2013-04-15 256 瀏覽
歡送我的聚餐。。卻四缺一了。。不過也罷。。美食當前什麼也阻不了!!! menu 裡的圖片看得口水直流。。實際也差不多呀。。好像看不到 set dinner。。只好散叫。。記得最先上檯是「牛肉鐵板燒」配黑醋汁看起來那些牛肉少得可憐。。吃後真的覺得不夠喉很想再多 round。。其他食物上檯的次序忘了。。第二道是「泡菜石鍋飯」這是友人tina 點的。。因她喜愛吃辣的食物。。第三道是「牛肉烏冬」味有點淡第四道是「天婦羅蕎麥面」這是我點的。。起初奇怪著為何天婦羅沒有天婦羅汁伴隨。。之後我也不能吃太多炸物。。所以把天婦羅浸落湯裡。。天婦羅浸了蕎麥面的湯。。相比以往的天婦羅汁更好呢。。第五道是「明太子玉子燒」它很鬆軟。。但這玉子沒有味道。。蛋香更吃不出。。只能靠明太子的醬汁。。感覺不是在吃玉子燒而是吃明太子。。第六道是「芝士年糕燒餅」這道菜必需熱食。。還好菜涼後燒餅下的年糕不會硬硬的。。芝士配上日本年糕是絕配。。香港也少吃到地道的咸食日本年糕食法。。最後是兩道沙律「凱撒沙律( 有溫泉蛋) & 和民沙律」第一次上檯發現溫泉蛋已破。。說一聲後立即換碟新的。。態度很好。。沒有半句怨言。。值得 like 一

menu 裡的圖片看得口水直流。。實際也差不多呀。。
好像看不到 set dinner。。只好散叫。。

記得最先上檯是「牛肉鐵板燒」配黑醋汁
看起來那些牛肉少得可憐。。吃後真的覺得不夠喉

很想再多 round。。

其他食物上檯的次序忘了。。
第三道是「牛肉烏冬」味有點淡
第四道是「天婦羅蕎麥面」

這是我點的。。起初奇怪著為何天婦羅沒有天婦羅汁伴隨。。
之後我也不能吃太多炸物。。所以把天婦羅浸落湯裡。。
天婦羅浸了蕎麥面的湯。。相比以往的天婦羅汁更好呢。。

第五道是「明太子玉子燒」
它很鬆軟。。但這玉子沒有味道。。蛋香更吃不出。。

只能靠明太子的醬汁。。感覺不是在吃玉子燒而是吃明太子。。

第六道是「芝士年糕燒餅」
這道菜必需熱食。。還好菜涼後燒餅下的年糕不會硬硬的。。

最後是兩道沙律「凱撒沙律( 有溫泉蛋) & 和民沙律」
第一次上檯發現溫泉蛋已破。。說一聲後立即換碟新的。。
態度很好。。沒有半句怨言。。值得 like 一 like。。
味道普通。。但比凱撒沙律好味。。

