2022-03-05 894 瀏覽
而家疫情關係,成日都係外賣平台叫外賣,終於食到間係出色嘅。日本嘢價位高,但呢間性價比極高。價錢唔貴,但質素好ok👍🏿見到第二個comment講性價比高,我好同意但唔知點解呢排夜晚叫唔到呢間,唔知係咪已經無做晚市?攪到我剩係試得一次!上次叫個2人燒牛肉飯套餐份量大,典型牛肉飯口味👍🏿4件軟殼蟹卷仲有6件煎餃子配埋嘢飲都係198😨另外加左碟壽司,三文魚ok $28計晒所有嘢 $228 都係一百頭每個人有機會會去試下堂食!
而家疫情關係,成日都係外賣平台叫外賣,終於食到間係出色嘅。
日本嘢價位高,但呢間性價比極高。
價錢唔貴,但質素好ok👍🏿
見到第二個comment講性價比高,我好同意

上次叫個2人燒牛肉飯套餐
份量大,典型牛肉飯口味👍🏿
4件軟殼蟹卷
仲有6件煎餃子
配埋嘢飲
都係198😨

另外加左碟壽司,三文魚ok $28

計晒所有嘢 $228 都係一百頭每個人
有機會會去試下堂食!
外賣送餐
午市必推 ☃️冬天食火鍋暖笠笠前菜係幾片醃黃瓜,沙律菜+兩片蕃茄+少少醋食落好開胃又健康😋👏👏👏冬天當然吾少得火鍋,一人一鍋最衛生。睇到張相,隔住個mon都覺得好食。日式火鍋最值得欣賞係湯底, 調配得剛剛好,可以令新鮮嘅食材好入味。配上簡單新鮮食材,生蛋,火鍋用既牛肉,菜,烏冬。真係食飽仲可以減肥,一舉兩得。📌 小平津日本家庭料理☎️ 2893 9697📍 銅鑼灣永光中心8樓Openrice: #VictoriaChan1008#food #foodie #手機食先 #相機食先 #美食 #好味 #吃貨 #cook #delicious #tasty #oichiii #iger #youtuber #health #心心物語
午市必推 ☃️冬天食火鍋暖笠笠

前菜係幾片醃黃瓜,沙律菜+兩片蕃茄+少少醋
食落好開胃又健康😋👏👏👏

冬天當然吾少得火鍋,一人一鍋最衛生。
睇到張相,隔住個mon都覺得好食。

配上簡單新鮮食材,生蛋,火鍋用既牛肉,菜,烏冬。

真係食飽仲可以減肥,一舉兩得。

📌 小平津日本家庭料理
☎️ 2893 9697
📍 銅鑼灣永光中心8樓

Openrice: #VictoriaChan1008
  • 牛肉火鍋
2021-09-03 1610 瀏覽
與朋友小聚,朋友推薦了這家日料店,味道真的不錯,性價比很高,就是需要提前預約,因為人真的蠻多⋯第一道菜南瓜泥,口感很細膩,味道很好,但是這個自己在家做都很簡單⋯ 我覺得他家壽司這些素質就比較麻麻,畢竟價格都蠻親民,建議品嚐一份即可這個鰻魚豆腐燒非常好吃,強烈推薦下單,太美味了,已列入下次再吃必選名單。這個也比較一般般,沒有覺得特別好吃。雞肉丸味道還不錯,素質中上這個很一般,不划算,不推薦豚肉卷菜心非常驚艷,強烈推薦品嚐。炸物裡面的蕃薯味道很甘甜,炸的都不錯,沒有油膩感。最後送的冰淇淋非常好吃,豆腐都抹茶味都很不錯。總的來說四個人花了不到700,很划算,性價比很高,還會再來。

