2024-05-22 4 瀏覽
老友話屋企附近開咗間新餐廳,約我一齊去試。試新餐廳就像一場冒險,慶幸這次確實十分精彩🤩🙌🏻金湯酸菜魚 $268 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超級足料,份量超多,以巨碟呈上,睇到都覺得好開心😁。魚肉非常大塊,鮮甜嫩滑,肉質結實。酸菜爽口,味道微酸,不會太過,掩蓋了魚的鮮味,非常高質。魚肉下面有大量薯粉,非常彈牙。搭配酸辣的金湯一齊進食,非常開胃。全部滑捋捋,一口接一口,好食到停不了手🤩蒜香小排骨擔擔麵(辣)$72蒜香味濃,小排骨即叫即炸,香脆可口。擔擔麵以傳統煮法烹調,湯頭有陣陣花生醬香😍。麵條爽口彈牙,份量不少。上海小籠包(4隻)$45皮薄餡靚,一咬開,瞬間爆汁😍肉餡及湯汁的香氣,一波接一波,搭配埋薑醋,好似食極都唔夠😂😂。京蔥五香牛肉包(3隻)$48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)牛肉包表面煎得香脆🤩,內有滿滿的牛肉餡料。調味做得非常好,京蔥超香、五香味濃,整體非常惹味及飽足。豆沙鍋餅 $55 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)我最愛的上海甜品。金黃色的外表帶點微焦,非常鬆脆。紅豆蓉滿瀉,甜而不膩。一口下去,真的外脆內軟,作為結尾,今次冒險旅程非常完美😍。

金湯酸菜魚 $268 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
超級足料,份量超多,以巨碟呈上,睇到都覺得好開心😁。
蒜香小排骨擔擔麵(辣)$72
上海小籠包(4隻)$45
金湯酸菜魚
京蔥五香牛肉包(3隻)$48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
京蔥五香牛肉包
豆沙鍋餅 $55 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
京蔥五香牛肉包
豆沙鍋餅
2024-05-18 0 瀏覽
今日陪爸爸黎呢間佢想試好耐既尋魚記,好多樣嘢都幾吸引咁,見人地食酸菜魚好似好大份,我地得兩個人都係試住其他先!🐟松子魚:炸得鬆脆可口既魚配上酸酸甜甜既醬汁,十分開胃!🥯上海小籠包:見餐有小籠包都想叫黎食,佢個小籠包都整得幾好,皮薄,多汁,冇得彈。🍜東北粉耗子:聽個名都唔知係咩黎,叫黎試下,啲粉口感煙韌又幾好食喎。整體黎講食物質素都唔錯,魚以外既菜式都有水準,樓面會定期幫加茶,服務都OK,會再黎食!

🐟松子魚:炸得鬆脆可口既魚配上酸酸甜甜既醬汁,十分開胃!

是晚一家人拉大隊外出食飯,由於其中一位喜歡吃酸菜魚,所以選擇了這間「尋魚記」。辣度是固定的,不過只屬於微辣程度,所以都能夠接受到。魚片滑嫩,份量頗多。配有大量酸菜、豆卜和薯粉,十分豐富。金湯好重酸香味,未算太油膩,用來淋飯不錯。冷盤皮蛋豆腐,拌上酸酸的醬汁,很開胃。但可能豆腐醃得太入味,有過鹹之感。平時食上海菜都會必點。津白份量都幾多,舖有金華火腿茸,入口充滿奶油香味。飯粒炒至色澤金黃,粒粒分明,帶少許彈牙口感。配料有臘腸粒等,臘味的油份迫出令炒飯味道更香。不過就相當較油膩。小籠包一咬爆汁,所以要小心食用。麵皮都做得頗為薄身,肉餡很香,湯汁鮮甜。

