2018-04-24 847 瀏覽
阿媽生日我哋為咗佢準備咗一餐豐富嘅晚餐細佬話樓下間酒樓做緊優惠,非常吸引,而且阿爸阿媽都係鍾意食中菜,所以我哋揀咗呢度食生日飯先叫咗一個響螺湯材料非常豐富有雞肉花膠響螺金華火腿雞腳燉湯底香甜,而且花膠大大件有咬口, 食到個口漿住晒豉油雞香濃醬汁入哂雞肉而且雞非常嫩滑西蘭花帶子珊瑚蚌,帶子大大粒而且煮得非常入味,珊瑚蚌好爽口我最鍾意就係食呢個粉絲煲,加入大量蝦米,非常惹味另外細佬帶咗個黑椒豬手,侍應先會沿着送上枱面再係你面前將豬手拆骨,豬手好淋,吸晒鐵板上嘅黑椒味
阿媽生日我哋為咗佢準備咗一餐豐富嘅晚餐

豉油雞
香濃醬汁入哂雞肉而且雞非常嫩滑

西蘭花帶子珊瑚蚌,帶子大大粒而且煮得非常入味,珊瑚蚌好爽口

我最鍾意就係食呢個粉絲煲,加入大量蝦米,非常惹味

2018-03-28 883 瀏覽
因為有95折,所以我每月1同11號都會黎樂富中心嘅pet shop入貨,之後通常都會喺呢度食埋飯,今晚老婆仲約左外父外母添,有老人家喺度,揀酒樓就一定啱食架啦,所以今次黎左富臨皇宮。呢度個佈置都幾靚架,唔怪得咁多人結婚都揀呢度啦。一坐低就望下menu先,選擇相當多,小菜、海鮮、燉湯、燒味等等。正當苦惱之際,侍應就過黎向我地推介今晚嘅燉湯同精選海鮮,既然係咁,就照佢推介寫幾個餸啦。原本仲想叫羊腩煲,但係太多人叫,已經賣晒了。甜品都幾吸引,如果一陣食得唔太飽都可以諗諗。呢個湯真係要推介一下,除左姬松茸、花膠、響螺呢啲貴價食材之外,仲有雞腳、瘦肉之類,認真足料,而且色香美味,我仲夾左好多花膠比老婆同外母佢地,夠晒滋潤。老婆最鍾意食鮑魚,佢話有陣果皮清香,而且都算幾腍,百零蚊有6隻都幾抵食。牛仔骨黑椒味濃,但肥左啲啲,而且只係得幾件,反而配菜嘅蕃茄、蘿白比較多。海蔘炆得好腍,而冬菇及鵝掌都吸收了鮑汁的精華,豐富多重口味。今次我地無叫飯食,叫左個生煎包試下,煎得好香口啊,我仲食左兩個,真係仲飽過食飯呀。
之後通常都會喺呢度食埋飯,今晚老婆仲約左外父外母添,
有老人家喺度,揀酒樓就一定啱食架啦,所以今次黎左富臨皇宮。

呢度個佈置都幾靚架,唔怪得咁多人結婚都揀呢度啦。

正當苦惱之際,侍應就過黎向我地推介今晚嘅燉湯同精選海鮮,
既然係咁,就照佢推介寫幾個餸啦。
原本仲想叫羊腩煲,但係太多人叫,已經賣晒了。

甜品都幾吸引,如果一陣食得唔太飽都可以諗諗。

姬松茸花膠燉響螺湯

黑椒頂級牛仔骨

海蔘花菇扣玉掌

生煎菜肉包 (6隻)

