之前黎呢到食飯,已經bookmark左呢間好精緻既fusion西餐廳🍴因為新開張,所以啲設計同裝修都好靚,入面都好多打卡位📸而食物方面係港式mix西餐🍗又好似點心咁但又好有創意又多元化🤩真係好建議大家黎try try👏。🐒金蒜焗比目魚柳配普羅旺斯燴菜💰$118首先嗌左個主食試試呢款焗比目魚柳🐟佢個外皮係好酥脆,而原來普羅旺斯燴菜係類似蕃茄咁配埋薯蓉好正🍅。🐒自由選全日餐👉🏻涼拌麻醬雞絲沙律$22👉🏻牛油麥皮蝦芒果沙律杯$39👉🏻芝土焗蝦球西蘭花$38👉🏻籠仔蒸腸粉(大)$35👉🏻楊枝甘露(細)$36👉🏻芒芒苿莉$28不過最值得推薦既都係呢款mix and match set🔀因為由前菜到甜品都可以一次過係到揀到哂🤤全部都細細碟,岩哂我呢啲心大心細嘅人🫶今次我基本上都揀哂餐廳推薦既菜式🤣因為太多款,所以就唯有拎呢樣做指標🤓好彩款款都好岩我食,而牛油麥皮蝦芒果沙律杯好似成個雪糕咁🍦又特別又好食,特別係牛油麥皮蝦好鬆脆🍤

🐒金蒜焗比目魚柳配普羅旺斯燴菜💰$118

🐒自由選全日餐
👉🏻涼拌麻醬雞絲沙律$22
👉🏻牛油麥皮蝦芒果沙律杯$39
👉🏻芝土焗蝦球西蘭花$38

👉🏻籠仔蒸腸粉(大)$35

👉🏻楊枝甘露(細)$36
👉🏻芒芒苿莉$28

呢晚同老公食飯 去左朋友介紹一間港式FUSHION餐廳🍴係位於旺角的Bite by bite📍-環境好光猛,好岩同朋友食飯傾偈👯‍♀️食物以港式fushion為主,好有趣😆我地首先點左秋日限定組合🤎🍂包括左沙嗲牛肉西多🍞椰香紅棗雪燕小芋圓🧁小山圓焙茶鮮奶(熱)🍵最特別一定係沙嗲牛肉西多🍯咸咸甜甜的組合第一次試😝好特別 而且同樣熱辣辣😁鍾意試新野既朋友好值得試🙌🏻-椰香紅棗雪燕小芋圓 好味,唔會太甜✔️而小山圓焙茶鮮奶 係暖暖地配埋牛奶🤎順口又暖暖地! -我地再點左鹹蛋黃忌廉煙肉長通粉配脆魚皮🍝中西合壁的組合 食落相對少少creamy share比較好‼️如果一個人食容易會膩❗️-小食我地再點左籠仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬🧀🍟炸水牛芝士好惹味 真係啖啖芝士 好足料😋而且份量有驚喜 好多! 2-3人食都好夠!🥳-飲品我地再點左西瓜香檸🍉🍋入面有西瓜,香水檸檬,益生菌奶,龍舌蘭蜜,檸檬梳打現在手藝小調特飲 8折 所以值得試下💡呢杯係小清新之選💚-滿足的晚上 食物好有新鮮感💕不過要留意 用餐時間90分鐘‼️同埋位置唔算好方便⚠️要花時間搵呢!
呢晚同老公食飯 去左朋友介紹一間港式FUSHION餐廳🍴
係位於旺角的Bite by bite📍
環境好光猛,好岩同朋友食飯傾偈👯‍♀️
食物以港式fushion為主,好有趣😆
我地首先點左秋日限定組合🤎🍂
包括左沙嗲牛肉西多🍞
椰香紅棗雪燕小芋圓🧁
小山圓焙茶鮮奶(熱)🍵
最特別一定係沙嗲牛肉西多🍯咸咸甜甜的組合第一次試😝
好特別 而且同樣熱辣辣😁
鍾意試新野既朋友好值得試🙌🏻
椰香紅棗雪燕小芋圓 好味,唔會太甜✔️
而小山圓焙茶鮮奶 係暖暖地配埋牛奶🤎順口又暖暖地!
我地再點左鹹蛋黃忌廉煙肉長通粉配脆魚皮🍝
如果一個人食容易會膩❗️
小食我地再點左籠仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬🧀🍟
炸水牛芝士好惹味 真係啖啖芝士 好足料😋
而且份量有驚喜 好多! 2-3人食都好夠!🥳
飲品我地再點左西瓜香檸🍉🍋
入面有西瓜,香水檸檬,益生菌奶,龍舌蘭蜜,檸檬梳打
現在手藝小調特飲 8折 所以值得試下💡
呢杯係小清新之選💚
滿足的晚上 食物好有新鮮感💕
不過要留意 用餐時間90分鐘‼️
同埋位置唔算好方便⚠️要花時間搵呢!
秋日限定組合
秋日限定組合
沙嗲牛肉西多士
椰香紅棗雪燕小芋圓
西瓜香檸
同朋友途經白布街想搵餐廳食下午茶,咁啱去到呢間餐廳門口,駐足睇Menu,店員行出嚟介紹有新餐單,食物、飲品、甜品,可以自由組合,食多啲又得、食少啲都得,按個人需要,豐儉由人,仲要全日任何時段都叫得,自己就幾鍾意呢個點餐方式,好有彈性!餐廳分上下兩層,設計光猛簡潔,乾淨舒服。✔️自由選配搭甜梅菜黑豚軟骨豬軟骨肉質結實得嚟又易脫骨,醬汁好味。香辣蝦頭油燒賣微辣魚肉燒賣,脹卜卜,好彈牙。沙茶醬炒麵炒麵份量好大,乾身,有口感,飽肚之選。涼拌菜圃皮蛋豆腐滑溜嘅豆腐上面有好多菜圃、蔥粒,加上甜醬油,提升味道層次。草莓鮮奶入面有好多草莓肉,成杯飲品感覺甜美。✔️ 自由選配搭籠仔蒸腸粉(大)呢個腸粉賣相唔錯,腸粉一條條卷得好完整,唔會溶溶爛爛,份量仲要幾多吓。另外提供甜醬、芝麻醬!牛油麥皮蝦芒果沙律杯呢個沙律杯又靚又有特色,用膽盛載香甜芒果肉粒、炸過嘅鮮蝦、車厘茄等,仲加入咗甜甜地嘅麥皮碎!凉拌麻醬雞絲沙律雞絲加上麻醬就點都好味,最欣賞係下層嘅涼皮,好煙韌彈牙!瑞士雞翼雞翼炆得好入味,充滿瑞士汁香氣。小山圓焙茶鮮奶滲出淡淡奶香茶香!