皮蛋豆腐

腿茸奶湯津白

外婆粒粒炒飯

飯粒炒至色澤金黃,粒粒分明,帶少許彈牙口感
上海小籠包

小籠包一咬爆汁,所以要小心食用
。麵皮都做得頗為薄身,肉餡很香,湯汁鮮甜。
2024-04-14
腿茸奶湯津白
2024-05-09 72 瀏覽
呢間尋魚記係佢岩岩新開張既時候已經好想黎試下,但個陣大排長龍😂結果想試又唔想等就放棄左,今日收工都算早就一於過嚟碰碰運氣🍀點知就真係撞岩佢岩岩落完場唔使排隊☺️又加多間Vcity既bucket list la。🐒茗茶💰$12🐒松子大黃魚💰$188上網睇唔少人都係食佢地既酸菜魚,但我就係衝住呢個松子魚而黎,因為唔係好多地方有呢款餸🍅熱辣辣炸好既魚配埋甜酸醬真係特別開胃🤤。🐒蟹粉炒年糕💰$138 另外適逢佢地既蟹粉季,佢地都有唔少蟹粉既菜式,而煙韌控係唔會錯過食年糕既機會😍第一次試蟹粉炒年糕,估唔到又好match🦀蟹味都好特出而且仲有啲蟹肉。🐒酸菜福花炒肥腸💰$88本身諗住嗌呢碟餸係食菜🥦但結果原來咁足料,啲肥腸係佈滿成個碟,不過因為佢係配酸菜去炒,所以並唔會覺得膩😋。🐒一口小饅頭(炸)💰$18(3個)

🐒茗茶💰$12
🐒松子大黃魚💰$188

🐒蟹粉炒年糕💰$138

🐒酸菜福花炒肥腸💰$88

🐒一口小饅頭(炸)💰$18(3個)

2024-05-03 88 瀏覽
🐟無魚不歡🐟-我唔係屯門街坊 如果有機會入到去 我會盡量去V City呢間烤魚店-🐟煎封黃花魚好多人喺度都食酸菜魚 我嘅心頭好 反而係黃花魚同自家配製蒜粒🧄魚豉油 魚皮煎得金黃酥脆 魚肉大塊結實易夾 香口好食-🥣黃鱔粉𢇁炒飯魚肉再encore😈 多數食銀芽/韭黃鱔糊跟白飯🍚 將黃鱔切粒做炒飯 幾特別 我都係第一次食😅 炒得乾身嘅黃鱔粒 魚腥味同膠潺度大大減低 幾有咬口 米粒乾身受熱均勻 如果加些少薑絲一齊炒 口感同味道會更正-🫛乾煸四季豆豆角惹味爽口不過太濕身 底部好多油 完全唔係乾煸嗰種形態喎🤔-🎋油炆小竹筍呢個小食係我嘅all-time favorite 麻油味超香🥹 淨食配麵配炒飯都👍-📍尋魚記屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號舖#屯門美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #屯門探店 #中餐 #香港好去處 #屯門推薦食品
🐟無魚不歡🐟
🐟煎封黃花魚

🥣黃鱔粉𢇁炒飯

🫛乾煸四季豆

🎋油炆小竹筍

📍尋魚記

屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號舖

2024-04-26 122 瀏覽
同屋企人行Vcity搵野食 屋企人鐘意食酸菜魚 就想試下間餐廳♡砂鍋雲吞雞🐔 $188湯底好濃郁亦唔會覺得好肥 雲吞入面d肉都好多而且好實 店員仲會比隻碟同埋刀叉方便食成隻雞♡蟹粉小籠包🦀 $88入面好多汁同埋蟹膏 食落好juicy 十分推薦♡金湯酸菜魚🐟 $268呢個酸菜魚冇得揀辣度 本身都怕會好辣點知食落唔係太辣 魚片份量適中 豆卜、芽菜、薯粉吸收唒湯既精華 成個湯唔油膩都可以飲♡手撕包心菜🥬$72碟菜夠唒大碟 調味唔會太鹹♡外婆粒粒炒飯🍚 $82炒落粒粒分明 入面有好多隻蝦同埋臘腸 ♡高力豆沙 $58我認為係食上海菜必食既甜品 外面夠唒鬆軟 入面既紅豆甜而不膩♡黑糖冰粉 $38冰粉好爽口 上面有煙靭既芋圓同埋果仁做點綴 好色彩繽紛♡精美三小拼 $98包括水晶肴肉、江南小排骨、三喜烤夫 每樣都有少少 咁就可以試多d野 我比較鍾意江南小排骨因為酸酸甜甜味道好好

