2012-05-14 276 瀏覽
母親節出外食飯地方諗到頭都爆,最後決定去母親大人每次經過都好想試的小南國。老老實實,我做了多年Openrice的CD-Rom,看了各食家的食評心裡已經打了個分數,所以今次期望不大。一入到去裝修很不錯,像酒店的食府。坐下便被問到要飲什麼,我問有什麼選擇和價錢,侍應便一口氣用不多於十秒的時間說出數款飲品和價錢。其只聽到什麼什麼廿八蚊就聽不到其他了。ummm... 我見識少,是不是上海菜館的餐牌沒有列出飲品的。最後他又一口氣就有什麼茶,唉,看他一副非點飲品絕不罷休的樣子,求其叫了鐵觀音。落order他們都問了好幾次。wtf, menu沒有相只有字,字又細又淺色,叫人怎極速看,去茶餐廳才會被人催趕落單,你們不是行高檔路線的嗎?唉,好了,我很怕壓迫感,快叫個四人餐$1388。被逼吃的前菜,其實我很想問他可否收回兼不收過前菜的價錢。廿幾蚊咁既野,唔值呀~然後一口氣上了四款菜 我太習慣其實上海餐廳一碟上完隔一陣先上多碟的習慣了=___= sorry我有點反應不來他們的大名我記不下,不過味道也不錯的,但沒有什麼是令人讚口不絕的。海蜇很爽很有彈性,而已很粗。薺菜百頁卷的菜很新鮮,菜和百頁的味都一同散發,

一入到去裝修很不錯,像酒店的食府。

前菜

然後一口氣上了四款菜
冷盆
松灸魚
稻草肉
翅湯浸咩咩瓜
海蜇很爽很有彈性,而已很粗。薺菜百頁卷的菜很新鮮,菜和百頁的味都一同散發,很對味。
松子魚很甜很lim,炸得不錯,但魚質不太特出,被甜味蓋過,閉眼吃不出是魚。
那碟蔬菜很有水準,瓜嫩且鮮甜,再與翅湯配合,令家人不斷翻吃

但稻草肉沒有什麼特別,雖然肉質層次分明,還是肉一舊,它的source也沒有什麼好說。
花膠咩咩湯
香酥鴨很好吃,肉質鬆軟,不油不乾,用春卷皮(?)包起好正呀!如果各位對北京填鴨的肥膏和油份感到不自在,這個你會喜歡的!
那個湯很足料,有花膠雞腳螺片,應該很養顏。

最後還有蟹粉小籠包,可能已吃了很多味道,最後才吃小籠包,味道不太突出。新鮮囉,d皮好薄好靚囉~冇啦,係呢d comment~

埋單合共1600,值唔值見仁見智啦!如果再有多1600蚊食野我就唔會食返呢間啦!呢間都係比d食野唔睇價錢,最緊要門面靚,對食物既質素冇咩高要求既有錢人食ga咋~~哈哈!
100蚊現金卷
最後收到400現金卷~好啦~下次又黎食過當回本啦~~
2012-05-13
花膠咩咩湯
100蚊現金卷
(非會員)
2012-04-07 132 瀏覽
當天一行十人到尖沙咀小南國吃晚飯, 沒預約, 8:30pm到達, 不用等位, 還有一間房給我們, 很好啊~小籠包不過不失 小黃魚炸得剛好, 味道甜美, 雖貴了點, 值得.水煮牛肉, 沒任麼特別的生煎包, 乾了點, 汁不夠多還有其他的, 不太特別朋友們嗜辣, 跟侍應想要點辣的豆辦醬, 問題來了.待應: "豆辦醬有呀, 但不辣的"朋友: "那有沒有其他辣醬呢?"待應: "不如要點豉油加指天椒好嗎?"朋友: "那更好, 給我來兩碟吧"最終來了兩碟醬, 朋友吃得很開心, 但結賬時, 多了共$50元的"指天椒", 呆了, 叫經理來一問經理: "我們的指天辣是$25一碟的呀"朋友: "那待應是否應該在給我們前先跟我們說一聲要收費嗎?"經理: "那沒可能嗎"我: "沒可能? 你是說責任在我們嗎?"經理: "不是說責任在你們, 但我們沒可能跟客人說要收費吧, 客人會說我們覺得他們很小家嗎"我: "...... (心想: 轉大圈來說我們小家吧....)"多番理論只是對牛彈琴, 投降, 就當我小家吧, 以後不幫襯