✔️自由選配搭

甜梅菜黑豚軟骨
豬軟骨肉質結實得嚟又易脫骨,醬汁好味。

香辣蝦頭油燒賣
微辣魚肉燒賣,脹卜卜,好彈牙。

沙茶醬炒麵
炒麵份量好大,乾身,有口感,飽肚之選。

涼拌菜圃皮蛋豆腐
滑溜嘅豆腐上面有好多菜圃、蔥粒,加上甜醬油,提升味道層次。

草莓鮮奶
入面有好多草莓肉,成杯飲品感覺甜美。

✔️ 自由選配搭

籠仔蒸腸粉(大)

牛油麥皮蝦芒果沙律杯

凉拌麻醬雞絲沙律
雞絲加上麻醬就點都好味,最欣賞係下層嘅涼皮,好煙韌彈牙!

瑞士雞翼
雞翼炆得好入味,充滿瑞士汁香氣。

小山圓焙茶鮮奶
滲出淡淡奶香茶香!
2023-11-24 17 瀏覽
小點角落個名真係好得意😊係一間靚靚可愛cafe~有兩層高入面裝修企理,以休閒風格做主打用嚟影相打卡都唔錯,食物賣相靚得來又好食😋金蒜焗比目魚$128比目魚兩件大大件,烤至微焦魚皮脆上面有好多炸過嘅蒜蓉,所以食嘅時候好香口。比目魚嘅脂肪比較豐富所以食嘅時候好香。配菜有蘆筍、紅椒薯蓉等等,份量都唔少。原味疏乎里 $108見到隔籬枱差唔多每一枱都食緊,因為係即叫即做,所以拎上嚟嘅時候個鐵盆仲係好熱🫶🏻大家食嘅時候要小心,咬落去空氣感十足非常蓬鬆。白色嗰啲係奶蓋🙀好香好好味。佢哋而家出咗新餐牌,有得自己拼一個組合套餐,自己想食咩就食咩唔使受限制✨我嘅組合麻辣牛筋腩+大地魚芫荽麵+芒芒茉莉非常之推介麻辣牛腩✨冇諗過Cafe都做得咁靚,牛筋軟滑牛腩係坑腩位置,筋膜同肉分明唔會太韌🫶🏻大地魚湯麵非常之健康湯底,清清地飲到魚香。

