2021-09-19 1282 瀏覽
位於富山村内的富山村,是典型舊式酒楼,真的几十年都無變,古老的楼挮還在。由於限聚令,不能同時很多人一齊,所以,唯有叫了外賣,自己過来拿,用来做節。那麽就點了茄子粉絲齋菜、海鲜豆腐煲、咕噜肉、豆腐魚菘等小菜,家常小菜,鑊氣十足,不太多鹽,由於做節關係,每碟菜價格稍為上調,大約十至廿蚊。但每碟都好大碟,很足料,很抵食。可以一餸等兩個来吃。地方很大,很寛敞,一家聚餐的好地方,小菜也很多款,很有屋企的味道。

2020-09-19 1074 瀏覽
餐廳本身野食都唔錯 之前叫「黑白貓外賣」超surprise 仲諗住將佢當飯堂咁不停幫襯點知有一次親身落去買外賣 叫一隻貴妃雞 俾隻凍嘅我 仲要俾白切雞我都算今次俾多次機會叫「黑白貓外賣」我叫一隻貴妃雞 諗住今次「黑白貓外賣」無死啦點知一隻變一半定唔知例牌啦打佢叫佢搵人換 佢叫我自己落去換 我落到去 洗x叫外賣咩好好聲氣話要用「黑白貓外賣」搞唔得嘅係都要我俾錢受氣 讀者唔啱聽嘅就算但俾錢點解要我受氣呀Blacklisted
餐廳本身野食都唔錯 之前叫「黑白貓外賣」
超surprise 仲諗住將佢當飯堂咁不停幫襯

點知有一次親身落去買外賣 叫一隻貴妃雞
俾隻凍嘅我 仲要俾白切雞我
都算

今次俾多次機會叫「黑白貓外賣」
我叫一隻貴妃雞

讀者唔啱聽嘅就算
但俾錢點解要我受氣呀
Blacklisted
2020-09-12
15 分鐘 (外賣自取)
$318 (其他)
  • 貴妃雞
2019-09-28 1146 瀏覽
齊齊去酒樓食飯, 因為我們不是在正日慶祝的關係, 所以我們要早食飯就近近哋去了附近的酒樓食飯, 一嚟就叫個北京片皮鴨其實屋邨酒家之中以這個水準都算可以的鴨神不太厚皮不太油 , 而最特別的就是冰鎮咕嚕肉 , 冰鎮咕嚕肉真是冰冰的 , 名不虛傳。
2019-05-08 1120 瀏覽
這富華酒樓,在生日便在這裏訂了一張枱,再吃多一餐,今年生日吃了日式一餐和中菜一餐,豪氣的點了象拔蚌刺身和火鍋兩食,又點了片皮鴨兩食,這兩樣是重點,其他只是配菜,腰果豬頸肉西芹,還有時菜鮑片,跟著便是主角壽包,這酒樓是傳統的,舊式的 酒樓,但環境舒適和空氣流通,食物水種比較穩定 ,象拔蚌鮮甜,加個火鍋是菜湯 淥完象拔蚌也可飲湯,可以吃生的便吃刺身,片皮鴨沒有退步,人多必點,最後還送甜品, 不過以前是有生果送的,現在只有糖水了。
這富華酒樓,在生日便在這裏訂了一張枱,再吃多一餐,今年生日吃了日式一餐和中菜一餐,豪氣的點了象拔蚌刺身火鍋兩食,又點了片皮鴨兩食,這兩樣是重點,其他只是配菜,腰果豬頸肉西芹,還有時菜鮑片,跟著便是主角壽包,這酒樓是傳統的,舊式的 酒樓,但環境舒適和空氣流通,食物水種比較穩定 ,象拔蚌鮮甜,加個火鍋是菜湯 淥完象拔蚌也可飲湯,可以吃生的便吃刺身,片皮鴨沒有退步,人多必點,最後還送甜品, 不過以前是有生果送的,現在只有糖水了。
2019-04-03
2019-01-23 429 瀏覽
燻蹄好吃比外面做的大,吃起來好正統, 在富華酒樓本身鹵水 水準都比外面好吃, 所以這個無需特別說,魚新鮮, 但那個上湯魚腐雜菜煲,真的不合,魚腐冇質感,菜煮得過熟, 總之是像一煲隔夜餸,不好吃, 薑蔥蟹可以, 至於雞粥和壽包還有椰汁糕, 雞粥同椰汁糕是我每次都必叫,當然合我胃口, 整體話唔滿意
2018-12-06
2018-12-22 964 瀏覽
冬至係中國人其中一個大節日,夜晚梗係要返屋企食團圓飯啦🍚🥢 媽媽為咗呢餐飯已經忙咗幾日,來來回回街市都幾次,睇到都辛苦。近近地去同爸爸媽媽去隔離屋村茶樓,食啲嘢飲杯茶先繼續工作☕️平時我甚少過嚟 #富華酒樓 食嘢,因為好怕食餐飯左等又等花幾粒鐘😅 不過爸爸媽媽鍾意一盎兩件就就吓佢哋🤤 近排 #富華 似乎裝修過,外觀比似前乾淨咗,點心質素都無以前咁求其👍🏻今日我哋食咗碗 #燒腩仔湯米粉 尤其好味,皮脆不特止,上枱仲係熱熱地嘅... 正!至於其他點心都係普普通通咁啦,街坊口味囉😝