今次我地無叫飯食,叫左個生煎包試下,煎得好香口啊,
我仲食左兩個,真係仲飽過食飯呀。
姬松茸花膠燉響螺湯
海蔘花菇扣玉掌
生煎菜肉包 (6隻)
  • 西蘭花帶子珊瑚蚌
2018-03-25 230 瀏覽
適逢我今個月生日,家人為我預備了一餐豐富的生日飯。他們知道我喜歡小菜,跟往年一樣,都是上酒樓食,愛坐得舒適,又寬闊。過完年後,酒樓都會推出了多款的特價小菜,非常吸引,又實惠。晚飯時段,人客都蠻多的。精選小菜、燉靚湯、晚飯孖寶,好吸引!姬松茸花膠燉嚮螺,材料十分足料,有瘦肉、雞肉、花膠、嚮螺、金華火腿、雞腳等,清湯香甜,滋潤補身,花膠大大件,咬落彈彈的,骨膠原濃郁,入口感到黏黏的,一流口感。木桶豉油雞,味香濃的醬汁,浸透了雞肉,雞肉結實又嫩滑,肉質鮮嫩,雞味濃郁多汁。西蘭花帶子珊瑚蚌,色香美味俱全,上檯已被大大件的帶子、珊瑚蚌吸睛了,不但彈牙爽滑鮮甜,菜花爽脆翠綠美味。
適逢我今個月生日,家人為我預備了一餐豐富的生日飯。
過完年後,酒樓都會推出了多款的特價小菜,非常吸引,又實惠。

晚飯時段,人客都蠻多的。

精選小菜、燉靚湯、晚飯孖寶,好吸引!

2018-03-23 456 瀏覽
領展接手後所有商場都大翻新,樂富本來是一個舊區,住著不少老人家,我的公公婆婆也是樂富居民之一,一住數十年,所以我對樂富都留下不少回憶,樂富廣場的變化也真大,日式超巿、寵物店等等居然也在這個翻新的商場出現,也成為我常到的地方之一,今晚就約了爸媽來吃晚飯,不用說,酒樓必然是他們最喜歡的地方,所以我們今晚就來富臨吃晚飯⋯樂富的富臨皇宮經常成為我們家族親友聚餐的地方,酒樓光猛舒適,天花掛著一盞又一盞大大的水晶燈,有著一份貴氣⋯精選小菜、燉湯都選擇多⋯還有新菜式及時令海鮮選擇⋯一碗湯如果可以留住一個男人的心,相信一盅燉湯也可以留住客人的歡心,所以我們二話不說點了一個姫松茸花膠燉響螺湯,一份燉湯都十分大盅,我們四個人,每人可以飲上三四碗⋯湯料十足,滿滿的一大碟⋯湯頭清澈,不油膩,燉湯的矜貴在於所以湯料的精華都濃縮在湯裡頭,暖暖的滋潤著五臟,大大的滿足⋯西蘭花帶子珊瑚蚌是我最愛的菜式,我最愛的蔬菜是西蘭花,喜歡它的清甜及口感,跟珊瑚蚌的爽口很夾,而且還有帶子的鮮味,所以每逄吃小菜我都必點這個菜式⋯果皮蒸鮑魚當然要點來孝敬爸媽,他們勞碌一輩子養大我們四兄弟姊妹,現在跟爸媽吃飯當然要精選一點,這個果皮蒸

精選小菜、燉湯都選擇多⋯

還有新菜式及時令海鮮選擇⋯

姫松茸花膠燉響螺湯
湯料十足,滿滿的一大碟⋯

西蘭花帶子珊瑚蚌

果皮蒸鮑魚
果皮蒸鮑魚當然要點來孝敬爸媽,他們勞碌一輩子養大我們四兄弟姊妹,現在跟爸媽吃飯當然要精選一點,這個果皮蒸鮑魚很有咬口,而且淡淡地淺出果皮的香味,令鮑魚帶點清新的口感⋯