♡砂鍋雲吞雞🐔 $188

黑糖冰粉
砂鍋雲吞雞
砂鍋雲吞雞
蟹粉小籠包
屯門V city商場係我地鍾意嘅商場之一,有好多美食都集合咗喺度,咁啱我地都想食小籠包,所以去咗呢間主打京川菜嘅「尋魚記」食晚飯🍚~ 話明「尋魚記」,呢度最出名一定係魚類🐟,有金湯酸菜魚、四川麻辣水煮魚、甜酸微辣蕃茄魚、煎封黃花魚、松子大黃魚等等,我地食咗松子大黃魚,果然無失望😋👍🏻!🐟松子大黃魚 $188原條魚炸到金黃酥脆,師傅將魚身鎅花🔪令客人可以一啖一啖咁夾起🥢,食起嚟都方便好多。魚肉嫩滑挺身,夾落去唔容易散,淋上酸甜汁非常開胃🥰。🍲砂鍋花膠雲吞雞(每位) $68一碗入面都見到好足料,有花膠、金華火腿、娃娃菜、雞肉同雲吞,雞湯味道濃郁而且奶白鮮甜,雞肉煲完仍然嫩滑!🦀蟹粉撈麵 $128蟹粉份量好多,覆蓋到個撈麵!有絲絲蟹肉係蟹粉入面,同撈麵撈均,啖啖蟹肉鮮甜!🥟上海小籠包(4隻) $45小籠包皮算薄身,底部整薄少少就完美~ 內餡豬肉飽滿多肉汁!🧆流心椰汁球(3件) $32椰汁球新鮮熱辣炸起,外層口感脆口,咬落去椰汁爆出嚟!椰汁入面仲有細細粒嘅西米,好似食緊椰汁西米露咁😆,做飯後甜品唔錯!🍵茗茶 2位 $12📍 尋魚記 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖

🐟松子大黃魚 $188

🍲砂鍋花膠雲吞雞(每位) $68

🦀蟹粉撈麵 $128

🥟上海小籠包(4隻) $45
小籠包皮算薄身,底部整薄少少就完美~ 內餡豬肉飽滿多肉汁!

🧆流心椰汁球(3件) $32

🍵茗茶 2位 $12

📍 尋魚記 (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
2024-04-19
2024-04-25 61 瀏覽
估唔到咁好味:砂鍋雲吞雞☺️☺️湯好夠味。雲吞特別正,豬肉量非常多,調味剛剛好。價錢平。性價比超高,值得推薦😊😊擔擔麵 湯好鮮,麵條彈牙,可以再辣點就更加好😜😜
估唔到咁好味:砂鍋雲吞雞☺️☺️

擔擔麵 湯好鮮,麵條彈牙,可以再辣點就更加好😜😜

2024-04-25 58 瀏覽
放假入屯門同媽媽食好嘢!😋媽媽鍾意食魚,今晚嚟試吓V City 呢間 - 《尋魚記》,一定要試呢一度出名嘅金湯酸菜魚啊😋‼️🔸金湯酸菜魚🐠🔸好大盆酸菜魚呵!3至4個人食都夠食!先飲啖熱辣辣嘅金湯先,酸辣🌶️味濃郁但夠平衡,有鮮魚嘅味道,魚片啖啖肉又夠嫩滑,仲有其他配菜如豆卜、酸菜、芽菜、水晶粉,材料豐富😍🔸麻辣小龍蝦🦞🔸小龍蝦份量非常多,麻辣🌶️味道好刺激呀!小龍蝦肉質爽口,蝦膏甘香,簡直食到唔停得口啊😋🔸蒜蓉炒白菜仔🔸食完啲重口味嘅嘢,食返碟蒜蓉炒青菜🥬,中和一下,爽脆鮮甜🔸生煎鍋貼🔸鍋貼外層煎得香脆,裏面豬肉保持肉汁👍🏻
放假入屯門同媽媽食好嘢!😋

🔸金湯酸菜魚🐠🔸

🔸麻辣小龍蝦🦞🔸

🔸蒜蓉炒白菜仔🔸
食完啲重口味嘅嘢,食返碟蒜蓉炒青菜🥬,中和一下,爽脆鮮甜

🔸生煎鍋貼🔸
鍋貼外層煎得香脆,裏面豬肉保持肉汁👍🏻

2024-04-22
  • 金湯酸菜魚
2024-04-23 84 瀏覽
這次來到屯門V City,朋友説想吃酸菜魚和小籠包,所以我們選了吃尋魚記🐟🔎 金湯酸菜魚($268)份量很多,足夠2-3人一齊吃~魚肉嫩滑👍🏻👍🏻鍋內配菜除了酸菜和魚肉外,還有豆卜、娃娃菜同薯粉等,好豐富~酸辣味好平衡💕🔎 葱爆牛肉($92)牛肉份量也挺多,口感軟腍,配上葱一齊吃,調味不會太鹹,十分惹味❤️🔎 蟹粉小籠包($88/4隻)小籠包湯汁豐富,內餡鮮甜💕🔱另有加一服務費和茗菜($6/位)

