2019-01-03 1163 瀏覽
1月1日周圍都人多,在旺角想飮個茶都好難有位,但見小南國不用排,肚子又餓,還是進去了。一坐下來睇餐牌,難怪無人排,因為無乜點心提供,主要都係上海包點和飯麵。雖然無乜選擇,但勝在味道搭夠!人蔘烏龍茶—清而甘甜生煎包—包底鬆脆,包面軟熟,內有湯汁,十分香濃小籠包—包薄湯濃,不會很易夾穿擔擔麵—四川那種麻辣,但加上花生碎,又香又有口感
雖然無乜選擇,但勝在味道搭夠!
人蔘烏龍茶—清而甘甜
生煎包—包底鬆脆,包面軟熟,內有湯汁,十分香濃
小籠包—包薄湯濃,不會很易夾穿
擔擔麵—四川那種麻辣,但加上花生碎,又香又有口感
2018-12-28 725 瀏覽
環境舒適, 裝修雅緻, 侍應殷勤有禮外婆紅燒肉$158豬🐷肉一層肥肉一層瘦肉, 入口肥肉幾乎融化在口中, 一啲都沒有肥膩的感覺, 食完滿口肉香, 配埋蜜餞的醬汁和茶樹菇, 非常適合佐飯👍👍特製生拆蟹🦀粉小籠包一個$32皮薄餡靚, 外面已看到內裏有很多 湯汁 , 原隻放入口, 咬下去滿口都是湯汁, 因為有蟹粉, 特別鮮甜 , 配埋陳醋薑絲絕對是最佳拍😘😘上海炒年糕 (薺菜)$88年糕煙煙靱, 配埋薺菜粒, 味道感覺清新 , 一啲都唔覺得油膩🤗🤗灌湯生煎包四個$48生煎包底脆脆地, 包上面有香口的芝麻和蔥粒, 入口湯汁爆出來, 內裡的餡鮮嫩可口, 很有地道滋味😋😋香蕉豆沙鍋餅$68飯後甜品, 香蕉🍌豆沙鍋餅, 外皮薄脆包著紅豆蓉 , 入口綿密, 先是紅豆香味, 不太甜, 跟著是清新的香蕉味 , 真的是滋味句號😘😘

環境舒適, 裝修雅緻, 侍應殷勤有禮

外婆紅燒肉$158

特製生拆蟹🦀粉小籠包一個$32

上海炒年糕 (薺菜)$88

灌湯生煎包四個$48

香蕉豆沙鍋餅$68
  • 灌湯生煎包
  • 蟹粉小籠包
  • 外婆紅燒肉
同媽媽大人吃午餐,一定不容有失!地點-一定要方便易找!環境-一定要安靜要適合傾計,坐得舒服好緊要,最好有人在旁邊加茶比媽媽大人就更好!食物-一定要不容有失,中國菜係安全之選,仲要選質素好的!最後還是決定去小南國!一間完全滿足曬上述要求的餐廳!我們的食量不多,只是叫左兩個小食,兩碗麵就已經好足夠啦!開餐前小食係小南國特色花生!咸香,不硬不軟,剛剛好!小食先來鮮辣海蜇頭!海蜇係我很鐘意的小食,但間間餐廳用的部件同調味都很不一樣,經常有驚有喜!今次的係比較厚身的部件,而且好porous,好多小洞,吸收曬d汁,好好食!而且個汁好清新,少少辣,更開胃!另一個小食係薺菜馬蘭頭乾絲!係一個考功夫的食物,不太乾,不太咸,不太淡,又吃到薺菜的香味,真係好選擇!媽媽大人對呢到的四川擔擔麵讚不絕口!講左好多次個香,辣,麻,咸配合得剛剛好,仲話只是$48實在太抵啦!我就叫左南國葱油開揚拌麵,呢個麵係小南國先整得好,不會太油,但你一定吃到個葱油的香味!不會太重味,個條條麵都有汁!
同媽媽大人吃午餐,一定不容有失!

地點-一定要方便易找!

食物-一定要不容有失,中國菜係安全之選,仲要選質素好的!

最後還是決定去
小南國
!一間完全滿足曬上述要求的餐廳!

我們的食量不多,只是叫左兩個小食,兩碗麵就已經好足夠啦!

開餐前小食係小南國特色花生!咸香,不硬不軟,剛剛好!