生煎菜肉包

生煎菜肉包煎得很香脆,內裡餡料豐富得來保留了肉汁,售價也很優惠﹗

要讚讚員工服務很好,有禮貎也讓客人很有親切感,也許上一代人特別喜歡到酒樓的原因,除了可以打發時間,嘆慢版用餐外,還多了這份人情味吧﹗
2018-03-19
西蘭花帶子珊瑚蚌
生煎菜肉包
2018-01-04 392 瀏覽
同朋友食飯人又多,最怕傾傾下比人趕客,又唔想排隊等位,去連鎖集團酒樓就係我既選擇。波士頓龍蝦細隻咗少少,不過經典煮法配伊麵底索哂龍蝦味,龍蝦湯又會打個芡令伊麵掛起湯汁啖啖惹味👍🏻生煎菜肉包1碟6隻,可以一人一隻,包皮厚咗少少,但個底煎得香口又沾滿香蔥,熱辣辣上碟彌補不足。德國鹹豬手好大隻,肉質嫩夠,店員細心幫我地剪碎方便進食值得加分花膠北姑鵝掌煲唔洗100蚊,鵝掌炆得好軟身,冬菇大粒而且超級厚肉,花膠佢地做得較爽口挺身不過我鍾意食煮得較淋既口感,少少扣分。瑤柱金菇扒豆苗不過不失,真係好鬼大碟😳燉湯最驚喜,足料又夠火候,將材料既味道逼哂出來,每個人分到一碗仲有剩。樣樣小菜都太大碟結果眼闊肚窄食唔哂🙈埋單每人百幾,又有龍蝦食,宜家出去食晚飯呢個價幾抵食。

瑤柱金菇扒豆苗不過不失,真係好鬼大碟😳

2017-12-12 358 瀏覽
約左親戚一齊嚟食家庭飯,約喺收工地點中間點,樂富。叫咗天麻燉魚王。呢度湯一上, 大家都讚燉湯冇太大魚腥味,反而好似藥材湯咁,清淡得來又有淮山味,好好飲!再嚟德國鹹豬手。原隻鹹豬手上枱,但係侍應見到我哋個個避開鐵板,好貼心咁提議話幫我地切開先拎上枱!鹹豬手超級足料, 口感唔錯,但係個人認為冇酸菜伴碟,齋食鹹豬手比較油膩!另外嗌左生煎菜肉包。菜肉包個人就覺得麻麻地!肉包冇太多肉汁,反而似將蒸完嘅包,拎去煎,製造唔到上海生煎包嘅效果。蔬菜就有瑤柱金菇扒豆苗。瑤柱金菇扒打成嘅獻汁好多,配埋豆苗食好入味。而且仲可以解到鹹豬手嘅油膩感!仲有唔少得花膠鵝掌煲。鵝掌我就嫌麻煩冇食到,但花膠一啲都唔偷工減料,淨係我一個人都起碼食咗三舊,而且花菇超級厚,厚到好似牛扒咁添!最後要嗌返個龍蝦伊面。伊麵一如既往唔係主菜,因為口感一定係淋滋滋,唔好食。但龍蝦就保持一貫水準, 龍蝦肉爽口,配埋上湯汁簡直係絕配! 睇吓隻龍蝦鉗大都同我手掌有得fight!所以幾時都話,食家庭飯最好就去食中餐!
約左親戚一齊嚟食家庭飯,約喺收工地點中間點,樂富。

所以幾時都話,食家庭飯最好就去食中餐!
2017-12-06 299 瀏覽
今日鞋難得可以放平日 唔使同人迫喇 咁就同屋企人去左富臨飲茶嘆下 佢下午茶時間係兩點 咁我地都等到兩點先去食 平少少呀麻 叫左個茄子 蝦餃燒賣呢類例牌野 都正常 特價就有燒鵝賴 都有叫左黎食 都一般般啦
1K
平日很少到樂富,不過,早前APITA進行大減價,所以這天就陪媽媽到樂富逛逛及掃平貨,在超市瘋狂掃蕩,滿載而歸,就到廣場內的富臨皇宮開餐。 這天酒家內的食客挺多,幸好佔地大,所以能即時入座,座下後,店員很快就我們送上熱茶,效率非常快。天氣乾燥,先來一個燉湯暖身,野山參燉水鴨有助滋陰補氣,止咳潤燥等功效,而燉湯的味道非常好,湯質濃稠適中,帶有肉香及淡淡的中藥味道,但就完全沒有鴨腥味,喝1後感覺超級滋潤。 花膠北菇鵝掌煲 花膠的數量挺多,而且非常大塊,花膠吸收了滿滿的北菇醬汁,變得非常入味,口感爽口得來,又帶有煙韌的膠原感,而鵝掌味道香濃,口感嫩滑軟腍,加上大大隻的,非常好吃,吃後令人滿足。 瑤柱金菇扒豆苗 平日多肉少菜,所以這次就特別點了一個豆苗來吃,豆曲苗上淋上大量的瑤柱絲及金菇菜,令味道變得鮮甜,亦令口感變得豐富,入口既爽脆,又有咬口,加上豆苗幼嫩而不老,讚。波士頓龍蝦伊麵底(上湯焗) 說實,它的賣相一般,最大原因是龍蝦較細隻,所以龍蝦份量比較少,零零碎碎的散落於伊麵上,不過,龍蝦入口爽彈,有嚼勁,鮮味十足,而伊麵味道不會過鹹,挺好吃的。