金蒜焗比目魚$128

原味疏乎里 $108

• 原味梳乎厘
呢間餐廳超正,外面睇以為係打卡Cafe,估唔到創意多多,仲將香港傳統地道小食,如碗仔翅、燒賣、雞蛋仔等,用嶄新方法演繹😍 秋冬亦推介好多款新菜式!!🍤人見人愛~麥皮蝦芒果沙律脆筒,外脆內爽彈,配芒果沙律醬,甜中帶酸幾滋味🍲口感豐富~花膠碗仔翅蒟蒻麵伴炸柴菜,碗仔翅就加入花膠及蒟蒻麵,上用有件日式炸柴菜,材料高貴左,賣相亦一流🥘熱騰騰~鐵板琶珠菜脯燒賣,鐵板上燒賣好大粒幾彈牙,食落仲辣辣地好惹味🍂秋日限定組合🥪回味茶記小食~沙嗲牛肉西多,甜甜地又脆口嘅西多入面夾住醬汁滿滿,軟腍嘅牛肉滋潤養生~椰香紅棗雪燕小芋圓秋日手藝小調~小山圓焙茶鮮奶兩款都為秋冬帶來暖笠笠又甜絲絲感覺🥰

如碗仔翅、燒賣、雞蛋仔等,
用嶄新方法演繹😍
秋冬亦推介好多款新菜式!!

🍲口感豐富~花膠碗仔翅蒟蒻麵伴炸柴菜,

🍂秋日限定組合

• 鐵板琶珠菜脯燒賣
  • 沙嗲牛肉西多
  • 小山圓焙茶鮮奶
2023-11-23 332 瀏覽
好多人都話香港既街頭小食唔上得大枱, 只係係街邊食下就算但朋友介紹既D間小點角落就一改我既印象, 朋友都好推薦, 所以我就跟佢去搵好野食D間小點角係無印風設計, 簡潔得黎夠舒服, 不論食野定傾計都好岩菜圃蝦頭油蝦球拌麵-$78蝦球鮮嫩, 幾彈牙, 麵條有彈性, 麵條質素有少少似竹昇麵, 配以濃香蝦頭油, 有少少微辣帶起成個味道, 美味滿溢, 令人回味無窮麥皮蝦芒果沙律-$78D個係經理推薦的, 話麥皮蝦係D間餐廳既名物, 咁就梗係要叫下啦, 麥皮包住蝦去炸, 豐富左蝦既口感, 而配埋脆筒既芒果沙律, 增加左甜味去中和返炸物的味道, D個配搭又創新又好味秋季限定組合-$108-沙嗲牛肉西多牛肉鮮嫩多汁, 酥炸金黃嘅西多士包裹住, 加上香辣沙嗲醬, 兩種傳統的味道結合起來, 創造出一種新的味道-芒芒抹茶燕麥D個做得最好的地方係芒果同抹茶既味道都唔會比對方取代左, 兩種味道都好獨立咁顯示到出黎, 而且仲有燕麥增加口感, D個飲品我地會比好高分窩夫三文治(奶茶雪糕)-$58窩夫松軟香甜, 奶茶雪糕滑順濃香, 結合得恰到好處, 口感豐富-椰香紅棗雪燕小芋圓味道清甜, 椰香濃郁, 紅棗加入香甜口感
好多人都話香港既街頭小食唔上得大枱, 只係係街邊食下就算

菜圃蝦頭油蝦球拌麵-$78

麥皮蝦芒果沙律-$78

秋季限定組合-$108
-沙嗲牛肉西多

-芒芒抹茶燕麥

窩夫三文治(奶茶雪糕)-$58
-椰香紅棗雪燕小芋圓
味道清甜, 椰香濃郁, 紅棗加入香甜口感, 雪燕爽滑, 小芋圓Q彈可口

總結, 服務, 環境, 食物都唔錯, 唔怪得朋友咁鐘意黎啦!
2023-11-21
2023-11-22 32 瀏覽
是晚到旺角於白布街的一間cafe小點角落吃晚飯。門口裝修很美,原以為只有地下幾張枱,原來還有樓上用餐空間,環境漂亮。打開餐牌,餐廳有不少特色小食及甜品,主食亦有fusion元素,也有不少手調飲品,都點一些試試。麥皮蝦芒果沙律脆筒: 一客2件脆筒上串著2隻大蝦,賣相很適合打卡。原以為是迷你筒,原來有正常甜筒的大小,上面串著2隻大大隻麥皮蝦。麥皮蝦炸皮薄脆且熱辣辣,內裡蝦肉爽彈,很好吃。黑色脆筒內是芒果粒粒沙律,芒果香甜,醬汁調味帶點酸甜,很開胃。籠仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬: 水牛芝士條給得大方共有6條,新鮮炸起咬開拉芝,芝士控定會喜歡。薯條是有薯味的粗薯條,沾上個人大愛的明太子醬,非常惹味,一口接一口停不了。鹹蛋黃忌廉煙肉長通粉配脆魚皮: 主食點了晚市餐牌的意粉。這款港式fusion長通粉味道很有驚喜。鹹蛋黃為忌廉汁加添了一點咸香感,和忌廉煙肉長通粉融合得很好,加上表面的鹹蛋黃魚皮,炸得香脆,邪惡但很好吃。桂花烏龍茶: 餐牌上有不少手作小調很吸引,是日天氣較涼,跟餐可以優惠價點其中一款花茶桂花烏龍茶,就決定點它。桂花味清香,烏龍茶味香濃,不錯。零陵香豆布丁蛋糕: 甜品選擇甚多且樣樣吸睛