🔎 金湯酸菜魚($268)
份量很多,足夠2-3人一齊吃~
魚肉嫩滑👍🏻👍🏻
鍋內配菜除了酸菜和魚肉外,
還有豆卜、娃娃菜同薯粉等,好豐富~
酸辣味好平衡💕

🔎 葱爆牛肉($92)
牛肉份量也挺多,
口感軟腍,配上葱一齊吃,
調味不會太鹹,十分惹味❤️

🔎 蟹粉小籠包($88/4隻)
小籠包湯汁豐富,
內餡鮮甜💕

🔱另有加一服務費和茗菜($6/位)
2024-04-20 62 瀏覽
又到Family day嘅日子😌行V City時發現個度都轉左好幾間餐廳,爸媽話想食中菜,所以見到呢間就入左去😆環境舒服,座位闊落~🥢金湯酸菜魚🐟 $268一上菜就Wow左聲,好大盤,魚嘅份量都夠晒我地四個人食😛入面仲有薯粉,芽菜,豆卜😙一開頭怕好辣,但呢個係微辣嘅🤩🥢蟹粉小龍包(4隻)🦀 $88呢個充滿住鮮甜嘅湯汁😍咬落蟹粉都唔少,舊肉好實淨,覺得足料同埋唔肥~🥢砂鍋雲吞雞🐔 $188 (例牌)湯底有落金華火腿同埋娃娃菜,雲吞都有接近6隻,皮薄肉多!有半隻雞,雞肉嫩滑😋🥢精美三小拼 $98肴肉|烤夫|糖醋骨糖醋骨好入味😋有驚喜,其他都正常發揮😛🥢手撕包心菜🥬 $72呢個係炒椰菜,但份量都幾多架🤩🥢外婆粒粒炒飯🍚 $82佢似係生炒糯米飯咁,不過用白飯,有臘腸,蝦仁🦐炒蛋同埋蔥花,好香🤤我都食左幾碗!🍨高力豆沙🫘(4件) $58大大舊,好有咬口😙🍨黑糖冰粉 $38都有幾款配料係入面,煙韌嘅芋圓,果乾同埋果仁碎,啱晒夏天食😆

🥢金湯酸菜魚🐟 $268

🥢蟹粉小龍包(4隻)🦀 $88

🥢砂鍋雲吞雞🐔 $188 (例牌)

🥢精美三小拼 $98
肴肉|烤夫|糖醋骨
糖醋骨好入味😋有驚喜,其他都正常發揮😛

🥢手撕包心菜🥬 $72
呢個係炒椰菜,但份量都幾多架🤩

🥢外婆粒粒炒飯🍚 $82

🍨高力豆沙🫘(4件) $58
大大舊,好有咬口😙

🍨黑糖冰粉 $38
經過屯門V city 見到開咗間新嘅京川菜主打鮮魚、酸菜魚、最近新出蟹粉系列好吸引,一於試吓🐟🦀🐟松子大黄魚必食之一😋賣相一流好靚,整條魚原條炸起,啱晒打卡~大黄魚炸至金黃色,外脆內軟魚肉起哂出嚟炸件,好考功夫再淋上酸甜汁,味道酸酸甜甜,非常開胃啖啖魚肉都好鮮嫩幼滑,炸起嘅魚肉冇細骨🦀蟹粉撈麵最近人氣大熱嘅蟹粉麵拆好唒蟹膏同蟹肉份量好多,富濃濃蟹油香蟹粉同麵條拌勻,香噴噴又掛汁,啖啖滋味!🪄黃金炒飯啖啖充滿鹹蛋黃同雞蛋黃嘅滋味粒粒分明嘅炒飯搭配蝦仁,好滿足!甜品推介紅豆糕味道甜甜哋🫘紅豆味突出
經過屯門V city 見到開咗間新嘅京川菜

主打鮮魚、酸菜魚、
最近新出蟹粉系列好吸引,一於試吓🐟🦀

🐟松子大黄魚
必食之一😋

賣相一流好靚,整條魚原條炸起,啱晒打卡~
大黄魚炸至金黃色,外脆內軟
魚肉起哂出嚟炸件,好考功夫

再淋上酸甜汁,味道酸酸甜甜,非常開胃
啖啖魚肉都好鮮嫩幼滑,炸起嘅魚肉冇細骨

🦀蟹粉撈麵

最近人氣大熱嘅蟹粉麵
拆好唒蟹膏同蟹肉份量好多,富濃濃蟹油香
蟹粉同麵條拌勻,香噴噴又掛汁,啖啖滋味!