2018-12-22
  • 燒腩仔湯米粉
2018-09-16 762 瀏覽
今天來了鑽石山富山邨去了他的富山酒樓食晚飯這間酒樓地方寬敞但裝修比較一般今晚和朋友一齊用膳,入到酒樓很少人食飯只得幾枱客大約10分鐘餸菜就到,點了半隻燒鴨,食一口他的燒鴨肉林的不太新鮮這個滑蛋蝦仁蝦很大隻,但是他的蝦飄過沒有蝦的鮮甜味,滑蛋炒得老了雜菜海鮮煲一般般貨色沒有驚喜粟米魚塊粉漿很厚魚肉很少通菜鮮魷,通才炒得爽脆而鮮魷並不新鮮,沒有魷魚味蝦醬蒸肉片豆卜,這個菜餸飯一流,蝦醬加瘦肉一齊食很好味,而豆卜加了他的汁也很正這個梅菜扣肉他做得也很好,他選用五花腩肥瘦均勻,五花籃腩經過走油再炆,入口即溶送飯一流
今天來了鑽石山富山邨去了他的富山酒樓食晚飯
這間酒樓地方寬敞但裝修比較一般
今晚和朋友一齊用膳,入到酒樓很少人食飯只得幾枱客
雜菜海鮮煲一般般貨色沒有驚喜
粟米魚塊粉漿很厚魚肉很少
通菜鮮魷,通才炒得爽脆而鮮魷並不新鮮,沒有魷魚味
早上前來飲茶,諗住叫細排骨飯,嗰啲阿姐話只有大排骨飯冇細排骨飯,我返到位居然比我見到佢地攞細排骨飯俾另一個客人,我就去問佢,佢等左10秒回應我話有人留左,咁都算啦,我又見到另一個人又可以攞到細排骨飯,今次佢就同我講話琴日佢哋打電話來留咗,我俾多次機會佢我又見到另一個人攞到,今次我都費事同佢講,原來依家啲阿婆記性好好,會記得邊個琴晚打電話來留左細排骨飯,原來去一間酒樓飲茶要早一晚通知佢食乜,如果唔係你就會無得食! 嬲嬲地😤
2017-09-16 710 瀏覽
因住附近故一個月總會光顧一次, 裝修格局街坊但價錢稱不上街坊. 主要光顧茶市, 多年來點心款式沒大變化亦即沒有新意, 食物質素尚可至少份量充足, 不過個人極不建議叫腸粉, 皆因皮厚餡少 , 而某些點心如牛肚亦較油膩.酒樓仍保留自取點心後由亞姐吸印傳統, 好處是一出爐可取保證夠熱, 不過當中幾位亞姐記憶力較差, 人客往往未揀完點心已搶了記錄咭吸; 或是未煎腸粉時吸了, 到你取時就問吸了沒有 … 本人當天借了一把較剪正剪開煎堆時, 突被一名不知從何彈出的亞姐大聲質疑該碟煎堆吸了印沒有, 真想問她如面對大隻男會否一視同仁作出質詢? 最後一提洗手間衛生情況仍停留在80年代, 每次使用前都要有心理準備.
2017-09-10
$50 (早餐)
  • 黑芝麻煎堆仔
  • 叉燒酥
2012-04-17 1373 瀏覽
呢間店位於鑽石山富山村的內面.若沒有特別原因,就算會再經過呢個地方.也不會停留在這裏進食.巧合地同我食這餐的人.今生也難再同枱食飯.店舖主打的客人.多數是村內居民.星期日的晚上都係得3枱食客左右..賣的食物主要是套餐圖中的4至5人套餐.有少許改動..第一:無白灼生海蝦變成茹汁蝦.第二.無豉汁蒸鎗魚轉成蒸海班加30元.....金銀蛋時菜:算是今餐最正常的一個環節.用了上湯帶出菜的味道.而皮疍份量亦足夠.份量也多.都算合格.茄汁蝦:茹汁只流於表面.蝦肉新鮮程度欠佳.什至有點梅.食物唔新鮮.味道當然差..片皮鴨一隻:皮帶少許肉,肉的味道似煮完又煮般.味道完全無.什至有種食蔗的感覺.皮亦唔見香脆.唯一包皮片鴨的皮夠熱.挽回不少分數..銀芽炒鴨絲:上枱凍.同枱的人有些說係咪瘦肉..鴨肉同樣是硬硬的.只夾了一次,也沒有再夾蒸海班:應該是蒸完立刻上枱的.熱辣辣.可惜魚肉是硬硬的.很難夾.也沒有魚鮮味.只一條很差的魚..有種食物我忘記影相的掦州炒飯58元--材料少.冷冷的.味道就形容完...送的紅豆沙:雖則紅豆煲林.可惜甜度相當高.可以用10級甜形容....雖則環境舊.但也衛生.待應有禮..只是效率差
有幾樣都無
圖中的4至5人套餐.有少許改動..
第一:無白灼生海蝦變成茹汁蝦.
第二.無豉汁蒸鎗魚轉成蒸海班加30元.....

