餐廳: 寶湖海鮮酒家 (租庇利街)
資訊:

餐廳: 寶湖海鮮酒家 (租庇利街)
資訊:

2017-11-22 8055 瀏覽
是日約了中同們吃Lunch, 又來到寶湖. 神父幫忙訂枱, 平日中午十二時十五分到達, 店內也挺旺場, 差不多也有七八成滿. 一貫茶樓的格局, 光光猛猛, 只是冷氣也挺大的. 時間緊迫, 點選了千層腐皮夾(HK$34), 黃金流沙包(HK$34), 招牌蝦餃王(HK$40), 山竹牛肉球(HK$23), 四寶滑雞扎(HK$40), XO醬炒蘿蔔糕(HK$34), 香草帶子腸(HK$40), 京滬小籠包(HK$40), 千層腐皮夾, 眾人也給它的賣相嚇了一驚. 哈哈, 因為大家期待是千層糕的那種. 試一口, 味道算ok, 口感也真的有數十層的腐皮, 充滿豆香. 黃金流沙包, 奶黃香甜, 也帶點沙狀, 但包層如果再軟熟一點便更好. 招牌蝦餃王, 皮過厚, 但蝦夠爽口彈牙, 但蝦的鮮味尚欠一點. 山竹牛肉球, 正常水準. 四寶滑雞扎, 由朋友們獨享, 未知味道如何. XO醬炒蘿蔔糕, 味道太辣了, 有點嗆口. 還是利小館的最好. 香草帶子腸, 腸粉皮過厚了. 京滬小籠包, 皮厚, 肉汁不香, 豬肉還帶 “渣”的口感, no no. 輕鬆的一餐, 很期待跟你們再吃啊!

一貫茶樓的格局, 光光猛猛, 只是冷氣也挺大的.

山竹牛肉球, 正常水準.

四寶滑雞扎, 由朋友們獨享, 未知味道如何.

香草帶子腸, 腸粉皮過厚了.

輕鬆的一餐, 很期待跟你們再吃啊!
2017-03-15
$117.7 (午餐)
2017-07-20 2838 瀏覽
入酒樓坐下来丶穿著黑衣服女人就介紹套餐俾我吃飯什麼丶好低吃丶什麼什麼的,我話等先丶然後問她你地招牌不是搞特價菜嗎?丶為什麼不俾我點丶然後她又話呢套餐好低吃等等丶然後我再講一句,是否不可以點丶她才俾我丶然後叫左BB豬太喊丶丶丶叫通菜丶可改菜心炒牛肉嗎?然後她又說不可以丶緊我問她有菜心無丶她又說有丶我說為什麼不可以菜心炒牛肉丶通菜炒牛肉可以丶為什麼菜心炒牛肉不可以丶然後她又說要加錢丶我話可以丶她才寫單丶丶服務太極差丶D餸菜又煮唔熟丶丶丶同經理講仲話大大聲講幫你番兜了丶丶丶丶太度極差丶又🈚️無禮貌丶然後片皮鴨二吃丶另外一吃凉瓜炆鸭,凉瓜又未煮熟丶咕嚕肉又凍丶好像街市買回來的丶仲有花甲浸絲瓜丶絲瓜又是不熟
服務太極差丶
2017-06-24 1912 瀏覽
Went there for grandma's birthdaySince she is a super traditional Chinese lady, we picked this Chinese restaurant for her birthday dinner.We ordered so many dishes that I forgot to take some of the picsBut food generally is tasty!We ordered Chinese sweet bun 壽包 as her "special birthday cake" towards the endSuper yummy! Would definitely re-order this next time I visit here, no matter if there's any birthday boy/ girl..hahhaa
But food generally is tasty!