南瓜泥

壽司
豆腐鰻魚
壽司
這個也比較一般般,沒有覺得特別好吃。
雞肉串
雞肉丸味道還不錯,素質中上
雞鎖骨
這個很一般,不划算,不推薦
豚肉卷菜心
豚肉卷菜心非常驚艷,強烈推薦品嚐。
天婦羅
炸物裡面的蕃薯味道很甘甜,炸的都不錯,沒有油膩感。
豆腐冰淇淋
豚肉卷菜心
豆腐冰淇淋
抹茶冰淇淋
2021-07-01 1790 瀏覽
食過兩次,水準高,服務好,價錢親民比起其他居酒屋,價錢已經平一截,但食物水準好高鰻魚豆腐天婦羅、煙肉荔枝串、牛肉鍋係必食之選一瓶嘅巨峰提子清酒一啲都唔呃秤!飲極都飲唔完十分推薦呢間日本餐廳
食過兩次,水準高,服務好,價錢親民
比起其他居酒屋,價錢已經平一截,但食物水準好高
鰻魚豆腐天婦羅、煙肉荔枝串、牛肉鍋係必食之選
一瓶嘅巨峰提子清酒一啲都唔呃秤!飲極都飲唔完
十分推薦呢間日本餐廳
2021-04-12 2552 瀏覽
而間位於銅鑼灣嘅小小居酒屋,地方雖然唔大,但係勝左夠舒服,好岩同朋友聚會同傾計。🍶🍶🍶牛油果黃金沙律 $70牛油果嘅量好多,作為開餐前清淡啲嘅前菜好岩😉😉醬燒牛舌 $40 👍🏻👍🏻牛舌燒得岩岩好,好淋好易咬荔枝煙肉串 $29 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甜甜嘅荔枝配上煙肉,可以中和左煙肉嘅鹹味,必食自製雞丸 $27 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻自家製嘅雞丸,每次去都一定會叫雜錦魚生飯,百幾蚊,魚生好多仲有海膽,抵食😉😉鰻魚豆腐天婦羅 $80脆脆嘅炸皮配上軟軟嘅豆腐加鰻魚,口感幾特別,值得一試😉😉最後仲有甜品雪糕送,有豆腐同芝麻兩款味揀🍨🍨。今餐飯好滿足🐷🐷🐷

牛油果黃金沙律 $70
牛油果嘅量好多,作為開餐前清淡啲嘅前菜好岩😉😉

醬燒牛舌 $40 👍🏻👍🏻
牛舌燒得岩岩好,好淋好易咬

荔枝煙肉串 $29 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
甜甜嘅荔枝配上煙肉,可以中和左煙肉嘅鹹味,必食

自製雞丸 $27 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
自家製嘅雞丸,每次去都一定會叫

雜錦魚生飯,百幾蚊,魚生好多仲有海膽,抵食😉😉

鰻魚豆腐天婦羅 $80
脆脆嘅炸皮配上軟軟嘅豆腐加鰻魚,口感幾特別,值得一試😉😉

2021-03-30 1476 瀏覽
下午茶時段既套餐就冇壽司刺身既,不過熱食套餐都唔差又抵食,下午時段人比較小,仲可以坐sofa位,餐廳好細心,喺疫情期間我一坐底,就準備消毒搓手液,同埋tissue好整齊咁放左喺碟上,又俾熱水你可以洗餐具豚肉飯都冇難會輸既,只係甜左小小,肉味同洋蔥味都覆蓋哂,但勝在汁夠多送飯一流前菜個蕃茄都幾厚身,可能都有0.5cm,雖然係得一片,但好fresh豬排應該都係之前整定放左一段時間,小小脆口感都冇,再加埋個蛋好似梅左D

特別推薦大家✅章紅魚薄切 Yellow fin in thin slices ✅蝶魚裙邊壽司 seared halibut rim✅自製雞丸 special chicken meat ball✅鰻魚豆腐天婦羅 eel with tofu tempura《章紅魚薄切》魚質帶爽,有少少咬口🤏,可以試下唔同食法,可以1️⃣點酸汁食2️⃣ 加檸檬汁食🍋,酸酸地可以帶出個魚嘅鮮味,3️⃣連埋蘿蔔蓉、洋蔥絲一齊食,會係比較重口嘅食法💰$88《蝶魚裙邊壽司》炙燒後🔥,蝶魚裙邊油脂感豐富,入口溶化,口感同味道係似左口魚裙邊壽司🤤💰$54/2p《自製雞丸》肉質嫩得嚟又有口感🐥,咬落去唔會散哂或者一pat野咁,醬汁味道都唔錯🍡💰$27/3p《鰻魚豆腐天婦羅》好特別嘅天婦羅,外層係紫菜炸粉🍃,內層係豆腐同鰻魚🐟,外脆內軟、一濃一淡嘅配搭,又出奇地夾,要試下❗️同埋要快d食,凍咗個粉漿就會變硬💰$80/4p*一定要book位先📲 **用餐後有雪糕送,可以揀綠茶🍵/ 豆腐(會不定期轉口味),兩款味道都好出,好食🍨😋***有lunch set,免加一😈
特別推薦大家

💰$27/3p

《鰻魚豆腐天婦羅》
💰$80/4p

*一定要book位先📲
***有lunch set,免加一😈
章紅魚薄切
蝶魚裙邊壽司
自製雞丸
2020-10-24 2197 瀏覽
很久很久沒有幫襯過小平津,呢10幾年其實佢哋都已經搬過幾次,由唐樓搬去商場再搬去而家呢度,搬咗嚟呢度咁耐之後都係第一次嚟。還記得十多年前他們還在唐樓(大概是二三樓吧)以前的格局,非常特別,好像私房菜一樣,這個也是喜歡了它的原因。😍😍今日再嚟幫襯下,睇吓搵唔搵得返以前嗰種味道,唔知阿大姐係咪老闆呢?咁多年來都見到係佢, 十分殷勤十分有禮貌😊😊嘢食質素其實一啲都唔差,不過又算不得有好大的驚喜😉😉總括而言,絕對是可以回頭的餐廳👍🏻👍🏻
嘢食質素其實一啲都唔差,不過又算不得有好大的驚喜😉😉
總括而言,絕對是可以回頭的餐廳👍🏻👍🏻