鹹蛋黃忌廉煙肉長通粉配脆魚皮

零陵香豆布丁蛋糕: 甜品選擇甚多且樣樣吸睛,最後選了清新一點又外型美美的布丁蛋糕。布丁軟滑,用上零陵香豆製作更加添獨特香氣。下方選用荔枝mousse比用cream更清爽及有清香味道,海綿蛋糕亦濕潤,加上不少莓果酸酸甜甜解膩,整個甜品口味相當平衡,而且清爽不膩,兩個人吃剛剛好不過飽。

零陵香豆布丁蛋糕

整體食物質素很好,食物有特色,而且價錢經濟,環境亦美,下次想再來試試其他特色小食及甜品

2023-11-12
零陵香豆布丁蛋糕
♡ 旺角隱世角落文青cafe |小點角落♡-今日喺旺角捐窿捐罅搵嘢食。意外發現呢一間唔太起眼嘅餐廳呢間餐廳樓高兩層食物主打以港式為主 真係好有地道風味~ 最重要係價錢相當便宜 👍‼️喺午餐時間,佢哋仲出咗自由選 客人可以將各項items 自由拼成一個屬於自己嘅餐🤣 咁就最啱自己食啦。‼️而家手藝小調特飲仲有8折‼️- ♡ 牛油麥皮蝦芒果沙律 ♡ $30 呢個沙律喺呢度嘅signature✨用Cone 裝左兩隻麥皮蝦 下面就係滿滿嘅芒果沙律♥️真係食到落底都仲有🤣👍-♡ 芝士焗蝦球西蘭花 🥦 ♡ $38蝦球都幾大隻,鮮嫩多汁,西蘭花上面仲有好多芝士🤤真係好邪惡~-♡ 花膠碗仔翅配蒟蒻麵(細)♡ $28平時碗仔翅就食得多,加埋蒟蒻麵一齊食都係第一次🤣碗仔翅煮得軟滑入味,配上彈牙嘅蒟蒻麵,蒟蒻麵嘅質感同碗仔翅嘅餡汁相輔相成,令人食得好過癮。-♡ 朱古力🍫粒粒雞蛋仔 ♡ $28雞蛋仔香脆鬆軟,入面中包著朱古力粒粒,每一口都充滿濃郁嘅朱古力味道。-♡ 是日意式雪糕 🍦(奶醬多)♡ $26估唔到呢度都有Gelato 🥰我仲拎咗奶醬多雪糕連埋朱古力雞蛋仔一齊食加埋一齊真係好正🤣👍-♡ 桂花烏龍茶
♡ 旺角隱世角落文青cafe |小點角落♡
今日喺旺角捐窿捐罅搵嘢食。
意外發現呢一間唔太起眼嘅餐廳

呢間餐廳樓高兩層
食物主打以港式為主
真係好有地道風味~
最重要係價錢相當便宜 👍‼️
喺午餐時間,佢哋仲出咗自由選
客人可以將各項items 自由拼成
一個屬於自己嘅餐🤣 咁就最啱自己食啦。
‼️而家手藝小調特飲仲有8折‼️
♡ 牛油麥皮蝦芒果沙律 ♡ $30

呢個沙律喺呢度嘅signature✨
用Cone 裝左兩隻麥皮蝦
下面就係滿滿嘅芒果沙律♥️

真係食到落底都仲有🤣👍
♡ 芝士焗蝦球西蘭花 🥦 ♡ $38

蝦球都幾大隻,鮮嫩多汁,
西蘭花上面仲有好多芝士🤤
真係好邪惡~
♡ 花膠碗仔翅配蒟蒻麵(細)♡ $28

平時碗仔翅就食得多,
加埋蒟蒻麵一齊食都係第一次🤣
碗仔翅煮得軟滑入味,
配上彈牙嘅蒟蒻麵,
蒟蒻麵嘅質感同碗仔翅嘅餡汁相輔相成,令人食得好過癮。
♡ 朱古力🍫粒粒雞蛋仔 ♡ $28