小籠包不過不失
小黃魚炸得剛好, 味道甜美, 雖貴了點, 值得.
水煮牛肉, 沒任麼特別的
生煎包, 乾了點, 汁不夠多
還有其他的, 不太特別

朋友們嗜辣, 跟侍應想要點辣的豆辦醬, 問題來了.

待應: "豆辦醬有呀, 但不辣的"
朋友: "那有沒有其他辣醬呢?"
待應: "不如要點豉油加指天椒好嗎?"
朋友: "那更好, 給我來兩碟吧"

經理: "我們的指天辣是$25一碟的呀"
經理: "那沒可能嗎"
我: "沒可能? 你是說責任在我們嗎?"

多番理論只是對牛彈琴, 投降, 就當我小家吧, 以後不幫襯
2012-02-12
2012-03-26 108 瀏覽
因為同朋友飯敍, 朋友揀左呢間上海菜館....入到去環境唔錯, 餐具都非常精緻.....感覺幾好~我地叫左醉雞 -- 雞都算滑, 酒味都可以, 唔會太甜义子鬆 -- 有豬肉粒, 豆類同埋瓜子, 放入煎包度食, 食落味道一般, 同食普通煎包一樣蟹粉石頭鍋飯 -- 都算OK, 蟹粉味唔出, 同埋個飯太濕清炒河蝦仁 -- 河蝦細粒到強差人意, 真係入口即逝, 味道都略嫌過淡水煮牛肉 -- 唔夠麻辣, 所以食落唔香, 屬於一碗好清既水煮牛肉...味道只屬可以一入去由原本期待既心情變得毫不吸引, 就算環境有幾好都唔會再黎~~
因為同朋友飯敍, 朋友揀左呢間上海菜館....

入到去環境唔錯, 餐具都非常精緻.....感覺幾好~

我地叫左
醉雞 -- 雞都算滑, 酒味都可以, 唔會太甜
蟹粉石頭鍋飯 -- 都算OK, 蟹粉味唔出, 同埋個飯太濕

餐具
义子鬆
蟹粉石頭鍋飯
水煮牛肉
2012-03-24
餐具
2012-01-10 90 瀏覽
和两个好朋友去尖东小南国吃饭 内部环境很不错,可能是因为价格偏贵,所以中午没几个人吃饭 总共才开了四桌 在大厅 显得很清静因为之前试过红烧肉觉得很好吃,很想再试下三个人,点了外婆红烧肉 138 味道很不错,肥而不腻 特别是加了茶树菇之后,茶树菇浸染了红烧肉的味道,非常好吃胜瓜菌菇煲 98 很清新 用来配红烧肉吃正正好。上海咸肉菜饭 98 分量少了点 但是味道很不错 不够三个人吃凉拌茄子 48 味道就一般 没啥特色生煎包 48 我最爱的生煎包 汁少了点 看来还是要去上海吃小杨生煎本来预计价钱500块钱左右,但是最后一个人花了200多。觉得有点贵。特别是对服务员不满意的是,我们点红烧肉的时候,她说我们帮你们加三个饼,让我以为不用钱,结果结帐都要36块钱。虽然不多,但感觉有点花的不明不白。最后结论就是菜的质素都ok,但是价格相比味道还是显得贵了很多。另外服务员很喜欢推荐各种东西 比如茶水,比如啤酒,比如让我们加配红烧肉的薄饼,记得问清楚价格。要不然付钱的时候会吓一跳 总之这种地方尝试一次就好 感觉不值这个价 不推荐