花膠北菇鵝掌煲

瑤柱金菇扒豆苗
波士頓龍蝦伊麵底(上湯焗)
2017-11-30
上星期媽咪話要去樂富的Pansonic 專門店買吸塵機 同佢揀左1個鐘, 都差唔多7點了 又到晚飯時間, 見人少少又好耐冇同媽咪談心 所以就拉左佢來左富臨皇宮食晚飯~ 樂富既富臨皇宮都唔係第一次去, 記得上次食物質素都幾好, 不過中途同侍應有少少溝通問題, 不過唔緊要, 今次再去試吓先~ 呢度環境唔錯, 坐得好舒服, 除左有優惠小菜外, 仲有十幾二款小菜, 價錢都幾大眾化, 都幾抵食~ 我們母女二人組點了以下野食: 野山參燉水鴨湯豉汁蒸大鱔 生煎菜肉包 野山參燉水鴨湯 - 一大盅熱辣辣送上, 既滋補又養顏! 湯頭鮮甜味美, 幸好鴨味不突出, (因為好怕有陣鴨酥味), 喝得出好足料, 飲完成個身暖晒! 湯渣都幾好味, 廋肉都幾嫩滑, 沾啲豉油吃, 可以送到一碗飯! 豉汁蒸大鱔-媽咪是魚迷,怎少得叫條鱔佢食呢~小妹本身唔中意食魚,好怕果陣臭腥味,但呢條鱔又冇喎,用豉椒來調味,骨又唔多,真係幾好食,幾好送飯! 生煎菜肉包 - 唔夠飽再點左6個生煎菜肉包,嘩!!!好好食!!!首先皮好鬆軟,一啖咬落去, 入面既菜肉好香好有肉汁, 出面既包包又軟熟好食, 再加上

上星期媽咪話要去樂富的Pansonic 專門店買吸塵機
同佢揀左1個鐘, 都差唔多7點了
又到晚飯時間, 見人少少又好耐冇同媽咪談心
所以就拉左佢來左富臨皇宮食晚飯~

樂富既富臨皇宮都唔係第一次去, 記得上次食物質素都幾好,

呢度環境唔錯, 坐得好舒服, 除左有優惠小菜外,
仲有十幾二款小菜, 價錢都幾大眾化, 都幾抵食~

我們母女二人組點了以下野食:

野山參燉水鴨湯

豉汁蒸大鱔 生煎菜肉包

入面既菜肉好香好有肉汁, 出面既包包又軟熟好食, 再加上個皮煎得好脆, 個人覺得好好食!!!!!
好想再番去食呀!!!
2017-11-29
2017-11-20 226 瀏覽
因為返工既地點係樂富,所以成日會賠同同事黎呢到飲茶,通常平均每人50幾蚊左右啦,叫下點心同飯呀粥咁,都算抵食。富臨出左個菇包,個造型好得意架真係一個摩菇樣入面既餡係菇,仲有佢既煎堆都好好味,每次黎都會食。總括佢所有點心都幾好食既,不過菜就油左少少..............................服務就一般啦,不過酒樓都預左,唔通d呀姐會e起排牙笑笑口咁咩

2017-10-14 333 瀏覽
星期六,家庭樂,孝順仔女一早陪長老飲早茶。一台十人,熱熱鬧鬧。鳳爪姪女至愛。打孖上,叫左兩籠。姪女獨享一籠。一籠鳳爪就可以令小孩乖乖自己食,好抵。大大隻鳳爪蒸到好稔,入口即化,味精濃郁。姪女果然識食。酥皮叉燒包酥皮唔酥脆,叉燒餡過甜,食落有啲油膩感,食一個已經有啲漏。叉燒包老人家最愛還是傳統叉燒包。其實個餡同酥皮嘅一樣。酥皮蘿蔔外面酥軟,內裏蘿蔔絲好稔無渣,值得一試。蛋散,唔夠新鮮,有少少油溢味,唔鬆化。點左蜜糖,會好食啲。