2017-05-27
Ms
2017-03-07 2428 瀏覽
我地過來食晚餐的,捱左龍蝦及鵝皇套餐,食物一般,不算好食,但是最讓人想投訴的是員工李偉興服務態度惡劣,下錯訂單不承認且不道歉,並罵人,我相信我地應該不係第一個想投訴的人,食餐飯弄成甘,下次不會再來了。
2017-03-07
2017-02-13 8123 瀏覽
2017年2月10日... 第一次報名參加渣馬既我竟然抽中... 有幸同咁多位健兒們一齊完成賽事跑完半馬... 我同朋友們...肚餓到一個地步但眼見... 天后咁多人... 相信附近既食市都一定都好FULL估計CWB 都一樣.... 所以我地就坐MTR 去中環食野喇去到中環.. 其中一個朋友介紹寶湖又平又幾好食我地全部人讚成一去到極速order 野食野食亦好快上蘿蔔糕味道不過不失呢個炒飯睇上去好似好少.. 但原來都幾多... 每粒飯都食到鮑汁既味道..好香蝦餃皮薄材料新鮮呢個流沙包...超讚...近期.. 食過好多間..無一間好食個個都話自己流沙.... 但無一個有流沙而呢個...一分"ME"開D流沙流哂出黎仲帶點沙既感覺,,,呢個炒牛柳粒夠哂鑊氣..炒到7成熟..粒粒都好JUICY 同好惹味蒸魚雲有點失望睇上去好似好好食但食落左好似偏甜..好奇怪而其他食物味道亦唔差5個人食.... 叫左十多樣食品... 賣單$750
2017年2月10日... 第一次報名參加渣馬既我

竟然抽中... 有幸同咁多位健兒們一齊完成賽事
跑完半馬... 我同朋友們...肚餓到一個地步

估計CWB 都一樣....

所以我地就坐MTR 去中環食野喇
去到中環.. 其中一個朋友介紹寶湖又平又幾好食

我地全部人讚成

一去到極速order 野食

野食亦好快上
蘿蔔糕味道不過不失
呢個炒飯睇上去好似好少.. 但原來都幾多...

每粒飯都食到鮑汁既味道..

好香
蝦餃皮薄

材料新鮮
呢個流沙包...

超讚...

近期.. 食過好多間..無一間好食

個個都話自己流沙.... 但無一個有流沙

而呢個...一分"ME"開D流沙流哂出黎

仲帶點沙既感覺,,,
呢個炒牛柳粒

夠哂鑊氣..炒到7成熟..

粒粒都好JUICY 同好惹味
蒸魚雲有點失望

睇上去好似好好食

但食落左好似偏甜..

好奇怪
而其他食物味道亦唔差

5個人食.... 叫左十多樣食品... 賣單$750
2017-02-12
2017-01-03 3388 瀏覽
新年食飯少不免都係飲茶!早一日訂左位,去到都等左成五分鐘有得,現場好混亂!南瓜蒸排骨,肉挺多的,不錯!小籠包水準一般!包身蒸得有點乾硬,幸好內裡肉汁充足,點上醋汁一齊食,幾惹味開胃!水晶小龍包外表幾吸引,晶瑩剔透中可看到奶黃既淡黃色!但係好睇唔代表好食,味道同質感都很差,大大扣分!水晶外皮很厚,而且...皮身不是預期中既煙靭口感!一口咬落去,內裡既奶黃沒有流沙,奶黃味淡,吃不出奶黃既香味!蝦餃值得一吃!內裡既蝦肉爽口,而且size唔細,不錯唷!
新年食飯少不免都係飲茶!
早一日訂左位,去到都等左成五分鐘有得,現場好混亂!
南瓜蒸排骨,肉挺多的,不錯!
蝦餃值得一吃!內裡既蝦肉爽口,而且size唔細,不錯唷!
2016-09-01 5786 瀏覽
今日收到朋友送既寶湖集團月餅😍住港島區嘅人對寶湖酒樓應該會比較熟d,因為佢分店多數喺港島區嗰面。 寶湖算係比較傳統嘅一間店,原來今年佢地大改革,月餅盒改用日本design,表面係凹凸紋嘅花花,感覺上young好多。 試咗雙黃白蓮蓉同埋粒粒紅豆月餅 雙黃白蓮蓉就同平時嘅月餅差唔多,外脆內軟,蓮蓉份量都幾多,甜度剛剛好,入口都幾軟滑,至於個蛋黃幾有油香,不過傳統月餅我都係冇特別喜好。 比較特別嘅係粒粒紅豆迷你月餅,除咗冰皮月餅之外,未試過傳統月餅都有紅豆餡,本來以為會好甜,但原來唔係,而且都幾好味,因為佢比一般月餅細,入口嘅口感有啲似蓮蓉,但就冇蓮蓉咁漏,而且仲可以食到粒粒紅豆餡,個鐵盒仲要係圓形嫁😳,每罐有2個,啱哂送比朋友,都夠哂得體。 雙黃白蓮蓉4個裝 $178 粒粒紅豆迷你月餅2個裝 $48 $48就送至月餅比人,好平~~
今日收到朋友送既寶湖集團月餅😍