因为之前试过红烧肉觉得很好吃,很想再试下

三个人,点了

胜瓜菌菇煲 98 很清新 用来配红烧肉吃正正好。

凉拌茄子 48 味道就一般 没啥特色

总之这种地方尝试一次就好 感觉不值这个价 不推荐
2012-01-09
2012-01-09 89 瀏覽
一行四人晚上七時左右進入尖東小南國,叫了些小菜、麵食、生煎包等,看見放在桌上有一小牌子上有圖介紹"齊菜魚塊",不以爲意便下單一試。上菜是一碟味道一般的有頭有尾加十多塊冇骨魚塊放在蛋白做底的碟上,加上所爲齊菜汁液並以類似明爐魚的加熱上枱。其他麵食、生煎包、糖醋排骨等,味道不錯,價錢合理。但質素不是這評論的重點,在結賬時看見單是"齊菜魚塊"要收HKD$800,加一後是HKD$880,對,是HKD$880!!! 我怎樣也想不到它可以收這個價錢,酒店中菜廳也很難看到一個小菜會收這個價錢。This city is really dying!!!
This city is really dying!!!
2011-12-03
2011-11-13 73 瀏覽
11.7.2011與舊同學相約食飯, 由於之前我們的聚會都時常吃日本菜, 所以今次就吃上海菜了.印象中我好似未試過小南國, 所以今次主要是我的兩位朋友負責點菜, 而我就沒有給太多意見, 因為我深信她們一定會點最好味的菜式的朋友們說這裡裝修過, 也是的, 看得出這裡很新, 也十分華麗, 給人很高級, 有氣派的感覺. 侍應們的服務態度也很好, 雖然我們在點菜時問了很多問題, 但她都不厭其煩地一一為我們解答. 不過, 或者是平日的關係吧, 這裡在晚飯時間都沒有full, 因而顯得有點冷清.等了約十五分鐘, 第一道菜稻草肉配荷葉餅($30/件)終於來了. 稻草肉的質感, 形狀和味道就好似東坡肉一樣, 但就沒有東坡肉那般肥. 稻草肉的大部份都由瘦肉組成, 只有少部份是肥肉, 但出奇地肉質很腍很嫩, 稻草肉的汁也滲透每一寸肉, 因此, 當我把肉夾在荷葉餅時, 那汁液也都沾濕了荷葉餅, 吃起來的時候就沒有乾掙掙的感覺了. 稻草肉是逐件計錢, 每件$30, 好像有點貴, 但都值得的.接著是灌湯生煎包($48), 一碟有五個. 包煎得很香, 軟熟, 好夠熱. 咬開裡面, 哇, 更加熱, 裡面原來藏了一塊
11.7.2011

接著是灌湯生煎包($48), 一碟有五個. 包煎得很香, 軟熟, 好夠熱. 咬開裡面, 哇, 更加熱, 裡面原來藏了一塊很多汁的豬肉. 豬肉出奇地大塊, 很juicy, 正.

之後是小籠包($48), 一籠五隻, 也是熱騰騰的. 皮很薄, 一咬開, 汁就立即流出來, 裡面的肉也十分juicy和嫩滑
最後是砂鍋雲吞雞湯($198), 侍應會幫我們分配這鍋湯, 而我們吃這個湯的碗也十分特別的, 特別在於有火在底部烘熱著, 所以吃的時候也保持著熱騰騰的. 這個砂鍋雲吞雞湯十分足料, 雲吞很大粒, 雞肉很多很大塊, 可是不夠嫩滑, 作為配料的白菜也是鮮嫩的. 而最令我們驚喜的是, 這個雞湯不是太油, 反而有清甜的感覺. 由於份量十分多, 我們每人也吃了滿滿的兩碗才吃得完. 很飽足哩
傾下食下, 不知不覺由八點吃到十點三, 埋單要$475, 但用了團購的$100 現金卷後, 埋單只需要$375.

