2024-01-08 277 瀏覽
好耐無出荃灣,今日經過,順便再幫襯呢間小店。睇得出2個年輕人係有誠意經營,一坐低已經感受到,佈置簡約舒適,食物選擇豐富,而且價錢吾貴,好過上深圳喇我點了北海道帶子墨汁意粉,跟餐的餐湯是蕃茄魚湯,飲品點了凍檸樂餐湯已經有驚喜,湯底是鮮甜的西式蕃茄魚湯,加上豐富的配料,十分美味主菜亦一絲不苟,連放一旁的迷你蘆筍亦新鮮爽脆,意粉軟硬適中,帶子比較大隻,外面煎得金黃,裡面鮮甜,好味我再點了心太軟作為甜品,食得出是級數比較高的黑朱古力,外面焗得鬆脆,裡面流心,是高水準的功力其實呢間小店食物水準媲美酒店級,2位年輕人用心製作,值得支持
好耐無出荃灣,今日經過,順便再幫襯呢間小店。

2023-12-20 194 瀏覽
好耐之前已經聽朋友推介過呢間小灶子,可惜我一直未抽到時間⋯⋯今晚見天氣凍凍地,又早咗收工,終於可以同老友嚟試吓! 見到有晚餐set dinner, 唔使諗就揀佢!今日餐湯係蕃茄薯仔湯~蕃茄好甜,飲到我完全停唔到口,差啲舔埋碗底🥴叫咗卡邦尼意粉,諗住第一次嚟食就叫個穩穩陣陣嘅意粉⋯⋯點知,呢個意粉真係好足料,芝士汁濃到媽媽聲ಠ_ಠ 香到我食唔停口😦😦食飽飽梗係嗌個甜品~ 呢個心太軟,一用匙羹篤開,濃濃嘅朱古力流心即刻爆出嚟( ゚д゚) 最後再加一杯阿華田脆脆,滿足感100分(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2023-11-23 141 瀏覽
第二次黎小灶子食野,由於餐廳晚市開六點三先開,所以同朋友先係附近商場行下,夠鐘先入去食。今次叫咗個軟殼蟹意粉黎食,個軟殼蟹好入味,配埋d 意粉一齊食,味道剛剛好,唔會太咸、唔會太淡。意粉好大碟,好夠飽,仲有塊好脆嘅蒜蓉包附送。

軟殼蟹意粉
2023-08-30
軟殼蟹意粉
2023-11-14 50 瀏覽
朋友推介下,放工一齊去咗呢間小店食飯。小店位置有d 難搵,細細間,位於一連串商場入面。店鋪雖然細細間,但食物絕對夠飽兼抵食。價錢合理,食物賣相吸引。餐牌都有好多選擇。今次叫咗個菠菜蓉嫩雞胸意粉,味道唔錯。見餐牌甜品望落去好吸引,但朋友唔食甜品,唯有下次有機會再黎試下。
朋友推介下,放工一齊去咗呢間小店食飯。