雖則環境舊.但也衛生.待應有禮..只是效率差少少.價錢5人只吃了473元亦合理..但食物水準什差.食評始終以味道行先.今次非喊不可....
2010-07-18 814 瀏覽
呢間大大話話都去左十幾年..又係同公公婆婆、親戚食~今次同平時有d唔同,叫左:中式拼盆---一般。雞粥---一般,不是幾夠雞味~冬瓜盅---讚!料足!苦瓜---一般,有點"生"的感覺..魚香茄子煲---鹹香味有,惟茄子走油唔好..酥炸魷魚---唔錯!次次都叫的~脆又香!不多油~原本叫了道蟹,不過太耐都未上..(今日好多人)於是cancel左.. D傳菜x落單x部長都好忙..其實平時的話,蒸魚唔錯~!今次冇叫。送甜品:紅豆沙 (好甜)
呢間大大話話都去左十幾年..
又係同公公婆婆、親戚食~

今次同平時有d唔同,叫左:

中式拼盆---一般。
雞粥---一般,不是幾夠雞味~
冬瓜盅---讚!料足!

苦瓜---一般,有點"生"的感覺..

魚香茄子煲---鹹香味有,惟茄子走油唔好..
酥炸魷魚---唔錯!次次都叫的~脆又香!不多油~

原本叫了道蟹,不過太耐都未上..(今日好多人)
於是cancel左.. D傳菜x落單x部長都好忙..

其實平時的話,蒸魚唔錯~!今次冇叫。

甜品:紅豆沙 (好甜)
雞congee味道一般
冬瓜盅唔錯!!
鹹香味有
中式拼盤
好吃!酥炸魷魚!
成排碗~!
2010-07-18
冬瓜盅唔錯!!
好吃!酥炸魷魚!
  • 鑊仔牛柳
  • 蒸魚
  • 炸饅頭
  • 賽磅蟹
2010-05-20 622 瀏覽
今日慶祝媽咪生日, 又有得食喇~之前因為朋友介紹關係, 嚟過這裡吃晚飯, 覺得食物質數都ok, 又有房可以唱K... (雖然啲歌好舊, 但係絶對唔影響媽咪級囉~), 所以今次決定喺度安排一頓"媽咪生日飯局美味餐"~!!今日一行7人, 又食到抱住個肚兼打包走... 好滿足~ 整體食物質數都唔錯, 特別推介: 炖湯 (要預訂) / 南乳吊燒雞 / 星班兩味 - 西蘭花炒蝦球 & 炒頭腩. 因為今次有人請食飯... 唔記得幾錢~
今日慶祝媽咪生日, 又有得食喇~

), 所以今次決定喺度安排一頓"媽咪生日飯局美味餐"~!!

今日一行7人, 又食到抱住個肚兼打包走... 好滿足~

因為今次有人請食飯... 唔記得幾錢~
椒鹽豆腐 & 乳豬海蜇拼盆
炖湯 (唔記得叫咩~:P).. 要預早訂