好好味, 不過很少吃豬肉的我就覺得今次吃得太多肉了, 下次再食的時候要點多些蔬菜了

2011-07-11
2011-10-03 308 瀏覽
Went here to celebrate a birthday and left very dissappointed. FIrst of all the service is horribly slow, even though the restaurant was empty. The food:Squid appetizer: Tasted like flavor less chewing gum, had to swallow whole because you could not chew this dish Pork Belly: Drenched in sweet sauce and burned to a crisp on the grill, all you could tast was sugar. I know pork belly is fat but there was almost no meat on this dish, just the fat White fish special: This dish was HUGE, a whol

White fish special: This dish was HUGE, a whole cooked fish in broth and spices and it looked amazing. But the taste was totally dissapointing, it had no flavor at all, like tasting water. There was no side dishes to the fish, i guess you had to order extra.

THis restaurant was a big dissapointment and do not recomend.

2011-07-13
$2000 (晚餐)
2011-09-11 71 瀏覽
(1)糖蓮藕片:做得唔錯,甜度適中,入口少少煙靭有口感。(2)糖醋排骨:酸酸甜甜,無乜特別,同其他地方食到的無分別。(3)煙燻魚:好多骨!食到啲幼骨,已經扣哂分!(4)小籠包:皮薄,湯頭都香甜,唔錯唔錯!(5)蟹粉豆腐:豆腐係幾滑,蟹粉都幾香,但味道淡咗少少。(6)東坡肉:最好味!真係一層瘦一層肥,入口香滑而不膩,難得的好味。(7)蛋白炒飯:味道清清淡淡的,不俗啦!(8)甜品併盤(唔記得個名):賣相好靚,五款甜品都做得幾精緻,其中桂花糯米糕最好味。另外,所有食物的份量都頗小點。此外,環境裝修不錯。
(1)糖蓮藕片:做得唔錯,甜度適中,入口少少煙靭有口感。
(3)煙燻魚:好多骨!食到啲幼骨,已經扣哂分!
(4)小籠包:皮薄,湯頭都香甜,唔錯唔錯!
(5)蟹粉豆腐:豆腐係幾滑,蟹粉都幾香,但味道淡咗少少。
(7)蛋白炒飯:味道清清淡淡的,不俗啦!
另外,所有食物的份量都頗小點。此外,環境裝修不錯。
2011-09-07
  • 東坡肉
2011-08-17 78 瀏覽
記得第一次來 <上海小南國 > 正是上年跟 9 位朋友食團年飯;事隔年半,今次生日朋友建議到這裡食晚飯為她慶祝!見到這裡由門面到內部,已經全部翻新; 以鏡子擴大視覺空間之餘,裝修高貴典雅! 營造高級格調酒樓模樣! 比較附近大眾化的 <德興>,真是無與倫比!就連枱布也用上彩色車花,車上小南國的名稱及圖案,相當揼本! 而且,看起來更美觀!茶芥 $12 / 位 前菜 $12 麻辣脆花生花生雖然細粒,但是很脆! 味帶麻油香及微辣,還有點酒味,十分醒胃! 好一個開胃小食!經大家商糧之後,點了以下小菜:灌湯生煎包 $48剛剛煎好熱辣辣的,食起來很辣口!包面灑上葱粒及黑白芝麻更香! 包身軟熟,包底煎得金黃脆口;肉汁算是豐盈;肉嫩鮮美,很鮮甜!實在美味得很!三鮮鍋貼 $48大大隻!一碟五件,份量剛好!新鮮熱辣!外脆內軟!三鮮?豬肉、冬菇、海參等為餡料!鮮味無比! 肉汁亦不少!只要一咬開,已急不及待流出來!外婆紅燒肉 $138這是朋友的推介!不得不試!器皿外表大內攏細,份量較少!十分搵笨!$138 ?實在不太值! 紅燒腩肉肉質豐腴,軟腍入味,肉香肥而不膩! 秀珍菇主要用作
尖沙咀中心 <上海小南國 >
見到這裡由門面到內部,已經全部翻新;
以鏡子擴大視覺空間之餘,裝修高貴典雅!
營造高級格調酒樓模樣!
比較附近大眾化的 <德興>,真是無與倫比!

就連枱布也用上彩色車花,車上小南國的名稱及圖案,相當揼本!
而且,看起來更美觀!
茶芥 $12 / 位

前菜 $12

麻辣脆花生
花生雖然細粒,但是很脆!
味帶麻油香及微辣,還有點酒味,十分醒胃!
好一個開胃小食!