小食先來鮮辣海蜇頭
!海蜇係我很鐘意的小食,但間間餐廳用的部件同調味都很不一樣
,經常有驚有喜!今次的係比較厚身的部件,而且好porous

另一個小食係薺菜馬蘭頭乾絲
!係一個考功夫的食物
,不太乾,不太咸,不太淡,又吃到薺菜的香味,真係好選擇!

媽媽大人對呢到的四川擔擔麵讚不絕口
!講左好多次個
香,辣,麻,咸配合得剛剛好,仲話只是$48實在太抵啦!

我就叫左南國葱油開揚拌麵
!不會太重味,個條條麵都有汁!

2018-11-20 670 瀏覽
假日與家人在這裏共進晚餐,因為與bb一起,職員細心安排了較寧靜的位置給我們。我們一行人點了各種未食,一嚐上海的味道。熏魚份量很多,約有12小件,上菜時是微暖的 酸甜的味道剛剛好,不會過份嗆喉。而酥炸小黃魚不過不失,似乎黃花魚不夠新鮮,但加上蒜蓉,十分惹味。至於元蹄外皮香脆,內裏林滑,是坊間少有的一道菜,與德國咸豬手相比,實在是另一番風味。而紅油抄手和菜粒炒飯屬於水準之內,沒有太大驚喜。至於鍋貼一上菜便令人哇一聲,因為外表滿是金黃色,可惜鍋貼內的肉較為清淡,而豬肉已經打爛,所以欠了一點層次。點了這麼多款未食,只是七百多元,是可以一試的店舖。

點了這麼多款未食,只是七百多元,是可以一試的店舖。
2018-11-10 2391 瀏覽
星期五的晚上約了好友們到小南國吃晚飯,相信小南國對好多香港人嚟講都是好熟悉的餐廳, 我亦都去過好多次了,今次就寫一寫對他們的感覺吧!我們四個人點了野齋菜鮮肉餛飩$58,冷菜拼盤$168,鮮肉小籠包$48,南國蔥油開洋拌麵$88,老上海煨麵$55,灌湯生煎包$48,椰汁芝麻丸子燉蛋白$42,香蕉豆沙鍋餅$68,茗茶胎菊王每位$20。野齋菜鮮肉餛飩 ~ 皮太厚,餛飩的餡料尚算可以。冷菜拼盤 ~ 7選4中我們選擇了醉雞,秋葵雲耳,海蜇頭,糖醋排骨。四款都唔錯,賣相精緻。鮮肉小籠包 ~ 皮薄餡靚,肉汁豐富。南國蔥油開洋拌麵 ~ 咁多樣菜之中我最喜歡這個拌麵,麵身煙韌有咬口,蔥油味好香。老上海煨麵 ~ 清清地。灌湯生煎包 ~ 生煎包的底煎得脆脆的,湯汁惹味。椰汁芝麻丸子燉蛋白 ~ 蛋白好滑,芝麻湯圓夠煙韌。香蕉豆沙鍋餅 ~ 味道一般般。整體來說小南國的食物質素好像冇以前這麼好,服務亦都一般,當然座位都算坐得舒服的。

野齋菜鮮肉餛飩 ~ 皮太厚,餛飩的餡料尚算可以。
野齋菜鮮肉餛飩

冷菜拼盤

鮮肉小籠包 ~ 皮薄餡靚,肉汁豐富。
鮮肉小籠包

南國蔥油開洋拌麵

老上海煨麵 ~ 清清地。
老上海煨麵

灌湯生煎包 ~ 生煎包的底煎得脆脆的,湯汁惹味。
灌湯生煎包

椰汁芝麻丸子燉蛋白 ~ 蛋白好滑,芝麻湯圓夠煙韌。
椰汁芝麻丸子燉蛋白

香蕉豆沙鍋餅 ~ 味道一般般。
香蕉豆沙鍋餅

2018-11-09
南國蔥油開洋拌麵
灌湯生煎包
椰汁芝麻丸子燉蛋白
2018-10-17 899 瀏覽
As the title said there isn't any service. When we asked what beer they had they gave us an answer, but that answer they gave is from a huge distance. When we asked which beer is colder than the beer we got the answer was: they all come from the same refrigerator.Last but not least: when we checked out . There were 2 people whois fighting over the bill. The waitress said: let's solve this matter self (yes, they have to solve it, but has she said that?!)