鳳爪

酥皮叉燒包
酥皮唔酥脆,叉燒餡過甜,食落有啲油膩感,食一個已經有啲漏。

叉燒包
老人家最愛還是傳統叉燒包。其實個餡同酥皮嘅一樣。

酥皮蘿蔔
外面酥軟,內裏蘿蔔絲好稔無渣,值得一試。

蛋散,唔夠新鮮,有少少油溢味,唔鬆化。點左蜜糖,會好食啲。
2017-09-26 304 瀏覽
同屋企人一齊食飯我都係鍾意揀食中餐樂富呢間富臨皇宮地點方便,地方夠大。睇過一輪餐牌之後決定點一湯一小吃三餸一個伊麵個湯點咗淮杞燉響螺 好香雞味,飲落鮮甜, 響螺夠淋 開餐前的小食是紅燒乳鴿兩隻燒得香脆,皮薄肉嫩又惹味屋企人最鐘意吮腳趾,連湯渣入面嘅雞腳都食得津津有味,所以又點了花膠北菇鵝掌煲。 鵝掌炆得非常入味,花膠更索味超級腍,大讚。 另外有一人一隻大鮑魚及帶子。飽魚比平時大隻,要用刀叉切2下,加薑蔥食好香; 帶子厚身,味道都調得均勻。屋企人最愛還是蒸魚剛熟,肉質新鮮,不錯最後要來個芝士龍蝦伊麵芝士汁調得出色沒有太結身太膩,反而很creamy龍蝦切得比較細塊,但每舊都好好肉這道主食非常好味,有驚喜。久違家庭聚,非常完滿。

同屋企人一齊食飯
我都係鍾意揀食中餐
樂富呢間富臨皇宮地點方便,地方夠大。

睇過一輪餐牌之後
決定點一湯一小吃三餸一個伊麵

個湯點咗淮杞燉響螺
好香雞味,飲落鮮甜, 響螺夠淋

開餐前的小食是紅燒乳鴿兩隻
燒得香脆,皮薄肉嫩又惹味

另外有一人一隻大鮑魚及帶子。

屋企人最愛還是蒸魚
剛熟,肉質新鮮,不錯

最後要來個芝士龍蝦伊麵
芝士汁調得出色
沒有太結身太膩,反而很creamy
龍蝦切得比較細塊,但每舊都好好肉
這道主食非常好味,有驚喜。

久違家庭聚,非常完滿。
2017-09-25 240 瀏覽
今次係專門來食這個極品黃油蟹餐打著黃油蟹的名號就是要吃到飽才回歸 套餐所包的都是我喜愛的食物, 有烤乳豬, 響螺湯, 龍躉腩 等等都已值回票價當然重點是少不了的黃油蟹!! 黃油蟹蟹膏又多又正甜到入心!!! 真係想瘋狂食蟹膏!!成隻蟹唔算好難拆連我呢D唔識拆既人都OK!!成隻蟹睇落去唔算好肥大但係肉質好新鮮, 同埋黃油蟹既膏味都係一絕!!! 原盎燉響螺湯成個湯勁鮮甜, 充滿住螺肉味, 唔單止係咁仲要雞腳, 雞肉等等其他既材料係哂入面成個湯勁清甜同好鮮味!! XO醬爆蝦球蚌片蚌片同蝦球都炒得好爽口!! 加埋D XO醬好香口, 食落爽口彈牙, 最正係佢既配菜都好好味!!
今次係專門來食這個極品黃油蟹餐
打著黃油蟹的名號
就是要吃到飽才回歸

當然重點是少不了的黃油蟹!!

黃油蟹
蟹膏又多又正
甜到入心!!! 真係想瘋狂食蟹膏!!
成隻蟹唔算好難拆
連我呢D唔識拆既人都OK!!
成隻蟹睇落去唔算好肥大
但係肉質好新鮮, 同埋黃油蟹既膏味都係一絕!!!