經大家商糧之後,點了以下小菜:

灌湯生煎包 $48
灌湯生煎包~包身軟熟,包底煎得金黃脆口;肉汁算是豐盈;肉嫩鮮美,很鮮甜!
三鮮鍋貼 $48
肉汁亦不少!只要一咬開,已急不及待流出來!
三鮮鍋貼~只要一咬開,肉汁已急不及待流出來!
外婆紅燒肉 $138
紅燒腩肉肉質豐腴,軟腍入味,肉香肥而不膩!
秀珍菇主要用作墊底,又可吸油,當然份量不少!
外婆紅燒肉~紅燒腩肉肉質豐腴,軟腍入味,肉香肥而不膩!
器皿外表大內攏細,份量較少!十分搵笨!秀珍菇主要用作墊底,又可吸油!
香菇麵筋煲 $98
亦是朋友的推介!香菇爽身入味,麵筋不是想像中這樣油,已是不錯!
小棠菜保持青綠之餘又夠腍,加入筍片可增加口感!
香菇麵筋煲~麵筋不是想像中這樣油,已是不錯!
上海咸肉菜炒飯 $98
炒飯份量較少!大約每人半碗。
飯炒得夠乾身,咸肉即是金華火腿,切得超細粒,這樣不會令炒飯過咸,恰到好處!
上海咸肉菜炒飯~份量較少!大約每人半碗。
桂花炸湯丸 $38
只有 3 粒,唯有切開一齊分!表面滿佈白芝麻,驟眼看好像小煎堆,外脆內軟!
黑芝麻餡好像流沙般流出,
香甜好味!淺嚐已是不錯!但是欠缺桂花的味道!
桂花炸湯丸~黑芝麻餡好像流沙般流出,香甜好味!
棗泥千層糕 $38
外表精緻可人!有點像日式果子!
混合了糯米粉,口感煙韌!
紅棗味幾濃!聽說紅棗是補身,相信較為適合女人食!
桂花炸湯丸 & 棗泥千層糕
酒釀丸子 (例) $78
侍應為我們分好五碗,已是全餐飯僅有的服務!
丸子是糯米製品,Size 跟珍珠奶茶的珍珠差不多!晶瑩光滑!煙韌彈牙!
酒釀散發淡淡酒香,桂花則帶有清香,是清清的甜品,教人回味!
酒釀丸子~丸子晶瑩光滑!煙韌彈牙!
服務方面,缺乏人手關係,各侍應忙到馬不停蹄;如想加茶,要舉手示意,否則無人理會!

埋單$722,五個人都食到好飽又滿足!
這裡可算是中價上海菜,價錢合理,只覺外婆紅燒肉索價貴一點!