2018-10-09 874 瀏覽
Book了6點30分與朋友聚會一入門口職員已經黑口黑面 好似我地得罪左佢咁明明間餐廳入座率得3成 但比張4人檯另加一張椅子比我地坐 張檯仲要有1/4係貼牆 (我地一行5人)搞到坐到勁逼 仲要坐角落但見到大把吉檯 另外有些人2人坐6人檯入座後 職員服務態度極差 舉手點餐沒有人理會 路過與我們對視後竟然直行直過當睇唔到水飲完了 沒有職員會幫忙加水舉手叫職員加水叫了幾次也是只得到 「等一等」的回覆最後水當然是沒有人來加職員0笑容 點餐時向職員詢問菜式內容時職員一副不耐煩的樣子,而且藐嘴,完全不想回答 菜還未食完,還有一半,職員便不停執檯,不停問係咪唔要,係咁想趕我地走但當時現場仍然是有6成空檯付錢時問了一句經理有冇做咩信用卡優惠,經理黑晒面好惡的語氣說「唔洗問啦我地唔做信用卡優惠的」....請問這樣的態度怎樣做生意?客人是給他們用來出氣的作為一個顧客,來到一間餐廳上至經理,下至執檯也是黑口黑面,說話的語氣,態度也很差的餐廳,叫人如何再回頭幫襯?
Book了6點30分與朋友聚會
一入門口職員已經黑口黑面 好似我地得罪左佢咁

搞到坐到勁逼 仲要坐角落
但見到大把吉檯 另外有些人2人坐6人檯

水飲完了 沒有職員會幫忙加水

舉手叫職員加水叫了幾次也是只得到 「等一等」的回覆
最後水當然是沒有人來加

但當時現場仍然是有6成空檯

請問這樣的態度怎樣做生意?
客人是給他們用來出氣的

2018-09-03 1370 瀏覽
難得N 年後有機會同小學班主任坐埋一齊同台食飯!真好我地一行6人!因為個個好投入傾計所以點菜重任由我主理點左好多個喜愛想食的菜餚大滿足!為減磅戒左差不多大半年甜食既我,一望到餐牌上的椰汁百寶飯,就想食啦甜甜地幾好味!係今晚最愛的飯!如唔係因為仲未減完磅而要忍口!我一會食曬佢!最開心係同學幾話我瘦左好多日子有功啊!仲有個甜酸魚超好味我地成台人都食唔停!平時依上海菜愛點嫩雞燴麵,因為夠清淡卻入味但這裡的頗不同,是黃黃的湯,新煮法幾特別,但我還是愛平常吃的那款這個雞不能少看,有雞脂,入口如食肥豬肉咁,可口,但怕肥的不要吃!不過我爸那年代的人大都喜歡啦下次可以點給他吃!薑是炒這的頗可口野味!推介反而這個菜有點失色,真的沒有什麼味道,我們是為了有點較健康的清菜吃所以選這個。是清的,但若說清淡卻沒有吸引人的清淡不推介!津白一定要點吧!味道中道這個桂花糖蓮藕,在大陸茶樓曾食過幾甜、質地淋且好夾。打算推介給朋友,可是這裡煮得真太淋了哈哈!若質感能硬身點,必定好味!
難得N 年後有機會同小學班主任坐埋一齊同台食飯!真好

我地一行6人!因為個個好投入傾計所以點菜重任由我主理
點左好多個喜愛想食的菜餚
日子有功啊!

仲有個甜酸魚超好味
我地成台人都食唔停!

平時依上海菜愛點嫩雞燴麵,因為夠清淡卻入味
下次可以點給他吃!薑是炒這的頗可口野味!推介

不推介!
津白一定要點吧!味道中道
哈哈!若質感能硬身點,必定好味!
  • 松子魚
  • 醉雞
2018-08-25 935 瀏覽
👉🏻小籠包呢個小籠包真係好好食 一咬啲湯多到呢🤤皮又薄 擺耐左先食都唔痴底👏🏻〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻黑松露蝦仁炒飯🍄🍤🍚份糧比我想像中少😹黑松露味唔重 蝦唔會話太少 但個飯就凍左啲同硬左啲😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻四季豆☘️呢個都幾好食 肉碎幾多😹又入味👏🏻〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻糖醋排骨🍖呢碟就好一般 賣相又一般 雖然排骨粒粒比例分明又夠汁 但我覺得下次可以唔叫 因為真係超普通😹
👉🏻小籠包

