 4月26日就結束營業..都好唔開心..搵路搵得咁辛苦..諗住第二次再去易搵d..點知就冇下次啦..><叫左個炸蠔,炸芝心蝦丸,炸芝士!超好食...超滿足..>3<期待佢地ge再誕生!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
好難搵ge一間食店..搵左成個鐘..=v=
2010-04-22
  • 炸芝心蝦丸
2010-04-26 20 瀏覽
想不到小弟的第一次Openrice食評是寫給一間快不存在的食店, 希望他們早日重開大吉.是日點了炸蠔, 芝士, 魚和蝦. 食物是一流的. 只是不知道是否再有機會食他們的炸物呢..........?祝他們早日重臨.

祝他們早日重臨.
2010-04-25
2010-04-24 7 瀏覽
揀野食時竟見佢貼有"租約期滿, 營業至4月26日" , 問下個靚仔會否係第二度再開呀? 佢話可能架但依家未找到地方, 希望佢地快d開新舖啦 之前食過佢既薯餅, 好回味, 唔會太乾身, 總之好味啦, 芥末魚柳都唔錯, 芥末醬唔會太辣又有芥末香, 炸香蕉亦係不錯之選, 加埋個汁好特別時時都想黎食野, 昨天放工特別過黎食薯餅, 見芝士咁出名, 試埋呢個, 好香呀, 但有d"劑"羅, 芝士迷一定好喜歡, 但我唔算好迷羅

揀野食時竟見佢貼有"租約期滿, 營業至4月26日"

之前食過佢既薯餅, 好回味

• 炸薯餅
  • 炸香蕉
2010-04-20 42 瀏覽
愛吃甜,也愛熱辣辣的炸物那滿口流油的快感。不過終究是很邪惡,不能任意為之,不過偶爾放縱又何嘗不可?是日就約了同樣怕肥又貪吃的兩位靚靚甜魔一起小放肆一下。最期待的炸芝士分兩款,cheddar芝味較為香濃,而更為軟滑的Mozzarella Cheese則偏重奶香,味道要淡少少。炸芝士配的威士忌醬相較輕怡,有淺淺的酒香。炸蠔也是必試之作,外皮酥脆而內在熱辣鮮美,一口咬下去更是汁液滿溢,鮮甜而沒有一丁點海腥味。值得一提的是所配的他他汁較為濃稠重口味,配熱辣辣的炸蠔再合適不過。大大一件吞下去,真的是很邪惡的滿足啊!蝦多士炸得脆口,外層的芝麻粒帶來香噴噴的芝麻香,充滿油香、芝麻香的蝦肉鮮美猶存,不過缺點是比較油膩。炸芝心蝦丸的賣點在於芝士夾心,誠如Yan所講,真的很容易出洋相咧。我無心一咬,綿軟的芝士條瞬息由底部飆出去,場景令人又囧又心痛(可憐的芝士啊)…蝦肉丸很彈牙,但油份與芝士的參與,令蝦之鮮美打了折扣。炸魚柳魚肉嫩滑,配上辣味直竄鼻子的芥末醬,口感清新而來得痛快。但缺點是炸漿厚身,整體也偏於油膩,是很飽肚的是一款。炸物不常吃,偶一為之實在是快哉快哉,怎一個『爽』字了得!還要多謝KK的陪同與折

炸物不常吃,偶一為之實在是快哉快哉,怎一個『爽』字了得!還要多謝KK的陪同與折扣,是次真的是大開炸戒了!
這一款是車打芝士,芝味濃厚
炸蠔鮮美而飽滿
會噴射的芝心丸!
這一款是車打芝士,芝味濃厚
炸蠔鮮美而飽滿
會噴射的芝心丸!
  • 炸芝士;炸蠔
2010-04-17 17 瀏覽
吃完開胃Yogo,接著是熱身頭盤的嵐山料理。 這間街頭小店,靚裝是沒有了,外面擺放一小圓檯,就是大家開餐地點;然而幾喜歡其暖暖人情味,無論老闆或伙計均十分友善,會主動介紹是日推介。在他們介紹下,一起分享了: 炸芝士-厚薄平均的麵包槺,緊緊包裹兩款不同口味的芝士,分別是金黃車打芝士,以及奶白水牛芝士,每款兩件。兩者比較下以車打芝士較香口吸引,但其實兩者都香脆不差,配上香滑微甜的威士忌汁,都好吃,墊底尚有炸薯角。 蝦多士-薄多士中間釀進鮮蝦肉,外層舖滿芝麻粒,炸香後既脆又同時富芝麻香及蝦鮮味,口感較一般鬆化的多士實在,是另一種美味。一客約有4-5件,人多分享也可一試。  炸蠔-雖然個人不吃生蠔,但對炸蠔卻是無任歡迎的,尤其是日蠔隻十分新鮮,老闆也大力推介,當然不可錯過!!炸蠔上檯,趕緊趁熱點上他他汁享用:天,炸蠔那外脆內鮮美滑嫩的滋味實在好得無比, Janice不吃蠔沒辦法,我與漏漏可是同時吃得一臉感動的...如此美味炸蠔,每客三件也才廿多元,十分超值,蠔迷必吃啊!  炸芝心丸-不要小看這一客四件的丸子,其豐富流心芝士夾心,絕對能令你大出洋相!!要知幾位甜魔都是櫻桃小咀一族,未能一口吞下新
吃完開胃Yogo,接著是熱身頭盤的嵐山料理