2023-08-26
2023-11-14 29 瀏覽
朋友推介下,放工一齊去咗呢間小店食飯。

2023-08-26
2022-04-08 1661 瀏覽
-又係一間唔近地鐵站嘅Cafe😂 佢嘅位置喺荃灣站同大窩口站中間,係個細細嘅商場入面一間細細嘅鋪,目標應該坐到15人左右😛 星期六嘅12點嚟到,都幾乎坐滿👍🏻-😋 比利時窩夫 ($75)👉🏻 雖然佢個名叫比利時窩夫,但係其實係個全日早餐,入面除左有窩夫、三文魚炒蛋、司華力腸、法蘭克福腸、煙肉,同埋沙律菜,係個飽足感十足嘅早餐 (我最後係食唔晒😂)👉🏻 所有嘢都正常發揮,覺得最好食係個三文魚炒蛋,三文魚同蛋嘅比例非常好,識落好有層次感,唔會有一邊特別搶味👉🏻 另外窩夫嘅口感係少脆,我自己個人就偏向鍾意食脆卜卜嘅窩夫👉🏻👈🏻 不過食落都香嘅,配埋蜜糖,都很不錯嘅🥰-😋 英倫熱香餅 ($75)👉🏻 其實佢同比利時窩夫最大嘅分別就係窩夫轉咗做熱香餅🤣 同埋個炒蛋冇咗三文魚😌👉🏻 個熱香餅上面有個哈哈笑圖案,非常IGable🤣 食嗰陣個人心情都不自覺好起來😍 但係熱香餅嘅味道就比較黏口,唔係我鍾意嘅口感,個人都係鍾意窩夫多啲🙈-🙋🏻‍♀️ 其他說說👉🏻 講真呢度就唔係真係坐得好舒服,唔係預你坐低傾偈嘅Cafe,不過以價錢同味道來講,算係幾抵食👍🏻 另外小店就係滿滿嘅人情味,服務態度好好🥰👉🏻 除咗

😋 比利時窩夫 ($75)
😋 英倫熱香餅 ($75)
🙋🏻‍♀️ 其他說說
👉🏻 除咗我呢兩款全日早餐,佢仲有另外五款唔同嘅全日早餐,另外仲有意粉、漢堡等等,我淨係睇個Menu都睇咗好耐😂 算係一間非常有誠意嘅小店👍🏻
2022-01-04 1077 瀏覽
𓊦小灶子⇢流心蛋豬扒茄蓉意粉流心蛋蛋味香濃,同家庭式風味嘅茄蓉意粉好夾,意粉夾雜住炒本菇,增加口感。豬扒肉質柔軟,好入味,煎得香口!蒜蓉包外層香脆,咬落鬆軟,蒜蓉牛油味好香!好味道又性價比高!⇢Honey Americano 帶微甜嘅Americano ,蜜糖味唔算突出,但咖啡味道好香,幾好飲!⇢整體而言,小店雖然地方唔大,但用心出品,店員都好有禮貌,值得再去!
𓊦小灶子
⇢流心蛋豬扒茄蓉意粉

⇢Honey Americano

哇,這店真的比“峰迴路轉,有亭翼然”更隱世!這“棉花糖朱古力”味道不錯,不會太甜,阿華田味夠濃,棉花糖口感煙韌,還在忌廉上用朱古力醬拉了幾條線,過癮。廚房就在我們旁邊,煎東西的唧唧聲如立體聲廣播,香味四溢,店小也有它的賣點,可惜有大量雜物擋住,未能跟㕑師交流。“全日早餐”有窩夫、滑蛋、司華力腸、法蘭克福腸、煙肉、沙律等。這day breakfast不是放多士或麵包,而是即做窩夫,有誠意。軟熟的窩夫後有一小瓶蜜糖,與蛋香相得益彰。羅馬生菜新鮮,索索聲,那兜醋還有點橄欖油,又香又鮮。煙肉最值得一讚,它沒有像英國人早餐裏那些被炸到像乾屍一樣的煙肉,還很嫩滑,像火腿一樣,完全是香港人口味。滑蛋裏面混了點還很嫩滑的三文魚粒,這樣煎蛋,有誠意到呢!“意式茄蓉豬扒煎蛋意大利粉”,燶邊蛋這樣才算專業,咬到那兒都是脆的,口感一流。 豬扒肯定有啄過,嫩口,一點筋都沒有,又去了骨,夠香、夠冧、夠味,完美。意粉裏還有幾條菇,番茄醬好新鮮,熱辣辣,還al dente,很久未吃過這麼好吃的意粉,有初戀的感覺!我們最後還點了個“香蕉奶昔”當作甜品。小店太小,侍應小姐在我們背後的小水吧用攪拌機打冰,聲音清晰可見,以為
哇,這店真的比“峰迴路轉,有亭翼然”更隱世!

滑蛋裏面混了點還很嫩滑的三文魚粒,這樣煎蛋,有誠意到呢!