原盎燉響螺湯
成個湯勁鮮甜, 充滿住螺肉味, 唔單止係咁
仲要雞腳, 雞肉等等其他既材料係哂入面
成個湯勁清甜同好鮮味!!

XO醬爆蝦球蚌片
2017-09-08
  • 原盎燉響螺湯
  • XO醬爆蝦球蚌片
  • 黃油蟹
2017-09-25 183 瀏覽
上網見到廣告話富臨有黃油蟹餐食即刻打左去訂位!! 價錢對我來說是有點少貴但富臨既質素我相信!! 所以我今次就特登去食下睇下咩質素結果係一點都冇令我失望!! 有少少仲想再食既感覺 脆皮乳豬半隻好脆好香口, 完全係上等既質素, 半份既份量4個人食岩岩好呢隻豬好在唔算太肥, 唔會食到成口肥肉加上D醬料真係一流 清蒸頂級黃油蟹主角登場!! 一上台已經有淡淡既黃油蟹香味有齊工具即刻開餐!!成隻蟹都算易開, 一打開個殼就見到滿滿既蟹膏!!見到都已經流哂口水我覺得蟹既味道好鮮甜一刮D蟹膏就出哂黎!! 勁正勁好味!! 十級推薦 古法蒸龍躉腩其實同普通蒸魚唔知有咩分別, 不過因為條龍躉本身新鮮, 食落去好有魚味同埋D醬油好入味, 加上因為冇乜骨, 所以食得好爽下!!! 可以直接一口一件
上網見到廣告話富臨有黃油蟹餐食
即刻打左去訂位!! 價錢對我來說是有點少貴

但富臨既質素我相信!! 所以我今次就特登去食下睇下咩質素
結果係一點都冇令我失望!! 有少少仲想再食既感覺

脆皮乳豬半隻
好脆好香口, 完全係上等既質素, 半份既份量4個人食岩岩好
呢隻豬好在唔算太肥, 唔會食到成口肥肉
加上D醬料真係一流

清蒸頂級黃油蟹
主角登場!! 一上台已經有淡淡既黃油蟹香味
有齊工具即刻開餐!!
成隻蟹都算易開, 一打開個殼就見到滿滿既蟹膏!!
見到都已經流哂口水
我覺得蟹既味道好鮮甜
一刮D蟹膏就出哂黎!! 勁正勁好味!! 十級推薦

古法蒸龍躉腩
2017-09-14
  • 古法蒸龍躉腩
  • 黃油蟹
2017-09-23 185 瀏覽
同屋企人簡單晚飯, 富臨皇宮都係一個不錯嘅選擇 地方又大 坐得又舒服, 啲嘢食又 平靚正淮山杞子響螺湯, 咁大盅先係138, 我哋四個人一人都飲到兩至三碗, 個湯 清清地補而不燥,不錯啲雞腳仲要煲到腍一腍渣都畀我哋食曬紅燒乳鴿係我最愛, 唔使多,一人食半隻已經夠曬滿足花膠北菇鵝掌煲,93蚊, 實在非常抵食, 啲花膠炆 到剛剛好 腍得嚟又有小小咬口, 鵝掌 都好入味爽口彈牙南非鮑魚超大隻呀今次真係要搵刀叉先可以鋸佢嚟食, 在點解個豉油汁惹味非常。好耐未食過咁正嘅鮑魚啦蒜蓉粉絲蒸帶子, 帶子正到剛剛好食落口 彈牙 又鮮甜, 不過如果可以再多啲汁就更加完美喇呢碟清蒸珍珠躉 條魚真係好滑, 越細條嘅魚肉質越鮮嫩, 唔使一陣間成條魚都畀我哋清曬啦,每個部位都好滑又冇乜骨。波士頓 龍蝦芝士伊麵, 最啱我呢個芝士控, 濃沃嘅芝士香味撈埋落啲面度 口感順滑, 加埋大大隻嘅龍蝦 今次真係食到夠曬滿足

啲雞腳仲要煲到腍一腍渣都畀我哋食曬

紅燒乳鴿係我最愛, 唔使多,一人食半隻已經夠曬滿足

好耐未食過咁正嘅鮑魚啦