我們由 7:30pm 坐到 11:00pm。。職員也沒有黑面 or 趕客。。
見我們的杯沒水了也會自動加水。。可能晚是平日夜晚。。
的確沒有週末這麼旺場。。這令我們可以慢慢坐慢慢聊天。。
2013-03-20
2012-10-08 71 瀏覽
人工租金高企 或者加價是在所難免..但食物不保持水準 還怎可能有下次光顧?以為連鎖式的日本料理的食物水準都應該唔會差得太遠... 這次我錯了! 芝士炒年糕: 劣作!淡而無味又痴住個碟 牛肉鐵板燒: 牛肉十塊細細塊,用gas爐自己煎 但味道超普通... 牛肉鍋: D蝦肉梅,牛肉唔新鮮兼發黑... 刺身: 份量少得可憐又唔新鮮... 壽司盛盒: D反鬆到一夾就甩開,刺身好差... 食物價錢 與 份量 不太對等...! 所以我諗我以後都唔會再幫襯啦 ... 因為我對佢太失望 ...
芝士炒年糕: 劣作!淡而無味又痴住個碟
牛肉鍋: D蝦肉梅,牛肉唔新鮮兼發黑...
刺身: 份量少得可憐又唔新鮮...
壽司盛盒: D反鬆到一夾就甩開,刺身好差...
2012-10-01
2012-09-13 36 瀏覽
經過旺角的和民, 發現不是太多人排隊, 又好耐無食過, 決定等位大約5分鐘已經可以入座, 餐廳環境不錯, 而且服務員態度好2個人食飯, 但都點了5樣食物,不過每碟分量不多, 沒有浪費豚肉燒, 汁醬味道很好, 只是內裡的豬肉味道一般炸雞翅, 出乎意料地好食, 值得推薦酒煮蜆, 不太濃的酒味, 蜆中幾乎沒有沙, 煮得很好蟹肉cream炸薯餅, 香口好食, 不過有點貴滑蛋豬扒飯, 為了飽肚而點的, 味道不錯這餐飯很滿足, 下次只要不多人等位也會去食
大約5分鐘已經可以入座, 餐廳環境不錯, 而且服務員態度好

豚肉燒, 汁醬味道很好, 只是內裡的豬肉味道一般
炸雞翅, 出乎意料地好食, 值得推薦
酒煮蜆, 不太濃的酒味, 蜆中幾乎沒有沙, 煮得很好
蟹肉cream炸薯餅, 香口好食, 不過有點貴
滑蛋豬扒飯, 為了飽肚而點的, 味道不錯
這餐飯很滿足, 下次只要不多人等位也會去食
2012-09-11
  • 酒煮蜆
2012-08-02 28 瀏覽
同事生日, 中午大家建議去和民食飯.明知時間都有點趕緊, 但難得一大班同事出來食飯更係唔可以錯過這個相聚時刻!其實多人都點左好多不同既食物, 不過當中我至愛就係佢地既和民沙律個醬汁酸酸地再加上生菜就鮮甜, 每次來我都必叫.另外就係滑蛋吉列豬扒飯同石頭飯同樣出色, 佢地既滑蛋多汁再加上吉列豬扒炸得脆卜卜金黃色, 單睇賣相都已經好吸引.石頭飯我就最愛底部既飯焦,唯一就係牛肉偏鞋口.至於小食方面: 餃子都係必食之一皮薄餡料多又保持少許汁,八爪魚餅都同樣出色唔多粉, 彈牙煎得甘香.人多來和民真係好, 因餐牌選擇多份量少少, 多人可以叫多不同食物一起食真係開心既午餐.
同事生日, 中午大家建議去和民食飯.
石頭飯我就最愛底部既飯焦,唯一就係牛肉偏鞋口.

2012-07-11
2012-03-28 12 瀏覽
白色情人節, 想同男好好的食一個晚餐, 最後選擇…和民 7.00 左右入座, 7.30 左右門外已堆滿人,男要食鍋, 滿足下佢啦. 牛肉烏東火鍋, 都幾飽, 好好味.^^ 湯夠濃, 配料都幾多.和風pizza 我每次都必點. 一貫水準, 正!串燒拼盤.. 條條都麻麻地, d 肉又老又冇味難得男準我放任一下. 當然要點返個甜品.^^ 配搭得幾靚 味道都幾好. 岩晒我呢個朱古力怪.^^ 雪糕以下全是粟米片, 感覺有點呃人. 不過拌著雪糕都幾好味.