炸淮山
2020-10-24
炸淮山
2020-08-23 1647 瀏覽
小平津絕對係我係香港最愛既日本居酒屋,每次朋友話要食日本菜,我都必定推薦去小平津。燒牛舌牛舌可以話係我去居酒屋必叫既菜式,唔油膩又配酒一流,雖然今次燒得有啲過左,硬左小小炸鰻魚豆腐呢個算係小平津特有既菜色,係其他店未見過,用清淡既豆腐夾著濃味既鰻魚,面頭再包紫菜炸令成件事變得好清新又好夾,口感好豐富,外脆內軟牛油果炸蝦卷呢個配搭真係好不錯,牛油果同炸好夾,互相提升味道,炸蝦即使卷入飯中間依然好脆,面到既蟹子又脆卜卜,口感好好南瓜沙律必叫的前菜,南瓜味好出好正,整個都係南瓜蓉,加入小小青瓜同沙律醬等燒芝士年糕會配埋紫菜同煉奶比你點嚟食好特別自家製雞丸

燒牛舌

會配埋紫菜同煉奶比你點嚟食好特別

自家製雞丸
2020-06-23
2020-06-01 1446 瀏覽
在一個平日的晚上,我們走到這間擁有日本風情的居酒屋,感覺置身於日本似的。侍應立刻為我們提供酒精搓手液,亦有放置行李的籃供我們擺放行李。安頓下來後,她就為我們介紹餐牌上的食物,先問我們的喜好,再為我們推薦一些合適我們的選擇。在食物質素方面,紫蘇葉串黑豚肉、海膽壽司及蟹膏壽司都讓我們一試難忘,味道固然好,更為我們帶來一點點的新鮮感,刺激了我們的味蕾。另外,一位侍酒師為我們推介了兩款日本清酒,在了解我們喝酒的喜好後,他成功為我們推薦一款我們都滿意的清酒,味道香醇而容易入口,讓我們一飲再飲。整體來說,我們在這餐晚飯上都能好好的享受,可以好好的聊天,渡過輕鬆閑適的一晚。

2020-05-25 1173 瀏覽
跟舊同事慶祝生日,來了這間日本料理。可以話我沒有一樣是滿意的!食物一點都不出色:南瓜沙律外型特別,但吃起來有無味又乾。四人刺身沒鮮味,調味不足,都唔知點解!串燒又是乾的!另外就是魚湯烏冬,淡!另外我們點了兩支清酒,都係得個貴字!餐廳有點舊,想不到食物都咁。

食物一點都不出色:南瓜沙律外型特別,但吃起來有無味又乾。

四人刺身沒鮮味,調味不足,都唔知點解!

串燒又是乾的!

另外就是魚湯烏冬,淡!

另外我們點了兩支清酒,都係得個貴字!

餐廳有點舊,想不到食物都咁。
2020-05-15 866 瀏覽
Food is my best friend話說前排有朋友生日佢話想食居酒屋 我即刻諗起去銅鑼灣食因為銅鑼灣有好多居酒屋最後去左小平津到食今次分點左一啲燒物 壽司 同飯重點推介:鵝肝炒飯: 原塊足料既鵝肝放左係炒飯面 撈埋啲飯食 好香口炸生蠔: 佢既生蠔係勁大隻 同埋炸完都仲鎖住到個蠔汁 咬落口係勁鮮味@koheitsu.hkLocation: Causeway BayPrice (10 is expensive): 7.5/10Yummy (10 is delicious): 5/10
Food is my best friend

@koheitsu.hk
Location: Causeway Bay
Yummy (10 is delicious): 5/10
2020-05-12 571 瀏覽
放工跟朋友約食飯, 在銅鑼灣區找有什麼吃, 見到有朋友推介這間小平津, 在銅鑼灣核心地帶, 食物價錢合理, 便選了這間。三個人, 暢快地叫了不少東西。這小食應是送的, 有青瓜醃蘿蔔牛舌等, 甚有誠意。南瓜沙律, 像火山的造形, 幾別緻。南瓜味道香甜, 有較大的粒粒有咬口, 三四個人分享比較不膩。鱆紅魚薄切白身魚 點酸汁食, 鮮度可以。蔥碎吞拿魚蓉軍艦味道不過不失, 未見突出。清酒煮蜆蜆隻也是未見突出燒牛舌爽口, 燒得夠香, 牛舌較厚身, 口感佳。燒蠔燒完了後蠔變得好細隻..燒雞丸果然是招牌菜食, 必吃之選, 自家製手作的感覺, 用心, 味美。巨峰清酒見著不少清酒倒入巨峰乳酸內, 但出來酒味也不太強, 易入口, 巨峰甜度適中。很盡慶的一餐晚餐。
三個人, 暢快地叫了不少東西。