2011-07-30
以鏡子擴大視覺空間之餘,裝修高貴典雅!
外婆紅燒肉~紅燒腩肉肉質豐腴,軟腍入味,肉香肥而不膩!
香菇麵筋煲~麵筋不是想像中這樣油,已是不錯!
上海咸肉菜炒飯~份量較少!大約每人半碗。
三鮮鍋貼~只要一咬開,肉汁已急不及待流出來!
尖沙咀中心 <上海小南國 >
桂花炸湯丸 & 棗泥千層糕
酒釀丸子~丸子晶瑩光滑!煙韌彈牙!
桂花炸湯丸~黑芝麻餡好像流沙般流出,香甜好味!
  • 外婆紅燒肉
  • 灌湯生煎包
  • 香菇麵筋煲
  • 桂花炸湯丸
  • 酒釀丸子
2011-08-16 48 瀏覽
家庭聚會訂左位應該係叫左個餐, 有以下食物:薺菜百頁卷 (唔識講咩味但個唔係幾好)烤麩 + 醉雞 + 海哲頭 (普通)雲耳 (有d芥辣味咁既汁幾好食, 不過好似唔夠爽脆)清炒河蝦仁 (細細粒點醋食幾清爽)松子魚 (個人黎講, 一上菜熱辣辣已經即刻食都覺得腥)紅燒外婆肉 (同糖醋排骨差不多, 係無咁酸同多d唔知乜菌之類既野) 肘子 (味夠濃, 肉夠腍, 肥既部分就唔敢食咁多) 樟茶鴨 (比阿拉廚房的好好多, 不過都係唔係幾中意咁乾食)蟹粉豆腐獅子頭 (豆腐好滑, 肉唔知係咪落左好多肥肉又好腍滑, 蟹黃幾多好香濃, 仲有小火爐熱住食, 個人認為全晚最正係呢味) 生煎包 (細細個熱辣辣會爆汁,幾好)
家庭聚會訂左位應該係叫左個餐, 有以下食物:
薺菜百頁卷 (唔識講咩味但個唔係幾好)
烤麩 + 醉雞 + 海哲頭 (普通)
雲耳 (有d芥辣味咁既汁幾好食, 不過好似唔夠爽脆)
清炒河蝦仁 (細細粒點醋食幾清爽)
松子魚 (個人黎講, 一上菜熱辣辣已經即刻食都覺得腥)
肘子 (味夠濃, 肉夠腍, 肥既部分就唔敢食咁多)
樟茶鴨 (比阿拉廚房的好好多, 不過都係唔係幾中意咁乾食)
生煎包 (細細個熱辣辣會爆汁,幾好)
2010-01-22
  • 蟹粉豆腐獅子頭
  • 生煎包
2011-07-14 40 瀏覽
繼續為了大姨的洗塵宴四出試菜....正在茫無頭緒之際,太太忽然爆出一句 : "不如到尖東小南國試試啦"...此時心想 : "那裡有海景,地方也頗寬落的,而且食物不會差到太過份,也是一個好提議"....於是,馬上訂個位去吃吃....第一次來這間小南國,發現裝修頗見貴氣典雅,留下的印象蠻好的....記得這裡的頭盤小食做得比大菜好,但以一席宴來說,總不能光只吃烤麩或小籠及生煎包一類的小點。小吃及大菜兩方面要拿個平衡,才是正路...方坐下不久侍者即奉上茶及開胃小吃。小吃乃是醬蘿蔔絲一小碗。爽口之餘甜鹹兼並,食畢後確是令人胃口大開...口淡淡不想只喝茶那樣單調。侍者推介的竹蔗茅根水,沒拼命的加糖,甜味來得十分自然。暖暖的喝下去頗潤喉的。雖然以此價錢只是換來一小杯的份量,不過自己倒覺是值得....皮蛋荳腐值得一讚的當然是它的賣相,豆腐排列得整齊又美觀。要將荳腐片得如此的薄,少點刀功也是做不成。皮蛋品質算是不錯,有部份是帶溏心的;荳腐甚夠滑,不過荳味卻嫌不足;調味方面由於蔴油下得夠的關係,吃下去自然很香,而且醬油內應該是加了點辣,入口自然就甚醒胃。總括而言,是一道很不錯的涼菜...稻草肉可算是健康版
繼續為了大姨的洗塵宴四出試菜....

於是,馬上訂個位去吃吃....

稻草肉可算是健康版的東坡肉。色澤不像傳統的那樣濃烈;肥肉吃起來有點膩;皮亦不太夠爽及煙韌;瘦肉更是有些嚡口。看來在洗塵宴會出現這道菜的機會應是等如零了
...
雲吞雞湯的湯底是意料之外的清,頗鮮甜;雞肉甚嚡,可以棄之;雲吞件頭適中,菜與肉的比例剛好一半一半,調味得不錯,不會過鹹或甜,而且菜葉啄得細碎,吃得出是有下心機做的...
生煎包新鮮滾熱辣的做起,包身漲卜卜,底部則脆啪啪;肉汁算是豐盈;肉質則頗鬆軟。唯一可以改受的是若果葱粒及芝蔴可以下多一些的話,效果就好得多了...
太太好像不大夠飽,最後再追加一道我最喜吃的開洋葱油拌麵
。記得從前這兒是做得很好的,但現在吃到的,卻是一碗葱帶苦、開洋份量小到極而麵又不夠彈牙的貨色
...
距離重要日子越來越近,也沒有太多的時間再去試。既然整體水平也可接受的話,就拍板決定了在此落腳....