白色情人節, 想同男好好的食一個晚餐,
和風pizza 我每次都必點. 一貫水準, 正!
串燒拼盤.. 條條都麻麻地, d 肉又老又冇味

難得男準我放任一下. 當然要點返個甜品.^^
配搭得幾靚 味道都幾好. 岩晒我呢個朱古力怪.^^
2012-03-14
情人節
  • 和風pizza
  • 牛肉烏東火鍋
2012-03-26 7 瀏覽
幾鍾意食日本菜,和民好似周圍都有~叫左個必食豬扒窩,勁正~炸雞軟骨一般吧~豚肉燒就略為鹹左D...牛肉石頭窩飯(大約名,忘了)就幾好食,有好多飯焦!!正!!叫左杯什麼雪糕曲奇的飲品,都幾好味~整體都唔錯,可以再去~
幾鍾意食日本菜,和民好似周圍都有~
叫左個必食豬扒窩,勁正~
炸雞軟骨一般吧~
豚肉燒就略為鹹左D...
牛肉石頭窩飯(大約名,忘了)就幾好食,有好多飯焦!!正!!
叫左杯什麼雪糕曲奇的飲品,都幾好味~
整體都唔錯,可以再去~
2012-03-26
2012-01-24 6 瀏覽
年初二o既1點幾, 和民無 mud 人, 只有大概7-8檯。都好, 可以靜靜地食一餐。我o地三個人叫o左- 石頭泡菜飯 ($53): 熱辣辣, 而且味道唔錯, 但唔夠辣, 所以另外加o左多d辣醬。最正o既係食第二 round o既時候, 因為有飯焦, yum!- 韓風牛肉石鍋雜炊 ($46): Also 熱辣辣, 份量都唔太少, 唯一係 d 牛肉肥o左 d。- 海鮮辣豆腐湯 ($53): 呢個最唔得! 初初上o既時候, 雖然見到 d 湯出 sai 泡, 好似好熱 gum, 但 d 豆腐係凍o既! 好在等o左一陣之後再食, d 豆腐就變熱o左。另外呢個湯完全唔辣, 係非一般o既韓式辣豆腐湯!! Not recommending this dish...Service 方面, 服務員態度好, 但人手唔多夠 (應該係因為新年假期既關係)。好彩食客唔多, 否則都會有 d "lei hei"。

我o地三個人叫o左

題外話/補充資料: Menu 可以係網上搵到, 而且仲有卡路里資料, like!
2012-01-24
2012-01-09 8 瀏覽
和民係日式料理中早打入香港的一間連鎖店,食品種類選擇多,價錢亦相宜,而食物質數亦一直維持一貫水準,所以通常隔三幾個月都會去光顧一下~~不過經常性的門外都有一大班人等位,今次我也等了近一小時才能入座文華中最好坐的座位是二人卡位,是L型的,可以坐得非常舒適,可惜今次剛不中那種座位,只坐回平常面對面的,感覺有點迫夾餐牌換了新裝,相片多了亦係趨勢,通常有圖片的食品會較多人點選,雖然吃東西是味覺的享受,但視覺越對係好重要的一環(要不然也沒有人來看我這篇文了,對嗎?)枱和擺設去木色系為主,簡簡單單的,亦有紙巾供應,尚算細心餐版中全部食物已經有圖片了,的確用圖片表達比起用文字好得太多,令人一看就明白即將要吃的是什麼來除了日式食品,也加入了其他各國,特別是韓國的菜式,相信是為了迎合我們香港人的口味吧!OK,叫好就準備開餐!鐵皮黃金漢堡球(伴雞蛋) $39賣相好靚,漢堡球亦非常入味,肉質是我喜愛鬆散的,有點入口即溶的感覺,可惜星星就不太喜歡這種鬆散,她說應該要結實才好。果真人各有口味~石鍋泡菜飯(牛肉) $49石鍋飯一直是我們的最愛,加上泡菜的味道,熱到出煙的石鍋,在伴好配料吃下以後,可以令原來自己冷冰

枱和擺設去木色系為主,簡簡單單的,亦有紙巾供應,尚算細心

OK,叫好就準備開餐!