這小食應是送的, 有青瓜醃蘿蔔牛舌等, 甚有誠意。

鱆紅魚薄切
白身魚 點酸汁食, 鮮度可以。

蔥碎吞拿魚蓉軍艦
味道不過不失, 未見突出。

清酒煮蜆
蜆隻也是未見突出

燒牛舌
爽口, 燒得夠香, 牛舌較厚身, 口感佳。

燒蠔
燒完了後蠔變得好細隻..

燒雞丸

巨峰清酒

很盡慶的一餐晚餐。
  • 燒雞丸
2020-05-01 482 瀏覽
呢間居酒屋喺銅鑼灣,自從朋友介紹完之後,都會自己再同其他朋友上嚟食,因為價錢唔算好貴但又好食。同埋好鍾意佢有日本居酒屋嘅感覺,唔大間,但好多清酒選擇,野食份量啱啱好可以叫多幾樣送酒,同埋有時諗唔到食咩嘅時候佢哋會介紹你有啲咩係時令嘅。前菜係送既牛脷青瓜粟米,都唔欺場,成日想問佢可唔可以encore🤤甜蛋有四件,不過由於太肚餓食咗一件先醒起影相鱈魚乾係餸酒必備既今次試咗呢一隻特價濁酒,比起清酒再甜d,叫濁酒因為佢有沉澱物係入面,都幾特別,之前都係飲開清酒🍶右面既燒碟魚裙邊壽司好好食,入口即溶㗎自家製雞丸,第一個去到必點嘅另一個必點嘅係荔枝豚肉卷,呢個真心勁好食荔枝好甜炸軟殼蟹-$50 幾黎講有成5/6塊都幾抵明太子雞翼-由於得兩個人,佢地好好咁俾我叫半份,如果唔係食唔到其他野芝士年糕-咁樣配紫菜原來都幾好食😋燒三文魚皮-呢碟係off menu老闆送既,可能見我地兩個女仔咁大食俾我地送酒嘅,第一次成功解鎖送小食,我見老闆好似同d客都好熟,成日都送off menu小食俾佢地,今次終於到我啦🤗🤗飯後有雪糕送,上次就係cheese cake。呢間係有時突然想食日本野就唸起既餐廳,性價比高又溫暖既

甜蛋有四件,不過由於太肚餓食咗一件先醒起影相

鱈魚乾係餸酒必備既

右面既燒碟魚裙邊壽司好好食,入口即溶㗎

自家製雞丸,第一個去到必點嘅

另一個必點嘅係荔枝豚肉卷,呢個真心勁好食荔枝好甜

炸軟殼蟹-$50 幾黎講有成5/6塊都幾抵

芝士年糕-咁樣配紫菜原來都幾好食😋

飯後有雪糕送,上次就係cheese cake。呢間係有時突然想食日本野就唸起既餐廳,性價比高又溫暖既居酒屋🏮,希望水準可以一直維持啦。

2020-05-01
2020-04-28 411 瀏覽
小平津 (銅鑼灣)鰻魚豆腐天婦羅終於俾我試到啦😭黎間係少有平銅鑼灣價日本料理餐廳黎到就有少量前菜黎個咁特別的天婦羅 真係同我期待的一樣再脆內軟 新鮮整起豆腐又熱辣辣 又脆又軟又有實嫰又厚的鰻魚係入面每淡都食齊3樣野配搭新鮮 又滿足大大舊😋 價錢稍微貴 但值得一試☺️ 飯後仲送免費一球雪糕 有豆腐同菠蘿味選擇菠蘿俾豆腐好食啦竟然😂 菠蘿雪糕有一粒粒菠蘿係入面 唔會過甜 又可以豐富口感 非常唔錯😁Overall: $78 +10% (8/10)
小平津 (銅鑼灣)

終於俾我試到啦😭
黎間係少有平銅鑼灣價日本料理餐廳
黎到就有少量前菜
黎個咁特別的天婦羅 真係同我期待的一樣
再脆內軟 新鮮整起
豆腐又熱辣辣 又脆又軟又有實嫰又厚的鰻魚係入面
每淡都食齊3樣野
配搭新鮮 又滿足

Overall: $78 +10% (8/10)