炸芝心丸-不要小看這一客四件的丸子,其豐富流心芝士夾心,絕對能令你大出洋相!!要知幾位甜魔都是櫻桃小咀一族,未能一口吞下新鮮熱辣的丸子,結果逐一遺下條條芝士噴痕....講味道其實炸芝士會較好吃,這丸子是饒有玩味囉!

芥末魚柳-除了炸漿稍厚了少許,此外魚柳十分鮮嫩多汁,配上青芥末醬亦清新美味,很好吃也很滿意,而底層又正好是炸薯,喜歡fish & chips的朋友尤其不可錯過啊!

一口氣點了不少炸物,因美味關係大部分也能都清光,當然事後的熱氣反應是少不了的。至於每款食身都加配的炸薯,則無可避免的要浪費了,始終相比炸物它們較失色。

而因貴人KK同行,這頓豐富炸宴只需$100,很抵!!而充分的熱身後,甜魔就開始向大坑的JAM BakeryGuGu小甜谷進攻了!
炸雙色芝士(威士忌汁)
蝦多士(威士忌汁)
是日推介蠔
美味炸蠔(他他汁)
芝士爆漿丸(威士忌汁)
芥末脆魚柳
大合照 (部分已食 :p)
2010-04-08
炸雙色芝士(威士忌汁)
蝦多士(威士忌汁)
是日推介蠔
美味炸蠔(他他汁)
芝士爆漿丸(威士忌汁)
芥末脆魚柳
大合照 (部分已食 :p)
  • 芥末魚柳
2010-03-31 3 瀏覽
上星期在citysuper嚐過清酒後就去吃一下東西,上網做好萬全準備後就決定吃這間店,怎料地圖位置是錯的害我找個半死。由於各款炸物的吸引力很大,在店前苦思了很久才決定買芥末魚柳和咖喱薯餅。即叫即炸保證新鮮,吃炸物就是明知熱氣也要吃新鮮出爐後補涼茶這下最犯賤。這魚柳的炸漿非常薄,脆脆的外層包着比豆腐還嫩滑的魚塊,再加上夠刺激的芥末,實在過癮。底下還有一些粗薯條墊底,有薯肉的薯條當然比只有空殼的好吃,但魚柳實在太出色令薯條不夠突出。咖喱薯餅一拿出來就散發出陣陣咖喱味,有如打開一包咖喱味卡落D薯片。咖喱是走日式路線,香濃而不辣。薯餅一看便知是用真正薯肉做的,表面炸得金黃裡面又不會乾巴巴,價錢還很便宜﹗這裡只有一張枱供人"堂食",而且是向馬路的街鋪,所以最好還是拿走吃吧,像我也是拿到附近的老M吃。

• 芥末魚柳
  • 咖喱薯餅
2010-03-22 2 瀏覽
去完花展,本來想去試下丹麥餅店,點知就唔記得左係邊度,經過呢間小食店好似唔錯咁就試下啦,大部份 *定係全部呢???)小食都係炸物,成間日式小食店咁,樣樣小食都好抵,就叫2樣黎食下~~~粗薯條:普普通通咖哩薯餅:好食,size正常,但就好香咖哩味,佢除左係面有沙律醬做裝飾,都會右d係角落頭如果我住香港區一定有好多個下次
粗薯條:普普通通

如果我住香港區一定有好多個下次
招牌
美國粗切薯條
2010-03-20
招牌
美國粗切薯條
2010-01-09 5 瀏覽
咁岩要行開灣仔. 聽人講話呢間好食 於是順便跑過來試下叫左3樣野炸大蝦軟殼蟹炸芝士3樣都好好味個芝士一咬 D芝士流出來個FEEL 好幸福難怪做到主打菜個軟殼蟹有D粉係上面好香~~~大蝦熱辣辣整出來好食,個蝦尾超香~~~加埋2支野飲 82$$ 冇計 食蝦蟹MA@@HAHA
咁岩要行開灣仔. 聽人講話呢間好食 於是順便跑過來試下
叫左3樣野
炸大蝦
軟殼蟹
炸芝士