試咗雙黃白蓮蓉同埋粒粒紅豆月餅

外賣自取
2016-07-15 4846 瀏覽
放假難得同屋企人一家四口來飲茶酒樓有三層 目測都坐到七成滿架~小點$23 中點$29 大點$34 特點$40 頂點$43價錢真係唔平!好彩有八折時段星期一至五 7-11am, 2-4:15pm星期六日及公眾假期 7am-4:15pm四個人都食咗十幾碟點心馬拉糕 麻麻地冇乜奶黃既香味 口感比較乾身流沙包 奶黃餡唔夠流心 奶黃都唔夠香濃蜜汁叉燒 好甜 肥瘦適中 外層微脆 好大碟炸兩腸粉 入面啲炸兩唔新鮮!吾脆而且個皮都幾厚~沙爹金錢肚 唔夠入味 沙嗲味好淡 比較失望金粟菜苗餃 呢個幾好食 入面餡料幾足料XO醬蒸魚雲 魚雲切得太細條冇乜肉 口感麻麻小籠包 (五隻) 皮略厚 味道一般 整體味道麻麻 亦沒有特別招牌菜或者特別嘅點心 應該唔會返轉頭
放假難得同屋企人一家四口來飲茶
酒樓有三層 目測都坐到七成滿架~
小點$23 中點$29 大點$34 特點$40 頂點$43

蜜汁叉燒
好甜 肥瘦適中 外層微脆 好大碟
炸兩腸粉
入面啲炸兩唔新鮮!吾脆

而且個皮都幾厚~
沙爹金錢肚 唔夠入味 沙嗲味好淡 比較失望
金粟菜苗餃 呢個幾好食 入面餡料幾足料
XO醬蒸魚雲 魚雲切得太細條冇乜肉 口感麻麻
小籠包 (五隻) 皮略厚 味道一般

一連兩天和家人吃開年飯,昨日到訪鴻星食品完全令人失望,今日造訪寶湖,整體感覺正常多了。紅透半邊天:即燒乳豬,雖然肉質肥了少許,但同時外皮挺香脆。醬爆珊瑚西妃螺:正常口味,珊瑚蚌及西妃螺片皆爽口。百花炸釀蟹拑:口感脆彈,味道略淡。舞茸菌螺頭燉豬展:燉湯敦厚甜美,足料,建議稍稍撇去湯面油份。大花尾龍躉兩味:唐芹韭黃炒球肉厚魚香足;金蒜蒸頭腩比預期多肉少骨,亦比前者香口。發財好市迎大利:發財好市味道正常,反而更愛惹味蒜子及綠嫩豆苗。芝麻脆皮燒雞:皮脆,肉質幾嫩。生炒糯米飯:普通。豉油皇龍芽炒麵:乾了一點。紅豆沙湯丸:味道OK。黃金萬両:味甜多汁。

紅透半邊天:即燒乳豬,雖然肉質肥了少許,但同時外皮挺香脆。

醬爆珊瑚西妃螺:正常口味,珊瑚蚌及西妃螺片皆爽口。

百花炸釀蟹拑:口感脆彈,味道略淡。

芝麻脆皮燒雞:皮脆,肉質幾嫩。

生炒糯米飯:普通。

豉油皇龍芽炒麵:乾了一點。

紅豆沙湯丸:味道OK。

黃金萬両:味甜多汁。

[9/2/2016; Tue]