我們最後還點了個“香蕉奶昔”當作甜品。小店太小,侍應小姐在我們背後的小水吧用攪拌機打冰,聲音清晰可見,以為冰太多會影響口感,但奶昔喝起來不太凍也沒冰碎,香蕉味濃,再加點朱古力粉,正!又一個隱世bar tender!

一定要翻兜!

2021-11-06
2021-10-30 839 瀏覽
今晚老公帶我到荃昌中心呢間小店食晚餐,話說呢間店係之前黎呢邊食野時老公無意中見到,真係好隱閉,唔專登行入去條巷仔真係唔為意有呢間店。不過當時已食完晚餐,諗住之後試下,拖咗一段時間,今晚終於黎食喇!店面好細只有幾張枱,不過menu內容就好豐富,除左一啲比較特別嘅晚餐set外,另外仲有幾版飯/意粉比你選擇,特別晚餐set本身已包是日餐湯、飲品加甜品,而飯/意粉就可加$20升級做晚餐,同樣包哂以上嘅野。最後我地叫咗個墨西哥烤雞卷晚餐,另一個南瓜蓉海鮮意粉加錢升級做晚餐。由於餐湯淨返一碗所以佢另外比咗個沙律我地,個餐湯係南瓜湯,夠綿不過略嫌淡口咗啲,定係我食慣重口味呢個先叫正常南瓜味?😂個沙律就係普通沙律,有我愛嘅醋油就加分❤然後上咗個意粉,細細碟,有幾隻蝦同一隻帶子,蝦夠爽口,帶子煎得唔太老,鮮味夠,今次個南瓜蓉就有少少甜味,食起上黎我覺得好味過南瓜湯😊(可能係南瓜嘅問題)而盤邊嘅蒜蓉包夠脆但如果熱返啲會更好。而個墨西哥烤雞卷晚餐就好大盤,有沙律、薯條、芝麻醬蕃茄、炒滑蛋同烤雞卷。薯條夠熱夠脆,蕃茄好大個好鮮甜,配芝麻醬好味😋個滑蛋真係好滑,有蛋汁最正!👍🏻而個主菜雞卷相對下就失色左少少,雞

而個墨西哥烤雞卷晚餐就好大盤,有沙律、薯條、芝麻醬蕃茄、炒滑蛋同烤雞卷。薯條夠熱夠脆,蕃茄好大個好鮮甜,配芝麻醬好味😋個滑蛋真係好滑,有蛋汁最正!👍🏻而個主菜雞卷相對下就失色左少少,雞肉比較少不過菜夠多,味道普通,但都OK嘅。

最後上咗兩件小小嘅芝士蛋糕,對我而言芝士味爭啲,作為一餐嘅結尾,算啱啱合格嘅水平。見到其他枱order嘅甜品睇落吸引啲😝

呢間小店可以再試,希望下次可以發現新大陸😁

是日餐湯(南瓜湯)、沙律
南瓜蓉海鮮意粉
墨西哥烤雞卷晚餐
芝士蛋糕
2021-10-29
南瓜蓉海鮮意粉
墨西哥烤雞卷晚餐
2021-03-27 1475 瀏覽
人大左就唔想同人迫,所以好鍾意去一啲人少少既餐廳食野。-今日收工約左🐖🐖去荃灣食野,漫無目的咁游走👫🏽無意中發現一間隱世復古小Cafe,入面好多選擇,有All Day Breakfast•意粉•Risotto•漢堡•Pizza•仲有好多特色既飲品.... (店裏只得12個座位,岩哂人小小既聚會🥰)-🍝軟殼蟹香草忌廉意粉(轉墨魚汁)$90必食!!軟殼蟹🦀炸到勁酥脆,炸粉唔會好厚~ 正正正🥰而墨魚汁個味道岩岩好...唔會太咸...食完可以Kiss 💋🐖🐖記得帶定紙巾抹下個垃圾咀👄-☕️熱士多啤梨咖啡 (跟餐補$10)士多啤梨味唔算太出~但咖啡味好香🥰重點係個花拉得好靚❤️其實我通常叫咖啡都係為左睇人地拉既花🌸晚餐飲咖啡...真係訓唔著!😖-🍚 野菌意大利飯 $70勁多菇菇同芝士🧀🤤口感upupup! -🍹夢幻紫雪 $45 (跟餐補$25)紫薯🍠本身既甜味再加牛奶🥛既甜味,女仔一定鍾意☺️不過佢啲紫薯沈哂低...啜唔到黎飲😂-晚餐奉上餐湯、正價$20飲品及甜品🍮-味道真係一流,我依家仲好掛住佢既軟殼蟹同墨魚汁意粉😋❗️❗️份量偏少,女仔食一個餐就岩岩好,男仔實唔夠🙊 可能我地都係好大食
人大左就唔想同人迫,所以好鍾意去一啲人少少既餐廳食野。
🍝軟殼蟹香草忌廉意粉(轉墨魚汁)$90
記得帶定紙巾抹下個垃圾咀👄