🪄黃金炒飯

啖啖充滿鹹蛋黃同雞蛋黃嘅滋味
粒粒分明嘅炒飯搭配蝦仁,好滿足!

甜品推介紅豆糕

味道甜甜哋🫘紅豆味突出
2024-04-15 61 瀏覽
尋尋覓覓。尋魚記蟹粉小籠包$88內含豐富蟹黃、蟹肉和滿溢肉汁的蟹粉小籠包,將蟹肉的甜美滋味完整封存在透薄麵皮裡,一口咬下,餡香湯鮮金湯酸菜魚$268金湯酸菜魚口感酸辣可口、湯汁濃郁,酸辣清爽不嗆喉!加上鮮嫩的魚肉,配料方面非常吸引加了最愛紅薯粉、酸菜、荀旬、大豆芽!花雕醉雞$88一上枱便彌漫在空氣中迷人的花雕酒香氣,皮夠光滑、雞肉肉質軟嫩,皮和肉中間還有晶凍,讚📍尋魚記屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號
尋尋覓覓。尋魚記

蟹粉小籠包$88

金湯酸菜魚$268

花雕醉雞$88

📍尋魚記
屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號
2024-04-11 85 瀏覽
V city餐廳周圍都係,今日想食吓魚,就入咗去試吓呢間🐠金湯酸菜魚 $268-一道著名的川菜 味道是以酸 辣 鮮 香四種味為主 湯底含大量酸菜 辣椒 蒜蓉等材料 入口啖啖香氣 較溫的辣味 魚肉肉質滑嫩大片 ◽️紅燒麵筋豆腐 $78-紅燒豆腐味道鹹帶微甜 紅燒處理後表面會略帶焦香 內層微滑 而麵筋吸收紅燒汁精華 帶醬香 🫛乾煸四季豆 $78-蒜香結合豆香的一道菜 四季豆經過走油再乾鍋煸炒 保持內部脆嫩口感 鹹香惹味🫘豆沙鍋餅 $55-呢款叮噹都鍾意食嘅豆沙鍋餅 味道甜而香滑 餅皮輕微烤香有酥脆口感 兩者之間甜度適中總括嚟講,味道唔錯,值得一試
V city餐廳周圍都係,今日想食吓魚,就入咗去試吓呢間

🐠金湯酸菜魚 $268

◽️紅燒麵筋豆腐 $78

🫛乾煸四季豆 $78

🫘豆沙鍋餅 $55

總括嚟講,味道唔錯,值得一試
今次同新返去Vcity尋漁記食酸菜魚,彌補返上次返深圳無時間食嘅遺憾Vcity 開咗理間新式上海酒樓真係好,吾洗排隊過關都食到,果晚同親叫左好多野,因為好肚餓,我地叫左金湯酸菜魚、四川擔擔麵、京蔥爆牛仔肉同高力豆沙,真心好吾錯金湯酸菜魚,佢個湯底金黃色,超靚,勁有打卡feel,食落個湯底有好香嘅酸菜味,好開胃!魚肉真係好新鮮,所以口感好鮮嫩,一啲都吾會老,酸菜就帶嚟啲爽脆嘅口感,真係好ok,又夠大碟,可以三四個人 share都得!四川擔擔麵嘅樣都好吸引,一上菜就已經聞到好香,麵條好咬口,配埋佢香辣嘅醬汁同花生碎,味道辣辣地,好開胃!另外,京蔥爆牛仔肉嘅牛肉好嫩滑,經過炒煮之後,吸收咗蔥嘅香氣,甜甜辣辣咁,味道好香濃,好有酒樓嘅風味,認真係送飯一流! 理到高力豆沙係我哋食過最好味嘅豆沙包之一,外皮香脆,而內裡嘅豆沙餡香甜滑順,一口咬落去真係滿足,做飯後甜品一流!尋魚記真係好吾錯,私認為係可以encore 嘅餐廳,而且環境都好舒適乾淨,啲食材都好新鮮,冇添加味精,份量又好多,一定夠飽,屯門呢個價錢有呢個質素真係好難揾㗎!下次再返泥試下其他新菜色!

• 金湯酸菜魚