2016-02-09
2015-09-21 4095 瀏覽
第一次來飲早茶,卻遇到服務極差的夥計。上了茶水而後,我發覺D水有好大陳漂白水味,就問夥計。點知個夥計都無過來看看是什麼回事,就悔氣話:’又唔見其它人話有漂白水味?‘ 跟住就唔理我。我只好找部長,先發現原來是用來洗茶壺的漂白粉未清洗幹淨。真系好難想像會有這種服務,完全不是做生意的格!
2015-06-02
2015-06-15 3837 瀏覽
we got back to central after walking 2hrs+ at lamma island 南丫岛 in the relentless scorching sun.decided to try the dimsum at this treasure lake restaurant central 宝湖海鲜酒家, just because it was about the first ok looking dining place. haha!it was the typically bad service place. i asked to have a look at the menu, and the restaurant manager or lead waiter showed a black face. to his & other servers’ credit, they did later show more cheerful service.dimsum items were small HK$16, medium HK$19, large

dimsum items were small HK$16, medium HK$19, large HK$22, special HK$27. there was a higher one i did not bother with.
we ordered 5 dimsum dishes only – chicken feet, steamed pork ribs, chiu chow fun guo or teochew dumplings, char siew fun cheong & 4 treasures.
and waited very long, like >1/2hr, maybe 40mins? & 2 dishes we ordered, first char siew fun cheong after waiting for 1/2hr & then chiu chow fun guo after eating the other 3 dishes, were sold out.
not so satisfying experience eh? luckily the food was good.
steamed chicken feet was very tasty, & the first deep-fried type we like. we ordered a second portion.
steamed pork ribs was a large helping, tasty & quite meaty.
4 treasures was good too. chicken extremely smooth & sweet. mushrooms was the thick type, good.
bill was HK$109 for 4 dishes. service thumbs down but luckily food wise pretty satisfied.
4 treasures
steamed chicken feet
steamed chicken feet
steamed pork ribs
2015-06-04
2015-02-12 3228 瀏覽
早幾日,收到友人送贈的一盒椰汁年糕。下午,母親大人決定煎年糕作為大家的下午茶。甫打開年糕膠蓋,陣陣椰汁的清香撲鼻而來,煞是吸引﹗母親大人把年糕切片後,沾上蛋漿同煎。年糕外層沾滿蛋汁,香口軟滑而不甜膩,惜欠缺煙煙韌韌的口感。父親大人表示,應該是蒸糕時間不足,年糕仍未蒸熟之故。
2015-02-08
外賣自取
下午茶
2013-08-21 5920 瀏覽
放工經過突然想飲茶食點心, 見好耐無食就行入黎幫親下.點了不多, 有炸乳鴿, 瑤柱腸粉, 炸蘿蔔糕, 炸奶皇包, 蒜汁魷魚.乳鴿... 應該系食咁多次乳鴿最細的一次(見圖), 可能見個細路太細唔食大人忙照顧細路唔會理吧, 完全無肉.瑤柱腸粉, 粉皮很厚, 幾乎沒有瑤柱, 味道一般. 炸蘿蔔糕, 來的時候凍了, 油很多難食.炸奶皇包, 油很多, 不過很脆不錯. 蒜汁魷魚, 呢個同乳鴿一樣離譜, 上面四五舊細魷魚片, 下面一大堆粉絲, 味道合格.服務方面, 好似成間野得長腿部長同埋笑口阿姐兩個人做, 其他經常性看不到聽不到, 每次叫他們都很累...價錢也不太合理, 兩個人食中下水準的下午茶四個點心加乳鴿茶介貳百幾蚊, 中環租金真是很貴...
放工經過突然想飲茶食點心, 見好耐無食就行入黎幫親下.
炸乳鴿
炸奶皇包
2013-08-17
2013-08-18 4265 瀏覽
星期日,特登過去中環同一班親戚飲茶。^^飲茶都係去寶湖...寶湖D野都幾好食嫁!我地叫咗好多嘢食...但就唔逐樣講la...淨係揀幾樣我覺得最好食嘅推介你試1.)流沙奶皇包-(9.5/10) 食到寶湖嘅流沙奶皇包,真係覺得好幸福!!<3好多酒樓嘅流沙奶皇包都唔流心嘅:'(但佢同個D酒樓唔同,奶皇包真係流心丶掰開係爆漿嫁!!<3奶皇餡又多,細細口一咬就見心...奶皇味香濃,麵包軟熟又熱辣辣,超級好味!極品來嫁!2.)炸兩-(9/10) 炸兩都好好食!每次去到寶湖都係必叫嘅><我地叫咗三碟都清晒:0睇來大家都好鐘二食^^炸兩嘅腸粉皮薄丶又滑;而炸兩嘅油炸鬼係微脆嘅(不過油炸鬼都係唔夠脆丶同埋油咗少少);加上嘅蔥花令炸兩更香丶更美味可口!最重要嘅係,炸兩係熱嫁:>(平時我食開個D炸兩都係凍嘅...)3.)蝦餃-(9.5/10) 寶湖名物之一。蝦餃皮薄餡靚!蝦餃皮好薄,大力少少夾佢都整穿塊皮;蝦餃D餡好多丶蝦肉又鮮又靚;蝦餃裏面嘅蝦汁仲好鮮美添...^^蝦餃整得好大件!!滿足<3去到寶湖...呢三樣必食ar)推~價錢呢...唔係我俾$,所以食咗幾