👉🏻黑松露蝦仁炒飯🍄🍤🍚

👉🏻四季豆☘️
呢個都幾好食 肉碎幾多😹又入味👏🏻

👉🏻糖醋排骨🍖
2018-07-10 1028 瀏覽
約左班外國番黎既朋友,佢地話好掛住中菜,所以我地就去左小南國食。唔知係我食慣左好野定點,我覺得小南國既食物普通。可能我去過第二間食過更好食的,所以就如此比下去。人就係甘,見多左食多左(成鬼日出街食飯的我)才能作出比較。小南國既菜式樣貌真係唔錯一流啦。但味道方面,我個人覺得差左啦。比我食開個間有差距。環境方面,當然勝過我食開個間啦。坐得舒服好多。但我身邊既朋友就話都唔錯,好味道。講番正題,一針見血。雖然佢既小食併盆真係做得幾出色。仲加上佢既擺設,又一個置身於中式風味中。但個粗炒同炒飯真係麻麻地。唔推薦呀。
講番正題,一針見血。
但個粗炒同炒飯真係麻麻地。唔推薦呀。
2018-06-24 851 瀏覽
行左陣街到左晚飯時間 想食上海茶即刻搵下有咩餐廳 一搵就搵到上海南國 見到同小南國係同集團 諗住唔會太差 點知真係中左大伏 入去個陣有好多要吉枱 三個人拎住幾袋戰利品 諗住可以坐卡位舒服d 經理話冇訂位就冇卡位坐😩 俾左張三人圓枱我地 食左成餐飯 卡位仲有幾張冇人坐過 餐牌上有不少都要兩位起 焗住人叫 最後叫左個上海粗炒 一個獅子開大口 一個紅油抄手 整體上野食係凍凍地 唔太暖😖 上海粗炒簡直係過份😠 完全冇鑊氣 係恰熟左d麵 再落配料 調味料炒埋左一齊 本身諗住嗌個炸銀絲卷 明明餐牌上有 落單店員態度不好話冇呢樣野 很奇怪🤨 茶位每人$12 前菜係一碟普通份量既恰花生$20 呢間野食一次好了 不可一不可再😤
2018-06-23 567 瀏覽
XLB is one of the best dishes of Shanghai cuisine. My family and I came here last week to have some delicious XLBs.But it did not look as plump as I thought, and the dough was a bit thick. Even tho there’s juicy minced meat inside, i still didn’t like it.

2018-06-06 437 瀏覽
我最钟意吃果個蔥油拌麵啦,是我嘅必點之選。鮮肉小籠包,入邊有湯汁,要小心熱口,吃落去口感鮮嫩,真係美味。椒鹽小黃魚,外酥內嫩,味道好正。跟住講下甜品,芝麻球,外觀幾精緻,軟熟香甜。最後來個椰汁芝麻丸子燉蛋白,營養美味,好有滿足感!我鍾意距嘅環境乾淨舒適,良好嘅服務態度。下次再來嘗試下其他新的菜式。
我最钟意吃果個蔥油拌麵啦,是我嘅必點之選。

椒鹽小黃魚,外酥內嫩,味道好正。

跟住講下甜品,芝麻球,外觀幾精緻,軟熟香甜。

最後來個椰汁芝麻丸子燉蛋白,營養美味,好有滿足感!

2018-05-28 375 瀏覽
星期五晚收工,想約埋同事一齊食下飯,吹下水,又想搵個坐得舒舒服服,又想食物品質好,值得推介一下,位於太子新世紀廣場的小南國。我們一行8人,七時半到達,點選了夏日推介,有椒香花膠龍躉斑片,生拆清炒蟹粉,冰鎮鮮鮑魚,上海小籠飽等等,食物外貌已相當吸引,味道果然有驚喜,正所謂色香味俱全,值得去試。不得不一讚,店內的服務員,因為當晚到達的時候,已是很旺場,店內服務員依然顯示出親切的態度,尤見一位姓陳的服務員,盡顯他的友善及專業的推介,我們才可享受一晚既愉快又滿足的晚餐聚會。

2018-05-25
2018-05-16 358 瀏覽
旺角momo的一間小南國,比其他的grand很多,裝修亦很有氣派。點了擔擔麵,粗炒及小籠包。擔擔麵是麻辣的,很意外,辣味不算很重,企不能食辣的朋友不要試。粗炒應該是現炒的,上碟時很熱,但很失望的是有小部分麵未完全煮熟。小籠包有水準,湯汁濃郁。