☕️熱士多啤梨咖啡 (跟餐補$10)
晚餐飲咖啡...真係訓唔著!😖

🍚 野菌意大利飯 $70
勁多菇菇同芝士🧀🤤口感upupup!

🍹夢幻紫雪 $45 (跟餐補$25)
紫薯🍠本身既甜味再加牛奶🥛既甜味,女仔一定鍾意☺️
不過佢啲紫薯沈哂低...啜唔到黎飲😂

晚餐奉上餐湯、正價$20飲品及甜品🍮

味道真係一流,我依家仲好掛住佢既軟殼蟹同墨魚汁意粉😋

2021-03-10
  • 墨魚汁意粉
店面小小,而且不在主要大路,旁邊有間獅子山小食店。見到係開心的。 二人晚餐 可以選擇餐牌內的任何食品,而且還有餐湯甜品沙律小食實在是非常超值。選擇了餐牌內比較貴價的主菜就是墨西哥雞卷和千島醬海鮮批,清新的雞卷,滑蛋很滑,反而餐湯,小食各種也很好。 蘑菇餐湯香濃, 忌廉薯餅好滑, 肥牛包著露筍爽口,配搭得很好。pizza香香脆脆的,標準。飲品棉花糖朱古力係心水,大杯又有cream。朱古力咖啡香滑濃味,好想encore.區區食玩遊 荃灣 食 小灶子

pizza香香脆脆的,標準。

區區食玩遊 荃灣 食 小灶子
2020-12-05
2020-06-24 1068 瀏覽
最近好鍾意去荃昌搵食, 本來又想去食四川野但見滿坐唔想等, 所以再行下睇下食咩好, 點知大路隔離d餐廳都full轉左入小巷, 見到呢間仲有位, 就入左去唔講咁多, 食野緊要叫左個芝士牛肉burger平時薯條同沙律只可以2選一, 呢度唔洗你煩, 2樣比哂你食唔係普遍薯條, 係炸薯角包有烘過, 微脆漢堡排肉質尚算鬆軟有小小肉汁芝士呈半溶狀態, 視覺上已經令人興奮蔬菜新鮮靚仔我都唔記得自己叫左個咩pizza, 只係知好難食餅底又乾又硬配料都交足貨汁醬太小, 小到唔覺咁濟真心...除左佢配料豐富d, 超市買番屋企整既叮叮pizza都比佢好食荃灣cafe選擇多, 如果想生存, 真係要再努力d, 咁先值得食客支持架
最近好鍾意去荃昌搵食, 本來又想去食四川野
轉左入小巷, 見到呢間仲有位, 就入左去
唔講咁多, 食野緊要