2011-07-02 43 瀏覽
之前食過一次都覺得ok,今次咁岩慶祝aunt生日就再食多一次今次好失望,食完d野個口咸足好耐但食飽之後係有到到糖水的-_-我地一行7人,嗌左個6人餐A,$1480雞絲粉皮,糖醋排骨,百頁卷,熏魚翅,蝦,松子魚,海參外婆肉,小棠菜生煎飽,小丸子仲額外嗌左個炒年糕,一碗飯,4杯野飲雞絲粉皮我不嬲都好中訛食,但呢個雞絲粉皮超吾得佢冇喇喇有d生菜已經算你係食完第一啖就覺得個口好咸糖醋排骨還可以,d肉吾係好肥個汁都幾好,d味道都幾好百頁卷呢個夠清,個人覺得幾好味6人套餐有13件-_-但好似吾係好多人中意食,所以我食左好多件xd熏魚冇食到但最尾都有2,3件冇人食翅冇食到望落去好大碗,其實得好少佢有個火燒住佢,一路食會好熱,so 吹熄佢蝦冇食到mummy話係新鮮蝦,送飯好味松子魚d汁酸酸地,送飯好味條魚係炸,佢上堂個時會幫你整開海參外婆肉其實吾知咩名係有d海參加肥豬肉d肥豬肉好淋,不過都係咸,有幾件都冇食到海參冇食,應該都吾差掛...小棠菜d菇好味,但都好油少d油會好d生煎飽呢個幾好都幾多汁,個底有脆d肉有吾差炒年糕好油,食幾年就夠不過幾煙un小丸子d小丸子係芝麻餡,幾甜下不過個桂花幾香,吾甜埋單差
今次好失望,食完d野個口咸足好耐
但食飽之後係有到到糖水的-_-
我地一行7人,嗌左個6人餐A,$1480
雞絲粉皮,糖醋排骨,百頁卷,熏魚
翅,蝦,松子魚,海參外婆肉,小棠菜
生煎飽,小丸子
仲額外嗌左個炒年糕,一碗飯,4杯野飲
d汁好多,好咸
雞絲粉皮
我不嬲都好中訛食,但呢個雞絲粉皮超吾得

佢冇喇喇有d生菜已經算
你係食完第一啖就覺得個口好咸
糖醋排骨
還可以,d肉吾係好肥
個汁都幾好,d味道都幾好

百頁卷
呢個夠清,個人覺得幾好味
6人套餐有13件-_-
但好似吾係好多人中意食,所以我食左好多件xd

熏魚
但最尾都有2,3件冇人食

冇食到
望落去好大碗,其實得好少
佢有個火燒住佢,一路食會好熱,so 吹熄佢

冇食到
mummy話係新鮮蝦,送飯好味
松子魚
d汁酸酸地,送飯好味
條魚係炸,佢上堂個時會幫你整開
海參外婆肉
其實吾知咩名
係有d海參加肥豬肉
d肥豬肉好淋,不過都係咸,有幾件都冇食到
海參冇食,應該都吾差掛...

小棠菜
d肉有吾差

好油,食幾年就夠
不過幾煙un
小丸子
d小丸子係芝麻餡,幾甜下
不過個桂花幾香,吾甜

埋單差$50到就$2000
個人覺得吾抵,可能係吾食得d海產關係-_-
但我覺得吾算食左好多野,但係成5個鐘之後都吾多肚餓,d野太多油喇
而且仲好咸!!!