雞蛋仔香脆鬆軟,
入面中包著朱古力粒粒,

每一口都充滿濃郁嘅朱古力味道。
♡ 是日意式雪糕 🍦(奶醬多)♡ $26

♡ 桂花烏龍茶 (熱)♡ $20
呢排都好鍾意飲桂花烏龍茶
味道不錯。
♡ 棉花糖朱古力 (熱)♡ $52

上面鋪滿左泡沫~
朱古力香濃 入面仲有一大粒棉花糖✨

#
⇢店鋪資料:
#
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X旺角
2023-11-21 10 瀏覽
之前經過呢間餐廳嘅門口,已經被個門面吸引左門面參照冰屋設計,以暖色系為主,整個感覺好柔和舒服呢度啲食物好岩打卡呀重點係價錢一啲都唔貴❤️有個自選全日COMBO,平均每樣都只係$3X,非常親民價🔺花膠碗仔翅🔺牛油麥皮蝦串芒果沙律脆筒🔺蝦頭油撈麵🔺椰汁桂圓紅棗雪燕食哂呢4樣野都只係$114咋~~🦐麥皮蝦脆筒勁好食,有2大隻蝦,蝦隻啖啖肉好爽彈,外層夠脆口脆筒中間塞滿芒果沙律,毫不吝嗇,正❤️🍲花膠碗仔翅好足料,有一塊完整嘅花膠,如果可以再熱啲會更好‼️🥛椰汁桂圓紅棗雪燕岩哂而家咁乾燥嘅天氣食,夠哂滋潤,味道又唔會過甜另一個嘅自選COMBO 就以港或小食為主‼️🔺香辣蝦頭油燒賣🔺籠仔蒸腸粉🔺啤酒炸藍鱈魚呢個仲抵,$80😳燒賣好大粒,好足夠嘅煙韌度,帶有微微嘅魚味,加左蝦頭油,味道更有層次至於蒸腸粉就係普通嘅早餐蒸腸粉~~

之前經過呢間餐廳嘅門口,已經被個門面吸引左

門面參照冰屋設計,以暖色系為主,
整個感覺好柔和舒服

🔺花膠碗仔翅
🔺牛油麥皮蝦串芒果沙律脆筒
🔺蝦頭油撈麵
🔺椰汁桂圓紅棗雪燕
食哂呢4樣野都只係$114咋~~

🦐麥皮蝦脆筒勁好食,有2大隻蝦,
蝦隻啖啖肉好爽彈,外層夠脆口

脆筒中間塞滿芒果沙律,毫不吝嗇,正❤️

🍲花膠碗仔翅好足料,
有一塊完整嘅花膠,如果可以再熱啲會更好‼️

🥛椰汁桂圓紅棗雪燕
岩哂而家咁乾燥嘅天氣食,夠哂滋潤,
味道又唔會過甜

另一個嘅自選COMBO 就以港或小食為主‼️
🔺香辣蝦頭油燒賣
🔺籠仔蒸腸粉
🔺啤酒炸藍鱈魚
呢個仲抵,$80😳

燒賣好大粒,好足夠嘅煙韌度,
帶有微微嘅魚味,加左蝦頭油,味道更有層次

至於蒸腸粉就係普通嘅早餐蒸腸粉~~
2023-11-18
下午茶
小點角落 (旺角)旺角白布街2-24號藝興大廈地下4號舖沙嗲牛肉西多(Satay Beef Stuffed French Toast):這道菜以沙嗲牛肉作為餡料,包裹在香脆的法式吐司中。牛肉經過沙嗲調味,帶有豐富的香料和微辣的口味,與吐司的鬆軟口感形成了有趣的對比。整體而言,這道菜色香味俱佳,既有傳統的牛肉口味,又有法式吐司的創意結合,給人留下深刻的印象。椰香紅棗雪燕小芋圓(Coconut Red Date Sweet Soup with Snow Swallow and Mini Taro Ball):這道甜品以椰漿為基底,加入了紅棗、雪燕和小芋圓等配料。椰香的味道與紅棗的甜味相互融合,雪燕的滑嫩口感和小芋圓的Q彈口感為整道甜湯增添了豐富的層次感。這道甜品不僅口感豐富,而且味道平衡,是一道令人愉悅的甜點選擇。秋日手藝小調(Autumn Crafted Drink):這款飲品結合了秋季的特色,以獨特的手工調製方式製作而成。它可能包含季節性的水果、香料或茶葉,並經過精心調配以展現秋季的風味。這款飲品可能在口感和味道上有著豐富的層次感,並帶有令人愉悅的秋日氛圍。小山圓焙茶鮮奶(Maruky

旺角白布街2-24號藝興大廈地下4號舖

小山圓焙茶鮮奶(Marukyu Koyamaen Hojicha Latte):這款飲品以日本小山圓焙茶和鮮奶製作而成。小山圓焙茶具有獨特的風味,帶有濃郁的烤茶香氣和柔和的苦甜味道。加入鮮奶後,茶香和奶香相互融合,形成一種濃郁而平衡的口感。這款飲品適合喜歡茶香和奶香結合的人品嚐。