3樣都好好味
個芝士一咬 D芝士流出來個FEEL 好幸福
難怪做到主打菜
個軟殼蟹有D粉係上面好香~~~
大蝦熱辣辣整出來好食,個蝦尾超香~~~
加埋2支野飲 82$$ 冇計 食蝦蟹MA@@HAHA
3合一
2010-01-09
$40 (其他)
3合一
  • 軟殼蟹 炸芝士 炸蝦
2010-01-08 8 瀏覽
聽到好多人話好食都來試下先,天氣咁凍食下熱野最好不過!蝦多士 炸芝士魚手指咖哩薯餅加多樽檸檬茶 67$新鮮炸好好味 炸芝士個味好重服務員都好nice@@下次食炸大蝦 炸蠔同軟殼蟹!
聽到好多人話好食都來試下先,天氣咁凍食下熱野最好不過!
蝦多士
炸芝士
魚手指
加多樽檸檬茶
67$
新鮮炸好好味
炸芝士個味好重
服務員都好nice@@

下次食炸大蝦 炸蠔同軟殼蟹!
集體影1
集體影2
2010-01-08
集體影1
集體影2
  • 薯餅
  • 魚手指
2010-01-07 5 瀏覽
早排一條友經過見到呢間野, 試左個抵食炸蠔. 返到公司同大舊同事炫耀一番之後, 講講下就無啦啦今日lunch time 竄過黎再試埋其他野...'遠道'而來, 當然食盡佢啦... 一次過叫左:1) 炸芝士波 $222) 炸蠔 $243) 炸鵝肝薯蓉 $254) 炸魚柳5) 炸皇帝蕉6) 炸咖哩薯餅7) 芒果沙冰 $78) 益力多什果沙冰 $10巧妙地芝士波只得cheddar 味, 冇左其他人所講嘅camembert. 不過冇complain, 因為都食左落肚. Cheddar 很香濃, 唔似普通平價貨. 不過, $22 四粒仔又唔算話好抵食. 加上佢menu上選擇好多, 芝士波始終係芝士波, 加多$2 可以叫三隻廣島蠔喎..蠔, 照樣出色... 冇多餘嘅脆漿... 又冇炸到過火. 屬必叫之作. (to 大舊: 係咪冇介紹錯呢?!)鵝肝薯波入面好夠料. 薯蓉入面又有芝士, 又有鵝肝粒. 仲又有類似鵝肝醬淋上面. 不過, 就唔係好食到d 鵝肝味... 如果舊薯蓉細少少 (或者鵝肝大大舊 ), 咁先恰如其名.魚柳好大件又好多件.. 幾抵食.. 配芥末醬係一流. 唯獨脆漿多左dd, 食到有d
'遠道'而來, 當然食盡佢啦... 一次過叫左:
1) 炸芝士波 $22
2) 炸蠔 $24
3) 炸鵝肝薯蓉 $25
4) 炸魚柳
5) 炸皇帝蕉
6) 炸咖哩薯餅
7) 芒果沙冰 $7
8) 益力多什果沙冰 $10

), 咁先恰如其名.
魚柳好大件又好多件.. 幾抵食.. 配芥末醬係一流. 唯獨脆漿多左dd, 食到有d 滯~
好在之前有睇openrice, 咖哩薯餅果然正. 幾蚊雞大大塊. 仲要好香咖哩味. 正!
呢個炸皇帝蕉, 眾多炸物入面羸左個馬鼻. 皇帝蕉比香蕉更香, 更甜, 及較硬身. 用黎炸..比香蕉更適合. 今次d 蕉仲要夠熟... 真係好令人回味
~
兩杯沙冰, 味道不錯. 抵飲~
服務很好, 我地話要d薯條分開上, 驚食唔哂. 佢就特登裝好等我地要先攞出黎. 轉頭我地都係打算照食, 之後淨左幾條又費事叫佢pack. 佢又話唔緊要. 預左同我地pack好佢. 咁嘅service, 值得一讚嘅!
P.S. 因為揾唔到其他地方踎, 所以就 o係佢將圓枱企 o係度食. 食完行出巴士站, 先發覺成身油炸味.. 如果附近有地方可以坐低食, 公司就唔洗多左兩條油炸鬼四圍行喇..