佢服務都ok,佢有d菜上台時會用野keep住佢暖
早知食其他x泰豐仲好,會好好多lor...
2011-07-01
2011-04-09 40 瀏覽
上月頭因為公司有個美國客到訪,老闆請客就去面積不是很大,座位尚算舒適。晚飯散點了以下小菜小食:雞絲粉皮:份量頗大。粉皮質感幾滑。雞絲與粉皮的比例稍嫌不夠平均。配上芝麻醬吃味道還是不錯。涼伴海蜇花:海蜇花口感非常爽口彈牙,奈何味道怪怪,真的帶點「橡肋」味道,no good!稻草腩肉:腩肉比想像中瘦,沒有入口溶化的體驗。醬汁味道亦不及東坡肉好味。糖醋黃花魚:黃花魚少骨富鮮味。糖醋汁甜酸度適中,不會過濃嗆喉,不俗。雪菜毛豆百葉:味道清淡之選,普通。小籠包:皮薄多汁,都幾好食。比起(黃瓜瓜就差得多)桂花拉糕:質感有點似年糕,幾滑幾煙韌。面上放上少許桂花調味,OK。酒釀丸子:同樣都是糯米團製品,分別在於使用酒香淡淡的酒釀調味。食品索價並不便宜。計及食品質素,更覺得應有更好選擇。服務方面,感覺亦只屬一般,差不多吃畢全餐才有人幫忙替換盛滿醬汁的碗碟。短期內都不會再光顧。
上月頭因為公司有個美國客到訪,老闆請客就去

面積不是很大,座位尚算舒適。晚飯散點了以下小菜小食:
雪菜毛豆百葉:味道清淡之選,普通。
小籠包:皮薄多汁,都幾好食。比起(黃瓜瓜就差得多)

食品索價並不便宜。計及食品質素,更覺得應有更好選擇。
2011-03-04
早一日訂枱個時講左話有小朋友同大肚婆...哈哈佢個走廊既玻璃半獨立偏廳我地...都幾好...只係空氣唔太流通...坐耐左有少少焗野食算係上得好快呀...一個接住一個...除左個炒飯同年糕真係一般過一般之外...其他個D都唔錯....最鍾意食個個生煎包...咬落去仲有好多肉汁芝麻餅就真係比較貴...$88/個...而且一定要即上即食...紅燒肉齋食會好肥...所以可以另外叫一個荷葉形饅頭夾住佢或者係坐偏廳既關係...叫伙計落單同加水要等下...畀錢個時真係要對單...我原本BOOK10人...結果9人到...但張單冇埋到照收10個錢...要佢改單隔離枱叫左啤酒...但入錯單去左我地個枱...又叫佢改...

最鍾意食個個生煎包...咬落去仲有好多肉汁
紅燒肉齋食會好肥...所以可以另外叫一個荷葉形饅頭夾住佢

或者係坐偏廳既關係...叫伙計落單同加水要等下...

相比其他....呢個飯份量較細
生煎包
外婆紅燒肉
芝麻餅
2011-02-05 35 瀏覽
年三十晚與朋友去食小南國,因為上海菜是我最喜愛的中菜。三文魚馬蘭頭拼上海醬鴨 x 1賣相精緻,夠熱不過份量以為係一人的份量!清炒河蝦仁 x 1 新鮮略嫌少份量 火膧湯雙檔排翅 x 2 超甜的清湯有督一鮮及肉丸 蟹粉鍋粑 x 2多料足蟹肉, highlight 之選 時令蔬菜 x 1蛋白荳苗,不過不失 灌湯生煎包 x 2 可接受整體上二人份量是比較少,之後要去食過補飛!$318∕位 (2 位起) 加一服務費
年三十晚與朋友去食小南國,因為上海菜是我最喜愛的中菜。

三文魚馬蘭頭拼上海醬鴨 x 1
賣相精緻,夠熱不過份量以為係一人的份量!

清炒河蝦仁 x 1
新鮮略嫌少份量

火膧湯雙檔排翅 x 2
超甜的清湯有督一鮮及肉丸

蟹粉鍋粑 x 2
多料足蟹肉, highlight 之選

時令蔬菜 x 1
蛋白荳苗,不過不失

灌湯生煎包 x 2
可接受

整體上二人份量是比較少,之後要去食過補飛!

$318∕位 (2 位起)
加一服務費
三文魚馬蘭頭拼上海醬鴨