蔥油糖心蛋飯(Scallion oil Soft Boiled Egg Rice):這道菜以蔥油和糖心蛋為主要材料,搭配飯食而成。蔥油為整道菜增添了香氣和風味,糖心蛋的蛋黃在煮熟後仍保持軟嫩的口感,為飯食帶來豐富的口感層次。這道菜簡單卻美味,適合喜愛蔥香味和蛋黃口感的人品嚐。

墨西哥番茄芝士脆魚皮(Nachos Crispy Fish Skin, Cheese & Tomato Salsa):這道菜結合了墨西哥和亞洲的風味元素。脆魚皮搭配番茄莎莎醬和芝士,形成了一道美味的零食或開胃菜。脆魚皮帶有香脆的口感,番茄莎莎醬和芝士的組合為整道菜增添了酸甜和奶香的味道。這道菜適合作為伴手禮或聚會小吃,能夠帶來一份獨特的口味體驗。

牛油麥皮蝦串芒果沙律脆筒(Cereal Butter Prawn in A Cone):這道菜結合了牛油蝦、芒果沙律和麥皮脆筒。牛油蝦經過炸製後帶有香脆的外殼和嫩軟的蝦肉,與芒果沙律的清新和酸甜口味形成了有趣的組合。麥皮脆筒為整道菜增添了口感的層次感。這道菜既可作為開胃菜,也可以作為主菜享用,給人一種豐富多樣的口味體驗。

涼拌菜譜皮蛋豆腐:這道菜以涼拌的方式呈現,主要材料包括菜譜皮蛋和豆腐。菜譜皮蛋具有獨特的口感和滑嫩的口感,與豆腐的軟嫩相融合,形成一道簡單卻美味的涼拌菜。這道菜可能加入適量的醬料和調味料,讓整道菜更加鮮美和開胃。這道菜適合夏季食用,可作為開胃菜或健康輕食的選擇。

芝士焗蝦球西蘭花(Baked Prawn and Broccoli with Cheese Sauce):這道菜結合了蝦球、西蘭花和芝士醬。蝦球經過烤製後帶有彈牙的口感,西蘭花保持了脆嫩的質地,而芝士醬為整道菜增添了濃郁和奶香的味道。這道菜經過烤焗後,芝士醬與蝦球和西蘭花相互融合,形成了美味的焗烤菜品。這道菜適合作為主菜或晚餐的一部分,給人一種豐富和滿足的口味享受。
2023-11-14 21 瀏覽
喺旺角通街都係餐廳同埋一系列嘅店舖,長期都咁熱鬧,個vibe 都會令人振奮。🤭當然除咗熱鬧之外,亦都有啲餐廳相對就文清得多。就算係休閒打卡都顯得非常之清幽,喺旺角入少少嘅白布街就有呢間小點角落,😗簡潔有木係色調嘅佈置有返種返璞歸真嘅感覺,而家仲有八折優惠絕對係另一個驚喜🤩擔擔拌天使麵— 🍝我哋食嘅擔擔面通常就係廣東嘅菜式🍝天使麵通常就係西方嘅菜式兩者二合為一結合左新嘅fusion菜。🍝而呢個拌麵亦都將花生醬汁變得更加濃郁。🍝整體就唔會太濕,至於個味道亦都係非常集中,天使麵亦都煮到係偏彈性而且好有後勁,🍝花生芝麻同埋青蔥帶嚟更多嘅咬口,旁邊嘅洋蔥同埋青瓜條,亦都可以清一清口腔🍝山椒蛋黃雞翼— 🐥另外小食嘅話亦都高度推介呢款山椒蛋黃雞翼,🐥鹹蛋雞翼或者蛋黃雞翼,雖然唔罕見,但做到夠特色又係另外一回事。🐥呢款嘅炸雞翼,金黃色嘅雞翼真係認真吸引,🐥而且每一隻份量都唔使好有肉地。蛋黃亦都吵到起沙更加好黏附喺雞翼上面帶出更香嘅味道。🐥當然亦都靠山椒帶出少少辣味同埋鮮味。🐥楊枝甘露果凍碗— 🥭輪到甜品時間,有種夏威夷清新feel嘅楊枝甘露非常足料淡淡都有芒果肉,🥭加埋啲生果啫喱更加清新,冰冰涼涼下火
山椒蛋黃雞翼