鐵皮黃金漢堡球(伴雞蛋) $39
石鍋泡菜飯(牛肉) $49
石鍋飯一直是我們的最愛,加上泡菜的味道,熱到出煙的石鍋,在伴好配料吃下以後,可以令原來自己冷冰冰的身體也開始熱起來!
今次的飯比較濕了少少,亦都辣了少許,可能是醬汁落重了手,不過整體來說是好吃的!
廣島燒餅(豚肉、蝦)$49
像在日本吃到的大版燒一樣,賣相和香味就十分好,不過味道就只是一般~
豬扒鍋 $52
和亭和民中我最喜愛的就是這個豬扒鍋,原鍋上吃下去的時候必熱是最熱最好味的時候,實在抵讚
話說以前和亭午餐只是四十元左右便吃到這個,可惜最近沒有了。。。真的非常可惜~

來鍋開火後,再加雞蛋下去~
好快便會滾起~就要開始吃了!
蛋打得好的話,每件豬扒都會沾上蛋汁,肉質真的是外脆內軟,加上日式湯的味道,實在是我的至愛!
2011-12-31
  • 豬扒鍋
2011-11-04 2 瀏覽
9 點40pm 去到,等到大概 10pm 先有位。10:15pm 落單,點知等左半個鐘都無野食。我地叫左 3 碟刺身做頭盤,無理由刺身要等咁耐。友人覺得唔對路,搵個 waiter 黎問,先知道原來無落單! 吹脹! 結果,10:44pm 先落單 ‥‥‥不過 waiter 都識做,我叫佢跟緊 d,佢都有。d 食物都好快送上黎。三文魚刺身, 帶子刺身 ( 帶子無咩鮮味,又薄 >.<" 三文魚就 ok 啦 $4x each )明太子墨魚 ($22)。比我想像中無咁辣,都幾新鮮燒魷魚 $4x (燒得唔錯,唔會過熟,個汁亦都唔會太濃)燒多春魚 $38。我的最愛! 好鐘意食多春魚。平時 d 地方多數炸,呢度係用燒的方法,所以無咁熱氣。唔腥,good!串燒盛合 $58 (價錢黎講係幾抵食,因為有幾款唔同款。不過,只有一款好味,就係包住綠色野果個)滑蛋豬扒飯 $59 (有少少甜甜地既汁,上菜的時候有陣陣的紫菜看味! 不過豬扒的肉質麻麻,同埋偏肥。扣分!)我地坐到 11 點幾,走剩 2-3台人,侍應都無黑面。good!

明太子墨魚 ($22)。比我想像中無咁辣,都幾新鮮
燒魷魚 $4x (燒得唔錯,唔會過熟,個汁亦都唔會太濃)

2011-11-02
2011-09-17 5 瀏覽
因為有book 位,walk in easily~ ^.^ i am happy to come here~ because all services are good~!地方環境comfortable,服務有禮加上好味食物星鰻魚天婦羅卷:米飯包得好實唔會一咬就散,賣相美麗,所淋之豉油份量都適中,天婦羅好香口鬆脆。和民冷麵沙律:份量很多,有大量新鮮蔬菜,冷麵有點像公仔麵,而芝麻又有點酸甜味道,令人很開胃。栗米粒粒也甜甜的,令人回味。牛油焗帶子:喊喊地既調味料,牛油味不濃,反而好多油, 有七粒小小的帶子,味道一般吧。因為帶子真係縮成很小粒。豚平燒:有豚肉,、蛋、芝士和濃烈的醬汁。味道偏濃,全雞蛋製作,很好味。喜歡吃蛋的人建議嘗試,因為吃下有好香的雞蛋香。
因為有book 位,walk in easily~ ^.^
i am happy to come here~

地方環境comfortable,服務有禮加上好味食物
天婦羅好香口鬆脆
星鰻魚天婦羅卷:米飯包得好實唔會一咬就散,賣相美麗,
所淋之豉油份量都適中,天婦羅好香口鬆脆。
栗米粒粒也甜甜的,令人回味。
和民冷麵沙律:份量很多,有大量新鮮蔬菜,