2010-01-07
  • 炸廣島蠔
  • 炸皇帝蕉
  • 炸咖哩薯餅
2009-12-20 3 瀏覽
28/11/09(六)從八月尾至今來過幾次買炸物,兩位店主都友善禮貌,待客親切。曾試過炸香蕉、炸蠔、蝦多士、芒果沙冰等。記得最愛是炸蠔,而蝦多士就不太好,油得很。份屬配角的薯條也是有誠意製作的。店主也不時發掘新品種,價錢也合理。祝客似雲來。
28/11/09(六)

從八月尾至今來過幾次買炸物,兩位店主都友善禮貌,待客親切。
份屬配角的薯條也是有誠意製作的。
店主也不時發掘新品種,價錢也合理。
祝客似雲來。
炸香蕉
八月的炸蠔
十一月的炸蠔
2009-12-10 17 瀏覽
今日放學去左食門面都幾多人落左order 5 分鐘度就有得食喇點左咖哩薯餅($8)同吉列大蝦($20)咖哩薯餅有2塊上面仲有d沙律醬喺度好好食,咖哩味重吉列大蝦有3隻都係有沙律醬,但多左薯條喺底不過d吉列大蝦好普通, 無乜特別下次會試下其他野...
今日放學去左食
門面都幾多人
落左order 5 分鐘度就有得食喇
點左咖哩薯餅($8)同吉列大蝦($20)

咖哩薯餅有2塊
上面仲有d沙律醬喺度
好好食,咖哩味重

吉列大蝦有3隻
都係有沙律醬,但多左薯條喺底
不過d吉列大蝦好普通, 無乜特別

下次會試下其他野...
2009-12-10
2009-12-04 1 瀏覽
好想黎d度好耐lu,等到而家凍凍地既日子,系cwb行過黎吾會太熱就最岩na!!黎到見到相中既食物好吸引,想食哂佢諗左好耐叫左吉列咖哩薯餅2件($8) 同炸芝腿卷($12)等左5分中到就有得食,即叫即做,熱nana!!so good!!芝腿卷加左d他他汁落去所以有味好多,個人覺得芝士可以多小小,濃d好味d不過最緊要系炸得香口!!d度真系吸引左好多學生黎買!!10成刀系!!價錢又吾太貴!!我諗佢仲會不停咁推出新野食,有機會1定會再黎食丫
好想黎d度好耐lu,等到而家凍凍地既日子,
系cwb行過黎吾會太熱就最岩na!!
黎到見到相中既食物好吸引,想食哂佢

諗左好耐叫左吉列咖哩薯餅2件($8) 同炸芝腿卷($12)

不過最緊要系炸得香口!!

有機會1定會再黎食丫
吉列咖哩薯餅
炸芝腿卷
2009-11-19
吉列咖哩薯餅
炸芝腿卷
2009-11-30 10 瀏覽
放假的日子又到了~~閒來沒事上上openrice又看到心儀的美食店~於是就叫男朋友帶我去吃吃~其實之前在雜誌都看到三次有關嵐山料理的推介,就去試試看吧~~這店小得很,真的很難找,差點就走過,還好找到了…到點餐時,我們東選西挑,終於選了「本月特價推介—咖哩薯餅」、炸廣島蠔、雙色芝士。我在等男朋友付錢,誰知他忘了帶…天呀,我身上才有60塊而己,剛剛點還沒算到底多少錢…一問之下,還以為自己聽錯,是$55,$55!咖哩薯餅:很香很香的咖哩味,本人食街外咖哩太多,從來只有食物的表面有咖哩味,是不會入味的,但這個薯餅意外地是從內到外都一樣「咖哩」。這是我意想不到的,而且本月推介,只要$8,就有兩件!!!不可不試!炸廣島蠔:之前看到有位寫評人說不好吃,但說好的更多,而我吃到的是:超棒的!!!3隻蠔有我的手指公那麼長,剛炸到我面前時,你說那是雞翼也不為奇,因為真的很大一隻。才$22就可以食到超高質素的廣島蠔,比用百多塊到豚x食划算得多,大不了下次我自己帶白飯去~~一咬下去,被肉汁燙到咀了…我還尖叫了,好好笑~但真的很燙,超糗的…還好只有我們倆,其實還有兩個廚師、旁邊店舖的老闆、客人……………炸芝士:有

炸芝士:有兩種口味,共有4粒,分別是Cheddar & Camembert,一種濃味,一種奶味,但兩種都好味~~吃到中間不捨得一口吃完,要小口吃,但芝士卻從底下悄悄流出,害我差點吃到「空心波」~~

值得一讚的是蠔和芝士都有薯條伴碟,份量算是多的~
一開始都怕會吃不飽,但之後慢慢食就知道可以撐一個下午,因為薯仔也是澱粉質一種,都能夠提供能量!!!
另外,每個小食的醬汁都不一樣,明顯看得出廚師有研究,我也知道他們倆是來自頂級的日式料理專門店,是高級料理師傅,因此看到他們純熟的手法一點都不驚奇。我為他們感到自豪,雖然要自己倒垃圾,抹枱,但可以嬴得客人由衷的一句:「謝謝,真的很好吃!」

芝士波
好濃味~
好奶味~
好大隻蠔
差d流走左~~啜=333=
2009-11-12
$27.5 (午餐)
芝士波
好濃味~