擔擔拌天使麵

楊枝甘露果凍碗— 🥭輪到甜品時間,有種夏威夷清新feel嘅楊枝甘露非常足料淡淡都有芒果肉,🥭加埋啲生果啫喱更加清新,冰冰涼涼下火都一流🥭
楊枝甘露果凍碗

晴王提子茉莉花果凍— 🍇呢一個亦都係餐廳嘅用心製作嘅甜品,稱王提子好水嫩,🍇而且仲有少少香水嘅香,絕對係提子之中嘅佼佼者, 另外雪糕亦都夾雜着少少茉莉花香,🍨非常特別,🍇而且香氣十足,非常簡單嘅配搭,但係營造左最正嘅味覺之旅。 🍨

草莓鮮奶— 🍓嚟到呢一度絕對要推介手藝小調特飲,草莓鮮奶亦都製作到用嚟影相都非常適合,🍓底部嘅士多啤梨肉同埋醬就係天然嘅生果甜味,🍓落埋純天然鮮牛奶飲完零舍解渴,粒粒果肉仲要係唔酸,清新之作🍓

2023-10-28
山椒蛋黃雞翼
擔擔拌天使麵
楊枝甘露果凍碗
  • 晴王提子茉莉花果凍
2023-11-13 11 瀏覽
行過見到文青裝修嘅Cafe😍木系簡約風格係我style,決定入去試一試😆餐牌選擇種類都幾多😍小食、燴飯、意粉、沙律、甜品、特飲應有盡有而且係比較少見嘅港西fusion😜例如有大白兔糖味嘅雪糕同埋奶醬多雪糕都幾特別🍦龍仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬小食嚟講份量都幾多😆水牛芝士好大條,食落外脆內軟外層炸到脆卜卜,內層有芝士嘅奶香味薯條炸到熱辣辣同樣外脆內軟好好食咬落超級拉絲😆😆明太子醬份量超大方 ❤配炸物嘅時候完全唔使就住就住😆入口明太子味道濃郁,好微既辣味令到整體味道更加豐富👍🏻配埋呢個醬鹹香咁更加突出🥰西班牙有機春雞黑松露燴飯燒春雞賣相好靚,燒到金黃色非常令人垂涎三尺黑松露燴飯食落奶香十足👍🏻伴隨濃濃嘅黑松露香味最重要係加咗春雞嘅雞油令到整體嘅味道更加豐富😍燒春雞嘅雞肉滑嫩,肉味突出雞皮微焦但唔會太油膩,簡單香草調味已經好足夠原味疏乎厘超大嘅一個疏乎厘pancake😆😆表面焗到金黃色賣相非常靚,店家好細心咁介紹咗四款食法😊第一款係搽牛油食原味❤️呢個係我最鍾意嘅食法,因為可以食到淡淡嘅牛油香入口會有濃濃嘅蛋香味🤤🤤第二款食法係配海鹽焦糖雪糕❤️入口一凍一熱,冰火兩重天😆海鹽焦糖鹹鹹甜甜配上蛋香

行過見到文青裝修嘅Cafe😍
木系簡約風格係我style,決定入去試一試😆

餐牌選擇種類都幾多😍
小食、燴飯、意粉、沙律、甜品、特飲應有盡有
而且係比較少見嘅港西fusion😜
例如有大白兔糖味嘅雪糕同埋奶醬多雪糕都幾特別🍦

龍仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬
小食嚟講份量都幾多😆
水牛芝士好大條,食落外脆內軟

外層炸到脆卜卜,內層有芝士嘅奶香味
薯條炸到熱辣辣同樣外脆內軟好好食

咬落超級拉絲😆😆

明太子醬份量超大方 ❤配炸物嘅時候完全唔使就住就住😆
入口明太子味道濃郁,好微既辣味令到整體味道更加豐富👍🏻
配埋呢個醬鹹香咁更加突出🥰

西班牙有機春雞黑松露燴飯
燒春雞賣相好靚,燒到金黃色非常令人垂涎三尺

黑松露燴飯食落奶香十足👍🏻
伴隨濃濃嘅黑松露香味
最重要係加咗春雞嘅雞油令到整體嘅味道更加豐富😍

燒春雞嘅雞肉滑嫩,肉味突出
雞皮微焦但唔會太油膩,簡單香草調味已經好足夠

原味疏乎厘
超大嘅一個疏乎厘pancake😆😆
表面焗到金黃色賣相非常靚,店家好細心咁介紹咗四款食法😊
第一款係搽牛油食原味❤️

第二款食法係配海鹽焦糖雪糕❤️
入口一凍一熱,冰火兩重天😆
海鹽焦糖鹹鹹甜甜配上蛋香軟綿十足嘅疏乎厘

第三款係配上花蜜❤️
入口清甜有微微花香味伴隨着濃郁嘅蛋香亦都非常夾
第四款係配上芝士奶蓋❤️
比較厚重嘅一個食法奶蓋嘅奶香味十足配上軟綿綿嘅疏乎厘,味道會比較濃郁👍🏻