冷麵有點像公仔麵,而芝麻又有點酸甜味道,令人很開胃。
栗米粒粒也甜甜的,令人回味。

牛油焗帶子:喊喊地既調味料,牛油味不濃,
反而好多油, 有七粒小小的帶子,味道一般吧。
因為帶子真係縮成很小粒。
豚平燒:有豚肉,、蛋、芝士和濃烈的醬汁。
味道偏濃,全雞蛋製作,很好味。
喜歡吃蛋的人建議嘗試,因為吃下有好香的雞蛋香。
2011-07-25
情人節
天婦羅好香口鬆脆
  • 豚平燒
2011-09-15 15 瀏覽
「和民居食屋」這連鎖店居食屋是自己其中一個頗喜歡的廉價港式日本料理選擇,喜歡它食物種類多,價錢又不算昂貴,而且食物味道也還不錯。就像這晚,我們夫妻兩人在此吃了一個 「豬豚肉涮涮鍋」、一客 「帶子蟹肉丸子」、一碗 「刺身盛岡冷麵」和一份 「牛舌陶板燒」,再加上一杯「凍青柑桔紅茶」,埋單計數,才不過二百元多一點,個人覺得已經甚為相宜抵食了。「豬豚肉涮涮鍋」有三款湯底可揀,我們揀的是和風湯,湯味稍鹹,不過還可接受。切得薄薄的豬豚肉份量雖然不多,可幸肉質尚佳,作為配角的蔬菜則不是太少。「帶子蟹肉丸子」熱騰騰的上桌,外層炸得香脆,裡內口感膩滑的奶油餡丸子味道還算不錯,不過作為賣點的蟹肉和帶子則只得少量,使這小吃顯得不太貨真價實。「刺身盛岡冷麵」自己之前已曾吃過,這次再吃,感覺仍佳。彈牙的冷麵浸在加了冰塊的微酸湯汁中,加上甜蝦、薄切帶子肉、北寄貝等海鮮配料,味道清爽開胃,自己頗為喜歡。牛舌一向是自己愛嚐之物,可惜這次所試的「牛舌陶板燒」牛舌稍韌,味道雖還可以,仍令自己有點失望。至於大大杯的「凍青柑桔紅茶」,內有四顆小小的泰國青檸,酸度十足,頗為清涼解渴,不過這飲品中帶有不少青檸核,啜飲時偶然會啜進
,喜歡它食物種類多,價錢又不算昂貴,而且食物味道也還不錯。

就像這晚,我們夫妻兩人在此吃了一個
豬豚肉涮涮鍋」、一客
帶子蟹肉丸子」、一碗
刺身盛岡冷麵」和一份

餐牌中的豬豚肉涮涮鍋
豬豚肉涮涮鍋
豬豚肉不是太多
涮涮鍋的蔬菜
餐牌中的帶子蟹肉丸子
帶子蟹肉丸子
刺身盛岡冷麵」自己之前已曾吃過,這次再吃,感覺仍佳
餐牌中的刺身盛岡冷麵
刺身盛岡冷麵
餐牌中的牛舌陶板燒
牛舌陶板燒
,不過這飲品中帶有不少青檸核,啜飲時偶然會啜進口中,可有點不便呢
凍青柑桔紅茶
雖然這裡的食品嚴格來說未算十分出色,仍是個不妨一吃的好地方
餐牌中的豬豚肉涮涮鍋
餐牌中的刺身盛岡冷麵
刺身盛岡冷麵
餐牌中的牛舌陶板燒
餐牌中的帶子蟹肉丸子
2011-09-08 3 瀏覽
長崎雜錦拉麵有迷你蝦、小魷魚圈、椰菜塊……也足夠分了四小碗(用那裡的碗)好多酸薑粒,匿埋係拉麵之間,難為了極度厭薑既朋友仔成吉思汁風野菜燒牛肉牛肉就是肥牛,只有寥寥數塊,大約4塊吧再加同樣很少既青紅椒洋蔥,每款配料應該佔整個既七八分一吧連加一超過$50,超級不值和民沙律明明應該沙律最先上但竟然係入座超過一粒鐘,食完其他,一而再再而三追了又追才有都估到係漏單,但唔好應承我地三分鐘出到,結果等至少十分鐘菜類不太新鮮哩!不少都圍了黑邊,份量比以前亦少了,但反而盛載既碟就愈來愈大漏單嚴重,唔止我地,隔離檯同樣有咁既情況,一樣話好快出,點知出極都無
長崎雜錦拉麵
好多酸薑粒,匿埋係拉麵之間,難為了極度厭薑既朋友仔