星期日,特登過去中環同一班親戚飲茶。^^
飲茶都係去寶湖...寶湖D野都幾好食嫁!

1.)流沙奶皇包-(9.5/10)

食到寶湖嘅流沙奶皇包,真係覺得好幸福!!<3

2.)炸兩-(9/10)

去到寶湖...呢三樣必食ar
  • 流沙奶皇包
  • 蝦餃
  • 炸兩
2013-07-22 3408 瀏覽
又再次在中環覓食,午餐一大班人選擇不多,想圍在一起吃飯,最好莫過於「飲茶」。中平價之選有這間位於中環廣場和中環街市中間的寶湖,可以定位,而且5位以下快速有位。這次誤打誤撞叫了一桌都和「蝦」有關的點心,不過很不錯!拍黃瓜這裡沒有茶芥雙寶(酸菜和花生),有的是拍黃瓜。黃瓜的品種用對了,而且非常新鮮。雖然是必須「付費」的項目,但付的開心。鮮蝦炸春卷皮薄而脆,蝦肉足、味濃,雖然是雪藏蝦,但沒有雪味。上碟時熱辣辣,香脆可口。潮州粉果皮略厚,多粉,雖然餡料豐富,但味道不出眾。鮮蝦炸腐皮卷和炸春卷一樣皮薄而脆,蝦肉足、味濃。腐皮厚薄適中,不會因太厚而「油淋淋」,也不會因太薄而容易炸燶,很不錯。鮮蝦蒸腸粉腸粉薄而滑,用的蝦大大隻,有蝦味(最怕那些只有蝦texture而沒有蝦味的雪藏蝦)。入口啖啖彈牙的蝦肉,雖然知道是雪藏貨色,但也不錯。帶子炸雲吞皮薄、香口,炸得不油不膩,上碟時熱辣辣,帶子又大大隻,不錯。炸咸水角皮厚又粘牙,一口咬下去,咸水角裡面的餡料被糯米粉和澄麵的味道蓋過,失敗之作。糖不甩夠煙韌,花生碎香,合格之作。蒸鮮蝦餃皮薄、蝦新鮮,上碟時熱辣辣,水準之作。乾炒牛河河粉炒得不夠乾身,醬油也不夠
潮州粉果
潮州粉果
皮略厚,多粉,雖然餡料豐富,但味道不出眾。
炸咸水角
炸咸水角
糖不甩
糖不甩
夠煙韌,花生碎香,合格之作。
蒸蝦餃
蒸鮮蝦餃
皮薄、蝦新鮮,上碟時熱辣辣,水準之作。
乾炒肥牛河
乾炒牛河
河粉炒得不夠乾身,醬油也不夠鮮味,雖然牛肉份量還算夠,但還是不合格!

2013-07-19
蒸蝦餃