柚子梳打
柚子獨有嘅香甜,配上酸酸地嘅檸檬🍋
整體感覺10分清新解膩👍🏻

小點角落 BITE BY BITE今日又同阿妹去旺角搵打卡Cafe,白布街一帶一直都係旺角美食集中地,見到少點角落全間以粉紅色做主題即刻心心眼山椒鹹蛋雞翼 $68雞翼配上鹹蛋黃醬做出的金沙雞翼充滿鹹香味,所有味道融合的恰到好處寶雲酥柚子厚豬扒 完全冇諗過咁大塊,巨型嘅豬扒加咗芥末醬、麵包糠同香草整成寶雲酥食法 ,加上柚子蜜,底下仲有蘑菇茄子薯菜等等食完一個已經好滿足芒芒抹茶燕麥 $52抺茶加燕麥片非常香滑,飲多兩啖底層芒果果茸為抺茶奶增添幾分甜味📍小點角落旺角白布街2-24號藝興大廈地下4號舖

小點角落 BITE BY BITE

山椒鹹蛋雞翼 $68

寶雲酥柚子厚豬扒

芒芒抹茶燕麥 $52

📍小點角落
旺角白布街2-24號藝興大廈地下4號舖

今次黎到樓高兩層 門面打造成半橢圓形設計既呢一間cafe☕️門口擺放住一張公園常見既格仔磚櫈 店內富有日式風格同時亦保留住港式既味道 兩者唔會有違和感🥰食物既選擇上亦都較為特別 好多都係見慣見熟既食品😌不過今次放到入黎就唔係咁簡單🤭升級晒🆙最近仲推出咗秋日系列🍁大飽口福喇🤭➷🪐 炸雲吞·炸美式蟹肉芝士雲吞伴蕃茄羅勒醬能夠將港式錦鹵雲吞既風味帶到入黎cafe做一個變奏版對於我黎講都係一個幾大既驚喜位👍🏼細細個去酒樓佢都一定係坐上客 貪佢酸酸甜甜又脆卜卜😋呢個變奏版入面用咗蟹肉去釀造🦀鮮味更加突出軟棉棉😍加埋蕃茄羅勒都係一個帶微酸既醬汁 所以係好夾🤤§🪐 薯條·籠仔炸水牛芝士薯條伴明太子醬擺設都係用上港式風味極濃厚既招牌點心籠仔不過今次入面就唔係蝦餃燒賣😆係大人細路都鍾意既炸物食炸水牛芝士條 一定要玩佢個拉絲🤩滋味過癮🤗§🪐 窩夫三文治·大白兔窩夫個雪糕揀咗兒時既口味 大白兔糖😆其實有好幾隻味都想試 不過呢隻味少見啲 所以揀佢🤪窩夫烘到好脆身 但係入面既軟熟感又做到 所以我幾鍾意食🧇§🪐 芒芒茉莉🪐 小山圓焙茶鮮奶食店推出咗秋日手藝小調特飲 仲有8折優惠😍都值得一試 佢個焙茶鮮奶調教個味道都
門口擺放住一張公園常見既格仔磚櫈 店內富有日式風格

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-11-04
芒芒茉莉
2023-11-05 167 瀏覽
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間港式餐廳試一試,店內環境舒適和清潔衛生,餐廳做優惠手藝小調特飲8折慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵($118)牛柳稔香軟彈,肉味非常濃,質素非常高,非常新鮮,天使麵煮得十分軟身,非常適合小孩和老人食用,大量的配料做襯托,有火箭苗,青椒,紅椒,蕃茄仔,洋蔥,份量非常多,非常抵食雞蛋仔($88)三重芝士雞蛋仔香軟鬆綿,芝士味道很濃,配上麻辣朱古力醬,花生醬,雜莓果醬,檸檬醬,煉奶,海鹽焦糖,有非常多的味道可以選擇原味梳乎餅($108)田園莓果,梳乎餅非常鬆軟,非常大件,配上蜜糖,芝士忌廉奶泡細緻綿花,海鹽焦糖意式雪糕,非常冰凍,味道甜中帶一點鹹,非常特別龍仔炸水牛芝士薯條拌明太子醬($78)薯條外脆內軟,非常新鮮,配上茄汁,水牛芝士十分煙韌,用七味粉調味,味道少許辣,配上微酸黏口的明太子醬,用龍仔上盤,很有懷舊風味整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵($118)

雞蛋仔($88)

原味梳乎餅($108)

龍仔炸水牛芝士薯條拌明太子醬($78)

龍仔炸水牛芝士薯條拌明太子醬
慢煮美國封門牛柳沙茶天使麵