成吉思汁風野菜燒牛肉
牛肉就是肥牛,只有寥寥數塊,大約4塊吧

再加同樣很少既青紅椒洋蔥,每款配料應該佔整個既七八分一吧
連加一超過$50,超級不值

和民沙律
明明應該沙律最先上
但竟然係入座超過一粒鐘,食完其他,一而再再而三追了又追才有
都估到係漏單,但唔好應承我地三分鐘出到,結果等至少十分鐘

2011-08-31
2011-08-11 4 瀏覽
炸墨魚餅墨魚肉好彈牙,而且上菜速度好快,食落口個陣仲有少少熱。又唔係太油膩石鍋黑椒牛肉飯基本上呢間既石頭窩飯水準都好高黑椒牛肉呢個完全係一流。不過如果大家唔係太中意食牛肉都可以試下海鮮味道同樣高水準!!炸雞軟骨比起其他舖頭佢好少好多粉同樣都有檸檬黎送分量又岩岩好唔會話太多
炸墨魚餅

墨魚肉好彈牙,而且上菜速度好快,食落口個陣仲有少少熱。
又唔係太油膩石鍋黑椒牛肉飯

基本上呢間既石頭窩飯水準都好高
黑椒牛肉呢個完全係一流。
不過如果大家唔係太中意食牛肉都可以試下海鮮

2011-07-22
  • 炸雞軟骨
  • 石鍋黑椒牛肉飯
2011-07-11 3 瀏覽
週末旺角仍是不夜天,滿以為晚上九時可以不用等候便可入坐,但最終都等了半小時。我們一行三人預先選好了菜式,甫坐下來便請奉茶的侍應落單,不消一會兒便先端來枝豆。暖暖的枝豆感覺比上一次惠顧時稔身,皮亦較多水,可能是翻熱的關係。特上壽司盛盒只吃了三文魚和吞拿魚,鰻魚留給不吃生魚肉朋友,吞拿魚夠鮮味,肉質肥美,一咬即開,可惜三文魚味不夠肥美,蔥花和沙律醬更輕易把它的味道掩蓋。串燒盛盒味道比較特別的是牛肉包裹著韮菜,而其他味道亦保持水準。焗芝士年糕中,芝士與年糕的配撘好。鰻魚釜飯在上菜後仍要等待二十分鐘待其煮熟,叫我們都發要餓死了,希望下次侍應可於落單時先提醒一下。
2011-07-10
2011-02-21 9 瀏覽
居食屋熱潮在多年前由和民帶起,在這麽多年後晚上分店外依然大排長龍可見是深受年青人的歡迎!在這裡以低廉價錢吃到水準不俗的食物總好過鄰近那些不知名的XX料理吧!已有多年沒有來過!熱情果芒果茶----可能受到一眾台茶店十多元大大杯的影響,現在食店的飲品也愈來愈大杯!和民拉麵----試了一點湯,起碼溫度夠熱但味道是略為人工化,麵條彈性不俗鹼水味亦不重。豪華壽司盛盒----一客三款每款兩件,其中掃了醬汁的火灸帶子味道及質感也不錯!壽司飯沒有握得死實亦沒有出現一夾即散.炸墨魚餅----有粒粒墨魚肉質感彈牙。北海道相撲鍋----當然比真正的無論份量及配料也是有一大段距離的差別。有蜆、雞肉、雜菜、墨魚等也應足夠一個人吃有餘!烏冬----吃完鍋物再追加一份烏冬放入剩下的湯內再煮,烏冬雖不算彈牙但吸收了湯底的味道吃起來也非常不錯!服務依舊沒變是一樣的客客氣氣,但食物質素及種類比多年前確是有所提昇,以連鎖店來說已屬不錯!
已有多年沒有來過!
炸墨魚餅----有粒粒墨魚肉質感彈牙。