叫左個芝士牛肉burger
平時薯條同沙律只可以2選一, 呢度唔洗你煩, 2樣比哂你食

唔係普遍薯條, 係炸薯角
包有烘過, 微脆
漢堡排肉質尚算鬆軟有小小肉汁
芝士呈半溶狀態, 視覺上已經令人興奮
蔬菜新鮮靚仔

我都唔記得自己叫左個咩pizza, 只係知好難食

餅底又乾又硬
配料都交足貨
汁醬太小, 小到唔覺咁濟

2020-05-20
2020-06-17 752 瀏覽
出開街 又冇特別諗定想食咩 咁就求其openrice search下附近有咩好食 我同朋友都幾中意食西餐 咁岩search到荃豐中心行入幾個商場有間細細類似cafe既野 咁就想試下 反正諗唔到想食乜 就隨便食一間啦 去到門口 真係好細間 得3張4人枱 2張2人枱 當時仲要有限聚令 要隔枱 佢淨係可以開到3張枱 入到去睇佢menu都有好多選擇 全日早餐同意粉都有好多款 我地叫左兩個dinner set 我叫左一個全日早餐 但唔係幾記得叫咩名 係有炒蛋 煙肉 兩條腸同埋有2塊熱香餅 朋友叫左個蕃茄大蝦意粉 個餐有跟埋湯同野飲 仲有埋甜品 係一件細蛋糕整體黎講 食物質素唔錯 多選擇 會再黎試下其他食物 見到佢地啲甜品都幾正咁

2020-05-29 806 瀏覽
懶洋洋的星期日,愛人說想去太平洋飲咖啡,我說太公式化了,趁假期,倒不如去吃個 All day breakfast 🍳 吧!其實都未諗到往那裡吃,漫無目的地行⋯⋯看見昌寧商場有間小店,位置在後排商場內,看看門口的餐牌,有英式早餐項目,試試如何。這店名字叫作”小灶子” ,筆且覺得反而英文名稱更有趣,Mini Cooker ,又幾生鬼。店內只得三張小枱,由於限聚令,桌子相隔位置關係,所以基本上小店只能夠坐三枱客人。雖然店舖面積小,一眼睇晒,但店內仍提供兒童餐及自家品牌咖啡豆,但不設磨豆服務。店內其中一個招牌項目,相信是Pizza ,但由於筆者假期訓醒第一餐,所以留待下次試試。店內提供自助式斟水、醬料及餐具區,節省人手,方便自己攪掂,但當日筆者想要茄汁,店員也很快奉上。Amerciano , ice Latte ~如果是自家品牌的咖啡豆,香味未見突出,未有太大驚喜。英倫牛角包$70~原先這個系列,作為早餐感覺不錯,但那條半腸的份量,有點兒失色,半條腸那肉味還可以,另一條腸仔,感覺像是超市賣的,用作燒烤的小紅腸,那味道令這早餐扣了不少分數。牛角包焗熱,但未夠鬆軟,但以這個價錢配即磨咖啡,為了控

Amerciano , ice Latte ~
如果是自家品牌的咖啡豆,香味未見突出,未有太大驚喜。

英倫牛角包$70~
牛角包焗熱,但未夠鬆軟,但以這個價錢配即磨咖啡,為了控制成本,價錢也算合理。

荷蘭班尼迪蛋$75~
兩份餐 都很適合Share 食,因為如果一個人吃晒整分eggs Benedict, 未免太過單調⋯⋯

Benedict 中規中矩,不過不失,但那 Benedict 未能做到陣騰騰、蠢蠢欲動的感覺。

2019-05-05 2139 瀏覽
一間只得十二個位。。坐落在商埸內一個毫不顯眼的一角。。見條龍吾長。。咪排隊。。等了十幾分鐘就有位。。。我叫了個芝士牛肉漢堡。。。下午茶餐。。但分量十足。。有沙律,薯角跟。。。配 一罐可樂牛肉好juicy...報稱本地牛肉做的。。整體個包好好味,大小適中,吾會一咬就 跌曬啲料出嚟全日早餐,牛角飽好香軟,腸,仔,煙肉,蛋。。配上沙律。。好豐富,味道亦不錯,配上一杯凍檸檬茶。。。可以將heavy 全日早餐中和一下今次冇試佢地D咖啡。。因跟餐只包$20以下飲品。。希望下次可以試啦
2019-05-04
下午茶